marți, mai 17, 2022

Generația ”Fugiți, teroriștii sunt la Babadag” versus Familia ”Rezist”

Cu câteva săptămâni în urmă, tatăl meu îmi povestea cum a trăit el momentul Revoluției din 1989 în Tulcea. În acest oraș nu prea s-a întâmplat mare lucru în vremurile Revoluției, s-au strâns doar câțiva ”curajoși”/”curioși” în Piața Civică pentru a cere demisia Prefectului. În timp ce oamenii scandau înflăcărați sloganurile arhicunoscute cineva se pare că a anunțat la o portavoce că teroriștii sunt la Babadag : ”Oameni buni, teroriștii sunt la Babadag în drum spre Tulcea. Fugiți!”. În câteva minute piața s-a golit. Ajuns acasă, mai mult alergând decât mergând, tata, care era atunci cam la vârsta la care sunt eu acum, a realizat că fusese o minciună, o manipulare. Dar era prea târziu. Prefectul se salvase. Cine știe ce baron local a ajuns între timp.

Ei bine, astfel de generații a produs Ceaușescu și sistemul lui: oameni fricoși, lași, suspicioși, incapabili să înțeleagă miza unei revoluții, incapabili să înțeleagă ce înseamnă schimbarea sau libertatea și democrația, incapabili să accepte un sistem de valori, altul decât cel cu care erau ei obișnuiți. Țin minte că orice ieșea din cadrul legal în acele vremuri era argumentat cu fraza: ”nu contează, doar este libertate”. Se pare că oamenii înțelegeau prin libertate anarhie, un trai în afara legii, în afara regulilor sociale (ne aducem desigur aminte toți cum arăta România acelor vremuri: murdară, plină de câini vagabonzi și de gunoaie, de chioșcuri la parterul blocurilor), iar prioritatea existențială era -și a rămas multe decenii la rând- : cum să faci bani mulți, repede și fără prea multă muncă. Aceasta este generația care și acum se bucură că au ce pune pe masă, ce băga în stomac, se bucură că au telenovele și emisiuni sportive de dimineață până seara, că au apă caldă, o pensie cât de cât. Nu le pasă acestor oameni, din rândul cărora venim și noi, că unii mai șmecheri fură, mint, că sunt aroganți, că au ajuns stăpâni peste ei și peste noi toți. Oamenii aceștia, din generațiile care erau adulți ajunși la maturitate în 1989, consideră corupția un dat permanent și lipsit de vreo importanță, contra căruia nu are nici un rost să lupți. Pentru ei corupția este o balivernă. Corupției trebuie să i te supui și să înveți ”să te descurci”, altminteri ești doar un fraier. Este adevărat și faptul că aceste generații au fost primii care s-au confruntat cu efectele șomajului, cu libertatea și democrația pe care ne-a servit-o FSN-ului și ulterior PSD-ul după Revoluție.

Acești oameni nu au cum să-și formeze o percepție reală despre valorile democrației, despre valori în general, deoarece fie au suferit din pricina ”democrației” PSD-iste (tot ei fiind victimele șomajului datorită vânzării iresponsabile a marilor fabrici, uzine), fie pentru că ei sunt orientați spre ”a avea” și nu spre ”a fi, a deveni”.

Nu vreau desigur să generalizez, cu siguranță există și oameni din aceste generații care fac diferențe, dar marea lor majoritate, lipsiți de educație, gândesc doar în clișee, cred în zodii și în prognoza meteo de la Antena 3.

Cu astfel de generații nu puteam face o țară. Din rândul acestor oameni a ieșit și Liviu Dragnea, el este expresia, produsul, consecința acestor generații. Este clar, el are o notă suplimentară de ironie, iar atunci când nu face pe prostul, trebuie consultat chiar neuro-psihiatric. Dar, cu toate acestea, încă mai are priză la acest ”anumit” public.

În partea cealaltă, avem exponenții generației sau ai mișcării ”Rezist”, care pur și simplu arată că este altfel. Nu avem dovezi certe, indubitabile cum că ar fi susținută financiar sau inițiată de Soros sau de vreo organizație similară. Membrii acestei mișcări și a tuturor celor care se înrudesc cu aceasta, sunt tineri care și-au schimbat scopul în viață din ”a avea” în ”a fi”. Ei sunt informați și au arătat, în aceste luni de după 2016, că se încăpățânează să reziste orice s-ar întâmpla. Interesant este că această generație cuprinde inclusiv membrii treziți sau informați ai generațiilor descrise mai sus.

Îmi amintesc că unul dintre motivele primei mele emigrări a fost tocmai faptul că negam  corupția, practica spăgilor, nu-mi imaginam cum aș putea trăi într-o țară care funcționează astfel. Și mulți din generația mea erau cam la fel. Nu cred că eram conștienți de pericolul corupției, dar simțeam că trebuie să fim altfel, să-i depășim pe părinții noștri, care erau captivi unor stereotipuri.

Cred că marea deosebire între această generație și generațiile de după 1989 constă în faptul că generația ”Rezist” nu gândește în clișee, ci luptă să le depășească.

În schimb, dacă analizezi un pic generația lui ”fugiți, teroriștii sunt la Babadag” poți ajunge la concluzia că este ceva patologic în acești oameni, sunt bolnavi de sindromul Stockholm: victime ale unei captivități mentale, au ajuns să se îndrăgostească de răufăcătorii lor, îi susțin orbește pe aceștia. Nu înțeleg iată nici măcar violențele gratuite ale unei instituții care trebuia să apere oamenii, ci dimpotrivă, sunt ei înșiși violenți în limbaj (un cetățean spunea în autobuz la câteva zile după 10 august 2018: ”eu aș fi pus 50 de cisterne cu apă pe ei, nu doar una…și ce caută domnule aștia din afară: să vină acasă să ne dea lecții?). Acești oameni se comportă ca niște indivizi hipnotizați.

Această generație a lui ”fugiți, teroriștii sunt la Babadag” are o viziune simplistă și unitară asupra lucrurilor care se întâmplă în țară. Ei cred, fără să-și pună întrebări, fără să aibă argumente. Trăind cu nostalgia comunismului, ei au uitat toate relele îndurate atunci (apa caldă și căldura lipsă, mâncarea lipsă, teroarea securității), parcă toată suferința li s-a șters din creier (poate că se va dovedi cândva științific faptul că manipularea are ca efect eliberarea oxitocinei în creierul tuturor indivizilor, nu doar după naștere asupra unei femei). Nu știu ce ar putea să se întâmple ca să se trezească această generație care distruge de ani de zile, pentru un talant, un pix, o pungă cu mălai în plus, viitorul copiilor lor și al nepoților, și mai mult decât atât, distruge ”țărișoara” întreagă a lui Liviu, cu un vot pentru acești oportuniști, care au o idee haotică despre ceea ce înseamnă să conduci o țară, să faci economie, politică, să faci legi, să alegi guverne. Poate că atunci când se va goli tot sacul bugetului, când nu vor mai avea bani să le plătească talantul în plus, poate atunci vor înțelege. Căci doar lipsa ”potolului” le poate redeschide mintea și inima.

Populismul, gândirea unitară, în clișee, a acestor generații, curiozitatea, dar lașitatea lor, incapacitatea lor de a se îndoi de ceea ce spune liderul Liviu, a rupt țara în două, iar prăpastia crește ca o tumoare în trupul societății românești. Și nu vom face o țară nici cu acest conflict dintre noi.

Prăpastia există pentru că ambele tabere se consideră deținătoarele adevărului și ambele consideră că susțin luptă pentru democrație. Ambele tabere sunt împotriva violenței, cel puțin așa susțin în declarații, dar este oare acesta adevărul?

Și iată, aroganței, indolenței, lipsei de respect față de cetățean din partea jupânilor acestei țări i se răspunde pe măsură cu o înjurătură.  Această înjurătură a căpătat complet altă funcție. Am înțeles că ea a devenit armă, singura formă de exprimare care îi mai este permisă pentru a-și manifesta dezacordul, sila, nemulțumirea, scârba față de tot ceea ce fac jupânii acestei țări cu viețile lor și ale noastre și ale copiilor lor și ai copiilor noștri. Oamenii aceștia decenți, care protestează cu încăpățânare de atâtea zile, au coborât în lumea iadului baronilor pentru a fi înțeleși de ei. Au vorbit în singurul limbaj pe care acești parveniți îl înțeleg. Și de data asta, a fost primul moment din 11 decembrie 2016, când ei s-au simțit atacați. Nu înseamnă că vor reacționa pentru a schimba ceva, dar măcar au înțeles. Cu toate acestea, calea violenței prin limbaj nu cred că trebuie urmată. Mijlocul pentru a-i învinge este rezistența și răbdarea, demnitatea și tăria de a nu fi ca ei.

Din păcate, în tot acest timp vom continua să avem două Românii paralele, care nu se vor înțelege una pe cealaltă și care trebuie să facă un efort să se înțeleagă, să se accepte, să discute, în celule mici, familiale, cu argumente, părerile unora și altora. Nu avem voie să ne îndepărtăm părinții, bunicii, rudele, prietenii care nu ne împărteșesc opiniile. Dar putem să vorbim cu ei în pace, să ne purtăm exemplar, să arătăm că noi nu putem sau nu mai putem fi coruptibili, că noi suntem altfel, că vrem altceva de la existență. Doar puterea propriului exemplu, a vieții curate, poate într-o sărăcie mai mare decât a pensionarilor, va face dovada că aceasta este calea. Această măsură este de durată, dar va avea sigur efecte cum nici nu putem să bănuim. Să arătăm că rezistăm, că nu fugim dacă la o portavoce cineva strigă: ”Fugiți, teroriștii sunt la Babadag”. Oamenii din Familia ”Rezist”, dacă vor duce rezistența până la capăt, dacă vor deveni oamenii frumoși de care are nevoie România, ar putea constitui inima țării, sângele care va merge către toate ramificațiile, către toate ramurile ei. Pe umerii acestor tineri, sau a susținătorilor lor, însă este o mare responsabilitate, nu doar pentru a avea puterea de a rezista, ci mai ales pentru a deveni altfel decât generațiile care au umilit țara cu slugărnicia, ignoranța și parvenismul lor. Pentru toate acestea Dragnea Liviu și companionii săi ar trebui să se teamă: pentru că România a găsit în sfârșit în ea însăși ceva bun. Interesant este că oamenii au ajuns să schimbe lupta cu rezistența sau mai bine zis, au pus semnul egalității între luptă și rezistență. Și ei ”rezistă” nu doar pentru drepturile și libertățile fundamentale, împotriva corupției și pentru o justiție independentă, ci și pentru păstrarea principiilor logicii, ale bunului simț, pentru principiile ”rațiunii pure”.

Respectul față de celălalt și a tuturor față de valorile adevăratei democrații, necesitatea unei justiții cu adevărat libere și obiective, umanitatea și o grijă permanentă pentru protecția mediului în care trăim trebuie să fie valorile din inima acestei mișcări. Nu trebuie să fim membrii vreunui ONG sau ai vreunui partid ca să urmăm niște principii, singurele principii sănătoase în lumea aceasta care se întoarce cu sus-ul în jos. Nu trebuie să aparținem vreunei generații, nu trebuie să trăim doar în România sau doar în Occident. Putem să adoptăm aceste principii oricine am fi, oriunde ne-am afla.

Distribuie acest articol

43 COMENTARII

 1. Aici m-am oprit din citit:
  „Ei bine, astfel de generații a produs Ceaușescu și sistemul lui: oameni fricoși, lași, suspicioși, incapabili să înțeleagă miza unei revoluții, incapabili să înțeleagă ce înseamnă schimbarea sau libertatea și democrația, incapabili să accepte un sistem de valori, altul decât cel cu care erau ei obișnuiți.”
  Dar ce fel de oameni sint cei de acum, care, dupa o zi de violente, au abandonat protestele?
  Caci atunci, in decembrie `89, Tulcea nu reprezenta Revolutia. La Timisoara, pe zi ce trecea, se adunau tot mai multi oameni. Chiar daca zilele se soldau cu morti, morti doamna! , si arsi in crematoriul Cenusa de la Bucuresti; nu multi, doar 40. :D :P
  Astia erau cei „fricoși, lași, suspicioși, incapabili să înțeleagă miza unei revoluții”.
  Bine ca o intelegeti voi, cei de azi, care aveti un slogan: „Vrem o tara ca afara!”
  Tineti-va de el, caci are grija Dragnea sa v-o dea!

  • Eu m-am oprit la a doua frază: ” În acest oraș nu prea s-a întâmplat mare lucru în vremurile Revoluției, s-au strâns doar câțiva ”curajoși”/”curioși” în Piața Civică pentru a cere demisia Prefectului.”
   Chiar oricine poate scrie pe acest site? După ce s-a făcut elogiul m**ei, s-a renunţat la orice standarde?
   Ce fel de pretenţii elitiste mai poate susţine acest site, când un contributor care crede în 1989 existau prefecţi, darămite că împotriva lor s-a protestat, face critica generaţiei de la revoluţie că a luat-o la fugă?
   Păi fetiţo, ăia care fugeau la revoluţie ştiau bine că îşi riscau viaţa sau în cel mai fericit caz riscau teminţă grea dacă rămânea Ceauşescu, pe când voi ştiţi foarte bine că riscaţi cel mult să inhalaţi nişte gaz lacrimogen, printre alte chestii pe care le mai inhalaţi.
   Pentru că pe vremea aia se trăgea cu muniţie de luptă, nu cu gaze lacrimogene.

 2. Cu prostimea manipulata nu se poate discuta, pentru ca oamenii astia nu sunt rationali si le place sa traiasca in saracie si dictatura, atat timp cat e dictatura „noastra”.

  Voi cei tineri plecati odata din tara asta oribila, faceti-va un rost peste hotare, unde sunteti apreciati, nu haituiti. Unde aveti toate serviciile normale pe care nu le aveti in Romania, justitie, politie, scoli care nu cad in capul copiilor, spitale curate.

  Nu are niciun rost sa mai ramaneti, ce, vreti sa finantati mafia PSD care va bate pe strada?

  Vreti sa platiti pensii speciale dictaturii care va injura zilnic in timp ce va ia banii?

  Vreti sa ramaneti fraieri la infinit?

 3. gata cu rabdarea. si gata si cu fara violenta. fiecare carnat pe$edist, ruda sau nu, merita cel putin o injuratura. daca acesti carnati continua sa manance r..t, cel putin o palma si tot asa pana isi reamintesc unde le e locul si de unde au venit: de la coada vacii la periferia societatii, nu in varful ei!

 4. ”Să arătăm că rezistăm, că nu fugim dacă la o portavoce cineva strigă: ”Fugiți, teroriștii sunt la Babadag”. Ce spuneți este foarte corect. Eu o să vă spun un banc din vremea aceea care arată de ce nația asta o ia în bot mereu de la nemernici. Într-o cîrciumă iese cu scandal la beție și trei țigani pun la pămînt vreo șapte românași. Vine potera, îi saltă pe toți și începe ancheta.
  – Ia zi, bă, cum a fost?!
  – Nu știu șefu’, io stăteam la masă cu pretenii și-a sărit țiganii ăștia pă noi.
  – Și de ce v-a stîlcit, bre, în halul ăsta?
  – Păi, șefu’, ei erau trei și noi, singuri, ce dracu’ era să facem…
  Cam asta ar fi problema la români.

  • Sunteti cam nerabdator.
   Bancurile din aceasta categorie sunt deocamdata considerate RASISTE.

   Pe de alta parte – pana nu demult – si o injuratura groasa
   precum aceea de pe placuța suedeza de inmatriculare
   era de neinchipuit sa fie rostita cu elan si fara jena in public
   altundeva decat la peluza unui stadion plin de lumpeni.

   Dar iata ce repede progreseaza lucrurile totusi.

   Ateptati deci cu incredere – atelierul de editoriale mobilizatoare
   poate livra cu promptitudine materiale pentru toate gusturile.

   • Rasism era dacă îi băteau românii pe țigani, aici este exact invers, adică avem de a face cu o discriminare pozitivă de vreme ce românii au luat-o pe cocoașă de la acești cetățeni supuși persecuțiilor și nedreptăților de tot felul. Chiar am remarcat că neputînd face față concurenței necruțătoare a politicienilor care au furat aproape tot, mulți dintre acești cetățeni oprimați și-au luat lumea-n cap spre Germania, Franța și mai nou Suedia, unde încă mai sînt oameni bogați de la care își pot asigura prin metode specifice cele necesare traiului.

 5. sa fie gindire n clisee sau interesata ? la virf, magistratul se leapada de morala atita vreme cit diriguitorul il proclama special si l remunereaza ca atare indiferent de performante. la fel militianul si alti slujbasi in solda lui, a diriguitorului, care se ntimpla sa fie hot sau analfabet. coborind spre baza, o suta n plus, „daruita” de el, dregatorul, inseamna mai mult decit nimic. pina la filosofii savante, realitatea nu i asa ncilcita. trebuie sa dibui cauza raului inainte de a ataca cu elan revolutionar efectele

 6. /// Nu era nici un prefect era primul secretar al judetului Functie foarte babana mai tare decit prefectul si seful consiliului judetean.Era mai influent decit Maria Oprisan si Drahnea la un loc in zilele lui de glorie de la Teleorman.Era un zbir local,trimisul lui Ceausescu in zona.Bang cred ca te-am lamurit,

  • Si nu in ultimul rand, lui is e ichina si seful (local) al Securitatii, asa cum seful cel mare i se inchina lui Ceausescu. Daca El facea cu degetul catre seful de la Secu, nu mai apucai sa-ti cauti dreptatea la nivelul superior.
   Sigur, mai avea si el un supraveghetor care raspundea direct catre marele sef, si il putea transforma intr-un fel de dizident, gen Iliescu, sa-l treaca la munca de jos, de ex sef de editura – dar astea erau cazuri rare si ramaneau de regula sub taina juramantului fata de partid.

 7. Fainut textul, doamna, dar tare mi-e teama ca trenul asta a plecat la mineriade. Atunci a fost fractura, indusa de dragii de ei. Acum este way too little, way too late. In plus, transpare din textulet vechea idee de misiune hai sa nu-i spun civilizatoare, dar patriotic educativa, de a lumina ‘populatia captiva’ (in lipsa unui termen mai bun), sa vada si ei adevarul absolut. Ei bine, nu. Cine sunt eu sa spun lu’ tanti Frosa din Vaslui sa nu-l mai voteze pe dobitoc? Argumentul unu: nu sunt destule ONGuri care sug la tzatza finantatoare vest- europeana si trans-atlantica spunand ca fac tocmai asta? Argumentul doi: pai partidele din opozitie ar fi primii beneficiari ai luminarii votantului, si totusi nu o fac. De ce as face-o eu? Si trei, daca aveti copii sau va ganditi la asta: una dintre tezele socializarii timpurii este axata in jurul gratificarii imediate versus gratificarea in timp. Copiii considerati inteligenti (nu e o lege, doar balans statistic observat empiric) aleg gratificarea in timp, bazata pe analiza cantitativa – nu mananc o felie de tort azi, mananc tot tortul poimaine. E, tocmai asta speculeaza penalii azi – o galeata, doua kile de ulei, un kil de zahar azinsunt percepute ca fiind mai valoroase, aici si acum, decat autostrazi, spitale, normalitate.

  Intre timp insa, va rog sa ne scutiti pe astia care ne traim viata noastra, in Romania sau aiurea, bine?

  • @Zev – „tanti Frosa din Vaslui” votează exact aceeași listă de partid pe care o votează și funcționarii Consiliului Județean Vaslui, funcționarii Prefecturii Vaslui, funcționarii deconcentratelor din Vaslui, imensa majoritate a bugetarilor din Vaslui ș.a.m.d.

   Mai mult decât atât, ”tanti Frosa din Vaslui” nu vine pe Contributors să justifice folosirea abuzivă a forței de către jandarmi, tot niște funcționari cu studii superioare (fie ele și la Spiru Haret) fac asta. A da vina pe oamenii simpli care votează PSD e doar un mod de a privi superficial peisajul electoral. În realitate, o mulțime de oameni cu facultăți și doctorate votează tot PSD.

   Deocamdată, nu s-au auzit nici dinspre USR, nici dinspre Cioloș voci care să militeze pentru introducerea votului nominal. Tuturor le plac listele de partid, egal cât de democrați neprihăniți pretind ei că sunt.

  • „… trenul asta a plecat la mineriade”

   Sunteți, cred, puțin prea aspru în exigența dumneavoastră față de autoare.
   Într-adevăr, evaluarea anticipativă a parcursului viitor al patriei noastre pe drumul democrației, după demonstrațiile din 28 ianuarie și 12 februarie 1990, urmate de mineriadă, a determinat pe compatrioții mei realiști să aleagă între bejenie și a se lupta câte zile le-a dat Dumnezeu cu urmașii regimului comunisto-securist. Exact așa cum m-am așteptat, nu am nicio șansă să aflu oficial adevărul despre ce s-a întâmplat în 1989-1990.

   Fostă studentă a d-lui Tudorel Toader, doamna Alina Dobre a transmis fostului profesor al domniei-sale o scrisoare, publicată chiar în spațiul acestei platforme, în care îi explica acestuia că nu este frumos ceea ce el face. Or, pentru orice cetățean român pare clar că dl T Toader este departe de înaltul profesionalism care i se atribuie (mărturie stă raportul absolut ridicol în urma căruia a fost revocată din funcție d-na LC Kovesi). Dl T Toader se exprimă greu, cu emfază, și are un discurs cu numeroase fracturi logice. Dacă ar fi specialistul despre care se vorbește, ar fi măcar coerent în exprimarea ticăloșiilor pe care le pune la cale.

   Apoi, dl T Toader este în mod evident în slujba unor infractori, ale căror interese le apără, deși este plătit din banii mei și ar trebui să apere interesele statului român.

   De ce oare ar trebui să fie cineva (altcineva decât A3 și România TV) atât de condescendent în mod public atunci când se referă la dl T Toader?! Probabil din sentimentalism, din patriotism local, ori naivitate, sau poate dintr-un dulce romantism tineresc. Habar n’am.

   • Ati pus degetul pe rana:
    „dl T Toader este în mod evident în slujba unor infractori, ale căror interese le apără, deși este plătit din banii mei și ar trebui să apere interesele statului român.”
    Dar stiti ceva? Mai multi banii ii vin prin intermediul acelor infractori… Bani care au aceeasi origine ca si banii de pe stat, doar ca au un parcurs mai lung si ar putea fi devenit urat mirositori daca Gargamel ar avea sensibilitati de genul asta.
    Deci, pe nedrept numitul „domn” toader este complice cu infractorii ca sa fure mai abitir „din banii mei”. Cu siguranta, banii primiti pe statul de plata sunt nerelavanti, chiar daca noua ne par deja multi.

 8. #rezist prin chiar simpla denumire, prin rezistenta isi asuma infrangerea. Cel care rezista e mereu in minoritate (din cauza asta #rezista si nu #invinge) iar majoritatea este mereu victorioasa in timp ce minoritatea poate spera in cel mai bun caz la o miscare de rezistenta. Dar prin aceasta asumare a unei miscari de rezistenta isi asuma fatalitatea deoarece lipseste mentalitatea victoriosului.

  #rezist e nascut din frustrarea invinsului incapabil de a-si accepta infrangerea. In cel mai bun caz rezistentul poate fi rasplatit cu un armistitiu.

  • Si mai important este ca in Romania ORICE #REZIST SE DIZOLVA relativ REPEDE.

   Generatia Revolutiei din 1989 , pe fondul lipsei primare de informatie,
   a incasat din plin tot setul de manipulari – dar s-a si prins cum devinne chestia cu teroristii etc.

   Dupa mineriada din 1991 – cand s-au batut FSN istii intre ei – #rezistul de atunci , numit Alianta civica s-a inmuiat si s-a tot inmuiat – iar BOBORUL s-a trezit singur din toxicul regim Iliescu Vacaroiu abia in 1996.

   Dezastrele numite Constantinescu CDR si mai tarziu Traian Basescu i-a tabacit din ce in ce mai strasnic pe aia – pe noi – cei fraieri pacaliti in 1989.

   Concomitent #rezistul de azi se forma cu Harry Potter si jocurile pe calculator – motiv pentru
   care acum se asteapta sa treaca la THE NEXT LEVEL doar apasand niste butoane pe tastatura.

   In realitate butoanele sunt la altii si nu merg intotdeauna conform asteptarilor.
   Au mers sa-i faca presedinti dn joben pe ultimii doi castigatori si au mers cand Ponta – aflat
   el insusi sub comanda militara – a spus Demisionez s traiti !

   In acest moment tastaturile sunt prin alte parti – si unchiul de peste Ocean
   al Codrutei tocmai a decedat de cancer la creer, ceea ce explica multe.

   A ramas unchiul george, care si dispune , dar si dansul are o singura viata.

   Aventajul #REZISTULUI de azi ar putea consta in CRESTEREA VITEZEI ISTORIEI .

   Ei au simtit deja odata , pe propria piele cum e cu DIZOLVAREA ROMANEASCA A ENTUZIASMULUI cand au inceput sa dispara dupa FIESTA din februarie 2017.

   Nu zic nu – suna bine sa spui STAM IN STRADA DE UN AN JUMATE – dar , daca incepem sa numaram bob cu bob …

 9. Stranii mai sînt căile istoriei versus Adevăr
  după atîtea tot felul de „generații” și generații

  Doamnă/Domnișoară Alina Dobre, Domnilor,
  „din 1989” n-a fost deloc Revoluție, poate-poate „revoluție”.
  Mult Mai Potrivit ar fi fost (cu Adevărul istoric !) să spuneți :
  „evenimentele din decembrie 1989” {Punct!}
  În schimb, este de remarcat că, la „curajoși”/”curioși” ați pus ghilimele,
  cînd, cu siguranță, aceia erau Exact, doar niște simpli curajoși/curioși{Punct!}
  „astfel de generații a produs Ceaușescu și sistemul lui”
  AU produs ….. !!!
  Doamnă/Domnișoară Alina Dobre,
  NU ! Nu „Ceaușescu și sistemul lui” au produs „astfel de generații”
  Vă înșelați amarnic, înșelînd și pe alții,
  Ci Comunismul ideologiei Comuniste a produs
  pe „ceaușescu și sistemul lui” și „astfel de generații”
  iar sistemul nu era deloc al lui,
  era pur și simplu al comunismului ideologiei comuniste
  produs/impus de Comunismul Bolșevic de la MOSCOVA.
  „dar marea lor majoritate, lipsiți de educație, gândesc doar în clișee,…3
  NU sînt doar „lipsiți de educație”
  Sînt REEDUCAȚI să gîndească AȘA, cu un creier Complet Laminat de către ….
  Servitorii/Criminalii/Teroriștii/Securiștii Sistemului Comunist din toate țările Unic & Unit
  (printre care și „ceaușescu și sistemul lui”)
  „sunt bolnavi de sindromul Stockholm”, BA DELOC !
  „sunt bolnavi” de efectele/subefectele/supraefectele/efectele colaterale ale
  Sindromului Comunistaroid al ideologie Criminal/Terorist/Totalitarist Comuniste.
  „Trăind cu nostalgia comunismului”, BA DELOC !
  Supraviețuind în teroarea pavloviană a comunismului criminal !!!
  Și ca să închei, doamnă/domnișoară Alina Dobre,
  Vă voi supune, mă scuzați de îndrăzneală, comentînd astfel, unei idei :
  „#Rezist” e FANTASTIC !
  Dar ce propune Altceva Concret Realizabil Fiabil ?
  Aveți cumva și-un răspuns, o alternativă reală ALTA/UNA CONCRETĂ
  decît entuziasmul unei false revoluții decembriste
  și a dictaturii unei pseudo-democrații triumfătoare care LAMINEAZĂ în continuare
  post-ceaușescu/ex-comunist-securistic ABSOLUT TOTUL
  și care se servește de „#Rezist”
  în modul cel mai FARAMINOS-magnifico-științifico-Fantastic
  ca de o așa zisă „opozițiune” într-o superbă democrație revoluționară veche de „30 de ani”
  TOCMAI pentru a-și continua nestingherist-subtil
  aceeași/alta/Tot aia : Dictatura ( veche de 70 de ani) ?

 10. In tricoaie negre. Pentru noi a devenit mai clar ca niciodată ca cel mai sarac, înapoiat, neeuropean si nedemocratic stat din UEnato ! nu are niciun viitor in Europa – poate prin Eurasia hunilor, bullgaroilor lui putin si dodon, a rominasilor Darius&Daria si razvan fara nume de Botez!-, iar alt centenar nu mai prind ei pe aceste meleaguri. In mod cert România a fost distrusă efectiv din interior de către sudiștii si ardelenii care o sabotează feroce inca de la facere.

 11. Felicitari Alina Dobre! M-a miscat articolul tau. Analiza limpede. Solutiile, intotdeauna de luat in discutie, poate de nuantat. Poate usor idealiste. Insa analiza este superba. Nu am avut ocazia sa citesc , in putine randuri o analiza atat de bine articulata. Felicitari inca o data!!!

 12. Privind un pic lucrurile la rece treaba cu #rezist(acii) stă de fapt cât se poate de prost.

  Măcar generația cu „teoriștii din Babadag” s-a văzut cu sacii în căruță. Ăștia fac praf Rpmânia pentru o pomană constantă, apă caldă, potol neraționalizat, programe TV pe gustul lor, ocazional câte o vacanță etc. Trai neneaco! Adică pentru ceva concret și palpabil. Când votează știu pentru ce votează.

  Rezistacii în schimb se lasă aburiți de cele mai stupide și ridicole trucuri copilărești. Ies cu entuziasm la mari demonstrații ce NU REZOLVĂ NIMIC. Se smiorcăie că-i bastonează jnadarmii reacțiunii. Și cu asta sunt mulțumiți că și-au făcut datoria civică. La alegeri se lasă aburiți de găinării de 2 bani de genul: „toți sunt la fel”, „ nu votez ca să mă răzbun pe politicieni”, „nu votez ca să le arăt disprețul meu” și alte asemenea cretinisme. Măcar pentru ăia cu „teoriștii din Babadag” PSD-ul trebuie să cheltuie la greu din ceea ce altfel ar putea intra în buzunarele lor veșnic flămânde, în timp ce rezistacii sunt prostiți practic pe gratis… Cool! Nu-i așa?

  Dacă ne uităm în urmă vedem că la apogeul generației „teoriștilor din Babadag”. în 1996 s-a produs totuși primul transfer democratic al puterii după jumătate de secol de dictaturi și beznă. Cu care ocazie s-a evitat la limită colapsul econmiei românești în 1997-1998 și s-a lansat aventura integrării euroatlantice (ce părea pe atunci SF curat), fără de careRomânia ar fi zi un si de Blearus sau Ucraină. Aceeași generație a „teoriștilor din Babadag” i-a tras scaunul de sub fundul gras lui Năstase. A adus la putere o lichea meschină precum Băsescu, care însă a devenit în mod miraculos cel mai mare președinte al României. S-a născut astfel anticorupția și am văzut creaturi ce păreau intangibile mergând spășite și smiorcăindu-se amarnic la bulău.

  Cât despre ispravile rezistacilor, vedem că în epoca lor PSD-ul a câștigat de două ori la rând puterea în 2012 și 2016. E pentru prima oară în istoria României când PSD-ul stă la putere 8 ani neîntrerupți. Mai rău decât atât, are o șansă imensă să câștige puterea pentru a 3-a oară la alegerile din 2020… Tare mă tem că vom vedea în 2021 mai manifesații pline de sloganuri inspirate și ingenioase ale rezistacilor mofluji ce vor protesta din nou împotriva puterii absolute a PSD-ului: A prim ministrului Dragnea & a președintei Firea (sau viceversa, că oricum nu mai contează).

  Treziți-vă bey rataților din transă măcar în ceasul al 12-lea! Demonstrații, isterie & furtuni pe Facebook sunt sănătate curată pentru PSD. Le unge inima să vadă cum o iau zavragii pe cocoașă în piețe și mai ales nesfârșitele tânguieli și jelanii ce le urmează pe forumuri. Votul e singura chestie care poate veni de hac PSD-ului cu adevărat. E singurul lucru care le face lui Dragnea & Co să le tremure icrele negre & șampania fină în burdihane.

  P.S.: Pentru cultura generală a autoarei, în 1989 nu erau „prefecți”, ci secretari județeni ai PCR. Mare parte din ei au deveni prefecți după aia.

  • Stati calm ca oricum s-a terminat cu demonstratiile. Nu cred ca mai iese cineva pentru ca oamenii au realizat ca totul este in zadar, iar leprele PSD-iste joaca in picioare Romania cum doresc si schimba otal institutiile statului. Urmeaza Augustin Lazar iar apoi probabil Iohannis.
   Si oricum, baietii ne-au demonstrat ca pot innabusi orice „rascoala” cu ceva gaze lacrimogene numai.

 13. Pentru tânăra generație am un singur sfat. nu vă iubiți patria, urâți-o din tot sufletul, plecați cât mai departe de ea, căci nu e a voastră. Voi nu sunteți generația care să se impună. Sunteți generația care are prea puțin în comun cu o istorie pe care nu o înțelegeți. Și din cauza asta nici nu contați.

 14. Un articol deosebit de actual care pune fata in fata doua generatii, una retrogada lipsita de motivare care traieste din plus valoarea creata de generatia activa(tanara) ,incapabila sau chiar neinteresata de viitorul propriilor urmasi,generatie care in majoritate traieste la limita existentei materiale,generatie cu o sanatate precara (provocata in mare parte de calitatea vietii duse in comunism),generatie atrasa in viata politica de slogane populiste raspandite de,Televiziune-Presa-Propaganda,generatie care are o educatie politica de baza facuta la fara frecventa,generatie fara viitor si
  generatia tanara formata in libertate,motivata de castig si bunastare si care nu s-a ocupat
  la momentul potrivit de unde vine banul si bunastarea ,generatie care a cautat cu orice pret
  obtinerea unei diplome (uneori fara acoperire profesionala) la multimea de institute de stat
  abilitate in orase fara traditie si fara cadre didactice bine pregatite sau la institute private care in
  buna parte sunt firme de facut diplome pe bani,generatie pentru care angajarea in lupta
  politica este practic inexistenta (studentimea romana se remarca prin absenta),generatie care a ales solutia bunastarii in afara hotarelor tarii chiar cu pretul descalificarii (prestand munci inferioare pregatirii),generatie care dispretuieste valorile morale si culturale ale inaintasilor ba chiar mai mult unii isi dau silinta sa acopere cu noroi valorile nationale,generatie care este neinteresata de istoria poporului din care se trage,generatie care nu intelege ca va veni momentul cand anii copilariei si ai formarii lor ca oameni vor reveni peste ani , cand vor
  cauta sa isi defineasca identitatea (mai ales a celor ce traiesc in afara).
  A sosit momentul cand in afara banului si a bunastarii genaratia tanara incepe sa gandeasca altfel.
  Un bun exemplu este prezentat de articolul de mai sus.

  Din pacate concluziile sunt idealiste si nu vor duce la o schimbare cand
  ” Respectul față de celălalt și a tuturor față de valorile adevăratei democrații, necesitatea unei justiții cu adevărat libere și obiective, umanitatea și o grijă permanentă pentru protecția mediului în care trăim trebuie să fie valorile din inima acestei mișcări”

  se confrunta cu

  ” Nu trebuie să fim membrii vreunui ONG sau ai vreunui partid ca să urmăm niște principii, singurele principii sănătoase în lumea aceasta care se întoarce cu sus-ul în jos. Nu trebuie să aparținem vreunei generații, nu trebuie să trăim doar în România sau doar în Occident”.

  Miscarea pe care o propuneti in prima parte trebuie organizata, generatia noua va trebui sa fie angajata politic in ONG-uri si Partide, sa participe la democratie, altfel democratia va fi acaparata de cei ce se lauda cu o majoritate de 18 % din voturile exprimate.
  Generatia tanara are nevoie de ONG-uri si Partide conduse de tineri,ramane ca tinerii sa invete
  din experienta celor aproape 30 ani si sa nu fuga de teroristii de la Babadag.

 15. Daca dupa protestul din 10 august ar fi iesit, a doua zi, 300.000 in strada, urmatoarea zi 500.000, apoi 1.000.000, atunci as fi crezut in seriozitatea # rezist. Si ar fi dovedit ca nu sint ca parintii si bunicii lor „fricoși, lași, suspicioși”.
  Ati primit libertatea; stiti ce sa faceti cu ea? Ma indoiesc. Ne calareste PSD-ul intr-o mare veselie. Ultimele doua legislaturi le-au cistigat in sunete de fanfara.
  Vorbele lui @ Cartouche sint cam dure, dar cu ceva adevar prin partile esentiale.
  Iesiti cu prioritate la vot, si apoi si la proteste. Dar fara vot protestele anemice nu conteaza: tara nu poate fi guvernata din strada.
  NB,
  punem de un protest la inceput de uichend, ca restul uichendului sa nu lipsim de la terase ori statiuni.

 16. inainte de revolutie, in judete erau prim-secretari, nu prefecti. ma indoiesc ca mai traieste vreunul dintre ei, ca majoritatea aveau pe atunci 60+. de exemplu, cu o simpla cautare pe google, aflam ca la tulcea era prim-secretar unul, gheorghe nicolae, nascut in 1923. banuiesc ca nu e baron local acum, la 95 de ani, nu? am renuntat sa mai citesc textul dupa faza cu prefectul… nu pot citi texte nedocumentate, scrise de pafaristi… alina dobre, un nume de evitat pe viitor.

 17. Permiteți-mi, vă rog, să observ că abordarea aceasta naiv-romantică a situației social-politice a României este mai răspândită decât o permite siguranța națională. Suntem în punctul în care regimul de guvernare cleptocratic se transformă într-o autocrație. Atacul asupra Justiției a ajuns spre final, odată cu victoria cleptocraților prin subordonarea Parchetului General.

  NU am chef să aud contraargumente de felul celor aduse de „analiștii politici” părerologi la TV, cum că atât timp cât mai avem stemă și drapel și suntem membri UE nu e autocrație. Ci avem o democrație, așa, ceva mai „originală”. Bull…t! Politicienii pe care îi votăm sunt doar marionetele lor.

  Statul este capturat începând cu 1990 de membrii din rândul al doilea ai Securității și PCR care formează cleptocrația, împreună cu apropiații lor. Se desăvârșește astăzi construcția statului mafiot prin lege, prin consfințirea statutului cleptocraților și a structurii de crimă organizată.

  Românii vor vota la alegeri partidele cleptocraților cu același entuziasm cu care britanicii au votat ieșirea din UE, sau americanii, alegerea lui D Trump. După cum spuneam altundeva, dacă se vor aloca suficiente resurse, este posibil să se obțină prin manipulare orice rezultat la vot. Dl Putin poate fi ales președinte al Federației Ruse pe viață. D Trump poate fi reales, deși Partidul Republican probabil are candidați mai potriviți. Dl Voiculescu poate convinge românii să aleagă o maimuță în parlament, dacă investește suficient.

  Cetățenii pot fi lesne convinși să facă alegeri contrare interesului lor.

  Așadar, consider că este o eroare fundamentală să vorbim despre „Generația ”Fugiți, teroriștii sunt la Babadag” ”. Dincolo de o improprie generalizare prin utilizarea termenului „generație”, consider demn de reținut faptul că demersul manipulatoriu bine făcut este eficient oriunde și oricând. (A se vedea efectul difuzării la CBS a adaptării radiofonice realizată de O Welles după „Războiul lumilor” a lui HG Wells, spre exemplu.)

  „Sistemul de valori” cu care erau obișnuiți cetățenii în timpului regimului Ceaușescu a fost impus prin teroare fizică și psihologică, el nu a fost acceptat cu fericire, de către „oameni fricoși, lași, suspicioși, incapabili să înțeleagă miza unei revoluții, incapabili să înțeleagă ce înseamnă schimbarea sau libertatea și democrația, incapabili să accepte un sistem de valori, altul decât cel cu care erau ei obișnuiți” cum se spune în text, ci pentru că rudele, prietenii, colegii, cunoscuții șamd. au fost uciși în pușcării, exterminați la Canal, ori deportați, sau măcar persecutați la locul de muncă sau de studiu pentru că nu s-au conformat. De ce nu am fost cu toții martiri?! Acesta este un alt subiect, iar literatura cu privire la regimurile totalitare l-a abordat adesea.

  „Cum să faci bani fără muncă” este mai degrabă, în textul doamnie Alina Dobre, un enunț legat de cleptocrația și capturarea statului din perioada de după 1989 și până astăzi. „România acelor vremuri: murdară, plină de câini vagabonzi și de gunoaie, de chioșcuri la parterul blocurilor), iar prioritatea existențială era – și a rămas multe decenii la rând – : cum să faci bani mulți, repede și fără prea multă muncă.” Este la fel în Bucureștiul de astăzi (ca și în Napoli, în sudul corupt al Italiei, spre exemplu). Nu știu unde locuiește autoarea textului, dar o invit în vizită în orașul meu, în Capitala României. De asemenea, persoanele pe care le-am cunoscut, din mediile pe care le frecventez, s-au raportat la Lege la fel în 1990 și astăzi. Nu am auzit pe nimeni spunând că poate încălca legea ‚pentru că este democrație”, ci acesta a fost un argument pentru cleptocrați să încalce legea, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru represiune împotriva cetățenilor obișnuiți.

  La fel de riscant este după părerea mea, să considerăm „Oamenii din Familia ”Rezist” ” un model [generalizat prin generație]. Cel puțin atât timp cât nu promovează un program constructiv, nu propun obiective, țeluri sociale pozitive, ci doar „rezistă”, se împotrivesc la ceva anume (ceea ce este socialmente util, desigur, dar insuficient).

  • D-le Constantin,

   Asa cum se auto-prezinta autoarea (cititi va rog in partea dreapta sus) este „In prezent angajată la o instituție publică București.” si presupun ca locuieste (cel putin 8 ore pe zi) in Capitala Romaniei.

   Eu locuiesc si muncesc de peste 23 de ani numai in firme private (in afara tarii) si, de obicei, citesc acea auto-prezentare (uneori numita si „Bio”).

   Va sugerez s-o faceti si dvs.: veti avea o alta imagine despre autor (oare).

   Consider acest comentariu ca fiind in acord cu politica acestui site; depinde de moderator daca va publica acest comentariu, si in ultima instanta, a dvs. de a urma sugestia mea.

   In felul acesta veti evita asemenea invitatii ca de exemplu „Nu știu unde locuiește autoarea textului, dar o invit în vizită în orașul meu, în Capitala României”

   Multumesc.

   • „În prezent angajată la o instituție publică București.”

    „…si presupun…”

    Vă mulțumesc domnule David FK pentru mesajul dumneavoastră.
    Propoziția pe care ați citat-o este eliptică, cu un verb subînțeles (probabil, „a fi”, dar nu neapărat), prin urmare, sunteți, în calitate de cititor, liber să presupuneți ce doriți cu privire la înțelesul ei. Am dubii însă că este justificată presupunerea că cineva care lucrează în București locuiește în mod obligatoriu în București.

    Apoi, dacă veți avea răbdare să parcurgeți întreg „thread-ul”, veți observa lesne că am citit cu interes și alte texte publicate de d-na Alina Dobre în spațiul acestei platforme, pe care le-am apreciat cum se cuvine, după opinia mea.

    Mențin invitația adresată autoarei de a vizita orașul în care m-am născut și în care trăiesc, București (Haideți, domnule David FK, priviți această invitație ca figură de stil dacă credeți că sensul ei propriu, deși justificat, este nefavorabil doamnei Alina Dobre. Vă mulțumesc.). Toate cele bune.

 18. Eu as spune lucrurilor pe nume, fara teama ca voi fi injurat. S-a depasit pragul critic in privinta valorilor fundamentale ale unui popor care ii pot asigura evolutia si s-a trecut la involutie. Majoriatatea romanilor au sistemul de valori fundamentale atat de viciat incat bolovanul pornit la vale nu mai poate fi oprit, iar eu in minuni nu prea cred, pana acum n-am vazut niciuna si nu cred ca voi mai prinde ceva in zilele care mi-au mai ramas de trait.

  Insa, aveti dreptate in foarte multe privinte si ma bucura ca nu v-ati pirdut speranta. Daca minoritatea care este inca lucida in privinta vietii politice ar gasi o forma de organizare si actiune, poate ca s-ar putea schimba ceva. Putem face asta impreuna?

 19. Eu ii spun „generația care nu își iubește copiii”.
  Nu pot înțelege cum oamenii aleg intre copiii lor care pleacă și niște necunoscuți care îi mint, niște necunoscuți.
  Nu pot înțelege cum oamenii aleg intre copiii lor care se întorc în concediu și sunt cazați și niște necunoscuți care le spun că au procedat corect gazandu-le copiii, niste necunoscuți.
  Sunt generația care nu își ascultă copiii 1, 2, 3 ore pentru a le înțelege alegerile, dar asculta necontenit, chiar și când vin copiii acasă, niște necunoscuți trăncănind la tv.
  Generația copiilor nedoriți care au avut copiii nedoriți? Probabil!

  • Este cat se poate de adevarat.
   Parintii mei il lauda pe individul care se da jurnalist, la postul care se vrea televiziune de informatii, si cum zic ceva contra, critic, imi sar in cap : sunt nazist, userist, de-al lui malin bot, de-al bubosilor ciolos si iohannis, samd. Nu au auzit de rastalmacirea capitalelor de la ipochimena care a ajuns, vorba unora, „vremelnic”, prim-ministru. Nici de gloantele pe care le merita mamele. Mitralierea opozantilor e „a zis si el asa, da’ golanii resist de ce vor sa ucida batrani ?”.
   Din 2014, decembrie, sunt paria entru ai mei, caci am „votat cu neamtul care fura case si vinde copii, si evident ca neamt este nazist”. Planul
   Propaganda asta are drept scop distrugerea statului roman, este de sorginte moscovita, cu sprijin de la Budapesta, poate, de ce nu Sofia, Kiev, si va realiza asta pe bani putini si cu multi suciti la minte.
   Educatia parintilor mei fiind una inalta, cu bibliotecile pline, nu ii inteleg. Daca detin adevarul, de ce nu inteleg si eu acest adevar ? Ok, minciunile sunt evidente – insa sunt repetate la nesfarsit, cu aceeasi nesimtire cu care inaintasii lor intru triumful proletariatului (lucru defel anodin, caci pe mintea slaba de proletar se ridica ei) omorau oameni in inchisori si in camp liber.

   • „Educatia parintilor mei fiind una inalta, cu bibliotecile pline, nu ii inteleg”
    Ai putea avea macar o indoiala: daca si tu gresesti pe undeva? caci nu e om sa nu fi gresit macar odat`, macar odat` in viata lui :P
    In plus, ceea ce spui contrazice mult vehiculatele si hulitele voturi obtinute de PSD: incaltati in slapi, saraci, cu studii precare (ori stirbi), pensionari si asistati social.
    Afirmatia „cu neamtul care fura case” este putin gresita: nu a furat-o, ci a obtinut-o prin medita, pardon, prin acte false. Au dovedit-o 3 instante judecatoresti.
    E o nimica toata?

 20. Cred ca textul nu a fost gandit destul. Sa spui despre cei care au iesit sa darame o dictatura sangeroasa ca erau lasi, zau asa, e pur si simplu o impietate. Au fost peste o mie de morti si multi, foarte multi raniti, erau oare lasi? Au mai fost multi altii care, tremurand de frica, au ramas in noapte cu o pusca in mana, asteptand teroristii (care trageau, asa este, din toate pozitiile, de ce o faceau, asta e o alta poveste). Dintre astia am facut si eu parte, literalmente tremurand de frica dar constient ca trebuie sa stau acolo si sa-mi risc pielea, chiar viata. Post factum e usor de spus ca am fost o masa de manevra, ca ne-au pacalit ticalosii, securistii, activistii comunisti din linia a doua. Dar riscul de a incasa un glont era cat se poate de real, asa ca nu simt de fel ca am fost un las!
  Ca tinerii de astazi trebuie sa preia stafeta – chiar daca ei simt ca nu e o stafeta, ca adultii nu le dau „o tara ca afara” – e adevarat si e de dorit. Chestiunea e ca situatia de atunci s-a perpetuat intr-un fel, avem si acum o societate divizata intre trecut – citeste etatism – si viitor, adica pregatire, eficienta, munca serioasa, pe piata libera. Am votat de fiecare data (si legerile libere se datoreaza unora care au luptat pentru ca ele sa fie posibile) si voi vota de cate ori vor fi alegeri, alegand mereu omul si nu partidul. Asta nu e eroism, nu de eroi avem acum nevoie, ci de civism.

 21. Dacă îmi permiteți să fiu răutăcios, măcar noi l-am împușcat pe dictatorul „nostru”, mi-e teamă că al dvs o să ajungă doar să își închidă contul de facebook :)

 22. Sunt din Tulcea. Am participat la acele evenimente si nu, ”prefectul nu se salvase”. Nici nu a ajuns vreun baron local.Adevarul istoric este altul.
  Dupa ce s-a stins zvonul cu ”teroristii” s-au adunat alti revolutionari, sa le spunem, oameni curajosi, de fapt, care au constituit primul FSN la Tulcea, avandu-l in frunte pe avocatul Ciubotaru.
  In ziua urmatoare, o mare adunare muncitoreasca l-a adus din Constanta, cu alai, pe fostul prim-secretar Popescu Barbu care, in data de 26 decembrieb 1989 a constituit Consiliul judetean provizoriu al FSN.
  Pentru a intelege exact spiritul acelor zile, iata ce consemna procesul-verbal din 27 decembrie 1989 al sedintei de lucru al acelui consiliul judetean:
  (…)Domnul presedinte arata ca s-au liberalizat vanzarea uleiului, a zaharului si orezului. Exista pericolul ca prin aceasta sa se epuizeze stocurile existente. Azi dimineata a avut loc sedinta comisiei pentru aprovizionarea populatiei, unde s-au examinat o serie de probleme printre care si aceasta.Cu acest prilej s-au evidentiat o serie de greutati in aprovizionarea cu zahar.Cantitatile de zahar existente in stoc sint infestate si nu pot fi date spre consum.Propune sa se pastreze rationalizarea din motive fortuite ( sic!) la zahar, ulei si orez.”

  Asadar, chiar daca titlul articolului este bun nu inseamna ca exprima o realitate. A-i pune pe unii in fata celorlalti, a accentua falia dintre generatii nu foloseste nimanui. Fiecare a facut, in acele vremuri – si pana astazi – ce a putut mai bine, potrivit constiintei sale.
  Cum reusim sa ne adunam, sa coagulam o constiinta nationala, ramane o intrebare la care autoarea, cu un CV ca al sau, s-ar putea concentra sa raspunda. Ar fi dovada de maturitate. Am incredere ca va reusi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alina Dobre
Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea Al. Ioan Cuza – Iași, 1995-1999, lucrarea de licență în dreptul penal român;
Studii postuniversitare Ludwig Maximilien Universität München- Drept comercial european și internațional, cu accent pe Dreptul internațional, Dreptul IT și Dreptul Mass- Media, 2007- 2008 Vicepreședintă a Societății culturale româno-germane Apoziția München (2005-2008) Membru fondator și secretar al ATORG- Asociația tinerilor ortodocși români din Germania (2008-2011).
În prezent angajată la o instituție publică București. Activități editoriale importante 2001 - „Persia Antică”, (Introducere în cultura și civilizația persană), Editura Arania, Brașov 2004 - Ludwig al II lea de Bavaria, Revista Tafrali Tulcea
2004 - Eseul despre gravura Melencolia I lui Albrecht Dürer, „Melencolia I“, publicat în revista „Dorul”, Danemarca, pag. 56-59 2006 - „ Aspecte ale ritualului”, revista „Apoziția”, München, pag.103-107
2008 – Poezii din ciclul „ Urme pe cuvinte“ și „ Botezul luminii“, Revista Apoziția, München, pag. 115-120
 2009 - „ Despre un drept fundamental”, revista „Apoziția”, München, pag. 107-109 2011- „ Trăirea pe interval”-gânduri despre emigrație, Revista „Spații culturale”, Anul IV, nr. 18, pag 66-67 2015 – ”Trăirea pe interval”, Editura Ideea Europeană

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro