duminică, iulie 21, 2024

Generalul Clark și armata “băieților deștepți”

Ce înțelege un om de bun simț din luptele pentru putere și declarații politicianiste ori din iureșul declarațiilor și acțiunilor constituționale sau anti-constituționale actuale ? Din toată această confuzie abil întreținută cu chițibușuri avocățești și cu recursul la multiple interpretări ale literei legii, rămânem, până la urmă, cu gustul amar al spectacolului oferit de o clasă politică pentru care interesul public nu a reprezentat niciodată o preocupare. Să încercăm, atunci, să ne bazăm mai curând pe desfășurarea seacă a evenimentelor și vom desluși, poate, din cronologia lor, o lectură mai puțin demagogică a realității.

Anunțul premierului Ponta, din 5 iulie, că și-a găsit un consilier în materie de securitate și economie în persoana generalului Wesley Clark a surprins multă lume și a dat naștere la diverse speculații mai mult sau mai puțin îndreptățite. Wesley Clark nu mai reprezintă armata americană din anul 2000 de când a devenit un prosper om de afaceri pasionat de golf – un sport care cere deopotrivă răbdare tactică și precizie a loviturilor. Dar cum de l-a întâlnit Victor Ponta ?

La mai puțin de o lună de la preluarea mandatului de premier, între 15 și 18 mai, premierul participa, la Viena, la o serie de conferințe despre politicile mondiale în materie de energie și despre energie și democrație. Gazda conferințelor era o organizație non-guvernamentală aflată în al doilea an de activitate publică : Centrul pentru Dialog Global și Cooperare (Centre for Global Dialogue and Cooperation). Wesley Clark face parte din comitetul de onoare al acestui ONG condus de fostul președinte al Bulgariei, Petar Stoianov. Stoianov se numără, de altfel, printre membrii fondatori ai organizației, alături de un alt bulgar, lobbyst cu o istorie veche și complicată în dosarele DNA privitoare la privatizările frauduloase din energie ale României, și care, actualmente, deține funcția de secretar general al CGDC. Numele lui este Stamen Stancev, acuzat ani la rând de procurori (și arestat la un moment dat, la începutul primului mandat al lui Traian Băsescu) că a organizat și controlat o rețea infracțională care procura de la înalți demnitari ai statului român informații economice secrete pe care le furniza unor consorții care câștigau apoi licitațiile pentru contracte finanțate din bani publici. Mentorul declarat al lui Stancev este “un om cu inimă mare”, cum îl numea el într-un interviu din 2007, la radio BBC : multimilionarul american Marc Rich, condamnat într-unul dintre cele mai răsunătoare dosare de evaziune fiscală din SUA, și grațiat în 2001 de președintele Clinton, cu câteva ore înainte de a-și fi încheiat mandatul la Casa Albă. Rich fugise oricum de condamnare în Elveția. La vremea grațierii, presa americană a criticat gestul președintelui, prezentând pe larg activitățile diverse și dubioase ale lui Rich, pe numele lui adevărat, Marc Reich. S-a aflat atunci că fosta soție a lui Rich făcuse donații de peste 1 milion de dolari Partidului Democrat al lui Clinton. Ecourile cazului au fost cu greu acoperite de viitoarele scandaluri financiare care aveau să zguduie America.

La întrunirea din acest an, la care a luat cuvântul și Victor Ponta, Centre for Global Dialogue and Cooperation al lui Stanchev l-a avut ca invitat de onoare și l-a premiat pe Bill Clinton pentru “contribuția extraordinară la înțelegerea și dialogul între națiuni”.

Cu ani în urmă, Stancev și rețeaua lui de oameni politici implicați în privatizările din energie îi vor fi inspirat președintelui Băsescu sintagma “băieții deștepți”, adică inșii care se îmbogățeau cumpărând ieftin energie de la companiile de stat și revânzând-o scump. Era vorba, printre altele, de firme care “căpușau” Hidroelectrica, precum Energy Holding. În 2009, foștii miniștri ai Economiei și Comunicațiilor, Codruț Sereș și Zsolt Nagy, alături de Vadim Benyatov, Stamen Stancev, Dorinel Mihai Mucea și Mihai Radu Donciu, au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT, într-un dosar al privatizărilor strategice care a făcut multă vâlvă. Cazul nu s-a stins până în zilele noastre, când continuă să fie audiați foști miniștri ai guvernului Tăriceanu, deputați și senatori din toate partidele și oameni de afaceri legați prin nenumărate fire și interese de domeniul resurselor energetice. Pe 11 mai, Marko Bela, Adriean Videanu și Bogdan Olteanu au fost audiați ca martori în celebrul dosar, iar pe 21 iunie, fostul pemier Tăriceanu s-a prezentat la Înalta Curte de Casație și Justiție, ca martor, în același proces Sereș-Nagy.

Cu câteva zile înainte de a pleca la Viena, în luna mai, Victor Ponta a numit în fruntea CA al Hidroelectrica un om de încredere : pe avocatul specializat în lichidări de întreprinderi, Remus Vulpescu. El deține și funcția de președinte al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizărilor din Industrie.

Între timp, USL a câștigat alegerile locale din 10 iunie.

Întâmplarea a făcut ca premierul să se afle din nou la Viena pe 18-19 iunie, de astă dată la  Forumul economic austro-român, când, la București, insolvența Hidroelectrica înmărmurea mediul bancar și de afaceri (cerere de insolvență fusese depusă la Tribunalul București pe 15 iunie, într-o vineri, iar anunțul oficial a fost făcut abia luni, pe 18).

Evenimentele politice aveau să se precipite însă, lăsând într-un con de umbră întâniri, decizii, negocieri pe care un cronicar dibaci al acestei veri le va pune cândva în ordinea lor semnificativă. Pe 20 iunie, s-a anunțat condamnarea la doi ani de închisoare cu executare a lui Adrian Năstase, pe 25 iunie, Dan Voiculescu a demisionat din Senat ca să evite judecarea dosarului său de corupție la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe 27 iunie, Guvernul a trecut Monitorul Oficial din subordinea Camerei Deputaților în subordinea sa și a început șirul ordonanțelor de urgență și al modificărilor de legi care aveau să ducă la suspendarea președintelui Traian Băsescu.

Așa încât, în ziua în care, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, conducerea celor două Camere era revocată și Avocatul Poporului înlocuit, Wesley Clark, în calitate de consilier al lui Victor Ponta, putea să declare că va atrage investitori în România, unde există un potențial al carburilor și surse de apă care pot produce energie. “Consider, a mai spus Clark, că România poate deveni un principal exportator de energie”. În aceeași zi, la Viena, Stamen Stancev își actualiza siteul personal de pe internet cu știrea că DNA a renunțat la toate acuzațiile care-l priveau. Încă din aprilie 2012, cu prilejul prezentării raportului de activitate pe anul trecut, DNA anunțase discret scoaterea lui de sub acuzare.

Pe siteul firmei Energan Ltd (www.energanworldwide.com), al cărei fondator și acționar este, Stancev își prezintă portofoliul în materie de expertiză pe piața energetică din sud-estul Europei. Regăsim acolo toate numele importante de pe piața energiei românești : Petrom, Distrigaz, Muntenia Sud, Energy Holding, Electro Oltenia, Cuprom.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Buna ziua ! As fi putut sa va intreb ,simplu : bun,si ce e de facut ? Sau ,altfel spus , ce propuneti ? Dvs. prezentati un set de date si parametri,insotite de imagini ale unor personaje vizibile. Si accentuez asupra acestui aspect :vizibile. Pentru ca in spatele lor sint bancile si celelalte institutii financiare. Ce credeti ca as putea face eu,dvs. , Clarice sau oricine altcineva pentru a schimba acest tablou ? Sau,poate,nu e bine a-l schimba ?

  1) precum stiti, importanta nu e criza financiara (asta e doar un pretext) ci aceea a resurselor energetice (hidrocarburi,gaze, si toate celelalte). Asta s-a stiut ca vine,din prognozele anilor ’80 ,rapoartele Clubului de la Roma fiind doar un exemplu. Si atunci,e normal (sau mai bine zis era de asteptat) sa se realizeze o noua distributie a sferelor de influenta,axata pe resurse. Este exact ce descrieti dvs. ca un mic exemplu , zonal ,limitat geografic. Credeti ca daca nu existau Clark sau Stanchev era altfel ? Ar fi fost alti „baieti destepti”, ca doar nu va asteptati ca treaba sa fie coordonata de mama Tereza ! Asa a fost intotdeauna ,si criza va fi domolita ,sigur,de conflicte militare,asa cum s-a intamplat de n-ori in istorie.

  2) daca ideea materialului dvs (frumos scris,recunosc) era expunerea coruptiei la nivel politic cu implicatii material-financiare asupra maselor ,atunci dati-mi voie sa va spun ca efectul asupra ROMANIEI a intregii „cifre de afaceri” a acestei cacialmale asa-zis energetice este minor comparat cu implicatiile deturnarii aproape integrale a imprumuturilor facute in ultimii ani de RO de la IMF sau Banca Europeana. Vorbim aici de aproape 20 miliarde euro traficati de catre FMI prin RO catre bancile occidentale. Cu efectul amanetarii unor resurse economice („Hidroelectrica ” e doar un caz ) care f. curind vin la scadenta. Iar „smecherii”, fie ca se numesc Clark , Stanchev, CGDC sau alta adunatura de hoti stau in preajma ,ca sa fie pregatiti pentru a pune mana pe prada cind vine clipa,la pret cit mai mic.

  Deci , ceea ce prezentati dvs. este efectul –cauza a fost tranzitarea a 20 miliarde prin RO catre bancile occidentale,care ii organizeaza acum pe acesti snapani fiindca intotdeauna a fost o simbioza intre cele 2 entitati :cea financiara si cealalta care „te ajuta” sa-ti achiti dobinda si datoria de baza. Asa incit, ce-ti pasa tie,Tatiana,dac-o fi Clark sau altul ? (parafrazez si eu din Eminescu,cit ma duce mintea).

  Pentru a incheia precum am inceput,tot cu o intrebare :si totusi, ce ar fi trebuit de facut,pentru a nu se ajunge aici (la nivel global )? Pai ,va recomand sa cititi ” Manifestul ‘” lui Teddy Kaczinsky. Acum ,insa e prea tarziu , si tot ce putem face e sa speram ca viitorul razboi macar va amana ,pentru citeva decenii, un epilog previzibil.

  Pe.Se–Mi-a facut placere sa va citesc,sper sa reveniti pe aici.

  • Nu-nteleg argumentul : Ponta – deci, in realitate stapanul lui, Wesley Clark – e extrem de bun prieten cu FMI.
   Asta bineinteles, dupa ce-n toata campania in opozitie, Ponta a-njurat FMI. Sa-ti aduc aminte declaratiile lui Ponta in legatura cu FMI – inainte, si dupa ce-a ajuns pm ?
   De fapt, la USL totul merge dupa sablonul cu FMI: in opozitie USL nu vroia sa vanda gazele de sist, la putere n-are nicio problema sa le vanda.

  • Mie nu mi-a facut deloc, pentru ca te intalnesc obositor de des, ca si pe prietenul tau @Tacerea mortii, cu postari nebuloase de lup in piele de oaie pe toate site-urile, fie ele cotidiene, hebdomandare sau bloguri personale. Vei fi fost acoperit in directia de contrainformatii a fostei Secu si te-ai deformat psihic iremediabil, iar acum,. mancandu-ti pensia frumusica dedusa din buzunarele ticaloasei democratii actuale, nu faci decat sa-ti manifesti ceeace ti-a deveit un tic.
   Pe Se: Transmite-i si lui Dogaru toate sentimentele mele. Si mai fa si tu o pauza! Ca, uite, ca maine ti se sfarseste viata!

 2. excelent! în sfârșit o analiză realistă, nu bla bla bla-uri etice. sper că suporterii capitalismului pur și dur își mai revizuiesc ideile…

 3. Stai ca m-am pierdut in detalii.
  Care e concluzia? Ca nu vad reiesind din text nimic legat de wesley clark ci ponta ci mai repede de Stancev si Ponta….

 4. Alt aspect al „consilierii” gen. Clark: daca obosim Google 5 minute, aflam in ce masura este implicat acesta in paianjenisul Halliburton. Dupa alte 5 minute vom descoperi si subsidiara Bechtel, care este cel putin in Romania campioana la autostrazi. Cel mai practic ar fi un eventual razboi intre Romania si Rusia. Aici firma Halliburton ar fi in elementul ei; ne-ar furniza aproape toata logistica necesara unui asemenea razboi, chiar si daca acesta nu ar dura decat un weekend… de la sticla de Coca-Cola pana la mercenarii care ar avea grija de noi.

 5. Republicanii cu Rompetrol (Dick Cheney prin Phil Stehpenson), si Democratii prin Wesley Clark.
  UE prin OMV, si nici aici nu se stie sigur, pt. ca acum se poarta oamenii de fatzada si manevrele de propaganda neagra, ca tu sa crezi ca manevra apartine fix celui care nu e de fapt „de vina”.

  Singura diferenta e ca, daca la Rompetrol se mai ascundeau dupa cate un inocent front-man ca Patriciu, azi Generalul Clark – asociatul lui Soros – e cocotat pur si simplu la vedere in Guvernul Romaniei.
  Nici nu mai e nevoie de vreo „acoperire” ! Nici nu mai e nevoie sa minta. Cu o populatie prostita cu televizorul, nici nu mai trebuie sa te compromiti cu manevre de invaluire, „ca-n democratie”…
  … unde-s vremurile-alea idilice, cand nu puteai sa minti „pe toata lumea tot timpul ….” ?
  Azi televiziunile din Romania ii ajuta – nu sa minta – ci sa spuna adevarul pe fatza! Si nimanui sa nu-i pese :)
  Pentru ca prostia e mai rezistenta decat teroarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Tatiana Niculescu
Tatiana Niculescu
Tatiana Niculescu, scriitoare

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro