joi, decembrie 12, 2024

Fortăreaţa Rusia

Întâlnirea dintre dictatorul rus şi tiranul nord-coreean marchează adâncirea unei direcţii de politică externă: izolarea conduce la  consolidarea alianţelor cu statele-paria din comunitatea  internaţională. Alături de Iran, Coreea de Nord devine un al doilea partener strategic al Rusiei. Ignorând sancţiunile internaţionale la care ea însăşi a subscris, Rusia alege să sprijine un regim ce nu are altă raţiune decât promovarea terorismului nuclear. Semnificaţiile acestei vizite sunt cât se poate de limpezi. Rusia lui Putin nu se mai simte obligată să respecte nici un angajament asumat anterior. Agresivitatea Rusiei are o miză globală – aceasta este destabilizarea sistemului întemeiat pe valorile occidentale. Statul revizionist rus se află, în această luptă, alături de cel nord-coreean. Fortăreaţa Rusia întinde o punte  spre acest  teritoriu  stalinist al barbariei şi al înarmării paranoice.

Rusia sfidează lumea

Intrată în logica economiei de război, capabilă să  reziste sancţiunilor  cu ajutorul aliaţilor ei,  Rusia lui Putin a devenit o imensă cazarmă  peste care domneşte  umbra stalinismului. Ca în clipele de  tensiune ale “războiului rece”, confruntarea cu Occidentul este raţiunea de  a fi  a statului rus. Retranşată în spatele vastelor ei linii de apărare, Rusia îşi construieşte strategia ei de confruntare  globală.

Căci războiul din Ucraina este cea din urmă şansă  istorică de păstrare a integrităţii şi  prestigiului imperiului rus. Acceptarea unei păci ce ar consfinţi înfrângerea ar însemna nu doar  sfârşitul putinismului, ci şi capătul de linie al unei întregi istorii a  statului rus însuşi.

Alcătuit din plămada barbariei ,gândit ca  o maşină de opresiune  internă şi de expansiune imperială, statul rus nu se poate imagina  pe sine în altă ipostază decât în  aceea de astăzi. Rusia lui Putin nu este creaţia unui monoman izolat, ci culminaţia procesului istoric de  revenire la sursele agresivităţii imperiale şi totalitare.  Iată de ce o altă Rusie este, în acest moment,  imposibil de conceput. Absenţa alternativei politice la putinism, îndoctrinarea naţiunii ruse, pasivitatea populară, seducţia grandorii, toate acestea  explică capacitatea actualului regim de a duce un război de durată. Este cea mai amplă operaţiune militară  pe care Rusia o desfăşoară după 1945 :  vestigiile  occidentalizării societăţii ruse sunt şterse sub şenilele tancurilor ce luptă în Ucraina. Acest război  este apogeul unui regres autocratic fără precedent în  modernitatea rusă.

          Dinamica internă este responsabilă, asadar, pentru  constituirea unei fortăreţe  a cărei misiune este aceea de a sfida  lumea ce nu  acceptă jugul rus. Izolată de Occident, întorcând spatele unei Europe cu care a fost în simbioză vreme de secole, Rusia  de astăzi este , din ce în ce mai mult , un stat despotic  din sfera eurasiatică . Prin limbaj, prin vocaţie, prin alianţe, ea nu mai are nimic în comun cu un stat  european. Fortăreaţa lui Vladimir Putin este ruptă de Europa, în numele  destinului  imperial niciodată abandonat.

           Logica  rusă intră în dinamica unui război dus pe durată lungă.  Rusia mizează, premeditat şi programatic, pe slăbirea treptată a coeziunii alianţei ce sprijină Ucraina.  Asimetria este evidentă: Rusia  este o economie de război, în vreme ce statele occidentale nu pot alege acest drum al înarmării generale. Democraţiilor liberale nu le este permisă, în acest moment, mobilizarea întregii societăţi.

          Dincolo de  dinamica militară de pe teren, Rusia priveşte spre acest viitor al  incertitudinii şi al neliniştii. Monolitismul ei autocratic este pregătit să exploateze fisurile care apar în blocul de naţiuni ce i se opune. Propaganda insiodioasă  este una dintre armele pe  care Rusia le rafinează, în descendenţă sovietică. Lupta pentru pace devine, în aceste momente, o cauză ce serveşte doar Rusiei şi  imperiului  ei.

          Apariţia unei divizări permanente a Ucrainei nu ar fi debutul unei păci, ci doar începutul unui  alt război, unul ce nu va înceta cu adevărat niciodată. Rusia devine, pe măsură adâncirii în agresivitate internaţională şi represiune internă, o altă Coree de Nord: energiile ei sunt puse în serviciul unui  scop criminal.  Orice  acord care ar  legitima  anexările ilegale ale Rusiei ar fi ocazia naşterii unei noi linii de demarcaţie coreene, cu consecinţe dramatice pe termen lung. Iluziile păcii ar hrăni imperialismul rus.

          Instalată în paranoia ei  imperială, fortăreaţa  rusă alege confruntarea şi izolarea.  Rezistenţa Ucrainei este, acum, un imperativ militar şi politic. Tenacitatea totalitară a Rusiei este o ameninţare mortală pentru fosta Europa centrală şi de est: solidaritatea este condiţia supravieţuirii noastre colective.                    

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

  1. Felicitari! Bine surprins fenomenul.
    Intilnirea cu Kim deschide un nou capitol de istorie. De fapt, se redeschide oficial Razboiul Rece.
    Totusi, termenul „fortareata” cred ca este exagerat. (Ar vrea ei sa fie fortareata. Dar sunt sensibili la atacuri mai mult decat isi inchipuie.) Poate ca ar fi fost mai bun termenul „insula”. Pentru ca la nivel planetar, Rusia este doar o insula. (Oricat de mare ar fi tara.) O insula ce se opune progresului si incearca sa aduca in jurul ei alte dictaturi si societati nedemocrate.

    • E o metafora. Pentru cei din interior e „fortareata asediata” si ii obliga la sacrificiul suprem, chiar daca in realitate dusmanul din exterior poate fi o alternativa preferabila la cel din interior care iti tine cizma pe grumaz.

    • Insula Rusia a terorismului nuclear se mareste cu Coreea de nord, China, Iran. Apoi vor urma Turcia, Ungaria, Siria, Pakistan sau Emiratele arabe unite

    • Fetideratia Rusă este ca o enormă gelatinoasa. un soi de mormânt al umanismului, o lungă glaciație a bunei credințe, un istovitor coșmar, in care omul de rand sta chircit in spaimele lui, in orbirea lui, in beția lui și în nepăsarea lui. Aceasta hazna a tuturor tenebrelor, a tuturor răutăților, a tuturor persecuțiilor și a tuturor atrocităților nu a făcut niciodată casa buna cu vecinii. Nimeni din lumea civilizată nu se va mai lasă înșelată de minciunile reciclate turnate cu sfruntare. Ce o leagă de Coreea de Nord, de China-stapana? Un blestem care îi apăsa. Pe cine iubește maștera Rusia? Pe nimeni! Cine o iubește pe Funestă Rusalcă? Nimeni! Așadar, niciun neam de oameni nu-i mai găunos decât cumpliții moscali. Hotărât lucru: moscalii sunt un neam neîmblânzit, nelimpezit de mârșăviile și cruzimile seculare.

  2. Mai întâi, Imperiul Rus care a început să se formeze pe la 1650-1700 a fost sprijinit indirect de Europa de Vest pentru a neutraliza Imperiul Otoman( care asediase Viena de vreo 4 ori. Apoi, același Occident, a preferat URSS în contra Germaniei naziste, iar după WW2 URSS a devenit o mare putere. A urmat „războiul rece” pierdut de comunism. Rusia nu poate uita că și-a pierdut Imperiul și din această cauză este revanșardă și revizionistă. Vreau să spun numai că Occidentul a făcut Rusia mare putere, așa cum a făcut și China „mare putere”….
    În definitiv, și Rusia are dreptatea ei. Dacă ar continua ca până acum(cu legături economice cu Occidentul), Rusia va muri. A ales războiul în disperare de cauză, nu mai are altă soluție.
    De altfel, Rusia, care a dat un ULTIMATUM OCCIDENTULUI, este coerentă: ori ne acceptați ca Imperiu, ori distrugem Lumea.
    Rusia a devenit principalul inamic al Lumii.

    • Nu doar ca a fost sprijinita (vedeti si luptele cu Suedia, Polonia si sprijinul francez), dar Rusia a devenit Occidentul Orientului; a reusit, pentru ca a adus tehnologia occidentala in est si structurile moderne, in lupta cu structurile medievale; in clipa in care a renuntat la traditia Occidentala, a inceput prabusirea, chiar daca, initial, Stalin a obtinut succese importante(tot cu ajutorul Occidentului, datorita prostiei lui Hitler); definiti mai clar „Occidentul”!
      Rusia va deveni o mare putere cu Occidentul… sau se va prabusi, luptind impotriva lui;
      Razboiul actual a fost pornit de elita comunista, care nu agreeaza reforma… pe care au torpilat-o intentionat; este o forma de supravietuire nu a Rusiei, ci a parazitilor care sug Rusia de un secol si care nu se pot obisnui cu democratia si suprematia legii!
      Nu confundati Rusia, cu sleahta de la putere!
      (Viena a fost asediata de 2 ori de turci si odata de bolsevici, cand ne-au scos din linia intii si ne-au trimis in muntii Tatra -1944-1945-)

      • Occidentul este Europa de Vest plus SUA, respectiv Germania care i-a dat bani lui Lenin și SUA care i-au dat lui Trotki pentru a experimenta/instaura bolșevismul în Rusia. Apoi, în formă continuată, l-au sprijinit pe Stalin contra lui Hitler și au dat toată Europa Centrală și de Est lui Stalin (inclusiv eroicele Polonia și Cehoslovacia). Așa că, despre ce vorbim noi aici? Ucraina (și alții…) pot fi trădate oricând… dacă interesele o cer….

        • Ce avem fiecare dintre în afară de interese și valori (care sînt de fapt interesele fundamentale, pe termen lung)? Doar spirit de clan sau resentimente primare. Ceea ce contrează este maturitatea și spiritul de răspundere cu care sînt asumate interesele.

          În plus, dacă vinovățiile sînt difuze și cuprind pe (mai) toată lumea, răspunderile sînt clare. Dacă nu facem pasul de la vină la răspundere, nu avem șanse să dregem ceea ce este defect în relațiile dintre oameni, indiferent dacă la nivel individual sau de actori colectivi.

          În momentele de cumpănă, ale făuririi națiunii lor și a României românii au ales deliberat modernizarea și occidentalizarea ca necesitate a supraviețuirii naționale. Rusia nu a vrut și rușii nu au putut merge niciodată pînă la capăt pe acest drum, deoarece el ar fi presupus renunțarea fie și temporară la mirajul imperial, al Celei de-a Treia Rome.

          Multe au fost încercate în Est și în Vest. Dacă Germania ar fi reușit să ocupe Petrogradul, așa cum negociase în 1918, Lenin și bolșevicii lui ar fi rămas o cantitate neglijabilă, niște idioți utili. Dacă URSS nu ar fi fost sprijinită în lupta împotriva Germaniei, Europa ar fi rămas totalitară pînă la Atlantic, nu doar pînă la Vistula. Au existat incontestabil trădări și orbiri, dar nu la nivelul unor entități difuze și al acțiunilor naționale, prea importante, ci la nivelul unor veleitari însetați de putere sau de glorie.

          Ceea ce contează este cum fiecare dintre noi alegem să ne urmărim valorile și interesele. Reprezentanții Imperiului Rus au considerat, cu argumente solide, dar atașate unor valori profund greșite, să subordoneze nevoia de modernizare și de ridicare a membrilor societății pentru a fi autonomi și a produce valoare nevoii de întărire a unui stat care nu se putea menține fără centralizare, uniformizare și expansiune permanentă. Cum înțeleg alții să folosească în avantajul lor aceste opțiuni este răspunderea lor, dar doar în măsura în care se fac complici sau au lăsat nesancționate faptele actorilor activi: Ivan cel Groaznic, Lenin, Stalin, Putin și găștile care le-au nemijlocit pus în practică intențiile.

          • „Modernizarea și occidentalizarea” înseamnă agresiune permanentă. Rusia, chiar și România au înțeles asta în trecut. Și azi e la fel, politica de agresiune și dominanță este starea de fond a tuturor structurilor organizate( fiindcă d’aia se organizează!…). Numai că România nu a înțeles ÎNCĂ pe ce Lume se află. Deșteaptă-te române și ieși la luptă, că altfel mori.

      • @mongolul. Hoarda mongola din russsia e sub orice critica, niste ucigasi atat contrta propriului popor cat si asupra tuturor vecinilor. Nu cred ca exista vecin al rusiei in bune relatii cu ei. POate china acum, dar nu acum 30-40 ani, si e doar o prietenie de complezenta, chinezii asteapta sa puna mana pe bogatiile naturale imense ale rusiei. In rest rusia inseamna multa prostie si lipsa de civilizatie si de lege, crima, dementa „profetica”, lipsa unei randuieli, proasta organizare, lene, mentalitate de puscariasi. Sleahta de la putere e reprezentativa pt Rusia, nu prea e diferenta.. Rusia e atat de indobitocita incat 80-90% din populatie habar nu are pe ce lume se afla, sunt stersi pe creier… le da pe la nas cu iluzia de „mare putere” si focoasele nucleare. Putinii care isi dau seama, ori au plecat din tara ori sunt extrem de putini si infricosati. Rusia e o mare inchisoare cu cantece patriotice in difuzoare. Au ramas cu mentalitatea din anii 50-60, de unde si chestia anacronica cu neonazistii, etc. Din totdeauna m-au uimit filmele rusesti considerate bune gen Calauza, Rubliov, etc… Desi interesante dintr-un punct de vedere, niciodata nu mi-au placut cu adevarat. Chiar in aceste filme atmosfera/tonul e unul gri, pesimist, mohorat, morbid. Nicio raza de soare, de speranta, nicio idee pozitiva. Numai moarte, greutati, saracie, deznadejde. Frumoase relatii externe i-au ramas acum lui putina, Lukasenko, N.coreea, iran, niger, si altii cu foamea in gat de prin africa…

        • Nici Piesa neterminata, Oblomov, Vodka Lemon, Soarele inselator , Anna Karenina, nu v-au placut??
          Recunoasteti ca in intimitate sunteti alintat cu numele Bezdomnái si ca tanjiti la o promenada cu Voland prin Patriarsîie prudî la ceas de seara pentru a-l convinge ca nu a cinat cu Kant.
          Daca ii convingeti pe literatii clujeni ca rusii sunt cum ziceti dumneavoastra va platesc un bilet la Opera pentru a va clati ochii pe gratioasele forme ale balerinelor de la Balsoi.

          • @clement. Daca va plac atat rusii, va recomand sa o luati usurel (sau mai grabit) spre Est, ca de acolo vine lumina, nu?!
            Eu nu am aceste melancolii rusnace (sau sovietice) pe care iata le cunoasteti, le amestecati si spre care tanjiti cu „dor”. Mie imi plac romancele (si altele); dar daca va plac atat balerinele rusoaice, cu atat mai multe motive sa mergeti in saracia si extremele rusesti, poate va fac aia un „bine” si va trimit in siberia– dati acolo de „balerine” cu mustata cate vreti.
            Oricum, patetic de putine chestii pozitive pt o asa-zisa „mare putere”…

          • Clement, lasa balerinele, astea sunt in orice tara la fel de gratioase! Ce zici insa de prietenii lui putina, kim, liukasenko, si alti 2-3 dictatori de prin africa. Cine se aseamana se aduna! Vai de capul rusiei, o adunatura de talhari, obscurantisti si mincinosi, asa a fost dintotdeauna. Orice tara cat de cat normala fuge de ei ca dracu de tamaie, vezi ucraina, moldova, balticele, georgia, acum se vor indeparta si armenia, kazahstan, azerbaijan, etc.

  3. „Tenacitatea totalitară a Rusiei este o ameninţare mortală pentru fosta Europa centrală şi de est”. Nu reprezinta oare o amenintare si pentru Europa de Vest? Separarea aceasta ma pune pe ganduri, pana la urma, pentru ca nu sunt deocamdata convins ca amenintarea rusa este valabila si pentru statele vestice. Exista permanent o teama interioara ca Europa ar putea fi impartita din nou in est si vest, iar daca estul este amenintat de Rusia, vestul ar putea sa se izoleze si sa se distanteze de est, asa cum a mai facut-o si in trecut de „teama” Rusiei. Tranformarea Ucrainei intr-un camp de lupta, intre NATO si Rusia va duce la declansarea unui conflict global, iar lumea va fi impartita din nou, de data asta pentru foarte multe decenii. Solidaritatea noastra este pusa la grea incercare in aceste vremuri. Sa vedem daca va rezista.

  4. Oare presedintele Romaniei, ministerele de forta si diplomatii nostri platiti regeste au aceeasi viziune?
    DUpa cum actioneaza as zice ca multi dintre ei sunt cu mainile in buzunerele UE si cu sufletul in Rusia cleptocrata.

    • @Mihaela
      Nu puteti pretinde viziune de la o clasa politica needucata, neinstruita, avara, ticaloasa, incompetenta si anacronica. Atat se poate, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

  5. Rusia e o tara care se prabuseste. De la 270 milioane locuitori in URSS a ajuns la 140 mil in Rusia si un teritoriu mult mai mic, desi inca mult prea mare pt ce inseamna economia si societatea corupta ruse. E in declin demografic si economic total. Asta e cantecul de lebada. Ei se ccred „mare putere” cand economic sunt la nivelul Spaniei de exp, iar fara resurse minerale si petrol/gaze ar fi la nivelul unei tari sarace din africa. Peste vreo 20 ani e posibil nici sa nu mai existe rusia in forma actuala. Societatea rusa e corupta si inapoiata in proportie de peste 80-90% din locuitori. In afara de 2-3 orase mai dezvoltate, restul e la nivelul anilor ’60. E bine ca ucraina le toaca si „puterea militara” si asta mult umflata.

  6. Ce vedem? Ca dictatorii au schimbat lumea dupa bunul lor plac profitind de „somnul democratiei” (somnul ratiunii zamisleste monstrii-(Goya)). Si uite asa am ajuns aici. Mai devreme sau mai tirziu EI-dictatorii vor reusi. (Rusia, China ++) avind resursele umane si materiale si profitind de coruptia si lacomia de bani a democratiilor.Poate faceti o analiza asemanatoare si despre ”batrina Europa”.

  7. Fortareata Rusia… un Putin cunoscator de istorie… samani si vizite la situri arheologice… una din cele doua mari puteri nucleare… una din cele trei mari puteri spatiale…cult imperialist si razboinic…otravuri, spanzurari, impuscari, inchisori si doborari de avioane pentru competitori si critici…

    Toate indiciile ne arata ca in trecut comunitatile dispersate de oameni au inventat foarte multe forme de organizare sociala, Ca sa supravietuiasca si sa functioneze, acele forme de convietuire trebuiau sa fie variante intre cele doua extreme ce nu mai pot sustine liantul social – libertate individuala totala, fara familie, „fara nici un Dumnezeu” vs. control total, cu un creier central care abereaza vrute si nevrute, cu bici si sange la mijloc, pana mor toti,

    Marea mostenire a spatiului geografic peste care este acum Putin imparat despotic este cultura Yamnaya. Care, pornita in valuri migratorii succesive, a dus la civilizatia indo-europeana care sta in fundatia civilizatiei noastre. Si care a inlocuit toata diversitatea dinainte cu un filon comportamental unic, ierarhic, patriarhal, traditionalist, autoritar. Prin eliminare sau asimilare? Inca nu se stie prea bine. Acest model s-a impus, cu variante alambicate in spatiu si timp, pe tot continentul Euroasiatic. Cu regi, imparati, sclavi, temple si palate, ziduri chinezesti, apeducte romane, piramide, zei, tablite de lut, opere de arta, razboaie de cucerire si de eliberare, vrajitoare pe rug, holocaust, comunism, tirani si eroi.

    Izolate de acest fenomen amplu de uniformizare socio-culturala, comunitatile umane din Americi, Australia, Noua Zeelanda si insule pe ici pe colo si-au continuat cursul natural, inventand si intretinand forme ingenioase de convietuire si relationare. Unele cu tonuri razboinice, altele cu tonuri egalitare. Dupa provocarile locului si timpului. Si note de hazard in ecuatii.

    Apoi vine o presiune mare pe Europa. Tarile cu iesire la Oceanul Atlantic cauta rute alternative pentru comert, in incercarea de a scurtcircuita controlul Otoman asupra cailor de transport spre si dinspre Asia indepartata. Portugalia reuseste. Spania, Marea Britanie, Olanda intra in competitie. Diplomatie pe termen mediu si lung, secrete de stat, spioni, aliante si casatorii bine gandite, crime, intemnitari, razboaie. Ajung sa se descopere toate continentele si comunitatile de „salbatici”. Modelul razboinic al europenilor colonizatori, inarmati pana-n dinti si crestini, se impune cu forta. S-ar fi dorit cu vorba buna, dar nu a prea mers. Pentru ca acel model razboinic de organizare, chiar daca extins si familiar pe continentul nostru, este doar o varianta, si nu neaparat cea mai viabila. Instinctele si traditiile autohtonilor au stat zid in fata acestui val de razboinici, cu ale lor obiceiuri de jaf si viol. Dar nu au avut sanse prea mari sa reziste. Europenii erau mult prea puternici. China si Japonia au rezistat prin masuri draconice. Dar vorbeau de fapt aceeasi limba cu europenii, fiind societati razboinice si puternic ierarhice. Au gasit mai repede antidot de moment.

    Apoi s-a intamplat ceva. In America de Nord, unde englezii voiau sa colonizeze, primele lor comunitati mici au interactionat mai mult cu bastinasii. Unii au luat contact cu sagetile lor, altii cu filozofiile liderilor. Si in timp au realizat diversitatile formelor alternative de organizare. Fiind o societate in plin avand industrial, cu o gandire ce provoca normele, toate aceste idei alternative au cazut pe teren fertil. Raportul istoric cu continentul a pregatit probabil acest teren. Au adus ideile in Europa. Francezii au intrat in competitie si ei. Si odata cu ei si celellate tari – competitie, diplomatie, aliante, spionaj, aceeasi reteta. Iar ideile noi reusesc sa intre intr-o spirala efervescenta ce provoaca normele trecute.Se ajunge la o intensitate consumata in razboaie ce zguduie intregul sistem de organizare sociala. Imperiile cad. Se instaleaza democratia. O varianta mixata intre valori democratice mostenite din Grecia Antica, idei preluate de la populatiile indigene colonizate in trecut si traditia europeana. Cu nucleul migrat spre America de Nord.
    Generatia noastra are sansa sa vizualizeze desfasurarea globala a intregului organism socio-cultural, sa ii vada ca niciodata trecutul, si sa ii simta pulsul ici si colo, sa perceapa polii de putere si filozofiile care il hranesc.
    Putin si aliatii lui striga – traditie! Si razboi! Modelul nostru e cel mai bun! Ori ca noi, ori muriti! Otraviti, bombardati, violati, deportati, injositi, infometati, infrigurati. Nu par sa inteleaga ca acel model nu mai este viabil. Ca este o varianta de organizare socio-economica depasit, sinucigas, e nevoie de multe resurse ca sa fie impus. E artificial si profund corupt. A devenit un cancer pentru lumea asta si oamenii ei.
    Provocarea generatiei noaste este sa reinventam, sa remodelam, sa preluam lucrurile bune si viabile din trecut, sa lasam in spate excrescentele maligne. Sa revenim, chiar si anxiosi, la ceea ce e natural pentru specia noastra – adica sa permitem diversitatea. Acum stim multe lucruri. Suntem din ce in ce mai pregatiti sa depasim barierele planetei. Ce pregatim pentru viitor si ce exportam in spatiu? Acele societati viitoare vor evolua distinct, poate pana la speciatie. Ce caramizi alegem sa punem in fundatie?

  8. O da? Ucraina castiga, nu va faceti iluzii. Merg mult si departe.

    https://www.cnn.com/2023/09/19/africa/ukraine-military-sudan-wagner-cmd-intl/index.html

    Urmeaza Murmansk si Port McArhur in curand.

    Budanov asta e tare de tot. Lovesc oriunde. De fapt asta a si spus!

    NK cu obuze 20% duds nu e ceva de speriat.

    Doar golani de se da-au tari pe strase si omoara civili si deporteaza copii si omoara mame gravide. De curand nebunul a inceput sa se comporte ca Saturn. I-si omoara copii de sex masculin de frica sa nu-i ia tronul. E o pictura reprezentativa a lui Goya cred…
    Madness

  9. Intalniri tovarasesti cu Xi, „Luka”, Kim, Ebrahim si cine-stie-ce lord al razboiului din Africa – cu astea trebuie sa se multumeasca tov. putin, acesta este locul rusiei (pe care si l-a ales singura).
    Incet-incet, cladim o noua „cortina de fier”, pe granitele legale ale Ucrainei, inalta pana la cer si bine securizata, iar tov putin isi poate face de cap, in spatele ei, impreuna cu „yesmen” -ii lui. Inainte de asta, insa, Ucraina trebuie ajutata sa se elibereze, complet, de trupele de ocupatie ruse.

  10. Razboiul va dura .Ajutorul acordat de Occident Ucrainei va dura .Pina cind ? Deja observam cum achizitia de armament si tot cea ce tine de aceasta achizitie devine parte a unei decizii comune in UE .Legislatia din UE capata si ea continuitate si toate natiunile isi refac o serie intreaga de legi conform deciziilor aparute in urma efectelor PNRR. PNRR , daca vedem ca este prelungit ,aflam si cam cit o sa dureze razboiul .Finlanda deja a aderat la NATO .Urmeaza Suedia . Pina cind forta armatelor Europene si cea a NATOului European nu devin campatibile cu apararea tuturor teritoriilor actuale si viitoare ce apartin UE razboiul nu se va incheia .Abia in momentul in care noi toti avem o forta militara ce nu poate fi penetrata de fortele sovietice razboiul se va incheia .Asta inseamna nu numai 300 de mii de militari ca si reactie rapida dar si multe alte forte ce vor fi pozitionate undeva la noile granite cu Rusia .Razboiul ofera tarilor europene posibilitatea creerii unei forte armate noi dotata cu tehnologii extrem de noi si cu echipamente ce s-au dovedit performante in lupta .Nici o entitate statala alta decit SUA nu poate face asta .Nici macar China nu poate sa isi reconfigureze intreaga forta militara cu noi tehnologii performante .China este dependenta de capacitatile sovietice ce le-au fost vindute ca si multora dar care acum isi pierd doza de credibilitate in razboi .Cind Europa va deveni o mare putere militara razboiul se va incheia . Nu avem de ce sa ne temem .Rusia a ajutat fara stie la refacerea Imperiului European .Ucraina ,ce inca nu a primit adevaratele capacitati militare , ce ii pot garanta victoria, a devenit posesoarea unei armate extrem de puternica si care acum scoate la lumina si capacitati de lupta navale .Tancurile Abrams si Leopard aduse la nivelul tehnologic actual , rachetele ATACMS , rachetele Neptun de productie proprie modificate , avioanele F16 si cele JAS 39 Gripen ce pot lansa lovituri nucleare si evident armele nucleare tactice de mici dimensiuni pe care este posibil ca Ucraina sa le aiba in portofoliu ne arata cine va cistiga confruntarea .Deja Lavrov este de acord cu pacea dar pacea este parte doar a deciziilor Ucrainei .O Europa in care Rusia nu mai joaca nici un rol este pe cale sa apara ea nemaifiind o alternativa .Deja la ONU J.R.Biden incepe un set de discutii politico militare cu toate natiunile ce inca stau in federatia Rusa .Armenia deja se desprinde de Moscova iar Zelenski ii cere lui Trump sa faca publica solutia acestuia de pace

  11. Fortăreața Rusia – o „Bastilie” Mastodontica – seamănă, astăzi, cu o șandrama stalinista, răvășită de putinism funest. Funesta a fost ziua instaurării tiranului Putin. Funest a fost războiul de demență declanșat de acest dement împotriva Ucrainei. Drumul acestui act de barbarie a fost trasat demult și rușii așteptau numai momentul potrivit. Realitatea arată că războiul injust va fi lung. Meritul sau nemeritul ideii războiului nu revine supusimii abrutizate. Deci, nu se poate spune că insipide peuple a dorit războiul, după cum nu se poate spune că nu l-a dorit. Cert este că ideea războiului putinist este al bandei de potentati. Neîndoielnic, războiul neprovocat este pentru ruși un dezastru fara pereche. Acest adevăr nu îl poate nega niciunul om cu mintea lucidă. Chemată de nenumărate ori la luminile civilizației europene, gulagovista Intinsoare alege, totuși, drumul odiozitatii. Drumul Tiraniei! Drumul revanșismului! Drumul expansiunii! Rușii trăiesc într-o splendida izolare. Conștienți că provin din aceasta Hoardă, ramași in esență izolați, dar pătrunși de un orgoliu profund ridicol, ei nu pot rata misiunea ce le revine: aceea de a reabilita despotismul atroce, in ambianța unor despoti incurabili de sorginte asiatică. Nu zadarnic plutesc de secole peste aceasta intinsoare fatidică miasmele pestilențiale ale Hoardei Nepereche. Și, prin urmare, prietenii adevărați ai unui popor năvălitor cum sunt rușii nu pot fi decat cei cu psihologie totalitaristă. E in adevăr o tragedie sa fii Colos cu picioare de lut, condusă mereu de schizofrenici și să te întovărășești cu niste țări obscure, dar la fel de abrutizate. Mă intreb cum de nu ii crapă obrazul de rușine? Bineînțeles, Putin și-a pierdut vizibil busola si mândria. De fapt, Rusia putinista e pe drumul rătăciri, pe drumul întoarcerii la origini, unde își poate găsi, în sfârșit, acordul cu natura sa tataro-mongola. Iar barzii, istericii propagandiști se întrec în glorificarea ultimului cenghishid, Lucifericul Dictator Putin. Se cunoaște cinismul lui Putin. Ura lui s-a transformat în obstinație, obstinația, in impertinenta, impertinenta, in sfidare, sfidarea, in invadare, acaparare și izolare. As paria că și sangerosul pitic, și clica restrânsă simt in nări miros de cătușe. Toți merita pedeapsă. Aceasta pedeapsă ar trebui in primul rand cerută de conștiința intinsorii -inchisorii. Însă acolo nu exista conștiință și libertate de gândire. Acolo…O grea somnolenta ii împiedică să gândească. Vinovați sunt deci patriarhul Kirill, vinovați sunt Lavrov, Medvedev și toată clica. Și deopotrivă de vinovați sunt oligarhii. Să nu vorbim numai de acei acoliti, numai de acele scule, care au voit instaurarea vastului sistem de opresiune din Fortăreața Rusia și expansiunea. Politica brațelor încrucișate este o crima! Vinovați sunt cetățenii care au ajutat prin fapte și prin pasivitate sa se consolideze cea mai cinica, cea mai fatidică și mai monstruoasă tiranie din cate a cunoscut istoria. In concluzie, Fortăreața, Bastilia, succesoarea Hoardei Nepereche a ajuns la carantina popoarelor civilizate și la cheremul barbariei. Daca intinsoarea mujicilor nu va fi in stare să-și ia destinul în mâini, nu-i rămâne decât să piară…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro