marți, octombrie 3, 2023

Un film de Oscar la One World, despre cartofi şi varză la Lunguleţu

Azi se dă premiul One World iar eu sper să câştige tipul ăsta din stânga, Şerban Georgescu, pozat aseară împreună cu Alexandru Solomon, directorul festivalului. Filmul lui, în link, este ieşit din comun în multe privinţe: n-are fiţe, supralicitare emoţională, exploatare de teme facile, nu face critică socială gălăgioasă sau propagandă. Dimpotrivă, se ocupă de o temă grea – de ce nu pot agricultorii mici să-şi vândă cartofii şi varza deşi muncesc foarte mult, fiind în criză de supra-producţie – fără să cadă în tezisme şi limbă de lemn anti-consumeristă. In spaţiul public românesc, asta e o excepţie.

Doi, abordarea e antropologică, adică omul s-a dus, a luat teren în comuna unde se petrece acţiunea, a stat acolo un an încercând să facă şi el ce fac ăilalţi mici fermieri şi a văzut care-i problema. Mai rar aşa ceva. A construit personaje memorabile şi finalmente mi se pare că a pus Lunguleţu / Dâmboviţa pe harta mentală şi emoţională a României într-un mare fel. Dacă ai văzut filmul, n-o să uiţi niciodată oamenii ăştia sau numele comunei.

Trei, practică triada magică a umorului britanic: (auto)ironie detaşată; under-statement şi over-statement. Asta e trece greu la noi, unde mai curând tradiţia e de patetism, indignare, abisal, ori de haz în tuşe groase, pedagogic, sau comedie de situaţii burlescă. Personal, love it, dar sunt curios dacă nu va confuza niţel publicul larg, dincolo de graniţele festivalului.

Patru, tonul e remarcabil de fluid, te ţine în scaun ca la un film poliţist. N-are lungimi gratuite, ca alte creaţii din festival, nu pune vreun Gică să se uite lung în cameră, cu frunze tremurând în fundal, ca să pară profund. Nu şi-a luat ca model literatura optzecistă şi nici n-o face pe deşteptul cu figuri de stil.

Pentru că n-are nevoie, în final: pe cât de lejeră şi matter of fact e naraţiunea, pe atât de extraordinară este imaginea, iar chestiile astea două funcţionează excelent împreună. Filmul lui Şerban Georgescu e un filigran de imagini picturale, evident lucrate cu grijă, talent şi sudoare. In orice moment ai putea face stop cadru şi lua poza ca s-o publici în National Geographic. L-aş vedea cu plăcere şi fără sonor, doar pentru a mă uita la compoziţii.

Iar acum, cu toate astea înşirate mai sus, îmi dau seama şi de ce filmul lui Şerban Georgescu are de fapt toate argumentele ca să NU câştige Oscarul.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. In fiecare an pun, aici in Germania, varza la murat. Am incercat toate soiurile posibile, chiar si aia Spitzkohl, una ascutita, se zice ca ar fi mai frageda. Toate ies pur si simplu OL 37, otel carbon, sunt destul de gustoase, dar sunt tari ca tabla, pot fi nituite.

    In ultimii ani s-au deschis pe aici multe magazine cu produse romanesti, dar produsele sunt de regula asa-numitele traditionale, slanina, cirnati, vin prost, pe undeva categoria de pret scazut, foarte rar produse „premium”. Piata brinzei e ocupata de bulgari si greci.

    Sunt sigur ca multe produse romanesti ar avea un oarecare succes pe aici, dar e f. complicat, stiu.

    Cel mai tare sufer de lipsa tuicii :)

  2. Filmul ca film, este probabil putin comic, dar viata economica si sociala de la Lunguletu este tragica, prin lipsa de viziune si proiect de iesire din traditionalismul agricol, al unor culturi grosiere si cu valoare de piata minora.
    Nu cred ca filmul se refera la lipsa de consultanta agricola si indrumare comerciala, necesare satenilor pentru a patrunde in zona inovativa economica – realizind pe bani UE si asociere, produse agricole de mare valoare si de care piata nationala duce lipsa.Obisnuiti sa stea cu mii de tone de varza si cartofi la dispozitia comerciantilor (ocazionali) care uneori nu vin si li se depreciaza produsele, satenii asteapta in amortirea cunoscuta a taranului roman, miracolul unei schimbari care nu se produce nici dupa 27 de ani de asteptare, din partea unei clase politice corupte si indiferente fata de viitorul satului romanesc.Realitatilor economice si sociale de la Lunguletu nu sint o exceptie economica sau sociala, ci caracteristica generala a satului romanesc, ignorant de oras si guverne, ale carui tuse (negative) fundamentale, probabil ca se regasesc si in filmul aratat…
    PS.
    Nu stiu daca are vreo relevanta sau consecinta pentru primarul din Lunguletu, faptul ca (printr-un E-mail), i-am sugerat sa abordeze culturi agricole diferite (de ex. arbusti fructiferi – aronia, goji, smeur, etc), cu valoare de piata mare, spre a iesi treptat din traditionalele culturi grosiere, pe care le produce oricine si mult peste cererea nationala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro