sâmbătă, aprilie 19, 2025

Federaţia Rusă şi teroarea ca  armă de război

Masacrul din Duminica Floriilor este semnul terifiant al unei continuităţi. Pentru Rusia lui Vladimir  Putin teroarea este unica manifestare a politicii externe, iar crimele de război sunt imaginea, teribilă, a  propriei viziuni despre relaţiile dintre naţiuni. Mai mult decât un act de barbarie,  atacul din Duminica Floriilor este o provocare  lipsită de  ambiguitate. Departe de a fi angajată pe un iluzoriu drum al păcii, Rusia este pregătită să recurgă la violenţă şi la intimidare spre a-şi atinge autenticul obiectiv, acela de a compromite, fatal, statalitatea şi viabilitatea Ucrainei.

Pace şi război

    Atacul de zilele trecute descrie  maniera în care Rusia  înţelege pacea  acceptabilă , in  termenii ei. Pacea  rusă este  pacea care ar conduce, pe termen mediu şi lung, la instituirea  protectoratului de tip colonial pe care  statul rus îl consideră ca unicul în măsură să îi satisfacă interesele imperiale. Dezarmată, demoralizată şi izolată, Ucraina ar înceta să mai fie un obstacol pentru expansiunea rusă.

    Incapabilă să învingă, decisiv, pe câmpul de luptă, primitivă şi barbară, forţa militară rusă se sprijină pe cele două elemente conturate în anii de după 2022:  crimele de război şi dispreţul pentru viaţa omenească. Rusia nu pare pregătită să abandoneze politica testată în cei trei ani de agresiune: discuţiile despre pace nu sunt decât tactici de  tergiversare  de inspiraţie sovietică.

    Pentru Statele Unite, provocarea rusă este una care nu mai poate fi ignorată. Masacrul din Duminica Floriilor dezvăluie, dincolo de orice ambiguitate, ipocrizia sângeroasă a regimului putinist.  Carnagiul de duminică  este gândit ca un semnal de intimidare şi  de şantaj colectiv. Impunitatea nucleară  conferă Rusiei o agresivitate care pare de neoprit.

    În aceste momente, apelul la pragmatismul şi la luciditatea  reflecţiei lui Raymond Aron rămâne  calea de urmat. Iluziile umanitariste şi pacifiste ne pot fi fatale : evitând escaladarea ce poate conduce la confruntarea nucleară, avem datoria de a pregăti condiţiile unei păci care să  nu însemne o capitulare ruşinoasă.

    Iar drumul spre o asemenea  pace trece, in aceste momente, prin fermitatea angajamentului în sprijinirea  Ucrainei. Războiul nu poate fi încheiat  decât dacă Federaţia Rusă va accepta negocierile de  pace. Iar  acceptarea nu poate interveni decât  dacă alternativa continuării războiului va deveni una imposibil de  susţinut.

    Administraţia americană este singura care poate face această alegere. Pacea  impune nu doar intensificarea sancţiunilor- Ucraina trebuie să dispună de  mijloacele militare care să descurajeze agresiunea, de o manieră credibilă. Statele Unite sunt unica putere globală capabilă să imbine, convingător, cele două politici, de coerciţie economică şi de asistenţă armată.

    Pacea evocată de administraţia americană  rămâne o himeră atâta vreme cât  Rusia lui  Vladimir Putin  este fidelă politicii terorii de stat.  Rusia trebuie forţată să accepte  pacea. Tratativele care să încheie, fie şi temporar, conflictul  sunt imposibil de purtat în climatul de acum.

    Indiguirea Rusiei este ţinta  unei politici pragmatice şi prudente, iar o asemenea politică nu se poate înfăptui prin capitulare şi laşitate. O pace care ar consfinţi protectoratul rus peste Ucraina ar însemna nu doar  un eşec strategic, ci  şi preludiul  altor conflicte.

     Opţiunile din aceste luni şi din aceşti ani vor modela viitorul. Masacrul din Duminica Floriilor este un semn al vremurilor  tragice de acum. Prăbuşirea Ucrainei poate  apropia de naţiunile noastre  politica rusă a terorii de stat.  

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

  1. „Pentru Rusia lui Vladimir Putin teroarea este unica manifestare a politicii externe…”

    Ei, teroarea este doar un instrument, mai sunt și altele…

    Prietenia dintre domnii Putin și Trump, spre exemplu, este un alt mijloc de manifestare a politicii externe utilizat de Rusia lui Putin…

    „Nu începi un război împotriva cuiva care este de 20 de ori mai mare decât tine.”

    https://www.g4media.ro/trump-il-acuza-pe-zelenski-ca-a-permis-declansarea-razboiului-din-ucraina.html

    Cât de vulnerabilă este România în acest context, cu un guvern precum Ciolacu 2, probabil cel mai incompetent guvern din istoria României?! (Există tot mai multe argumente că este mai incompetent decât guvernul Tăriceanu 2, considerat un model de incompetență.)

    • Ba da, Florin Cîțu!
      America lui Trump este mercantilă, poker face, nu are sentimente, singurul lucru care îl impresionează pe Trump, este ce oferă fiecare stat! Atât!

      • Este o mare diferență între un amator de poker și un jucător profesionist de poker. La Cassa [sic!] Albă s-ar părea că e „ora amatorilor”. Cu „trial and error” ar putea merge atunci când joci pe banii tăi (deși, dacă ai angajați, le afectezi destinele). Dar, de la un nivel în sus, cănd acțiunile tale afectează miliarde de oameni, se cere viziune, responsabilitate, strategie, capacitatea de a imagina scenarii posibile și abordare sistematică. Cu mucii-n fasole se pricepe oricine să dea, mai ales dacă în jurul său sunt destui dornici să lingă pocinogul și să-l îmbrace în haine de strategie genială.

      • @Geo _ „Ba da…”

        I-a deranjat rău pe membrii cleptocrației organizarea de către Stelian Ion de concursuri transparente pentru ocuparea funcțiilor de procurori-șefi ai Marilor Parchete! Păi, magistrații ori răspund la comanda politică, ori sunt trimiși să învețe să meargă pe acoperiș.

        …Dar când Voculescu a organizat concursuri pentru ocuparea funcțiilor de directori ai spitalelor?! Păi acolo sunt doar sinecuriștii PSD PNL, cine dintre marionetele cleptocrației ar putea accepta numirea prin concurs?! Directorii trebuie să „direcționeze” fondurile publice către partid, iar tavanele sălilor de operații să cadă peste pacienții aflați pe masa de operație, precum la Marius Nasta.

        Și, când a cerut reevaluarea cotractelor din Industria Farma, a și fost cerută demisia lui de îndată. Asta le-a pus capac sifoanelor din banii publici în care sunt implicate Serviciile, care atunci când „defectează” sunt trimise cu mașina în decor prin copaci, precum Condrea.

        Dar cel mai tare i-a supărat pe cleptocrați Drulă, de la Transporturi (mulți bani se învârt pe-acolo !), care a chemat procurorii să instaleze tehnică operativă chiar în biroul lui, căci nu mai putea scăpa de „combinatorii” de la PSD și PNL, care au ajuns la concluzia că „cu minștrii de la USR nu se poate vorbi”. Adică, refuză să participe la „combinații”. Așa că „băieții” l-au luat la rost …”Păi, bine, mă, ce faci, noi îți dăm să mănânci o bucată de pâine și tu pui câinii pe noi?!”

        L-au zburat! Și au demis cu ajutorul lui Iohannis întreg guvernul… A venit pentru stabilitatea cleptocrației guvernul PSD-PNL. Uite, acum îl avem la Transporturi pe „competentul” Grindeanu. Omul și-a scos alunițele, și-a cumpărat pantofi cu talpă roșie ca ai lui Ciolacu-Nordis, și-a luat Rolex de 30.000 EUR pe care-l ascunde la conferințele de presă…

        Asta da, competență!

        Ăilalți ai lui Cîțu nu erau capabili de așa ceva! Claudiu Năsui?! …Cel care a avut impardonabila îndrăzneală să o întrebe pe Aura Socol, meditatorul-adjunct al Lui Marcel Ciolacu la Economie, despre procentul maxim posibil de pierderi înregistrate de portofoliul de referință, atunci când a fost numită în post la ASF?! Asta e „incompetență” crasă…Miniștrilor acelora le-a lipsit „competența” de a fi cârpele cleptocraților și au plătit scump pentru asta. Se vede treaba că nu sunt și nu vor fi iertați de cleptocrați și de apropiații lor niciodată.

  2. „Administraţia americană este singura care poate face această alegere.” Intrebarea este daca e si dispusa sa o faca…

  3. Prima poliție politică din lume: Opricina lui Ivan cel Groaznic, prima din șirul neîntrerupt: Opricina-Ohrana țaristă, CEKA/NKVD/KGB/FSB.
    Teroarea este climatul normal al Rusiei, oamenii nici nu o mai simt. Sunt ca niște sclavi mândri de condiția lor și dornici să înrobească restul lumii, pentru ca astfel să nu existe termen de comparație.

  4. Nicio șansă! Fram ursul bipolar deja i-a găsit scuză lui tov. putin – cică bombardamentul a fost din greșeală. Asta fiindcă-i este imposibil să accepte ideea că rusia-și bate joc de el. E clar, POTUS nu poate greși, tot ce face el ține de strategii geniale, pe care noi, muritorii de rând, nu ni le putem apropia, vreodată.
    Oricâte scamatorii ar face ca să-și salveze fața, împăratul se va înfățișa, până la urmă, așa cum este în realitate, chiar și celor mai înfocați susținători ai săi. Și va sfârși prin a supăra oameni cu adevărat puternici. Până atunci, ne descurcăm cum putem…

  5. În legătură cu masacrul din ziua de Florii, Trump a grăit: de vină sunt Zelenski, Biden și Putin. Adică victima și călăul sunt tot la fel de vinovați. Ce Judecată să putem aștepta de la Trump?
    Situația din Ucraina repetă la indigou situația Cehoslovaciei din 1938, dar cu personajele schimbate: Putin în locul lui Hitler iar Trump în locul lui Chamberlain( și ăla, ca și Trump, voia „pacea”…). Ce a urmat, se știe. Hitler/Putin nu s-a mulțumit cu Cehoslovacia/Ucraina și a declanșat WW2.
    Eu unul nu mă aștept la nicio „pace”, Putin, ca și Hitler, NU vrea pace ci război. Și, așa cum Hitler și-a bătut joc de Chamberlain, tot așa Putin își bate joc de Trump.
    Din nenorocire, Ucraina va avea soarta Cehoslovaciei, cu binecuvântarea „marilor democrații” occidentale. Căci, vai, în aceste cazuri „pacea” înseamnă lașitate iresponsabilă.

    • In USA ei au teoria aceasta ca daca umbli prin cartier prost cu banii la vedere, e si vina ta ca esti furat si primesti si in bot.

      Dupa ei, ar trebui sa fii antrenat, inarmat si cel mai bine sa nu umbli pe acolo cu banii la vedere.

  6. In principiu, un articol corect.
    Exista doar o problema in discutie: „SUA sunt singurul stat ce pot sustine U. Pentru a stopa armata rusa.”
    NU. Hotarit. U poate fi sustinuta eficient si de UE si UK. Impreuna. (Nu mai vorbim de Japonia si Coreea de Sud.)
    Aici e ridicolul situatiei. Putler si Trump cred ca ei sunt alfa si omega. Nu! A trecut vremea. Rusia poate fi invinsa cu armata clasica si prin sprijinul altora. Putler si Trumpberlain pot sa ajunga la consens. U poate lupta mai departe, fara SUA.
    Este pierderea intietatii militare si politice a SUA, daca vor capitula in fata lui Putler!

    In rest, cunoastem ticalosia elitelor rusesti si dispretul fata de viata omeneasca. Adversari si proprii soldati. Au ajuns la 1000000 de pierderi?

  7. Da, razboiul e o mare tragedie, si desigur teroarea a fost intotdeauna armă de război.
    Ce se poate face? Unii spun ca cu cit mai multe arme cu atit e pacea mai aproape, altii il ironizeza, pe drept, pe Trump care a incercat si el ceva.

    Oricum e un prilej special pt adevaratii umanisti-analisti, sa ne spuna ca…

  8. Putin nu are posibilitatea pacii! Putin a ales razboiul cu orice pret! Punga cu soricei trebuie agutata altfel soriceii vor roade punga si vor iesi afara. strategiile de pace nu su t decat himere. Putin ori face razboi ori dispare. Deocamdata, pana moare, Putin trebuie tinut in cusca lui. Ucraina trebuie sustinuta iar Rusia sufocata. Urmasul lui Putin se poate aseza la masa dand vina razboiului pe
    predecesorul sau dar pana atunci rabdare si tutun.

  9. „– Să insist ca oamenii lui Tattaglia să nu aibă cazier?”
    „– Menționează, nu insista. Barzini va ști fără să îi spunem.”
    „– Vrei să spui Tattaglia.”
    „– Tattaglia e un prost. Nu l-ar fi putut învinge pe Santino. Dar de abia azi am aflat că tot timpul a fost Barzini.”
    Da, oameni buni, cu ochii la Rusia am crezut că tot timpul a fost Rusia. Eroare, după părerea mea. Rusia e prea mică și prea plină de proști să poată realiză o manipulare de asemenea nivel. Rușii se pricep să dea cu parul și cam atât. Cu ajutorul căror „rețele sociale” a fost manipulată Marea Britanie pentru ieșirea din UE? Există o singură țară pe pământ capabilă de asemenea performanțe tehnologice. Cine a oprit interzicerea TikTok în SUA? Cine sprijină astăzi pe față partidele anti-europene cu scopul clar de a destructura Uniunea Europeană? Cine a bagatelizat mârșăvia de Florii pe post de „o greșeală”? Cine pune astăzi în pericol existența NATO? S-ar putea ca smintiții de ruși să facă doar ce sunt încurajați să facă. S-ar putea să nu ne luptăm cu Rusia, ci prin proxi, cu o anumită parte a mainstream-ului american, practic o colecție de persoane care împreună au totul. Mă rog, aproape totul. Îmi pare rău, dar pe zi ce trece devine tot mai evident că…„tot timpul a fost Barzini”. Cam așa.

  10. Vise taica… sa facem, sa fie, raymond aron… E totul foarte simplu. Rusii nu vor ca Ucraina sa fie independenta si separata de ei. Ei accepta Ucraina doar ca stat semi-independent, care sa nu se ralieze lumii occidentale libere. Pt rusnaci a avea Ucraina ca stat in UE liber si suveran cu o politica diferita, e un pericol urias. Ar duce la caderea ca un castel de nisip a sandramalei primitive muscale, bazata dintotdeauna pe coercitie, dictatura, asasinate si gulag.
    Vor tot ataca Ucraina doar din rautate si din prostie fiindca pot, si fiindca Vestul e ezitant si destul de slab, iar acum americanii le fac si jocul. Pe campul de lupta razboiul merge prost pt muscali, asa incat ataca orase, civili, teroare gratuita. Zelenski cere disperat rachete Patriot, iar americanii le dau Israelului care e oricum bine aparat, dar nu Ucrainei care se lupta cu un dusman mult mai mare si mai periculos.
    Rusii doar trag de timp cu asa-zisele negocieri, razboiul va dura mult si bine; chiar daca le-ar da cele 4 regiuni, tot nu se vor opri, vor toata Ucraina. In plus economia rusa si asa slaba, a fost pusa in modul razboi.

  11. E o analiza stralucita si atat de bine scrisa incat nu ai ce spune decat ca suntem martorii unor timpuri urate si amenintatoare. Si nu avem altceva de facut decat sa ne inarmam si sa asteptam ca vremuri si mai cumplite sa soseasca.

  12. Din cele mai vechi timpuri s-a folosit teroarea ca instrument pentru multiplicarea forței proprii. Atrocitatățile au fost intotdeauna un instrument psihologic din arsenalul cuceritorilor.
    Pragmatic vorbind, pentru cineva care este dispus sa sacrifice zeci de mii sau sute de mii de cetățeni proprii, cateva zeci de străini sunt absolut irelevanți. Pentru cineva care trimite la moarte mii de oameni in fiecare zi, orice zi din calendar este rosie, nu se mai vede dacă este sărbătoare sau nu.
    Pentru cei care cunosc ”Stilul rusesc” de negociere, nu este nici o surpriza esecul negocierilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro