vineri, septembrie 18, 2020

Floarea ofilită a PSD bântuită de fantoma lui Liviu Dragnea

Aproape nimic din ceea ce s-a întâmplat sâmbăta trecută sub cupola Sălii Mari a Palatului, cu ocazia Congresului extraordinar al PSD, nu arată că pretinsa floare a social-democraților români s-ar fi eliberat de fantoma lui Liviu Nicolae Dragnea.
Dacă d-na Viorica Dăncilă a evitat să-i pronunțe numele celui căruia până în ziua de 26 mai i-a ascultat și îndeplinit orbește ordinele fiindcă nu era ea, iar baronul de Vrancea, dl. Marian Oprișan, a plusat pretinzând că ar fi terorizat-o pe biata femeie de-a dreptul, unii delegați la Congres, fie de la tribună, fie pe la colțuri i-au regretat lui El Lider Máximo absența, nedreapta încarcerare la Rahova, faptul că el privește astăzi lumea, precum eroii din ilegalitate ai PCdR, de după gratii de fier.
Aplauzele îndelungate, ovațiile prelungite de care a avut parte discursul înflăcărat, de „revoluționar de profesie” al lui Liviu Pleșoianu, așa cum nu au auzit Sala Palatului din zilele în care a găzduit Congresul al XIV lea al PCR, mi se pare grăitor din cale afară. De fapt, delegații au ales-o în fruntea PSD pe d-na Viorica Vasilica Dăncilă de teamă că, în caz contrar, partidul ar putea pierde guvernarea și nu o va mai pupa mulți ani de acum încolo. Din aceleași motive și calcule i-au ales și pe super-încântatul de sine Orlando Teodorovici ca și pe tenebrosul Mihai Fifor, însă cu totul alta aveau ei în suflet. L-ar fi dorit la cârmă pe aventurierul Liviu Pleșoianu care le aducea perfect aminte de modelul acestuia în politică, Dragnea Liviu Nicolae.Și de zilele glorioase trăite alături și sub conducerea acestuia, totul cu prețul încălcării regulilor fundamentale ale democrației și a demnității oamenilor cinstiți din România. Semn clar că, dincolo de declarațiile de bune intenții, PSD nici nu a înțeles nimic, nici nu s-a schimbat cu o iotă după înfrângerea rușinoasă de la alegerile europarlamentare din data de 26 mai.
Nimeni, nici unul dintre vorbitori nu s-a arătat îngrijorat de faptul că în sondajul IMAS dat publicității cu doar câteva ore înainte de începerea Congresului, se arăta negru pe alb că în doar o lună de la precedentele alegeri PSD a pierdut patru procente în preferințele electoratului. O temă de meditație ar fi fost și faptul că ceva mai puțin de 5% dintre intervievații dintr-un alt sondaj au recunoscut că la alegerile europarlamentare au votat cu PSD, deși realitatea a fost cu totul alta. Însă se insinuează în rândul populației tot mai puternic sentimentul rușinii de a fi cu, în interiorul sau alături de PSD. Pesedismul este privit ca o boală rușinoasă, vorba lui Cristian Tudor Popescu, ca un lupus care te-a atins însă îți e teamă să îl recunoști.
Firește, cifrele din sondajul IMAS nu au cum să nu bucure partidele din Opoziție. În primul rând PNL și USR. Să dea o brumă de speranță lui Tăriceanu și lui al său ALDE care este creditat de data aceasta cu ceva mai mult de 8%. Să îngrijoreze PMP și UDMR, partide care par că nu prea ar mai atinge pragul electoral de 5%. Opoziția poate chiar să spere, și nu fără temei, că troica Dăncilă-Teodorovici-Fifor va amplifica încă și mai puternic degringolada PSD.
Aceasta însă nu înseamnă defel că Opoziția ar trebui să creadă că are deja asigurată guvernarea. Cu mai puțin de 28% cât are în sondaje la ora actuală PNL nu se poate guverna așa că e nevoie de o alianță. Or, pentru moment nu prea sunt semne că s-ar pregăti terenul în acest sens. Faptul că PNL și Alianța 2020 vor avea candidați diferiți la prezidențiale va spori diferendele dintre ele. Până în noiembrie-decembrie 2020 va fi oare destulă vreme ca ele să fie date uitării? Își vor putea înfrâna unii dintre liberali găunoșenia și unii dintre useriști tot mai vizibilele și îngrijorătoarele tendințe de umflare în pene? Până la alegeri mai sunt vreo 15-16 luni.
Vor aduce oare cu ele minte, echilibru și rațiune?
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Despre inconsistența „punctelor critice” în evoluția sistemelor naturale complexe

Tu vei muri de bătrânețe. Eu voi muri din cauza schimbărilor climatice. Tânăra care poartă pancarta pe care se...

Isus al meu: o cronică şi două scrisori

Am citit cu interes şi multă curiozitate intelectuală volumul Isus al meu al lui Gabriel Liiceanu şi pentru că sunt un cititor...

Cuvintele care ucid şi zidurile din noi

“Şcoala noastră e o şcoală unilaterală intelectualistă, iar nu o şcoală educativă, în sens larg. Ea nu ţine seama nici de...

Acordul dintre Israel si Emiratele Arabe Unite: normalizare și trădare

La data de 13 august, președintele american Donald Trump anunța încheierea unui acord între Emiratele Arabe Unite și Israel, o înțelegere istorică...

Pandemia, criza economica si mersul capitalismului. Este un nou moment de cotitura?

–urmare la un interviu-- Omenirea va invinge in razboiul teribil cu Covid-19, un...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.