vineri, decembrie 8, 2023

Flăcări și enigme în PSD

A mai trecut o săptămână și PSD tot nu a depus îndelung promisa moțiune de cenzură.

Prezentă marți seara în studiourile Televiziunii publice, la emisiuhea România 9, acolo unde a fost tratată ca o regină neîncoronată ce nu poate fi deranjată nici măcar cu cel mai mic reproș ori întrebare adevărată de la fel de falșii întrebători Ion Cristoiu și Ionuț Cristache, doamna Gabriela Firea a spus că moțiunea va fi totuși depusă către sfârșitul lunii august, urmând a fi dezbătută în primele zile ale lunii următoare. Iar cum PSD are promisiunea fermă că demersul îi va fi sprijinit de parlamentarii din Pro România, probabil că și de cei ce au mai rămas în ALDE, dar și de fugarii în partidul d-lui Dan Voiculescu, nu succesul moțiunii este marea problemă a partidului. Ci ceea ce va urma după.  

A doua zi, adică miercuri, la foarte puține minute după încheierea intervenției în Parlament a premierului Ludovic Orban, președintele interimar al PSD, dl. Ciolacu a anunțat că moțiunea va fi depusă ceva mai devreme. Adică luni. Schimbarea, dacă despre schimbare e vorba și nu despre o lipsă de informare din partea doamnei Firea, are un schepsis ce ține și de interesul politic imediat al d-lui Ciolacu.

Dacă e să dăm crezare zicerilor doamnei Firea, atașată grupului Ciolacu-Dîncu-Grindeanu, de data aceasta PSD plănuiește să schimbe foaia. Adică se va duce la consultările de la Cotroceni cu o propunere de premier (propunere „de nerefuzat”, după cum ne-au asigurat zilele trecute dl. Marcel Ciolacu, întărit fiind în zicerile sale de neobosita privighetoare din Voluntari), iar dacă președintele Iohannis o va refuza (și o va refuza, indubitabil, președintele a și spus asta)  se va recurge la toate soluțiile constituționale posibile. Cu prețul aruncării României în haos.

 Doamna Firea, și nu doar ea, și-ar dori ca PNL să piardă guvernarea, oamenii PSD să revină la Palatul Victoria, loc de unde ar putea să adopte toate măsurile populiste posibile, să mărească pensii și alocații și astfel să își amplifice șansele de succes la alegerile parlamentare viitoare. Mai neclar e dacă nu cumva, odată revenit în fruntea bucatelor, PSD nu va decide chiar amânarea alegerilor locale. În speranța creșterii șanselor lui electorale. Are pentru aceasta și majoritatea parlamentară necesară. Cât despre tupeu și nesimțire, PSD le are pe ambele cu carul.

Acum, din toate planurile acestea, care, în cazul doamnei Firea, seamănă teribil cu acelea ale lăptăresei dintr-o celebră fabulă a lui La Fontaine, doar un singur lucru este cert. Trecerea fără mari probleme a moțiunii. Mai departe, lucrurile vor evolua mai curând cam tot așa cum au stat lucrurile înaintea alegerilor prezidențiale din anul 2009. Vom avea un guvern interimar, adică cu atribuții limitate. Care va rămâne la putere până după alegerile parlamentare de la începutul primăverii anului 2021. Ceea ce tot în favoarea PSD ar fi. PSD mizează pe erodarea liberalilor, pe bâlbele acestora care nu sunt defel puține, pe tot ceea ce ar putea aduce rău cu sine iarna.  

De altminteri, chiar și acum, când liberalii dețin guvernarea, acestora le e foarte greu să își impună voința din cauza șicanelor continue ale PSD și ale aliaților acestuia din Parlamentul României. Nu mai departe decât marți, Senatul a respins propunerea de majorare cu doar 20% a alocațiilor de Stat pentru copii, iar săptămâna viitoare deputații, de votul cărora depinde decizia definitivă, vor face mai mult ca sigur exact același lucru.

Aparent, PSD are vânt bun la pupa. Doar aparent fiindcă zilele ce urmează vor fi unele de foc pentru partid. Săptămâna viitoare vor trebui depuse listele electorale. Atâta doar că PSD are o mare problemă de legalitate. Care i se trage de la Liviu Nicolae Dragnea. Acesta a fost ales în funcție, ca urmare a unei modificări de statut, nu de Congres ori de cine știe ce alt for de conducere al partidului, ci de toți pesediștii. După arestarea fostului El Lider Máximo, Viorica Dăncilă a modificat în mare grabă prevederea statutară cu pricina, numai că ea nu a fost omologată în justiție. În noiembrie, după catastrofalele rezultate la Prezidențiale, d-na Dăncilă a fost silită să demisioneze. Gestul nu i-a fost urmat și de Eugen Orlando Teodorovici care s-a încăpățânat să rămână neclintit în funcția de președinte executiv. Degeaba nu este el recunoscut în funcție de actuala conducere a partidului, legea e de partea lui. Marea problemă e că dandanaua e atât de mare încât ar putea duce la desființarea pe cale legală a partidului.

Pe lângă această problemă birocratică, PSD mai are de trecut și proba Congresului. Care, dacă nu va interveni iar o amânare, va avea loc în ziua de 22 august. Va fi vorba despre un congres cu cuțitele pe masă.  Confruntarea dintre Marcel Ciolacu, care insistă ca alegerea noilor organe de conducere ale partidului să se fundamenteze pe o moțiune, ceea ce ar însemna că el își va impune „la pachet” echipa și același Eugen Orlando Teodorovici este departe de a fi una doar de formă. Și nu e deloc exclus ca istoria să se repete. Adică lucrurile să se petreacă precum s-au petrecut după ce, în martie 1992, în FSN a avut câștig de cauză moțiunea prezentată de aripa Roman. Care a condus la sciziunea din partid.

Chiar dacă nu se va ajunge la o situație atât de dramatică, e clar că lupta pentru putere din PSD a ajuns la cote maxime. Așa că nimeni nu poate spune astăzi foarte sigur cine va fi conducătorul delegației ce se va duce în septembrie la Cotroceni spre a-i prezenta președintelui Klaus Iohannis „propunerea de nerefuzat de premier”. La fel de enigmatic este și numele acestuia. Sigur e că dl. Ciolacu speră să își maximizeze șansele de reușită, punând în fața Congresului decapitarea guvernului Orban.  

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Lucrurile se precipita .Foamea dupa senzational este mai mare ca oricind .Peste noapte se fac si se desfac , nu numai in partide, itele tarii .De unde pina acum marea majoritate a pensionarilor sperau la un procent cel putin de 20 de puncte, acum jocul se modifica si cel care a anuntat 14 puncte procentuale ca si crestere a pensiilor se poate sa isi faca bagajul. Pensionarii sunt nemultumiti , poate si presedintele (sa vedem ce ne va spune ) Intre timp premierul a marit pensiile cu un procent ce nu prea este acceptat de catre cetatenii pensionari si poate chiar actualul premier sa fie remaniat sau motiunea sa treaca si sa fie schimbat intreg guvernul, cu an alt premier mmembru PNL ,de preferat doamna de fier – Violeta Alexandru .

  2. „Cu prețul aruncării României în haos.”

    Ca principal instrument al cleptocrației securisto-comuniste care a capturat statul român după 1989, PSD vede, odată cu scăderea procentelor în sondaje, pierderea în mare parte a accesului la resursele publice. Adică, la acele resurse care sunt drenate în proprietatea privată a cleptocraților și a apropiaților acestora.

    Or, pentru ei este o chestiune de viață și de moarte, prin urmare, nu contează prețul.

  3. Cam hazardat sa te pronunti ca”pensionarii sunt nemultumiti”. Desigur ca sunt nemultumiti dar asta nu inseamna ca sunt si idioti. Cel putin o buna parte dintre ei. acei pesionari talibani care o tin mortis ca este o lege, sunt pesedisti asa ca nu avem prea mari sperante de aici.Daca cineva le-ar explica ca legea in sine este o ticalosie probabil vor intelege.De ce este o ticalosie? Pentru ca marirea cu suma de 300 de lei pentru un amarit ar insemna marirea cu zeci de mii de lei pentru altii, marind si mai mult prapastia imorala dintre nivelurile pensiei. Ce trebuie este ca actuala lege sa fie uitata si un nou pact corect si moral sa se instaureze.Unde pe lumea asta este un asa fel de pensionare? Nivelul pensiei maxime trebuie plafonat de lege. asta ar rezolva si problema pensiilor speciale care este si mai vulgara.Problema cu legea asta este ca pesedistii s-au străduit sa mineze un teren si acum ar vrea ceva rezultate dupa atita munca. Nu ca i-ar interesa pensia lui saftica si nea Ion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro