sâmbătă, iulie 20, 2024

Fiorii patriotici ai generalului Talpes: Ceausescu este Romania!

Motto: „Nici o alta putere, in afara de a noastra, nu cunostea nuante atat de rafinate ale conducerii birocratice, pentru ca pe langa toate celelalte calitati ea se mai distingea si printr-o fatarnicie nemaiauzita.”–Nadejda Mandelstam, „Fara speranta”

M-am uitat peste interviul lui Ioan Talpes din “Adevarul”: o colectie de marote patriotarde extrase din prafuita, penibila recuzita a propagandei ceausiste. Cam asa sunau informarile facute de activistii de partid trimisi sa explice “pe teren” linia partidului si vocatia mapamondica a “genialului conducator”. Nivel Musat si Ardeleanu ori, daca preferati, Fatu si Spalatelu. Deci nu Ceausescu a desfigurat imaginea tarii, cu un cult de un ridicol nebun, cu spectacole delirante, cu decizii absurde (se vorbea de Absurdistan, de Ceaushima, de Paranopolis), ci Ion Mihai Pacepa pentru ca a demascat, cu exemple directe, cu credibilitatea unica a insider-ului (si ce insider!), natura caligulara a dictaturii de la Bucuresti. Laureatul fictivului Premiu “Simba” aparea drept ceea ce era in realitate: un rege Ubu din Balcani. Un Ubu vindicativ, maniacal, viclean si, mai ales, unul convins de superioritatea absoluta a ideologiei sale, a miturilor scornite spre a-i satisface un ego supradimensionat. Avea un frate care se ocupa doar cu fabricarea de panglici pseudo-istoriografice. Avea o curte de sicofanti care il proslaveau drept urmasul lui Stefan, Mihai, Cuza, Titulescu, primul antifascist al lumii, egal cu Pericle, Cezar, Cromwell si Lincoln, a patra sabie a marxismului si cate altele…

Nu toata lumea a marsat la grotescul spectacol. Paul Goma scria: “Romani, eliberati-va de romani!” Care era raspunsul Securitatii? Articole imunde in “Saptamana” barbisto-vadimista despre “Paul Efremovici Goma”, agent rus, cum altfel? Dorin Tudoran scria eseul devastator “Frig sau frica?”. Era probabil si el un fel de agent sovietic. Ce sa mai vorbim de Mircea Raceanu? „Tradator genetic”. Pacepa a distrus patrimoniul, stim cu totii. Din ordinul cui? Al lui Andropov. Draconicul decret din 1966 privind interzicerea avorturilor a fost redactat de Pacepa pe baza instructiunilor primite de la Aleksandr Selepin, pe atunci presedintele KGB. Agentul sovietic Chicu Stoica, presedintele Consiliului de Stat, l-a semnat, dar Ceausescu avea, cum stim, alte opinii. Omnipotentul Pacepa, apropiat de „internationalista Elena Ceausescu” (cf. Larry Watts) si de grupul ei de ilegaliste-cominterniste, o posibila alogena strecurata in viata secretarului general inca din frageda junete, a scris Tezele din iulie 1971. Tot el s-a ocupat cu traficul de nechezol, tot din ordin sovietic. Arunca in Dambovita cafeaua autentica si o inlocuia cu gretosul ersatz. Stiti de ce? Ca sa loveasca in Romania si in interesele ei supreme! Ca sa subrezeasca „dictatura de dezvoltare”, cum eufemistic numea Stefan Andrei despotismul lui Ceausescu. Minerii din Valea Jiului (august 1977) si muncitorii de la Brasov (noiembrie 1987)? Vanduti rusilor, fireste! „Jormania libera” despre care a scris Ioan Petru Culianu? O gogorita nascocita de KGB! Asemeni lui Ceausescu, Iliescu este, stim cu totii, un vajnic patriot nationale…

La inceputul anilor 90, propaganda fesenista se dezlantuia impotriva lui Corneliu Coposu pentru faptul ca vorbea direct despre abuzurile puterii iliesciene. Urlau trambitasii fesenisti ca din gura de sarpe: “Coposu distruge imaginea tarii!” Exista si atunci o lista neagra a celor care “defaimeaza” Romania. Am fost onorat sa figurez acolo, alaturi de Doina Cornea, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Octavian Paler, Ana Blandiana, Emil Constantinescu, N. Manolescu, Mihai Sora, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihaies, Petre Mihai Bacanu, Dorin Tudoran, H.-R. Patapievici, Constantin Ticu Dumitrescu, Andrei Cornea. Este vorba de o inversiune cauzala.

Trebuie sa recunosc ca (involuntarul) umor al d-lui Talpes este irezistibil. Citit in aceasta cheie, interviul este antologic. Il recomand tuturor celor care vor sa se distrezeze in weekend. Reproduc aici doar un scurt fragment: “Este evident că ceea ce Brejnev şi-a spus şi şi-a propus, să discrediteze România, s-o aducă într-o stare de autodistrugere aproape, s-a petrecut. Nu putea să fie o lovitură mai dură decât aceea pe care a dat-o Pacepa României.” Deci Romaniei! Mai tineti minte cantecul, devenit imn neoficial,”Partidul, Ceausescu, Romania”? In mod cert, generalul Talpes nu l-a uitat :)

Ma intreaba unii amici, de ce-ti pierzi timpul cu aceste aiureli? Orice om intreg la cap stie ca (a) Ceausescu a fost un tiran caruia putin ii pasa de poporul pe care il trata ca pe o turma de vite si (b) ca era total devotat comunismului ca sistem de constrangere universala. Orice om intreg la cap, cu o informatie istorica serioasa, stie ca a lovi in Ceausescu insemna a lovi in liderul regimului stalinist din Romania. Pentru Brejnev, Ceausescu era un factor vag iritant, nimic mai mult (cu exceptia momentului august 1968, dupa care liderul de la Bucuresti s-a repliat cuminte).

Prin urmare, de ce-mi pasa? Reiau aici cuvintele lui Ioan Petru Culianu: „Il aud din nou pe prieten: Bine, domnule, dar de ce cobori la nivelul derbedeilor? Crezi ca-i nevoie sa-ti argumentezi cazul? Sa le scoti pe nas titlurile dumitale? Exista in Romania nenumarati oameni de bine, cu titluri de la cele mai importante institutii din lume, inteligenti, creativi, independenti. Oare ignori lucrul asta? Nu. Catusi de putin. Acesti oameni sunt prietenii mei, ii stimez, iar pentru ei as arata adevarat patriotism, spirit de sacrificiu, umilinta. Dar nu ei au inventat rationamentele absurde de mai sus, ci derbedeii. Acestora trebuie sa le raspunzi pe limba lor. M-am prefacut destul ca nu-i aud. E timpul sa ma auda si ei pe mine. Si, cu voie ori fara voie o voi face, tot mai mult si tot mai tare.” Precizez cat pot de clar: n-am afirmat ca generalul Talpes ar fi derbedeu. Spun doar ca el reia in acest jenant interviu rationamentele, adica masluirile si calomniile, derbedeilor securisti. Nu pot decat sa subscriu la cuvintele lui Andrei Plesu, semnalate aici pe forum, dintr-un interviu luat acum cativa ani de Robert Turcescu: „Domnul Talpes este un scriitor suprarealist. (…) De cate ori spune nazbatii, crede ca scrie fineturi”.

O recomandare:

http://www.revista22.ro/ce-simbolizeaza-cazul-pacepa-29582.html

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

 1. Trebuie revizuit traseul lui Pacepa cand a decis sa defecteze si sa vedem daca nu cumva a trecut prin Anvers sau macar prin Belgia ca sa putem da vina pe Basescu. Nu conteaza daca Basescu nu era in ’78 la Anvers da’e un tiran. Acum, dupa aceste cuvinte scrise, m-am auto-convins ca Basescu impreuna cu Brejnev si KGB au pus la cale plecarea lui Pacepa. Si cred ca si EBA a fost implicata.

 2. Referitor la interviu, mie jurnalistul mi se pare absolut penibil si ma refer la intrebarile puse. Ca Talpes re-confirma ce stie toata lumea nu e de mirare. Inspaimantoare insa este absenta inteligentei din raspunsurile acestui pitecantrop. Cum e posibil sa pui un astfel de individ in fruntea SIE. Pai asta e tradare de tara.

   • Exact! Hipopotamu’ transpirat, cum il botezasera catavencii pe Iosif Boda. Asemanarea este izbitoare, intr-adevar. Chiar am ras desi totul e atat de trist.

   • Stiti de ce m-am ratoit la jurnalist? Pentru ca m-am saturat de interviuri din acestea cheie pe subiecte importante in care ziaristii sunt „pussy” (scuzati-mi cuvantul obscen dar n-am gasit alta rima). Talspes putea lejer fi ridiculizat, mai mult decat a facut-o chiar el. Spun asta pentru ca-i vad pe jurnalistii americani, nu toti bineinteles, care sunt brici, cum se spune, si nu le scapa nici un detaliu. Avem si jurnalisti exceptionali in scris cum e Tapalaga insa la interviul cu Ponta a fost catastrofal.

 3. Un interviu delirant! Tema ‘patria este in pericol’ este din nou resuscitata cu dibacie, eu am crescut cu ea ca demn soimn al patriei, pionier si apoi utecist si imi revin imi minte tehnicile propagandistice ale acelor vremuri. IMP ar fi lovit in imaginea Romaniei, ar fi discreditat tara la ordinele Moscovei! Niciun argument, tovarase Talpes!

  • Pacepa a fost ales de Ceausescu ca om de incredere cu siguranta pentru ca umbla cu legitimatia de spion CIA si injura regimul.

 4. Rationamentul se tot repeta in diverse forme. S-a spus si despre plagiatul lui Ponta ca a fost un mare rau facut Romaniei. Bineinteles, un rau facut de cei care au dezvaluit plagiatul, mai ales ca l-au dezvaluit in strainatate, in revista aia care se ocupa de pesti, nu de cei care l-au mentinut in functie pe domnul plagiator. Ca si pe vremea lui Ceausescu, adevaratii patrioti au fost aia care s-au intrecut in scuze care mai de care mai penibile pentru a-l scoate basma curata pe iubitul conducator, nu cei care l-au „denigrat”.

  Problema cu patriotismul inteles ca solidaritate cu minciuna oficiala este prostia. Este dreptul USL-ului ca si coalitie care a castigat alegerile sa desemneze primul ministru. Este perfect legal sa sustina chiar si un mitoman cu doctorat in drept penal obtinut prin mijloace care tin tocmai de dreptul penal, daca asta nu-i deranjeaza. E dreptul lor, la fel cum pot decide liber si sa nu-si repare toaleta infundata de la ei din casa, daca pe ei nu- deranjeaza cu nimic mirosul. Dar nu pot pretinde si altora sa nu fie deranjati. Nu le pot pretinde sa le vina in vizita si sa ii trateze cu respect. Ce poti sa spui pe post de scuza, ca asa e in casa la toata lumea, de la Aristotel incoace? Ca mirosul e conform cu legislatia in vigoare la momentul cand s-a construit blocul? Ca a venit o comisie de la RADET si a constatat oficial ca mirosul nu exista, uitati documentul? (din contra, este un miros extraordinar – cum a incercat Adrian Nastase)? Sa ridici tonul si a le spui ca „nu permiti sa fii insultat” gen Crin Antonescu? Toate aceste incercari dovedesc, in cel mai bun caz, prostie fara margini, iar prostia nu poate fi in interesul Romaniei. Singurul lucru corect este sa nu mai lungesti vorba si sa-ti repari mai repede buda.

  • Asa cum Ceausescu credea ca el e Romania si Romania e el, asa cred si iliescu, securistul Talpes si progeniturile lor Ponta si Crin. Si mai cred ca ei au convingerea asta – daca vorbesti despre coruptia si crimele lor, lupti impotriva Romaniei cu care ei se identifica. Si e o strategie care functioneaza, multi dintre cei cu care am vorbit despre Pacepa, imi spuneau cam ce spune ceausistul (la propriu) talpes si Larry Watts.

   • cine defineshte ce e tradare sau nu ? cel ce are puterea !
    si azi ca si ieri puterea o detzin rruminii de bine;ei au luptat impotriva clasei exploatatoare,au cishtigat rivolutzia intregului nostru popor si valorili lor sint valorili cu care romanica iese in exterior.
    eu inca ma bucur ca mai pot azi scrie pe aici,ca acum 23 ani ptr asta puteam fi mort.

 5. „În nemernicia mea, ca un câine turbat, am mușcat mâna care m-a crescut și care m-a hrănit și am privit râzând cum ai mei se stingeau de sete pe ziduri.” (http://www.youtube.com/watch?v=EuztbN1HjTA – accesat la 02.08.2013)
  Vorbele sunt spuse de Gheorghe Dinică, un actor care a creat nenumărate personaje de excepție, în rolul Bastus din filmul istoric Columna, realizat in 1968 de către regizorul Mircea Drăgan, pe un scenariu de Titus Popovici.
  Filmul se încheie cu scena în care Gerula (luptător dac) îi spune lui Traianus că tatăl lui (general roman) a fost un mare viteaz și anunțându-l că-l va învăța să se lupte „pentru că va trebui să ne batem, tu, copiii tăi, copiii copiilor tăi, pentru acest pământ bun și frumos”.
  Spiritul lui Gerula și cel al lui Traianus străbat ca un fir roșu istoria milenară a poporului nostru, în ciuda eforturilor penibile a tot felul de Bastus – care mai de care mai abjecți!

  • Exceptional! Acum, daca nu e cu banat, poate va faceti pomana si-mi impartasiti si mie si alte exemple. Da’ nu ala cu naframa-n varf de bat sau altele echivalente, ca p-alea le stie toata lumea. Unele mai subtile si mai profunde, asa, ca asta de mai sus; d-alea de pe traseul „firului rosu”, cum frumos si inspirirat ii ziceti dvs. Daca nu cumva va cer prea mult, as dori sa folositi acelasi limbaj patriotic, ca sa inteleaga si vanzatorii de tara cum gandeste un roman adevarat. Uite, spre pilda, de multa vreme eu am o nedumerire-doua in legatura cu Dimitrie Cantemir, c-am vazut ca se-nvata la istorie despre el. Ce si cine a fost asta? A fost dintre aia bunii sau dintre aia raii? Fost-a el un Bastus, un Gerula sau un Tiberius (ma scuzati, dar asa se numeste, de fapt, personajul intruchipat de actorul, de origine daca pesemne, Richard Johnson)? Sau altceva? Multumesc anticipat!

 6. „Cristian Unteanu: Dacă dvs. sunteţi la stadiul la care vă puneţi asemenea întrebări cu informaţiile pe care le-aţi avut într-o carieră extrem de bogată, şi tot nu găsim un răspuns foarte precis, atunci mă întrebaţi pe mine, un umil ziarist care nu are aceste informaţii?

  Ioan Talpeş: Una dintre marile mele fericiri este să am de a face cu un umil ziarist ca dvs, chiar şi la o astfel de abordare prin telefon.”

  Eu cred ca va inselati, Talpes e un derbedeu, unul josnic, tipic ceausist, unul pentru care cea mai mare fericire este ca ceilalti sa fie umili in fata lui. Un zero barat care nu se poate simti implinit altfel. :D

  • Absolut adevarat.

   Din pacate ponderea mare a populatiei Romanie,….ca natie nu-i putem spune, savureaza la povestiri din acestea cu intrigi (vedeti cum se comporta boboru cu televizoru si ce emisiuni urmareste).
   Am constat ca la noi (la romani) tot timpul este altcineva vinovat de „mizeria” in care traim.

  • Domnule Andries

   Generalul Talpes se pozitioneaza pentru schimbarea din 2014, cand directorii serviciilor vor fi inlocuiti. Pacepa e un simbol in acest context, no o persoana.

   Rica

 7. Tezele din iulie ale generalului Ioan Talpes

  Intr-un interviu recent publicat in ziarul Adevarul, generalul Ioan Talpes, fost sef SIE, face cateva afirmatii foarte interesante despre defectarea generalului Ion Mihai Pacepa si despre Romania . In esenta tezele domnului Talpes sunt urmatoarele :

  „ Pacepa e în continuare în război cu România.”
  „ Comunismul nu s-a prăbuşit din cauza lui Ceauşescu, ci ca urmare a înţelegerii dintre marile puteri.”
  http://adevarul.ro/news/eveniment/fostul-sef-sie-ioan-talpespacepa-e-continuare-razboi-romania-1_51f93da4c7b855ff569082d9/index.html

  In traducere libera , lupta impotriva Securitatii echivaleaza cu lupta impotriva Romaniei ( de fapt, Securitatea a dorit dintotdeauna sa se identice cu interesele Romaniei , deci securistii ar trebui identificati cu patriotii ei ) iar romanii care acuza Securitatea trebuiau si trebuie identificati drept tradatorii Romaniei . Pe de alta parte, daca nu ar fi existat intelegerea intre marile puteri, comunismul nu s-ar fi prabusit , deci ar mai fi durat mult si bine probabil pentru ca populatia nu voia de fapt sa scape de el.
  Dincolo de aceste asertiuni care se refera la trecutul istoric, domnul Talpes a avut actiuni foarte interesante care se refera la prezentul istoric , dar care au scandalizat opinia publica si de la noi , si de la altii :

  „ In calitatea sa, la vremea aceea, de sef al Serviciului de Informatii Externe, Talpes a pus la dispozitia fundatiei americanului Kurt Treptow, condamnat ulterior pentru acte de pedofilie, un imobil apartinand SIE. Actele cu pricina aveau loc chiar in apartamentul Serviciului de informatii.’
  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1228776-averea-ioan-talpes-bibliotecarul-miliardar.htm

  In sediul Fundatiei platite de SIE, la Iasi, Kurt Treptow filma scene porno cu minori impreuna cu secretara sa, Tatiana Popovici ( foto: dosarul Tribunal Iasi). Cazul nu a fost devoalat de la Bucuresti, ci din SUA, imediat dupa 11 septembrie. Ghinion. De aceea, Treptow a fost condamnat la inchisoare. Dar a scapat dupa scurt timp fiindca a scris o lucrare despre Vlad Tepes. Halucinant, dar adevarat…
  http://www.badin.ro/2012/10/18/exclusiv-demantelarea-unei-retele-a-securitatii-activa-si-azi-episodul-1/

  „ Ioan Talpes, consilierul presedintelui Iliescu pe probleme de siguranta nationala, a iesit simbata la rampa cu o pledoarie ce poate fi lesne interpretata drept o veritabila actiune in apararea istoricului american stabilit la Iasi, Kurt Treptow, suspectat de pedofilie si banuit de legaturi cu serviciile secrete. ”
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/consilierul-ioan-talpes-catre-presa-protejati-l-pe-treptow-520811.html

  „An American historian jailed in Romania for paedophile offences has been released more than two years early because he wrote a book about Dracula.”
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6401647.stm

  De unde rezulta ca in conceptia originala a domnului Talpes, romanii care acuza Securitatea pentru ceea ce a facut romanilor , devin automat tradatori deoarece ar fi tradat Romania. Prin contrast , romanii care au protejat intr-un fel sau altul imaginea unor pedofili straini ( pe motive de confidentialitate , si in special daca sunt istorici ) care au actionat in Romania, ar trebui probabil sa fie considerati patrioti .
  http://sergiusimion.blogspot.ro/2013/08/tezele-din-iulie-ale-generalui-ioan.html

 8. Unteanu se unge libidinos pe talpa talpesului. Exact ca alt „jurnalist celebru”, linguselul Agerpress, pe linga Feneq, alt patriot ingrijorat de tarisoara.
  Mai lipsea sa-i formuleze o intrebare cu, „Daca, Doamne fereste….?”.

  Astia se miros reciproc, se recunosc fara eforturi, stapinesc limba de lemn. Man kennt sich, man hat sich lieb ramine universal.

 9. Pe site-ul Historia a aparut nu de mult articolul
  Haosul stăpânea tot frontul românesc în Primul Război – România Primului Război Mondial văzută de un ofiţer britanic: „Toată lumea trăieşte într-o stare de haos permanent“

  O simpla traducere, unde sint expuse in principal FAPTE si putine opinii (e drept, citeodata discutabile, ca doar si englezul e om, mai ales daca-i doar capitan). Doamne ! Ce dezlantuiri de patriotism furibund de sorginte „talpeshiano-pecenego-daco-romana”. ACESTOR „ROMANI” LI SE ADRESEAZA „GENERALUL-ISTORIC” si EL stie asta foarte bine.

  Nenorocirea consta in masiva masluire a istoriei nationale, cu radacini foarte adinci, dincolo chiar si de legionari. Nu e aici locul sa intru in amanunte, dar scormonind un pic prin documentele epocii 1900-1920 veti ramine surprinsi cu cita energie erau rasturnate cele mai clare si evidente FAPTE politico-militare aproape imediat dupa comiterea lor.

  SI NU NUMAI LA NOI !

  O, NU !

 10. Baconschi ne ofera o mistificare demna de Nobel: Pacepa „erou al razboiului rece”; „au slăbit întregul sistem kaghebist mondial”. Sa fim seriosi: globalizarea venea peste Europa de est oricum, Si s-a descurcat extrem de bine si fara acest spionas, ridicat in grad de salvator al natiunii. Capitalismul falimentase socialsmul, si asa-zisele revolutii din est au fost o capodopera a serviciilor occidentale, asa cum a fost si Golful Porcilor. Fara acordul rusilor, globalizarea nu se intampla acum 24 de ani. Mistificarea continua in aceeasi maniera antenista .

 11. Daca Ceausescu este Romania, si alaturi de Nadia si Dracula cam face parte din patrimoniu universal, atunci trebuia vazut ca productia de usturoi este integrala antiromaneasca, iar margarina Nadiei este … Nutela, care hraneste campionii.
  Referitor la personajul Talpes, prin cromatica lui faciala e un fel de Colin Powell care mai e si cretz pe deasupra, iar ca istoric s-a remarcat ca servantul lui Ion Ceausescu, ca precursor, promotor si propovaduitor a lui protocronismului, care, se stie, pe sistem , e teoria aia ca noi am facut gaura in macaroana si pe deasupra am facut-o si cu filet.

 12. cine mai este stapinul ziarului „Pravda”? Fara voie de la comenduire nu se tipareste una, alta…Ar trebui un referendum daca populatia (nu poporul, ala a disparut lent prin eroziune morala cam din anii’30 incoace) e de accord sa le plateasca asemenea pensii babane si salarii unor „generali” care s-au afirmat in lupta securitatii contra poporului si pentru aservirea poporului si daca nu, daca sint de accord sa li se retraga „titlurile ” atit de nemeritate, atit de uzurpate! „general”… Puah!

  • cred ca ori glumim,ori vorbim serios;
   poporul e chemat la vot,iar cishtigatorul da sau nu da pensii marilor patriotzi care au aparat romanica.poporul socoteshte ca aceshti patriotzi merita respectul sau.
   ca pe aici unii e contra,da poporul e mare si shtie ce vrea !

 13. Domnule Vladimir Tismaneanu, in lumina datelor istorice, episodul „Pacepa” ramane strict legat de istoria razboaielor dintre serviciile de informatii, in niciun caz de istoria celui dintre Est si Vest, care era apanajul ideologilor si politicienilor. Fuga lui IMP in Vest nu a avut nicio consecinta ideologica sau politica asupra sistemului din Est, si nici asupra bastionului sau, URSS. In schimb, aceste categorii de consecinte, la care se adauga si cele de ordin operativ, au lovit napraznic Romania, exact intr-un moment pro-occidental care ameninta sa se transforme intr-o noua defectare de lagar, dupa cea poloneza, din 1968. In lumea serviciilor de informatii nu exista coincidente, ca si in politica, daca ceva s-a intamplat inseamna ca a fost planificat sa se intample. Raspunsul la intrebarea cine ar fi avut interesul obtinerii, in 1978, unei rasturnari de imagine a lui Nicolae Ceausescu si a planurilor sfidatoare sau de rebeliune ale acestuia la adresa Moscovei nu poate fi decat unul singur. Este imposibil de crezut ca Occidentul ar fi renuntat la o asemenea veriga slaba intr-o etapa de razboi rece pur, cand isterizarea belicoasa era in marginea crizei eurorachetelor, din 1983 (regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii avea pregatit pana si discursul pentru declansarea razboiului nuclear). In al doilea rand, aparitia tarzie, in 1987, a cartii lui Pacepa, „Orizonturi rosii”, nu este iarasi intamplatoare, denuntarea de catre Gorbaciov a doctrinei „suveranitatii limitate”, a lui Brejnev, lasase fara paine aripa internationalista a comunismului. De ce nu a exploatat Pacepa, propagandistic, oportunitatea defectarii? Poate ca nu avea deprinderea de a scrie carti sau poate ca nu avea motivatia ideologica, cert este ca reactia lui a fost una cat se poate de internationalista, de avertizare impotriva liderilor comunisti nationalisti si a comunismului national, atunci cand scria: „eu nu am făcut altceva decât să lupt împotriva comunismului, şi a celui care îl personifica naţional şi internaţional, Nicolae Ceauşescu“. Greseala este evidenta, dar explicabila pentru cine nu era un ideolog, NC nu „personificase” comunismul, o faceau liderii de la Kremlin, ci il personalizase, ceea ce era cu totul altceva, indefinit mai grav pentru internationalisti, deoarece continea riscul denaturarii comunismului sovietic, ceea ce s-a si intamplat. Un al treilea moment, care iarasi arata un calcul, urmeaza in linii mari esecului pucistilor kaghebisti si destramarii URSS, cand IMP nu mai era legat de fisa postului, cazuta in desuetudine, si era liber sa incerce, chiar daca fara sanse, sa prinda din urma plutonul celor care-si atribuiau „eliberarea” Romaniei si Estului de comunism. De ce IMP nu a incercat macar sa se „lipeasca” de un Ion Ratiu sau de un Radu Campeanu, pentru a le da o mana de ajutor in reconstruirea pluralismului si consolidarea celor doua partide istorice? Doar pentru ca il „tradase” pe NC sau pentru ca era ceva mai mult, cu care nici cei doi lideri patrioti nu au fost de acord?

  • Aprecizez faptul ca sunteti atat de preocupat de subiect. Nu pot insa impartasi inclinatia Dvs de a vedea scenarii acolo unde este vorba de analize istorico-politice si de reactia fireasca la publicarea unei noi carti de I. M. Pacepa (emisiunea de la B1TV). Nu pot fi de acord ca serviciile de informatii nu participau la Razboiul Rece politico-ideologic. Iuri Andropov era un ideolog si in aceasta calitate a fost numit in fruntea KGB. Securitatea din Romania avea, intre alte obiective, neutralizarea si eradicarea oricarei forme de disidenta. Ideologia si teroarea au fost inseparabile in regimurile totalitare.

   Nu stiu la ce va referiti cand mentionati Polonia anului 1968. Poate Cehoslovacia? „Defectare de lagar”? In ce sens? NC a fost un comunist convins, a murit cantand „Internationala”. Stiu, Paul Niculescu-Mizil, Stefan Andrei, Constantin Olteanu etc sustin ca in Romania se construia un „comunism national”, ca dupa 1964 regimul devenise autentic romanesc. Este paradigma pe care o numesc national-stalinista. „Raportul Final” se opune acestei viziuni mitologizante. De-sovietizarea a fost declansata in Romania pentru a se evita de-stalinizarea. Enver Hoxha a iesit din Tratatul de la Varsovia, a sfidat realmente Moscova, dar nu a fost un patriot albanez, ci un satrap stalinist.

 14. Am observat ca nici in concluzia Raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (pagina 628), aprobat de Președintele României, nu se supraliciteaza atat de agresiv rolul de „Eliberator” si de „Anticomunist” al generalului Pacepa, care este limitat la unul mult mai modest, de contributie, in esenta, la „degradarea dramatică a imaginii lui Ceaușescu”. Ce s-a intamplat din 18 decembrie 2006, cand Raportul a fost publicat, si pana in ziua de azi, din 2013, pentru o asemenea anvergura ideologica a lui IMP? Nici macar cazul „Snowden”, care are de departe o rezonanta internationala incomparabila cu cea a cazului „Pacepa”, nu are o alura ideologica, un agent sau un serviciu de informatii este doar un instrument tehnic, fara valente ideologice, subordonat politicii. Si asa ar trebui sa ramana (indraznesc sa ipotetizez, Kennedy si Hrusciov si-au pierdut pozitiile tocmai pentru ca lucrurile au stat invers). Are vreo legatura aceasta neasteptata reactivare ideologica a cazului „Pacepa” cu ce se petrece pe scena politica romaneasca in aceasta vara politica fierbinte? Eu cred ca da, prea seamana totul cu un atac cu fantome (am inclus aici si scoaterea de la naftalina a cazului „Hayssam”).

  • ma scuzatzi;dvs facetzi analiza literara !
   sintetzi se pare dintre cei carora scenarita le calauzeshte gindirea.
   nu contest ca dedesupturile anumitor actziuni pot ramine necunoscute marelui public

 15. Emil Constantinescu despre dl. Talpes: „Nu-l pot schimba din functia de sef SIE, pentru ca e sustinut de americani”. Nu a dat si alte detalii.
  Afirmatia a fost facuta de E.C. fata de un bun amic al sau (amic personal si amic politic), la scurt timp dupa instalarea ca Presedinte. Acela imi era totodata bun amic al meu si mi-a spus cele de mai sus chiar atunci. Il intrebase dece nu-l schimba din functie de dl. Talpes.
  Nu pun la indoiala sinceritatea afirmatiei lui E.C., fiind vorba de relatia de deplina incredere pe care o avea fata de interlocutorul sau, fost coleg de studentie si care i-a fost foarte apropiat inclusiv in perioada de inceput de cariera politica a d-lui E.C., cand nu era asistat decat de d-na Zoe Petre si de amicul meu. A decedat recent si ma simt liber sa dezvalui discutia respectiva. Daca dl. E.C. isi scrie memoriile, sper sa dea o explicatie mai precisa, care sa ajute la descalcirea situatiei atat de complicate a d-lui Talpes si la lamurirea unor enigme istorice.
  Daca d-l E.C. va citi randurile de mai sus, isi va aduce aminte, cu siguranta, cui si in ce imprejurare a facut acea afirmatie, imposibila de inteles pentru noi, cei care nu avem in vedere decat opiniile abracadabrante ale d-lui Talpes in prezent.
  Eu cred ca si d-na Zoe Petre ar putea da detalii. Sau poate ca si Domnia Sa isi scrie memoriile!

 16. ” Afirmatia a fost facuta de E.C. fata de un bun amic al sau (amic personal si amic politic), la scurt timp dupa instalarea ca Presedinte. Acela imi era totodata bun amic al meu si mi-a spus cele de mai sus chiar atunci.”

  Aveti umor irezistibil si suprarealist , cum ar zice domnul Plesu, care il depaseste cert pe cel al domnului Talpes de mai sus . Mai mult, cred ca il depaseste chiar pe cel al lui Ulyse din Odiseea in dialog cu Cicopul pentru ca intrebat de acesta cum il cheama in timp ce el iesea din pestera ascuns sub un berbec , el i-a raspuns in limba lui de bastina „Nimeni”…. Acum , dvs, fara ciclopi si fara berbeci , ne spuneti ceva mult important pentru viitoarea istorie ( sub acoperire,n.n. ) a natiei , dar si mai fain , si pe deasupra ne spuneti chiar si cum va cheama, dar in engleza. Adica ceva de genul : „cineva a spus ceva cert despre altcineva dar pe care il cunosc tot in mod cert eu , T. Noname”. Lipseste numai : „Redactat de mine si semnat astazi , anno Domini 2013, 04/08/2013 la 15:04 , Bucuresti , 44°26′ latitudine nordica , 26°06′ longitudine estica”. :))

  • @ S.S.
   Nu ma asteptam ca cineva sa dea crezare relatarii mele, chiar daca mi-as fi dat numele; oricum, nu sunt o persoana publica, iar administratorul site-ului, la cererea SIE, ma poate identifica dupa adresa de email, deoarece am mai postat pe acest site. Intradevar, afirmatia e ilogica, la prima vedere, cu exceptia presupunerii ca dl. Talpes isi castigase sprijinul americanilor facand o anumita plata de interes maxim pentru ei atunci. Sper ca oricine isi poate imagina despre ce fel de plata ar putea fi vorba, facuta, bineinteles, fara acordul lui E. Constantinescu sau al celorlalti sefi de atunci ai SIE.
   Intentia mea e de a-l determina pe dl. Emil Constantinescu sa aiba in vedere ca in memoriile de sertar destinate posteritatii sa scrie si despre acest aspect. Sau poate d-na Zoe Petre, caci imi inchipui ca si dansa stie despre ce e vorba si presupun ca si dupa Domnia Sa vor ramane niste memorii de sertar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro