luni, octombrie 25, 2021

Final de telenovelă sau doar de stagiune?

Cred că este pentru prima oară când se folosește respectivul cuvânt într-un material al acestei publicații. Sau poate că prostul gust și nivelul jalnic al evenimentelor din România în ultimele aproape trei luni, ar justifica, totuși, „introducerea prin efracție” a termenului în cadrul analizelor competente și de înalt nivel care se pot remarca aici.
Dar criza politică din acest răstimp, ca și modul în care a fost declanșată și girată mi-au amintit de o farsă colegială de pare i-am făcut-o regretatului meu coleg de redacție, Carol Isac, în publicația la care lucaram pe-atunci, desigur cu consimțământul și supervizarea „destinatarului”. Colegul meu tocmai scrisese, într-o cronică de televiziune, despre ceea ce el numea „epidemia telenovelelor”, pe care le considera un gen facil, un soi de melodramă siropoasă modernă, de natură să denatureze gustul telespectatorilor, mai ales al celor de gen feminin, comparând-o pe consumatoarea generică a acestora cu „coana Veta, din „O noapte furtunoasă”, care citea „Misterele Parisului”, în așteptarea vizitelor lui Chiriac”. Eu am compus atunci o scrisoare chipurile de la o cititoare, cu un nume fictiv, în care respectiva se arăta foarte ofensată de comparația colegului meu, tocmai ea, o văduvă onorabilă, mamă și bunică, ce nu l-a înșelat pe răposatul nici măcar cu gândul, cu… coana Veta. Și urma o referire la câteva telenovele difuzate pe-atunci pe canalul care le era rezervat, cu precădere argentiniene, în care latura romantică trecea deseori pe un plan secund, pentru a lăsa protagonismul temei unei incisive critici sociale și a unei virulente satire politice, după caz. „Cititoarea” evoca diferite evenimente social-politice al vremii, diferite cazuri de corupție, fraudă și delicte de toate soiurile posibile ale politicienilor noștri, comparându-le cu tematica telenovelelor care se difuzau ori tocmai se difuzaseră pe-atunci, și la fiecare comparație, întreba dacă atunci când ea vedea cutare serial, iar Carol Isac cutare ediție de știri, nu cumva vedeau ambii aceeași „telenovelă”?
Exact la fel m-am simțit, în ultimul timp, în postura unei spectatoare de telenovelă, sau, dacă preferați, a unui „reality show” de cea mai joasă calitate. Începând cu suspendarea votată în Parlament a președintelui Traian Băsescu și cu organizarea referendum-ului, într-un simulacru de legalitate, cu tentativele de fraudă electorală, iar după ce s-a obținut un alt rezultat decât cel scontat de primul ministru Victor Ponta și – mai ales – de președintele interimar Crin Antonescu, continuând cu încercările disperate ale acestora de a ocoli, sau chiar de a forța legea. În momentul în care s-au depistat – și dovedit – unele din aceste fraude, sau tentative de fraude, inclusiv recursul la unele „personalități” din lumea interlopă în vederea realizării acestora, au început și declarațiile sforăitor-demagogice ale președintelui interimar. S-a pretins că însăși „conducerea Parchetului ar avea o afinitate pentru Băsescu”, s-a încercat, după cum se sublinia și în articole apărute în această publicație, modificarea regulilor jocului în timpul desfășurării acestuia, s-a avansat comunicarea dintre instituțiile statului, pe motiv că „justiția nu este un stat în stat” și s-a pretins că aceasta ar datora transparență „cetățenilor care o plătesc”. Din câte știu, în jurisprudența oricărui stat democrat, nu se dau publicității și nu se comunică detaliile unei anchete în desfășurare, decât cu aprobarea organelor judiciare de resort, la timpul pe care-l consideră potrivit. Dar de altfel, Crin Antonescu și-a și declarat obiectivul de a transforma Parlamentul în cea mai puternică instituție din stat, astfel încât nu vedea un impediment în… transparența pe care o crede obligatorie.
Nu voi mai insista, fiindcă au mai făcut-o alți analiști, asupra încercărilor de a disimula sau de a falsifica tendențios adevărul asupra faptelor. Totul, presărat cu declarațiile iresponsabile, de impuber râzgâiat, ale lui Crin Antonescu, de tipul unor pronosticuri asupra șanselor infime ale lui Traian Băsescu de a reveni la Cotroceni, ca și declarații demne de „onorabilii” interlopi care l-au sprijinit în fraudele electorale, cum că Băsescu nu va scăpa de el, decât… dacă-l va omorî, și alte asemenea „perle” îngrijorătoare, care l-au determinat pe președintele Curții Constituționale, Augustin Zegreanu, să solicite sprijinul Comisiei Europene și al Curții Europene, pe când ultimul ministru de externe al României, într-o irațională sarabandă de remanieri, Titus Corlățean, i-a reproșat președintelui CCR că „strică reputația României”.
Iar atunci când în săptămânalul german „Der Spiegel”, vestit pentru franchețea analizelor sale și pentru a fi dezvoltat o adevărată „artă de-a da cu barda și-n Dumnezeu”, a disecat și catalogat fără contemplații criza din România drept „rușinea Europei”, Crin Antonescu a găsit cu cale să se comporte ca un demn continuator al mentorului său, Ion Iliescu, avertizând inițial că România nu va asculta de „poruncile” înaltelor foruri europene, dar mai ales pretinzând, exact ca mentorul său după „mineriada” din 1990, că întregul Departament de stat american ar fi fost „dezinformat”, noțiune devenită, amintesc, „monedă forte” în timpul președinției lui Ion Iliescu. Și asta, nu înainte de a „denunța” imixtiunile Washington-ului și ale Bruxelles-ului în chestiunile politice ale României, tot după „moda” oricărui regim totalitar.
Când în sfârișt, după decizia CCR de invalidare a referendumului, declarațiile furibunde ale celui poreclit, mai recent, „Crinocchio” au devenit de-a dreptul ridicole, incoerente aproape, drapându-și oscilațiile oportuniste cu o demagogie pe care doar el o mai crede abilă, în realitate de un penibil sinistru. „Crinocchio” își motivează astfel revenirea asupra promisiunii de a se retrage definitiv din viața politică dacă Traian Băsescu ar reveni la Cotroceni, decis chipurile să rămână, din… datorie pentru cei 7.400.000 de cetățeni care au votat pentru demiterea președintelui, proferând că nu-l interesează avertismentele guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, că menținerea instabilității ar agrava situația financiară a României, subminându-i credibilitatea și șansele de creditare în UE, și menționând, cu o emfază care-l face de rușine chiar și pe Cațavencu, că „voința poporului este pentru el mai presus de orice”. Nu-și ascunde nici intențiile de a iniția o altă procedură de suspendare, dacă Băsescu nu respectă cu strictețe litera legii, din tot discursul pronunțat în ziua comunicării deciziei CCR desprinzându-se, în mesaj subliminal, că va continua, după cum a mai afirmat, să-l „pândească la cotitură” pe președintele reînscăunat, până când își va atinge obiectivul de a dobândi puteri depline, discreționare, în Stat.
S-ar putea să mi se reproșeze comparația cu multdisprețuitul gen al telenovelei. Dar nu cred nici măcar că îmi… aparține, ci că, fără glumă și fără cea mai vagă intenție de… farsă, nimănui, guvernul USL și (încă) președintele interimar Crin Antonescu au dat întregii arene politice românești o alură de telenovelă prost făcută, de un gust mai rău decât îndoielnic, cu un deznodământ tulbure, în nici un caz, deocamdată, cu happy-end. Și, dacă la o telenovelă proastă, poți pur și simplu să pui mâna pe telecomandă și să treci la un canal mai „normal”, de astă dată, poporul român nu o poate face. Pesimism, sau realism? Să decidă cei care vor avea răbdarea să citească aceste rânduri, fiindcă personal, nu pot rezolva dilema.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Din pacate nu este doar o telenovela proasta, este o lovitura de stat inca in curs de desfasurare.
  Ma astept ca dupa esurarea planului C (Curtea Constitutionala) sa urmeze planul P (parlamentul), in care eminenti parlamentari USL (Ghise, Nicolaescu etc.) sa sustina ca presedintele este practic demis, cu 87% voturi pentru demitere, conform art. 10 din Legea referendumului (ignorind art. 5 depre forum), ca in momentul suspendarii nu exista nici un cvorum prevazut de legislatie, ca parlamentul este suveran si reprezinta vointa poporului s.a.m.d.
  O lovitura de stat clasica nu se opreste decit prin arestarea sau uciderea pucistilor, lovitura noastra de stat parlamentara va mai continua o vreme si va fi desavirsita mai curind (decembrie 2012) sau mai tirziu (2013-2014). Pentru ca Basescu nu poate sa-i aresteze pe pucisti, va sfirsi prin a-si recunoaste infringerea, cel mai tirziu prin 2014.

  • A cere unui popor sa-si exprime o optiune prin vot, nu seamana nici din satelit cu o lovitura de stat. Si-apoi, n-am auzit in viata mea ca esti cistigator daca nu votezi. Ceea ce a facut CCR se poate numi o reala lovitura de stat. Va mai aduceti aminte cita lupta s-a dat pentru ca PDL-ul sa-si impuna oamenii in aceasta institutie care, fie vorba-ntre noi, numai justitie nu face atita timp cit membrii ei sin numiti si nu alesi de popor. Ignoraea vointei celor 7,4 milioane de cetateni de catre o institutie politizata nu are nimic a face cu ideea de dreptate.

   • „A cere unui popor” (folosit ca masa de manevra) „sa-si exprime o optiune prin vot” .. chiar asa de ingenuu a fost referendumul declansat fara nici o baza legala de mafia transpartinica din Piratment? USL nu a fost in stare- si nici nu s-a crezut dator ! in dispret agresiv si demolator fata de lege – sa arate macar un singur articol din Constitutie incalcat de Traian Basescu.
    D-voastra care pareti asa de pasnic si „obiectiv”, cum apreciati intreaga campanie – care de la afise LA PROCEDURI! – a frizat absurdul absolut – cu „mi-a umilit familia” ,cu „mi-a taiat pensia”? POATE TOVARASILOR LE-A FOST TAIATA PENSIA SI RAU A FACUT PD L ca nu a facut afise cu Dogaru si COLONEII SI CEAUSESCU si cu pensiile lor nesimtite! (Poporul ii rasplateste ca l-au slujit pe Ceausescu!)
    Fie NU vedeti cum stau lucrurile, fie mai pe romaneste, pas d’intérêt pas d’action.

 2. Stimata Doamna,
  Foarte bun articolul d-voastra.
  Exista insa o cheie a telenovelei pe care,din pacate,atrasi in valtoarea evenimentelor care mai de care mai de neinchipuit pentru niste oameni normali-si aici,,lasand deoparte miniciunile din ce in ce mai invresamblabile ale lui Pontonel Munchausen care uita pana se usca cerneala ceea ce tocmai jurase in epistole , credinta liderilor occidentali si accentele de isterie anti mapamond. ale lui Crin cu bat in fund ca nu cumva sa i se miste un firisor din freza si lipsit de mustacioara ,vorbim despre urzeala de ordonante de urgenta peste legi intru totul identice,despre scandenberg-ul jucat permanent cu ambele maini cu institutiile statului,despre umorile septagenarilor Iliescu,Zoe Petre secondati con brio de un anume repulsiv prin definitie Sova, exhibate hidos pe posturi TV pretene si bloguri-ei bine in cheia aceasta am fi aflat oare noi ca Romanii au intrat atat de serios la apa ?Stim bine acum ca luna aceasta in care de la inceput niste ministri au dat bir cu fugitii exact in sens opus sensului unic in care ii tot imbranceau ‘pretenii’ cam despre asta a fost,-marea intrecere intrecerea socialista pentru intrarea Romanilor la apa, adevarata Daciada a anilor 2000 !
  Dar daca la referendum s-ar fi prezentat 50%+1 din faimosii de acum pentru o lume intreaga 18.350.246? Incercati sa recititi evenimentele acestei luni in aceasta cheie;merita al dracului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Rodica Grindea
Rodica Grindea este ziaristă la publicațiile de limbă română din Israel, unde lucrează din anul 1984. A publicat numeroase articole de critică literară și dramatică, precum și articole de atitudine, referitoare la România și la Israel, pe teme politice și sociale. Originară din Iași, România, a studiat limba și literatura franceză (absolvind în 1968) și filosofia (absolvind în 1981), S-a stabilit în Israel în anul 1982.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.