luni, octombrie 18, 2021

Firea și psihologia mulțimilor

Oare cât de proastă cunoscătoare de oameni, cât de nepregătită în privința cunoașterii psihologiei mulțimilor este d-na Gabriela Firea, vicepreședinte al PSD și primar general eșuat al Capitalei, încât să își închipuie că ar fi putut valorifica în folos electoarl propriu, pentru capitalul ei politic, pentru grotescul ei dat din coate doar- doar mai face un pas în lupta în vederea desemnării drept candidat al partidului în ursa președinție, manifestația de simpatie pe care i-au făcut-o marți seara bucureștenii Simonei Halep?
Cum și-a putut imagina angajata de odinioară a clanului Voiculescu că va rămâne netaxată cu huiduieli din aceeași categorie și comparabile ca amplitudine cu cele de care a avut parte pe data de 21 decembrie 1989 Nicolae Ceaușescu încercarea ei iresponsabilă de a-și face cuib pe umerii statuetei de la Roland Garros a Simonei Halep?
Cum oare nu a ințeles doamna Gabriela Firea, la 28 de ani de la Revoluție, că au trecut vremurile acelea în care Nicolae Ceaușescu își putea permite și luxul, și nerușinarea de a trece în contul lui propriu și în acela al înțeleptei conduceri a PCR victoria de la Montreal a Nadiei Comăneci ?
Cum de și-a imaginat măcar o clipă că ea, o tristă și tot mai palidă stea pe firmamentul din ce în ce mai prost luminat al PSD-ului, va putea să se comporte în fața bucureștenilor precum în 1976 Dictatorul care îi înmâna fetiței de 14 de ani ce luase de 6 ori nota zece și adusese acasă trei medalii de aur titlul de Erou al Muncii Socialiste plus medalia Secera și Ciocanul?
Cum de și-a putut închipui primărița generală a Bucureștilor că va sta lumea smirnă în fața ei fără să îi taxeze drastic în fața ridicolui ei dat în spectacol? Dorința de a arăta că ea este o Divă a politicii, că are mare potențial de creștere în PSD în timp ce îi înmână Simonei cheia Bucureștiului.
Cât de fără minte poate să fie doamna Gabriela Firea încât să pună semnul egalității între inșii murdari, prost îmbrăcați, fără școală și fără dinți, semi-analfabeți, săraci, mulți din ei cam balaoacheși, aduși cu japca și cu autobuzul, poate și cu onorarii, sâmbătă seara în Piața Victoriei de Liviu Dragnea &co și oamenii liberi, demni, sinceri admiratori ai valorii, ai muncii, ai rezultatelor reale obținute fără proapte politice care au venit marți pe Arena Națională spre a o omagia pe Simona Halep?
Să își fi închipuit oare doamna Firea, atât de întunecată să îi fie oare acestei politruce mintea încât să creadcă că PSD ar fi putut deja reuși, cu toate minciunile și manipulările sale, cu toate bacșișurile sale nerușinate, în cei aproape un an și jumătate de când se află la guvernare, să pună stăpânire pe gândurile, pe simțămintele și pe sufletele oamenilor încât să îi lase nepedepsită grotesca ei extravaganță?
Oare odată ajunsă acasă, în conacul ei din Voluntari, a tras oarece învățămint orgolioasa doamnă Vrânceanu Firea Gabriela din modestia și firescul Simonei Halep?
Pare-se că nu, nici vorbă. În primul rând fiindcă nu și-a aflat timpul să o privească pe Simona fiind preocupată să înșiruie pe facebook niște considerații inepte, în al doilea rând deoarece se amăgește cu gândul că cei care au huiduit-o sincer, din toți rărunchii sunt, așa cum i-ar taxa șeful ei de partid, dl. Liviu Nicolae Dragnea, niște șobolani. Care a adus de nu știu unde un ins care postează minciuni pe care nu și le-ar fi îngăduit nici măcar mașinăria de propagandă a lui Ceaușescu. E clar. PSD e atins de demență senilă.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Din pacate, d-na Firea a fost votata de bucuresteni, nu de aia fara educatie si fara dinti…
  De-asta si-a permis. Si nu-mi spuneti ca au votat doar 30% din alegatori – cine nu voteaza, nu conteaza!

 2. ”…inșii murdari, PROST IMBRACATI, fără școală și FĂRĂ DINȚI, semi-analfabeți, SARACI…”
  – o enumerare care spune aproape totul despre singurateatea elitelor Romaniei momentului.
  Iar continuarea ”… mulți din ei cam BALAOACHESI” spune ceva si despre profunzimea de un centimetru jumate a Romaniei europene.

 3. Bon! Cine o consiliază pe SH în spațiul PR a dat-o în bară. O amărâtă de cheie a unui oraș încă la porțile Orientului!

 4. „Oare cât de proastă cunoscătoare de oameni, cât de nepregătită în privința cunoașterii psihologiei mulțimilor este d-na Gabriela Firea…?”

  A fost consiliată să facă ceea ce a făcut. Faptul că gestul domniei-sale a reprezentat o decizie politică de partid este confirmat de reacția ulterioară, de susținere, montajul „demențial” difuzat de dl Norocel șamd. Măsurile de demitere, scuzele prezentate etc. au avut rolul de a repara imaginea PSD, dar ele au fost formale, pe de o parte, iar pe de alta, în conștiința publică imaginea cu S Halep huiduită de #Rezist a rămas. Deci efectul, nu extraordinar de favorabil, dar un efect favorabil PSD există. Tot consilierii israelieni au sfătuit pe dl Dragnea să găsească imediat un „țap ispășitor”.

  De cele mai multe ori consilierii PSD sunt inspirați și demonstrează profesionalism. S-au bazat pe temperamentul și reacția emoțională a românilor (poate similar în unele privințe cu al israelienilor) și era posibilă o ovaționare, o explozie de bucurie la apariția S Halep care ar fi „contaminat-o” pe d-na Firea. Riscul era, de asemenea, să fie o reacție negativă la apariția d-nei Firea, care „să o contamineze” pe S Halep. 50%-50%. A fost să fie astfel!

 5. e demoralizator pentru orice om cu bun simt sa vezi cum toate toapele si toti ciuciubatii s au catarat pe grumazul romaniei. despre ce psihologie vorbiti, la astia ? sint ca limbricii, n au in memorie experientele trecutului, dispar doar striviti. problema i ca cei care au mai avut de a face cu ei, ar trebui sa fie mai atenti.

 6. O persoană cu bun simţ şi cu cei şapte ani de acasă şi-ar fi dat seama din capul locului că n-avea ce căuta pe scenă alături de Simona.
  Deci să n-o suspectaţi de inteligenţă pe ţaţa de la Voluntari …

 7. Simona Halep nu datoreaza nimic Statului !

  Ar fi trebuit huiduiti toti functionarii care se impauneaza cu rezultatele muncii unui om care s-a pregatit prin sacrificiul familiei.

  Pacat ca Dragnea a cedat minutul de glorie Gabrielei Firea !

 8. „inșii murdari, prost îmbrăcați, fără școală și fără dinți, semi-analfabeți, săraci, mulți din ei cam balaoacheși”…dvs cititi ce scrieti? Chiar credeti asta?
  OK, nici eu nu mor de dragul PSD-istilor, un pic de aciditate nu strica, dar parca e prea mult…
  In plus, daca esti sarac sau balaoaches esti musai PSD-ist? un „lepros” mai lipsea, un paria
  In fond e o crima sa fii sarac? Sau balaoaches?
  Sau invers…bogatii ce sunt? LIberali? USR-isti? PMP-isti? sau „albii”? Realizati ce bazaconii scrieti? Incrancenarea asta unfair anuleaza multe din argumente, cum de nu realizati (din nou) ca orice scrieti poate fi pus apoi sub semnul indoielii, al urii fata de saraci si „stirbi”?
  Inteleg ca nu sunteti si critic de pictura, ca sa pricepeti ce a vrut dl Liiceanu sa spuna despre tabloul lui Bosch (nu, nu e ala cu bujiile) si Romania gurilor stirbe, si eu am vazut atunci un pic altfel tabloul, in fond la fel de nepasatori si avizi de circ (in tablou si nu numai) sunt si domnisoara aia cocheta sau respectabilele personaje curate si bine imbracate, care aduc a negustori bogati, profesori chiar :P… sau soldatul ala bine hranit. ei ce scuza au?
  Bun,e prea sofisticat? Pentru un critic de teatru, doctor in filologie, profesor?

  • „OK, nici eu nu mor de dragul PSD-istilor […] daca esti sarac sau balaoaches esti musai PSD-ist?”

   Dacă sunt confundate premisele și concluziile, ele pot fi răsturnate și se ajunge la un raționament similar celui propus de dumneavoastră.

   Eu, mărturisesc că am înțeles din textul articolului altfel: PSD preferă să se adreseze electoratului cu un nivel de trai și instruire mai scăzut pentru că este mai ușor manipulabil. Așadar, nu doar că nu este o crimă să fii sărc, dar, dimpotrivă, este o crimă ca cei pe care-i desemnezi să-ți reprezinte interesele în administrarea „Cetății” să te fure și să pună interesele proprii în fața interesului public, pentru ca apoi să te poată manipula ca să-i votezi și să te prezinți încolonat la mitingurile de propagandă pe care le organizează.

   Sau invers…Nu bogații „sunt liberali și USR-îști”, ci formațiunile politice menționate se adresează (în conformitate cu programele lor politice și convingerile membrilor) mai degrabă unui electorat apropiat de clasa mijlocie și cu un nivel de educație ceva mai înalt.

   De obicei, încurcarea concluziilor cu premisele este tocmai efectul unor prejudecăți, generatoare de încrâncenare unfair. Desigur, nu cred că este cazul dumneavoastră, dar de obicei așa se întâmplă.

 9. Eu cred ca Fii Rea a mizat pe doua „argumente”, ambele gresite:
  1) Ea, „primarul general al Romaniei”, considera ca merita aplauze si multumiri din partea spectatorilor fiindca a organizat intalnirea si pentru ca a facut si un „gest nobil”, acela de a acorda cheia capitalei,plus diploma de „cetatean de onoare” si la acest capitol nu avea rival in tara;
  2) Fiind in compania Simonei Halep, ea primarita minune se considera protejata impotriva huiduielilor fiindca, vezi doamne, spectatorii chiar daca n-ar simpatiza-o pe ea, Gaby Fii Rea, nu vor indrazni sa tulbure linistea, idee promovata inca de bolsevicul cel batran, Ilici Iliescu…

  Ea n-a inteles ca, asa cum scrieti si dvs negru pe alb, ea n-avea ce cauta pe scena alaturi de campioana de la Paris. Si faptul ca n-a inteles nici azi cu toate ca a trecut cateva ceasuri bune, se vede din faptul ca nu si-a cerut scuze, ba mai mult a continuat „placa” cu acuzele la adresa # rezist, Soros, etc.
  Dvs ati evidentiat cu atata forta a argumentatiei logice si precise intreaga derulare a „evenimentului”, incat mie nu-mi ramane decat sa va felicit si sa va multumesc pentru articol…

 10. „Mulțimile“ o să plătească bine-mersi (sau nu) auto-parcare cu doi euro ora sau chiar patru dacă au treabă pe la un spital, minister, tribunal. De ce nu, stadion, că nu merge lumea la stadion să bea alcool iar relaxarea e parte integrantă a vieții.. active. Firmele o să deconteze, „simplii cetățeni“ o să rămână cu paguba. Psihologii vor trage și ei concluzii.

 11. Firea va câștiga din nou primăria București la viitoarele alegeri.

  Opoziția nu e în stare să îi găsească un contracandidat serios.

  Bucureștenii nu sunt tâmpiți, dar așa cum au demonstrat, dacă opoziția își bate joc de ei și apare cu indivizi de teapa lui Orban, Gorghiu, Buşoi, oamenii preferă să voteze cu țața Firea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.