miercuri, octombrie 20, 2021

Gâlceavă la radioul public

Mai la fereală decât este de obicei televiziunea publică, Societatea Română de Radiodifuziune care funcționează pe baza unei legi comune și pe aceleași baze politice, a fost mai rar expusă privirii publice și criticilor. Cel puțin pe vremea președinției lui András Demeter nu s-au auzit scandaluri, iar societatea a prezentat în raport cifre cu profit, ceea ce i-a dat posibilitatea președintelui-director general să negocieze o plecare amiabilă, prin demisie, iar nu prin demitere de către parlament ca în cazul lui Alexandru Lăzescu. Pe vremea aceea încă nu era clar dacă UDMR va fi sau nu cooptat la guvernare, deci lucrurile au fost calme, fără înjurături.

Instalarea lui Ovidiu Miculescu la cârma SRR a fost rodul împărțelii politice a mediilor publice în USL: liberalii (dar mai ales Felix) au luat TVR, iar PSD radioul public. Totul s-a întâmplat  în tradiția nefericită a politizării fără perdea: în mandatele trecute un PDG, Alexandru Sassu, venea la televiziune direct din funcția de secretar general al PSD ș.a.m.d. Nicio configurație politică de dreapta sau de stânga, de parcă doctrina ar mai conta, n-a fost dispusă să modifice legea, să elibereze mediile publice de sub tutela politicului, chiar dacă azi anvergura lor este mult sub prestația propagandistică a mediilor private angajate politic, până într-acolo încât Antenele au devenit tribuna comunicării publice oficiale a USL. Liniștea aparentă din SRR s-a tulburat în vara lui 2012 când parlamentarul Șova a reclamat-o pe Carmen Valică, fiindcă ar fi pus întrebări cu adresă în calitatea ei de corespondentă SRR la Bruxelles. N-a trecut mult și jurnalista a fost rechemată, apoi a aflat că nu mai poate intra pe post cu vocea, după 11 ani când trecuse toate testele de voce. Asta au pățit 80%  din jurnaliștii emisiunilor de actualitate, precum și mulți corespondenți din străinătate, rechemați pentru a fi înlocuiți. Florin Helmis, liderul Sindicatului Redactorilor, declara pe atunci că secretomania, metodele de intimidare fac să escaladeze tensiunea. Situația n-a pocnit imediat, dar a ajuns în Raportul Departamentului de Stat al SUA, publicat recent. În februarie 2013 angajații s-au pomenit cu salarii diminuate. Cum nimeni nu-i bucuros de asta, angajații s-au neliniștit, mai ales că SRR raporta iarăși profit, ce-i drept minuscul, dacă e să luăm de bune cifrele de raport publicate pe site-ul SRR în 4 aprilie 2013:  9 225 lei profit net distribuit salariaților și 62 970 lei profit ținut rezervă. Neliniștea rar se manifestă azi în mari proteste sau în confruntări directe. Ea trece pe Internet și pe forumuri, în comentarii anonime, dar informate: unii și-au amintit de un team-building costisitor în februarie la Tușnad, care ar fi mascat aniversarea zilei de naștere a PDG Miculescu, alții au ironizat acordul de cooperare cu Radio Vocea Vietnamului, alții s-au indignat, tot anonim, la vederea bugetului de jumătate de milion de Euro pentru evenimentul Radio Romania la 85 de ani.

Cine a deschis gura și a atacat pe față, a avut de suportat consecințele. Exemplul care face acum pagină în presa noastră, dar și în organizații jurnalistice prestigioase din Europa, este cel al liderului Sindicatului Unit al Salariaților Radio-România, Adrian Moise, membru în Consiliul de Administrație din partea salariaților. Prin Decizia nr.259/17.04.2013 lui Moise i s-a desfăcut contractul de muncă după cercetări disciplinare și hărțuieli. Omul spune că i s-au inventat fapte pe care nu le-a comis. Ceea ce a comis, recunoaște: a cerut ANI să constate starea de incompatibilitate a d-lui Ovidiu Miculescu manager la Societatea Națională de Radiocomunicații și membru în CA al SRR, între cele două instituții existând contracte de peste 40 milioane de Euro; ca sindicalist, a protestat împotriva diminuării nelegale a veniturilor angajaţilor SRR, și, în fine,  a condamnat public angajamentul semnat în 1987 de PDG în 1987 cu fosta Securitate, pentru a-i urmări pe jurnalişti sub numele de cod ”Adrian”. Ceea ce a iritat, spune Moise, a fost participarea sa în 27 martie 2013 la o dezbatere despre libertatea presei la Bruxelles, ca vicepreședinte al MediaSind, unde s-au spus chestiuni incomode. Mai mult, către șefii Comisiilor de cultură ale Parlamentului, Georgică Severin și Gigel Știrbu, au plecat sesizări  împotriva concedierii abuzive de la SUS-SRR, de la MediaSind, întărite de Arne König, președintele Federației Europene a Jurnaliștilor. Conducerea SRR nu și-a făcut publică poziția. Nici Georgică și Gigel.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Aseara la GDS, organizata de acesta impreuna cu AZIR, s-a discutat exact situatia din radioul public. A fost destula lume: Magda Carneci, Livius Ciocarlie, Dan Hăulica, Andrei Dimitriu, Alex Stefanescu, oameni din radio si sigur, dl. Moise. Pe mine, personal, ceea ce m-a izbit si am incercat sa inteleg punand intrebarea, era ca lucrurile stand asa cum stau, sunt perfect de acord cu autoarea articolului, pe care o salut, cum se face ca protestatarii sunt atat de singuri. Ca Stelian Negrea acum un an sau doi a trebuit sa plece de la Antena 3 si chiar sa aiba procese cu oamenii lui Felix, fara sa beneficieze de solidaritatea niciunui coleg de acolo,pot sa inteleg. Dar ca un lider de sindicat, un reprezentant al salariatilor, sa nu aiba sprijinul salariatilor intr-un demers de aparare a drepturilor acestora, nu e de inteles. Am pus intrebarea si am primti raspunsuri foarte ambigue: Pare clar ca de teama sa nu pateasca ce a patit el, oamenii au si trecut la alt sindicat, favorabil conducerii. Cat despre calitatea de fost turnator a lui Miculescu, conflictul de interese etc. nu pare sa-i deranjeze pe salariati. Dovada, ca un domn, sef de tura la stiri la , care spunea ca nu simte nicio cenzura, m-a intrebat la randu-i, care e problema daca Dan Voiculescu este invitat la televiziunea publica, fara ca redactorii, colegii celui care l-a invitat, sa-l traga pe respectiv de maneca sau de urechi. Ramane intrebarea de ce oamenii din radio protesteaza pe fata in numar atat de putin. Are Brindusa Armanca un raspuns?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.