duminică, iunie 16, 2024

G-20: stres post-traumatic

Dupa doua zile de intalniri si discutii pe baza unei agende si a zeci de propuneri pregatite cu saptamani inaintea intalnirii conducatorilor statelor acestui forum, se poate conclude ca in mare, lucrurile vor continua sa ramana asa cum au fost inaintea acestei intalniri.  Din toate documentele produse de acest summit cel mai interesant este angajamentul pe care membrii acestui summit l-au luat la sfarsitul acestei intalniri de varf. Setul de documente care a fost publicat la acest summit include urmatoarele: The Seoul Summit Document; Annex  I [Seoul Development Consensus for Shared Growth]; Annex II [Multi-Year Action Plan On Development];  Annex III [G20 Anti-Corruption Action Plan] si cel mai important, poate singurul care merita citit cu atentie este cel care a primit titulatura de Supporting Document [Policy Commitments by G20 Members]

La finalul aceste postari veti avea posibilitatea de a descarca aceste documente. In doua grupe. Prima contine documentele mentionate mai sus, unificate sub un singur titlu [Seoul Summit Document] si documentul care contine obligatiile luate la acest summit – [Supporting Document Commitments].

Personal cred ca au fost trei mari probleme care s-au discutat in acest summit – prima problema as numi-o  reechilibrarea surplusurilor de productie si comert intre state. A doua problema este recalcularea la valoarea reala a valutelor tarilor participante (recalibrare monetara)   pentru a preveni sau atenua ceea ce jurnalistii au numit “razboiul monetar” si  in sfarsit a o treia problema ar fi rezolvarea controlul tendintelor investitorilor speculativi pe pietele emergente.

Prima problema – reechilibrarea surplusurilor. Jucatorii principali sunt SUA, Germania si China. G-20 a incercat sa convinga Germania, China si intr-o masura mica si Japonia sa creasca consumul intern si sa diminueze exporturile. SUA au nevoie de o politica inversa pe care ei au conceput-o unilateral si care bineinteles nu poate fi acceptata de nimeni. “Aruncarea pe piata a celo 600 de miliarde a fost exact pentru a realiza aceasta tinta americana. Nici o sansa ca aceasta reechilibrare sa se produca.

A doua problema – recalibrarea monetara la valoarea reala a monedelor principale.  Aici “grupurile de interese” sunt constituite din SUA, Germania, Franta si Japonia impotriva Chinei si pe de alta parte China, Germania si Brazilia impotriva Statelor Unite, care incearca sa-si devalorizeze moneda pentru a fi competitiva in exporturi (vezi mai sus). Sanse extrem de mici pentru un compromis.

A treia problema – pietele speculative si banii toxici. Deoarece dobanzile in tarile dezvoltate sunt extrem de mici, o mare parte din capitalul speculativ se indreapta spre pietele emergente pentru a reusi investitii mai profitabile sau a primii dobanzi mai mari. Fara indoiala ca acest fel de investitii poate fi toxic pentru economiile emergente, in special in America Latina, Estul Europei si unele tari din Orientul Mijlociu si Asia de Est. Singura posibilitate de a”lupta” cu acest capital speculativ   este supra-taxarea pe perioade scurte si avantaje fiscale pentru investitiile pe termen lung. Aici succesele pot fi mai substantiale, desi exista unele indicii ca ar fi foarte dificil de a impune aceste politici. Vezi politicianismul populist al guvernantilor economiilor care “duduie” sau au “duduit”!

Cam astea au fost problemele principale care au fost discutate. Despre angajamentele luate de fiecare dintre principalii participanti intr-o postare urmatoare.

Documente:

Documentul final al summitului. Seoul_Summit_Document
Documentul cu angajamentele participantilor. Supporting_Document [Commitments]
Situatia reala a valorilor monetare PIIE . Currencies-War pb10-26

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Globalizarea (babelizarea lumii) este sortita esecului – este un vis corporatist utopist care este irealizabil ca si comunismul. Daca vor reusi sa o implementeze va fi un dezastru mondial, o depresie continua.

 2. Hiram Abif vedea corect inn globalizare o utopie. Asta ne mai lipsea, sa sarim de la utopiile nationale, statale (de stanga de cele mai multe ori) la cele globale… Ambele variante la fel de toxice… Ca romani eu spun ca avem nevoie de re-descoperirea si revalorizarea valorilor noastre autentice (si perfectionarea lor) decat de uniformizare. Avem nevoie de umanisti (nici de stanga nici de dreapta) la putere si pragmatisti la fraiele economicului…

   • Ma ofer voluntar, ma pricep la ambele…:) Problema e ca acesi oameni exista, doar ca „puterea” nu-i lasa sa erupa din motive mai mult sau mai putin meschine… Cum am putea cladi un sistem meritocratic nu stiu…

    • Intr-un stat democratic „puterea” este electoratul care nu prea se manifesta la alegeri. Deci daca ii convingi atunci tu poti deveni „puterea”. Intra in politica si … mai departe ai spus ca sti :)

     • Nu ma refeream la mine decat metaforic, ceva de genul oameni de bine ca noi…:) Pai tocmai alegerile sunt problema. Atata timp cat „umanistii” nu pot ajunge pe liste din varii motive atunci avem o problema…

 3. Desi nu am studii economice o observatie de bun simt ar fi ca toate trei temele prezentate sunt strans legate de sistemul de convertibilitate monetara. Renuntarea la etalonul aur si folosirea dolarului ca etalon atat pentru multe din valute cat si pentru materia prima nu a fost o alegere corecta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro