miercuri, februarie 1, 2023

Fotografii cu dl. Liviu Dragnea, precum cu maimuțica?

Nefiind profet, așa cum se străduiește să fie secretarul adjunct al PSD, dl. Codrin Ștefănescu, îm este imposibil să anticipez dacă la viitorul Comitet Executiv Național al PSD, programat pentru sfârșitul lunii septembrie, se va tranșa într-un fel sau altul conflictul pe viață și pe moarte dintre d-na Gabriela Firea și dl. Liviu Dragnea.
Până atunci, singurul lucru sigur pentru mine e că or fi mulți nemulțumiți în PSD, chiar și la vârful partidului, dar că nici unul dintre ei nu și-a pus semnătura pe vreo scrisoare prin care s-ar cere demisia de la șefia PSD a d-lui Dragnea.Și mai pot să constat, cu aceeași certitudine, ieșirea din tăcere a președintelui social-democraților români. Inaugurată duminică seara, prin falsul interviu de la Antena 3, acordat, comandat, dictat lui Răzvan Dumitrescu și ornat de prezența mai mult decât inutilă a d-lui Ion Cristoiu și continuată de o nouă apariție consumată chiar a doua zi la aceeași televiziune, de data aceasta în comapania lui Mihai Gâdea.
Interesant e că dl. Liviu Dragnea a optat pentru defensivă. Nu formulează nici cea mai mică acuzație la adresa preopinentei sale, încearcă doar să le răspundă celor lansate de d-na Firea și transmite invitații la reconciliere. Luni seara, precum într-o telenovelă ori într-o emisiune de televiziune demult uitată- Iartă-mă!-, dl. Dragnea a avut grijă să precizeze că ușa domniei- sale îi rămâne pe mai departe deschisă primarului general al Capitalei.
Nu carecumva să cădem în capcana pregătită de dl. Liviu Dragnea. Care a procedat cam în același fel cu toți adversarii domniei-sale. A mimat reconcilierea, buna înțelegere, blândețea, adică a urmat modelul patentat de Stalin, lăsând ca lucrurile urâte, murdare să fie făcute de aghiotanții domniei-sale. Care, fără doar și poate, se vor dezlănțui împotriva d-nei Firea la CEX-ul de la finele lui septembrie, urmând ca atunci dl. Dragnea să mimeze durerea cu care este obligat să se supună voinței celorlaltor căpetenii ale partidului. Care în nici un caz nu pot admite deviaționismul și subminarea unității de nezdruncinat a partidului, așa că vor cere descăpățânarea d-nei Firea. Iar dl. Dragnea va zice, îndurerat, desigur, fie!
D-na Gabriela Firea, mult mai experimentată în vorbe, în chestiuni de PR și în promovarea propriei sale imagini, în chestiuni de imagologie, a adoptat o strategie complet diferită. Extrem de asemănătoare celei a Elenei Udrea din perioada ei de glorie. Gabriela Firea face furul televiziunilor, nu-i pasă că ele îi sunt prietene sau adversare, se duce chiar în gura lupului, este mai locvace chiar decât oița bârsană din Miorița. Iată, nu mai departe decât luni seara, la Digi 24, l-a lăsat aproape mut pe atât de versatul jurnalist Cosmin Prelipceanu. Gabriela Firea formulează zilnic noi atacuri la adresa d-lui Dragnea, produce la fiecare 24 de ore câte o nouă dezvăluire, înregistrează cotidian victorii de etapă. Marea problemă e că ele nu îi garantează defel victoria definitivă.
După cum nici intrarea în luptă a d-lui Victor Viorel Ponta nu este neapărat în sprijinul d-nei Gabriela Firea. Firește, opinia publică, marea masă a telespectatorilor din România jubilează la vederea fotografiilor scoase din arhiva lui personală de amintiri de fostul președinte al PSD. Căci nu e tocmai de ici-colea să îl vezi în ipostaze familiare, aș zice chiar tandre, pe dl. Liviu Nicolae Dragnea care nu mai știe cum să le arunce surâsuri, zâmbete, priviri mieroase atât d-lui Liviu Maior cât și generalului Florian Coldea. Adică celor pe care de mai bine de un an și jumătate nu mai prididește să îi acuze că ar fi căpeteniile Statului paralel. Toate aceste atitudini mai mult decât prietenoase, unele dintre ele consumate în prezența altei creatoare a hidrei cu mai multe capete cu care se luptă dl. Dragnea- d-na Laura Codruța Kὄvesi-, fiind imortalizate în tot atâtea “piedici în calea uitării”. Nu prea știm bine cum intrate în posesia d-lui Ponta, care socotește că a sosit momentul pentru etapa pac la Războiul.
Or, multora dintre membrii CEX-ului, ca și președintelui ALDE, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, le-a fost cum nu se poate mai pe pe plac tema luptei împotriva abuzurilor, pretinse sau reale, ale Statului paralel. Aceasta fiindcă un număr consistent de componenți ai actualei conduceri a PSD au mari probleme în justiție, dosare penale grele, procese pe cale de a fi finalizate. O bună parte dintre probele împotriva lor au fost obținute ca urmare a protocoalelor secrete încheiate între SRI, condus de d-nii Maior și Coldea, și DNA sau Procuratura generală. Ce vor face toți aceștia în noua situație? Se vor debarasa de dl. Dragnea ca de Satana? Sau vor lua de bună explicația furnizată luni seară la TVR 1 de dl. Șerban Nicolae. Și anume că e vorba despre poze de protocol, întâmplătoare, fără conotații suplimentare. Aceasta însemnând că dl. Maior și dl. Coldea s-au fotografiat cu dl. Dragnea cam tot la fel cum fac turiștii pe litoral cu câte o maimuțică.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Nu va suparati, eu sunt inginer, analizez lucruile punctual, pe bucati separate, chiar daca nu au sens decat in ansamblu.
  Am ajuns la faza cu:
  „Căci nu e tocmai de ici-colea să îl vezi în ipostaze familiare, aș zice chiar tandre, pe dl. Liviu Nicolae Dragnea care nu mai știe cum să le arunce surâsuri, zâmbete, priviri mieroase atât d-lui Liviu Maior cât și ..”

  si vad ca nu ati inteles NIMIC!
  Desigur, pentru mine sau pentru dumneavoastra, a vedea pe Daddy in poza cu dusmanii sai de maorte (numai Sorosh mai lipseste!) este cel putin socant.
  Dar nu noi decidem, ci MAJORITATEA electoratului, cei care voteza cu pedesereul.
  Ori, acestia se ghideaza dupa lozinca admirabil exprimata la inceputul lui 1990, „Noi nu gandim!” , pentru dumnealor imaginile respective nu reprezinta nimic, ei nu sunt capabli de inferente logice elementare, ei cred doar ce li se spune la Antena 3!
  Nici nu mai era ncesara superba explicatie oferita de DL. Serban Nicolae …

 2. Sincer, Dragnea nici sa fie mafiot nu este in stare. Cred ca daca lucra pentru vreo mafie din Italia era demult dat afara cu suturi in fund. Ideea este ca el trebuie sa le aduca si sa le asigure baronilor locali si afaceristilor locali vaci de muls, din ce in ce mai grase si mai frumoase. Trebuie sa-i acopere pe toti astia si sa le permita sa fure in continuare, sa faca afaceri cu statul, sa fure fonduri UE prin firmele lor capuse, sa -si puna rudele si amantele in pozitii bune in administratia statului, sa controleze afacerile statului (cele cu energie mai ales) si, evident sa controleze justitia, pentru ca ea le da batai de cap. Practic, vor sa continue ce au inceput in anii ’90. Daca domn’ Livio este in stare sa faca toate astea nimeni nu se va atinge de el, nici un CEX, nici un baronete local, nimeni. Doamna Firea probabil ca s-a suparat deoarece n-a primit si ea o bucatica importanta si n-au bagat-o si pe ea in seama „baietii” din PSD prin saloanele obscure unde discutau afaceri pufaind din trabucuri si band brandy fin. Chestia asta ii place lui Dragnea, iar un pic de „scandal” facut de o doamna nervoasa mai da „culoare” prin media si ii „intareste” imaginea lui nea Livio.
  Are el grija sa-i ofere doamnei Firea o „prajiturica” buna din vreo afacere cu statul, evident, si un colier cu smaralde pentru ca este un gentleman ce dreacu’!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro