joi, septembrie 21, 2023

Fostul Consiliu de Etica schimbat la cateva ore inaintea unui vot in cazul Mang

UPDATE O comparatie intre cele doua Consilii de Etica, realizata de cititorul Liviu, caruia ii multumesc pentru efort.

Comparatie intre cele doua Consilii de Etica conform ISI Web of Knowledge.

Vechiul Consiliu de Etica

Mihai Netea: 432 articole (1 articol ca singur autor, 84 articole ca ultim autor)
Cristinel Diaconu: 253 articole (4 articole ca singur autor, 0 articole ca ultim autor)
Mihaela Baibarac: 95 articole (0 articole ca singur autor, 5 articole ca ultim autor)
Constanta Ganea: 49 articole (0 articole ca singur autor, 12 articole ca ultim autor)
Titus Beu: 41 articole (9 articole ca singur autor, 7 articole ca ultim autor)
Marius Echim: 23 articole (1 articol ca singur autor, 3 articole ca ultim autor)
Liliana Braescu: 22 articole (3 articole ca singur autor, 3 articole ca ultim autor)
Bogdan Olaru: 3 articole (3 articole ca singur autor)
Doina Balahur: 1 articol (singur autor)
Lucian Nastasă-Kovács: 1 articol (singur autor)
Rodica Potolea: 1 articol (0 articole ca singur autor, 1 articol ca ultim autor)

Total 1138 articole ISI

Noul Consiliu de Etica

Horia Iovu: 94 articole (1 articol ca singur autor, 48 articole ca ultim autor)
Stoica Victor: 36 articole (0 articole ca singur autor, 18 articole ca ultim autor)
Ionescu Florin: 17 articole (1 articol ca singur autor, 7 articole ca ultim autor)
Paul Dobrescu: 5 articole (2 articole ca singur autor, 1 articol ca ultim autor)
Vergil Muraru: 4 articole (0 articole ca singur autor, 2 articole ca ultim autor)
Teodor Petrescu: 3 articole (ultimul co-autor in toate, nici un articol ca autor singular)
Doru Vladimir Puscasu: 2 articole (1 articol ca singur autor)
Mihai Vladimirescu: 2 articole (0 articole ca singur autor, 2 articole ca ultim autor)
Iucu Romita: nici un articol
Burnete Nicolae: nici un articol
Andea Petru: nici un articol

Total 163 articole ISI

Nedrepte si denigratoare declarații a făcut ministrul Liviu Pop la adresa fostului Consiliu de Etică, schimbat într-o singură zi, vineri 8 iunie. Conform declaratiei ministrului, Consiliul de Etica a fost schimbat pentru „incompetență crasă, din 50 de dosare inregistrate a solutionat doar unu, iar restul de 13 au fost redirectionate. Lasa ca nu ies nici la socoteala, dar ce pretentii sa ai de la un ministru profesor de matematica.

Ministrul a criticat si lipsa de implicare in achizitionarea unui soft antiplagiat, in timp ce membri fostului Consliului acuza piedicile birocratice foarte mari pe care le-au intampinat, probabil nu intamplator.

Cert este ca fostul Consiliu a fost demis printr-un ordin semnat si publicat in aceeasi zi in Monitorul Oficial. Cu urgenta maxima. Motivul? Il gasim in telegrama AFP transmisa de la Bucuresti. Era iminent un vot in cazul Mang, care urma sa intervina in doar cateva ore. Acesta a fost motivul precipitarii Ordinului si publicarii lui in MO. Exista informatii conform carora si alte  nume grele se afla in dosarele Consiliului, dosare ce trebuiau facute pierdute cu orice pret.

Roumanie-éducation-gouvernement-société
Roumanie/plagiat: une commission dissoute avant de rendre son verdict

BUCAREST, 11 juin 2012 (AFP) – Une commission d’experts chargée de vérifier des accusations de plagiat visant un ancien ministre roumain de l’Education a été remplacée juste avant de présenter son rapport, ont indiqué lundi à l’AFP des sources concordantes.
Les membres du Conseil national de l’éthique pour la recherche scientifique (CNE), un organisme qui dépend du ministère de l’Education, ont été remplacés vendredi, en vertu d’un ordre du ministre intérimaire Liviu Pop publié dans le Moniteur officiel.
Cette décision est intervenue à la veille d’un vote sur le rapport préliminaire du CNE concernant des accusations de plagiat contre le précédent ministre de l’Education Ioan Mang, selon une source proche du dossier qui a requis l’anonymat.
„Le CNE a analysé les documents et rédigé un rapport préliminaire” dans le dossier de M. Mang, a confirmé à l’AFP Constanta Ganea, professeur universitaire et ancienne présidente du CNE, précisant que le Conseil avait réalisé une „analyse indépendante et objective, sur la base des sources originales (…) et dans le respect de la loi en vigueur”.
„Une audition du professeur Ioan Mang était également programmée, à la suite de laquelle le Conseil devait rédiger son rapport final”, a-t-elle ajouté.
Il n’est pas clair si le nouveau CNE a maintenu l’audition de M. Mang.
Interrogé par l’AFP sur les raisons des changements au CNE, le ministère de l’Education n’avait pas répondu en fin d’après-midi.
M. Mang, nommé ministre dans le gouvernement de centre-gauche début mai, avait présenté sa démission une semaine après, à la suite de plusieurs accusations de plagiat.
Des scientifiques japonais, taiwanais et israélien, spécialisés en informatique, ont indiqué à des médias roumains avoir reconnu des passages entiers de leurs travaux dans des articles scientifiques publiés par M. Mang.
Sur sa page internet (http://www.cs.technion.ac.il/~biham/), le chercheur israélien Eli Biham, doyen du département des sciences informatiques de l’institut Technion d’Haifa, indique ainsi qu’un article publié par M. Mang „est une exacte copie d’un manuscrit écrit par moi-même et Nathan Keller”, erreurs comprises.
Une commission de l’Académie roumaine, chargée par le Premier ministre Victor Ponta de vérifier ces accusations, avait renoncé à se prononcer après le départ du ministre.
En acceptant sa démission, M. Ponta avait souligné que M. Mang „pourra désormais défendre son image et son prestige, à l’abri des pressions liées à cette fonction”.

Iata cum raspunde, cu demnitate,  fostul Consiliu de Etică la acuzele ministrului Pop:

Comunicat

Echipa CNE numită în noiembrie 2011 își încetează activitatea ca urmare a OM 4393/2012, la data de 8 iunie 2012. Această echipă și-a asumat rezolvarea unor cazuri dificile, unele intens mediatizate, într-o perioadă de schimbări legislative și procedurale majore.

Pe parcursul celor 7 luni de mandat, nu a existat nicio presiune sau vreo altă încercare de a influența activitatea membrilor CNE, fie direct, fie indirect, din partea conducerii MECTS sau ANCS. Ne-am desfășurat activitatea pe baza legislației în vigoare și a practicilor internaționale privind buna conduită morală și profesională în activitățile de cercetare-dezvoltare.

Din cele 58 de sesizări primite, CNE a soluționat 20 până la data de 8 iunie 2012. Dintre acestea, au fost 3 cazuri în care aceeași persoană a fost vizată în două sesizări diferite. Așadar, CNE a adoptat prin vot 17 rapoarte, conform Regulamentului de organizare și funcționare. 14 rapoarte sunt disponibile pe site-ul web al CNE, cne.ancs.ro, iar 3 se află în proces de avizare la nivelul Direcției Generale Juridice a MECTS, conform Legii educației naționale, modificată.

Alte 22 de sesizări se află în diferite stadii de analiză și soluționare, iar 16 au fost redirecționate către comisiile de etică de la nivelul instituțiilor de care aparțin persoanelor vizate, conform Legii nr. 206/2004, modificată. Cele 22 de sesizări aflate în procesul de analiză vor fi predate noii echipe spre soluționare, conform legii.

Toate cazurile au fost tratate cu maximă responsabilitate, urmărindu-se cu rigurozitate litera legii și având în vedere consecințele sociale și educative ale măsurilor propuse, precum și respectarea drepturilor persoanelor implicate. Termenul regulamentar de soluționare (90 de zile) a fost respectat cu strictețe, astfel încât punerea în aplicare a măsurilor recomandate în termenul legal (30 zile) a rămas exclusiv în responsabilitatea organelor abilitate.

Ne exprimăm speranța că noua echipă CNE va continua activitatea responsabilă pe care am desfășurat-o pentru respectarea standardelor profesionale și etice internaționale în universitățile și institutele de cercetare din România.

Prof. Constanța Ganea, Dr. Marius Mihai Echim, Dr. Mihaela Baibarac, Prof. Doina Balahur, Prof. Titus Beu, Conf. Liliana Brăescu, Dr. Cristian Diaconu, Dr. Lucian Nastasă-Kovács, Dr. Bogdan Olaru, Prof. Rodica Potolea

Mai ceva ca la Radio Erevan. N-a fost unul ci 17, dintre care 14 publicate deja pe site-ul propriu. (http://cne.ancs.ro/hotarari/)

Faptul ca ministrul Educației găseste sa împroaste cu noroi munca unor oameni de inalta calificare, lucrand mai degraba fara bani, in loc sa le multumeasca, este deplorabil, demn de executii „staliniste”.

Va multumesc eu stimate doamne si stimati domni, pentru munca realizata si pentru ca nu v-ati sfiit sa puneti sub lupa acuzatiei de plagiat inclusiv un prefect PDL.

Cat despre calificarea fostilor membri, afirmatia dlui Dragos Ciuparu spune totul: actualii membri ai Consiliului n-au publicat toti cat a publicat fiecare membru din vechiul Consiliu de Etica.

Iată in ce faza a ajuns guvernul Ponta, cu obladuirea si protectia sefului de guvern.

„Executa”  intr-o zi un intreg Consiliu de Etica pentru a-si apara omul (Ioan Mang), pe care l-a tinut in brate pana in ultima clipa. Si in loc de cuvinte de multumire ii improasca cu noroi un sindicalist-politruc, care nici la degetul lor mic nu se ridica.

Biată tară, biet popor! Care-si merita soarta daca suporta asemenea mârsăvii…

Distribuie acest articol

58 COMENTARII

 1. Domnul Vlaston,

  E cand v-am spus ca USL-ul acum nici macar nu se mai „ascund” in luarea unor decizii strigatoare la cer, fiind siguri de victoriile in alegeri, mi-ati raspuns ca, citez: „lasa ca nu suntem toti tampiti”.

  Ei, alegerile locale au avut rezultatele pe care le-au avut.. USL-ul este sigur ca va obtine „scor” la alegerile parlamentare si uite asa, nu le mai pasa de „imaginea” care s-ar putea deteriora in urma luarii unor astfel de decizii. Se pot duce si pur si simplu pot demite toti judecatorii in cazul Nastase, ca „tampitii” tot pe ei ii vor vota, ca ” lasaaaaa baaaaaa, ca e dosar politic facut de Basescu”.

  Cainii latra, Ponta face ce „trebuie” facut si tot asa…

 2. Am uitat sa spun ca daca PDL-ul facea un astfel de „gest”, erau iarasi strazile „pline” de protestatari indignati si latrinele tv spumegand si tocand de dimineata pana seara subiectul.

 3. Dl. Vlaston,
  Lucrurile nu trebuie sa ramana asa, membrii fostei comisie de etica trebuie sa faca declaratii in presa, universitarii cu actvitivate stiintifica vizibila internationala trebuie sa actioneze.
  Ar fi interesant de facut un tabel numai cu articolele publicate de fiecare membru al fostului consiliu si comparat cu membrii noului consiliu, si publicat in presa. Bonus ,ar trebui trecuta activitatea dnei Andronescu, care asa cu se vede cu ochiul liber, face numirile in comisiile cheie din ANCS, sau se fac la sugestia dansei, majoritatea din Politehnica. Dna Andronescu a vrut sa participe la competitia Idei-2011, granturi de cercetare, a picat la testul de eligibilitate, adica in ultimii 10 ani nu publicase articole ISI care sa insumenze 2 puncte. Dna Andronescu a avut punctaj =0.932 (se poate verifica pe site-ul uefiscdi/gov/ro, sectiunea Idei 2011, tot ca bonus alt plagiator, actual rector UMF, membru al Acamediei Romane, sectia medicina, nu a acumulat in 10 ani nici dansul acest punctaj. Repet in domeniilor (dna Andronescu cu zeci de doctoranzi in ultimii ani) si medicina dl. Sinescu (academician, rector, sef de clinica la Fundeni, prof. universitar) este jenant. Un student la doctorat din orice tara din Europa (sa zicem Cehia, Ungaria, Polonia) aduna acest punctaj in cei 3-4 ani de doctorat, articole cotate ISI, ca prim autor, punctaj minim 0.5, si a caror suma sa faca 2. Nefiind eligibili pe criteriile impuse de ANCS, propunerile lor de granturi de cercetare nu au fost trimise la evaluatorii straini. Deci s-a facut o triere, clara, puteti consulta lista, inca mai este pe site, cine stie poate ca o sa dispara. Au mai fost si altii!
  Eu am avut curiozitatea sa ma uit pe diagonala recunosc, la activitatea dl. Teodor Petrescu, presedintele comisiei de etica, la articole stiintifice, in CV-ul dansului NU ESTE TRECUT NICI UN ARTICOL STIINTIFIC, NUMAI COMUNICARI LA DIFERITE CONGRESE EUROPENE , sau din tara, sau articole publicate in reviste din tara. Ce este frapant, omul asta este presedintele acestei comisii, dansul nu a scris (dupa cum se vede din CV-ul postat de dansul) NU A PUBLICAT NICI UN ARTICOL STIINTIFIC INTR-O REVISTA COTATA ISI din domeniul unde a profesat/cercetat pana la varsta de 67 de ani. Cum poate sa isi dea cu parerea cum se scrie un articol, ce inseamna plagiatul la nivel international, de fapt, poate revine cu explicatiile lui Mang „legea lui Ohm este una singura”.
  Impresia mea, este ca se doreste revenirea la criteriile partizane si de gasca pentru alocarea banilor de cercetare, de continuare a promovarii non valorilor in invatamantul superior, in cercetarea romaneasca. Inceputul bun facut de dl. Funeriu si dl. Ciuparu va fi stopat, este adevarat ca rezultatele din domeniul cercetarii nu se vad decat peste cativa ani, drumul inceput de cei doi ar fi dat cu siguranta roade. Acum se pare ca USL-ul va intoarce roata! si nu ar trebui lasat!
  Va doresc succes1

 4. Domnu’ Vlaston, „this thing” care e ministrul educatiei nu e decit o unealta, unealta lui ponta, acest semidoct viclean fabircat in laboratoarele pdsr de alchimistii iliescu si nastase(intradevar din minereu de cupru obtii doar aur ….de trompeta:-)) ), uritor de intelectuali veritabili (dupa cum bine se stie etica si inalta moralitate se regasesc printre attributele intelectualilor de rasa, ceea ce explica ura nedisimulta a plebei (99,99% din USL) impotriva unor personalitati remarcabile cu care Romania se poate realmente mindri in lume de ce sa nu fim drepti :HR Patapievici , V Tismaneanu, M. Cartarescu, Liceeanu, Mihaies, Goma, M. Lovinescu etc etc) ca doar nu a luat el decizia de capul lui (pe care nu-l are in the first place). Propunerea mea e sa nu mai aducem in discutie numele acestui simplu ciocan (sau secere, e totuna) ci pe al ciocanarului, care este in fact adevaratul vinovat:ponta. Asta pe viitor.
  Totusi ceea ce voiam sa subliniez, e faptul ca ponta de fapt tinteste mult mai departe: se foloseste de caderea lui mang (e evident ca nu poate fi salvat) sa-si legitimeze noua comisie de „etica” ( asa cum ziceam si in comentariul meu de ieri de pe pagina domnului Tismaneanu, insasi faptul ca noii membri au acceptat numirea ( si de catre cine, de catre un neica nimeni!), pe locurile care erau ocupate deja de , teoretic colegi de-ai lor, denota si lipsa de spirit academic, si de spirit de breasla si mai cu seama lipsa de , da’ ati ghicit, etica!!!). Odata legitimata ( vezi doamne ce corecti suntem noi: l-am curatat pe mang care e de-al nostru…desi e evident ca mang e cazut de mult, fara posibilitatea de a fi scapat…e mult prea groasa la nivel international chestia ca sa poata fi ignorata), sacrificiul eroului mang, va salva o mie de alte vieti de „profesori universitari doctori” spiru haretisti, dimitrie cantemiristi or petre andreisti ( or mai simplu:pdsr-isti, desi sunt si de prin alte partide…majoritari sunt profii pdsr). Imi cer scuze si dumneavoastra si celebrilor mei inaintasi pentru faptul ca le-am asociat numele cu aceste nulitati…

  • Totusi cred ca noua comisie de etica e interimara la fel ca si unealta. Adevarata comisie de etica , anticipez ca va avea urmatoare componenta:
   1) profesor universitar doctor Adrian Nastase – specialist in mosteniri in general, cu specializarea „de pe partea sotiei” – presedinte hororific
   2)”profesoara” universitar doctor Dumitrescu – Standford – „vicepresedinta” pe probleme interne (cu alte cuvinte pe probleme de local-copy, de la autori romani, cu sau fara ajutorul sotului/sotiei)
   3) profesor universitar doctor mang ioan – xerox – vicepresedinte pe probleme externe ( prezinta avantajul unei experiente exceptionale, cu greu, aproape imposibil, poate fi pacalit de orice reproducere de prin publicatiile de specialitate din strainatate, in special IT, pentru simplul fapt ca deja le-a copiat dumnealui…exista si avantajul financiar deloc de neglijat, ca nu mai trebuie, repet nu mai trebuie, achizitionat nici un soft anti-plagiat)
   4)conferentiar doctor universitar(!) Tudor Chiuariu – sferto-presedinte pe probleme de etica presedintelui si a celor doi vicepresedinti (inegalabila experienta and hands-on expertise in magie negra sau cum sa faci din militian, avocat la universitate de ivy-league petre andrei)
   5)”profesoara doctorita universitara deputata” andronescu ecaterina – garantata vangelie – 1/7 -” presedinta” pe probleme de cohesiune sufleteasca, rezonanta semi-macro-moleculara si team-building. Deasemenea presedinta organizatiei de femei din comisie.
   6)prim „ministrul” doctor ponta viorel – 1/8-presedinte si prim ministru – pe probleme de masterate de doua luni obtinute la facultati din Catania, CARE NU AU PROGRAM DE MASTER LA SPECIALITATEA DREPT!!!! (in paranteza fie spus, din considerente de lipsa de timp – se stie ca domnul ponta e mai mult pe la antene- prim ministrul (ori cel putin partea „academica” a prim ministrului), a acceptat aceasta pozitie, mai putina incarcata de responsabilitate, stiind ca nu are de lucrat decit un caz , probabil unic in lumea: propriul caz, sau macaz e cam tot una…
   7)academician doctor docent (pre)istoric haiduc terente 0,3(33)-presedinte pe probleme de alba-neagra, (or the Magic Man: now you see it, now you don’t ) , un fel de etica imbunatatita, mai cunoscuta ca etilica pe la sate…
   8) doctorand „finul lui Oprisan” – 0,0000001 presedinte (in vid – in realitate neglijabil) – pe probleme de cumatrii, si plagiate de la comune si sate (ciclu I-IV)
   9) „The Thing” sau „The Tool” – actualmente Pop, in curind Push..0,00002 presedinte (deasemenea in vid), pe probleme de copiat (tinind seama evident de extraordinarile dumnealui calitati in „manipulatul” copiatorului) la teze si in special la bacalaoreat…
   10) profesor doctor parlamentar european in ultima banca adrian severin, suparanumit si dusmanul apei, 7/8 presedinte si secretar stiintific de comisie pe probleme de hidratare si nitriti. De asemeni specialist extraordinar in arta vorbitului si scrisului degeaba, ceea ce, in ciuda aparentelor, va fi de un real folos comisiei: cind nu zici nimic in respectiva teza de doctorot, e evident ca n-ai copiat de la nimeni :))…aici expertiza domnului h2o va fi priceless…
   11) ing. hidro. iliescu ion – logaritm(presedinte) – etica clonarii.

   Dream team..

 5. Poate schimbarea comisiei nu s-a facut pentru albirea lui Mang ci pentru a dovedi cu acte presupusul plagiat al lui Kovesi .

   • Din curiozitate, cum e fel de clar un caz de lucrare copiata cvasi-integral fara mentionarea autorilor (Mang) cu un caz de lucrare in care seamana 50 paragrafe din 440 pagini si autorii apar in bibliografie (Kovesi)?

 6. Propun sa trecem peste legislatia romaneasca, deoarece se pare ca prin recenta schimbare va merge intr-o directie gresita, si sa ridicam niste stegulete la nivel international.

  Exista la nivel international echivalentul romanesc al comisiilor de etica, la care putem raporta cazul Mang si altele similare? Dupa care, daca aceasta comisie nu-si va face treaba, poate sa fie si desfiintata…

 7. Daca institutiile publice nu vor sa sanctioneze pe plagiatori, ramane sa o faca organizatiile non-guvernamentale. Cum? Foarte simplu: prin sesizarea editurii care a publicat materialul original, care face obiectul plagiatului. Editura poate actiona in justitie pe plagiator pentru incalcarea dreptului de proprietate intelectuala. Daca e vorba de una din marile edituri internationale, probabil ca nu nu va inchide ochii.

   • Toate editurile sunt mână în mână cu autorul… Nu-şi dă nimeni foc la valiză. Ce autor mai merge la ei dacă…
    Să fim serioşi…

    • Dom’lor, se pare ca nu am fost destul de clar. Eu sugeram sa fie sesizata editura care a pblicat materialul ORIGINAL, care a fost copiat si republicat de plagiator. Daca aceasta editura este Wiley, Elsevier, Springer sau alta de acelasi calibru, s-ar putea sa reactioneze.

  • Am scris eu; uite aici, la 0:31 (www.contributors.ro/administratie/educatie/plagiatori-dormi%C8%9Bi-in-pace-ministrul-liviu-pop-lucreaza-pentru-voi/). Nu mi-a raspuns nimeni nimic.

 8. Ponta tot spune ca nu va face ca PDL.Dupa fapte se pare ca face mult mai multe din ceea ce a facut pdl.Bineinteles, latrinele se pare ca au orbit.Nu-i mai intereseaza sa-si informeze publicul fidel despre faradelegile guvernantilor cum o faceau pe timpul lui Boc.

  • Pe vremea cand am trecut prin Facultatea de Matematica (1996-2000) se spunea cu mandrie ca profesorii din aceasta facultate s-au tinut departe de politica comunista. Individul care este acum in fruntea Invatamantului este doar un impostor pentru ca renunta la principii si neutralitate in favoarea unor avantaje vremelnice.
   Tocmai de asta nu era nevoie in fruntea invatamantului romanesc: de un politruc.

 9. Totusi e mai bine ca pe vremea Nastase
  Acum macar aflam….atunci era liniste si curgea miere :)

  Trebuie facuta cat mai publica problema pentru a pune presiuni. ( chiar si international)

  Ca sa fac o paralela:
  Este tipic romanesc sa taci dupa ce striga la tine incasatoarea de pa Primarie :)
  Suntem un popor care inghitim prea multe.
  Avem o problema grava de atitudine in general.

 10. Iata lista articolelor publicate de cei 11 membri ai noului Consiliu de Etica. Lista este obtinuta prin cautare pe ISI Web of Knowledge. Pentru cei interesati, am si titlurile jurnalelor, anii, etc.

  Horia Iovu: 94 articole (1 articol ca singur autor, 48 articole ca ultim autor)
  Stoica Victor: 36 articole (0 articole ca singur autor, 18 articole ca ultim autor)
  Ionescu Florin: 17 articole (1 articol ca singur autor, 7 articole ca ultim autor)
  Paul Dobrescu: 5 articole (2 articole ca singur autor, 1 articol ca ultim autor)
  Vergil Muraru: 4 articole (0 articole ca singur autor, 2 articole ca ultim autor)
  Teodor Petrescu: 3 articole (ultimul co-autor in toate, nici un articol ca autor singular)
  Doru Vladimir Puscasu: 2 articole (1 articol ca singur autor)
  Mihai Vladimirescu: 2 articole (0 articole ca singur autor, 2 articole ca ultim autor)
  Iucu Romita: nici un articol
  Burnete Nicolae: nici un articol
  Andea Petru: nici un articol

  Am identificat numarul articolelor in care autorul este ultimul pe lista de autori pentru ca, asa cum orice cercetator stie, de la al doilea co-autor in sus, contributia autorilor scade exponential. Las doctoranzilor si cercetatorilor tineri din Romania sa comenteze despre practica de a invita conducatorul de doctorat sau seful de catedra sa fie co-autor.

   • Iata si lista publicatiilor membrilor Comisiei de Etica anterioare, in ordinea descrescatoare a numarului de publicatii. Precizez inca o data ca lista este obtinuta prin cautare pe ISI Web of Knowledge.

    Mihai Netea: 432 articole (1 articol ca singur autor, 84 articole ca ultim autor)
    Cristinel Diaconu: 253 articole (4 articole ca singur autor, 0 articole ca ultim autor)
    Mihaela Baibarac: 95 articole (0 articole ca singur autor, 5 articole ca ultim autor)
    Constanta Ganea: 49 articole (0 articole ca singur autor, 12 articole ca ultim autor)
    Titus Beu: 41 articole (9 articole ca singur autor, 7 articole ca ultim autor)
    Marius Echim: 23 articole (1 articol ca singur autor, 3 articole ca ultim autor)
    Liliana Braescu: 22 articole (3 articole ca singur autor, 3 articole ca ultim autor)
    Bogdan Olaru: 3 articole (3 articole ca singur autor)
    Doina Balahur: 1 articol (singur autor)
    Lucian Nastasă-Kovács: 1 articol (singur autor)
    Rodica Potolea: 1 articol (0 articole ca singur autor, 1 articol ca ultim autor)

    Se observa un numar mult mai mare de publicatii si un numar mult mai mic de „ultim autor” (cu exceptia domnului Netea).

    Cineva ar trebui sa publice un articol stiintific despre aceasta schimbare… :)

    • Imi cer scuze revin, nu conteaza chiar atat de mult numarul de articole, pe ISI Web of Knowledge, pot fi articole din reviste romanesti cu factor de impact 0.0000, pe care nu le citeste nimeni vreodata, au fost facute de umplutura, ca sa dea bine la CV, sa iasa la numar si sa fie promovati Profesori Univ Dr.

     Poti sa ai nu numar mai mic de articole in activitatea profesionala, dar daca sunt in reviste grele cu factor de impact mare, atunci intradevar se vede ca esti un om stiinta adevarat.

     Sa comparam cei doi profesori univ dr. de la UMF „Carol Davila”- Bucuresti:

     Prof. dr. Victor Stoica din noua comisie de etica si dna Prof. dr. Constanta Ganea presedinta comisiei de etica demise.

     Eu m-am uitat pe pubmed.gov (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed) o baza de date a
     US National Library of Medicine National Institutes of Health, foarte buna pe domeniile medicale, stiinte ale naturii (biologie, chmie, etc)
     La ISI Web of Knowledge, nu mai am acces dupa ce fondurile au fost sistate, si NU SE MAI POATE ACCEASA NIMIC, pe anelis.ro.

     Deci:

     Prof. dr. Victor Stoica pe perioada 1992-2012 are 10 articole publicate:
     3 in Journal of Medicine and Life (editata de UMF Carol Davila, factor de impact inexistent, adica nu este listata pe niciunde),
     6 articole in Rom J Internal Medicine, la fel revista romanesca, nu se stie pe unde se editeaza, fara factor de impact,
     si 1 articol in revista Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases (former Romanian Journal of Gastroenterology), cu factor de impact ZERO.
     Nici nu mai conteaza daca este prim autor, coautor sau ultimul autor.
     Total = ZERO, dl. prof dr. Victor Stoica pe pubmed.gov, unde cercetatorii din intreaga lume caute articole pe care sa le citeasca, sa se documenteze, are articole publicate in reviste romanesti fara nici o relevanta stiintifica.

     Prof. dr. Constanta Ganea pe perioda 1993-2012 are 23 de articole listate pe pubmed.gov, in reviste internationale cu factor de impact intre 0.41 si 4.
     Articole cu autori romani, dansa este ultim autor : 3 in reviste cu factor de impact 1,02 ai 0.41
     Articole in care a fost prim autor : 6 -cu factor de impact intre 0.97-2.4
     De amintit pentru domeniul Biofizica unde profeseaza dansa reviste cu acest factor de impact sunt bune la nivel international.
     In celelalte articole este coautor, printre alti cercetatori straini.

     De fapt acest factor de impact de care am tot amintit este scor relativ de influenta (datele luate de pe site-ul ANCS), care este ceva mai dur, decat factorul de impact clasic pe care il afiseaza multe reviste.

     Concluzii: prof. dr. Victor Stoica nu are nici un articol relevant publicat intr-o revista de cercetare, dansul in conditiile acestea nu este ELIGIBIL SA SE INSCRIE INTR-O COMPETITIE INTERNA PE GRANTURI DE CERCETARE, deci romanesti, daca se pastreaza criteriile actuale.
     Dar se califica sa fie membru in comisia de etica, sa verifice daca altii au plagiat!!???
     Nici nu stim daca articolele dansului sunt OK, in general revistele fara factor de impact, (adica 0.000) nu stiu daca au referenti care sa le citeasca si sa le aprobe.

     Prof dr. Constanta Ganea, de la aceeasi UMF Carol Davila, a reusit sa publice, sa se faca vizibila in cercetarea internationala din domeniu.

     Ar trebui verificati toti membrii din noua comisie de etica.

     Nemaiavand acces la ISI Web of Knowledge nu se pot verifica toti membrii, acolo sunt incluse toate domeniile de cercetare, inginerie, etc.
     Pubmed. gov este cea mai mare baza de date pe medicina, biologie, chimie in general stiinte ale naturii.
     Va urez succes in continuare!

  • Aici cred ca sunteti in eroare. Articolele stiintifice publicate in reviste cotate ISI, ceva mai serioase (adica cu un factor de impact de minim 2-3) in domeniile care implica munca de laborator, sunt trecuti mai multi coautori.
   In Occident (Europa si USA de exemplu), ordinea autorilor de pe un articol este urmatoare: primul autor este in general doctorandul, sau postdocul, cel care a lucrat cel mai mult experimental, care a trudit la proiect, dar el s-a aflat sub tutela unui profesor, conducatorul lui de doctorat sau mentorul la postdoc. Acesta este ultimul autor, el are experienta teoretica, este coordonatorul, supervizeaza atat partea experimentala cat si redactarea articolului, poate alege revista unde va fi trimis articolul.
   Daca mai sunt si alti coautori si sunt, repet, pentru un articol de revista buna cu parte experimentala consistenta, in general nr 2, 3,4, etc din lista de autori, au lucrat pe o tehnica anume, la o parte din articol. (ex: Revista Nature cu factor de impact 36, apar si 10 autori pe articol -dar se specifica cine este autorul/ sau autorii principali, si cine coordonatorul, ultimul fiind cel care supervizeaza totul, iar primul cel care a muncit cel mai mult, amandoi sunt apreciati).
   Evident in Ro nu stiu exact cum se procedeaza, dar trebuie vazut pe aceea lista, la ce reviste au publicat, factor de impact, exista o lista pusa la dispozitie pe site-ul :http://uefiscdi.gov.ro/
   rubrica scorul relativ de influenta, dupa care se stabileste eligibilitatea. ANCS chiar a lucrat in 2010-2011 si au pus la punct niste criterii rezonabile pana la urma, si s-a facut o departajare. Depinde si domeniul in care activeaza cei de pe lista, la inginerie (utilaje agricole) nu stiu ce mari articole de specialitate poti sa ai, nici nu stiu ce ai cauta intr-o comisie de etica, eventul poti avea brevete, dar alea cred ca sunt verificate destul dee serios cand aplici pentru brevet. Nu cred ca poti sa furi un brevet facut de altcineva!
   Fiecare cercetator dintr-un anumit domeniu ar trebui judecat, comparat cu un altul din domeniul lui , in occident asa se face. Nu poti compara un cercetator din domeniul chimiei, biologiei cu unul de la stiinte umaniste, utilaje agricole, etc

   • Sint de acord cu ceea ce spuneti in legatura cu pozitia autorilor in lista. Si eu as vrea sa fiu ultimul autor, dar sa apar intr-un jurnal cotat A. Ce am vrut eu sa semnalez este ca membrii noului Consiliu de Etica par a fi mai activi in mentorat decit in cercetare si publica in jurnale care nu sint din prima categorie, iar asta nu le ridica rangul in clasamentul cercetatorilor. O paranteza: in unele universitati din afara Romaniei, cu cit sint mai multi co-autori, cu atit remuneratia e mai mica per articol.

    Ceea ce ar trebui facut este un scor bazat pe factorul de impact al jurnalelor si de cite ori lucrarile lor au fost citate. Din observatiile mele rapide pot sa spun ca lucrarile „fostilor” au aparut in jurnale mai importante si au fost citate de multe ori.

    Dupa mine comisia de etica ar trebui sa fie o comisie a carei componenta sa se schimbe cu fiecare caz cercetat, intr-un sistem „double-blind”, ca la jurnalele bune. Cei investigati nu stiu cine le analizeaza lucrarea, iar cei care analizeaza nu cunosc autorul. In acest fel nu se pot exercita presiuni.

    Cu stima, Liviu. ;)

 11. Pana la urma, la ce ne trebuie un „consiliu de etica”, din moment ce nu avem etica deloc?!

  Lasand gluma la o parte, cred ca nu e nevoie de consilii specializate in „etica profesional”. Fiecare institutie/institut, universitate sau companie comerciala trebuie sa-si sanctioneze proprii plagiatori.

  In scoli ar trebui introduse lectii speciale despre regulile de citare – as propune la dirigentie la clasa a VII-a, sau la stiintele naturii si la disciplinele umaniste, in lectiile introductive din clasele a VII-a si a VIII-a.

  La fel, indrumatorii de doctorate – ar trebui sa puna sa semneze doctoranzii o declaratie privind plagiatul.

  In sfarsit, se pot face multe, dar un consiliu de etica mi se pare mai degraba o prezenta onorifica decat una operativa.

 12. Mai mare rusinea lui Mang!!!
  Rusine sa ii fie ministrului Pop, a lui Ponta, si a tuturor celor care au votat USL.
  Oamenii astia nu realizeaza faptul ca pot face istorie in Romania?? Chiar asa sa iti vinzi pielea?

 13. Dle Vlaston, va mai mira ce se intampla in Romania? La urma urmei, USL este o constructie a mafiei din sistem. Iar cei care au votat USL, si cu siguranta ca o vor face si in toamna, stiu prea bine ca aceasta alianta este una a imposturii, a incompetentei, a plagiatului, a furtului, a minciunii, a politizarii, a manipularii. Au votat si vor vota in cunostinta de cauza. Nu din cauza ignorantei si naivitatii lor. As spune ca e un semnal de alarma serios. Societatea romaneasca este una profund bolnava. Iar eu unul nu dau nici o sansa de vindecare acestei tari. Fara a fi un defetism, nu cred ca razboiul impotriva imposturii, demagogiei si populismului desantat va putea fi castigat. Meritocratia este in minoritate, Iar asta se vede in votul electoratului. RIP Romania!

  P.S. Felicitari pentru zbaterile dumneavoastra. Ceea ce ma revolta este insa ca pareti cam singur… Unde sunt elitele din invatamantul romanesc? De ce nu se revolta acestea? Pentru ca au toate motivele din lume sa o faca.

 14. D-nule Vlaston va rog sa va uitati pe CV-ul lui Victor Ponta, unde apare un masterat la univ. din Catania, Masterat de drept penal, de 3 luni (martie-iunie anul 2000) si am verificat nu exista asa ceva acolo, evident masteratul la univesitatile din vest dureazaza 2 ani.
  Asa ca nu mai trebuie sa pierdem timpul, Ponta va face orice ca legea educatiei sa nu fie aplicata!
  Am auzit cum poate cel mai mare istoric roman in viata il caracteriza pe Antonescu ca ,,nu este prost destul daca nu este si fudul,, (Neagu Djuvara). Constat ca acesta caracterizare este valabila si celuilat conducator USL , Victor Ponta!

   • Eu nu comentez ipotetic, dupa cum poate stiti, orice universitate care da o diploma legala, automat te introduce intr-o baza de date, daca intrati pe cite-ul univ. din Catania o sa constatatio ca nu exista nici-o referire la Victor Ponta.

 15. @Craioveanul
  Desi nici eu nu cred prea mult in masterate de 3 luni, dar din punct de vedere legal este posibil. Nu esti obligat sa urmezi cursurile in integralitate ca sa te prezinti la examene si perioada martie-iunie cuprinde si sesiunea de examene. In plus, in 2000 masterul era doar un an de studii, domnul Vlaston are dreptate, nu se trecuse inca la sistemul LMD ( licenta 3ani-master 2 ani – doctorat 3ani ). Acum, ce e cu acel master, daca exista o diploma si ce fel de diploma, este alta treaba dar , cum spuneam, legal este posibil sa urmezi doar 3 luni un master si sa obtii diploma. Exista chiar si cursuri intensive in acest sens, care se fac doar intr-o luna in loc de un semestru.
  @sile spune:
  12/06/2012 la 13:03
  Legat de plagiat, nu incercati sa induceti ideea ca un plagiat mai scurt este mai putin grav decat unul integral. Plagiatul este plagiat si cine a plagiat 10-20 de pagini poate foarte bine ca data viitoare sa plagieze 30 si tot asa. Pe de alta parte, sa pui niste nume de articole si autori la sfarsitul unei lucrari nu inseamna sa-i citezi. A cita o lucrare inseamna sa spui exact unde ai folosit-o in lucrarea ta ca cititorul sa inteleaga ce iti apartine tie si ce nu. Asa, daca nu pui nici ghilimele, nici nu citezi corect, poti pune oricate lucrari la sfarsit, este praf in ochi: cel care citestee are impresia ca iti apartin ideile, studiul respectiv, ceea ce s-a si intamplat de altfel. Ideea citarilor este tocmai aceasta: sa se vada clar care este contributia ta fata si ce ai luat din alte lucrari, ce te-a ajutat sa scrii lucrarea. Repet, nu incercati sa diluati notiunea de plagiat pentru ca, aceasta atitudine permisiva a si incurajat plagiatul la nivel de „xerox. Stiti cum se spune: multi vad, putini cunosc.

  • O fi teoretic posibil, numai ca respectiva universitate nu are program de master la profilul de drept!! Deci Facultatea de drept a universitatii din Catania nu ofera asa ceva: numai cursuri post-universitare ori doctorat!! Acu nu stiu cum e organizat invatamintul superior din Italia pre or post Bologna, da in invatamintul anglofon nu exista master in drept. Un absolvent de Law School e Judicial Doctor (JD) . Atit.

 16. Jalnica mi se pare atitudinea comunitatii academice din Romania, care ar fi trebuit sa sara ca arsa! Asemenea, societatea civila!

  Asta inseamna schimbare pe criterii de competenta!
  Asta inseamna „revolutia bunului simt”!

  Cum mama dracului de au putut numi ca ministru, chiar si interimar, un asemenea dobitoc?

  • absolut corect!

   unde sunt colegii oamenilor inlaturati din comisie? unde sunt vocile solitare? un liiceanu, ceva? oricine! demonstrantii din piata universitatii (am aflat ca unul din Militia Spirituala e pe listele USL la consiliul general acum, halal ONG, halal nesupunere civica)

 17. Foarte bine a facut !!!! Adica actualul ministru…. Glumesc, dar:

  Liliana Braescu este amanta profesorului Balint de la UVT Timisoara.

  Amandoi au aparut la televiziunea locala acuma cativa ani intr-un scandal monstru, cu sotia lui Balint.

  Toate articolele ISI si granturile au fost facute respectiv obtinute de Balint, aceasta madama este un produs 100% al amantului ei.

  Toata UVT stie cine este madama. Probabil si in Consiliu a ajuns tot sustinuta de nea Balint.

  Prin urmare, ce naiba cauta in vechiul Consiliu de Etica? Ce oroare.

 18. Guardian spune:
  12/06/2012 la 14:19

  Invatamantul anglofon e una, cel italian e alta. Stiu sigur ca exista master la Universita di Roma, Sapienta, Faculta di Giurisprudenza si toate universitatile publice din Italia sunt organizate dupa acelasi principiu.
  Dar nedumerirea celui care a pus intrebarea era alta,;de altfel cred ca are multe nedumeriri deoarece nu stie deloc cum e organizat invatamantul universitar in Europa, de cand si alte detalii ce te fac sa intelegi mai bine anumite situatii. Daca e sa fie o problema cu masterul lui Ponta atunci este alta si nu existenta acestei diplome la universitatea din Catania, acum sau in 2000.

  • Dinule, din ce-am gasit eu, exista intradevar si mastere in drept in Italia (ceea ce n-am stiut) da’ de regula pe la granita cu alte domenii (cu economicul, cu comertul, intelectual property etc) si nu in drept penal international, desi din nou nu pot sa afirm chestia asta cu siguranta. Ceea ce pot afirma cu siguranta, e ca la Facultatea de drept a Universitatii din Catania nu exista program de master: http://www.lex.unict.it/post_lauream.asp. E cit se poate de evident. N-a facut ponta nici un master in doua luni, acu’ serios, ca e evident ca nu e supra-dotat!!!! Eu sunt asa mai pesimist de felul meu si traduc genericul „martie-iunie” in 31 martie-1 iunie = doua luni! A facut si el un curs-doua acolo, si si-a trecut pe resume master, deci uzurpa un titlu academic. N-o fi ilegal, da’ cu siguranta nu e etic, mai ales pentru unu’ care alege membrii comisiei de etica!!! Oricum miscare asta a fost gindita, chiar din primele zile ale scandalului mang…a trebuit timp sa apara noii sfinti, ca doar de-acu’ se stia ca vor fi sub lupa opiniei publice…aia care s-a dovedit suficient de puternica si organizata sa-l demasce pe mang…chiar as fi curios sa vad „last update date” la fisierele ce contin resume-ele noilor etici…

 19. Este absolut revoltator ce se intampla, si, mai mult decat atat, e doar inceputul! Ce ma revolta de asemenea este lipsa de reactie in mediul academic. In afara anchetelor din presa, la care ati contribuit cu succes, eu una n-am auzit nici o luare de pozitie din partea mediului academic, macar a tinerilor cercetatori merituosi, ca avem si din astia. Este o cultura a fricii, a ciocului mic, si asta ma face sa cred ca nu vom vedea schimbari prea curand in acest sistem corupt.

  Personal, as iesi in strada daca as locui in Romania, dar nu e cazul. Toti suntem de parere ca lumea „ar trebui” sa iasa in strada, dar cine e acea lume?

  Imi vin in minte doar doua grupuri care ar putea protesta in strada numar semnificativ: studentii sau galeriile de fotbal. Este cineva suficient de inventiv si curajos, sau poate inconstient, sa-i mobilizeze?

 20. Complexitatea caracatitei relatiilor din mediul universitar va depaseste, d-le Vlaston. Dar va admir tenacitatea. Eu m-as bucura sa fie inlocuite rand pe rand comisiile Funeriu pentru ca astfel veti avea prilejul ca faceti analize si sa comparati. Veti descoperi lucruri care va vor soca. De fapt noile comisii numite de Funeriu nu sunt mult mai valoroase ( ma refer la componenta din tara, evident) decat vechile comisii. Ce-am avut si ce-am pierdut… Cei care lucreaza in strainatate nu cred ca isi pierd timpul cu activitatea in comisii dar cum da bine in CV au acceptat sa faca parte si sa inghita „…”, sau sa inchida ochii… Va doresc sa nu obositi, si sa nu fiti naiv. Putin mai multa obiectivitate nu strica.

 21. @Guardian spune:
  12/06/2012 la 19:43
  Asta spuneam si eu mai devreme celui care a deschis discutia si care punea problema complet aiurea: problema e alta, daca e, nu existenta unui master in drept in acea universitate.
  Pe de alta parte, nu poti compara situatia de acum 12 ani cu cea de acum, masterele nu sunt eterne, ci ‘”functioneaza” pe o perioada de cativa ani. In plus de foarte mult timp Italia se confrunta cu o scadere dramatica a pozitiilor universitare, multe specialitati dispar pur si simplu pentru o perioada, de aceea nu mi-as permite sa fac comparatii. Cred ca discutia trebuie axata pe fapte nu pe presupuneri, altfel cadem in ridicol.
  Ca o completare, desi sunt cu totul de acord ca diferenta calitativa intre vechea comisie si noua este enorma, ma deranjeaza comparatiile acestea ca la piata, numaratul articolelor pur si simplu. Din punct de vedere academic este o prostie, ca principiu este o prostie, chiar daca pica si se aplica bine in situatia de fata. Cred ca o anumita cunoastere a subiectului in care te lansezi sa discuti este necesara daca nu vrei sa fii ridicol.

  • Perfect deacord cu tine Dinule, fuzzy logic trebuie evitata pe cit posibil in dezbateri de genul acesta…..stiu prea bine cum functioneaza invatamintul occidental, si inteleg prea bine dinamica (aparitia si discontinuitatea, deopotriva) programelor de studiu ca si motivatia acestora (spre deosebire de invatamintul superior din Romania, care e , cel putin era pina la aceasta noua lege a educatiei, organizat mai mult pe baze hei-rupiste si fara nici un model de predicite a cifrelor de scolarizare in functie de dinamica variabilelor sociale, economice, stintifice (field narrowing), de cercetare, de prestigiu etc etc…in Romania e un singur model : banul sa iasa, de aia am si ajuns in stadiul in care am ajuns, stiinta nu se mai invata, se cumpara… si asta e valabil si la stat si la particular, fara discriminare)…in fine eu de fapt bateam saua ca sa priceapa calu’…de fapt voiam sa sugerez, ca cineva cu oarecare autoritate de prin contributors.ro sa trimita un email la facultatea respectiva si sa intrebe pur si simplu ce programe de master au avut in 2000. Eu am trimis, da’ se pare ca public relations department de prin universitatile din Italia (cel putin de prin Italia sudica) functioneaza cam ca prin Romania( in America, daca nu primesti raspunsul in aceiasi zi, cu siguranta il ai a doua zi!) : nici un raspuns dupa citeva saptamini de asteptare. Eu am intrebat asa ca si simplu cetatean al lumii, nu puteam sa mint ca sunt ziarist, si fac nu stiu ce investigatie, ori mai stiu eu ce…ma gindesc ca daca demersul e facut asa mai oficial, in numele unei publicatii, ONG etc, are mai multe sanse de success. Asta-i tot si toate bune.

 22. Ca guvernul Ponta este hotarat sa restaureze domnia imposturii si a mediocritatii in educatie, nu e o surpriza! Reactia societatii academice romane (cu cele cateva exceptii prezente pe Contributors) insa… o mare, mare dezamagire!

  P.S. Despre Ad Astra, numai de bine!

 23. Domnule Vlaston, nu contest ca exista o posibilitate considerabila ca vechiul consiliu sa fi fost mai calificat din punct de vedere stiintific. Chiar si asa, nu vi se pare totusi exagerat de mult Mihai Netea: 432 articole ? Mie imi suna aceste realizari atat de remarcabile a relatie clientelara in care unii scriu si domnul Netea semneaza. Parca e totusi imposibil sa scrii o canitate atat de mare de articole….

  • As putea sa va dau exemple de cercetatori a caror opera este cunoscuta in orice colt al lumii si care au scris maxim 15 articole stiintifice si 4-5 carti. Un articol ISI implica cel putin 6 luni de munca.

 24. Stimate Domnule Vlaston,
  Am citit cu suprindere in articolul D-voastra, referitor la lucrarile ISI ale membrilor noului consiliu de etica: „Andea Petru: nici un articol”.
  Nu sunt in masura sa fac comentarii asupra consiliului de etica, dar pentru informarea completa a cititorilor fa urmatoarea rectificare: Conform ISI Web of Knowledge Petru Andea, profesor la Universitatea „Politehnica” din Timisoara, are 18 lucrari ISI pana in anul 2010 inclusiv, cele din 2011 si 2012 urmand sa fie confirmate in perioada urmatoare (din experienta mea, decalajul dintre data aparitiei volumului si includerea informatiilor pe site-ul ISI este de regula 6-18 luni).
  Cu cele mai bune ganduri, Stefan Kilyeni

  • Am verificat din nou acum doua minute. Cautarea dupa autor Andea P* nu da nici un rezultat. Aceeasi cautare si aceeasi sursa am folosit si pentru ceilalti autori, cu rezultatele din articol. Daca exista alte metode si motoare de cautare puteti sa corectati. Trimit un pdf domnului Vlaston cu rezultatul cautarii sa vi-l trimita. Cu stima, Liviu.

   PS: repet ce am spus intr-un comentariu anterior -numarul articolelor este o indicatie rapida. Cinve are timp poate sa analizeze rank-ul revistelor si numarul citatiilor fiecarui articol.

   • Stimate Domnule Liviu,

    Daca imi oferiti adresa D-voastra de mail, va transmit informatiile decupate din site-ul ISI.
    Dispun de aceste date in calitate de director al domeniului de ieraghizare „Inginerie electrica si energetica” din cadrul Universitatii „Politehnica” din Timisoara. Mentionez ca acest domeniu este in „divizia” A, conform ierarhizarii universitatilor din Romania.

    Cu cele mai bune ganduri, Stefan Kilyeni
    [email protected]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro