marți, noiembrie 30, 2021

Gabriela Firea sau Sic transit gloria mundi!

La începutul verii anului 2017, doamna Gabriela Firea era încă un om de bază, “un tovarăș de nădeje”, cum spuneau odinioară comuniștii. Deținea un loc de seamă în arhitectura conducerii naționale a PSD. Era, dacă îmi aduc eu bine aminte, chiar vicepreședintă.
Așa că doamna Firea vorbea cu convingere, cu religiozitate chiar nu doar despre necesitatea punerii ad litteram în aplicare a programului de guvernare, ci și despre principalul creator și strateg al acestuia, “domnul președinte Liviu Dragnea”. Iar cum domnului președinte Dragnea începuse să nu îi mai placă de dl. Sorin Grindeanu, cel pe care tot el îl scosese din joben, îl adusese de la Timișoara și îl făcuse prim-ministru, doamna Firea putea să pună lipsa oricărei realizări majore a domniei-sale în funcția de primar general al Capitalei în cârca premierului. Și a abaterilor acestuia de la zicerile și învățăturile d-lui Dragnea.
Lucrurile aveau să se schimbe încet-încet, pe măsură ce aspirațiile de mărire și creșteri în funcții și onoruri ale doamnei Firea începuseră să nu mai fie tocmai pe placul celui care nu era doar El Lider Máximo al PSD, ci ajunsese să se viseze chiar un fel de nou Nicolae Ceaușescu al României. Dl. Dragnea nu admitea în ruptul capului să aibă nici cel mai mic rival prin preajmă, cu atât mai puțin pe cineva care să viseze cu ochii deschiși la o posibilă candidatură la președinția României. Candidatură pe care și-o rezervase sieși. Nimeni nu s-a bucurat mai tare decât “domnul președinte Dragnea” atunci când doamna Firea a fost huiduită și obligată să se retragă în mare grabă cu toată rușinea aferentă de la festivitatea organizată la București în cinstea Simonei Halep. La momentul cu pricina s-au auzit și voci care susțineau că doamna Firea ar fi fost umilită public nu din întâmplare, ci chiar din ordinul și cu binecuvântarea d-lui Dragnea.
Cert e că din acel moment săbiile s-au iscuțit din ce în ce mai tare, totul culminând cu disidența pe față a fostei adoratoare necondiționate a ‘’ domnului președinte Dragnea’’. Doamna Firea mai avea în vara anului 2018 destulă popularitate. Încă o iubeau pensionarii, cei pe care i-a trimis pe banii municipalității în excursii tip pomană electorală în Grecia, bicicliștii, cărora primărița generală le-a pus la dispoziție un inventat sistem de vouchere în vederea înlocuirii bicicletei, tot felul de gură-cască ce adorau nenumăratele spectacole în aer liber la care accesul era gratis. Și, culmea-culmilor, o iubeau chiar și academicieni și directori de muzee și de teatre care n-au ezitat să-și pună semnătura pe o nătângă și descalificantă scrisoare de susținere.
Astăzi lucrurile stau cu totul altfel. Gata. S-a dus de tot baba cu colacii. Vistieria Capitalei e goală. Primărița generală nu mai are cu ce să cumpere aplauze, simpatii și conștiințe. D-na Gabriela Firea nu mai poate oferi nici excursii, nici spectacole moca, nici măcar bugete ca lumea instituțiilor de spectacole. Bucureștenii se gândesc deja cu groază la ce va fi la iarnă și la cât va ajunge să coste gigacaloria. Singura realitate palpabilă, un fel de marcă de identificare a felului în care a ajuns d-na Gabriela Firea să conducă Primăria Capitalei, o reprezintă țânțarii care au pus stăpânire totală peste Capitală. Mai numeroși și mai agresivi chiar decât muștele din piesa omonimă a lui Sartre. ‘’Domnul președinte Dragnea’’ rebotezat în ‘’dictatorul Dragnea” care, după cum ne-a spus mai deunăzi autorizata voce a d-lui Marian Oprișan o teroriza pe doamna Dăncilă, o fi el istorie, dar tot degeaba. Nici nu se săvârșiseră bine schimbările de personal de la vârful PSD că doamna Firea s-a și aflat în război deschis cu doamna Viorica. Așa că nici cea mai mică șansă pentru doamna Gabriela să redevină candidata PSD pentru un nou mandat de primar general al Capitalei în primăvara anului 2020. În plus, orice om cu scaun la cap realizează că șansele de realegere în funcție din postura de candidat independent a doamnei Firea sunt indubitabil nule.Doamna Firea nu mai poate la momentul de față decât să spere că bunul Dumnezeu va avea grijă să îi dea sănătate (ceea ce îi dorim și noi din toată inima) și că va face astfel încât iarna ce vine să nu fie grea din cale afară.
Gabriela Firea sau Sic transit gloria mundi!

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Nu-i exclus ca, chiar motive de sanatate sa o fi impiedicat pe doamna firea sa ramana in lupta apriga pentru putere in partid.
  Asa cum ne-a lasat sa vedem si sa comentam chiar dumneaei si sotul, nivelul fierului din organism ajunsese aproape la fund, dar asta si dupa ce a trecut prin numeroase investigatii medicale reale si destul de serioase.

  Acum ar fi fost un moment in care sa-si joace cartea, cel mai bun pe care l-ar fi putut gasi, dar probabil chiar ca nu se simtea fizic in stare de aceasta lupta.

 2. Mediocritatea si semimediocritatea din PSD este cunoscuta.Asa cum se stie nu exista
  alternativa, in celalalte partide, motiv pentru care -presupun- ca este necesar sa se trateze
  in ansamblu clasa politica, unde rotitorii de vorbe/jurnalisti, devin prim-sinecuristi in parlamentul european, respectiv in demnitati mult peste capacitatile lor.Trist cand ne bazam pe vorbe si
  polemica sterila, involuand in continuu… Avem nevoie de personalitati politice recomandate de
  fapte si perspectiva……

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro