duminică, aprilie 18, 2021

Frăția penalilor nu se dezminte!

Așa după cum scriam îndată după difuzarea primului episod din lungul și plicticosul interviu acordat de fugarul Sebastian Ghiță jurnalistului Ion Cristoiu, mega-tentativa de intoxicare a opiniei publice cu pretinse dezvăluiri legate de fapte ilegale comise în România cu începere din anii 2004-2005, din dispoziția și cu complicitatea unor politicieni, procurori și șefi ai serviciilor secrete a reprezentat o operațiune eșuată.
Nu știu dacă interviul realizat sub egida și pe intens afirmata cheltuială a cotitdianului Evenimentul zilei a fost eminamente o idee a conducerii publicației, a directorului acesteia, dl. Dan Andronic ori îndeplinirea, e drep, la scăzute standarde de calitate a unei comenzi al cărei rost ar fi fost acela al probării veridicității spuselor acelora care susțin cât de puternic a ajuns să fie „Statul paralel” în România. Este însă cum nu se poate mai sigur că Sebastian Ghiţă s-a dovedit mult mai isteț, mai viclean decât Ion Cristoiu. Și-a dus la îndeplinire foarte bine scopul. Practic, nu a făcut nici o dezvăluire incendiară, nu a detonat mult așteptata nucleară, doar le-a provocat o sperietură strașnică celor care știu că au desfășurat între 2004 și 2016 (anul refugierii în Serbia a patronului postului de televiziune România tv), multiple activități ilegale, lăsându-i să înleleagă că are multe și explozive lucruri în tolbă. Că nu va ezita să le folosească în cazul în care va fi forțat să se întoarcă în România și va fi trimis în fața justiției. Că nu are de gând să ierte pe nimeni și că îi va trage la fund cu sine pe toți aceia despre care știe nenumărate lucruri compromițătoare.
Să ne mire oare că dl. Tudorel Toader, ministrul Justiției,care pe zi ce trece se dovedește tot mai disponibil în vederea îndeplinirii tuturor dorințelor liderilor coaliției PSD_ALDE, care nu se dă în lături să le execute ordinul de a modifica în folosul acestora și în disprețul organismelor europene legile justiției, s-a grăbit , zor nevoie mare, să ne reînștiințeze că în ceea ce îl privește nu dispune de nici un mijloc în vederea dinamizării procedurilor de extrădare. Dl. Tudorel Toader n-a reamintit că Ghiță este, în acest moment, judecat pentru infracțiunile comise în Serbia și că totul depinde de bunele de Ministerul Justiției din țara vecină.
Drept pentru care, în lipsă de prea multe activități care să-i ocupe timpul (sarcina siluirii legilor justiției o îndeplinește în regim part time căci mai marii PSD au avut grijă să securizeze reușita operațiunii grație febrilei activități a Comisiei speciale conduse de deputatul Florin Iordache) dl. Tudorel Toader meditează cu glas tare la despăgubirile pe care Statul român ar urma să le plătească foștilor clienți ai pușcăriei.Loc unde ne asigură într-un glas domnii Adrian Severin, Adrian Năstase și Călin Popescu-Tăriceanu a ajuns să zacă noua elită politică a României. Foștii locatari ai pușcăriei ar urma să primească sume consistente fiindcă și-ar fi petrecut anii de detenție în condiții improprii. Cât cinism la adresa celor care mor cu zile în spitale în zicerile compromisului rector suspendat al Universității ieșene!
Văzând că dezvăluirile luiSebastian Ghiță nu aduc prea mult rating, televizunile arondate, angajate trup și suflet în apărarea intereselor coaliției PSD-ALDE și-au modificat rapid agenda. Alte priorități au fost înscrise pe ordinea lor de zi. Miercuri, de pildă, și-au dat silința de a spăla cu toți detergenții din lume păcatele lui Liviu Dragnea care, din câte se pare, a petrecut opt ceasuri grele, oricum rău prevestitoare, la ÎCCJ. La Antena 3, pe lângă Mihai Gâdea și Mircea Badea, o misiune importantă a primit doamna Alessandra Stoicescu. Lucru firesc, de altfel, că doar funcțiile și leafa imensă cu care a copleșit-o pe fosta știristă familia Voiculescu trebuie recompensate. La tot mai pronunțatul focar de infecție publică reprezentat de talmeș-balmeșul intitulat România 9 al lui Ionuț Cristache, emisiune transmisă în chip iresponsabil, însă din înalt ordin politic de TVR-ul dus spre dezatru de d-na Doina Gradea, s-a dedat unei crase operațiuni de manipulare sociologul de partid Marius Pieleanu. Care a avut imensa nerușinare de a-i pune alături pe inculpatul Liviu Dragnea și pe câțiva mari scriitori români care au ajuns și ei să petreacă luni sau ani în pușcărie. Numai că, Tudor Arghezi, de pildă, al cărui nume a fost invocat de dl. Pieleanu, despre care aflu că ar fi și niscaiva conferențiar pe la SNSPA, a fost arestat din cauza activității sale germanofile nu fiindcă ar fi dat mari tunuri financiare, așa cum a făcut președintele social-democraților români și președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României. Al cărui servant necondiționat este dl. Pieleanu.
Pe ordinea de zi a acelorași televiziuni, dar și pe aceea a jurnalistului Ion Cristoiu, care preț de câteva editoriale s-a dedat unor exerciții de auto-admirație pornite de la interviul evocat la începutul comentariului meu de astăzi, a mai intrat o temă. Deplângerea cruntei sorți de care vor avea parte infractorii de presă Gâdea Mihai, Ciuvică Mugur.Grigore Bianca. Plus postul de televiziune situat printre campionii minciunii, calomniei și dezinformării. Sus-numiții au pierdut un proces ce le-a fost intentat de procurorul șef al DNA, d-na Laura Codruța Köveși, Patrulaterul purulent de la Antenele lui Felix va trebui să îi plătească d-nei Kövesi nici mai mult, nici mai puțin decât 300.000 de lei. Pentru aceasta, d-na Kövesi este și mai tare pusă la zid de presa aflată în slujba infractorilor, penalilor, dar și a coaliției PSD-ALDE. Iată că dl. Cristoiu mai atinge o dată culmile ridicolului încercând să ne convingă că d-na Kövesi ar fi chiar mai malefică decât Gheorghe-Gheorghiu Dej.
Estimp, patrulaterul de la Antena 3 se jăluie mai ceva decât atunci când le-a fost arestat patronul ori studiourile urmau să fie evacuate. Invocă libertatea presei. Lansează apeluri la solidaritate. Nu se dă în lături să anunțe că va cere donații publice. Între timp s-a anunțat și primul donator. Patronul publicațiilor Evenimentul zilei și Capital , dl. Dan Andronic. Frăția penalilor nu se dezminte.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Foarte bun articolul si la obiect. Suntem un popor care nu stie sa-si aleaga valorile . Daca am fi un popor civilizat si educat cei ca Gadea, Ciuvica, Badea, Cristache, Ciutacu, Pieleanu si alti manipulatori pe bani grei nu ar fi ajuns sa spele pe creiere atatia telespectatori. Va urmaresc si va citesc toate articolele. As vrea sa va vad si la posturile de televiziune ca invitat pe anumite teme.

 2. Adevarat, insa nu spectaculos :-). Un articol foarte bun dar care nu ma mai surprinde (nu din vina autorului ci pentru ca nu ma asteptam la altceva din partea penalilor – inca mai avem voie sa zicem acest cuvant).

  Am fost socat la inceput de atitudinea maistrului de la EvZ impreuna cu alt sau sef Dan Andronic, socat de turnura Evz ca ziar, apoi de B1Tv, nu de mult Romania Libera (ca ziar, nu ca jurnalisti care din cate am inteles au plecat). Am vazut apoi oameni pt care aveam respect si incredere coborandu-se atat de josnic ca aveam dubii daca eu inteleg bine sau ei au dreptate. Dna Mungiu care s-a dovedit un mare fas urat mirositor de intelectualitate falsa.

  Un lucru mai astept cu interes – momentul suprem cand fostul presedinte Basescu va fi invitat in emisiune la Gadea sa vorbeasca impreuna de statul paralel si totul intr-o atmosfera demna de pupat piata Independentei. Partea nasoala e ca nu mi se mai pare imposibil.

  In articol se vorbeste de Marius Pieleanu – sigur, trebuie amintit caci operatiunea declasanta de dansul are un impact mediatic si trebuie demontata farsa, insa la nivel de individ – sa avem pardon mon cher. În ianuarie 2012, Pieleanu a fost demascat de procurori ca și client al curvelor de lux din bordelul basarabeanului Efim Potval. Acum fiecare cu viata lui privata, dar mai surprinde pe cineva?

  Restul? Un articol bine venit, as fi preferat sa traim intr-o lume normala in care astfel de articole sa fie literatura fantastica a unui univers orwellian paralel undeva far far away in another galaxy pe taramul twilight zone.

  Din pacate actiunea se petrece in ata de reala Romania carageliana.

 3. Foarte adevarat si foarte la obiect!
  Cea mai inteleapta idee ar fi inchiderea acestor posturi-A3, RTV- si lasarea daor a Realitatii si Digi24.
  Iar Gadea, Badea, Ciuvica, Cristoiu, Pieleanu, Savaliuc, Stoiceasca etc, impuscati pe National Arena la o ora de maxima audienta.
  Asta ar curati definitiv tara asta bantuita de co rupti in fund, lenesi, nespalati, prosti, tradatori.
  Traiasca doamna Laura Codruta Kovesi! Fi-ei zilele luminoase si aducatoare de bucurii! Sa ne plecam, zic, in fata curajului si demnitatii acestei fiinte planetare unice!

 4. Utilizarea termenelui de penali, cu referire la persoane, este neclara/ambigua, ceea ce -presupun- autorul articolului cunoaste foarte bine. Trebuie recunoscut ca in toate
  institutiile statului exista persoane crescute si educate in spirit comunist,complet straine/alergice la notiunea de democratie [libertate de opinie, exprimare si actiune].Faptul
  ca au inceput dezvaluiri, in mass-media, cred ca este de salutat si evident de comentat.
  Realitateal ca mediocritatea si submediocritatea a ajuns sa ne hotaraste soarta si destinul ,de
  moment, si ne intuneca viitorul, nu ne poate fi indiferent

  • Ce e asa de neclar in termenul „penali”? Pentru mine e forarte clar si simplu: Penali sunt toti cei cercetati penal, in judecata penala sau condamnati penal. Ce e asa de greu de priceput? Evident, in cazul primelor doua categorii, daca nu se ajunge la judecata sau daca in urma procesului sunt achitati, li se ridica atributul de „penali”.

   • Stimate d-le Liviu,
    Presupun ca sunteti de acord cu afirmatia conform careia DEMNITATEA UMANA este ceea mai importanta atributie, care nu trebuie incalcata. Referitor la persoana se poate folosi termenul de
    invinuit sau de inculpat daca o instanta stabileste acest fapt. Altfel spus termenul/ cuvantul
    penal defineste o actiune si nu o persoana.,Cu alte cuvinte, folosirea lui cu referire la o persoana este NEETICA.
    In alta ordine de idei , DEX-ul nu defineste termenul de penalcu referire la persoana!
    PS. Acest punct de vedere nu este personal. Apartine si altor persoane.
    Nu inseamna ca agreez inculpatii sau condamnatii mentionati in articol, sau ca neg fratia lor!!!

    • De ce? Pentru ca asa vreti dvs.? Sunt o multime de termeni, cuvinte care nu existau sau daca existau aveau alte intelesuri in limba romana. Astas nu inseamna ca nu mai trebuie sa avem cuvinte noi sau sa le dam si alt sens celor existenta. Asa cum am spus, prin penal se intelege si cineva aflat in cercetare penala? Ce e rau in asta daca in urma cercetarii este declarat nevinovat? Daca este cercetat penal, a spune asta, indiferent prin ce cuvinte, cum ii atinge demnitatea? Daca spun ca e penal cuiva care nu este (a fost) cercetat, in proces, condamnat, e altceva evident.

    • P.S. Iar faptul ca defineste o actiune e chiar hilar. Daca tot va legati de limba romana si de semnificatia cuvintelor, de ce putem spune „caz penal”, „cercetat penal” si nu „individ penal”? atat „caz”, „cercetat” cat si „individ” sunt tot substantive din cate stiu eu… Unde e actiunea?

   • D-le Liviu,
    Revin: 1Nu este parerea mea personala.
    2.ACTIUNEA este penala, dar PERSOANA
    intra sub aceasta incidenta, doar in faza de INCULPAT.
    3. Pierde prezumtia de nevinovatie, doar in
    calitate de CONDAMNAT.
    4. Ii sunt ingradite doar drepturle precizate prin
    DECIZIA ,instantei, ramasa definitiva si executorie.
    Pe baza aceasta am motivat calitatea de NEETIC si
    AMBIGUU, pentu acest termen.
    Rerevin: nu contest fratia INCULPATILOR si evidenta lor
    propaganda prin mass-media, care trebuie contracarata
    pri mijloace democratice.

 5. In ceea ce priveste stagiul in inchisoare al lui Tudor Arghezi exista o mare DILEMA. Sa spunem sau sa nu spunem ca minunea poetica intitulata ” Flori de mucigai” isi are inspiratia fix in acea perioada de detentie ? Nu riscam astfel sa ne trezim ca Voiculescu, Copos, Al-de-Becali si cati si mai cati se vor prevala de acest stralucit precedent pentru a reaminti ca si ei au la activ opere de penitenciar ? Sigur recipoca e valabila – mai putea Arghezi sa scrie Florile de mucigai daca ministra la justie in vremea detentiei lui era doamna Pruna ? *** Nici temeiul acelei condamnari – ”activitate germanofila” , sau mai clar spus angajarea in slujba unei puteri straine care isi propunea sa anihileze autoritatile legitime romane aflate in refugiu in Moldova nu trebuie prea des evocat. Este posibil ca Arghezi sa fi actionat asa din lipsa de caracter , dar si din idealism – poate considera ca la remorca Germaniei Romania se va restarta. Pe atunci erau numai el si inca caiva care considerau asa, nu osutaptruzecidemiipe putin cum s-a estimat oficial.

  • In situatie similara vorbim de IOAN SLAVICI, care scie INCHISORILE MELE, in care
   demonstreaza ce inseamna CONVINGEREA , privind un crez politic.
   Sa nu comparam „Lotul Scriitorilor, germanofili” cu „Lotul Infractorilor neocomunisti”.
   privind scrisul si rezultatul operelor!!

 6. Eh, lucia hossu-longin il compara pozitiv pe adrian nastase cu detinutii politici din anii ’50. Sacrilegiu mai mare e greu de gasit. E vina ei? Nuuuuuu, e vina poporului care n-a reusit sa dea glas memento-ului despre crimele comunismului decit prin sus-numita. Marea majoritate a poporului voteaza in functie de ceea ce crede ca este interesul ei economic IMEDIAT, nu pe termen lung, sau in functie de repere morale. Coroborat cu truismul „romanii din mediul rural nu sint interesati de lupta anti-coruptie”, nu prea vad motive de optimism. A se vedea si fratia si unitatea de monolit a u.s.l.-ului de acum citiva ani; nu stiu daca discursul de acum al lui orban va reusi sa spele p.n.l.-ul. La nivel local, continua aceasta fratie in cuget si simtiri (si conturi).

 7. Din ce cauza ezita toata lumea sa spuna ca 15-20 % din populatie face umbra degeaba pamintului ?

  Din ce cauza FBI-ul nostru nu intinde capcane judecatorilor/procurorilor/avocatilor/politistilor si, mai ales, politicienilor ? Asa se face in SUA si nu le merge rau…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Fostul deţinut politic Petre Pandrea îi scrie premierului Ion Gheorghe Maurer (august 1965)

Primul gând care ne-a trecut prin minte, după ce am descoperit şi citit scrisoarea inedită de mai jos, a fost despre „sindromul...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro