luni, octombrie 2, 2023

Furtul intelectual şi metastaza politică

În România, stagnarea este imaginea metastazei care a cuprins elita politică şi statul, în egală măsură. Imobilismul care a urmat revoltei “ colective” se întemeiază pe voinţa de a conserva şi de a întări privilegii. În acest peisaj al încremenirii şi complicităţilor, furtul intelectual devine emblema acestui moment istoric. De la miniştri la infractori încarceraţi, gestul plagiatului a devenit unul cât se poate de natural. Nimic nu tulbură această concordie naţională. Plagiatul este fie decoraţia ce ornează cariere fie mijlocul prin care pedeapsa poate fi scurtată. Indiferent de circumstanţe, furtul intelectual este practicat cu nonşalanţa pe care doar certitudinea impunităţii o poate conferi.

Suspendarea normei juridice care a permis acest spor de creativitate penitenciară este doar o soluţie de moment. Evocarea studiului de impact care ar fi menit să clarifice efectul legii este o formă de sfidare a inteligenţei publice şi a bunului- simţ. Dincolo de sofisme, abrogarea acestui text de lege este un test care nu mai poate fi ocolit. Menţinerea lui, în orice formă, ar marca continuitatea ce dovedeşte ca statul român are o singură menire- aceea de a proteja pe cei ce sunt deţinători de privilegiii, cu orice preţ.

Deloc întâmplător, cei ce comit acest act al furtului intelectual aparţin castei care socoteşte dreptul ei de a conduce ca pe unul acordat pe vecie. Coloanele oficiale şi arbitariul de stat sunt expresiile acestei puteri pe care şi-o arogă. Între cetăţeni şi ei se află o linie pe care nimeni nu o poate trece. Străzile desfundate, cartierele cenuşii, tramvaiele murdare sunt destinate acelei Românii care trebuie să rămână, etern, ceea ce a fost dintotdeauna, un rezervor de braţe de muncă şi de voturi. Stagnarea, subdezvoltarea, impunitatea, dispreţul, demagogia, toate acestea sunt semnele unui viitor pe care nu încetăm să îl trăim,deja, ca prezent. De la Victor Ponta la Gabriel Oprea, furtul intelectual este parte din traseul de carieră al arivistului perfect. Academiile de ramură, adăpostind personalităţile remarcabile ale acestei ţări, sunt spaţiile în care influenţa se trafichează, fără emoţii. Impostura academică încadrează portretul celor care spoliază, domină, manipulează.

România modelată de aceşti oligarhi refuză, în mod deliberat, transparenţa şi meritul. Ea mizează pe această încremenire mocirloasă, din care nu pare să mai existe ieşire. Elita politică este permanent regenerabilă. Politicienii dispăruţi lasă loc altora noi, marcaţi de acelaşi stigmat al rapacităţii şi al cupidităţii. Operele penitenciare al corupţilor nu încetează să fie scrise, spre a fi validate de acei magistraţi pentru care respectarea legii permite suspendarea exerciţiului propriei conştiinţe.

În România de acum, metastaza politică defineşte condiţia statului însuşi.Inamic al libertăţii, protector al privilegiilor, luat în stăpânire de oligarhia partinică, statul din România se opune propriilor cetăţeni, cu tenacitate perversă.Extinderea furtului intelectual este semnul acestei patologii. România de astăzi şi de mâine este doar România lor, niciodată a noastră.

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. Asa este, dar nimeni, nimeni, nimeni nu spune dacă este ceva de făcut și ce. Sigur că la țară sunt insi care cred că în Evul Mediu oamenii aveau șase picioare si care nu știu numele monedei naționale. Sigur că statul este captiv. Dar mai incolo? Ne pregătim de inmormântare? Scriem necroloage, care de care mai frumoase si mai mișcătoare? Ar trebui ca specialiștii in drept constituțional să găsească portița, fisura, organul sănătos din trupul ăsta cu metastaze si să revenim la viață, pe porțiuni mici, pentru inceput… altminteri facem naveta intre deznădejdea unora și nepăsarea celorlați, ca intr-o cuscă.

  • Nimeni, dar nimeni, nu are curajul, sau capacitatea, de a cauta o forma de razvratire a individului impotriva propriei mentalitati de supravietuire, sau dezvoltare multilateral dezvoltata; un cerc vicios din care se poate iesi doar cu sacrifcii. E cineva dispus sa piarda acum ca sa castige in viitor ?
   To be or not to be! Mai cinstit decat prevede legea romana democratica a recunoasterii intelectualului copy-paste, a politicianului dedicat trup si suflet partidului, a functionarului bugetofag, favorizat deschis de statul de drept actual, care stat e sigur castigator in cursa cu posibilii mici si multi evazionisti, dar deosebit de generos cu marii afaceristi conectati, toti intr-un final, la acelasi robinet bugetar.
   Grea dilema, din care nu se poate iesi decat prin proteste, dezbateri, opozitie reala; cum spuneam mai sus o razvratire a cetateanului impotriva sistemului, dar o razvratire concertata, omogena si sustinuta civilizat. Altfel demolam ca sa incercam sa reconstruim ce s-a daramat; ori, pana acum, doar statul ne-a aratat ca este capabil de astfel de model de dezvoltare multilaterla dezvoltata(adica castiga chiar fara sa faca nimic constructiv, doar demoleaza).
   Deci opozitia, protestul, este unica forma de actiune civilizata prin care putem schimba ceva: intamplator nimeni din mass media nu spune, nu explica, cum functioneaza politica occidentala democratica, comparativ cu politica autohtona democrata. Doar speculeaza si i nterpreteaza zgomotele de fond care-i asigura identitatea de catelus de paza al puterii democrate, bineinteles.
   Uite ca eu am spus-o!

  • @Marina Vlaicu
   Stimată doamnă, e foarte simplu! Dacă în țara asta și-ar face fiecare (sau măcar o mare parte dintre noi) treaba cât mai bine, acolo unde are ceva de făcut, nu ar mai exista nici furt intelectual, nici impostori, nici corupție, nici „pomană electorală”! Aceia care chiar fac asta (adică se străduiesc să își facă treaba) e bine să insiste, aplicând „principiul cocoșului din „Punguța cu 2 bani”…”, să le explice și celorlalți să facă la fel! Care sunt acei „celorlalți”? Fie cei care „se fac că fac treabă”, fie funcționari în instituții, care „taie frunze la câini”, fie cei care, deja deveniți defetiști vin cu clișee de tipul „toate partidele – aceeași mizerie!”, „toți sunt la fel, niște hoți!” și altele asemenea! Și mers cu acest efort de a le explica – eu zic, frecvent: „mă voi face că nu înțeleg că nu ați înțeles, până când veți înțelege”! – până când, de „gura” noastră vor începe să facă ceea ce trebuie, ceea ce au de făcut, de fapt! Știu că e greu, dar cineva trebuie să o facă și pe asta! Iar eu nu cred că în România au (mai) rămas doar ticăloșii, mincinoșii, puturoșii, pomanagii, bețivii și hoții!

 2. Suspendarea efectelor legii care patrona ` operele penitenciare` si continuarea dezbaterii pe acesta tema infirma si ideea de stagnare. Evocarea `cartierelor cenusii` ori a `tramvaielor murdare` aduce a cliseu. Nu om fi reusit sa demolam cartierele triste lasate de comunisti , dar hai sa deschidem ochii si sa observam si zonele imobiliare noi care au schimbat radical orasele. Iar designul si aspectul tramvaielor actuale sunt mai mult decat acceptabile – poate merita sa le utilizm cu totii mai mult ca sa puten sa ne pronuntam in cunostinta de cauza.
  Mai important este ca alegerile care se vor desfasura anul acesta vor permite populatiei sa isi desemneze din nou reprezentanti legitimi, punand capat aranjamentului politic actual care e onorabil dar nu foarte legitim. Si mai important e Raportul MCV din ianuarie 2016 care vorbeste despre INCREDIBILE PROGRESE nu despre metastaza. Plansul n-ae rost .

  • @ MIHAI2,
   domnule, este vorba despre „Furtul intelectual şi metastaza politică”.
   Mai rasfirati, baieti, ca vi se vede intentia de a devia discutia; asadar, repet titlul „Furtul intelectual şi metastaza politică”

   • Nici eu nu am gasit vreo legatura intre furtul intelectual si metastaza politica pe de-o parte si cartierele cenusii ori tramvaiele pretins murdare. Totusi ele apar toate mentionate in acelasi articol, Cum as putea devia discutia si cum as putea sa ma rasfir cand sunt atat de singur in raport cu ceilalti autori de postari de sub articol. Dar da , o oarecare deviere de la trendul plansetului si al scrasntului dintilor se impune tocmai in perspectiva alegerilor care se apropie rapid si care vor limpezi vreme. Asta ziceam eu ca ar fi de bine pentru cei de buna credinta care nu pescuiesc in ape tulburi.

 3. Tanarul Stanomir are azi dreptate. Romania e facuta sa le mearga politicienilor bine, nu noua. Noi dam voturi , munca , si spagi (la spitale , la politie , la dna invatatoare , la primarie si in n alte locuri) .
  De aceea nu e nevoie de o natiune educata , de educatie,de universitati, de cercetare ci de academii de informatii, de securitate , de politie. Dar fiindca in afara de bani politicienii vor sa fie acoperiti si de o onorabilitate academica ca si Elena Ceausescu, modelul lor analfabet, copiaza si mint. Ce credeti ca aveti de invatat de la Oprea,un general care are un vocabular de 150 de cuvinte? A inceput prin a isi plagia propria teza, apoi altii pe care i-a condus au facut la fel,. La fel a ajuns si general, de carton bineinteles, prin bani si influenta politica. Sunt altii nenumarati. Tanara generatie, Cristian Busoi, procurorul general interimar si cati si cati …
  Ati observat insa ca nu se discuta de teze plagiate in matematica, chimie, fizica ,inginerie? Doar teze cu un bogat continut de bla-bla in care poti scrie orice. Astfel de teze si astfel de conducatori de doctorat nici nu n-ar trebuie sa existe macar.
  Romania este o tara a imposturii, cu valori inversate, cu exemplul cel mai graitor Victor Ponta. Cum de a fost votam, cum de a fost suportat 3 ani acest ins plin de tupeu , si mediocritate si la randu-i plagiator. El si sotia lui Daciana, cu spectacole pe stadioane, mostenitorii spirituali a lui Nicolae si Elena sunt imaginea Romaniei de azi , Romania imposturii

  • Scuze Mike, dar mai există plagiate şi la domeniul disciplinelor reale. Nu aşa de frecventa, dar există Dacă îţi aduci aminte de venstitul Mang, candidat la funcţia de ministru şi infromatician. Se mai plagiază şi pe la Poli şi la Agronomie, şi la medicină, nu doar la drept şi istorie.

   • Ai dreptate. Se mai plagiaza si la stiintele reale. Mang e numai un exemplu, fost ministru al invatamantului. Drept recompensa a fost ales in ARACIS sa evalueze universitati,catedre profesori etc. Odata intrat in sistem, sistemul are grija de tine.Un mic exemplu.
    Nu ne-a spus mai ieri Adrian Curaj ca nu paraseste Academia de Securitate a lui Oprea fiindca cercetarea si inovarea tin de securitatea nationala. A promit un ordin, trebuie sa il execute.

    Problema care se pune si asteptam un raspuns si de la tanarul Ionut Stanomir,este cum trecem de la Romania imposturii la Romania educata? Romania educata va fi fie o lozinca, fie o revolutie.
    Cum sesiunea de examene e pe sfarsite am vazut deja o colectie intreaga de copiute strase de colegi de la studenti. Raul incepe mult mai de jos, Mang , Busoi, Oprea,Ponta nu sunt decat vectorii unui fenomen la scara nationala.

 4. Un text foarte puternic, scris cu forta data de mânia legitima si revolta morala scadenta.

  Trebuie insistat foarte intens asupra plagiatului: este burta lor moale, locul de intersectie al imposturii funciare si rezolutiei infractionale ce caracterizeaza aceste nulitati hoatze care paraziteaza România de 26 de ani.

  • O sa se implineasca patru ani de la lansarea subiectului de plagiat (sau descoperirea sa in Romania? vai) Acum 27 de ani tot despre academicieni din capul statului cartea lumea. Trist.

   Pana la urma si Al Capone a fost condamnat si inchis dupa gratii, din cauza ca isi platise impozitele. Mai este deci loc de sperat.

  • Regret dle Lalu dar nu este doar burta lor moale. Intr-o „tara” al carei sistem de „invatamant” este tributar stocarii si reproducerii, copiatul, plagiatul, reproducerea devin calitati. Romania nu este parazitata de nulitati hoatze. Acele nulitati chiar reprezinta si sunt Romania. Exceptiile, putine, doar confirma regula.

   • intelectuali,intelectuali romini, tot vor sa acrediteze idea ca romania nu i cu nimic mai diferita de alti si ca nulitatile hoate sint paraziti si in minoritate
    io vad altfel; romania tocmai ca este compusa din nulitati hoate majoritare si o mica parte care asteapta sa moara sau sa emigreze
    uite,imi vine in minte un intelectual romin tare blog ist azi, cu zilnice aparitii moralizatoare, citat de telectuali in mod apreciativ,care dupa ce gasca lui iliescu a omorit vreo mie de oameni, a sarit sa fie ministru in guvern. ce credit ii poate acorda un om cinstit unui asemenea gunoi,fie el si mare telectual azi moralizator.si asta nu i dintre cei mai spurcati

  • asta cu 26 de ani e ca un refren la romini; sigur ,se lamentau la fel; inainte erau 15,20..ha ha
   inteleg ca punctul de referinta e luat 90
   oare atunci au inceput imposturili si infractiunili in romania ? stiti io nu traiesc acolo, dar imi amintesc de academiciana, mama rominilor

 5. „Eleganţa” lipsită de orice urmă de disonanţă cognitivă cu care se trece peste plagiatul / plagiatele lui Bogdan Licu, sau peste operaţiunea de implementare a nevestei aceluiaşi arhanghel al justiţiei din Ro la SNSPA nu pare să vă deranjeze…..

 6. Never let the truth get in the way of a good story… that’s the answer for „romania”. The proper one. „romania” story-ului cum c-am fi buricu-pamantului si ca i-am batut pe turcii care…. Just story. Good story. But… nothing more then „story”.
  The truth is…
  … i’ll stop here and invite the „real” and „green” romanians to complete… (don’t be so shy Victor_L)

 7. Poate fi de vina mostenirea balcanica?
  Eu nu plagiez. Citez din „Ţara turcită” de Alexandru Muşina aparut in Romania Literara Nr 19/2003:

  “În ce măsură sîntem prin limbă şi prin mentalitate sub impactul Orientului ( în speţă, turcesc)?

  În comportamentul moral şi material al Românilor de astăzi, un Occidental poate distinge caracteristici şi obiceiuri turco-orientale….

  În profunzimea societăţii româneşti – îndeosebi rurale din regiunile moldo-valahe se pot întrevedea canoanele orientale.

  Domnii celor două ţări agreaţi de „Sublima Poartă” plăteau haraci, contribuind, în plus, la corupţia imperială prin peşcheşuri grele. Monopolul comercial, sărăcirea treptată a populaţiei rurale, prezenţa şi presiunea turcească devin deosebit de oprimante. Mai ales atunci cînd, în epoca domniilor fanariote, se adaugă şi exploatarea proconsulilor greci „hodspodari”. Se poate astfel înţelege intensitatea şi însemnătatea influenţei orientale turceşti ( şi greceşti) în istoria culturii şi a limbii poporului român.

  Să nu uităm că, astăzi, termeni turceşti sînt vehiculaţi prin limba Rromilor valahi ( manele, bulibaşă). (manea – din tc. mane „melodie turcească”)

  Concluzii: De ce să nu luăm act de această caracteristică sui generis a romanităţii româneşti? Spaniolii şi portughezii îşi recunosc influenţa arabă în limba şi în cultura lor. Trăind, veacuri de-a rîndul, într-o „ţară turcită”, chiar dacă, rezistînd şi împotrivindu-ne opresiunii şi exploatării, aşa cum şi atît cît am putut, ne-am conservat identitatea etnică, statală, religioasă dar nu ne-am putut sustrage în Muntenia, mai ales, dar şi în Moldova presiunii culturale turco-otomane. Oricît ar încerca să o diminueze manualele noastre oficiale…” (inchei citatele)

  Si acum ma intreb: Poate Romania secolului III sa se schimbe si sa gandeasca stil vest-european? Citez iar din articol: „nu-mi grăi turco-greceşte/ Că-ţi răspund evropeneşte” (din piesa lui Matei Millo 1850)

  • corecteaza-ti intrebarea „Poate Romania secolului III sa…”
   Poate mileniului :P
   Dar nu lua eseul dlui Musina drept un studiu de specialitate; este o constatare amara despre apucaturile unora. Romania are provincii si cu alte influente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro