sâmbătă, august 20, 2022

Fenomenul Frunzaverde: Ambiguitati care necesita o clarificare urgenta

Privind lucrurile din perspectiva cetateanului obisnuit si judecand detasat, pe baza informatiilor publice la care acesta are acces, este greu sa eviti concluzia ca masoneria are o problema de imagine in Romania postcomunista. Lasand la o parte bagajul de mituri, fabulatii si speculatii, calomnii, absurditati si teorii ale conspiratiei, toate parazitand in mod traditional imaginea publica a acestei vechi organizatii fraternale, in Romania post-comunista toata chestiunea a fost amplificata de o gestionare atat de dezastruoasa a imaginii incat nu poti sa nu te intrebi: “Domnule, daca oamenii astia sunt sau se vor asa de influenti, si vor si pot sa faca binele, cum Dumnezeu de nu pot sa-si inceapa lucrarea in cauza facand un pustiu de bine propriei imagini?!”

Daca romanul obisnuit este neinformat sau are o perceptie negativa, poate ca nu e numai vina prejudecatilor, ingustimii sale de vederi sau propagandei. Cum si ce afla romanul obisnuit din presa despre aceasta venerabila organizatie fraternala?

Aberatiile pseudo-intelectuale de un elitism semidoct si desuet de tipul celor promovate la limita bufoneriei in anii 90 de un Dan-Amedeo Lazarescu. Din cand in cand, un scandal cu mize neclare, traversand pasager paginile ziarelor: personaje cu titluri pretentioase se cearta pentru niste titluri si jurisdictii obscure, acuzandu-se reciproc de fapte pe care de obicei le asociem cu strategia si tactica luptelor politice din primariile comunale. Cate un comunicat cvasi-neinteligibil pe teme irelevante si cvasi-neinteligibile in urma unui eveniment public cvasi-neinteligibil urmat de o excursie cu autocarul. Si, mai grav: speculatii si zvonuri despre asocierea dintre importante figuri publice si coruptie, mediata de variabila intermediara “masonerie”…

Sigur ca e nedrept sa reduci imaginea, activitatea, telurile si principiile nobilei traditii la aceasta caricatura. Intelegem ca masoneria este altceva. Dar asta este realitatea locala: asa se vad lucrurile din afara, la noi. Si imaginea conteaza. Daca mesajul de mai sus nu place, nu mesagerul este cel ce trebuie acuzat.

Mai nou, ca si cand nu ajungeau toate cele de mai sus, acum masoneria romana s-a mai trezit in brate si cu fenomenul Frunzaverde. Pare o bomba cu ceas, si daca tot ne-am apucat sa spunem lucrurilor pe nume, e bine sa explicam cum se vad lucrurile din afara. Care sunt semnificatiile si implicatiile in interor, nu mai e problema noastra. Din nou, daca mesajul ce urmeaza in continuare nu place, nu mesagerul este cel ce trebuie acuzat.

Frunzaverde, o stie toata lumea, caci a avut domnia sa grija de asta, e mason. Nu oricum: “mare”. Fie prin eforturile sale, fie prin accident, la ora actuala Frunzaverde este asociat intrinsec in ochii publicului cu aceasta organizatie fraternala. Probabil nu exista cineva mai vizibil si recognoscibil public ca figura masonica decat dumnealui: face si desface sub aura retelelor fraternale, de la episcopi la guverne, de la afaceri locale la aliante nationale. Place sau nu, reala sau nu, aceasta este imaginea.

Observand detasat lucrurile, nu poti sa nu te intrebi: Este masoneria romana confortabila cu aceasta asociere? Este satisfacuta cu imaginea? Se simte confortabila cu bagajul adus de caracterul, conduita, asociatii si faptele domnului in cauza? Ii convine faptul ca imaginea ei este acum legata intrinsec de legendele urbane privindu-l pe domnul Frunzaverde?

Mai nou, acesta s-a ilustrat prin ceva ce nu poate fi calificat altfel decat ca un abject act de tradare politica. Un act in care chestiunea caracterului, loialitatii, responsabilitatii si a unor minime standarde de conduita in viata politica au fost puse pe tapet in mod lipsit de echivoc. Tot ceea reiese public despre caracterul si faptele acestui personaj e de asa natura ca genereaza in ochii oricui (victime sau beneficiari ai actului sau) aceeasi reactie profunda specifica naturii umane in fata tradatorului: repulsia morala, dincolo de partipriuri si doctrine. Faptul ca abjectia acestui act cadreaza foarte bine paternului mai larg definitoriu pentru acest domn, nu face decat sa intareasca aceasta repulsie.

Deci, observand detasat lucrurile, nu poti sa nu te intrebi: Este masoneria romana confortabila cu aceasta asociere? Ce sa intelegem: Cand il vedem pe Frunzaverde, vedem o mostra a masoneriei romane la lucru in spatiul public? Sau vedem o forma patologic-degenerata a acesteia? Sau vedem ceva ce nu are nimic de a face cu masoneria si e doar o imagine publica abil si manipulativ construita de un con-artist? Ce are masoneria de spus in aceasta privinta? Il imbratiseaza pe domnul in cauza? Sau se delimiteaza de el?

Intrebarea de mai sus este mai importanta decat pare. Ea are o relavanta ce depaseste sfera relatiilor publice caci nu priveste doar problema imaginii masoneriei romanesti. Daca era doar asta, poate ca nu ar fi trebuit sa ne pese prea mult. Daca o firma sau corporatie vrea sa aiba ca purtator de imagine publica o persona compromisa moral si social, e problema ei. Pur si simplu iei nota. Si mergi mai departe.

Problema este insa mult mai grava. Actiunile marca Frunzaverde au implicatii serioase pentru viata publica romaneasca. Si aici lucrurile se complica:

(a) Manevrele lui Frunzaverde au contribuit la caderea unui guvern si la distrugerea din interior a unei coalitii parlamentare. Fapt.

(b) Din datele publice reiese ca Frunzaverde si asociatii sai au fost parte a unei miscari coordonate transpartinic (lucru repetat public de catre acesta de mai multe ori). Fapt.

(c) Actiunile lui Frunzaverde au contribuit la caderea unui guvern condus de persoana considerata in mediile diplomatice si de informatii occidentale ca fiind garantul continuarii procesului de occidentalizare si reforma in Romania in urmatorul ciclu electoral. Fapt.

(d) Aceste actiuni au dus la instalarea unei noi puteri ce s-a delimitat radical de puterea anterioara. Fapt.

(e) Noua putere anunta public in Parlamentul Romaniei intentia de reorientare sau de recalibrare a directiei politicii externe romanesti, de la Vest catre Est. Fapt.

(f) Noua putere anunta public existenta unor canale de comunicare si coordonare informale intre noile autoritati de la Bucuresti si importanti lideri non-occidentali aflati la carma unor state ce vad in mod traditional Romania ca parte a sferei lor de influenta. Fapt.

(g) Noua putere anunta programatic ca obiectiv distrugerea opozitiei reformiste si prooccidentale. Fapt.

(h) Noua putere trece rapid in Parlament o lege recunoscuta de toata lumea (inclusiv proprii suporteri) ca fiind menita sa reduca la minimum si sa incapaciteze viitoarea opozitie parlamentare. Fapt.

(i) Noua putere ia imediat masuri de natura economica menite sa submineze interdependenta cu partenerii occidentali si sa sporeasca dependenta fata de resurse non-occidentale. Fapt.

(j) Noua putere porneste imediat o campanie de incapacitare pe plan extern a Presedintelui Romaniei (recunoscut de cancelariile occidentale ca principalul vector al pro-occidentalimsului romanesc). Fapt.

(k) Noua putere da semnale tot mai clare ca vrea sa impinga Romania in directia unei crize constitutionale desi este evident ca in actualele conditii economice internationale o criza constitutionala ar impinge imediat tara intr-o criza economica si politica majora, cu implicatii incalculabile. Fapt.

Acestea sunt faptele. Nu sunt interpretari, nu sunt specualtii. Sunt fapte verificabile din surse deschise, publice. Defectiunea Frunzaverde din PDL a pus in miscare o serie de evenimente cu potentiale implicatii majore. Suntem in fata unor evolutii factuale ce nu au nimic speculativ si care se pot tranforma rapid intr-un punct de turnura in istoria noastra contemporana. In aceste conditii, fenomenul Frunzaverde nu mai este o chestiune de PR si imagine publica a unei asociatii fraternale sau alta. Este o problema publica fata de care sunt necesare clarificari publice.

Avem tot dreptul sa ne intrebam in ce masura acest lant de evenimente este sau nu este un simplu accident. Avem in fata o serie de coincidente sau e vorba de altceva? Daca nu sunt coincidente, avem tot dreptul sa ne intrebam in ce masura tot acest lant de evenimente pornit si teoretizat de Frunzaverde si asociatii sai, reprezinta in acelasi timp o evolutie girata de organizatia fraternala din care acesta face parte. Pe scurt: este organizatia fraternala in cauza implicata in toate aceste desfasurari? Le gireaza? Aproba sau dezaproba aceste evolutii?

Nu e vorba de teorii ale conspiratiei. Este vorba de o serie de fapte, de evolutii publice. Sa notez aici ca in ceea ce ma priveste, inclin sa cred inca in ipoteza unor serii de coincidente. Dar… lumea vorbeste. Sa notam ca nu am introdus in ecuatie pana acum niciun zvon sau speculatie. Daca am face acest pas, atunci lucrurile ar fi si mai delicate.

Vezi declaratiile recente ale d-lui V. Hrebenciuc relativ la organizarea si coordonarea din culise a miscarilor de strada din Piata Universitatii, in Ianuarie. Vezi speculatiile privind regruparea in jurul PNL a fortelor organizatiilor fraternale cu scopul de a distruge infrastructura teritoriala a principalului partid de opozitie. Aici suntem in zona speculatiilor si zvonurilor. Fapt este insa ca aceste speculatii si altele ca ele, circula. Vrem, nu vrem, culisele zumzaie. Bazate pe fapte sau nu, zvonurile exista si se raspandesc. Teorema lui Thomas ne spune ca evenimente imaginare dar care in mintea oamenilor sunt considerate ca reale, sunt reale in implicatiile lor. Sa fim atenti. Implicatiile in astfel de situatii sunt reale si de cele mai mult ori nu pozitive.

Romanii au o aplecare spre teorii ale conspiratiei. Multe dintre aceste teorii pivoteaza pe fragmente de informatie, pe stereotipii si prejudecati privind natura si scopurile organizatiilor fraternale de tip masonic. Nu trebuie sa alimentam aceasta aplecare. Ca sa intelegem rapid si clar ce se intampla in spatiul nostru public in aceste zile (si slava Domului, lista de mai sus arata ca se intampla ceva) trebuie sa degajam rapid terenul de elementul speculativ. Avem deja o lista de fapte foarte ingrijoratoare. Trebuie sa le intelegem cat mai repede semnificatia si trebuie sa o facem realist, separand speculatia de datele concrete din teren. Ultimul lucru de care mai avem nevoie acum e sa amestecam in perceptia publica evenimente reale, ce tin de jocul geopolitic, cu evenimente imaginare, ce tin de teoria conspiratiei. Avem nevoie sa intelegem evenimentele reale care sunt, sa repetam, ingrijoratoare, indiferent daca sunt un accident sau daca sunt parte a unui plan. Si s-o facem cat mai rapid.

Pe scurt, un lucru este esential in acest moment: Sa fie clarificata relatia ambigua intre actiunile d-lui Frunzaverde si organizatiile fraternale, ambiguitate cultivata deliberat de catre acesta, ca instrument politic si de influenta sociala. Este in interesul tuturor partilor, in primul rand al organizatiilor fraternale relevante. Chiar si daca vorbim aici de “tigri de hartie” si totul este un accident sau un bluf, clarificarile sunt binevenite pentru toata lumea. Sa nu uitam teorema lui Thomas: evenimente imaginare dar care in mintea oamenilor sunt considerate ca reale, sunt reale in implicatiile lor. Fapt.

Distribuie acest articol

36 COMENTARII

 1. Frunzaverde este gunoi intre frati?
  Nu cred ca masonii, daca sunt ceea ce zic mediile bine informate din zona conspiratiilor au un cod de onoare destul de dur, accepta un gunoi ca Frunzaverde. Dar poti pentru ca sa stii…..daca este o loja d’aia romaneasca……dar daca este o loja cu conducerea la Moscova?
  In rest faptele sunt fapte…….

  PS. As putea sa caut exprimari mai delicate, dar daca calificativul asta ii se potriveste lui SF?

   • Catre Marta

    Eu am incercat aplicand metoda Socratica prin care ne intrebam si aratam ca gunoiul gunoi ramane chiar daca zice el face parte dintr-o lada de gunoi care ar tine mirosul inauntru, pentru ca, vorbind ipotetic, cum s-ar chema o atare loja care il tine pe d’alde SF?

 2. Cu toata discretia, d-le Aligica o sumedenie de fapte pre si postdecembriste ramane sa fie explicate si intelese in contextul national, european si de ce nu mondial.
  Eu, cetateanul obisnuit (fara acces la informatii vectoriale) nu stiu –in consecinta acestor fapte- daca e bine acum ca tara se bucura de un credit extern de cca 100 mld euro/dolari in vadita crestere, ori e rau, fiind de preferat o austeritate la limita biologiei dar fara cosmarul unei datorii perpetue ?
  Ca nu stiu pana la urma, in termenii si in orizontul unei banale vieti, nici nu mai are importanta. Vocea d-voastra pare insa a solicita marcarea unor responsabilitati « acum si aici ». Cine mai crede ca actiunile istorice, savarsite intro euforie sangeroasa a serbarilor galante, pot antrena judecati de valoare si implicit o oarecare raspundere?

 3. Nu mai incercati sa spalati cadavrul masoneriei. Masoneria este exact ceea ce pare, adica o haita de hiene insetate de putere si bani, indivizi mediocri, mai putin pe partea ambitiilor. Puterea lor sta in faptul ca sunt multi si se sprijina reciproc in faradelegi. Intre masonerii si mafie nu e prea mare deosebire, poate de staif.
  E si cam plictisitor sa dezbati asemenea subiect.

 4. Nu prea vad comentarii pana acum. Ori se pregateste un val de injurii din partea celor 5 (x 100?) postaci ai lui Hrebe, ori cititorii sunt -ca si mine- INGROZITI de ceea ce ni se pregateste. Formulez un scenariu de cosmar in plus: USL la 66% poate schimba -in favoarea lor- ORICE LEGE din RO, inclusiv interzicerea unor partide politice, a intrunirilor publice ce nu le convin, a unor organe de presa (Crin despre Ev.Z; ne amintim?), a apartenentei la NATO si UE, a aderarii la CSI. Impotriva acestui scenariu nu avem decat discursurile lui Crin (ambigue), aparitiile pe sticla a lui Ponta si blogul lui Nastase; cam subtiri asigurari nu e asa?

 5. Pe scurt… Daca „fratii” accepta un astfel de gunoi (Frunzaverde) in mijlocul lor, inseamna ca si ei, la randul lor, sunt niste gunoaie. Fapt.

  P.S. Indivizi precum Frunzaverde fac un imens rau masoneriei care, si-asa nu are o reputatie prea buna in opinia publica… Fapt.

 6. Si o completare… Felicitari pentru articol dle Aligica! Excelent! Presupun ca va citesc si masonii, frati cu alde Frunzaverde asta…

  P.S. Vreti sa va spun, pe scurt, ce anume reprezinta USL in opinia mea? Partida ruseasca din Romania. Cozile de topor. Nici mai mult, nici mai putin. Intotdeauna a existat o partida ruseasca in Romania. Din nefericire pentru aceasta tara. Sa vedem in ce masura patriotii si, in cea mai mara masura electoratul, vor reusi sa incline balanta, din nou, spre Occident. Toamna acestui an ne va aduce cu adevarat Restauratia, o va legaliza. Asta pare aproape o certitudine. Si, cu siguranta, o drama.

 7. La faptele exceptional prezentate mai sus, as adauga si niste „epifenomene”:
  – repozitionarea unor vectori din media, la Money Chanel de ex. (Unteanu; Ficeag; )
  – aparitia demonstrativa a unor discursuri care vor sa canalizeze opiniile: Mihai Stoenescu (cel cu istoria), Dan Ioan Popescu, Hrebe, Nastase (articularea cu ciudata alonja a argumentelor lui privind viciile de procedura)…
  – reiterarea unor aprecieri si justificari de atitudine (silogisme de coana mare, genul: „uite cum se poarta !! e posibil ?!! fara nici un respect !! ce zic copiii nostri ?! de invata ei ? daca cel care sus face asa, ce sa zicvem de copii…unde sunt cei 7 ani de acasa ?!! etc. (cea mai rigida repetitie a schemei argumentative se intalneste la Olguta Vasilescu – de ea se prind repede lectiile, si nu are nici un fel de inhibitie in a le repeta ad litteram)

 8. Tot un fapt este si opozitia noului Guvern fata de Chevron. Nu discut problemele ecologice despre care nu am informatii suficiente, ci despre faptul ca, refuzand sa exploatam gazele de sist (care poate nici nu exista, dar si asta este alta discutie :) ), vom importa in continuare gaze din… Est.
  Si cum domnul Marga este un admirator al domnului Putin facem frigul sau platim cat vor rusii.

 9. Domnul Aligica reuseste sa confunde niste lozinci sau niste opinii personale cu faptele.

  La punctul e): faptul este ca primul ministru si ministrul de externe au spus-o suficient de clar pt orice persoana nepartizana: se va continua parteneriatul strategic cu SUA, Romania nu isi retrage trupele din Afganistan (de altfel Ponta a mers acolo impreuna cu Gittenstein), nimic nu se va schimba in politica fata de SUA si NATO. Faptul ca Romania e interesata de strangerea relatiilor cu Rusia, China, India, Turcia reprezinta normalul si nu anormalul. Sa luam exemplu Germaniei si Poloniei (cu exceptia acelei tragedii aviatice) in sensul asta.

  La punctul g): cu este mai gresit sa doresti distrugerea celui ce a dorit sa te distruga? Faptul ca PDL a rupt o treime din PNL este deosebit de european si reformist…

  La punctul h), fapt: legea de care se face vorbire a fost sustinuta puternic de pro-occidentalul Basescu si de actuala opozitie reformista si pro-occidentala. acum cand este sustinuta de USL, legea nu mai este buna, reformista si pro-occidentala? cat timp legea era sustinuta de fosta putere nu se dorea distrugerea opozitiei, dar acum se doreste? lol.

  La punctul i), fapt: actuala putere a trecut prin parlament tratatul fiscal european, continua programul cu FMI si Banca mondiala. daca se face referire la gazele de sist, moratorii ca cel impus de guvern se afla in desfasurare in Franta, in unele state din SUA, in Germania, in UK. desigur, toate aceste state s-au vandut rusilor….

  la punctul j), fapt: primul ministru si ministru de externe au recunoscut rolul presedintelui in politica externa. in momentul de fata s-a reluat dezbatrea din 2007 cu privire la cine trebuie sa participe la consiliul european. sa inteleg ca o astfel de dezbatere inseamna ca guvernul ne-a vandut rusilor si chinezilor? nimeni nu mai poate fi pro european in tara asta in afara de presedinte? ridicol…

  punctul k): parca era vorba de fapte nu de „semne”. ce a faptuit acuala putere pentru a duce Romania intr-o criza constitutionala? vorbim de fapte, nu de tocsouri.

  Acestea nu sunt fapte, sunt interpretari si speculatii. Faptele sunt astea: s-a negociat continuarea acordului cu FMI si Banca Mondiala, s-a votat in parlament legea votului uninominal propusa de de Basescu si PDL, Ponta s-a dus in Afganistan cu ambasadorul SUA, s-a impus un moratoriu pt explorarea gazelor de sist, la fel cum se intampla in momentul de fata in Occident.

 10. Daca si teoremele sunt „fapte”…..

  Pana una alta dmnule Aligica presupunand ca nu sunteti mentalist (termen la moda pe la romanika) cred ca afirmatia (nu faptul) ca guvernele occidentale „iubesc” Basescu si MRU e un pic cam hazardata. Dincolo de limbajul diplomatic n-am vazut mare sprijin acordat de „occident” (alt termen cam fara rost, razboiul rece s-a incheiat de ceva vreme, sferele de putere sunt un piculet mai complicate acum) preferatilor dvs.

  Oricum imi bat gura degeaba. Discursul dvs. in mod evident nu imi este adresat. Am suficient discernamant sa nu reactionez panicat la sloganuri ieftine de tipul „sariti vin rusii”.

  PS Rusii n-au venit pe vremea lui Iliescu si nu nici nu vor veni acum nu pentru ca si-a pus Basescu pieptul de arama pavaza ci din simplul motiv ca nu dau doi bani pe Romania. Mai nimeni nu da.

  • Rusii nu DAU doi bani, ci IAU mai multi bani (Gazprom, Mechel, Alro iti spun ceva)? sau cine ia solda in ruble automat nu mai vede si nu mai aude decat aburelile lui Marga si Crin (primii care l-au vizitat pe Putin)?

 11. Nu stiu cum se face, dar parca la fiecare eveniment electoral din Romania, prin tot felul de manevre de imagine, romanul e pus in situatia de a vota pentru a salva democratia.

  Din nou, anul acesta, ne va trece glontul pe langa ureche…

  Am obosit de atata bombardament ideologic. Am obosit de eterna divizare din societatea romaneasca. Asa e oare si in democratiile consolidate din occident?

  Oare nu se poate face campanie electorala altfel?

  Astfel de articole ca al dumneavoastra au scopul de a trezi patriotismul, a trezi oamenii din nepasare. Sunt perfect de acord. E foarte abil scris.

  Intrebarea mea este: oare nu se poate o campanie electorala fara atata tensiune?

 12. Fapt este si ca multi membri ai diverselor loje (care s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie…) se mandresc cu „noi l-am pus pe MRU, noi l-am dat jos!” Si aici nu vorbesc de cei care au ceva grade, vorbesc de trepadusii marunti…pana si astia stiu ca masonii au scris scenariul rasturnarii guvernului.
  Pentru ca in ultima perioada aderarea la orice loja s-a facut la „apelul bocancilor”, a intrat care si cum a vrut fara nicio selectare dupa principii morale/profesionale/etc. Asa ca nu mai sunt asa de speciali cum se doresc ei a fi perceputi. Si e clar ca au nevoie de un peisaj politic plin de mocirla, de non-valori gen crin+victor ca sa isi poata dezvolta afacerile, sa mai prinda cheag la buzunare.
  Problema este ca sforariile lor ne afecteaza nepermis de mult pe noi toti! Ca vor sa fraternizeze e treaba lor, ca se vor excelente e tot treaba lor, dar cand schimba destine, cand murdaresc politica numai pentru ca asa cer afacerile tale, atunci ar trebui sa ne intrebam – intr-adevar – pe noi, romanii, cine ne-a consultat daca ii vrem pe viermii astia strecurati la cele mai inalte niveluri?

 13. Stimate domnule Aligica,
  Din pacate aveti dreptate in ceea ce il priveste pe dl. Frnzaverde. Masonieria, asa cum ati prezentat este o organizatie fraternala, transnationala cu principii clar definite in Constitutiile lui Anderson din 1723. Pesonal, consider ca dl Frunzaverdea a tradat toate principiile masonice, si ca se complace in viata de profan pentru ca ii aduce mult mai multe beneficii si este mai usor doar sa te folosesti de un titlu decit sa transformi acel titlu intr-o calitate. A fi mason este mai mult decit a face parte dintr-o organizatie. A fi mason este un mod de viata, este un mod de a fi. A fi mason inseamna ca singur iti impui respectarea unui set de principii si valori care trec dincolo de orgoliile si de egoismele marunte ale vietii de zi cu zi. Ca sa nu mai spun ca reprezinta verticalitate si fidelitate pina la capat, oricit de greu ar fi. Sunt multe lucruri de spus despre masonerie si principiile ei. Pentru cei care vor sa aporfundeze, o sursa de incredere este http://www.ugle.org.uk/. Din pacate masoneria romana reflecta mai mult decit fidel cutumele si apucaturile neaose din balcani. Exista oameni deosebiti in masoneria romana de o discretie rara, insa din pacate la suprafata ies doar cei care au reusit sa se strecoare acolo exact pe aceleasi principii prin care au facut slalom transpartinic. Masonul trebuie sa fie foarte discret in viata publica si privata. Spre exemplu, Marea Loja a Angliei a dat un singur comunicat public in citiva zeci de ani. Inclusiv Marele Maestru Edward George Nicholas Paul Patrick, Duce de Kent este o prezenta mai mult decit discreta. Discretia este unul din principiile masoneriei. Pe care dl. Frunzaverde nu l-a respectat. Din pacate, nu sunt multi cei care au fost arsi intre coloane iar cei care au fost judecati, pentru cei care nu inteleg ce inseamna ars intre coloane nu au fost neaparat masoni grei sau vizibili sau judecati pentru fapte cu adevarat grave. Si atunci au considerat ca pot sa isi permita orice. Oricum situatia actuala din masoneria regulara din Romania este dezastruoasa, avind in vedere ceea ce s-a intimplat dupa alegeri. A fost o perioada in care in multe ateliere masonice din Romania se facea masonerie adevarata. Se pare ca situatia s-a inrautatit considerabil in ultimii ani. Cu drag,

  • Ne lovim aici de aceeasi vesnica problema a formelor fara fond din societatea romaneasca.
   Din pacate masoneria asa-zisa „regulata” din Ro de dupa ’89 a fost perceputa ca o platforma de lansare si a fost napadita de oportunisti. Sa nu uitam scandalurile de la inceputuri cu bicefalism, mari maestrii maghiari numiti din exterior, ingerinta lojelor italiene etc. Iar in interior lipsa de selectie a profanilor sau mai mult, acceptarea preferentiala, subiectiva, acordarea de mai multe grade in aceeasi zi, fara aprofundarea instructiunilor aferente gradului si in final lipsa de calitate a lojilor. Garbage in, garbage out. Plus exteriorizarea ostentativa, vezi poze in ziare cu decorurile masonice in interiorul templelor etc. INACCEPTABIL. Deoarece sa nu uitam, ca in orice organizatie, pana la urma calitatea membrilor genereaza calitatea ei. (Pentru cunoscatori, metalele aduse in loji le-au transformat in berarii). Consecintele se vad. Pacat, deoarece Romania a fost singura tara din Est ce a avut in perioada comunista un Suprem Consiliu de grad 33 ( la Paris, in exil).

   Dar sa nu uitam ca masoneria care a contribuit la formarea Romaniei moderne a fost de inspiratie faranceza, liberala. Acesta exista si acum in Ro, sub forma mai multor obediente (MOAR, DH-R), a inceput mai lent ascensiunea, nu accepta oportunisti, are oameni de calitate, e discreta, asa cum trebuie sa fie masoneria, lucreaza serios in loji si e in continua dezvoltare.

 14. Logica unor lucruri simple se poate dezvalui sau accentua daca este dusa 2-3 pasi mai departe (eventual de mana…). De exemplu, spuneti ca „Noua putere anunta programatic ca obiectiv distrugerea opozitiei reformiste si prooccidentale.” Ceea ce este absolut corect, vezi si declaratia de ieri a lui CA: „Scopul acestei legi este ca in Romania sa ramana doua partide mari, unul de stanga si unul de dreapta – PSD si PNL. Asta ar fi sanatos si de asta am optat pentru o formula atat de radicala fata de ceea ce am avut pana acum. ” Avand in vedere aceste declaratii fara echivoc, nu am auzit pe nimeni sa puna urmatoarele intrebari, in contextul destul de probabil ca planul lor va avea succes si vor obtine 70-80% din mandate in urmatorul parlament:
  1. In opinia PSD si PNL modelul dual putere-opozitie este in continuare valabil sau vad posibil un parlament al aliantei unice pentru urmatorii 4 ani?
  2. Daca modelul nu va fi schimbat, pe cale de consecinta USL va trebui sa se desfiinteze imediat dupa alegerile din noiembrie – exista un plan in acest sens si care sunt etapele?
  3. Cine garanteaza ca se va intampla asta si ca va exista o opozitie democratica suficient de puternica in urmatorii 4 ani?
  3. Dintre PSD si PNL care isi va asuma rolul de putere si care de opozitie? Exista un algoritm comun acceptat prin care se va decide in mod obiectiv cine isi va asuma guvernarea si cine opozitia?
  4. Daca USL se desfiinteaza ce se intampla cu desemnarea lui Crin Antonescu drept candidat unic al USL la presedintie?
  Cred ca sunt intrebari de bun simt (si pot fi formulate si altele) la care trebuie sa existe ACUM un raspuns si inca unul public, daca nu cumva USL pune la cale cu buna stiinta desfiintarea democratiei in Romania…

  • @cristihan
   La punctul:
   «3. Dintre PSD si PNL care isi va asuma rolul de putere si care de opozitie?»
   V-as ruga sa observati ce s-a petrecut incepand chiar din 1990: PNTCD si, mai tarziu, Alianta (Ciorbea, Constantinescu etc.) au fost (chiar din primele luni dupa „revolutie”) suficati cu pseudo-liberali si pseudo-taranisti, lucru usor de facut prin manipularea unor oameni simpli, poate chiar cinstiti in sinea lor, care pot fi antrenbati in actiuni al caror impact politic NU il calculeaza. Exemplele sunt f. numeroase, stiute de toti. Iau unul la intamplare: Mircea Diaconu, actorul, cu „vederi” liberale. De fapt, un actor politic antrenat, prin viciu de consimtamant, intr-o actiune politica cu mize pe care el nu si le poate reprezenta.

   Asa cum s-a intamplat intre 1996 si 1999, puterea FSN-ista a coabitat armonios cu liberalii si taranistii, incat nici nu s-a simtit venirea lor la putere. Ca cetatean, pe atunci, in unele directii, am considerat chiar ca e bine pentru ca dinspre dreapta veneau niste lucruri inficient gandite in plan european (de altfel, se stie azi cine au fost: Vasile Lupu, Remes, Ciumara etc.), prin urmare eram in postura ciudata de a accepta ingerinta stangii cat timp programul dreptei era discutabil.

 15. Problema nu era legata de masonerie ci de culpabilitatea in” grupul hunedoara” .Deci ,fv ca sa nu se usuce,trece in partidul transpartinic al penalilor ravasiti de aplombul basescian al anticoruptiei.Fara Basescu dispar si C.Kovesi,D Morar,ba chiar si ANI..

 16. Sa nu ne mintim singuri facandu-i mai importanti de cat sunt pe acesti trecatori.
  Masoneria exista si se autoprotejeaza de prea multe secole pt a se impiedica de o frunza in vint. Ca in romania „masoneria” arata fix ca si clasa politica e o alta poveste. Dar cand romania va redeveni sificient de interesanta pt masoni, lucrurile se vor re-aseza.
  Momentan oamenii acestia „se fac” masoni. Utopic, nu ? Stiai ca dl Truica ( fost coleg al dlui adrian nastase) exhibitionist monden in privinta vietii de familie si a averii brusc acumulate este mason declarat ? Si lista e lunga…

 17. cred ca frunzaverde e un nimic dpdv om politic,barbat de stat sau mason!
  rasturnarea guvernului Ungureanu via Boc a avut ca resort lupta psd und pnl de a il cruta pe nastase de rusinea puscariei ,pe fondul unor greseli capitale ale lui basescu=
  1. indepartarea lui Boc, atacat si din interior si din exterior de profitorii puterii indiferent de culoare
  2.numirea unuia ca ungureanu ca prim ministru-din sef de serviciu de informatii,gest politic impardonabil
  3.fluturarea regionalizarii tarii ,o reforma incredibil de antiromaneasca ,care ar fi dus la principate autonome in cel mult 50 de ani
  4.idea fixa cu cedarea bogatiilor minerale unor fazani straini
  5.oameni ca C.Kovesi,D Morar,Macovei doar s-au facut ca lucreaza ,ei sunt tot oamanii sistemului si ai letargiei justitiei romane
  6.pentru livius- daca A=B si B=C atunci A=C-toti ofiterii acoperiti sunt politicieni si oamani de afaceri , toti politicienii si oamenii de afaceri sunt masoni ,deci..?

 18. ‘”ţoape obraznice călărind pe deşelate bugete discreţionare”: e un citat dintr-un articol de azi al lui Cristian Teodorescu de la Caţavencii, articol despre ce nu ar vrea să (mai) vadă în guvernarea actuală. Uitaţi-vă un pic şi în direcţia asta, când căutaţi explicaţii ale stării de fapt actuale. Sau preşedintele care se trezeşte să declare „Adevărul este că toate guvernele României au neglijat promovarea României. Şi promovarea înseamnă bani. Noi am avut bani de promovare a României numai înainte de intrarea în NATO, în timpul Guvernului Năstase s-au alocat nişte sume pentru promovarea României. În rest, niciun Guvern al României nu a investit în promovarea României (…)Deci nu am investit şi probabil este una dintre marile noastre greşeli. Nu am investit să arătăm ce avem bun că, slavă Domnului, avem destule lucruri bune. Am lăsat să se propage numai (lucrurile negative n.r.). Deci este o greşeală făcută de noi în politicile noastre publice”. Şi declară asta tocmai când cercetările celor de la OLAF deja scurmă rahatul de la Gala Bute (banii ioronpeni, 2 milioane de euro, „promovarea României”, Bla bla). Iar ultima declaraţie confirmă exact tentativa de a canaliza cercetările şi de a pasa responsabilitatea în cârca lui Obreja, care, să nu se uite, a fost LA PRIMIRE. Adică el a luat banii. Ministerul lu’ bugetele alea deşelate a DAT banii, fără licitaţie şi fără alea alea.
  Şi uite aşa işi strică Băsescu credibilitatea. Cu toate bunele şi sincerele sale intenţii, în care eu unul am crezut, printre altele şi pentru că prea mulţi oameni de calitate au ales tabăra asta. În tabăra ailaltă, să-mi fie cu iertare, nu prea sunt. Adică nu sunt deloc.
  Căutaţi (şi) aici cauzele eşecurilor, nu la masoni. Asta dacă nu cumva e tot o parabolă, un pamflet, precum cel din 16 mai, cu “….fenomenele de relevanţă ştiinţifică singulară, provocările….” Cu stimă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro