luni, martie 24, 2025

Genul european, în limba română

În urmă cu două zile, Republica Moldova a ales calea europeană, acordând Maiei Sandu onoarea și imensa responsabilitate nu doar de a fi prima președinte femeie din istoria țării sale, ci și de a începe dificila misiune de a reda demnitatea și viitorul unei comunități a cărei dezvoltare a fost blocată timp de decenii de rețele clientelare ce au promovat și instrumentat mentalități retrograde pentru a se menține la putere.

Parcurgerea drumului democratizării și europenizării doar în termeni formali nu garantează însă succesul și o viață mai bună, în libertate.

Ieri, de pildă, guvernele Poloniei și Ungariei au blocat adoptarea pachetului financiar de reconstrucție post-COVID 19 în Uniunea Europeană pentru că acordarea asistenței către statele membre este condiționată de respectarea de către acestea a principiilor democratice și a statului de drept.

Deși nu reflectă neapărat opțiunile majorității cetățenilor maghiari sau polonezi, partidele ce încearcă să se agațe de putere în aceste două țări conduc de ani de zile o campanie împotriva valorilor și practicilor democractice și implicit împotriva propriilor state, restrângând treptat drepturile și libertățile fundamentale și încercând să controleze accesul la cunoaștere prin eliminarea presei independente și a libertății academice.

În prim planul acestor demersuri în ambele cazuri s-a aflat chestiunea egalității de gen formulată în termenii unui obscurantim atent cultivat, politicienii profitând de nivelul încă scăzut de educație, de cultură civică, de alfabetizare digitală și de anticorpi la dezinformare din spațiul fost comunist pentru a genera și promova mitologii despre tradiție care alimentează o falsă polarizare socială, convenabilă însă pentru a păstra controlul puterii.

Rețetele în ambele cazuri sunt tipice unor regimuri autoritare: eliminarea libertății academice prin discreditarea și apoi interzicerea unor discipline sau programe de studii; discreditarea și eliminarea presei independente în paralel cu promovarea confuziei privind legitimitatea surselor de cunoaștere autentică; încercarea de a modifica constituția pentru a servi unor scopuri private; adoptarea unor legi care interzic drepturi și libertăți fundamentale în special pentru a controla social corpul femeilor și cunoașterea științifică despre corpul uman, afectând femei și bărbați deopotrivă, precum și fundamentele proceselor democratice și ale statului de drept.

Mâine, 18 noiembrie Curtea Constituțională a României are pe agendă pronunțarea cu privire la neconstituționalitatea legii care interzice utilizarea termenului de “gen” în școli și universități.

Legea a fost adoptată în timpul stării de alertă și la scurt timp după expirarea stării de urgență, la propunerea unui partid parlamentar minor ce încearcă să se mențină la putere prin folosirea unor rețete din arsenalul populiștilor și al extremei drepte, inclusiv atacul asupra cunoașterii științifice și libertății academice.

Intrat relativ recent în limba română cu acest sens, termenul de “gen” este folosit de decenii în mediul academic internațional pentru a investiga cu instrumente științifice modul în care reprezentarea diferențelor biologice afectează procese și fenomene sociale, economice, culturale ori politice, precum și pentru a identifica modul în care preconcepțiile cu privire la diferențe biologice între bărbați și femei afectează înțelegerea științifică a corpului uman și interacțiunea socială.

Dincolo de dezbaterile academice în care orice temă poate fi legitim explorată, analiza științifică privind dimensiunea de gen este esențială în numeroase domenii, adesea contribuind semnificativ la îmbunătățirea și salvarea de vieți, a bărbaților și femeilor deopotrivă.

De la depistarea la timp a unor boli, testarea și adecvarea tratamentelor medicale în funcție de gen și combaterea violenței domestice la crearea de sisteme de siguranță a vehiculelor adaptate pentru toți utilizatorii și eliminarea discriminării la locul de muncă, inclusiv în salarizare, indiferent de gen, chestiunea este practic prezentă în aproape toate aspectele majore ale vieții contemporane.

Legea supusă atenției CCR, absurdă în sine prin interzicerea cunoașterii în instituțiile responsabile chiar pentru generarea și transmiterii cunoașterii, ar face practic imposibilă existența demersului științific independent de interesele și credințele private ale unor politicieni.

Prin modul în care a fost introdusă pe agendă și prin prevederile sale ea subminează fundamentele democrației și statului de drept și ne pune astfel pe toți în pericol, într-un context deja dificil din punct de vedere social și amplificat de pandemie.

În calitate de cadru didactic universitar, dar și de simplu cetățean ce dorește să trăiască o viață mai bună, în demnitate și libertate, într-un stat democratic, urmăresc deci cu deosebită îngrijorare subiectul.

Ca politolog remarc cu și mai mare îngrijorare, dar și cu speranță existența unui semnal din partea Asociației Internaționale de Științe Politice (IPSA), prin mesajul transmis luna trecută Președintelui României cu privire la această temă.

Înființată cu sprijinul UNESCO în 1949, IPSA este cea mai mare asociație profesională la nivel mondial în domeniul științelor politice, o arie interdisciplinară de cunoaștere ce investighează fenomenele, conceptele, normele și dinamicile, inclusiv economice, sociale și culturale, din spațiul politic.

În istoria sa de peste șapte decenii, IPSA a trimis astfel de semnale oficiale foarte rar, aproape exclusiv în situații în care libertatea academică este amenințată și democrația este în pericol.

Mesajul indică însă nu doar nivelul de alertă extrem ridicat, ci și o solidaritate internațională fără precedent pentru România.

De aceea, astăzi privesc și cu speranță zilele care urmează.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

    • Activiști de activiști. Noroc cu vigilenții de la Amazon, care vând cartea online. Altfel cum s-ar mai distra lumea în lipsa unor alți și alți Qanon, de felurite făcături?

        • Speculați momentul prielnic și cereți introducerea maculaturii în bibliografia obligatorie a liceelor. Extremiști de toate genurile, uniți-vă!

  1. „Deși nu reflectă neapărat opțiunile majorității cetățenilor maghiari sau polonezi, partidele ce încearcă să se agațe de putere în aceste două țări conduc de ani de zile o campanie împotriva valorilor și practicilor democractice și implicit împotriva propriilor state, restrângând treptat drepturile și libertățile fundamentale și încercând să controleze accesul la cunoaștere prin eliminarea presei independente și a libertății academice.’
    Nu cumva e vorba de partide ajunse la guvernare pe cale democratica ( adica prin votul majoritatii)? Iar incercarea de discreditare a lor, nu taman asta inseamna lipsa de democratie?

  2. Cred ca UE crede ca fostele tari socialiste se pot democrstiza pe repede inainte in cateva decenii. Mentalitatile oamenilor se schimba cel mai lent. Si in Polonia si Ungaria sunt destui oameni care sunt de acord cu politica practicata de guv.actuale,altfel nu ar fi votati. Si la noi a fost referendum pe problema structurii familiei. UE ar trebui sa isi regandeascs propria reforma, sa isi reduca nr.de parlamentari si de nr.de partide irelevante, de personal auxiliar. Sa realizeze programe de finantare mai realiste si oportune caci multi bani au fost tocati pe obiective inutile sau care au devenit ruine. Mai important este optimizarea fiscala la nivel comunitar a codurilor fiscale pentru a oferi mai multa stabilitate in mediul de afaceri si reducerea coruptiei. Apoi sa isi recunoasca si propriile greseli in problema migrantilor si a cerintelor Schengen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Luciana Alexandra Ghica
Luciana Alexandra Ghica
Luciana Alexandra GHICA este politolog, conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și director al Centrului de Studii de Dezvoltare și Cooperare Internațională (IDC), din cadrul aceleiași facultăți. A studiat științele politice și relațiile internaționale la Universitatea din București, Central European University (Budapesta) și Universitatea din Oxford, specializându-se în analiza proceselor de cooperare internațională în contexte de democratizare.  În acest domeniu a publicat mai multe studii de specialitate și a coordonat prima enciclopedie românească a Uniunii Europene (c2005, ediția a 2-a 2006, ediția a treia 2007) și, împreună cu M.Zulean, primul manual românesc dedicat studiilor de securitate din perspectivă științifică modernă occidentală (Polirom 2007).  A conferențiat ca lector invitat în mai multe universități din Europa și Asia, zone în care, alături de America Latină, a avut stagii de cercetare de teren. În ultimul deceniu, a început să se specializeze și în analiza științelor politice ca disciplină și profesie, precum și în analiza dinamicilor privind politica științei, îndeosebi cu privire la aspecte legate de cooperarea internațională pentru dezvoltare sustenabilă.  Autoarea nu este parte a nici unui partid sau mișcări politice. Din 2012 este membru ales al consiliului de coordonare al comitetului de cercetare RC33 (The Study of Political Science as a Discipline) al Asociației Internaționale de Științe Politice (IPSA).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro