marți, mai 17, 2022

Fidel Castro: moartea unui tiran

Pentru stânga progresistă şi pentru toţi cei care mai cred, romantic, în ipoteza comunistă, despărţirea de Fidel Castro este despărţirea de unul dintre miturile care le-a ordonat existenţele. În vecinătatea lui Che, îmbrăcat în uniforma sa de guerillero, Castro a întruchipat, pentru jumătate de veac, vitalitatea mesianică a socialismului de extracţie sovietică. În aceeaşi măsură ca şi Mao, el a probat, pentru intelectualii setoşi de ideal, realitatea utopiei lor. Pelerinajele “ tovarăşilor de drum” în Cuba populară erau un reper obligatoriu pe acest drum al revelaţiei umaniste. Efigia sa este efigia unui erou al oamenilor simpli, a unui cruciat laic, comandant al revoluţiei şi cârmaci al patriei sale spre ţărmurile libertăţii.

Dincolo de acest poster propagandistic, unul pe care îl vom vedea reprodus în exces în zilele următoare, se află chipul dictatorului care a fost Fidel Castro. Asemeni atâtora dintre conducătorii comunişti care l-au inspirat şi ghidat, Castro a fost, până la capăt, un inamic feroce şi implacabil al libertăţii. Viziunea sa despre Cuba a prins chip în deceniile de domnie absolută: o imensă închisoare, animată carnavalesc, din care unica evadare era exilul. Pentru cei care au nostalgia castrismului, imaginea terifiantă a zecilor de mii de cubanezi încercând să părăsească patria lor socialistă ar merita amintită. Ordinea lui Castro a fost, din primii ani de după cucerirea puterii, ordinea terorii, a poliţiei politice şi a lichidării pluralismului.

Castro a îmbrăcat, în mod deliberat şi histrionic, mantia romantică peste tunica sa de tiran. Legitimitatea sa s-a hrănit din această posteritate romantică, ce oferă eroului eliberator locul de mântuitor al celor mulţi. Dar Castro a fost mai aproape de Hruşciov şi de Brejnev, patronii săi sovietici, decât de Garibaldi sau Bolivar. Deghizamentul romantic nu a mascat decât stângace omnipotenţa sa. Castro s-a aşezat, din vremea vieţii sale, pe acest soclu al revoluţiei. Fotografiile de la marile demonstraţii populare, cu Castro şi Che, sunt exerciţii de mobilizare a unui potenţial care nu trebuie abandonat: potenţialul utopic, cel în numele căruia crimele comunismului global au fost comise, dialectic.

Dacă Nicolae Ceauşescu, unul dintre contemporanii săi, avea, după propriile-i declaraţii, un singur hobby, construcţia socialismului, Fidel Castro a jucat, cu talent şi narcisism, pe marea scenă a Războiului Rece, rolul majestuos de pelerin al revoluţiei mondiale. Misiunea încredinţată de suveranii sovietici a fost limpede de la începuturi: Cuba avea să fie un portavion comunist în coasta Statelor Unite şi un avanpost din care porneşte exportul comunist spre lumea întreagă. Subsidiile acordate de URSS lui Castro au primit , în schimb, devotamentul său integral. Mişcările de eliberare naţională comuniste din Angola şi Mozambic nu ar fi devenit niciodată guverne fără intervenţia decisă a Cubei. Soldaţii lui Castro au fost acolo unde URSS a dictat prezenţa lor, în marea strategie a confruntării cu reacţiunea. Emoţia lui Nelson Mandela în prezenţa lui Castro era firească: Cuba comunistă a fost unul dintre patronii Congresului Naţional African.

Statuia postumă a lui Castro ar fi incompletă fără anti- americanismul său visceral. Lupta împotriva capitalismului a însemnat lupta împotriva Statelor Unite: ca şi Iranul teocratic, Cuba marxist- leninistă a avut nevoie de un inamic infernal spre a se defini şi spre a supravieţui. Pe acest drum al demonizării Statelor Unite, Castro are o posteritate remarcabilă: Hugo Chavez este doar unul dintre cei care îl urmează, urând pe americani cu aceeaşi pasiune. Cuba lui Castro a alimentat acest mit anti-american.Convergenţa ideologică dintre stânga şi dreapta radicală este dată de acest atac continuu împotriva a ceea ce Statele Unite au însemnat, ca stâlp al ordinii postbelice liberale.

Fidel Castro dispare la un sfert de secol de la prăbuşirea Uniunii Sovietice. Acolo unde regimurile comuniste au fost înlăturate, cel cubanez a durat. Transmisiunea puterii, în chip dinastic, a lăsat domnia în mâinile acolitului său principal, fratele Raul. Moartea lui Castro este moartea unui tiran. Dar nu şi semnul începutului libertăţii pentru Cuba pe care a stăpânit-o, vreme de jumătate de veac.

Distribuie acest articol

38 COMENTARII

 1. Sint alaturi de ei:
  „Cubanezii din Mica Havana, comunitate ce traieste in Statele Unite, in Miami, au iesit in strada pentru a sarbatori moartea dictatorului Fidel Castro, in timp ce in Cuba este doliu”.

  • Acum măcar pot chefui pe bune :P

   În August 2006 fusesem cu soția și copiii la Disenyland. Se zvonea că Fidel e pe moarte, că suferă de ceva cancer galopant. Tot Orlando-ul era în sărbătoare. Chefuri, lume dansând pe stradă în downtown, steaguri cubaneze pe mașini, claxoane ba chiar și artificii, etc. A ținut zile în șir. S-a pleoștit încet, încet pe măsură ce se vădea că Fidel nu binevoia să crape. Atunci am realizat ce dragoste fierbinte aveau supușii lui „El Lider Maximo” pentru el…Cred că dacă Ceaușescu ar fi murit în patul lui să zicem în 1987, tot n-ar fi fost așa o chermeză în România

 2. Comuniştii mor,dar comunismul nu.Stafia comunismului mai bântuie prin Europa,prin Asia,prin România şi prin sufletele unora…

  • Se confdirma procentul celor 42%:
   -” Dar Castro a fost mai aproape de Hruşciov şi de Brejnev, patronii săi sovietici, decât de Garibaldi sau Bolivar.”

 3. Calatorind in Cuba profunda, adica in afara zonelor exclusiviste de turism (cubanezii de rand nu au voie in aceste zone) am decoperit o mizerie infernala. Havana in cartiere e marcata de munti de gunoie, de case fara geamuri, de omenii despuiati care stau la geam sau pe strazi.
  Cuba lui Castro a devenit un bordel uman in aer liber. Oamenii se pot prostitua pentru mai nimic.
  In piete nu se vindeau decat cartofi iar daca nu ai dolari americani in buzunar nu poti cumpara nimic pe moneda locala.

  Curios cum natura permite ca acesti monstrii sa-si bata joc de propriile popoare in cel mai oribil mod. Cum energiile unei natiuni sunt tinute incatusate de aceste bestii aberate mental numite comunisti, stangisti, socialisti.

  Castro a fost un calau, nu doar un tiran, pentru poporul sau. La fel cum e si dinastia din Coreea de Nord sau cum a fost Ceausescu/Dej pentru noi.

  Oameni incapabili de variabilitate mentala si de intelegere a efortului creativ bazat pe capital au halucinat modele sociale in-cremenite in care crima si asasinatul erau conditie necesara pentru implementare. Dar ce se bazeaza pe crima, de crima sfarseste.

  Doar pentru ca ei, stangistii, ajung la un echilibru sufletesc prin popularea cu idei ce au sens teoretic, a cortexului frontal, incep sa propavaduiasca o speranta falsa omului ne-instruit. Induc iluzia ca si pentru el, omul simplu, modest echipat mental, emotional, infricosat de complexitatea vietii, exista o solutie rapida de a prospera si de a fi fericit.Un sentiero luminoso. Mestecatorii de carti ce ajung sa vorbeasca frumos si directionat in zona emotionala, primitiva, reptiliana a omului, urmaresc doar salvarea personala din mizeria in care ar trai altfel. La capatul celalalt, cei care vor sa cucereasca alte tari doar pentru a le spolia, vezi Rusia si expansiunea ei nenaturala pe doua continente.

  Revenind la Romania. Urmasii acelor asasini comunisti nu-si pot imagina functionarea societatii fara ca ei sa jefuiasca natiunea. Sheahta gigantica de hoti ce bantuie Romania de 27 de ani in cautarea prazii a adus natiunea in genunchi. Natiunea nu e functionala, satele din Moldova si Tara Romaneasca se zbat intr-o mizerie de nedescris iar singurul gand al oamenilor inteligenti e sa plece din Romania; acest infern existential in care oamenii sunt „torturati psihic si fizic in fiecare zi”.

  Daca in alte tari expasiunea se face in interior si in exterior la noi sleahta asteapta, atunci cand nu e ocupata cu jaful localnicilor, pe cei ce se incumeta sa vina din afara pentru a-i jefui in cele mai variate moduri. De la cerut bani contra favoruri pana la schimbat de legi in favoare sheahtei si ruinarea celor ce au venit sa construiasca ceva in speranta unui profit.

  Comunismul nu e o utopie ci o boala psihica expandata la nivel de masa. O minciuna, o crima, un asasinat in masa.

  • scuze pentru typo si orto. s-au vrut cateva randuri.
   sleahta, sleahtei – grup de nobili polonezi pornit la jefuit in Moldova.

  • un comentariu excelent, sper sa vi-l citeasca mai multi nostaligici ai acestei „boala psihica expandata la nivel de masa”, intr-adevar de comunism te vindeci doar …murind( vorba lui Andrei Wayda). Sincer este bine cand mai sunt concetateni care mai gandesc, asta ne mai face sa avem o speranta pt. natia romana abrutizata de saracie si bataie de joc.

  • Nu,cei care sant vizati nu dau pe aici pe contributors,si oricum nu ar fi de acord pentru ca ei au o mentalitate deformata despre viata,indoctrinati mai nou cu zecile de mii in tot felul de secte religioase,care ii indobitocesc constant ,iar socialistii sant o continuare fara dubii a comunistilor noi ,a celor cu” menire” sa ajute oamenii saraci,sa creasca salariile,sa scada taxele si bla,bla bla,..si toti aceea care se imbraca doar de la second hand,manaca spate de pui si paine de doi bani,se uita la o suta de lei ca la o avere,-toti astia ii cred si ii voteaza iarasi si iarasi.Ce naiba justificari se pot aduce in fata unor situatii atat de dezastruoase? Cum se poate spune ca cineva iti vrea binele cand saracesti ,n-ai de lucru,trebuie sa-ti iei lumea in cap ca sa traiesti decent,n-ai bani de medicamente,,cresc constant tarifele la utilitati-si totul la o pondere alarmant de mare a populatiei?Daca in situatia asta si chiar mai groaznica la cubanezi cineva poate afirme ca tara e pe maini bune e un fanatic incurabil ca si Castro.

 4. Dle profesor , oare de ce uitati sa ne spuneti in articol
  si despre originile jezuite , ( apropiate de ale unui faimos cetatean argentinian Bergoglio ) ale educatiei si consilierii
  politice ale marelui lider ?

 5. eu cred ca el a murit de mult ;acum poate au ucis SOSIA pt ca se grabesc sa-l incinereze deci sa nu se ia nicio proba ca sa se afle daca este adevaratul CASTRO

 6. Utopia lui Fidel era sa creeze „omul nou”. A murit tot cum a trait, nici macar el nu s-a innoit. In acest fel tara lui revine la normalitate, dar va dura ceva timp. Deocamdata este o ciudatenie de vizitat.

 7. Mare păcat că l-a înghițit iadul pe Fidel înainte de a vedea revenirea Cubei șa capitalism. Oricum a apucat să vadă destule :P

  În 1959 când Castro a preluat puterea, Cuba era o țară puternic polarizată între o minoritte prosperă și o majoritate destul de săracă. Mai săracă ca-n SUA dar mai bogată ca-n Spania de exemplu. Ceea ce pare șocant azi. Cu toate astea în 1959 Cuba (denumită bordelul Antielor) avea un PIB /capita similar cu cel al Suediei și veitul mediu / capita mai mult de dublu față de cel al Spaniei.

  După 57 de ani de socialism, Cuba a devenit bordelul ieftin al Antilelor. Raul Castro a anunțat mândru acum 2-3 ani că leafa medie în Cuba tocmai a depășit pragul psihologic de $20/lună. Prin 2010, dacă îm amintesc corect, s-a ridicat interdicția cubanezilor de a ntr în hoteluri – anterior rezevate exclusiv străinilor. Moivul e simplu: pincipala ramură economică a Cubei socialiste e prostituția. Era mai mare păcatul să se pună piedici economiei :P.

  Din 1959 încoace 2 milioane de cubanezi (populația Cubei e de 10 milioane) au tuns-o cu tot ce plutea spre Florida. Nimei nu știe câți au pierit înfulecați de rechini sau înecați. Asta spune totul despre succesul „revoluției”.

  Pe insulă domnește raționalizarea încă in anii ’70. Produsele ce lipsesc se pot cumăra la liber din magazine pentru străini ce acceptă doar USD sau Euro. Astfel locul 2 în topul prosperității după prostituate îl ocupă rudele celor fugiți din țară ce pot trimite din SUA până în $300/lună iar din alte părți sume nelimintate.

  Dacăla capitolul economie a zbârcit-o, prostituția fiind cea mai solidă ramură economică, sistemul comunist se poate lăuda cu educația și sistemul de sănătate care ar fi cele mai evoluate di America Latină. Nu știu cum devine treaba cu educația, dar sistemul de sănătate trebuie să fie la pâmânt. Pediatra copiilor mei mai mici e cubanezaă. A fost trimisă de regim în Venezuela de unde a fugit în Columbia și apoi în SUA. Spunea că la nivelul lui 2005 corupția în sistemul medical depășise orice limite. Nu cred că sutn motive ca azi să fie mai bine. Nu existau medicamente și nici echpament mendical (toate din import pe USD) ci doar medici și asistente. Administrarea puținelor medicamente se făcea exclusiv pe șpăgi. Restul pacienților erau lăsați să moare fiind tratați cu un soi de aspirine (singurul medicament podus loal) . Medicii și profesorii cubanezi sunt „exportați” în America Latină (mai ales în Venezuela, dar nu numai) ținându-li-se familiile ostatice în Cuba. Majoritatea lefurilor lor sunt încasate de guvern, care le lasă ceva bani de buzunar și niște abonamente la cantne ieftine. Trăiesc înghesuiți în apartamente comunale, dar chiar și așa standardul lor de viață e mult peste ce pot spera in Cuba. Ea spune că a plecat atunci când a aflat că a murit mama ei. Altfel n-ar fi avut curajul să o facă.

 8. 1.SUA a sustinut toti dictatorii din tarile vecine, Panama, Ecuador, Guatemala etc. si i-a inlaturat pe cei care nu-i mai serveau interesele cu alti obedienti. Singura tara cu care nu i-a (mai) iesit dupa inlaturarea lui Batista cand prosperau cazinourile americane intre mahalele, a fost Cuba! A fost singura revolta anti-americana care a si reusit in acea zona, si de aceea au instituit embargoul, nu pt. ca li se rupea lor de drepturile omului! Ci pentru ca nu puteau controla chiar cea mai apropiata tara de tarmul lor!
  Pentru ei a fost prima infrangere crunta (urmata apoi de Vietnam) si era al dracului de frustrant treaba asta, basca s-au indarjit si mai mult cand au vazut ca Cuba poate rezista cu stoicism embargoului! Embargou instituit numai de ei din toata lumea civilizata, nici de UE, nici de Europa, care puteau avea relatii bune cu Cuba castrista! Cu drepturile omului in Panama, Guatemala etc. n-au avut niciun fel de problema atata vreme cat tarile respective aveau in frunte lideri obedienti Americii, cu care putea sa faca biznisuri de milioane in timp ce populatia crapa de foame!
  2.Ca revolutia a esuat ulterior, asta e de inteles avand in vedere ca ai ca vecin o superputere care te zdrobeste economic prin embargo! La fel cum a esuat si revolutia ungara din cauza interventiei tancurilor sovietice, sau cea din Tiananmen etc. S-a vazut ce le-a adus capitalismul si democratia lui Batista in era ante -1959! Deci au incercat si asta si n-a mers! Asa ca sa spui ca daca n-ar fi fost Fidel si revolutia cubanezii ar fi huzurit ca-n sanul lui Avraam (ca aia din Florida na :P), in conditiile in care pana atunci societatea era extrem de pauperizata, sclavi pe plantatiile de zahar care crapau de foame la propriu, e o aberatie!
  Iar revolutia si Fidel nu ar fi avut succes fara sustinerea maselor, care s-au revoltat si au fost alaturi de el de bine ce le era!

  • Vai si vai!
   Embargo e doar cu SUA. Rusia a fost alaturi de ei. De ce nu i-a sustinut? Simplu, ca si ei sunt nehaliţi şi incapabili să construiască.
   Sclavi pe plantaţie zici? Rasismul comuniştilor cubanezi a depăşit orice abuz al dictatorilor sudamericani de „dreapta”. Majoritatea cetăţenilor cubanezi sunt negri. Ai vazut în ultimii 50 de ani vreun lider comunist cubanez nergu? Nu. Ţara e condusă de comunişti albi. Pe negrii i-au trimis carne de tun în revoluţiile marxiste şi „anticoloniale” din Angola, Mozambic, etc

  • Și dacă țările europene nu aplicau niciun embargo, ce a împiedicat economia cubaneză să funcționeze? Aveau cubanezii așa o dorință bolnavă de a face schimburi economice ori cu Statete Unite, ori deloc? De ce nu e plină Europa de cubanezi care să facă mereu naveta către țara de origine, așa cum fac românii?

 9. Pentru cei care vor sa si formeze o idee sa caute dincolo de documentarele vestice care clar nu i au fost favorabile. Fidel Castro nu ar fi reusit sa stea la putere atata timp doar prin represiuni. Poporul cubanez il iubeste si desi saraci nimeni nu poate sa puna la indoiala sacrificiul si realizarile lui. Cubanezii inainte de fidel nici nu aveau acces in Havana care era destinata americanilor si mafiei . Singurii care aveau acces erau cameriste hamali prostituate soferi… Sa nu mai vorbim de provincie unde nu era mare diferenta intre taietori de trestie de zahar si sclavii de alta data .

  • Din momentul în care economia nu mai producea nimic, Castro putea rămâne la putere oricât. Și exact asta s-a întâmplat. Când milioane de oameni pleacă din țară, e nevoie de o îndoctrinare comunistă adevărată pentru ca un comentator din exterior să-i considere mândri și liberi pe cei care rămân. Dar ca fost demnitar comunist, se poate și asta :)

  • Eu cred ca mai degraba a existat o clauza in GENTLEMEN S AGREEMENT ul incheiat de Kennedy si Hrusciov pentru stingerea crizei rachetelor rusesti montate in Cuba. Probabil ca americanii si-au dat cuvantul – SI L-AU RESPECTAT – ca nu il inlatura pe Fidel de la putere atata vreme cat va trai. GHINION – a trait incredibil de mult ! **** Cine ar putea crede ca Fidel Castro a ramas pe bune la putere dupa 1990 . Daca stranutau putin mai tare americanii zbura de nu se vedea , ca doar nu era vreun risc sa trimita betivanul Yeltzin in ajutorul lui Armata Rosie.**** Eu as paria ca de acum incolo Cuba isi va schimba INSTANTANEU destinul si va inflori pe baza turismului. **** Articolul este foarte bun. La un moment dat, inainte de Reagan Cuba ajunsese o sperietoare mondiala. Isi trimitea trupe in tari africane in sprijinul unor lideri comunistoizi….*** As adauga niste intamplari bizare din Portugalia din perioada 1974 – 1975 cand , in procesul de trecere la democratie, un Partid Comunist obraznic (stiu ca e pleonasm) si cativa ofiteri superior si generali , in frunte cu Vasco dos Santos Goncalves , Premier , au visat ca ar putea proclama Republica Populara Portugalia. Fidel Castro a fost in acea perioada extrem de excitat – se pune problema sa trimita trupe revolutionare in Portugalia. ***** Pana la urma Portugalia, ca si Spania au ajuns in cele din urma sa fie conduse de oameni intelepti care au ales sa isi conduca popoarele pe calea democratiei si a CONCILERII, lasand romanilor onoarea de a continua pana la capat lupta impotriva comunismului.

 10. Un articol remarcabil pentru un autor de virsta dumneavoastra. Analiza critica a regimurilor comuniste at trebui sa constitute o parte importanta a manualelor de istorie. Pentru ca, in opinia mea, comunismul a facut cel putin la de mult rau ca fascismul.

 11. Eu chiar nu înțeleg unii lideri https://en.wikipedia.org/wiki/Death_and_state_funeral_of_Fidel_Castro

  Prime Minister Justin Trudeau extended his condolences and said of Castro that he was a „legendary revolutionary and orator.” He added: I learned today of the death of Cuba’s longest serving president. Fidel Castro was a larger than life leader who served his people for almost half a century. […] Mr Castro made significant improvements to the education and healthcare of his island nation. (??? Trudeau nu e sănătos la cap)

  Prime Minister Narendra Modi (India) tweeted India mourns the loss of a great friend.”

  Ireland – President Michael D. Higgins said of Castro that he had guided Cuba „through a remarkable process of social and political change, advocating a development path that was unique and determinedly independent. Fidel Castro will be remembered as a giant among global leaders whose view was not only one of freedom for his people but for all of the oppressed and excluded peoples on the planet.”

  Slovakia Prime Minister Robert Fico said: „Cuba has never threaten[ed] anyone, [it] just wanted to live its own life. Many hated it for that courage. I want to express condolences to Cuba in connection with the death of Fidel Castro – the bearer of that courage”

  UK Leader of the Opposition Jeremy Corbyn called Castro „a massive figure in the history of the whole planet.” He also praised Castro’s „heroism” and commended the „social changes” to Cuba. „I think history will show that Castro was such a key figure, it seems he has been with us forever.”[4]
  Northern Ireland – Deputy First Minister Martin McGuinness wrote: „End of an Era. #FidelCastro RIP #Sad.”[4]
  Former Trade Minister Brian Wilson said of Castro that he had sent out a „beacon of hope” to Latin America.

  Toți ăștia ar trebui să se ducă în Venezuela, măcar pentru o lună.

  US Cuban-Americans Senator Marco Rubio (R-FL) said history will remember Castro as an „evil, murderous dictator. Fidel Castro seized power promising to bring freedom and prosperity to Cuba, but his communist regime turned it into an impoverished island prison. Over six decades, millions of Cubans were forced to flee their own country, and those accused of opposing the regime were routinely jailed and even killed.” (yes!)

 12. Comunismul a apărut şi s-a menţinut atâta timp în Cuba tocmai pentru că insula e prea aproape de Statele Unite.
  Succesul şi durata regimului comunist se explică prin dorinţa de a-i ţine pe americani la distanţă, dorinţă împărtăşită de o mare parte a populaţiei, atunci şi acum.
  Până în 1959 Cuba a fost cârciuma, cazinoul şi bordelul americanilor, mafia americană îşi făcea de cap la Havana, economia, plantaţiile de trestie de zahăr, turismul erau deţinute de americani, care aveau (şi au) şi o prezenţă militară la Guantanamo. Erau peste tot.
  Situaţie greu de acceptat de un popor mândru. Cubanezii sunt totuşi un popor, cu istorie, o limbă diferită, identitate naţională, nu sunt vreo insuliţă anglofonă din Marea Caraibilor.
  Dacă a existat o ţară unde comunismul a avut o justificare, aia a fost Cuba.

  • Se pare ca mai greu a fost in a tine vreun sfert dintre cubanezi la distanta de coastele Floridei. Cu tot ajutorul neprecupetit al rechinilor. Singura sansa ar fi fost sa dea Fidel un ucaz care sa contrazica pe Arhimede si sa nu mai existe obiecte care sa pluteasca. Daca la noi, macar e un graunte de adeavar in sustinere ca juma de veac de comunism a adus oaresce dezvoltare (asta insa daca eviti a te intreba unde am fi fost fara comunism), ma intreb cum pot unii a sustine ca un eveniment a fost bun doar pentru ca situatia a fost nasoala si ce mai conteza ca dupa eveniment ea s-a imputit si mai nasol.
   Era un band care spunea ca, comunismul a rezistat atat in Cuba pentru ca americanii au decis ca nu e rau sa exiate un muzeu in are liber al comunismului. Eu banuiesc ca asta vrea sa spuna de fapt o gradina zoologica.

  • 20% din poporul ăla mândru și-a riscat pielea ca să fugă în SUA după ce a venit Castro la putere. Cum se face că nimeni n-a făcut-o înainte să ajungă Castro la putere?

   Castro însuși a trăit o vreme la NYC. OK el era fiul unui plantator bogat. Dar și Camillo Cienfuegos (cap al „revoluției” alături de Castro), de profesie ucenic croitor, a trăit câteva luni în SUA unde ajunsese cu o viză de turist și își căuta de lucru la negru. Cienfuegos a fost prins de poliția din LA și deportat înapoi în Cuba pentru că-și depășise cu mult cele 29 de zile de ședere – ocazie cu care a prins mare ură pe americani așa că drept răzbunare le-a distrus viețile cubanezilor :P .

   De ce a trebuit Castro să-i țină pe cubanezi cu forța în Cuba dacă era șa de bine?! Că în vremea lui Batista nu-i ținea nimeni cu forța și puteau pleca unde voiau. Iar insula nu se golea.

 13. Am inceput sa cred in Dumnezeu… SUA a incercat sa il asasineze pe dobitoc timp de peste cincizeci de ani si nimic. Trump abia a fost ales si, voila, Castro moare!

  (-:

 14. Apropo de asta, iata cine formeaza „nucleul dur” al Uniunii Europene de care doreste Preda si altii sa se apropie:

  http://www.lefigaro.fr/vox/monde/2016/11/26/31002-20161126ARTFIG00068-les-demi-mensonges-de-francois-hollande-sur-cuba.php

  si iata pe cine proslaveste presa romanesca si europeana, Obama, scump si nepretuit geniu al Muntilor Stancosi

  http://www.foxnews.com/politics/2016/11/26/trump-tweets-castro-is-dead-obama-says-history-will-be-ex-dictators-final-judge.html

  cam asta e America pana pe 23 ianuarie, si cam asta e nucleul dur al Europei..

  • Cam asta e speranta astora (unora, din pacate, le-a reusit). Daca acum nu se poate, vor ajunge ei intr-o zi, suficient de tari si mari sa scrie storia asa cum vor. Ce mai conteaza ca pentru asta trebuie sa calce peste munti de cadavre, scopul progresului (fortat, evident, ca boborul niciodata n-a avut habar ce ii este bine) justificand orice. E ca atunci cand daca doi oameni se iubesc, ce mai conteaza sexul.

 15. Au fost atat de inversunati impotriva unui singur om incat au incercat de peste 90 de ori sa-l asasineze, fara succes! De ce? Doar pentru ca nu a plecat capul in fata lor la fel ca ceilalti lideri din regiune si nu a batut palma cu ei -iar ei vroiau dominatia totala asupra Caraibelor! Tiranie!
  Daca Cuba nu s-a putut dezvolta in toti anii astia a fost nu din cauza lui Fidel, ci din cauza embargoului, care este genocid curat, cu G mare! Un embargo total anacronic si fara folos, dupa cum s-a vazut, caci „regimul dictatorial” nu a cazut. Supravietuire zi de zi, timp de 60 de ani, asta e cu adevarat o lupta si o victorie a unui intreg popor!
  Toate tarile lumii civilizate sunt in stare sa aiba relatii bune cu Cuba, mai putin propriul lor vecin, aflat la cateva mile marine!

 16. Tiran?
  Nu si pentru premierul canadian, Justin Trudeau:

  „Domnul Castro a realizat imbunatatiri semnificative ale educatiei si sanatatii din natiunea sa insulara. Desi o figura controversata, atat suporterii cat si detractorii domnului Castro recunosc enorma sa dedicare si dragostea pentru poporul cubanez care a avut o adanca si durabila afectiune pentru ‘el Comandante’, a transmis premierul canadian.”
  „Premierul canadian insa si-a amintit cu caldura de prietenia tatalui sau cu Castro si de propria sa intalnire cu cei trei fii ai lui Castro si cu fratele lui Raul – actualul presedinte al Cubei – din timpul unei vizite pe insula ce a avut loc luna aceasta.”
  Maradona si Trudeau isi pling pretenul :P

 17. Trudeau a inlocuit meritocratia cu sexocratia de vreme ce primul criteriu in desemnarea ministrilor din Guvernul lui este sa se asigure reprezentarea barbatilor si femeilor la fix jumi juma – cum sa nu pastreze amintiri duiase despe barbosul care si el a facut pare din haita schimbatorilor de criterii.
  Maradona nu este la primul lui GOL DAT CU MANA.

 18. Cum vine asta :” Pelerinajele “ tovarăşilor de drum” în Cuba populară erau un reper obligatoriu pe acest drum al revelaţiei umaniste.” Care REVELATIE UMANISTĂ”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro