marți, iunie 18, 2024

Furtuna perfectă a criminalității

În ultima decadă instituțiile de law enforcement au  supraviețuit din firmituri și au performat în consecință. Ne îndreptăm cu viteză spre a deveni un paradis al criminalității și nimănui nu îi pasă. Dacă în 2023 arătăm nepăsare, peste ani vom fi sufocați de infractori. Și ne vom întreba de ce.

De ce? Din mai multe motive.

1. Eșec în sistemul de învățământ.

Nu cred că există oameni mulțumiți în mod real de sistemul de învățământ. Dincolo de slaba performanță a actului de educare, autoritatea profesorilor este în cădere liberă. Dacă cei mici văd lipsă de autoritate, vor învăța faptul că aceasta nu există. Bullying-ul este scăpat de sub control. Drogurile în rândul minorilor nu mai sunt subiect tabu. Foloasele necuvenite pentru profesori sunt ceva normal. A devenit anormal să te împotrivești când ți se cere contribuția petru foloase necuvenite. Lista cu ingredientele viitorului dezastru poate continua.

În această atmosferă cresc cei ce ne vor îngriji peste 5 -10 – 30 de ani. Nu e o investiție bună deloc.

Cu 2% din PIB pentru educație și cu salarii de nivelul unor necalificați ce să cerem corpului profesoral? Nu e corect să cerem performanță profesorilor când noi îi jignim cu 2% din PIB. Acest scuipat se va întoarce în ochii noștri undeva în viitor și va veni cu statistici greu de digerat despre criminalitate.

Dacă nu știați, ceea ce caracterizează 99% din populația penitenciară este lipsa educației. Nu este inginerie spațială, este un calcul simplu. Vrem să scadă rata criminalității? Investim în educație. Vrem să crească rata criminalității? Nu investim în educație. Este atât de simplu.

Deci educația pe butuci este primul prevestitor al creșterii criminalității.

Un sistem neperformant de educație mai prevestește și conducători ce vor fi votați de un popor slab educat. Hmm, oare cum vor fi aceștia? Dar asta e altă discuție.

2. Subfinanțare cronică a poliției.

Ca și în cazul profesorilor, polițiștii sunt prea prost plătiți. Dacă sunt prost plătiți nu ai ce pretenții să ai de la ei. Dacă cineva a uitat, polițist este jobul unde se poate muri în timpul serviciului, de mâna infractorilor.

În ultimii ani polițiștii s-au milogit constant de guvern pentru creșterea salariilor, pentru ca un polițist obișnuit să nu trăiască nici el, dintr-un salariu de necalificat.

Milogeala a fost în zadar. Au primit (tot) un scuipat de la vistierie și fente de la multe entități media, pentru ca publicul să fie nepăsător. Fentele sunt salariile mari despre care se vorbește că le-ar primi polițiștii și pensiile lor speciale. Adevărul e că nici salariile nu sunt mari, nici pensiile nu sunt speciale. Sunt doar… aproape decente. Însă decente nu este destul pentru riscurile atașate meseriei și pentru pretențiile uriașe ce apasă pe polițiști. Sunt mulți oameni care pentru 800 de euro lunar ar fi capabili să învețe ceva drept și ceva abilități de comunicare. Dar plaja de selecție se îngustează dramatic dacă le ceri să își riște pielea zilnic, să fie disponibili 24/7 și să renunțe la drepturile de care se bucură civilii. Unde mai pui că trebuie să fie și integri… asta după ce au trecut prin școala care îi învață că foloasele necuvenite sunt ceva normal. În final nu mai ai de unde alege.

Profeția se împlinește în 2023 când, pentru prima dată în istorie, școlile de poliție rămân cu jumătate din locuri neocupate.

Nu poate urma decât un tsunami de deprofesionalizare și asta nu ajuta deloc la stăvilirea criminalității.

3. Deprofesionalizarea poliției.

Oamenii în uniformă sunt din ce în ce mai slab pregătiți. Salariile neatrăgătoare fac resursa umană nou achiziționată să fie de o calitate îndoielnică. Apoi, mii de funcții sunt goale și sute de grile de funcții sunt subdimensionate. În multe cazuri un polițist muncește pentru a acoperi două sau chiar trei funcții. Atunci calitatea scade, apar întârzieri, nu există timp efectiv pentru pregătire și sistemul merge încet și sigur într-un proces de depreciere. Nu poți să pui trei tone pe un măgar și să ai și pretenția să alerge.

Cireașa de pe colivă este modul de selecționare a șefilor. Meritocrația și-a găsit prin altă parte loc de veci. Cei mai mulți sunt puși după chipul, asemănarea și interesul șefului. Cu cât urcăm mai sus, cu atât arată mai dubios.

Deci salarii motivante nu, pregătire nu, meritocrație pe lanțul de comandă nu. Însă avem pretenția ca instituțiile să asigure o megastrategie de prevenire a valului de criminalitate ce va să vină. Nu are cine să facă asta și nu există resurse pentru asta.

4. Nicio entitate politică nu este interesată.

Actorii politici care au fost în poziția de a repara sistemul nu au făcut-o și nu au manifestat niciun interes pentru a o face. Criminalitatea nu a fost niciodată subiect de campanie electorală. Nu a existat niciodată un plan real de a reduce sau preveni criminalitatea. Drept dovadă, cifrele evaziunii fiscale an după an rămân în zona zecilor de miliarde de euro. Drept dovadă, ziarele scriu zilnic despre interlopi. Drept dovadă, drogurile devin subiect mainstream. 

Pe de altă parte, actori politici care încă nu au fost în poziția de a repara sistemul, se agață nefericit de tema pensiilor speciale de 4000 de lei din law enforcement și mizează pe asta pentru capital electoral. Sistemul e aproape de a face implozie, iar ei sunt în competiție pentru a-i da lovitura de grație. Poate ar fi mai bine să fie pensiile polițiștilor 2000 de lei și apoi chiar că pun toți cascheta în cui, știm o treabă.

În orice caz, cu foștii, cu ceilalți foști sau cu posibilii viitori, nimeni nu are pe agendă fortificarea instituțiilor care vor trebui să țină criminalitatea în frâu.

Ar fi totuși corect să precizăm că nu e vina lor. Ei vin dintre noi, sunt votați de noi și fac ce le cerem noi. Iar electoratul… nu pare să ceară repararea law enforcement.

5. Corupția.

Nu este un secret pentru nimeni faptul că țara noastră ocupă un loc rușinos din fruntea clasametului corupției în Europa. Un raport CIA din 2021 folosea sintagma „corupție generalizată”. Vezi la punctul 1 de ce multora li se pare normal. Dacă doamna corupție zburdă liberă prin școli, nu vom scăpa de ea prea curând.

Revenind la ce doare aici, corupția favorizează creșterea ratei criminalității din mai multe motive.

Atunci când corupția este răspândită în societate, infractorii capătă încredere în ceea ce fac. Ei știu că se practică și la case mai mari. Ei știu că mâna lungă a legii se ocupă cu alte probleme acum. Ei știu că există oameni în law enforcement corupți care pot fi mituiți sau influențați pentru a proteja sau a acoperi activitățile ilegale. Aceasta le permite infractorilor să acționeze fără teama de consecințe și să continue să comită infracțiuni.

Corupția slăbește instituțiile statului și subminează încrederea cetățenilor în sistemul juridic și în aplicarea legii. Asta creează un mediu prielnic pentru dezvoltarea infracționalității. Lipsa de încredere în autorități și în capacitatea sistemului de justiție de a face față infracțiunilor încurajează infractorii să acționeze și să profite de situație.

6. Europa se confruntă cu creșterea ratei criminalității în ultimii ani.

De obicei, noi servim ce servește Europa de vest cu o întârziere de câțiva ani. Deci ce ar urma să servim?

Franța, Germania, Marea Britanie și Suedia sunt doar câteva dintre țările care se confruntă cu o creștere a ratei criminalității în ultimii ani.

În Suedia s-au înregistrat creșteri semnificative la infracțiunile cu violență, la atacuri stradale și furturi cu violență.

Regatul Unit s-a confruntat cu o creștere a ratei criminalității, în special în ceea ce privește infracțiunile violente și infracțiunile cu arme de foc. Printre factorii principali se regăsesc grupările de tineri și traficul de droguri.

Franța a consemnat și ea o creștere a ratei infracționalității în primul rând din cauza înmulțirii infracțiunilor cu violență și a furturilor cu violență. În special, atacurile teroriste, precum cele din 2015 și 2016, au avut un impact semnificativ asupra securității și au generat îngrijorări în ceea ce privește criminalitatea organizată și radicalizarea.

Germania a raportat o creștere a infracțiunilor violente și a infracțiunilor sexuale în ultimii ani. Problemele legate de migrație și integrare au fost adesea asociate cu această creștere, generând dezbateri ample în societatea germană.

Traficul și consumul de droguri înregistrează creșteri în aproape toate statele europene, grupările transfrontaliere apar tot mai des în presă, iar migrația ilegală continuă să funcționeze.

Iată deci setul complet de factori care prevestesc furtuna perfectă a criminalității. Analizând la nivel macro ceea ce se întâmplă la nivel social și economic, ne așteptăm în mod cert la o creștere a cifrelor criminalității. Dar există un „dar”. O bună parte din factorii care generează creșterea comportamentelor antisociale se manifestă deja de ani buni. De ce nu suntem deja în plină furtună a criminalității? Nu am putut găsi un răspuns la asta. Nu știu, dar sper, sper că este doar rezultatul faptului că mereu vor fi mai mulți oameni corecți decât infractori și indiferent de acțiunile individuale, societatea va reuși să se autogestioneze.

Deci dacă nu ne mobilizăm pentru a face ceva concret, să mergem în baza speranței. Până aici a funcționat… cât de cât.

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

 1. Dar asta e ce-si doresc romanii, o tara de hoti. Asta voteaza 64% (PSDPNLAUR), cand au la dispozitie inclusiv partide cinstite (USR, acum si REPER). Poporul vrea si voteaza hotia, astia sunt.

  • Cinstite? În ce sens cinstite?

   Foștii senatori USR Dircă și Goțiu încasează pensii specaile. Dircă mai face și cumul de pensie specială cu leafa de stat ca vicepreșdinte la consiliul legislativ. Nici unul din ei m-a fost dat afară din partid, Generăleasa de miliție Irina Alexe, pensionată special la 42 de ani, a fist impusă secretăreasă de stat la interne de către Cioloș să facă cumul de pensie și leafă de stat în ciuda scandalului din media.

 2. Pai exact asta vrea poporul roman. 95% dintre romani stiu perfect ca tot ce ati scris dvs se datoreaza PSD si PSD-ului mai prost, adica PNL, iar singurul partid care ar putea schimba asta NU, NU e AUR, ci USR. Cu toate astea USR nu va primi niciodata mai mult de 10-15%, pentru ca „pute la nasul romanilor”, pe cand PSD plus varianta lor mai proasta, PNL, vor primi mereu minim 60% din voturi. Asta este purul adevar, orice alta gargara e doar atat, gargara fara nicio substanta!

  • ”Regatul Unit s-a confruntat cu o creștere a ratei criminalității, în special în ceea ce privește infracțiunile violente și infracțiunile cu arme de foc. Printre factorii principali se regăsesc grupările de tineri și traficul de droguri.”

   Și asta se datorează tot PSD-ului? În Londra au loc în fiecare zi câte 40 de infracțiuni comise cu cuțitul, dar tot în fiecare zi câte 9 persoane sunt chemate la secțiile de poliție, să dea declarații pentru ceea ce au scris pe Fb. Regatul Unit nu are o Constituție, nu scrie nicăieri nimic despre libertatea de exprimare, orice judecător emite hotărâri asupra unor subiecte despre care mass-media nu are voie să publice. Cum ar fi escapadele lui Elton John din tinerețe, ca să nu ajungem și la subiecte mai ”spinoase”.

   În Londra și în Birmingham, a intra cu câte o camionetă în vitrinele magazinelor de bijuterii a devenit practică obișnuită. Comercianții locali nici nu mai cheamă poliția, ies singuri cu bâte de baseball și leviere, iar într-unul din cazurile recente, infractorii nici n-au mai avut curaj să coboare, s-au baricadat în camionetă și au așteptat poliția să vină să-i salveze 😀. Pentru că ăsta e rolul modern al poliției, să apere infractorii. Oamenii cinstiți n-au decât să se descurce singuri, cine i-a pus să fie cinstiți?

   A crescut numărul de infracțiuni legate de armele de foc? În UK e virtual imposibil să mai deții legal o armă de foc. Majoritatea pompierilor și polițiștilor au ajuns să poarte cuțite, în scop de auto-apărare.

   Poate ar fi mai corect să vedem despre ce fel de infracțiuni e vorba. Despre oameni decenți la care s-au găsit în locuință arme de foc, păstrate de dinainte de a se schimba legislația? Acelea nu sunt ”infracțiuni legate de armele de foc” decât în Regatul Unit din vremurile de astăzi. În Statele Unite există Al Doilea Amendament la Constituție, care lămurește clar problema asta. În UK nu există deloc Constituție, deci nu scrie nicăieri despre dreptul cetățenilor liberi de a deține arme de foc.

 3. Felicitari autorului, o analiza dura dar elocventa. Doar ca toate guvernarile nu au dat prioritate acestor domenii. Sume mari au fist alocate SPP pt apararea demnitarilor, SIE,SRI ca avem spioni la tot pasul. Restul populatiei din orase si sate nu conteaza, fiecare are cate un par dupa usa. Acum 4 ani am reclamat la politie o vecina, chiriasa, venita din un sat din Vaslui, singura, al carei copil de 4-5 ani batea mingea in pereti, fugea incaltat in casa, avea o trotineta fara pedale si mergea pana se izbea de pereti. Afara nu il scotea ca mama lui facea videocheat si nu o interesa copilul. La politie nu a dat drumul, am spus politiei situatia. Nu s-a schimbat nimic, a continuat, ba mai mult vecina m-a amenintat cu bataia. Asta este politia romana, o bataie de joc.

  • exista si fenomenul invers: oameni integri, care voteaza cu partide democrate sau nu merg la vot, agresati de vecini care-i acuza ca fac galagie; desi nu fac nimic; sau fac ceea ce si ei au facut si fac, in mod curent (modernizari in apartament etc.); pentru a recunoaste haita securisto-comunista si a i se subordoa; Politia, SRI nu vad nimic… si nu fac nimic; eventual, ii consiliaza pe agresori, sa stie cum sa-l sicaneze pe cel drept, fara sa poata fi trasi la raspundere
   s-a ajuns la lupte politice imunde pe fiecare scara unde exista simpatizanti ai unor partide diferite! ba si in familie se blocheaza mosteniri, se ascund acte, daca nu recunosti Sfinta Securitate si urmasii ei

   • si pe urma unii se intreaba (ipocrit sau cretinoid) de ce se voteaza -mereu- acelasi partid; sau se da vina pe poporul roman, care nu stie sau nu vrea sa voteze cu aia buni; aia buni care ii lasa victime ale sistremului descris si care se aliaza cu PSD……

 4. Cred ca va inselati.
  Clasa politica ESTE interesata in cresterea criminalitatii. Cu exceptia celei cu violenta. Ne-au dovedit-o si ne-o dovedesc toti liderii politici. Inclusiv Piratu; care a mai facut -totusi- ceva, in domeniu.
  Si prima cauza nu ati atins-o: judecatori si procurori corupti, slab pregatiti, „sustinuti” de un sistem legislativ cu multe gauri si o CCR dubioasa.

  In rest, nota 10. Dar intotdeauna este loc de mai bine…

 5. Da, pare frutuna perfecta, si semnele de vad de mult.
  Dar cine sa se mobilizeze? Mai uit la militarul care conduce guvernul si vad un fel de Mariuca gusata si cu privire tampa, care copiaza la toate lucrarile de control. Singura lui grija este sa nu moara neimpartasit.
  Cel care l-a pus in functie, dom profesor de fizica cu catedra blocata de 20 de ani, se ratoieste la fostii colegi de breasla, in timp ce e ocupat sa se plimbe pe bugete si cu avioane faraonice.
  Omul care urmeaza la rotativa (ce bascalie de termen si situatie stupida) cu ochelarii pusi pe varful nasului si ne anunta cu un aer de vanzator de valuta, niste chestii despre economie, pe care cu siguranta nu le pricepe, dar dau bine ca lungime a frazei in fata presei.
  Ceilalti, speriatii de bombe, frustratii si revansarzii, inventeaza subiecte cu rol de sperietoare si le urla peste tot, in timp ce fac live-uri pe facebook.
  Ceilalti ceilalti, aia care mai au si ceva scoala si sunt capabili sa conceapa un proiect si sa-l duca la indeplinire, ori nu se pot organiza, ori i se taia microfonul si sunt luati la misto de baietii din galerie. Plus ca nu fura si nu te poti intelege cu ei deloc.
  In plus astia, ceilalti ceilalti, sunt extrem de putini, in marea masa a populatiei care este complet indiferenta fata de faptul ca la bacalaureat logica a fost inlocuita cu religia de pilda – marea masa nici nu poate intelege ce implicatii are asta.
  Scoala e grea. Presupune un efort consistent de 10-20 de ani, pentru a intelege macar lumea in care traiesti, pentru a fi capabil sa analizezi, sa sintetizezi si sa-ti faci un plan.
  In Romania scoala e la misto, iar plagiatorii incearca sa se asigure ca va ramane la fel.
  Profesorii, parintii si elevii par sa nu mai fie de acord cu mistocareala asta de guvernare. Poate ca asta e primul pas spre o lume condusa de oameni cu bun simt.

 6. Sistemul de învățământ se ocupă cu instruirea, nu cu educația. Educația se face în familie, iar familiile românești sunt dezorganizate, din cauza părinților plecați la muncă în străinătate.

  Subfinanțarea cronică a poliției? Poliția se ocupă de tot felul de lucruri care n-ar fi treaba ei. Până în ziua de astăzi, DRPCIV aparține tot de Ministerul de Interne, iar polițiștii de la Rutieră pe-acolo își fac veacul. Ce treabă are Poliția cu permisele de conducere și cu certificatele de înmatriculare? De ce mai există certificatele de înmatriculare, dacă a fost introdusă de 30 de ani cartea de identitate a vehiculului? Pentru că transformarea instituțiilor a fost doar cosmetică, birocrația sovietică s-a perpetuat și tot poliția se ocupă de înmatriculări și permise, la fel ca în România lui Ceaușescu.

  Creșterea ratei criminalității în toată Europa are aceleași cauze: re-ideologizarea societății. Poliția nu se ocupă de interlopi, că interlopii nu contestă guvernul. Poliția se ocupă de oamenii cinstiți, că ei contestă guvernul și lor trebuie să le fie teamă să iasă din casă, de asta poliția fraternizează cu interlopii.

  Problemele astea nu le rezolvă România și nu le poate rezolva România. Problemele astea se pot rezolva numai după alegerile din 2024 din Statele Unite. În funcție de rezultatul lor, va începe să se schimbe câte ceva și în Europa. Sau poate nu. Deocamdată, politicienii europeni își schimbă stăpânul, trec de la Putin la Xi, dar sunt aceiași din ultimii 20 de ani, pe ei nu i-a schimbat nimeni.

  • „familiile românești sunt dezorganizate, din cauza părinților plecați la muncă în străinătate”

   Ai solutionat problema strângându-i cu arcanul, felicitari ! :)

  • Parintii sunt plecati de mult la munca; si in comunism, lucrau zi lumina si in sarbatori; copiii ramineau acasa, cu cheia de gat! Sistemul se perpetueaza. Este pretul si cauza „emanciparii feminine”. Retributii de mizerie, care obliga ambii soti sa lucreze pentru a intretine famillia. Cu consecintele de rigoare. Si sa nu uitam ca invatamintul OBLIGATORIU incepe la 6 ani, plus un an de gradinita. Ce educatie, de la familie, mai vreti?

   • În Anglia, școala începe la 4 ani. Așa se explică avansul ”pe noi culmi de progres și civilizație”, comparativ cu estul Europei, care încă n-a uitat comunismul și ”binefacerile” lui.

    • „pe noi culmi de progres și civilizație”

     Ai vazut ce scrie sub prima locomotiva cu aburi, in muzeul ei din Anglia ?
     Faza cu statuile smulse, tablourile scuipate, injunghierile „la fix” – asta e bonus.

     Anglia se aliniaza blocului estic, cu intarziere ce-i drept.
     Lumea a alunecat iremediabil spre totalitarism, inca nu se vad lagarele, caci sunt de alta natura, dar in curând.

     • ”Lumea a alunecat iremediabil spre totalitarism”

      Mai degrabă Europa a alunecat spre totalitarism, nu lumea în ansamblu. Lucrurile astea s-au mai întâmplat o dată în anii ’30, iar cauza primordială este aceeași: degenerarea prin urbanizare. Asta provoacă degenerarea civilizației, urbanizarea excesivă. Ideologiile colectiviste sunt doar manifestarea concretă a degenerării: oamenii nu mai încap unii de alții și încep să raționalizeze idei și metode de a extermina ”surplusul”. Cei care consideră că li se cuvine mai mult, deși nu se pricep la nimic concret, tocmai fiindcă au crescut într-un mediu urban artificial, ei sunt cei care ar vrea să elimine tocmai oamenii direct productivi.

      Pe de altă parte, o importantă contribuție au avut miile de politicieni occidentali crescuți de Brejnev și de Putin. Cel puțin Merkel și ministrul ei Heiko Maas au demonstrat orientări staliniste clare. Dar lucrurile astea trec, la momentul de față Statele Unite au destule trupe în Europa, astfel încât să mențină echilibrul și să împiedice alunecarea spre totalitarism. Asta e o diferență clară față de anii ’30, pe-atunci nu erau trupe americane în Europa.

      Există și în America state în care urbanizarea excesivă a născut monștri (California, New York etc.) dar națiunea americană pe ansamblu e destul de sănătoasă încât să corecteze aberațiile. Chiar și în Europa, la cel mult 3-4 ani după înlocuirea lui Putin (one way or another 😀 ) cârtițele plantate de ruși vor fi eliminate și peisajul politic va redeveni democratic.

   • Aveti mare dreptate. Romania nu a iesit din comunism, dar acum lipsa de civilizatie se vede mai puternic. Libertatea a fost si este prost inteleasa si de aici lipsa de reguli, norme de conduita. Urmarea este cresterea delicventei juvenile si a criminalitatii, violentei domestice.

  • Intradevar aveti dreptate, profesorii au ajuns ” carpe de sters” pe jos pt parinti care au impresia daca „parcheaza” copiii la scoala problemele se rezolva de la sine.
   Avem intre timp generatii de parinti crescuti in libertate, in alte conditii decat cele inainte de 89.
   Sunt generatii care se confrunta cu multe probleme economice insa au preluat in parte si concepte de educatie care incurajeaza sfidarea scolii prin propriul comportament.
   Ar trebui sa „umblam” si la parinti, au nevoie de educatie.
   Scoala poate educa insa metodele actuale nu sunt fiabile, lipseste disciplina de o parte iar de cealalta metode de coercitie pt cei care nu pot accepta ca scoala functioneaza dupa niste reguli.
   Politia se ocupa cu multe altele decat pt ceace este gandita, preventia infractiiunilor, solutionarea acestora si controlul circulatiei restul „hartogariei” putand fi preluata de personal civil.
   Ce treaba are cu inmatriculari, inscriptionarea soselelor, permise, avize si multe altele.
   Criminalitatea in Europa creste datorita PC , nici o institutie de forta a statului nefiind in masura la luarea unor masuri corespunzatoare de frica reactiilor de pe retelele de socializare, a politicienilor de stanga, a unor ONG-uri de multe creindu-se impresia, drepturile criminalilor sunt mai importane decat cele ale victimelor.

 7. „Soluția” e mereu aceeași: Lefuri & pensii cât mai mari! 🙄 Însă singurul lucru pe care-l observăm în România e că pe măsură ce lefurile slujbasilor statului cresc cresc, corupția devine tot mai înfloritoare și serviciile tot mai proaste. E exact ceea ce s-a întâmplat până acum în justiție sau în sănătate.

  Cam 8% din tot ceea ce plătește românul ca taxe se duce practic pe lefurile & pensiile polițailor și aproape 15% în cele ale profesorilor. În ambele cazuri serviciile sunt oribile.

  Hai să zicem că 100 de cetățeni decid să angajeze pentru un an profesori și polițai ca să le ofere educație copiilor șl ordine în zona în care locuiesc cei 100. Polițaii încasează în fiecare lună 8% din tot ce câștigați, iar profesorii 15%. Iar ăia v-ar oferi exact „serviciile” pe care le oferă azi dăscălimea și polițaii în general în România. I-ați mai plăti pe ăia în al doilea an? Evident că nu. Ați găsi orice alte soluții ca să vă descurcați.

  Exact asta e problema și la nivelul țării. Cea mai mare parte a oamenilor plătiți de la buget nu-și fac nici pe departe treaba pentru care sunt plătiți. Crede cineva în mod sincer că dacă ar fi plătiți mai mult și-ar face-o? 😀 Deci soluția e evidentă: Tăierea cât mai masivă a bugetului și implicit a taxelor. Serviciile nu vor fi cu nimic mai bune, dar măcar plătiți mai puțin.

  • „Crede cineva în mod sincer că dacă ar fi plătiți mai mult și-ar face-o?” Foarte adevarat ce spuneti. O crestere a salarilor acestor angajati duce la o si mai mare risipa. E la fel de eronata si ideea ca lucrurile s-ar rezolva odata cu cresterea salarilor profesorilor. Nici vorba! Ceea ce va creste va fi numarul lucrarilor plagiate, ale „articolelor stiintifice” publicate pe la edituri obscure, maculatura si birocratia din mediul universitar si pre-universitar.

 8. Sunt sigur ca autorul va primi un potop de injuraturi, cenzurate sau nu. Eu sunt de acord cu el, chiar si-n privinta politiei. Stiati ca Ro are cel mai mare nr de morti pe sosele? 87 la mio locuitpri si in conditiile in care un roman face, in medie ca 5000km/an Iin Ge sunt 34 de morti, desi pe aici se fac prste 10000 pe an.

  O remarca, in Ge, Franta etc criminalitatea e marita de imigranti, in Ro, inca nu sunt asa multi.
  http://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2023/06/spre-casa.html?m=1

  • In Ge, Fr, UK criminalitatea este centuplata de migranti, cel putin. Mai nou faci tu pârnaie daca te opui debarcarii cu toptanul. debarcare voita. Se schimba componenta etnica in Europa, vointa muscalilor din 1917 cel putin. Marxismul cultural implantat de ei prin diverse institutii a dat acuma roadele, care se culeg si se manânca cu forta. Apoi, cucerirea. Simplu.

 9. 1. cu ce sa sustinem un astfel de program, foarte frumos de altfel? Sau, ma rog, cine si cu cat sa il sustina (peste cat il sustine acum)? Poate firmele cu peste 100.000 euro cifra de afaceri, caci altfel, populatia muncitoare abia isi plateste, gazul, lumina si painea de 8 lei/kg .. (fara carne, branza, cirese de 20,00 lei/kg, ori capsuni de 14 lei/kg) ;
  2. nu ar fi mai simplu sa isi fac fiecare treaba – pe ceea ce a contractat si s-a angajat? iar daca nu, sa munceasca alta munca, gratis, sau pe bani putini – asa, ca pedeapsa ca nu si-a facut treaba ;
  3. daca credeti in solutia dvs., nu vreti sa o garantati cu averea dvs. cu eventualele mosteniri ce va vor intra in proprietate, iar obligata de garantare, sa se transmita si mostenitorilor dvs.? Si asta, fiindca mai avem niste categorii implicate, care nu isi fac treaba la buget. Bunoara, exista unii la fisc, care nu gasesc de vreo 10-12 ani vreo 40 mil euro, la unul Voiculescu (Felix e poreclit, mi se pare) . Unii (Micula) au o groaza de bani de dat catre stat (iar o judecatoare a apreciat ca executarea trebe suspendata, caci altfel ii pericliteaza pe datornici), ca sa nu mai vorbesc ca fiecare judet, are vreo cativa datornici – obligati prin hotarari – iar banii nu sunt de gasit. Salarii grase si acolo la fisc, premieri, premii, stimulente … iar rezultate: cam 40 % grad de colectare . Vreti sa imi scrieti ca politistii care au zbarcit-o la Bacau, unde unul a luat ostatici pe care i-a omorat , au zbarcit-o din cauza salariului, sau ca nu erau „motivati”? Vreti sa imi scrieti ca politistii care au zbarcit-o la Caracal, au facut din aceleasi motive? Vreti sa imi scrieti ca invatatoarele si personalul din invatamant nu isi fac treaba , ca nu au bani suficienti (dar nici nu pleaca din sistem)? Uitati-va cate persoane se plang de nenorocirile lucratorilor din fisc, politie, jandrmieri, politie locala, … si cam toti care au pixu’n mana.Vreti sa imi scrieti ca politiie rutiere din Iasi, Bv, Ag (schimbate de mai multe ori, cap-coada) faceu ce faceau, deoarec erau prost platiti ? Vreti sa imi scrieti ca politia di Ag, pe sub nasul careia i se derula sclavia in sec XXI (OAMNEI ERAU TINUTI ROBI, DE CATRE TIGANII DIN MAI MULTE SATE) o faceau din insuficienta de bani ? Vreti sa imi scrieti ca cei de la protectia consumatorului si …

 10. Întru totul de acord cu punctele ce prevestesc furtuna.
  „De ce nu suntem deja în plină furtună a criminalității? ”
  Un posibil răspuns: mare parte din grupurile infracționale organizate au acționat in ultimii 15 ani in special peste hotare, aici fiind doar baza de recrutare (atât pentru hoții de buzunare, mici dealeri cât și pentru prostituate).

  aș adăuga un punct: legislația tot mai centrată pe drepturile omului, in special ale infractorului, ce a condus atât la sancțiuni reduse cât și la regim de detenție foarte blând.

  • Sigur ca au actionat peste hotare, acolo este banul. Cu o parte din el, cumpara acasa influenta, iar pe viitor – posturi politice. Ca muscalii si renumita lor mafie, unde vârfurile sunt „oligarhi”.

 11. ” MAI controleaza intreg teritoriul Romaniei (s.n.), iar pentru un partid asta este extrem de important. Ai campanii electorale de dus (s.n.), ai oponenti de intimidat (cum se intampla altadata), poti avea o serie intreaga de avantaje. In al doilea rand, daca incep sa mai curga si banii negri (s.n.) pe diferitele retele si filiere (asa cum semnaleaza presa), ne putem gandi ca si asta e un avantaj, desi de ordin personal.”

  Iulian Fota
  fost consilier prezidential pe probleme de securitate

  http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/iulian-fota-cand-vorbim-de-complicitati-intre-ofiteri-din-mai-clanuri-si-politicieni-ce-poate-sa-faca-raed-arafat-interviu-1572220

 12. Recrudescenta fenomenului criminalitatii este doar unul dintre simptomele declinului unei civilizatii (inclusiv a noastra, cea Occidentala):

  1. Creste comportement antisocial (crime, droguri, in general violenta) pe fondul unei politii acuzate de violenta si in consecinta timorata si ineficienta.
  2.Declinul familiei (cresterea ratei de divort, nasteri in afara casatoriei, familii monoparentale, declin natalitate)
  3. Declinul capitalului social, adica participarea slaba la benevolat si in consecinta scaderea sentimentului de solidaritate in societate
  4. O slabire generala a eticii (inclusiv a muncii) si prioritatea acordata concesiilor de tot felul (discriminare pozitiva)
  5. Scaderea interesului pentru cunoastere in general si de activitate intelectuala, ceea ce se traduce prin scaderea calitatii scolarizarii.
  6. Exarcerbarea narcisismului, importanta acordata individului de catre el insusi, ceea ce genereaza comportamant antisocial („Cine mi-s eu?” – vezi scandalurile cu „vedete”), sau care duce la drepturi colective (vezi cazul minoritatilor care se auto-victimizeaza)
  7. Anumite forte politice atrag minoritatile (care sunt in crestere numeric) facand concesii pe plan politic, social, religios, doar ca sa ajunga la putere.

  Civilizatia noastra Occidentala nu va fi deosebita de alte civilizatii care au trecut prin aceleasi stadii: aparitie, dezvoltare (culminand cu o „epoca de aur”) si decaderea si disparitia.

 13. ” Spre deosebire de Ministerul Apararii, cel al Afacerilor Interne nu a fost reformat (s.n.) odata cu intrarea noastra in NATO, iar acum se confrunta cu o criza care se agraveaza de la o zi la alta si observam cum „institutiile incep sa cada ca popicele”.

  Iulian Fota
  fost consilier prezidential pe probleme de securitate

  http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/iulian-fota-cand-vorbim-de-complicitati-intre-ofiteri-din-mai-clanuri-si-politicieni-ce-poate-sa-faca-raed-arafat-interviu-1572220

 14. La punctul 2 inteleg ca un calificat trebuie sa ia cat mai putin cu putinta, fiidnca este necalificat nu? Pentru oamenii astia nu lupta nimeni, toti pentru profesori si pentru politisti, dar pentru oamenii astia care sunt cu mult mai mult trebuie sa zicem ca sunt niste simpli necalificati si gata nu? Bravo Autorului lui peste prajit

 15. Europa a deschis granitele tuturor si apoi se mira de ce are rata criminalitatii crescuta. Pai tari din Africa si din Orientul Mijlociu au trimis toti infractorii lordin puscarii in Europa, ca sa scape de ei

 16. O altă cauză pentru creșterea criminalității este desființarea seriviului militar obligatoriu. Acesta asigura tânărului o disciplină de bază, care îl făcea mai responsabil

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Hardon
George Hardon
George Hardon este polițist si scriitor.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro