marți, noiembrie 28, 2023

Fenomenologia pontocratiei: Atac la Presedinte plus noutati de la IICMER

Dictatura parlamentara, cum inspirat si adecvat o numeste Camil Roman intr-un articol din “Romania Libera”, tine sa capete proportii grotesti. Lenin spunea ca dictatura proletariatului, adica a partidului totalitar, nu este ingradita de vreo lege. In aceasta directie, a dispretului pentru tot ce implica statul de drept, pare sa se indrepte Romania pontocratica. Inlaturarea guvernului Ungureanu a fost o prima actiune de forta in acest sens: s-au cheltuit sume imense spre a plati traseismul cel mai lipsit de bun simt. Ce s-a petrecut in acele zile a fost o adevarata parada a obscenitatii. Vi-l mai amintiti pe Sorin Frunzaverde anuntand ca paraseste PDL si pleaca la PNL pentru ca el, vezi Doamne, are convingeri de dreapta. Eu unul, si nu cred ca ma insel, nu mi-l amintesc pe acest personaj participand la vreo dezbatere organizata de Institutul de Studii Populare. Convingerile de dreapta le tinea, banuiesc, asemeni lui Ion Iliescu cu ale sale manifeste anti-Ceausescu, in sticlute de urodonal bine ascunse in pivnita ori in pod…

Fidel optiunilor sale de-o viata, “conservatorul” Felix a proclamat urgenta demiterii (suspendarii) Presedintelui ales democratic al Romaniei. S-a pornit acum campania de epurare a celor numiti “intelectualii lui Basescu”. Nu sunt putini cei care, in tabara uslasa, isi freaca mainile incantati. De pe margine, mai triumfa, pe cat de strident pe atat de jalnic, cate un resentimentar uitat de vremuri. Imi amintesc de un text al lui Cristi Patrasconiu despre intelectualii-canalii.

Sa ne miram de aceste nelinistitoare derapaje? In ce ma priveste, am identificat marele bocet national legat de moartea lui Adrian Paunescu drept debutul acestei restauratii. Deci nu sunt catusi de putin surprins citind ca “un bust al poetului Adrian Păunescu va fi dezvelit sâmbătă, de la ora 12.00, în parcul Grădina Icoanei din Capitală, informează un comunicat remis MEDIAFAX de Primăria Sectorului 2. La eveniment şi-au anunţat participarea numeroase personalităţi ale vieţii culturale româneşti, scriitori, membri ai familiei, prieteni ai artistului.” Nu ma indoiesc ca daca Paunescu traia ar fi fost unul dintre principalii tribuni ai noii guvernari. Cum stim cat de mult l-a pretuit Ponta pe sicofantul de serviciu al al comunismului dinastic, nu m-ar surprinde sa participe chiar el.

Este clipa revansei, a nostalgiilor paunesciene, a puseurilor narcisiste, nu a evaluarilor sobre. Interesul national este ignorat, premierul nu socoate necesar sa se delimiteze transant de elucubratiile putinofile ale ministrului de externe. Iata-l acum si pe “seniorul liberal” Radu Campeanu, anuntand ca a sosit momentul suspendarii lui Traian Basescu. Acelasi Radu Campeanu care se gudura candva pe langa Ion Iliescu in mascaradele numite “sedinte ale CPUN”. Pontocratia inseamna, intre altele, revenirea in prim plan a acestor fantose politice. Pontocratia este o galerie de masti, o cascada de demagogie netarmurita, furtuni de praf in ochi si absenta rusinii ca patologie a puterii ce se doreste absoluta. Nascut din frica, ranchiuna si ura, regimul pontocratic, de sorginte comunista, ignora reguli de baza ale democratiei, intre care respectul pentru norme, proceduri si posibilitatea tragerii la raspundere.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12340262-radu-campeanu-trebui-pana-urma-hotaram-suspendarea-presedintelui-trebuit-isi-dea-singur-demisia.htm

Anunt aici ca am decis sa demisionez din Consiliul Stiintific al IICCMER. Am un mare respect pentru trecutul de militant al exilului democratic romanesc al domnului Dinu Zamfirescu, am facut parte din Consiliul de Garantie Morala al INMER. Am aflat ca premierul Victor Ponta l-a numit azi pe dl Zamfirescu in functia de presedinte al Consiliului Stiintific. Conform HG din februarie 2010, este o functie neremunerata. Marturisesc ca nu cunosc contributiile stiintifice, validate international, ale veteranului activist al PNL. Nu stiu, se poate sa fie vina mea, cand si unde si-a sustinut doctoratul. Nu stiu ce carti academice a publicat. Repet, e vorba de un Consiliu Stiintific, nu de unul de garantie morala. Dl Zamfirescu a infiintat INMER in timpul guvernarii Nastase, cu sprijinul direct al acestuia. S-au facut lucruri excelente acolo, au existat si tensiuni majore, in special cu vicepresedintele INMER (demis, daca nu inseala memoria, de dl Zamfirescu), istoricul Adrian Niculescu. Nu neg ca o declaratie a d-lui Zamfirescu, presedinte al „Senatului de onoare” al PNL, in ianuarie 2011, m-a lasat perplex: „Privesc alianţa PNL cu PC în mod pozitiv. Ştiu, am făcut puşcărie, m-am bătut şi cu Iliescu şi cu Ceauşescu, însă, personal, pe mine nu mă deranjează această alianţă. Ideologic vorbind, nu văd ce ne-ar despărţi pe mine şi pe Dan Voiculescu. Mă refer la chestiuni de ideologie pură. În ceea ce priveşte trecutul… Trecutul şi-l asumă fiecare. Ce să mai vorbim de trecut…” Mai este nevoie sa comentez? Mai este nevoie sa facem conjecturi despre directia pe care va merge IICCMER? Cand recunosti public ca nu te desparte nimic din punct de vedere ideologic de Dan Voiculescu, este limpede unde te situezi.

Toti colegii mei si ai profesorului Ioan Stanomir din echipa de conducere a IICCMER numita in februarie 2010 au demisionat azi (Bogdan Iacob, Cristian Vasile, Damiana Otoiu, Angelo Mitchievici). Istoricul Mark Kramer, directorul programului de istorie a Razboiului Rece de la Harvard, a anuntat ca a demisionat din Consiliul Stiintific.

Distribuie acest articol

59 COMENTARII

 1. Dle Tismaneanu, in toate ziarele stirea este ca Tonta v-a inlocuit. Adica eu deduc ca se impauneaza ca v-a dat afara ! adica ideea pe care vrea s-o induca, cred ca e, ca un neica nimeni ca el v-a dat afara pe DVS. Asta i se pare cool co-pilotului teribilist .

  • Daca acesta va fi marele succes al guvernarii pontocratice, este cam penibil, veti fi de acord. Victor Ponta si cu mine apartinem unor lumi diferite. Nu are niciun fel de autoritate sa ma conteste stiintific. Dar pe el l-au deranjat scrierile mele politice, nu neaparat cele stiintifice. De fapt, ma indoiesc ca a citit vreuna din cartile mele ori ale altor intelectuali aflati pe lista sa neagra. Omul simbolizeaza paradigmatic nu doar rasturnarea valorilor, a criteriilor, dar chiar absenta lor. Sa numesti un onorabil veteran al PNL fara opera stiintifica drept presedinte al unui Consiliu Stiintific din care fac parte specialisti de imens prestigiu in domeniul cercetarii comunismului este spectaculos. Ma rog, propunerea a venit de la El Crin, profesorul de istorie din Tulcea :)

   • Domnule Tismaneanu,

    va cred pe cuvant, domnul Zamfirescu nu are opera stiintifica care sa il recomande pentru IICMER, dar as dori sa ne precizati dvs. acele opere stiintifice ale domnului Stanomir (un literat in fond, literatura a ramas pasiunea domniei sale, nu cercetarea comunismului) in stare sa-l califice ca presedinte la acelasi IICMER. Sau la dl. Stanomir se poate face o derogare?

      • Ioan Stanomir este profesor de stiinte politice la Universitatea din Bucuresti, autor de lucrari pe teme de istoria ideilor politice, constitutionalism, doctrine revolutionare etc Lucrarile despre comunismul romanesc nu sunt simple „culegeri de articole”, ci e vorba de autentice explorari intelectuale, de forari realmente originale in zone prea putin cercetate. Coautorii se numesc: Paul Cernat, Ion Manolescu (la primele doua volume) si Angelo Mitchievici. Director stiintific al IICCMER a fost, pana azi, cand a demisionat, dr Cristian Vasile. E nevoie sa spun ce carti a scris? Sa mai adaug ca Ioan Stanomir a scris despre constitutiile Romaniei socialiste in „Raportul Final” al Comisiei pentru analiza dictaturii comuniste. Functia sa la IICCMER a fost de presedinte executitv. Dl Zamfirescu este asadar succesorul meu, ca presedinte al CS :)

     • Domnule Daniel Francesco,

      probabil ca incercati sa ma ironizati, astfel nu imi explic acest link al dvs. catre mine. Credeti ca nu stiu cine este dl. Stanomir si ma lamuriti dvs.? Pai dvs. ati citit Explorari in comunismul romanesc? Daca scriu si eu despre cum mi-am petrecut copilaria in comunism, se face ca ma calific pentru IICCMER?

      • Ioan Stanomir a contribuit remarcabil la deconstruirea aparatelor ideologice ale totalitarismului comunist din Romania, la deconspirarea falsei normalitati a esafodajului ideocratic. O spun sub semnatura proprie, cu deplina convingere, ca specialist in domeniu. Permiteti-mi sa va contrazic. Nu, Ioan Stanomir n-a beneficiat de o sinecura. A muncit exceptional ca presedinte executitv al IICCMER. Daca premierul Ponta n-a gasit de cuviiinta sa-i multumesca, cum ar fi fost decent, o fac eu, din tot sufletul.

       „Explorari in comunismul romanesc”, vol. 1, Polirom, 2004, „Facerea lumii”, „Puterea si adevarul” (studii de Ioan Stanomir);

       „Explorari in comunismul romanesc” vol. II, Polirom, 2005, „O cripta pentru Vladimir Ilici”(o analiza de mare finete a miturilor bolsevice adaptate la contextul din Romania); „Un om asteapta rasaritul”; „Despre o anumita fericire”; „Dragostea si revolutia”; „1969” Studii de Ioan Stanomir)

       „Explorari in comunismul romanesc”, vol. III, Polirom, 2008, „1964: Stafeta nevazuta” (o substatiala examinare a spatiului ideologic si literar in momentul Declaratiei din 1964); „Un pamant numit Romania” (studiide Ioan Stanomir).

    • @ion (fara de tara sau fara de obraz?). Un pic de maskirovka? parca era vorba de dl.prof. Tismaneanu? sau vorbim despre protectia consumatorului, sexul ingerilor, doar doar uitam PONTOCRATIA (un nou sinonim pt. ABJECTIE).

   • Domnule Tismaneanu,
    la FSPUB sunt multi profesori, inclusiv profesorul Stanomir. Contributia domnului Stanomir la cercetarea comunismului este una nesemnificativa, fara nici un fel de impact. Sunt simple reflectii legate de adolescenta celor patru (Stanomir si cei trei colaboratori amintiti de dvs.), o incursiune bucolica in copilaria si adolescenta autorilor mentionati. Trebuie sa o spun raspicat: pentru domnul Stanomir numirea de la IICCMER se traduce simplu, SINECURA. Dixit!

     • domnule tismaneanu,
      cumva domnul stanomir este cel care la dosarul pentru promovare academica si-a trecut la cv o carte de autor? in contextul in care acea carte este un volum colectiv, adica niste studii publicate de mai multi…
      deci, haideti sa nu ne mai mintim… nu sunteti niste sfinti martirizati pe altarul anticomunismului.
      oricum, o intrebare pertinenta: din comunism mai avem in viata sociala cam o generatie. credeti ca mai e cazul sa mai imputam tot comunismului tarele societatii romanesti? oare chiar am avut un comunism atat de perfid sau nu cumva omul in sine a fost prea ticalos ca sa nu dea curs unor `sanse` de promovare? si cumva incercati sa acreditati ideea ca romania ante-comunista era perfecta si numai comunismul a distrus totul? sau, efectiv, comunismul avea terenul pregatit din timp?

   • Domnule Profesor, va referiti la dl. Zamfirescu in ternenii „un onorabil veteran al PNL”.
    Dupa anuntarea rezultatului la ultimele alegerei prezidentiale, dl. Zamfirescu a telefonat reprezentantului PNL in Comisia electorala de la Ambasada romana din Paris, un anume domn Anton Avram, cerandu-i sa confirme ca acolo au avut loc fraude electorale, cum se spunea la Antene. Atat de mult l-a tracasat cu insistentele sale, incat dl. Anton Avram, militant liberal convins, a decis sa demisioneze pe loc din PNL.
    Un onorabil …?

 2. Diagnostic al parjolului ce ne frige deja, aproape complet. Multumuesc domnule Tismaneanu dar de la domnia voastra astept si tratamentul de urmat. Nu de alta dar nu ma incanta cu nimic sa stiu de ce boala a murit Romania democratica, daca exista medicamentul care o putea salva. Vreau idei concrete pentru pasii de urmat. Vreau sa ma tratez in Romania, nu la Viena.

  • Ti s-a parut ca ar fi avut de ales? Sau ai uitat ca majoritatea in Parlament era formata din USL? (de asta au reusit sa l dea jos pe Ungureanu).

   Pe oricine ar fi ales si nu era aprobat prelungea criza. Iar tot atunci se intampla sa fie si o delegatie a FMI in Romania.

  • si nu o respectabila doamna Djugasvili l-a nascut pe Iosif Vissarionovici? si o respectabila doamna l-a nascut pe Adolf? si nu un avocat si un gentleman (Maurer) l-a sustinut pe Pingelica? tot nu vad legatura cu …. stampila primariei! Dar poate la voi (cei 5 x 100 postaci ai lui Hrebe) se vede!

 3. Bine ar fi daca „pontocratia” nu ar fi, de fapt, putere reala, dar este si poate face Raul…Urate vremurile
  Sper ca masele de manevra care au fost folosite initial, care nu au legatura cu momentul formarii minunatului guvern, sa fie deja dezamagite. Pe noi nu ne mai ajuta, raul o data facut, in dispret total chiar si fata de orice aparenta de democratie (nici n-ar putea, pentru ca este ponto-, nu demo-) si de principii respectate, se desface mai greu!

 4. Felicitari dle Tismaneanu. Datorita Dvs. si a catorva voci gen Monica Macovei mai cred ca exista speranta pt. Romania… De afara de unde am plecat de ceva vreme, Romania se vede trist si cenusiu.

 5. dle profesor,

  imi pare rau ca trebuie sa o spun insa in locul dvs nu as fi acceptat sa fac parte dintr-o structura care l-a mazilit pe marius oprea (chiar, de ce a fost schimbat?). trebuie pus capat vendetelor politice, si din punctul meu de vedere ati facut parte din „echipa cealalta”…. m-as fi asteptat sa refuzati acest lucru.

  cit despre frunzaverde va rog sa cititi discursul acestuia la ultimul congres pdl…. cred ca a fost singurul discurs „popular” (am reagasit f. mult din csu-ul german acolo).

  cele bune!

  • @Stefan,

   PNL nu a avut legi si/sau pozitionari de dreapta de dinaintea lui Tariceanu.
   SF(frunzaverde) , caracterizat si de altii (inclusiv de mine) drept „gunoi”, nu are cum sa construiasca ceva de dreapta char daca discursul lui a semanat a csu.

   Acum, caracterizarea de „gunoi” mai sus se refera la „capitanii si/sau prim ofiterii unei nave care crezand ca nava este in deriva” sunt primii care sar in apa strigand si creand panica. Aceasta caracterizare(cea de mai de sus) ar trebui sa insoteasca numele lui SF (SF Gunoiul- de exemplu) asa cum se spune Mihai Viteazul…….Cu variatiuni pe deplin acceptate: SF Gunoiul Mason

   PS. Repet poate nu este clar: PNL nu este la populari ci la mai stanga….(csu ….ha…)

   PPS. Vi se pare ca s-a pus capat vendetelor politice? Sau poate sunt mai abitir decat inainte,? bashca politica de stanga a lui PNL-ului cu a lui SF-Gunoiul, dar sunteti multumit, este bine, justitia merge mai bine ca inainte, Aferim Generale Voicu pentru bunatatea dumneavoastra, Multzumim din inima Ponta V. pentru ca Universtatile particulare nu o sa moara ci o sa scoata doctori, noi avem micile noastre vendete pe care le molfaim ca niste batrani fara dinti, dar suntem multumiti, pentru si asa nu o sa mai traim mult, nu este asa Stefane?

 6. pai e demisie sau e dat afara? un articol mai jos se zice ca ati fost dat afara de catre Ponta si ziceati de purificari, etc.

 7. Fără supărare dar așa se combat excesele în rău ale puterii, prin exagerări și excese de același fel? Acum, serios, care dictatură Parlamentară că Parlamentul nici nu prea a existat până nu demult.

   • L-am citit. Tocmai de aceea vă întreb, cum definiți dumneavoastră această dictatură a parlamentului și care ar fi argumentele pentru care avem așa ceva în România?

 8. Domnule Tismaneanu:

  Am un mare respect pentru dumneavoastra. Am un mare respect pentru Marius Oprea. Cand Marius Oprea a fost debarcat din aceiasi pozitie in care ati fost debarcat dumneavoastra, puteati sa refuzati postul. L-ati acceptat si desi va consider mult mai apropiat politic si sufleteste de Marius Oprea decat de Traian Basescu, cred ca ati facut o mica greseala.

  Credeti ca daca ati fi refuzat public sa acceptati postul lui Marius Oprea, si sa-l sustineti public pe Marius Oprea atunci, v-ar fi stirbit sabia luptei pentru adevar? N-ati facut-o si acum sunteti in postura lui „what goes around comes around”.

  Ieri considerati ca Ponta e papusa unor papusari gen Iliescu sau Voiculescu. Va puteti inchipui ca si dumneavoastra, poate fara sa vreti, ati fost manevrat de papusarii PDL, in numele luptei de condamnare a crimelor comunismului? Cati criminali comunisti au fost condamnati in timpul presedentiei Basescu? ZERO!

  • Va rog sa va documentati inainte de a face asertiuni atat de categorice. N-am luat niciodata locul lui MO (functie platita, locuinta de serviciu, masini, etc). Nu traiesc, nu locuiesc in Romania. Am fost presedintele Consiliului Stiintific al IICCMER s.a.m.d. Dvs vedeti condamnarea comunismului ca pe un mirraj. Va asigur ca Felix, Vadim, Nastase, Ponta si, cu voia Dvs, Ilici o iau cat se poate de in serios. Ganduri bune.

   • Condamnarea comunismului este un miraj! E o condamnare fara condamnati! Tortionari care isi consuma pensia grasa, morti fara o cruce la capatai care inca isi asteapta arheologul amator pentru a-si gasi linistea post-existentiala!

    Intre timp, dupa douazeci de ani, o Romanie condusa de fosti comunisti, fosti securisti, sau comunisti cu viziune istorica(sic!).

    Eu unul nu va acuz de absolut nimic, nu e nevoie sa va aparati. Constatam cu amaraciune ca intre Vladimir Tismaneanu si Marius Oprea, invingator a fost Victor Ponta. Really sad….

   • domnule profesor,

    imi permit sa am o alta parere. MO nu a fost debarcat pe considerente de competenta. motivatia a fost una pur politica.

    renumerat sau nu, etic ar fi fost sa nu acceptati postul.

    si va citez un genial paragraf din A. Camus:

    ” Reputatia. Va este data de niste mediocri si o impartasiti cu mediocri sau cu ticalosi”. Carnete, Caietul al IV-lea, pag 231. Ed. Rao.

    evident, cu toate acestea nu va contest contributia si activitatea. aveti parte de tot prestigiul meu!

 9. D-le profesor, eu ma asteptam la o reactie pe masura la ce se intampla acum in Romania (si la ce vi s-a intamplat dvs) din partea acelor intelectuali pe care ii pretuiti atat de mult…..stiti dvs care

 10. Dorin Tudoran, altminteri uşor prieten cu Felix, era foarte indignat la înstalarea domnului Tismăneanu la IICCMER. Îl înţeleg. Rămăsese fără coledzi. DT vorbea de înfiinţarea unui nuş’ce consiliu sforăitor de onoare, din care, nu-i aşa, era cazul să facă parte şi cîţiva sugaci de buget. Cu toate astea, soluţia Tismăneanu a oferit şi garanţia corectitudinii epistemologice, a ieftinit şi costurile de garantare. (Funcţia nu a fost retribuită). Pe semne, echipa moştenitorilor (chiar şi biologici ai) secu, va face „ordine”. Desigur, pe bani. România e o ţară la Pontos Aksenos.

 11. Dle Tismaneanu sunt dezamagit de selectivitatea de care dati dovada cand este vorba despre comentariile postate pe acest forum.
  Lasati numai ceea ce este PRO PDL si Traian Basescu.
  Eu nu ma dau deloc in vant dupa USL, dimpotriva, dar faptul ca am postat un comentariu anti-PDL si Traian Basescu a fost suficient ca sa-l eliminati.
  Nu am convingeti deloc cu aceasta atitudine, dimpotriva…
  PDL nu a fost deloc altfel decat este acum USLul… DELOC.
  Sau, poate-mi explicati de ce l-ati eliminat pentru ca NU am jignit pe nimeni, nu am folosit expresii suburbane sau grosolane….

  Nota editor: nu am gasit vreun mesaj respins cu aceasta adresa de email sau acest IP. Probabil este o problema tehnica

  • Da, da, mereu este o problema tehnica. In special la mesajele anti-basesciene si anti-portocalii.

   Eu personal imi schimb mereu numele cand postez pe blogul dl. profesor de la Maryland, deja cred ca ma aflu pe o lista de ban.

 12. Majoritatea celor din Romania isi doresc fie implicit, fie explicit, revenirea comunismului. Implicit prin ignoranta si rautatea lor, explicit prin rautate si manipulare. Ceea ce face ca majoritatea romanilor sunt fie rai si prosti, fie pur si simplu rai. Romania a fost asistata maternal si de Comisia Europeana si de varii intelectuali, insa nu vrea si pace. Poate e mai bine sa fie lasata naibii unde e, fara fonduri europene, fara intelectuali sau profesionisti de calitate, fara reforme. La ce bun sa se mai lupte unii de vreme ce majoritatea este rea si ignoranta!? Intr-un fel Romania seamana cu Afganistanul, Egipt si alte tari din lumea a treia. O lupta pierduta! Daca societatea romaneasca in ansamblul ei ar fi inteles problemele pe care le creeaza comunismul, anumite schimbari ar fi avut loc in ultimii 22 de ani mult mai repede. Insa lucrul acesta nu s-a petrecut.

 13. Lui Andi, pentru ca nu reuseste sa faca deosebirea dintre arta si titlul Editurii ART ii dau un copy-paste tip USL Ponta la linkul postat mai sus:

  A fi conservator. Antologie, comentarii şi bibliografie (coautor, alături de Laurenţiu Vlad) (2002); Naşterea constituţiei. Limbaj şi drept în Principate până la 1866 (2004); Conştiinţa conservatoare. Preliminarii la un profil intelectual (2004); O lume dispărută. Patru istorii personale, urmate de un dialog cu H.R. Patapievici (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu) (2004); Explorări în comunismul românesc (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu), 3 vol. (2004, 2005, 2008); Libertate, lege şi drept. O istorie a constituţionalismului românesc (2005); În jurul constituţiei. Practică politică şi ahitectură legală (2006); Spiritul conservator. De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008); Despre sunete şi memorie. Fragmente de istoria ideilor (2009); Apărarea libertăţii (1938-1947) (2010).

  • Multumesc, stiu si eu sa caut pe Wikipedia. Mi-ati dat o lista de carti despre conservatorism si Constitutie, suficiente pentru ca domnul respectiv sa fie numit in fruntea Comisiei Prezidentiale de Revizuirea Constitutiei. Cu cateva carti colective de eseuri si amintiri despre comunism nu te califici drept expert decat daca ai spate politic.

 14. Nu stiu de ce ne miram atat de mult de „pontocratie”. Nu a fost, de fapt, asa mereu in istoria romanilor? Ne-am fost – si ne suntem – dusmani unii altora poate mai mult decat ne dusmanesc strainii. Cu ce se deosebeste USL de „monstruoasa coalitie” de la 1864-1866? Sau de coabitarea PNL-Tatarascu cu comunistii? Ca sa nu mai amintim de „glorioasa” domnie a lui Carol al II-lea si cei care i-au facilitat intronarea si dictatura in februarie 1938!
  „Cine nu-i cu noi, e impotriva noastra” nu e de la Lenin, ci e mult mai veche. Depinde doar cat de departe vrei sa-i vezi pe cei care-ti stau in fata…

  • Mare dreptate aveti – din nefericire istoria noastra mai recenta sau mai indepartat e presarata cu asemenea exemple ce nu ne fac cinste. Insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa luam atitudine: ma tem ca lipsa de reactie a societatii civile e aproape la fel de nociva ca pontocratia in sine.

 15. Da, Mircea Ivanescu n-a avut macar cronica de funeralii de anvergura.

  In schimb, bulibasa stadioanelor de masinatie comunista, a fost inmormantata cu onoruri lipsite de decenta unei discretii necesare si iata ca maine-poimaine, tot el, are si un bust plasat strategic intr-un parc istoric, de catre primarul care se jura cu mana la inima pe posterele din oras… dar l-am prins cu corifeul strategic de campanie in gura.

 16. Pe mine m-a lasat pe spate Campeanu, parca retraiam un film prost…
  Domnule Tismaneanu, sa mai prezentati opiniile dvs, sunt foarte pertinente, obiective si la obiect. Intr-adevar, se vede diferit Romania de departe, parca nu esti la fel de afectat, dar tot doare. Eu m-am intors fara regrete din US, stiam dinainte ca nu o sa raman acolo, insa ce fac baietii astia acum este de-a dreptul revoltator. E ca un fel de lupta impotriva oamenilor de bun simt din tara asta, care incearca sa fie civilizati si sa traiasca o viata mai buna in timp ce tot soiul de lenesi si pramatii primesc ajutoare sociale, pui, galeti, biciclete si ce naiba or mai primi ca sa voteze pe „cine trebuie”.
  A lasat „dictatorul” atata libertate cat se pare ca nu putem duce. Exista o vorba pe care o stiu in englezeste, nu stiu cine a debitat-o, dar mare dreptate a avut: „in the end, everything will be ok. If it’s not ok then it’s not the end”

  Ganduri la fel de bune.

 17. Domnule Profesor,

  „Am fost eliberat din functia de presedinte al Consiliului Stiintific. Nici macar Victor Ponta n-a indraznit sa ma demita din pozitia de membru al Consiliului Stiintific. Am demisionat eu.”

  Ce relevanta au toate aceste lucruri, atit timp cit macar oameni ca Dumneavoastra si altii din pacate(le faptului ca depind inca de o existenta autohtona) mai putin asumati, inca isi doresc ca un adevar , orice adevar … dar adevar, si un pic de lumina sa pogoare si pe acest petic de pamint, e inca foarte bine.

  Cei pe care toti ii stim si care incep sa se remarce doar prin servilismul ierahic mostenit de la generatiile Tudor Vladimirescu si Horia Closca si Crisan (multi nici nu stiu de unde li se trage, ca au avut parinti si unchi discreti care doar i-au dus sa jure la gardul verde) si sa se inchine (sper ca nu si dupa moarte) lui Ilici si lui Nastase si Nica si Vintu si Felix , nu vor reusi niciodata sa ne dea afara de niciunde, noi oricum suntem inafara cotrolului pe care si-l tot doresc total. Nu au aflat inca ca un astfel de algoritm nu exista.

  Va rugam sa ne mai spuneti, si cu permisiunea Dumneavoastra va vom mai spune si noi , cit despre Dinsii , cine sunt ei, ca sa-i pomenim si sa ne pese de ei.

  Trebuie sa ne pese de ce nenorociri mai sunt in stare sa faca, ca au venit cam flaminzi si dornici de ispravi, si nu trebuie sa ii mai lasam sa pacaleasca lumea degeaba acum cind toata lumea stie cine sunt , ce vor si cum vor face sa obtina.

  Ar trebui exclusi definitiv din lumea civilizata (ma refer si la Romanii civilizati nu numai la paradigmul strainatatii), ceea ce ar trebui sa incercam sa facem.

  Sa ii expunem pina intelege toata lumea cine sunt si de ce trebuie opriti; avem internet si putem sa luptam cu o conspiratie doar facind-o publica; zic sa o facem fara ne mai pierdem timpul cu dicutii despre evident – Ponta este un infantil, ingrozitor, idiot, arogant, superficial, shtokar, o nulitate absoluta (inafara mediului sau de lingai foarte interesati). Despre antonescu chiar nu merita.

  Merita in schimb sa ii expunem comunitatii nationale si internationale pentru ceea ce vor si ceea ce fac pentru a obtine ce vor: imunitate pentru corupti si ticalosi, fonduri sa cumpere voturi cu pretul destabilizarii (a cita oara) tarii, nerusinare si prostie in relatiile internationale (Marga la Chicago) si etc.

  De fapt stiti mai bine decit mine ce este de facut, dar zic si eu asa ca Moromete ….

  Cu deosebita stima,

  Dragos Riscanu

 18. Dle Tismăneanu
  De multe ori nu am agreat modul dvoastra de a pune problema, nici științific, nici stilistic, nici moral. De câteva ori am comentat critic pe acest forum.
  Dar una e să fie în fruntea unei instituții ca IICMER un om de știință serios, chiar dacă nu ești de acord cu el, și alta e să fie o marionetă simbolică.
  Pe de altă parte pot înțelege până la un punct cinismul politic ce guvernează genul ăsta de mutare: ”trebuie să ne instalăm oamenii noștri”. Dar faptul că pun oameni ne-de-știință în fruntea unei instituții totuși principal științifică, asta mi se pare simptomatic pentru, cum să mă exprim, o ”lispă de cadre” intolerabilă. Dincolo de cinismul simbolic al manevrei eu nu văd, în mutarea asta, decât un scenariu mai soft al celui de la ministerul educației.
  Nu se găsește în tot USL-ul ăla vreun Răzvan Theodorescu specializat în secolul XX? Poate la liberali, că la PSD aș înțelege de ce nu s-ar găsi?

 19. Cred ca autorul articolului acorda o prea mare importanta fenomenului local al lupei constante parapolitice pentru putere in tara si intr-un fel se implica sau exprima simpatii.
  Cu alte cuvinte, personaje care nu merita, au parte de o atentie care ar fi putut sa fie intreptata in alte directii si in scopuri mai folositoare.
  Actualitatea, actiunea se intrimpla in alte locuri si istoria se scrie in alta parte decit pe malurile Dambovitei.

  Rugaminte
  -un articol despre europa
  -un articol despre america
  -un articol despre china
  -feed back in societatile moderne

  • Daca adugati si „multumesc, va rog” ceva acolo de bun simt cata vreme autorul articolului la care va referiti nu va datoreaza nimic si nici nu este angajatul dvs, poate veti primi un raspuns..Intre timp insa ati putea face de unul singur cercetari. How about that? Ca tot vorbeam despre Romania si romanii asistati gratis..

 20. Nu stiu de ce, dar mereu ma pomenesc surprins de imunitatea pe care o dovedesc intelectualii romani, si cei ramasi aici, dar si cei plecati inspre alte zari, fata de ridicol. Penibil ar fi poate un cuvint mai bun. Exista citeva ocazii speciale in care aceasta imunitate la rusine se manifesta in toata plenitudinea ei, iar momentul in care se produce o „mare schimbare” in functii, in care pleaca „ai nostri” si vin „ai lor” este unul privilegiat din acest punct de vedere. Cu acest prilej maret, pentru toti cei care sint dati la o parte de cei ce le-au rivnit posturile ani indelungati se produce un adevarat fenomen apocaliptic, pe care se grabesc sa-l anunte in gura mare tuturor celor care vor sa-i asculte. Din momentul in care nu vor mai ocupa ei posturile care le-au fost daruite de diversi politruci fara scrupule, se va alege praful de tot, va veni dictatura, si, in general, se va duce dracului rapita. Acest circ penibil se repeta aproape fara nici o variatie cu ocazia fiecarei schimbari de putere care s-a petrecut in tarisoara noastra dupa `89 si mereu sint surprins – nici eu nu stiu de ce – de faptul ca acesti distinsi oameni de litere, savanti etc. tipa mai tare dupa posturile pierdute decit bivolii care s-au infruptat din toate foloasele puterii timp de patru sau opt ani.
  Pontocratie, dle. Tismaneanu? Dictatura parlamentara (asta chiar este un concept nou, trebuie sa fie o forma noua de dictatura care se naste chiar aici, pe planurile mioritice)? Mi-aduc aminte de faptul ca au trecut numai citeva luni de cind respingeati cu dispret – si oarecum justificat, trebuie sa recunosc – vaietele celor care vin acum la putere cu privire la dictatura lui Basescu. Acum nu aveti nici o apasare sa vedeti in niste personaje patetice drept mici dictatori, desi acestia nu se vor bucura niciodata de puterea pe care a detinut-o Comandantul de la Cotroceni in ultimii patru ani. Ce s-a schimbat in aceste luni? A, stiu, ati fost inlaturat din pozitia neremunerata pe care o detineati, la fel cum a patit si Marius Oprea acum citiva ani. Si macar Marius Oprea a avut meritul de a fi un deschizator de drum in domeniul investigarii crimelor comunismului, institutul a carui activitate ati supervizat-o fiind chiar rodul exclusiv al stradaniilor lui de multi ani. Vad ca ati accentuat faptul ca pozitia pe care o detineati era neremunerata. Asta este o poanta destinata necunoscatorilor, pentru ca adevarul este ca nu remuneratia a contat pentru d-voastra in toti acesti ani, ci influenta care venea odata cu aceasta pozitie si posibilitatea pe care ati avut-o de a-i rasplati pe diversi fideli cu functii cit se poate de bine remunerate in institute de cercetare, aparatul de stat, universitati. Pentru ca asta a contat cu adevarat, iar nu o remuneratie care chiar nu avea nici o importanta.
  Iar acum, din ce citesc in articolul de mai sus si in cel de ieri, vine Apocalipsa rosie, care ne va rapi condamnarea comunismului si ne va aduce dictatura. Iar Voiculescu va fi adevaratul conducator al Romaniei, alaturi de „El” Ponta si Crin. Bietul Geoana mai lipseste. Stiu, chiar nu simtiti ridicolul situatiei la care va expuneti, si precum d-voastra sint multi. Ceea ce nu face decit sa ma intristeze. Este adevarat, Caragiale a stiut sa cuprinda foarte bine zbaterile diversilor arivisti romani si ridicolul lor in goana dupa functii si un pic de putere, dar repetarea acelorasi faze penibile la nesfirsit, o data la citiva ani, nu poate decit sa oboseasca in cele din urma. Pina si Caragiale a fugit din tara asta, astfel incit nu pot decit sa banuiesc faptul ca a descoperit, in cele din urma, dedesubturile mult mai sinistre ale acestei vesele zbateri romanesti.
  Daca as sta sa aleg ce ma dezgusta cel mai mult din fauna care s-a afisat pe plaiurile mioritice dupa 1989, cred ca nu-i voi alege pe papagalii guresi si incompetenti care se perinda prin diverse functii de conducere in aparatul de stat, pe bisnitarii lacomi care au jupuit o intreaga tara ca sa poata sa arunce cu banii pe fereastra inconjurati de admiratia maselor flaminde sau pe hotii pur si simplu care ne dau lectii de economie si buna purtare. Nu, cea mai mare greata in acesti ani mi-au provocat-o aceste faruri ale natiunii noastre – intelectualii si lipsa lor de orice rusine in a se alatura tuturor pitecantropilor de mai sus in goana dupa functii, bani sau putere. Ei au legitimat, pe rind, tot ce a fost mai rau din ce a aparut pe scena publica romaneasca si, spre deosebire de altii, au facut-o in cunostinta de cauza. Apropo, cum v-a placut compania intelectuala a Elenei Udrea, d-le Tismaneanu? Dar a lui Ioan Oltean? Erau de dreapta sau de stinga? De Marinarul frustrat de la Cotroceni, bolnav dupa o putere pe care nu o va capata niciodata nu va mai intreb.
  P.S. Anuntul d-voastra din articolul de mai sus, potrivit caruia va dati demisia din Consiliul Stiintific al IICCMER dupa ce ati fost demis, are un asemenea farmec caragialesc (sic!), asa un parfum al discursurilor lui Catavencu, incit as ride cu lacrimi, daca nu as fi obosit de comedia asta sinistra.

  • Ma veti ierta ca nu voi putea sa ma angajez intr-un dialog cu un text atat de amplu si, evident, indelung gandit. Il voi citi atent zilele acestea. Dar pot raspunde la PS-ul Dvs. Nu, Victor Ponta nu avea cum sa ma elimine din Consiliul Stiintific. Maximum ce putea face, si a facut-o, a fost sa me revoce din pozitia de coordonator stiintific al IICCMER, deci functia de presedinte al Consiliului Stiintific. Nu a adus absolut niciun argument. Ceea ce insa nu insemna ca eram „exclus” din acel for (unde, de altfel, eu sunt cel care am invitat personalitatile care fac parte). Mi-am dat asadar demisia din pozitia de membru al CS. Este clar? In rest, cum am mai scris, exista si conceptul de dictatura constitutionala (utlizat, de pilda, in raport cu „competentul om politic”, vorba d-lui Marga, Vladimir Putin). Pentru cei interesati, iata un link la o sinteza pe subiectul epurarilor politice la ceasul pontocratiei:

   http://www.evz.ro/detalii/stiri/a-inceput-marea-epurare-politica-983211.html

   • Chiar pe aceste pagini spuneati, domnule Profesor, ca, subordonata fiind primului ministru, echipa IICMER poate fi modificata de acesta. Va intrebasem atunci daca, in cazul unei modificari a executivului, ati continua sa faceti parte din echipa, chiar si in cazul cand, asa cum era previzibil, ati fi fost eliberat din functia de conducere. Ati raspuns pozitiv, afirmand ca scopul cercetarii se ridica deasupra ambitiilor politice ale decidentilor zilei.

 21. Democratia capitalista e doar mimata in mai toate tarile nu numai in Romania, la fel cum a fost si cea de tip comunist. Erodarea profunda a invechitului sistem de valori e evidenta. Putina lume mai crede in el(cei tineri nici nu prea stiu ca exista asa ceva) si mai toata lumea il calca in picioare. D-aia zic ca primul pas pentru a putea iesi din criza actuala e redefinirea sistemului de valori incepand chiar cu cele sfinte, pentru ca si religiile si-au pierdut mult din credibilitate dovedindu-se „inadaptabile” actualului context socio-politico-economic. „Omul de tip nou” nu e o marota, el chiar exista, numai ca acum se uita cu disperare in jur si nu prea are in ce sa creada si pe ce sa se bazeze…

 22. Domnule profesor, ati amintit de istoricul Adrian Niculescu. Intamplator cunosc anumite amanunte privind infiintarea INMER-ului, numirea directorului acestuia, propunerea numirii Dvs. in consiliul de garantie morala, propunerea ca MS Regele sa preia patronajul institutului etc. Toate acestea apartin domnului Niculescu. Din pacate, a ajuns sa fie ”uitat” chiar de cei pe care i-a sustinut, intr-un moment sau altul. Probabil nu doar din cauza ca a dezvaluit un grav incident – arderea ”Arhivei Gane” -, act incalificabil dealtfel, dar, curios, un subiect prea putin interesant pentru ”cercetatori”, cu atat mai putin pentru presa.

  • Ma intreb si eu cum se explica aceasta tacere, foarte convenabila noului presedinte al Consiliului Stiintific. Sau, de fapt, nu ma intreb, stiu. Ce ma intreb este ce va trebui sa-i ofere El Crin lui El Ponta pentru ceea ce s-a petrecut. Putea fi gasit cineva din Consiliul Stiintific care sa devina presedinte si sa garanteze continuitatea demersului insttitutional. Nu s-a incercat. Este vorba de doua lucruri: revansa si rasplati. In niciun caz de stiinta. O spun cu profund regret pentru Andrei Muraru, un istoric pe care il respect.

   Eu am devenit membru in consiliul de garantie morala al INMER gratie invitatiei lui Adrian (era prezent la discutie si dl Zamfirescu). Din cate stiu, Adrian a castigat procesul cu guvernul Tariceanu legat de demiterea sa. Daca Adrian citeste acest portal, poate scrie pe subiect. Ori poate interveni oricand pe forumul articolelor mele. Adevarul nu trebuie nici uitat, nici ascuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro