marți, iunie 25, 2024

Franta nu se lupta pentru nimeni, nici macar pentru ea!

Am citit cu atentie articolul dlui Matei Visniec. Ii sunt profund indatorat pentru placerea pe care am simtit-o cu  doua capodopere adevarate, scrise de domnia sa: “Petit Boulot pour vieux clowns” (Angajare de clovn) si “L’histoire du communisme racontee aux malades mentaux” (Istoria comunismului povestită pe întelesul bolnavilor mintali); bineinteles articolul de astazi mi-a facut o mai mica placere.

Cunosc lumea ingrata in care traim si faptul ca este mai usor sa critici decat sa lauzi, nu asta este insa subiectul, asa ca, din nefericire, nu pot vorbi despre literatura dlui Visniac, ci despre articolul publicat astazi pe Contributors.ro.

Dl Visniec traieste in Franta si simte o adeziune fata de anumite valori valabile pentru o mare parte a francezilor. Aceste valori au fost promovate de zeci de ani de intelectualitatea franceza,  care a transformat Franta dintr-o mare putere globala intr-o tara care se zbuciuma  sa ramana social, cultural si economic pe un plan net inferior aliatilor ei atlantici.

Nu vorbim despre nici o oroare a lumii anglo-saxone si nici un fel de ultraliberalism, vorbim despre posibilitati! Vorbim despre o realitate creata de un capitalism fiduciar, asa cum l-am descris in articolele mele, dar care exista peste tot, inclusiv in Franta. In Franta, acest capitalism nu a fost importat, este al lor si exista de zeci de ani. Daca Franta si-ar fi reglat si controlat sistemul bancar mai bine decat altii, atunci da, ei ar merita sa traiasca mai bine decat altii, nu au facut-o atunci ce se poate  face.  S-au pierdut sume de bani enorme si acum statul  nu mai poate sustine  lejeritatea. Care ar fi alternativa? Nationalizarea bancilor, trecerea la o economie centralizata? Bariere vamale? Protectionism economic?

Exista o “economie speculativa” si trebuie luptat impotriva ei, de aici insa si pana la economia care produce obiecte de consum si servicii care dispare din Franta si pe care o deplange dl Visniec  lucrurile sunt extrem de departe. Cred ca lumea anglo-saxona sufera mult mai mult decat Franta din cauza concurentei chineze. Ce poate face patronul francez care nu vrea sa dea faliment? Ce poate face statul Francez ? Ceea ce face orice om normal la el in familie: daca nu poti castiga mai mult, reduce cheltuielile. Asta incearca sa faca statul Francez acum.

Traiti in Franta si cunoasteti si felul in care se lucreaza in Franta si felul in care Franta este administrata si miliardele de euro cheltuiti din cauza unor lozinci care “au murit” exact in anul pe care l-ati amintit 1990. Statul social a murit, el inca nu a fost ingropat, ceea ce se petrece astazi in Franta este probabil priveghiul.

Distribuie acest articol

44 COMENTARII

 1. Sesizez doua diferente intre dumneavoastra si d-l Visniec:

  1. dansul are un nume real, dumneavoastra aveti un fel de pseudonim.
  2. dansul are un crez, dumneavoastra aveti o parere.

  Il prefer pe d-l Visniec.

  • Voltaire era un pseudonim (numele a fost François-Marie Arouet ) Ceausescu era un nume, el nu avea un pseudonim. Eu il prefer pe Voltaire. De gustibus non est disputandum, sau daca doriti – de gustibus aut bene, aut nihil :)

  • Crez?
   Am sa dau 2 exemple extreme nepotrivite cu autorul d-ul Matei Visniec.

   Si Hitler avea un crez, a fost urmat de foarte multi intru binele poporului german.

   Lenin, a avut si el un crez. A fost urmat probabil de ceva mai putini decat Hitler, urmat intru binele altora. In cazul comunismul numarul mortilor a fost mult mai mare decat in cazul hitlerismului!

   Sa ai un crez poate sa fie ceva de bine sau pozitiv, la fel cum poate sa duca la pierderi modeste sau nu chiar atat de modeste. Este important sa gandesti cu propria minte, sa vezi cat mai mult din complexitatea lumii in care traim. Sa treci cat mai multe prin filtrul propriu de gandire.
   Este adevarat ca urmam pe altii, suntem infuentati de oameni care au realizat sau impus cu ceva intr-un domeniu. Asta nu inseamna ca acestia au dreptate in orice domeniu sau in orice privinta.

   La fel cum intentia nu insemna si rezultat. Un exemplu care imi vine in minte este cel al Regelui Mihai. Un tanar de 23 de ani, bine intentionat a facut un act cu bune intentii. Dar acel act a insemnat o greseala politica si militara a carui consecinta o mai simtim si astazi in 2010. Nu vreau sa argumentez acum, am sa amintesc doar cuvinte din mesajul radio din 23 August 1944: „… Romania a acceptat conditiile Aliantei …” . Romania a capitulat atunci iar cuceritorul si-a impus vointa in totalitate.

   In ziua de astazi trebuie sa gandim mai mult … Asa va fi pana cand vom inceta sa existam in aceasta lume complexa.

  • TV5-Europe
   Vendredi 22 October , 19:51 ora Bucurestiului

   France Télécom : les apprentis sorciers ?
   Plusieurs dizaines de suicides marquent l’histoire de France Télécom depuis deux ans.
   Que se passe-t-il au sein de cette entreprise de plus de 100 000 personnes, fleuron de l’industrie française ?
   Au travers de témoignages et de documents inédits, nous découvrons un système de management mis en place dès 2004 dont le but était d’inciter au départ 22 000 personnes en trois ans…
   Un reportage de Bernard Nicolas et Jacques Massard.

   Managementul stil american ucide.

 2. Salut Theophyle
  Capitalismul redus doar la trai din rendita nu poate functiona . Pentru simplul motiv ca nu poate asigura rendita la zeci , sute de milioane de cetateni din UE . USA si Anglia , Irlanda au experimentat primii varianta asta si au platit cel mai mare pret pe fondul crizei . De aici si decalajul tot mai mare intre bogati si saraci . Ultimii crescind si in cifre absolute .
  Si in Romania se experimenteaza acelasi sistem . Rendita pentru putini si saracie pentru multi . Fara sa priveasca cineva la efectele unei astfel de ” mutatii ” genetice a capitalismului .
  Francezii vor invata pe propria piele ce inseamna sa pierzi o industrie producatoare de bunuri ( si milioane de posturi de munca ) tot mai mult emigrata pe alte meleaguri . D.a.p.d.v , unicii mai cu scaun la cap in Europa sint nemtii !

 3. Daca dumneavoastra vedeti in capitalismul anglo-saxon un model atunci va inselati… Daca America a dominat lumea ca putere militara si economica sacrificand 40-50 de milioane de americani care traiesc fara asigurare medicala (multi sub pragul saraciei) este un fapt care va incanta, atuci pe mine ma dezgusta.
  Daca statul social (si democratic) moare, atunci spre ce ne indreptam? Statul ne-social? Jungla capitalista?

  • Covisius salut!
   Daca ati citit articolele mele despre democratie si capitalism ati fi inteles exact cum gandesc si ce cred ca trebuie sa se intample. Nu ma incanta de loc ca cineva este sarac si cred ca Obama a facut un lucru bun cu noua lege a sanatatii in SUA. Despre 40-50 de milioane, aici am pareri probabil diferite de ale dumneavoastra.

   America a dominat lumea nu ca putere militara ci ca putere industriala si tehnologica. Noi nu am fi discuta astazi in felul in care discutam dara nu ar fi fost ARPA (stramosul Internetului). Doamne fereste de o jungla! Nu nu vom trai intr-o jungla. Propun o citire a parerilor mele in sera „Spre un Capitalism Decent

   • N-am citit articolele, sunt nou pe contributors… Ma refeream strict la contextul articolului…
    Cei 40-50 de milioane fara acces la sanatate sunt reali, exista date oficiale. De cand Obama a trecut noua „lege a sanatatii” in Congres se pare ca situatia lor s-a mai imbunatatit. Dar republicanii submineaza puternic aceasta lege asa ca, momentan, ar trebui sa fim rezervati in privinta succesului acestei legi… Oricum, imoral si inetic pentru o natiune atat de gloriasa sa-si lase o sesime din populatie la cersit de servicii medicale…

    America a dominat lumea atat ca putere militara cat si tehnologica. E discutabil… i vine puterea militara din capacitatea ei de inovatie, sau inovatia vine din capacitatea militara si economica pe care o are.

    Pe de alta parte, capitalismul are multe metehne. Mai intai distribuitia avutiei… Capitalistul ia tot iar poporul/individul nimic.

    Stiti ce spunea un englez, mai socialist de felul lui:
    “and captains of work must always be….[But] there is a wide difference between being captains…of work, and taking the profits of it.” – John Ruskin

    Unul dintre „fondatorii” capitalismului american:

    „I care not what puppet is placed on the throne of England to rule the Empire. The man who controls Britain’s money supply controls the British Empire and I control the British money supply.” – Nathan Rothschild

    Eu, credeti-ma, am devenit ingretosat de multe aspecte ale capitalismului, avem nevoie de cu totul altceva, daca vrem sa ne ridicam la inaltimea asteptarilor de homo sapiens…

    • Clovis,
     In America poti sa traiesti bine chiar daca castigi putin. Un american incepe sa-si construiasca viata din momentul 0 al vietii lui. Asa este construita aceasta societate. Intreaba-te un singur lucru, daca este atat de rau de ce America este visul emigrantilor din toata lume. Nu sunt aici ca sa apar America sau orice alt stat. Ceea ce incerc sa fac este un lucru extrem de simplu, sa-i fac pe oameni sa inteleaga ceea ce am si scris:

     Privind prin perspectiva istorica pe care meseria mi-o impune, cred ca intr-un fel sau altul omenirea paseste spre un “ev al valorilor finite”:

     1. Poti sa consumi numai cat produci;
     2. Consumi mai mult, trebuie sa produci mai mult;
     3. Daca nu produci mai mult trebuie sa te imprumuti, imprumutandu-te devii dependent de creditor;
     4. Daca produci mai mult decat consumi poti economisi;
     5. Din ceea ce economisesti poti imprumuta pe altii sau poti sa contribui la o mai buna stare de lucruri a societatii tale;
     6. Cine nu munceste macar cit pentru a acoperi ceea ce consuma, devine dependent de altii, cine produce mai mult decit consuma creaza bunastare societatii lui.

     • Eu zic ca poti sa traiesti mai bine in Franta decat in America. Nu ca m-ar fi convins M. Moore si Sicko, dar exista un sambure de adevar acolo… Am avut ocazia sa vad emigrantii de prin America si Canada. Chiar daca au ce manca nu mi s-a parut o viata demna de trait, cel putin din perspectiva unui european… America nu mai e de multa vreme un vis, decat poate pentru cei proveniti din lumea a treia…

      Referitor la punctele tale de vedere

      1. De acord. Tocmai acest lucru nu-l fac americanii care au cele mai mari datorii de pe planeta…
      2. Consumi mai mult, trebuie sa produci mai mult. Americanii consuma excesiv… Produc mult dar consuma si mai mult. Consumatorii sunt educati/manipulati de catre media. Mancarea e de-a dreptul toxica (vezi diabeticii, obezii, cancerosii din USA). De poluare nici nu mai vorbesc…
      3. Asta cu imprumutul au inventat-o tot marii bancheri ai lumii. E atat de bine sa traiesti din dobanzi…
      4. Sunt doar cateva state pe lumea asta (si alea minore) care acum inregistreaza surplus bugetar, nici intr-un caz America…
      5. Schema imprumutului e una diabolica… Lumea n-ar trebui condusa dupa principiul banului care e unul pervertit si pervertitor.
      6. Lumea toata e o retea, interdependenta. Din aceasta interdependenta castiga in general aceiasi jucatori.

      Oricum, discutia e mai mult decat placuta…:)

     • Clovis,
      imi face placere si mie sa am o discutie civilizata cu oameni care poate nu-mi impartasesc reperele doctrinare sau etice. In orice caz nu stiu daca stiti ca nickul dumneavoastra inseamna in franceza moderna Louis, si a fost purtat de Chlodwig, primul rege considerat francez.

    • Ma amestec si eu putin in discutie din 2 motive:

     1. Pentru a-i multumi autorului pentru reactia la articolul domnului Visniec, reactie pe care cred ca multi au avut-o dar nu avut nici timpul si poate nici talentul necesar de a o argumenta suficient de bine incat sa merite pusa pe hartie ( sau, in fine, sa o arunce pe www).

     2. citind comentariile la articolul de fata si exemplele gen Franta vs USA ma simt datoare sa raspund cumva, dat fiind ca am trait timp de un an in Franta iar acum locuiesc in State de 3 ani. Din experienta mea si a celor pe care ii cunosc, nivelul de trai este superior in State. Aici taxele nu iti mananca 50% din venit. Aici stii exact cat te taxeaza statul pt alimente/electrocasnice, alcool pentru ca scrie pe chitanta de la magazin. Aici poti cumpara bunuri made in France la pret mai mic decat in Franta. Marea diferenta este ca in State un venit minim iti asigura un trai decent si fara griji (asta daca nu vrei scoli private si calatorii pe Luna) si asta fara sa astepti pomana de stat – adica de la vecini, prieteni, familie, toti cei care platesc taxele.

     In State tinerii isi platesc distractiile lucrand, fara sa se jeneze, la McDonalds, KFC, Wendys, Five Guys etc. Si aici vorbesc de colegii mei de master. In Franta tinerii (excludem aici tinerii veniti de curand din diversele colonii) se jeneaza sa lucreze la drept casier la supermarket. O fac cel mult pentru 3 luni pentru ca apoi sa aiba dreptul la 9 luni de ajutor de somaj. Nu cred ca e nevoie sa adaug care e viteza cu care se schimbau casierii de la supermarketul meu de cartier in Franta. In Franta, langa Marsilia, in zona comerciala Plan de Campagne – singura deschisa duminica – salariatii au facut greva impotriva actiunii sindicatelor care militau pentru inchiderea zonei comerciale duminica. (ca deh, pentru munca de duminica primeau plata dubla).

     Si din cei 40/50 de milioane de persoane fara asigurare medicala in State – majoritatea sunt tineri intre 18/30 de ani care nu VOR sa aiba asigurare, nu VOR sa plateasca un serviciu pe care cel mai probabil nu il vor folosi si prefera sa plateasca pentru servicii specifice atunci cand le folosesc cu adevarat. Si eu as opta sa nu imi fac asigurare daca as avea optiunea asta, dar datorita vizei si a domnului Obama, nu mai am aceasta optiune care m-ar ajuta sa economisesc $300/luna.

     Si un ultim punct, in liceu, dar si mai tarziu la facultate si la master, la cursurile de economie am invatat ca exista 4 factori de productie majori, fiecare cu rasplata lui, nici unul dintre ele mai bun sau mai rau decat celelalte:

     1. pamantul – renta;
     2. capital – dobanda;
     3. munca – salariu
     4. inovatie/risc – profit.

     Cand credeti ca o sa ne aducem aminte/invatam ca „profit” nu este un cuvant urat?!

     • @Anca

      Profit nu inseamna un cuvant urat; dar nici unul care ar trebui sa ne calauzeasca viata si actiunile…

      Daca tu crezi ca a lucra la mcdonalds si kfc sambetele si duminicile inseamna un pas inainte pentru tine ca individ pentru mine nu… Prefer sa merg la un teatru, sa citesc un Marquez, sa ma intalnesc cu prietenii…

      Trebuie sa recunosti ca nivelul de educatie mediu din USA este sub-mediocru… Nu vorbesc de universitatile de elita care sunt printre primele in lume. Am prieteni care si-au dat colegii la scoli publice. Execrabile! Acum muncesc la mcdonalds pentru a-si da copiii la scoli private…

      Uita-te mai des la etichetele produselor pe care le mananci in America. Uita-te la documentarul King Corn. Vei intelege ca abundenta/ieftinatatea produselor alimentare din state se face cu costul sanatatii. Americanii au intrat de ceva vreme in „era grasului”…

     • Clovis,

      A munci la KFC sau supermarket in weekend sau serile sau in timpul zilei pentru a ma intretine in timpul facultatii/masterului ma ajuta enorm ca individ…pe mine si pe oricare altcineva. Asa cum am muncit in timpul facultatii in Romania, am muncit si aici. Nu la KFC din cauza restrictiilor vizei, ci in cadrul facultatii. Dar nici asta nu mi-a permis sa citesc cat as fi vrut, nici sa ies cat ieseau altii. A cam trecut vremea aristocratilor filozofi care isi permiteau sa se ocupe doar de asa ceva si nici prea multi mecena nu se gasesc care sa te finanteze doar ca sa citesti sau sa mergi la teatru – iti cer si ei un proiect de cercetare, un plan de buget si…o finalizare.

      Si da, nivelul mediu al invatamanatului public pre-universitar de aici e la pamant – comparat cu ceea ce ar trebui si ar putea fi, nu comparat nici cu Romania, nici cu Franta – si asta nu in mica parte din cauza sindicatelor din invatamant care au dat nastere unui sistem aproape la fel de rigid ca la noi.

      Alimentele ce sa gasesc aici – atat timp cat nu cumperi doar semipreparate „microwave ready”, cu un buget mic poti manca sanatos. E drept – in loc de 1 kg de brocolli, 1/2 kg de piept de pui si fructe din care poti manca de vreo 2/3 ori, iti poti lua pizza sau chicken nuggets congelati, cartofi prajiti congelati si 6 doze de CocaCola – tot atat costa. Si da, e bine sa cumperi pui sau peste cand toata lumea cumpara curcan sau sunca de porc pentru sarbatori, e preferabil sa nu te tenteze ofertele la sucuri accidulate sau sa nu cumperi paine care sta in casa o luna fara sa se strice, sa cumperi fructe de sezon daca vrei sa aiba gust. DAR ai alternative si nu doar alternative scumpe. Ce-i drept trebuie sa iti bati capul putin sa iti faci meniul dar daca stii sa gatesti si sa citesti etichetele, e ok.

 4. Daca vrei sa stii ce a facut capitalismul financiar american implementat de „Private Equities” (Goldman Sachs si K.K.R.) in intreprinderile franceze, iti recomand documentarul care a luat Prix Albert London pe 2009:

  La mise a mort au travail
  Jean-Robert Viallet (Réalisateur)
  http://www.amazon.fr/mise-mort-au-travail/dp/B002UQ9UL2/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1287597710&sr=8-1

  O sa intelegi mult mai bine ce se intimpla si de ce demonstrantii au dreptate.

  Cauta si cartile Prof.Christophe Desjours despre deturnarea sensului muncii de catre capitalismul financiar.

  • Moartea muncii salut :)
   Frumos nick aveti :(
   1. cunosc documentarul;
   2. Christophe Desjours este un psihiatru extrem de putin cunoscut care a scris multe lucruri banale. de fapt „marea lui publicitate” si-a cucerit cu ajutorul unor lucrari extem de indoielnice. Le corps, d’abord – Corps biologique, corps érotique et sens moral si ceva mai dramatic, Travail vivant, – Sexualité et travail. Am incercad sa vad ce scrie omul nu am reusit :)

 5. Si, apropos de nationalizare… Gordon Brown a nationalizat o bucata importanta a sistemului financiar britanic… La fel, cati dintre noi stiu ca GM este acum o companie de stat??? Si asta in conditiile unei crize generata exclusiv de sistemul privat, care de data asta nu si-a facut temele…

  Nu pledez pentru socialism in sesnul ideologic, desi sunt foarte aproape de orientarea lui N. Chomsky…

   • Nu au fost prostii dramatice… A fost singura alternativa la bailout, adica la a da bani moca unor institutii financiare globale ultracorupte cu niste CEOi in frunte mai corupti si mai imorali decat tot ce s-a putut imagina. Adica, a da banii contribuabilului bancilor a fost un lucru ingenios? Bancile care au auns in pragul falimentului din propria prostie si zgarcenie???

 6. Stiam ca inseamna Louis, nu-mi amintesc de Chlodwig… Multumesc pentru informatie.
  M-am inspirat din istoria lui F. Guizot si mi-a placut fondatorul francezilor, alturi de Pepino (parca) si Charlemagne…:)

   • Intr-adevar, Clovis este radacina Merovingienilor. Care au decazut si ei in 200 de ani dar au venit mai apoi Pepe (ino) si Charlemagne… Sunt doar legende? Eu credeam ca Guizot a scris istorie. Bine, bazata pe datele de la vremea lui…

    Phyle (Greek φυλή phulē, „clan, race, people”, derived from ancient Greek φύεσθαι „to descend, to originate”) is an ancient Greek term for clan or tribe. They were usually ruled by a basileus. Some of them can be classified by their geographic location: the Geleontes, the Argadeis, the Hopletes, and the Agikoreis, in Ionia ; the Hylleans, the Pamphyles, the Dymanes, in the Dorian region.

    Theo se stie.

    Te numesti „neamul (clanul) Domnului”???

 7. In sfarsit vad si eu un raspuns rational la aberatia aia de articol, ca ma si mir de ce a fost pus pe Hotnews. Statul sa dea, statul sa ne ajute, statul sa faca si sa dreaga…
  Oricum francezii astia sunt pe locul 2 dupa greci la cei mai mari iubitori de comunism care nu au experimentat aberatia pe pielea lor (pentru ca nu au fost lasati de imperialistii de americani in principal), dar macar pentru intelectualii francezi de stanga cred ca s-ar putea face un tarc unde sa incerce si ei pe pielea lor comunismul real ca sa le mai treaca pofta sau macar ca sa ne povesteasca dupa aia cat e de savuros…

  • Petru Salut :)
   In primul rand nu era o aberatie, era un crez al unui om de mare valoare si intelectual serios. Tu si cu mine gandim diferit de dl Matei Visniec, probabil pornind de la experiente diferite in viata care ne-au facut sa ne asumam alte pareri.
   Francezi doresc sa gandeasca socialist (ma rog comunist) dar vor sa traiasca capitalist :)

 8. nu prea cred, e fals ce spuneti. sunt de acord cu argumentele d’lui visniec. esenta e necapitularea societatii franceze in fata noilor constrangeri, desi sanatoase in prezent la originea lor, survenite in urma incercarii de a se salva din catastrofa generata de un sistem financiar paduchios. asta e miza, si in asta consta de fapt diferenta: refuzul de a accepta regresul asistentei sociale din cauza ordinariei sistemului care a aberat, iar acum vrea sa se spele pe maini impunand restrictii peste restrictii. e anormal, e hilar, e imbecil. marea finanta a fost salvata, trebuie sa dea inapoi; nu prin diminuarea pensiilor, a salariilor sau reducerea protectiei sociale, ci prin returnarea in timp a sumelor uriase folosite ca sa-i salveze incompetenta. francezii spun ca totul are o limita; foarte bine ptr ei, bravo lor. poate ei s-au saturat de atata ‘logica’ in „se prabuseste tara!”, si vor sa-si sileasca guvernul sa impuna conditii severe unui sistem bancar nenorocit care a ajuns efectiv sa conduca lumea. poate francezii s’au saturat sa vada ca la furtul sau investitia dezastruoasa ale marilor finantisti, acestia nu platesc cu jobul, ci eventual au un bonus ‘redus’ in cele zece dimensiuni, ca sa nu spun zerouri. practic mesajul francez, declansat de legea pensiilor, este fata de baietii ‘destepti’ ai finantelor, unul transant anglo-saxon: FY2! (asta cu ‘baietii destepti’ nu prea am inteles-o niciodata.. inteleg ‘fara caracter’, sau ‘hoti’, sau ‘retardati’ – ca e clar un semn de grava retardare o investitie dezastruoasa, atat la nivel logic cat si intuitiv, ptr persoana respectiva; inteleg ca probabil vine din traducerea termenului de wiseguys, folosit de mafioti, dar nu are aceeasi conotatie in romana, nu e la fel de indicativ)

  • ” la furtul sau investitia dezastruoasa ale marilor finantisti” a se citi ” la furturile sau investitiile dezastruoase ale marilor finantisti”

  • Ce legatura poate sa aiba sistemul de pensii cu sistemul financiar „paduchios”?
   Gaurile acestui sistem nu sunt umplute din contributiile de asigurari sociale.
   Un sistem sanatos trebuie sa traiasca din propriile-i resurse – ma refer aici la sistemul pensii. Atata vreme cat se accepta (si se asteapta) ca acesta sa se bazeze pe alte resurse, se deschide cutia Pandorei.

   • teoretic. practic fiecare tara a bagat mana in bugetul alocat pensiilor (ptr ca e treaba guvernului, nu exista un sistem de pensii pe lumea asta independent 100%; e dublat de un sistem privat poate, dar pensiile sunt asigurate de la bugetul de stat in cea mai mare parte). o fi ca speranta de viata a crescut nu stiu cat, o fi imbatranirea populatiilor, dar nevoia de a umple golurile uriase date recent (si nu numai) de marile banci a facut multe tari sa-si reevalueze bugetul viitor alocat pensiilor. e motivul ptr care au sarit toti in ultima perioada sa creasca varsta de pensionare fara amanare. poate problema e veche si nu determinata direct de criza, dar a fost pusa direct pe tapet odata cu ingreunarea desfasurarii manariilor financiare. plus ca fondurile private de pensii au suferit enorm, fiind administrate tot prin banci, altele au cazut complet etc etc. nu stiu ce sistem sanatos iti imaginezi tu ca exista si pe unde. daca’l gasesti, zi-mi si mie sa ma minunez…

 9. Globalizarea a schimbat dramatic echilibru de forte din lume. Pe undeva are loc un amestec si pe undeva o separare. Amestecu consta in faptu ca oricine a inceput sa fabrice masini, separarea e ca numai citiva stiu sa faca masini.
  Viitoru va fi ca fiecare va putea face si vinde ce stie mai bine, francezii, probabil, ca vor face vin si salate de boeuf, chinezii chiloti tetra, nemtii scule, americanii avioane militare, romanii sarmale si mici, evreii bani, iar musulmanii matanii, cind se va termina petrolu.

  Nu se poate trece peste propria umbra, mentalitatea unui popor nu poate fi schimbata peste noapte. Si totusi, cred, ca Franta se va salva intr-un fel, nu stiu cum, in negru ii vad insa pa italieni, spanioli. Spaniolii deja nu mai sunt stapini nici macar pe turism.

  Americanii vor supravietui, fara indoiala, au tot ce le trebuie, resurse naturale, tehnologie si vor profita in continuare de migrarea inteligentelor mondiale.

  • Neamtule salut :)
   Povestea nu este noua si de fapt a inceput din 1996. Cand Clinton hartuit de problemele lui cu fermoaru’ a reusit sa NU vada ceea ce au vazut totii. City Bank a reusit contra un cost minor (200 milioane USD – lobby) sa faca bypass la legislatia de control bancar. De atunci am avut doua trei crize mai mici (dot com prin 99-2000_ si inca una prin 2004). Ultima din 2008 a fost devastatoare. si inca nu s-a terminat.

   Restul este vointa popoarelor si inteligenta conducatorilor :)

   • Criza la care se refera Theo este cea care a culminat cu falimentul Enron; un alt „scam” american…
    America va supravietui? Fireste… Dar cred ca-si va pierde statul de numarul 1. O parte insemnata a economistilor de presigiu din USA nu vad economia America revenindu-si curand…

    In fond unde sa se revina? Cresterea la infinit cu 1-5% pe an este imposibila. Cat putem consuma fara a altera ireversibil planeta? Este consumul si cresterea economica idealul natiunilor? Deloc. Io zic ca natiunile isi vor regandi existenta. Simt ca vom avea de-a face curand cu o schimbare majora (paradigm shift). Este limpede ca „productivitatea” si „profitul” nu pot constitui (singure) motoarele progresului umanitatii.

    • Clovis eu de mult numai cred in natiuni, sau ma rog, state. Globalizarea a accelerat amestecu natiunilor, „francezii” sunt un bun exemplu. Nu cred in bunastarea generala si nici in saracia generala. Cred insa ca unii se vor salva si vor trai bine, chit ca traiesc in USA, Ro sau China si altii vor fi vai de mama lor. Ce mi-ar folosi daca as trai intr-un stat number one si io sunt amarit?

     P.S Eu personal am iesit din criza, am avut pierderi mari la bursa, cind a inceput criza, adineauri m-am uitat si am vazut ca am trecut pe cistig, nu f. mult da orsicit, am vindut tot, astept urmatoarea criza!
     PPS Germania merge excelent, mai bine decit oricind in ultimii ani, cel mai mic somaj, crestere economica de ca. 3%, se cauta 30000 de ingi, 66000 de specialisti IT. Unde muncesc avem contracte asigurate pe urmatorii trei ani. Ma doare un pic gitu, in partea dreapta, cred ca am stat in curent.

 10. corecte aprecieri, desigur. nu am inteles niciodata de ce scriitori sau regizori sau actori sau cantareti rock celebri tin brusc sa impartaseasca lumii parerile lor despre economie si politica. eu respect faptul ca pe matei visniec il umple de mandrie ceea ce el numeste lupta francezilor dar faptul ca e un dramaturg de succes nu-i valideaza opiniile socio politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro