joi, mai 19, 2022

Felicitari, Mircea Mihaies! Nevrozele si pasiunile detectivului Marlowe

Motto: „I have lived my life on the edge of nothing.”–Raymond Chandler

Ce poate fi mai placut decat sa te bucuri de succesul binemeritat al unui bun prieten? Sa fii incantat cand vezi ca opera sa este recunoscuta nu doar in tara, ci si in comunitatea intelectuala internationala? Sa saluti acest lucru cu bucurie si sa participi din suflet la un moment sarbatoresc? Aceste simtaminte le traiesc acum, cand cartea lui Mircea Mihaies despre metafizica detectivului Marlowe a aparut in engleza, la editura Rowman and Littlefield (Lexington Books). O carte subtila, intensa ideatic si psihologic, de un rafinament indubitabil, critica literara de inalta clasa.

Strania, obscura lume a lui Chandler, cu vampe, escroci, gangsteri sarmanti si afaceristi venali, o succesiune de scene filmice (ganditi-va la Bogart, ganditit-va la Tarantino), mai degraba decat o conventionala inaintare catre deznodamant, catre dezlegarea misterului, este reconstruita cu minutie empatica si cu o admirabila capacitate de a surprinde ambiguitatea, clarobscurul, ratacirile fatale si promisiunile secrete ascunse intr-un pahar de whiskey si in eterna tigara. Marlowe este. intr-adevar, detectivul metafizic, citeste poezie, joaca sah, bea de stinge. E melancolic si trist, ca un bulevard din Los Angeles la ceasul inserarii. Ca Rick in „Casablanca”. Mircea Mihaies a scris de fapt o estetica a literaturii pulp.


Nu este catusi de putin usor sa ajungi sa publici o carte despre literatura americana in America, oferta este imensa, competitia este extrem de dura. Tocmai de aceea, mi se pare demna de toata lauda aceasta aparitie editoriala. Sper ca si alte carti ale lui Mircea Mihaies si nu doar ale sale sa vada lumina tiparului aici. Se scriu lucruri minunate in romaneste, ele trebuie cunoscute si promovate. Dincolo de acrelile unora sau altora, valoarea razbeste intotdeauna.

Raymond Chandler and Philip Marlowe come to life in Mircea Mihaies’s hugely enjoyable and scholarly read. A book for scholars, whiskey-drinking private eyes, and machine-gun molls alike. (Clive Bloom, Middlesex University)

Intelligent, lively, and always right on target, Mihaies’s book is a splendid introduction to Raymond Chandler’s work. A must read for lovers of detective fiction and of smart literary criticism. (Thomas Pavel, University of Chicago)

Mircea Mihaies has given more than a comprehensive account of a literary genre and one of its most successful exemplars, Raymond Chandler’s crime fiction. He also writes with erudition and passion, and his book is jam-packed with analytic detail, while never losing sight of the larger picture, which is about more than just detective stories, and even more than just literature. Bold in claims, „The Metaphysics of Detective Marlowe” is a reflection on the complicated relation between social morality and individual conscience, as well as virtue and vice in American modernity. (Andreea Deciu Ritivoi, Carnegie Mellon University)

A brilliant Central European intellectual, Mircea Mihaies is a literary critic situated in the great tradition of Lionel Trilling and Edmund Wilson. He innovatively recreates the harrowing universe of detective Marlowe and invites us to visit a labyrinth of haunting shadows, dark neuroses, and compulsive passions. A fresh and inspiring perspective, free of any obscure jargon and full of original insights. (Vladimir Tismaneanu, University of Maryland, author of „Stalinism for All Seasons: A Political History of Romanian Communism”)

About the Author

Mircea Mihaies is professor of English and American literatures at the University of the West, Timisoara, Romania, and the director of its American studies MA program. He is a four time recipient of the prestigious Romanian Writers’ Union prize for literary criticism.

http://www.amazon.com/The-Metaphysics-Detective-Marlowe-Death-Dealing/dp/0739186574

http://www.vintagelibrary.com/pulpfiction/introduction/What-Is-Pulp-Fiction.php

Pentru editia originala a cartii:

http://www.polirom.ro/catalog/carte/metafizica-detectivului-marlowe-2842/

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Ca un mare admirator al lui Chandler nu pot decat sa ma bucur :). Se pare ca se vinde si bine, in amazon.com este aproape stock out la 75US$.
  Marlowe a fost un imens succes comercial, recitesc cu placere putinele dar intensele romane ale lui Chandler, creatorul detectivului ‘hard-boiled’ si unul din cei mai importanti reprezentanti ai genului ‘noir’.
  A inceput sa scrie si tarziu, aproape de 40 de ani si nu a trait prea mult (un stil de viata asemanator cu al lui Marlowe ;).
  Felicitari lui Mihaies, asta e o carte pentru scriitorii aspiranti, ai ce invata de la Chandler care, ca si Hemingway, avea talentul de a folosi limba engleza intr-un mod foarte expresiv desi succint.

  • si eu fan. Dar noi romanii CITEAM mult. Am senzatia ca succesul lui Chandler e datorat [mai ales?] filmelor cu Humphrey Bogart in rolul Marlowe.
   Bogey era reteta de succes si mai e si azi [singura versiune de Casablanca unanim acceptata]. Scenariile -era si normal- nu respectau romanul decat in linii mari.
   Cred ca la nivel statistic in USA l-au CITIT pe Chandler mult mai putini decat in RO.
   Felicitari lui M.Mihaies!

 2. :) Mi-am adus aminte de lecturile alternative din sesiuni. Benzi desenate (Hugo Pratt, Herge,etc) si carti politiste, de unde nu putea lipsi Chandler.
  Ma bucur pentru Mircea Mihaies si succesul cartii lui

  • Draga Ioana Hincu: doar putintica rabdare: sper ca anul acesta sa-mi apara o carte dedicata eroului-fetis al lui Hugo Pratt, Corto Maltese… Am incheiat-o vara trecuta, trebuie s-o predau curand editurii… Vorba lui Cristi Patrasconiu: avem treaba!

 3. Ca fan din cele mai vechi timpuri al acestui cinic shamus, remarc aspectul de grup al celebrarii. Marlowe in mod cert ar fi fost peste masura de amuzat si ar fi replicat cu un wisecrack la faptul ca Domnul Tismaneanu se citeaza pe sine in marea-i bucurie de a-l vedea pe Mihaies publicat in engleza.
  Pe urma ar fi scos sticla din sertar, ar fi aprins o pipa si s-ar fi uitat lung prin geam. N-avea ce vedea. la viata lui le-a cam vazut pe toate.

 4. Era sa uit. Cel din ilustratie nu este Marlowe. Este doar actorul care l-a jucat in The Big Sleep. In afara de el, inca sapte l-au interpretat in film. Mitchum chiar de doua ori. Faptul ca Wikipedia ilustreaza articolul cu el arata doar ce este Wikipedia si nu ce sau cine este Marlowe.

 5. Strania, obscura lume a lui Chandler, cu vampe, escroci, gangsteri sarmanti si afaceristi venali, o succesiune de scene filmice (ganditi-va la Bogart, ganditit-va la Tarantino), mai degraba decat o conventionala inaintare catre deznodamant, catre dezlegarea misterului, este reconstruita cu minutie empatica si cu o admirabila capacitate de a surprinde ambiguitatea, clarobscurul, ratacirile fatale si promisiunile secrete ascunse intr-un pahar de whiskey si in eterna tigara.

  Ca să migrăm spre contemporani, merită să amintim pe James Ellroy, autorul seriei L.A. Quartet din care face parte si romanul de ficțiune L.A. Confidential, lucrare care a stat la baza filmului omonim a lui Curtis Hanson, cu o distribuție de excepție.

  Marlowe este. intr-adevar, detectivul metafizic, citeste poezie, joaca sah, bea de stinge. E melancolic si trist, ca un bulevard din Los Angeles la ceasul inserarii. Ca Rick in “Casablanca”

  „Trist” îmi sună prea harsh, „melancolic” se potrivește de minune. Fără îndoiala, soarele este un ingredient important al orașului. Alături de palmierii înalți, cu trunchiuri ca niște picioare de elefanți uriași, face parte din fundația caracterului său.

  Felicitări d-lui Mihăieș.

 6. Splendid!, nu putea să existe veste mai minunată pentru cine iubeşte tripleta Marlowe, Chandler şi, evident,…Mihăieş :) !

 7. Astept inca analiza completa a inspectorului San-Antonio (aka Frédéric Dard).
  Daca asta va reuseste, nimic nu va mai sta in cale… nici maar Bérurier!

  Cat despre ” L’Histoire de France vue par San-Antonio „, o recomand sincer in locul manualelor „alternative” cu Andreea Esca ;)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro