sâmbătă, aprilie 26, 2025

Februarie 2015- un sfârşit de ciclu istoric

Dincolo de verbiajul mediatic şi de agitaţia incontinentă a celor pe care perspectiva punerii sub acuzare îi împinge la elaborarea de scenarii de roman poliţist, România trăieşte, astăzi, la un sfert de secol de la decembrie 1989, un sfârşit de ciclu istoric. Rapiditatea cu care se năruie un eşafodaj transpartinic întemeiat pe complicitate şi pe exploatarea statului este semnul unor mutaţii pe care elita politică nu le mai poate ignora. Egalitatea în faţa legii devine realitatea la care toţi sunt obligaţi să se raporteze. Eschivele, ameninţările, amneziile nu mai sunt utile în acest moment.

Ciclul istoric care ajunge la final îşi are originile în opera de construcţie politico-juridică a Frontului Salvarii Naţionale şi a lui Ion Iliescu. Datorăm fesenismului o intreagă filosofie de organizare statală şi partinică, ce a mizat, de la debuturile sale, pe refuzul transparenţei şi pe cleptocraţie. În spatele formulelor populiste s-a aflat, invariabil, realitatea rapacităţii şi a îmbogăţirii indecente. Statul român născut din genele feseniste a fost unul în care inegalitatea de statut juridic a fost axioma fondatoare- între cei care au condus şi cei care au fost stăpâniţi, graniţa a fost, invariabil, una trasată limpede şi fără ocolişuri. Legea nu a fost, niciodată, un instrument accesibil tuturor.Prădătorii politici şi economici au beneficiat, timp de un sfert de veac,de imunitate.

Condamnările lui Adrian Năstase şi Dan Voiculescu au însemnat începutul sfârşitului acestei ordini a inegalităţilor. Votul din noiembrie 2014 şi falimentul regimului Ponta au semnalat existenţa unei voinţe naţionale de a elimina de la temeliile statului raptul şi privilegiile. Campania DNA din acest debut de an 2015 este prelungirea organică a acestui efort de reformare, iniţiat de acea ramură a guvernământului ce deţine mandatul de a apăra legalitatea împotriva riscului mortal al corupţiei.

Campania DNA de acum înseamnă mai mult decât o serie de anchete penale. Ea este anatomia unui sistem de organizare şi de guvernare care a determinat profilul României de astăzi. Compromiterea unui proiect de evoluţie credibil se datorează acestei cangrene ce a alimentat, în mod continuu,o elită politică venală şi iresponsabilă. De la promovarea în funcţii până la finanţarea partidelor politice, totul a trecut prin medierea mitei. Subdezvoltarea democratică a României este bilanţul pe care astăzi suntem chemaţi să ni-l asumăm.

Sfârşitul de ciclu istoric pe care îl parcurgem, în viteză şi în vuiet mediatic, poate fi ocazia regândirii modului în care sunt aşezate cărămizile statului nostru. Asanarea judiciară este debutul obligatoriu, dar nu epuizează efortul. Instituţiile care au paralizat şi compromis modernizarea, de la Parlament la partide politice şi CNA, se cer reformate. În absenţa unei agende de schimbare coerente, acţiunea de ecarisaj penal se va fi dovedit inutilă şi incompletă.

În tot acest peisaj al finalului de ciclu istoric, figuraţia lui Victor Pontra devine din ce în ce mai ridicolă şi grotescă. Victor Ponta nu este şi nu poate fi acel vector al schimbării pe care îl imaginează propaganda guvernamentală. Politic şi antropologic, Victor Ponta are în plămada sa genomul populist şi destructiv al fesenismului. Detaşarea României de fesenism implică,în mod obligatoriu, demisia domniei sale. Nici o altă soluţie nu poate fi acceptată, decât cu riscul de a compromite mandatul pe care naţiunea l-a formulat în noiembrie 2014.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Excelent!
    Am fost tentata sa incep prin a regreta ca nu sunt mai multi analisti politici ca dvs, stimate domn I. Stanomir, dar asta ar fi insemnat sa ma privez, un moment, de o parte din admiratia si gratitudinea pe care mi le-ati produs cu acest articol, or aceste sentimente sunt atat de rare si de pretioase, incat nu-mi permit sa le stirbesc ;)
    In plus, cred ca trebuie sa existe multi oameni care va impartasesc viziunea, dar care nu indraznesc, sau nu stiu cum, sa o exprime cu aceeasi forta si claritate! Le doresc curaj, si-i asigur ca avem mare nevoie de fiecare dintre ei!

    „Subdezvoltarea democratică a României este bilanţul pe care astăzi suntem chemaţi să ni-l asumăm.” – Da, acest adevar il avem de digerat…fara nervi, fara isterie, fara razbunari paguboase!
    Asumarea esecului este esentiala, obligatorie (!), pentru orice tip de evolutie! Cu cat mai repede ne vom decide sa spunem lucrurilor pe nume, cu atat mai scurta ne va fi agonia…pentru ca suntem in plina agonie!
    Asistam, unii amuzati, altii indiferenti sau exasperati, la ultimile zvarcoliri ale scorpiei, acest moment cred ca ar merita, insa, o implicare activa si inteligenta din partea noastra, a fiecaruia, pentru ca acum ni se decide, practic, noua (!), soarta!
    Faptul ca X va fi condamnat, chiar si Y, si poate ca si Z, este treaba lor, si asa e bine sa ramana: doar a lor!!
    Ei la inchisoare, pe noi nu ne face asta, implicit (?), nici mai destepti, nici mai democrati si nici mai avuti!
    Arestarea lor nu ne scapa pe noi nici de saracie, nici de mediocritate si nici de coruptia latenta si insalata, flageluri care, de 25 de ani oncoace, au devenit gratii solide si impenetrabile, intre noi si viata pe care o meritam…Sa fim pragmatici si sa le zdrobim acum, in momentul in care „ei” sunt ocupati sa-si salveze pieile!
    Nu este momentul sa ne multumim doar cu efecte colaterale, reziduale si insuficiente, de genul firimiturilor cu care suntem obisnuiti…!
    Ne-au inselat, ne-au manipulat, au nesocotit increderea pe care le-am acordat-o, au fost mai isteti ca noi, aceasta este realitatea PUNCT.
    De aici pornim!

  2. Foarte util acest rezumat al istoriei recente. Ramine problema foarte dificila a celor care ar trebui sa preia puterea venind cu competente adevarate. Cine i-a pregatit – daca i-a pregatit cineva -, cine ii promoveaza – daca vrea cineva sa-i promoveze – si cit se mai asteapta pina la o radicala schimbare? Multi ne punem speranta in dl presedinte Iohannis, dar ar trebui sa existe o astfel de efervescenta largita in jurul sau (in niciun caz persoane ca dna Andreea Vass, de exemplu). Sa fie sfatuit, impins de la spate, ajutat de persoane care au un cuvint greu de spus in diverse domenii. Si cineva trebuie sa inceapa asta (poate deja s-a inceput?) si, dupa cum spunea dl Patapievici, mergind precum seria lui Fibonacci, miscarea de innoire sa devina semnificativa.

  3. Si eu cred ca este un punct de inflexiune, cel putin. Nu stiu daca e un sfarsit. Sovaiala si inconsecventa ne pot aduce inapoi, de unde am plecat. Raul are un sistem de autoaparare ce-i permite sa-si schimbe forma fara a-si schimba esenta. Gandind ca e un sfarsit, ne-am putea culca pe-o ureche si nu e de dorit asa ceva. De aceea eu prefer sa ma gandesc la un inceput. Un prim pas, care, daca e urmat si de alti pasi in directia corecta, poate elimina, din zestrea genetica a societatii romanesti, genele despre care vorbiti.

    Cat despre demisie, cred ca poate fi de doua feluri: demisia de onoare si cea „din convingere” (adica cea pe care te convinge sa ti-o dai cineva care te tine strans de „bijuteriile familiei”). Ma indoiesc ca vom avea parte de o demisie.

  4. „elita” n sus, „elita” n jos, reformarea „elitei” politice, alfabetizarea prostului ales „democratic” sau numit de partid. tinerea sub control a hotiei si minciunii institutionalizate etc. mai ca ti iesi din minti. de citi ani si de cite ori pe zi am auzit / auzim acest cuvint magic – „reforma” ? tot se „reformeaza” institutiile de 25 de ani incit romania aproape nu mai exista si de fiecare data ori esti invins de ele ori devii parte a lor. politicul este cauza problemei nu solutia domnule. romaniei i ar merge mai bine fara guvernul si parlamentul prostilor si mincinosilor nu cu ele. reprezentantii statului supradimensionat nu creeaza plusvaloare ci genereaza coruptie si saracie. birocratimea nu i elita domnule, numarul lor trebuie redus la minimum. legile trebuie sa fie putine, corecte si clare. „jucator” este omul lasat liber sa creeze nu incorsetat de puzderie de legi, taxat si impozitat pina la extinctie. „arbitru” este slujbasul competent platit de cetatean sa l serveasca (presedinte, magistrat, militian etc) nu sa l jecmaneasca si umileasca. altfel romania o sa fie o perpetua „democratie” de tip sud american. si inca ceva : DNA ul trebuie sprijinit sa duca la bun sfirsit treaba inceputa (cu cit mai repede cu atit mai bine) insa hoardele de flaminzi din serviciile neinteligente trebuie diminuate si reformate (pina nu revin la vechile practici)

  5. Sper ca nu suntem impinsi sa intelegem ca Era fesenista tocmai s-a sfarsit cu alde Mihalache -dar si multi altii asemenea lui, semnalati de societatea civila cu mari probleme-bantuind prin Palatul Cotroceni mai mult de unii singuri ,seful fiind ocupat cu aranjarea pe prompter a declaratiei de strangere a relatiilor cu China !

  6. Treceţi foarte usor peste rolul unor personaje extrem de apropiate lui Băsescu în atacul concertat împotriva DNA şi structurilor sale suport la care asistăm zilele astea, pentru a ajunge desigur la problema dumneavostră cu Victor Ponta, Voiculescu şi în general la opoziţie.
    Treceţi la fel de uşor peste guvernarea CDR, poate cea mai coruptă şi incompetentă dintre toate.
    Dacă făcea doamne-fereşte cineva din apropierea lui Ponta ce fac astăzi Udrea şi Bica, sigur era mâna Moscovei.
    Un grup de infractori din cercul apropiaţilor salvatorului justiţiei, apărătorului instituţiilor, o parte dintre ei după gratii, o parte afară, îşi coordonează evident declaraţiile, îşi sunt martori unii altora împotriva lui Coldea pentru a obţine debarcarea conducerii serviciului secret, incapabilă să oprească evidenta coordonare a triunghiului Udrea – Cocoş – Bica, deşi doi dintre ei sunt după gratii.
    Coldea este lucrat iar serviciul secret va fi decapitat de oamenii lui Băsescu, în aplauzele penalilor PSD.
    Semnificativ pentru faţa reală a regimului Băsescu, pe care o vedem astăzi în toată hidoşenia ei, este faptul că a trebuit să plece Băsescu pentru a îndrăzni cineva s-o acuze de doamna – iar cine a îndrăznit s-a fript deja.
    Şantajul pare a fi fost arma de bază a regimului Băsescu. După ce doamna a fost pusă sub acuzare, iată, all hell broke loose.

    • Nici o clipa nu se pot compara perioadele mandatelor lui Basescu cu cele ale lui Iliescu-Nastase si Pupilul [actual].Ceea ce acum constitue totusi o exceptie ,la PSD era regula ,iar daca-mi numarati acum corupti din„ regimul„Basescu cu zecile ,eu va numar din ceilalti imediat cu miile..Iar din prima fraza a comentariului ar reiesi ca Ponta si Voiculescu ar fi in opozitie ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro