sâmbătă, iulie 20, 2024

From Russia with Love : narativa Sputnikului în România

Relațiile lumii occidentale cu Rusia sunt pe o pantă descendentă de peste 10 ani. Războiul împotriva Georgiei din 2008 a schimbat cadrul relațiilor[1] și de atunci orice îmbunătățiri sau semne de reconciliere au fost trecătoare. Anexarea Crimeii în 2014 a îngropat orice speranță de normalizare a relațiilor în viitorul apropiat, iar incidente precum doborârea zborului MH17 sau tentativa de asasinat din Salisbury au ranforsat această realitate.

Pe măsură ce aceste tensiuni evoluau, Rusia a făcut eforturi semnificative pentru a fi bine poziționată în spațiul informațional. Metodele și canalele prin care distribuie informații s-au diversificat iar mesajele au devenit mai rafinate. Astfel, în momentul în care tensiunle au explodat în Crimeea, Rusia a avut capaciatea să atace infrastructura de comunicare din Ucraina, să înnece mesajele ucrainene într-o mare de informație și să împingă rapid mai multe narative alternative[2].

Vicepreședinte al Comisiei Europene, Andrus Ansip, a declarat recent că au fost descoperite peste 4.800 de cazuri de dezinformare venite din Rusia. Canalele media rusești RT și Sputnik au la dispoziție 1,1 miliarde de euro anual iar fabrica de troli din Sankt Petersburg au 1.000 de angajați cu normă întreagă[3]. Acestea reprezintă doar o parte din operațiunile rusești, iar pentru o discuție revelatoare și interesantă despre metodele neoficiale de comunicare recomand următorul episod de podcast : The Curious Case of the Russian Flash Mob at the West Palm Beach Cheesecake Factory[4].

În contextul acesta merită văzut care sunt temele și mesajele propagate de surse rusești în România. Am analizat astfel articolele publicate de Sputnik România din 2018. Această agențe de presă a fost fondată de conglomeratul media Rossiya Sevodnya (care este dețniută de guvernul rus) și se descriu ca un distribuitor de „informații alternative” care „ spune ceea ce alții trec sub tăcere”[5].

Pentru a face această analiză am extras toate articolele de pe situl lor din 2018, si le-am analizat folosind o metodă numită Natural Language Processing (NLP). Pentru detalii vă invit să citiți anexa. Articolele au fost extrase pe 26 decembrie 2018, deci informațiile cu privire la luna decembrie sunt incomplete și trebuie luate ca atare.

1.   Viziunea de ansamblu

Pe data de 26 decembrie am recuperat de pe situl ro.sputnik.md 8.864 de articole publicate în 2018. Luând o privire de ansamblu, putem nota câteva caracteristici.

 1. Frecvența articolelor a rămas relativ constanta de-a lungul anului, publicându-se în jur de 740 de articole pe lună.

Fig.1

Cu privire la temele abordate, ele sunt organizate în mai multe categorii pe website. Figura de mai jos le conține doar pe cele care aveau peste 100 de articole publicate. Categoria cea mai folosită a fost cea de internațional, urmată de societate, politică și Rusia.

Fig.2

Situl are de asemenea un contor de vizite pentru fiecare articol. Însumând toate vizitile primite de toate articolele dintr-o lună, putem observa că Sputnik pare să fi avut cei mai mulți cititori în lunile octombrie, august, iunie și noiembrie. Vizualizările din luna decembrie sunt în mod cert subestimate.

Fig.3

Se poate observa că volumul de conținut produs de Sputnik România și traficul pe situl lor nu sunt deloc neglijabile.

2.   O privire detaliată

Pentru a afla însă mai multe detalii despre ce s-a scris, am procesat textele și am extras conceptele principale din fiecare articol. Tabelul de mai jos conține cele mai des folosite 20 de concepte per ansamblu în 2018. Prima coloană a tabelului arată conceptul folosit, iar restul reprezintă numărul de articole în care acesta și-a făcut apariția în luna respectivă. Astfel conceptul de prim ministru a apărut în 67 de articole în ianuarie, 55 în februarie etc. Trebuie menționat că Rusia + rus și Romania + român au fost agregate pentru că de obicei se refereau la lucruri similare.

Putem observa că țările la care se face cel mai des referire sunt România, Rusia, SUA și Moldova. Se fac des și referiri la Europa. Multe din concepte țin de politică și funcții publice: prim ministru, guvern, președinte. PSD-ul se află și el printre subiectele cele mai discutate. Iar ca personalități îi putem identifica pe Vladimir Putin, Klaus Iohannis și Donald Trump.

Fig.4

Anumite teme sunt relativ generice și pot fi utilizate în multe contexte politice: „prim ministru”, „guvern”, „președinte”, „partid” sau „minister”.

Altele însă sunt mult mai revelatoare cu privire la narativele și mesajele pe care Sputnik le împinge. Iohannis de exemplu este aproape constant criticat și atacat. Rusia este deseori menționată. Uneori e pusă în antiteza cu SUA, care încearcă să stârnească conspirații și sentimente rusofobe și să își aducă bazele NATO cât mai aproape. În momente delicate (cum ar fi cazul Skripal) Sputnik lansează o sumedenie de articole care contrazic narativul vestic. Rusia este de asemenea prezentat ca un aliat de care Europa are nevoie. Și bineînțeles acțiunile rusești și americane din Siria sunt acoperite pe larg.

Conceptul de militar este de asemenea legat foarte mult de evenimentele din Siria (în special în prima jumătate a anului) și de NATO. Își face apariția în articole care vorbesc despre armament rusesc nou (în special rachete) și armament american depășit. Sunt bineînțeles și articole ce se referă la evenimente punctuale cum ar fi pierderi în Siria, exercițiul militar Vostok-2018 din septembrie sau incidentul din marea Azov din noiembrie.

Articolele în care își face apariția PSD-ul sunt de asemenea interesante. Ele amplifică orice mesaj anti occidental spus sau insinuat de membrii partidului. În general se pozitioneaza pro guvernul PSD, anti protestatari și anti opoziție. Când vine vorba de Dragnea, în prima jumătate a anului articolele din Sputnik sunt mixte (destule îl critică pe șeful PSD). După august însă tonul se schimbă iar Gabriela Firea începe să fie aspru criticată de publicație. Trebuie de asemenea menționat că anumiți politicieni PSD par a fi aproape constant lăudați. Printre ei : Tudorel Toader, Olguța Vasilescu, Liviu Pleșoianu, Serban Nicolae și Viorica Dăncilă (care pare să fie politicianul român preferat al publicației).

3.   Articolele cele mai citite

Este interesant de asemenea de văzut care au fost cele mai citite articole de pe site. Vizibilitatea unui articol nu este dependentă doar de tracțiunea organică pe care o are în rândul cititorilor, ci și de deciziile publicației cu privire la ce conținut vrea să promoveze.

a.    Trimestrul 1

Cele mai citite articole lunare din primul trimestru au câteva teme comune. Atacă anumite personaje politice din opoziție: pe Iohannis, PNL-ul, și Monica Macovei; este criticată justiția, DNA-ul împreună cu Codruța Kövesi. Apar articole împotriva manifestanților ieșiți în stradă acea iarnă, a ambasadorului SUA la București, a Uniunii Europene și unele articole exprimă suspiciuni față de țări occidentale.

Politicienii sau simpatizanții PSD în schimb sunt preznetați într-o lumină mult mai bună. Membrii PSD-ALDE luptă cu opoziția și cu străinii iar Viorica Dăncilă, Olguța Vasilescu, Tudorel Toader și Adrian Năstase primesc cuvinte de laudă. De asemenea Sputnik îi dă o platformă și lui Răzvan Savaliuc, fondatorul publicației ”Lumea Justiției” (care recent a depus plângere împotriva lui Frans Timmermans – vicepreședintele Comisiei Europene).

Cel mai citit articol din 2018 a fost cel din februarie care critică puternic revolta unor părinți datorită suspendării cursurilor școlare.

Ianuarie Februarie Martie
Ultima ora: Liviu Plesoianu l-a facut praf pe Klaus Iohannis! 9163 Profesorii nu sunt bonele ieftine ale copiilor vostri! 83182 Iohannis s-a facut de ras in fata presedintelui Serbiei 38356
Mesaj #REZIST – grenade pentru pensionarii PSD… „utili doar morti”! 8536 Au rasturnat la Strasbourg planurile contra Romaniei – iata ce au de spus! 23238 Parintii, vinovati de rezultatele catastrofale de la simulari 24254
Tariceanu da de pamant cu Iohannis – e fara replica! 7603 A iesit la iveala: ce vrea Klemm – replica perfecta a Vioricai Dancila! 22754 Olguta a dat o lectie de eficienta americanilor, francezilor 17169
3300 de trandafiri pentru Olga Buzova: bogatasul care ii face curte 6428 Acuzatie soc: relatie intima Iohannis – Kovesi, chiar din sursa pro-presedinte! 22320 „Americanii au ordonat ca trusturile romane sa fie distruse” – Cristoiu 15903
Soferii romani din Italia risca amenzi uriase. Ce masuri trebuie sa ia 6367 SONDAJ: Ar trebui demisa sefa DNA, Laura Codruta Kovesi? 19065 BREAKING: Explozie in centrul Chisinaului – morti si raniti 12833
Nou: Malin Bot e acuzat de furt! Hotul care striga „hotii”! 6190 Dezvaluire: Cum au fost platiti 140.000 de romani de SUA pentru a iesi in strada 14252 Ce pregateste Adrian Nastase la Moscova 12287
Bogdan Chirieac, declaratie surpriza: „Avem un alt lider al PSD” 6052 Mesaj clar din SUA, inainte de Raportul Toader: „DNA e o organizatie terorista” 9349 Scandal de miliarde: americanii confirma – Romania a luat teapa cu sistemul Patriot 11435
Nemtii lichideaza o fabrica din Romania, dupa ce au refuzat s-o vanda romanilor 5972 Anunt bomba: putem trece vama fara acest document 9134 Savaliuc, lovitura dura impotriva lui Iohannis si Kovesi 10595
Plesoianu incepe 2018 cu o lovitura in plina figura… lui Hans Klemm! 5752 Stirea zilei: Iohannis o va inlocui pe Kovesi cu o procuroare controversata 8935 Succes lui Toader, a reusit acolo unde au esuat PSD+ALDE! 10361
Savaliuc, catre noul sef CSM – „Sa nu ne temem sa dam afara 20 de magistrati” 5279 Ultima ora: Manda si Comisia SRI – cutremur la SRI si DNA, vizat si Iohannis 8759 Mihai Gadea, soc la Bruxelles – dovada vinovatiei Comisiei Europene 10051

Ultimul lucru e să ne uităm la conceptele specifice care au fost des folosite lunile acestea (dar care nu au fost în topul celor 20 pe tot anul).

În ianuarie, fostul premier Mihai Tudose demisionează și apar articole ce-l pun într-o lumină negativă. În februarie apar mai des critici la adresa DNA-ului și Codruței Kövesi, publicându-se și un număr de teorii conspiraționiste legate de ea (ex pierde finanțările lui Soroș, o pregătesc ”străinii” pentru președenție sau diverse intervenții din venite din occident).

Ministrul justiției Tudorel Toader este menționat datorită protestatarilor care îi cereau demisia și cererii sale de revocare a lui Kövesi.

În martie a avut loc scandalul Skripal, în care un fost spion rus împreuna cu fiica sa au fost otraviți pe teritoriul Marii Britanii. Astfel au aparut conceptele de afacere, britanic și Moscova.

Conceptul de alegere a fost folosit datorită alegerilor prezidențiale din Rusia.

Ian Tudose companie presa
38 37 35
Feb DNA Kovesi procuror leu Toader
74 71 33 31 30
Mar general informatie Moscova alegere presa public afacere britanic
51 44 43 42 42 42 40 39

b.    Trimestrul 2

În prima parte a trimestrului au apărut câteva articole ce invocau un război datorită ripostei statelor occidentale (SUA, Franța și Marea Britanie) la atacul chimic asupra orașului Douma (Siria). Se reiau atacurile asupra lui Klaus Iohannis, Codruța Kövesi și Monica Macovei.

Viorica Dăncilă, Liviu Plesoianu (un deputat PSD cu viziuni pro ruse), Tudorel Toader, Răzvan Savaliuc, Ingrid Mocanu și Adrian Năstase sunt din nou prezentați într-o lumină pozitivă uneori făcându-se referiri la lupta lor împotriva intervențiilor malefice străine. În acest trimestru apare și un articol despre actorul Dan Puric care este apărat în fața unui presupus atac la imagine.

Aprilie Mai Iunie
Din aceasta noapte, omenirea este la un pas de razboiul total 24002 Azi noapte, Tudorel Toader a raspuns ferm atacurilor din Germania 26794 Asa ceva nu a mai fost: In Chisinau a venit potopul 40037
Viorica Dancila, neasteptat de dura: l-a pus la punct Iohannis din doua vorbe! 19378 Lovitura anului: Iohannis a fost condamnat! Savaliuc l-a denuntat! 19649 Profesorii nu au nevoie nici de florile, nici de pumnii parintilor! 38246
Liviu Plesoianu – gest de curaj fabulos! Unic in istoria Parlamentului! 19210 Soc pentru Basescu si alti ex-demnitari: condamnarea de azi ii poate duce la inchisoare 15563 Macovei va fi data pe mana procurorilor! Acuzatii grave 36626
Pas clar spre razboiul total! Cote maxime de tensiune, populatia prevenita! 16044 Savaliuc reia atacul, penal si cu sume uriase! A gasit reteta contra lui Iohannis! 13312 Alegeri anticipate: Planul Bruxelles-Iohannis – divulgat 12339
Accident mortal in Orhei – pieton calcat de trei automobile 13814 Anunt: Marea Britanie se pregateste pentru al Treilea Razboi Mondial 12587 Miscari surpriza ale Casei Regale – sunt semne clare ca se pregateste ceva 11998
Mesaj sfasietor al unei angajate de la Ambulanta 12295 Dosar devastator pentru Kovesi – turnatorie din interiorul DNA 12393 Dragnea a facut cea mai importanta declaratie din cariera! 11632
Adrian Nastase, superb: lectie de inalta diplomatie si atitudine in conflictul din Siria 11187 Lovitura de teatru: Plesoianu si Ingrid Mocanu au invins! Noua tema a mitingului 10982 Romania in scandal – Toader, amenintat direct din Europa 10745
Accident groaznic langa circul din Chisinau: sunt victime 11083 Ministerul Educatiei pune biciul pe profesori, fiindca au salarii mari 10920 Generalul Iliescu: Planul SUA si iata ce vor de la noi 10352
Bucuresti – „Moldova da o adevarata lovitura diplomatica!” 9670 Iohannis, atacat fata in fata: huiduieli si acuzati 10271 Savaliuc are solutia salutara in cazul Kovesi, da peste cap amanarea! 9981
Atac mizerabil la adresa unui mare roman! Dan Puric, umilit grav! 9015 El s-a luat azi de Iohannis! Cine este si ce a patit omul care s-a pus cu presedintele! 9630 Kovesi, facuta praf de bulgari: Plan secret, implicarea CIA 9031

Dacă ne uităm la conceptele specifice din acest trimestru, se poate vedea clar că situația din Siria este acoperită pe larg de Sputnik. Atacul statelor occidentale a fost puternic criticat, iar mai multe susțineau că a fost ineficient, majoritatea rachetelor fiind doborâte de regimul sirian.

În mai conceptul de premier pare să se fi datorat  mai multor articole pozitive despre Viorica Dăncilă iar în iunie a început cupa mondială de fotbal (astfel conceptul de mondial). Articolele despre Liviu Dragnea se datoreaza sentinței sale de 3 ani și 6 luni (care nu e definitivă) și au fost în mare blânde cu liderul PSD.

Apr Siria + sirian atac arma chimic situatie general informatie international racheta
107 68 56 50 49 44 44 40 40
Mai copil premier
42 33
Iun mondial europa Liviu Dragnea tara
52 37 37 37

c.     Trimestrul 3

Cel mai citit articol acest trimestru a fost despre pesta porcină. Protestul diasporei a fost de asemenea discutat în termeni critici. Altfel vedem același pattern de laude și critici. Sputnik are păreri foarte bune despre Șerban Nicolae, Victor Ciutacu, Eugen Teodorovici, Tudorel Toader, Liviu Dragnea (articolele despre liderul PSD încep de-acuma să fie mai pozitive), Liviu Pleșoianu și Răzvan Savaliuc.

Încep atacurile la adresa Gabrielei Firea și sunt continuate cele adresate membrilor opoziției: Klaus Iohannis, Traian Băsescu, Dacian Cioloș și Ludovic Orban. Mai multe instituții și personalități occidentale sunt de asemenea criticate : ambasadorul american Hans Kelmm, Jean Claude Junker, Uniunea Europeană sau guvernul olandez.

Iulie August Septembrie
Lovitura letala a pestei. „48.000 de porci sunt sanatosi, de ce ii ucideti?” 61329 Socul zilei: Teodorovici, curaj total: l-a lasat fara replica pe insusi Hans Klemm! 49153 Stirea noptii: Savaliuc arunca in aer #REZIST: protestele, comandate de afara! Video soc! 39189
Minune in Grecia: Uimitor ce s-a intamplat in timpul incendiilor devastatoare 19671 Casa Regala da o adevarata lectie lui Iohannis si politicienilor! Fara replica!… 26898 Ipocrizia Olandei corupte: Schengen contra cost portul Constanta! 15123
Scandalul momentului: Basescu, atac grosolan – Ciutacu, scarbit de atata ipocrizie! 10687 Lectie dura din Germania pentru Diaspora: „Sezi bland, plateste-ti taxele si impozitele” 21613 Capatul drumului pentru Liviu Plesoianu? Atac fara precedent in politica! 13338
Accident mortal: Erau LIVE pe Facebook – „Pune-ti centura ca incepe aventura! Sa mor eu!” 9411 Toader, gest de curaj unic: pune capat imixtiunii lui Klemm si a FBI! 16482 LEGE: Moldovenii cu pasaport romanesc vor fi chemati la arme 13039
Celebru regizor, indemn radical la Suspendarea si Demiterea lui Iohannis 9343 Opinie din US Army despre actiunile jandarmilor 16142 Iohannis, facut praf de o cunoscuta internauta din Germania: „Urat o sa ramaneti!” 12225
Serban Nicolae dezvaluie o premonitie a lui Eminescu despre Iohannis! 8870 Dragnea, mesaj total pentru SUA si UE: „Nu suntem slugile voastre!” – Reactie 13245 Flash: In plin scandal, o veste exceptionala pentru Dragnea! 11764
Eurodeputat: Ni se vor da pe tava purcei hormonati, buni sa provoace cancer” 7992 Socul zilei: Iohannis, acuzat din doua surse de prim rang – agent strain! 12751 Acuzatie de ultima ora – Firea si Pandele, intr-o combinatie uriasa! Semnal pentru Dragnea 11432
Distractie si reactii pe plan mondial – VIDEO cu seful CE beat pulbere la NATO! 7801 Patronul fermei cu 141.000 porci, atitudine dura – refuza sacrificarea lor 12536 Savaliuc, lovitura maxima: Droguri la #REZIST – complicatie la nivel inalt! 11336
Cutremur in politica: Orban e terminat, PNL e acuzat oficial de frauda fiscala! 7551 Simona Halep i-a facut praf in fata lumii intregi pe mitocanii „Mu#e PSD” 12187 Serban Nicolae trimite o „racheta nucleara” catre Gabriela Firea 10867
Toader l-a facut MAT pe Hans Klemm! Ambasadorul – invins cu propriile arme! 7188 Lovitura de teatru: La aceasta ora, Hellvig si Lazar – trimisi in penal, demers incredibil! 11134 S-a confirmat: in timp ce Dragnea era atacat, din PSD s-a depus amendamentul tradarii! 9023

Privind conceptele specifice acestui trimestru, NATO apare mai des datorită summitului din iulie. Conceptul de million apare datorită unei combinați dintre cupa mondială din Rusia (de unde și conceptul de mondial), o serie de știri economice (ce explică parțial și conceptul de leu) și datorită protestelor (milioane de lei în pagube sau milioane plătite de Soroș).

Concepte legate de Republica Moldova apar datorită suspendării (pentru a patra oară) a președintelui Igor Dodon, știri despre cum se poate participa la referendumul pentru familie din România, a desfășurării Congresului Mondial al Familiilor în Chișinău și un marș pentru unire cu România.

Conceptul de apărare a apărut mai des datorită doborârii unui avion militar rusesc IL-20 și a exercițiului militar „Vostok 2018″.

Liviu Dragnea este menționat mai des luna aceasta datorită unor cereri din PSD pentru demiterea sa și a ședinței Comitetului Executiv Național ce a urmat. În acest context Dragnea e prezentat într-o lumină favorabilă, rezistând puciștilor.

Iul milion nato mondial leu
48 43 40 39
Aug milion tara companie protest leu presa
41 37 36 35 34 34
Sep leu Liviu Dragnea republica aparare Chișinău
36 35 35 30 30

d.    Trimestrul 4

Cele mai citite articole de la sfârșitul anului se axează și mai mult pe separarea politicienilor români între patrioți care apără România în fața intereselor străine și incompetenți care fac țara de râs. Din prima categorie, Viorica Dăncilă este cap de afiș. Alături de ea sunt Titus Corlățean, Mircea Diaconu, Liviu Dragnea, Liviu Pleșoianu, Răzvan Savaliuc și Daniel Ghiță (un luptător profesionist care critică raportul MCV). Personajele negative sunt Klaus Iohannis, Augustin Lazar, Traian Băsescu și Elena Udrea. László Tőkés își face aparița într-un articol despre separatism iar în decembrie cel mai citit articol a fost unul în care jurnalistul Mălin Bot este irnoizat și făcut (indirect) un soroșist.

Octombrie Noiembrie Decembrie
Viorica Dancila – lectie de demitate in Parlamentul European! 50917 Savaliuc da Lovitura momentului – chiar cand #REZIST pregateste o actiune de anvergura! 19731 La Alba Iulia, Malin Bot si-a luat un scuipat ardelenesc intre ochi! 19616
Ultima ora: Mircea Diaconu face praf Bruxelles-ul, da exemplu de curaj si atitudine! 27081 Intrebare justa: oare cati profesori isi cunosteau acest drept? 14109 Bataie ca-n filme! Ciutacu a sters podelele cu Basescu! 17505
Vestea zilei: Cutremur pentru Basescu si Maior : Elena Udrea toarna la FBI!!! 23620 Replica superba si ferma a Jandarmeriei la indemnurile huliganice care vizeaza 1 Decembrie 13511 Mesaj dur din Germania: „Nu va iert si nu uit, #PNL-istilor portocalii!” 14234
Bomba! Dragnea ar pregati cea mai spectaculoasa decizie din Romania ultimilor 28 de ani 23217 Stirea serii: Savaliuc a gasit „eroarea” familiei Iohannis –„Va primi maine citatia” 12617 Premiera: Viorica Dancila s-a enervat si dat de pamant cu Raluca Turcan 13972
Basescu, implicat in scandal de nivel mondial – se probeaza acuzatii care il pot distruge! 22375 Soc de nivel mondial – daca se confirma, Romania poate arunca in aer SUA! 12501 Mircea Badea, teorie geniala: Iata de ce va reusi „Veorica” sa conduca Consiliul UE 11092
Savaliuc loveste naprasnic: Arestarea unei celebre judecatoare CCR! 18120 Lazar primeste lovitura de gratie chiar de la Parchetul General 11248 Daniel Ghita plezneste o figura importanta de la Bruxelles – ii arunca adevarul in fata! 10521
Soc in Europa: atacurile UE la adresa romanilor au trezit nationalismul la viata! 15654 miting autonomist de amploare, declaratii incredibile! Tokes, mesaj radical! 11081 Mesaj dur din China: „Haina de primar ii era mare, cea de presedinte ii este cearsaf!” 9953
Titus Corlatean a explodat, pur si simplu: a facut praf Bruxelles si Ambasada lui Klemm! 15428 Dragnea l-a prins pe Iohannis! Dovada nimicitoare, fara replica! 10263 Plesoianu il face praf pe Iohannis, a descoperit o gafa uluitoare – ridicol total! 9653
De acord cu atitudinea si discursul Vioricai Dancila in Parlamentul European? 13193 Iohannis, implicat in scandal international major! Dancila puncteaza! 10245 Flash: Veste uriasa – PSD-ALDE au votat masura fiscala asteptata! Opozitia se revolta! 9026
Savaliuc ne contrazice: cine e in spatele arestarii Elenei Udrea. „Viata ei e in pericol!” 12121 O ziarista l-a facut praf pe Lazar – cea mai tare intrebare pusa unui procuror general! 10228 Viorica Dancila – sah mat la Opozitie, lectie de demnitate si politica nationala! 8803

Printre conceptele specifice se observă prezența referendumului pentru familie din octombrie, dar și o discuție mai aprinsă despre Uniunea Europeană : previziuni despre dezintegrare, brexit, slujbe și salarii în UE dar și potențiale relații viitoare mai bune cu Rusia. Conceptul de muncă s-a datorat discuțiilor despre slujbe și salarii dar și unor declarații a Olguței Vasilescu (care era la momentul acela ministra muncii).

Cu privire la conceptul de poliție apărut în decembrie, el s-a datorat atacului terorist de la Strasbourg și protestelor vestelor galbene din Franța.

Oct munca referendum uniune europa comisie public
40 39 38 37 36 35
Noi proiect milion general premier
41 40 37 35
Dec proiect tara politie consiliu premier
37 31 25 24 23

4.   Concluzii

Această revizie a mesajelor pe care Sputnik le publică în spațiul mediatic românesc permite tragerea câtorva concluzii. Studii anterioare ale campaniilor de comunicare rusești din spatiul est european au observat că una din strategiile lor e să aleagă un număr mic de politicieni anti sistem (care au mesaje anti occidentale, conspiraționiste și/sau pro ruse) și să se axeze pe ei[6]. Deși acest lucru se întâmplă și în România, prin aparițiile lu Liviu Pleșoianu (un politican minor dar cu opinii pro Ruse) sau ale lui Răzvan Savaliuc (cu publicația sa ”Lumea Justiției” ), majoritatea spațiului mediatic este încă dominat de politiceni din inima sistemului. Acțiunile și declarațiile lor par a fi suficeinte pentru a promova narativul dorit de publicație.

Altă observație este limbajul inflamator și teoriile conspiraționiste pe care Sputnik le promovează (o caracteristică observată în mai multe analize ale propagandei rusești)[7]. Comparativ însă cu alte campanii de comunicare, eforturile rusești par a fi relativ mici. În Ucraina, rușii au inundat spațiul mediatic cu informații, teorii și narative care să le justifice sau să le camufleze acțiunile[8]. În țările baltice narativele se axează pe contestarea legimitității existenței acestor state și pe un revizionism istoric puternic. De asemenea, se vorbeste foarte mult despre puterea militară a Rusiei și a incapacității NATO de a apăra aceste teritorii[9]. Există similarități și în România, dar intensitatea acestor mesaje pare a fi mai scăzută (deși nu este nesemnificativă sau inofensivă). Acest fapt se poate datora lipsei unei populații rusofile suficient de mare, a lipsei resurselor, lipsă de interes sau a unei baze culturale pe care o pot folosi. Un pesimist ar putea spune însă că elitele noastre politice și administrative sunt deja suficient de corupte, incompetente sau slabe încât nu e nevoie de mult efort pentru a submina traiectoria occidentală a României.

O ultimă observație pe care o s-o fac este lipsa unui mesaj al bunăstării rusești. Sputnik prezintă Rusia ca o mare putere care se bucură de respect internațional, își menține valorile tradiționale și nu e nevoită sa accepte ordinea mondială americană. Sunt expuse pe larg capacitățile ei militare, acțiunile din Siria, noile generații de rachete și armele nucleare. De asemenea Vladimir Putin este prezentat ca un lider puternic, ferm și respectabil. Lipsesc însă știri despre prosperitatea populației ruse. Articolele despre inovații din sectorul civil sau reușite ale industriei rusești sunt rare. Astfel probabil că Sputnik ne oferă o imagine destul de precisă asupra consecințelor unei alinieri pro Moscova. O societate militarizată, ierarhizată vertical, axată pe valori tradiționale și obediență care caută respect și din care lipsesc inovațiile tehnologice și o bunăstare răspândită în societate.

NOTE_______________________________


[1] Emerson, Michael 2008, Post-Mortem on Europe’s First War of the 21st Century http://aei.pitt.edu/9382/2/9382.pdf

[2] Iasiello, Emilio J. 2017, Russia’s Improved Information Operations: From Georgia to Crimea https://ssi.armywarcollege.edu/pubs/parameters/issues/Summer_2017/8_Iasiello_RussiasImprovedInformationOperations.pdf

[3] Vasilache, Adrian, Costin Ionescu 2019, Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene: Am descoperit peste 4.800 de cazuri de dezinformare din Rusia, dar media pro-Kremlin sunt foarte bine finanțate

https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-23009081-exclusiv-video-andrus-ansip-vicepresedintele-comisiei-europene-descoperit-peste-4-800-cazuri-dezinformare-din-rusia-dar-media-pro-kremlin-sunt-foarte-bine-finantate.htm

[4] https://www.wnycstudios.org/story/curious-case-russian-flash-mob-west-palm-beach-cheesecake-factory

[5] https://ro.sputnik.md/docs/about/index.html

[6] Nimmo, Ben 2016, Sputnik: Propaganda in a New Orbit http://infowar.cepa.org/Reports/Sputnik-propaganda-in-orbit

[7] https://www.cepa.org/power-vertical

[8] Iasiello, Emilio J. 2017, Russia’s Improved Information Operations: From Georgia to Crimea https://ssi.armywarcollege.edu/pubs/parameters/issues/Summer_2017/8_Iasiello_RussiasImprovedInformationOperations.pdf

[9] Engelhart, Katie 2015, Meet the Colonel in Charge of Countering Russian Propaganda in Lithuania https://news.vice.com/en_us/article/59emgz/meet-the-colonel-in-charge-of-countering-russian-propaganda-in-lithuania

Anexă : detalii cu privire la analiza NLP

Pentru a  scrie această analiză, a fost nevoie să extrag articolele de pe situl https://ro.sputnik.md/ , să identific adresele articolelor scrise în 2018, să extrag doar textul articolelor împreună cu alte informații relevante, să trec textele printr-un sistem NLP și într-un final să extrag conceptele principale identificate de sistem.

Mai întâi am folosit un web scrapper care a extras toate linkurile. Am identificat patternul de URL specific articolelor scrie în 2018 și am selectat doar acele adrese. Am folosit apoi R (un limbaj de programare) pentru a extrage textul (fără alte infomații cum ar fi meniurile), titlul, rezumatul, categoria articolului, vizualizările pentru fiecare articol și luna în care a fost scris.

Am folosit dupa accea un pachet R numit UDPipe pentru a tokeniza fiecare cuvând din fiecare text și a identifica caracteristicile sale (spre exemplu poziția în propoziție și funcția sa). Am eliminat tipurile de tokenuri irelevante și am aplicat un model de alocare latentă Dirichlet pentru a identifica cele mai importante 20 de concepte din fiecare text.

_____________

Sprijiniți proiectul Contributors.ro cu mici donații

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. Bravo! Multumim pentru informatii! Este un studiu unic , ceva ce nu cred ca s-a mai realizat pana acum. Totusi, sunt curios cine a creat aceste scripturi pe care le-ati utilizat in analiza dumneavoastra. Apoi, incerc sa inteleg de ce anumite articole au avut un numar atat de mare de vizualizari, precum cel din februarie 2018 care critică puternic revolta unor părinți datorită suspendării cursurilor școlare. Aparent, rusii sunt interesati de orice actiune care implica societatea romaneasca, chiar daca are loc la o scara locala. Ciudate sunt si atacurile asupra lui Iohannis si opozitiei din Romania comparativ cu liderii altor state estice. Inseamna ca totusi le este teama rusilor de Romania sau Romania poate reprezenta o mare problema pentru Rusia. O fi din cauza scutului de la Deveselu sau parteneriatului strategic cu SUA? Vladimir Putin, Klaus Iohannis și Donald Trump. Interesanta este si schimbarea de ton privind liderii PSD, azi sunt criticati, maine sunt ridicati in slavi unii dintre ei…
  Cred ca, monitorizand astfel de informatii de la Sputnik, putem anticipa in functie de ce se publica acolo, urmatoarele mutari ale Rusiei pe tabla de sah.

  • Salut,

   Ca sa iti raspund pe scurt eu am scris scripturile pentru analiza.

   Nu stiu sigur de ce anumite articole au fost asa de populare (as avea nevoie de acces la website analytics) si prefer sa nu fac presupuneri.

   • Tocmai mă gândeam dacă cifrele de vizualizare pot fi considerate veridice.
    Ar fi interesant să fie cumva coroborate cu alte informații, ca de exemplu căutări pe Google ale acelorași subiecte…

  • Am sa va raspund doar la o parte din intrebare. Atunci cand, enervat de vreo postare semnata Sputnik si in general fasita pe FB intru pe site-ul lor ca sa le spun dulce, gasesc ca sute de comentarii anterioare mi-ai „facut treaba” mai bine si mai dur decat as fi facut-o eu. Asta arata doua lucruri. Ca penetreaza peste tot dar ca si creaza mai mult resentimente. Nu stiu cum aceasta perseverenta are efecte in timp, dar ce spun am constatat personal.

 2. Felicitari pentru efort si articol. E dovada clara ca razboiul nu s-a oprit niciodata. Dictatura e instaurata cu pasi mici dar siguri: https://www.bbc.com/news/world-europe-47488267

  Rusii (prin Sputnik) sint doar „la incalzire” in Romania, ei stiu foarte bine ca majoritatea populatiei nu-i apreciaza. Treptat insa generatiile care au cunoscut ororile rusilor vor dispare si noile generatii crescute cu fake news vor fi mai usor de manipulat.

  Ceea ce e grav e influenta Rusiei la toate nivelurile si in Europa: Putin, un dictator (18 ani presedinte https://www.bbc.com/news/world-europe-44024184), participa la evenimente mondene in Austria (https://www.bbc.com/news/world-europe-45229235), finantari obscure ale diverselor grupari (FN in Franta https://www.bbc.com/news/world-europe-39478066) si nu in ultimul rind acordarea licentelor RT in EU. Daca stie toata lumea din EU ca RT manipuleaza, deci nu respecta codul deontologic al jurnalismului, de ce nu se retrag licentele? Ultima referinta, infiltrari: https://www.bbc.com/news/world-europe-47370408

  Si da, coruptia si servilismul penalilor care au condus Romania 30 de ani usureaza munca rusilor in mod considerabil.

 3. Orice ziar este ca un automobil cu direcția dereglată: trage dreapta sau stânga, uneori când dreapta, când stânga. Puteți lua orice platformă sau jurnal și să procedați la aceeași analiză, cu aproximativ aceleași rezultate.
  Sputnik este post de propagandă (termen de origine catolică, readus în actualitatea secolului XX de un nepot al lui Freud, din America, dar despre care noi credem îndeobște că este inventat de Lenin și Stalin). Și vorba ceea: ce-ați vrea să facă lupul, să aducă oi la stână?
  Prostia este că relațiile cu Rusia nu sunt tratate rațional și diplomatic. Sunt lăsate necontracarate trompete ieftine ca Pleșoianu și alți bătăuși ca el, și se induce public ideea că Marele Urs e la graniță. După ce că nu suntem nici pro-occidentali, nici pro-europeni, ne manifestăm profundul caracter anti-rusesc pentru că … Pentru că prostie, că altfel nu-i pot zice. Asta e singura cale de interacționare cu Rusia? Probabil că nu. Poate sunt și lucruri de câștigat.
  Războiul din Georgia a fost o agresiune necurată, însă în termeni geopolitici a fost un răspuns la expansiunea NATO. „Răcirea” relațiilor Occidentului cu Rusia ar merita niște analize mai de profunzime.
  În 20 februarie, discursul lui Putin despre starea federației tratează chiar problema creșterii veniturilor populației Rusiei. Iar în termeni de inovație, cel puțin în ceea ce privește domeniul militar, rușii nu sunt chiar așa retardați. De ce nu sunt tratate aceste subiecte de Sputnik, întrebați-i pe ei. Sau propuneți-le să mergeți la ei în studio să discutați.
  Culmea e că avem pattern-uri culturale slave și slavoide, chiar parte din patrimoniul nostru este genetic slav și chiar rusesc (se pot face analize în SUA!), frecăm oblomovist toate problemele noastre importante, dar ne descoperim afinități orale cu cel mai nobil liberalism. Oare cum se uită un rus (nu neapărat miliardar imperialist) la noi? Poate că-i cazul să privim mai atent la noi-înșine.

  • @Ghe.
   „termen de origine catolică…”

   Desigur, Sputnik este post de propagandă, precum spuneți, dar termenul „propago, propagare” s-a aflat în limba latină cu mult înainte ca cineva să se gândească măcar la creștinism, cu atât mai puțin la anul 1054, și semnifica aproximativ același lucru, multiplicare, extindere, transmiterea unor informații/caracteristici de la un grup/generație la altul/alta. Utilizarea lui în domeniul politic este mai recentă decât catolicismul.

   Trebuie să fiu de acord că relațiile cu Rusia sunt insuficient de „rațional și diplomatic” tratate de către guvernanții noștri actuali. Este, într-adevăr, o prostie să te plasezi voluntar într-o poziție dependentă de un furnizor de energie în condițiile în care ai privilegiul de a putea fi independent energetic. Cu alte cuvinte, să sabotezi propria industrie energetică pentru a satisface interesele oligarhilor interesați de importul de energie. Există voci care numesc „prostia” asta pe numele ei real, trădare a intereselor naționale, și speră ca într-o zi trădătorii să-și primească răsplata cuvenită.

   Apoi, lupul, care nu ne putem aștepta, precum spuneți, „să aducă oi la stână”, ne zice de vreo doi ani că este gata-gata să ne dea foc la stână dacă mai îndrăznim să ne-o apărăm. Că, dacă nu cumva, gălețile pe care le-avem pregătite să stingem focul pot fi folosite ca să aruncăm după el dacă ne atacă, devenind astfel agresori ai „lupului” ?!?

   Doar că, dacă cleptocraților nu le pasă de unde fură și care sunt consecințele fărădelegilor lor, fiind gata să vândă stâna oricui și oricând fără urmă de scrupul, noi, oile și caprele cele multe, am mai văzut lupul la stână și când a mai fost pe-aici a făcut prăpăd. Prin urmare, am vrea să-l știm cât mai departe de iezii noștri. Iar când face greșeala să se apropie, preferăm să-l avem aproape pe „vânătorul” britanic cu Typhoon, ori pe cel canadian cu F18, pentru că F16 are oarece jenă față de MIG29. Iar după vacanța în Crimeea, lupul și-a amintit că-i cam place turismul în Vest…

   Cât despre originea slavă, teoria mă surprinde. Tocmai ce s-au perindat în spațiul acestei platforme câțiva autori propagatori (!) ai teoriei conform căreia am avea origini maghiare, pentru că la venirea protomaghiarilor pe meleagurile noastre era pustiu! Intrați carevasăzică în contradicție cu ei. Mă rog, istoria se discută, dar când se relativizează în felul acesta, eu cred că-i mai bine să-i trimitem pe țuțerii dugheniști ai lui Putin „să-și frece oblomovist singuri problemele” în altă parte.

   • Mărturisesc că nu m-așteptam să mi-o primesc așa „light” – credeam c-o să citesc multe cuvinte cu *******. Poate-i bine să precizez:
    – știu ce-a făcut lupul când a trecut pe-aici. Am crescut cu relatări ale diferențelor: „când au venit nemții, erau niște domni, ne-au dat zahăr și ciocolată, când au venit rușii, ne-au luat tot, l-au împușcat pe bunu’ ” etc. Dar ororile războiului au ceva universal, din nefericire.
    – nu l-am citit în viața mea pe Dughin – o singură dată era ceva despre el la televizor, dar am mutat după 2 minute;
    – valurile de invadatori lasă urme în genele unei nații. Dacă mergeți prin Moldova și credeți că ochii albaștri sunt o moștenire vikingă, vă cam înșelați (deși și-aici încap discuții). Și dacă vă rătăciți prin Oltenia profundă și dați de niște domni mai bruneți, să știți că nu soarele este singurul factor explicativ. Dacă nu confundăm geneticul cu culturalul, ar trebui să acceptăm că, per ansamblu, ca nație, avem o moștenire slavă. Sau, ca să mă fac bine înțeles: O PARTE din patrimoniul nostru genetic vine de la slavi. Sunt mai multe surse științifice în acest sens (e.g. https://bmcgenet.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12863-017-0487-5). Dacă ne uităm la vocabularul limbii noastre, la topomime, la nume, la unele obiceiuri, originile slave sunt destule.
    – e foarte bine să ne apărăm cu F16 și F18, dar pentru mine asta nu servește la mare lucru dacă suntem majoritar și de facto o populație de mujici pupători de moaște și votanți de hoți. Sau putem fi în continuare, dacă linia care separă lupul de lumea bună va rămâne așa. Istoria ne arată însă că liniile se mișcă. Unii le împing iar alteori le retrag, din interese politice. Apărarea unor răzeși retarzi ca noi (scuze!) nu cred că are șanse de a deveni în sine o direcție strategică a NATO și UE.
    – despre originile maghiare (în totalitate), nu cred că se merită comentat. Am găsit o carte despre RO, scrisă de un ungur șmecher, care avea ca subtitlu „Despre cumani și tătari”! Așa că ….
    Între Occidentul liberal, cu problemele și schismele lui, și Rusia mereu amenințătoare, cred că suntem pe nicăieri, deocamdată. Nu cred că-l putem seduce pe Trump dacă-l invităm la Ateneu să asculte Ciocârlia și nici nu cred că dealurile Moldovei ascund lasere de putere care topesc instantaneu tancurile și dronele rusești, după cum nu cred nici că dacă SRI-ul reușește să-i bage lui Putin în așternut o codană focoasă cu grad de colonel, poziția Rusiei față de noi se va schimba. Constat doar că ne ducem dracului în jos pe zi ce trece, în toate domeniile, de la demografie la educație și știință, dar că e bine că avem niște clienți de serviciu de înjurat. Marele Urs, cât e departe, se potrivește perfect. N-o mai frecăm oblomovist, dar ne procrastinăm (în mod original, padre Ilici dixit!). Ne dizolvăm încet în acizii propagandelor post-adevărului și ni se pare că suntem vreo cine știe ce chestie subevaluată (încă).

    PS: referitor la propagandă, ca parte a unui denumiri, apare prima oară (cred, o să caut pe Gallica!) în „Congregatio de propaganda fide” și nu prea putea să nu fie de origine latină (cealaltă variantă era să fie un substantiv comun dintr-o altă limbă latinizat – atunci era exclus ca pe fiica bulibașei din Strehaia s-o cheme Propaganda). Cealaltă referire e la Propaganda (New York: Horace Liveright. 1928) lui E. Bernays, părintele PR-ului și al ingineriei consensului public, deci și al marketingului.

    • @Ghe. – foarte utilă distincția între genetic și cultural, mult prea multă lume o ignoră. Maghiarii înșiși nu sunt maghiari decât dpdv cultural.

     Cât privește invadatorii din Moldova, aici ar fi de discutat: când vedeți sate numite până în ziua de azi Dobrovăț sau Miroslava, credeți că asta făceau invadatorii, stăteau să întemeieze sate? :) Iar în Dobrovăț există un detaliu și mai interesant, pe care n-o să-l găsiți pe nicio hartă: o parte a satului (cam o treime, cred) e cunoscută printre localnici cu denumirea de ”Ruși”, iar o alta ca ”Moldoveni” :)

     Și în Transilvania se întâmplă același lucru, chiar una dintre cele 7 cetăți ale sașilor era Bistrița. Care nu prea e nume german :) Concluzia ar fi că nu e vorba de ”invadatori”, ci de un amestec de populații care au conviețuit sute de ani împreună, înainte de venirea maghiarilor și sașilor. Uneori doar localnicii mai păstrează memoria separării etnice a două sate, astăzi părțile satului s-au amestecat și nu mai e vreo distincție vizibilă între ele.

    • @Ghe. – nu cred că dealurile Moldovei ascund lasere de putere care topesc instantaneu tancurile și dronele rusești

     Nu, lasere nu, dar niște radare Lockheed există. Și urmăresc traficul aerian până la 400 – 450 km (deci mult dincolo de R.Moldova). Asta e, facem și noi ce putem. Laserele de putere sunt montate pe Humvee, iar pe alea americanii le operează doar ei, nu ni le dau și nouă:

     https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Zeus_system.jpg

    • @Ghe. Bizare alternante – intre postari foarte pertinente si altele foarte nepertinente – ne dezvaluiti pe acest forum. Nu stim ce sa mai credem despre dvs. Ba le ziceti la marele fix cu Ceausescu, ba tineti cu rusii, ba e spuneti ca in comuna primitiva (probabil) isi mincau tatii.
     Cu privire la romani, stim cu totii ca avem si chestii slave dar asa au si polonezii, cehii, care chiar asta si sunt, si asta nu ii face rusi in vorba si-n simtire. Ca sunt toti pe aici, mai putin maghiarii si finlandezii, indo etc. si chestia cu ochii albastri…mai putin interesant.
     Vointa a fost de a vorbi o limba latina domnule. Asta e marele model civilizational. Nu stiu de unde scoateti ca nu suntem „pro-occidentali” si „pro-europeni”. Mai nou nu suntem europeni? Suntem turcici, musulmani, chirchizi? Cine sunt acesti „nu suntem”? PSD? Tinerii needucati, distrusi de invatamantul romanesc…? Cine nu suntem, nu au fost? Pasoptistii? Scriitorii romani interbelici si antebelici? Poate le scoateti de la nea Razvan Theodorescu, tiranofilul.

 4. Indivizii din Romania care colporteaza aceste „stiri” via canalele de „informatii” trebuie pusi in catuse sau in camasa alba cu cureluse – la alegere.

 5. Urmaresc de ceva vreme, cu indignare, atat marsul guvernelor PSD catre i-liberalism cat articolele de sprijin pentru acesta politica din Sputnik. Daca fauna din guvern incepe sa semene cu cea din anii ’50, articolele din media Sputnik seamana clar cu Scanteia acelorasi ani.
  Cel care scrie la Sputnik, pe langa propaganda toxica (si foarte evident mincinoasa) impotriva statului roman, aduce si dezgustatoare ode dictatorului Putin este Dragos Dumitriu, un fost parlamentar roman.
  Juramantul pe care l-a depus in calitate de deputat:
  „Jur credinţă patriei mele România;
  Jur să respect Constituţia şi legile ţării;
  Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României;
  Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor;
  Aşa să mă ajute Dumnezeu.”

  Sa inteleg ca respectivul este sperjur (nefiind in timpul mandaului nu poate fi acuzat direct de inalta tradare) sau Dumnezeu=Putin ?

 6. „Un pesimist ar putea spune însă că elitele noastre politice și administrative sunt deja suficient de corupte, incompetente sau slabe încât nu e nevoie de mult efort pentru a submina traiectoria occidentală a României.” Insa nu doar atat: e uluitor cum intelectualii isi limiteaza analiza la ultimii 4-5 ani, ca si cum toate naravurile de mai sus (slabirea increderii in statul care e atacat de rusi, batjocorirea culturii, rescrierea istoriei, promovarea rusofililor, etc, etc) nu ar fi fost folosite rafinat si masiv de tzari si de urss.

 7. Felicitari pentru acest gen de articol foarte rar in presa noastra , articol care delimiteaza clar presa de infomatie de presa de opinie si comentariu, ca sa nu mai amintim de dezinformatorii si manipulatorii de serviciu .Analiza aplicata si detaliile despre metodele de prelucrare a datelor sunt o premiera la noi si sper ca acest model de prezentare obiectiva sa fie preluat si de alti autori tineri.

 8. Si invers e valabil: studierea atacurilor mediatice ale Rusiei (as adauga faptul ca nu vorbim doar despre ofensiva oficiala, ci si despre diverse grupari satelit cu interese diverse, de la cele idealist-polticie pana la cele pecuniare) este cat se poate de utila.

  Aceste atacuri dezvaluie intimitatea intereselor Rusiei, diversele obiective regionale, capacitatea de atac si – mai ales – profundul dispret pentru proprii oameni. E o traditie daca ne amintim cati rusi a omorat Stalin si dispretul fata de viata soldatilor rusi.

  Mie mi se pare o mare hiba a oricaror atacuri mediatice: te dezvaluie, este imposibil sa ataci fara sa scoti capul, si asta e fatal pana la urma.

  Interesant- daca te acoperi, nu poti ataca, spatiul mediatic are legi diferite de spatiul fizic.

  De altfel, credibilitatea este oricum scazuta, asa ca mare lucru nu iese,

  Problema principala este terenul – daca e propice sau nu. Din pacate, Romania ultimilor ani este extrem de vulnerabila. Dupa parerea mea umila insa, si chestia asta e cu dus-intors: suntem atat de imbecilizati, incat nu ni se mai potrivesc tehnicile de manipulare, croite pentru oameni cat de cat normali.

  ///

  Una peste alta, cred ca Rusia cheltuie bani degeaba. Cel mai probabil, este vorba despre purjarea unor bani din buget de catre diverse grupari interesate doar in bani. Troli, reviste, articole – toate par doar pretexte pentru umflarea buzunarelor unora. Orice nash isi are nashul si de ce sa nu il fure pe Putin, daca, vorba unui intelept dambovitean, daca pot? :-))

 9. Cateva observatii!

  „Relațiile lumii occidentale cu Rusia sunt pe o pantă descendentă de peste 10 ani.”

  perfect adevarat, insa mie formularea mi-ar sugera ca pana in 2005 relatiile Lumii libere cu Imperiul Raului erau excelente, ceea ce nu este cazul!

  „Altă observație este limbajul inflamator și teoriile conspiraționiste pe care Sputnik le promovează”

  corect, dar nu cumva pentru ca ASTA SE CERE, ca asa ceva merge foarte bine, prinde la public?!
  Este vorba in fond de legea cererii si a ofertei!

  „O ultimă observație pe care o s-o fac este lipsa unui mesaj al bunăstării rusești. .. Lipsesc însă știri despre prosperitatea populației ruse”

  Este perfect firesc!
  Pe de o parte, nimeni nu i-a acuzat pe mujici de prostie, ori „bunastarea ruseasca” ar fi un non-sens, o contradictie in termeni!
  Pe de alta, de ce sa zica de BUNASTAREA, cand votul popular din decembrie 2016 a fost pentru dictatura, impotriva domniei Legii, pentru iesirea din UE si NATO, din lumea civilizata!
  Daca romanii ar fi dorit bunastarea, nu l-ar fi votat pe Dracnea!
  Dar alegatorii au aratat ca vor un Tatic autoritar, puternic, nu bunastare!!!

  „din care lipsesc inovațiile tehnologice și o bunăstare răspândită în societate”

  sa fim seriosi, electoratul nostru nu este de loc interesat de astfel de povesti! sa fie la altii, inovatiile tehnologice, si bunastarea raspandita!
  Noi apreciem in schimb sacosa electorala rosie si statutul de asista social!
  Nu este de mirare ca Sputnik le vorbeste pe limba lor unora deja convinsi …

 10. Trebuie sa intelegem ca nu e vorba doar de sputnik, dar sunt si o gramada de articole platite in presa occidentala. De exemplu BBC, de la reportaje la analize si opinii. Am facut fact check si am incercat sa urmez flow-ul BBC prin care poti contesta un articol fals facut de ei, nu e usor, te lovesti de un zid. Daca analizam unii autori la marele ziare europene, e foarte clar ca lucreaza pentru rusi. Citesc presa occidentala cu mari rezerve si atentie decand am vazut cum functioneaza.

  In afara de aceasta au personal numeros prin ambasade in vest si fac lobby peste tot unde pot. Au copii la scoala care povestesc povesti ce bine era in URSS, au adus un teatru cu piese care spuneau ce bine era in URSS ca toti aveau de lucru si primeau apartamente gratis, a trebuit sa explic copilului ca e propaganda si fals pe exemple concrete. Nu mai spun ca au relatii excelente fata de noi cu personalitati la diferite nivele, nu stiu ii invita la petreceri sau cum fac, dar sunt mai bine vazuti decat un simplu roman.

  As putea spune ca lucreaza inteligent si metodic, iar noi umblam haotic si inca nu intelegem ce vrem, cine suntem.

 11. ”ei stiu foarte bine ca majoritatea populatiei nu-i apreciaza.” Normal că nu-i apreciază, pe piață concurența e acerbă, rușii n-au cum să se pună cu unul ca Codrin Ștefănescu care prinde un căcat, îl sugrumă cu mîinile goale și îl mănîncă crud în direct, nu ca Rareș Bogdan, care îl gătește și-l mănîncă cu lingurița de argint din farfurioară de porțolan. Românii joacă tare, nu se-ncurcă cu subtilități de genul fake news, la noi se sparge totul în breaknews și curge sînge în fiecare seară la oră de audiență maximă.

 12. Naratiunea, mai degraba. Altfel, suna bine si ‘narativa’, un fel de cooperativa de naratiuni, chiar daca termenul nu e inca recunoscut de academicieni.

  Acum, strict despre basmele cele ‘noi’ de la Rasarit: nu, nu sunt rusesti. Sunt copiate, plagiate unele, altele doar modificate pe ici pe colo:
  1. antioccidentalismul nu e rusesc, ci occidental, si vine in special dinspre intelectualitatea de stanga care, dupa ce a distrus colonialismul in mentalul colectiv [perioada cu pricina a ajuns mai neagra decat evul mediu in imaginarul maselor], s’au apucat sa loveasca si in cultura si traditiile europene, asa, din plictiseala, ca prea erau burghezo-mosieresti si antice; rusii putinisti nu au facut altceva decat sa repete cu o bucurie tampa placile emanate de diversi pretiosi parizieni.
  2. conspirationismul si stirile false. din cate stiu primele stiri-bomba false au aparut prin secolul 19, in US, ca sa nu mai zic de almanahul lui Swift din 1708. Rusii is micii copchii, ingana efectiv povestile altora.
  3. instrumentele de propagare. asijderea.
  4. tezele. de pilda etatismul in educatie, la pachet cu disciplina si anihilarea drepturilor parentale in procesul educativ, toate de sorginte germana.

  Prin urmare, as caracteriza propaganda ruseasca ca fiind mediocra, monotona, repetitiva, previzibila, cu o audienta insignifianta. Snoave de 2 bani, pardon, de 2 ruble. Ca nici nu cred ca’si permit mai mult, iar scriitorii lor talentati ori au murit de mult ori au emigrat.

  • Subscriu.

   Dupa umila mea parere, propaganda estica nu se rezuma la Rusia, ca stat.

   Si desi este de o calitate sub-mediocra, este organizata (prin traditie), considerata o arma. Intr-un fel, chiar este, daca scopul utilizarii sale este destabilizarea incepand din proximitate.

 13. Sultanul otoman planuieste indelung sa invadeze Moldova ca sa o pedepseasca pentru nesupunere.

  Vizirul trimite o patrula in recunostere, in Moldova.

  „Ei, vizire, ce fac moldovenii?”

  „Maria Ta, au aflat ca venim! Au otravit fantanile, au ars granele, au distrus drumurile si casele si au fugit toti in padure!”

  „A! Bine asa. Data viitoare nici nu mai venim. Le trimitem numai veste ca vom veni. Restul fac ei singuri!”

 14. Articol foarte interesant, original, bazat pe fapte. Im place.

  Ceeace nu mi-a placut este un detaliu de ordine stilistic:

  Folositi in titlu cuvantul NARATIVA, iar in text cuvantul NARATIVUL. Niciunul nu exista in vocabularul limbii romane in forma de SUBSTANTIV, ci doar (vezi DEX) in forma de adjectiv.
  Substantivul din limba romana care corespunde substantivului din limba engleza THE NARATIVE, in franceza LE NARRATIV este NARATIUNEA.
  Deci – atentie! Daca tineti neaparat sa inventati cuvinte in limba romana, va sugerez varianta masaculina, pentru a corespunde cel putin cu franceza. Si fiti cel putin consecvent…

 15. E asa de complicat sa iti dai seama ca asta nu de fapt presa ci manipulare? Mizeria asta de sputnik ar trebui interzisa pe teritoriul Romaniei. E chiar culmea sa accepti sa fii sabotat de rusnaci. Iar romanii, mari doritori de cancan si circ, bine-nteles ca au nevoie ca de aer de sputnik.

 16. Concluzia de retinut:

  „Astfel probabil că Sputnik ne oferă o imagine destul de precisă asupra consecințelor unei alinieri pro Moscova. O societate militarizată, ierarhizată vertical, axată pe valori tradiționale și obediență care caută respect și din care lipsesc inovațiile tehnologice și o bunăstare răspândită în societate

  Fata de aceasta situtie mediatica a rusilor si oficinelor lor imi aduc aminte de o lozinca psdaista din cred ca 1992 si o readaptez la situatia actuala:

  Votand psd sau roromania adica Dragnea sau Ponta votati Putin si Rusia.

  Cred ca eletortul roman ar trebui sa inteleaga ce spun eu si sa procedeze in consecinta desigur fiecare dupa convingerile sale adevarate sa stim si noi o socoteala.

  • Erata:
   Votand Psd sau ProRomania adica Dragnea sau Ponta votati de fapt Putin si Rusia. Asta vreti? atunci votati asa !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Bogdan Batrin
Bogdan Batrin
Absolvent de stiinte politice (SNSPA), are un Master in Comunicare Politica (University of Leeds) si momentan e consultant independent in comunicare si analist de date in Bruxelles.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro