luni, octombrie 25, 2021

Fotografii cu dl. Liviu Dragnea, precum cu maimuțica?

Nefiind profet, așa cum se străduiește să fie secretarul adjunct al PSD, dl. Codrin Ștefănescu, îm este imposibil să anticipez dacă la viitorul Comitet Executiv Național al PSD, programat pentru sfârșitul lunii septembrie, se va tranșa într-un fel sau altul conflictul pe viață și pe moarte dintre d-na Gabriela Firea și dl. Liviu Dragnea.
Până atunci, singurul lucru sigur pentru mine e că or fi mulți nemulțumiți în PSD, chiar și la vârful partidului, dar că nici unul dintre ei nu și-a pus semnătura pe vreo scrisoare prin care s-ar cere demisia de la șefia PSD a d-lui Dragnea.Și mai pot să constat, cu aceeași certitudine, ieșirea din tăcere a președintelui social-democraților români. Inaugurată duminică seara, prin falsul interviu de la Antena 3, acordat, comandat, dictat lui Răzvan Dumitrescu și ornat de prezența mai mult decât inutilă a d-lui Ion Cristoiu și continuată de o nouă apariție consumată chiar a doua zi la aceeași televiziune, de data aceasta în comapania lui Mihai Gâdea.
Interesant e că dl. Liviu Dragnea a optat pentru defensivă. Nu formulează nici cea mai mică acuzație la adresa preopinentei sale, încearcă doar să le răspundă celor lansate de d-na Firea și transmite invitații la reconciliere. Luni seara, precum într-o telenovelă ori într-o emisiune de televiziune demult uitată- Iartă-mă!-, dl. Dragnea a avut grijă să precizeze că ușa domniei- sale îi rămâne pe mai departe deschisă primarului general al Capitalei.
Nu carecumva să cădem în capcana pregătită de dl. Liviu Dragnea. Care a procedat cam în același fel cu toți adversarii domniei-sale. A mimat reconcilierea, buna înțelegere, blândețea, adică a urmat modelul patentat de Stalin, lăsând ca lucrurile urâte, murdare să fie făcute de aghiotanții domniei-sale. Care, fără doar și poate, se vor dezlănțui împotriva d-nei Firea la CEX-ul de la finele lui septembrie, urmând ca atunci dl. Dragnea să mimeze durerea cu care este obligat să se supună voinței celorlaltor căpetenii ale partidului. Care în nici un caz nu pot admite deviaționismul și subminarea unității de nezdruncinat a partidului, așa că vor cere descăpățânarea d-nei Firea. Iar dl. Dragnea va zice, îndurerat, desigur, fie!
D-na Gabriela Firea, mult mai experimentată în vorbe, în chestiuni de PR și în promovarea propriei sale imagini, în chestiuni de imagologie, a adoptat o strategie complet diferită. Extrem de asemănătoare celei a Elenei Udrea din perioada ei de glorie. Gabriela Firea face furul televiziunilor, nu-i pasă că ele îi sunt prietene sau adversare, se duce chiar în gura lupului, este mai locvace chiar decât oița bârsană din Miorița. Iată, nu mai departe decât luni seara, la Digi 24, l-a lăsat aproape mut pe atât de versatul jurnalist Cosmin Prelipceanu. Gabriela Firea formulează zilnic noi atacuri la adresa d-lui Dragnea, produce la fiecare 24 de ore câte o nouă dezvăluire, înregistrează cotidian victorii de etapă. Marea problemă e că ele nu îi garantează defel victoria definitivă.
După cum nici intrarea în luptă a d-lui Victor Viorel Ponta nu este neapărat în sprijinul d-nei Gabriela Firea. Firește, opinia publică, marea masă a telespectatorilor din România jubilează la vederea fotografiilor scoase din arhiva lui personală de amintiri de fostul președinte al PSD. Căci nu e tocmai de ici-colea să îl vezi în ipostaze familiare, aș zice chiar tandre, pe dl. Liviu Nicolae Dragnea care nu mai știe cum să le arunce surâsuri, zâmbete, priviri mieroase atât d-lui Liviu Maior cât și generalului Florian Coldea. Adică celor pe care de mai bine de un an și jumătate nu mai prididește să îi acuze că ar fi căpeteniile Statului paralel. Toate aceste atitudini mai mult decât prietenoase, unele dintre ele consumate în prezența altei creatoare a hidrei cu mai multe capete cu care se luptă dl. Dragnea- d-na Laura Codruța Kὄvesi-, fiind imortalizate în tot atâtea “piedici în calea uitării”. Nu prea știm bine cum intrate în posesia d-lui Ponta, care socotește că a sosit momentul pentru etapa pac la Războiul.
Or, multora dintre membrii CEX-ului, ca și președintelui ALDE, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, le-a fost cum nu se poate mai pe pe plac tema luptei împotriva abuzurilor, pretinse sau reale, ale Statului paralel. Aceasta fiindcă un număr consistent de componenți ai actualei conduceri a PSD au mari probleme în justiție, dosare penale grele, procese pe cale de a fi finalizate. O bună parte dintre probele împotriva lor au fost obținute ca urmare a protocoalelor secrete încheiate între SRI, condus de d-nii Maior și Coldea, și DNA sau Procuratura generală. Ce vor face toți aceștia în noua situație? Se vor debarasa de dl. Dragnea ca de Satana? Sau vor lua de bună explicația furnizată luni seară la TVR 1 de dl. Șerban Nicolae. Și anume că e vorba despre poze de protocol, întâmplătoare, fără conotații suplimentare. Aceasta însemnând că dl. Maior și dl. Coldea s-au fotografiat cu dl. Dragnea cam tot la fel cum fac turiștii pe litoral cu câte o maimuțică.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Nu va suparati, eu sunt inginer, analizez lucruile punctual, pe bucati separate, chiar daca nu au sens decat in ansamblu.
  Am ajuns la faza cu:
  „Căci nu e tocmai de ici-colea să îl vezi în ipostaze familiare, aș zice chiar tandre, pe dl. Liviu Nicolae Dragnea care nu mai știe cum să le arunce surâsuri, zâmbete, priviri mieroase atât d-lui Liviu Maior cât și ..”

  si vad ca nu ati inteles NIMIC!
  Desigur, pentru mine sau pentru dumneavoastra, a vedea pe Daddy in poza cu dusmanii sai de maorte (numai Sorosh mai lipseste!) este cel putin socant.
  Dar nu noi decidem, ci MAJORITATEA electoratului, cei care voteza cu pedesereul.
  Ori, acestia se ghideaza dupa lozinca admirabil exprimata la inceputul lui 1990, „Noi nu gandim!” , pentru dumnealor imaginile respective nu reprezinta nimic, ei nu sunt capabli de inferente logice elementare, ei cred doar ce li se spune la Antena 3!
  Nici nu mai era ncesara superba explicatie oferita de DL. Serban Nicolae …

 2. Sincer, Dragnea nici sa fie mafiot nu este in stare. Cred ca daca lucra pentru vreo mafie din Italia era demult dat afara cu suturi in fund. Ideea este ca el trebuie sa le aduca si sa le asigure baronilor locali si afaceristilor locali vaci de muls, din ce in ce mai grase si mai frumoase. Trebuie sa-i acopere pe toti astia si sa le permita sa fure in continuare, sa faca afaceri cu statul, sa fure fonduri UE prin firmele lor capuse, sa -si puna rudele si amantele in pozitii bune in administratia statului, sa controleze afacerile statului (cele cu energie mai ales) si, evident sa controleze justitia, pentru ca ea le da batai de cap. Practic, vor sa continue ce au inceput in anii ’90. Daca domn’ Livio este in stare sa faca toate astea nimeni nu se va atinge de el, nici un CEX, nici un baronete local, nimeni. Doamna Firea probabil ca s-a suparat deoarece n-a primit si ea o bucatica importanta si n-au bagat-o si pe ea in seama „baietii” din PSD prin saloanele obscure unde discutau afaceri pufaind din trabucuri si band brandy fin. Chestia asta ii place lui Dragnea, iar un pic de „scandal” facut de o doamna nervoasa mai da „culoare” prin media si ii „intareste” imaginea lui nea Livio.
  Are el grija sa-i ofere doamnei Firea o „prajiturica” buna din vreo afacere cu statul, evident, si un colier cu smaralde pentru ca este un gentleman ce dreacu’!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Să amânăm o vreme arderea pe rug a Angelei Gheorghiu!

Am cumpărat cartea O viață pentru artă în care marea soprană Angela Gheorghiu își spune povestea, fiind stimulată de întrebările bine țintite...

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.