Duminică, 23 februarie, Europa a jubilat văzând că în Germania AfD nu a depășit așteptările. Situația Germaniei a fost însă destul de aproape de a deveni dezastruoasă, atât intern, cât și extern. După o noapte lungă de numărare a voturilor, unde fiecare vot a făcut diferența dintre o majoritate stabilă pentru o nouă guvernare și una ideologic incongruentă, acum nu putem spune că Germania a scăpat în totalitate de pericolul ce o pândea.
Prezența foarte mare la vot – cea mai ridicată din 1987 încoace, de 82,5% – a fost o veste îmbucurătoare, mai ales după 16 ani în care politica lui Merkel, fără ceartă și fără senzaționalism, a dus populația într-o stare de apatie față de alegeri. Chiar și în această apatie, nemții nu au avut niciodată o prezență sub 70% la vot la nivel federal, dar dezinteresul era palpabil în societate, ei mergând la urne mai degrabă din obligație civică.
CDU/CSU a câștigat aseară alegerile și, deși a obținut un avantaj consistent față de AfD, care s-a clasat pe locul al doilea, scorul a fost unul dezamăgitor, sub 30%. Merz este salvat de faptul că va putea forma o coaliție doar cu social-democrații, însă poziția sa internă este slăbită, deoarece chiar echipa lui stabilise așteptări pentru un scor de minimum 30%, cu speranța de a depăși 32%. CDU a reușit să limiteze pierderile față de AfD, atrăgând multe voturi de la toate partidele de centru și aducând la urne un milion de oameni care nu votaseră în 2021.
AfD a câștigat și ea aseară. Partidul, care a înregistrat cele mai mari creșteri față de 2021, dublându-și scorul, se confruntă însă cu o problemă în gestionarea așteptărilor, întrucât spera la un rezultat de peste 20%, undeva în jur de 22-23%. Așadar, și-a ratat propriul obiectiv pentru aceste alegeri. Europa a răsuflat ușurată, dar ascensiunea AfD, pe fondul unei coaliții formate din partide de centru, unele mai de stânga, altele mai de dreapta, trebuie să ne dea de gândit. Per total, 80% din populația Germaniei a respins extremismul de dreapta, însă faptul că AfD a ajuns la 20% nu ar trebui să devină un fel de obicei în Germania. AfD a reușit să atragă voturi de la aproape toate partidele, inclusiv de la Verzi sau Die Linke, dar mai ales de la cei care nu votau, de la partidele de centru-dreapta și de la social-democrați.
SPD este unul dintre cei trei mari perdanți ai acestor alegeri. Cu cel mai slab scor din istoria partidului, salvat însă de posibilitatea de a intra la guvernare, SPD va încerca să se reinventeze și va trebui să reușească acest lucru. Fără un SPD puternic, cu tracțiune în rândul muncitorilor, Germania va avea mari probleme. În acest moment, acest segment de votanți, care în trecut a fost fidel SPD-ului, a ales AfD ca primă opțiune de vot, cu 38%, iar pe locul doi s-a clasat CDU, cu 22%. O adevărată tragedie pentru SPD.
Verzii sunt partidul din fosta guvernare care a pierdut cei mai puțini votanți, însă, spre deosebire de SPD, care a pierdut semnificativ către CDU și AfD, Grüne a contribuit, prin performanța sa slabă, la revitalizarea celor de la Die Linke. Pentru un partid care, în 2021, avea șanse credibile de a da noul cancelar, este nevoie de o clarificare ideologică. A fost sancționat atât pentru pozițiile prea moderate, pentru pragmatismul absolut necesar unui partid care vrea să guverneze, cât și pentru încăpățânarea ideologică în anumite domenii-cheie, cum ar fi energia nucleară.
FDP este al doilea mare perdant al serii. Deși perceput ca partidul care bloca tot ce dorea să facă coaliția semafor, FDP s-a dovedit, de facto, un partener relativ pragmatic la guvernare. Succesul din 2021 s-a bazat însă pe slaba performanță a CDU, iar acum, odată ce CDU și-a recâștigat poziția, și-a recuperat și votanții pierduți. De asemenea, partidul care în 2017 a jucat cartea scepticismului față de migrație, iar în 2021 a mizat pe încrederea statului în cetățeni în ceea ce privește pandemia, nu a reușit să transmită un mesaj puternic în aceste alegeri, tocmai din cauza participării sale la fosta guvernare.
Die Linke este, cu adevărat, marele câștigător al serii. Dacă toate celelalte partide au obținut rezultate sub așteptări, Die Linke a reușit să profite de dezamăgirea votanților de stânga față de SPD și Verzi și, într-o lună de campanie bazată exclusiv pe mesaje antifasciste, nu doar că a trecut pragul electoral, ci a obținut și un scor excelent din perspectiva sa. Mulți vor privi spre Merz, care, prin forțarea votului din parlament privind migrația, nu a reușit altceva decât să slăbească partidele de centru-stânga în favoarea Die Linke – un cadou nesperat pentru aceștia, dar de care au profitat pe deplin.
Ultimii mari perdanți sunt cei de la BSW, care, cu doar câteva mii de voturi lipsă, au rămas sub pragul electoral. Pentru un partid numit după lidera sa, faptul că aceasta își va pierde funcția politică și, implicit, relevanța națională, reprezintă o lovitură grea. Partidul va rămâne în continuare important în estul Germaniei, unde este prezent nu doar în parlamentele regionale, ci și în unele guverne, dar, cel mai probabil, la nivel federal, povestea Wagenknecht s-a încheiat. De asemenea, este evident că plecarea sa din Die Linke a fost benefică pentru foștii săi colegi, care astfel au avut ocazia de a se reinventa și de a construi o conducere mai stabilă.
Ce urmează pentru partidele parlamentare?
- CDU și CSU vor fi forța dominantă a noii guvernări, iar Friedrich Merz, cel mai probabil viitorul cancelar, va avea o misiune foarte dificilă. Va trebui să promoveze reformele atât de necesare pentru Germania, deși nu are experiență guvernamentală. De asemenea, va trebui să regândească poziția Germaniei în Europa pentru a prelua inițiativa reformei UE și a decuplării de SUA. După cum a spus chiar el în așa-numita „Elefantenrunde” – emisiunea post-electorală la care participă, de regulă, toți liderii de partid pentru a analiza alegerile în direct – Statelor Unite nu le mai pasă de Europa și de Ucraina. Cu un discurs despre pragmatism și despre necesitatea de a acționa rapid pentru formarea viitoarei coaliții, a afirmat și că „lumea nu ne așteaptă, dar Europa ne așteaptă”.
Norocul lui Friedrich Merz este că nu doar CDU a subperformat, ci și CSU în Bavaria. Așadar, deși, per total, familia creștin-democrată a obținut cel mai bun scor din Germania în Bavaria, Markus Söder, premierul Bavariei, nu va putea avea prea multe pretenții pentru viitorul guvern, deoarece CSU a obținut sub 40% în acest land.
- SPD intră în reconstrucție, iar primele consecințe în materie de personal au fost deja anunțate. Cancelarul Scholz și liderul grupului parlamentar SPD, Mützenich, au declarat că nu mai doresc roluri de conducere. Klingbeil, unul dintre copreședinții partidului, devine șeful grupului parlamentar, cerând public ca tinerii să fie lăsați la cârmă – un mesaj clar și către copreședinta Esken, sugerându-i să părăsească postul. O conducere a SPD formată din Klingbeil și Pistorius – cu Klingbeil controlând grupul parlamentar, iar Pistorius devenind ministru al apărării și vicecancelar – ar putea transforma viitoarea coaliție CDU-SPD într-o guvernare care chiar implementează reformele necesare pentru Germania. Cu această echipă, ar fi mai ușor de pus în practică o politică proactivă pentru Europa și Ucraina, însă aceștia vor trebui să accepte și reformele esențiale pentru redresarea economiei și pentru controlul migrației. În caz contrar, 2025 va părea un simplu antrenament comparativ cu provocările din 2029.
- Verzii vor intra, la rândul lor, în reconstrucție. Robert Habeck fie va deveni unul dintre cei doi lideri ai grupului parlamentar, fie va părăsi politica. Mult nu îi rămâne în urmă. După trei ani de guvernare, cu un partid verde gestionând economia și clima, principala temă a campaniei a devenit migrația – o problemă pe care Verzii, din punct de vedere ideologic, nu prea o pot aborda. În același timp, tema climatică, care în 2021 era prioritară, nu mai este în prim-plan, iar țara se află în recesiune. Totuși, Verzii vor juca un rol crucial în viitoarea arhitectură parlamentară, având șansa de a deveni liderii opoziției, chiar dacă nu sunt cel mai mare partid din afara guvernării.
- Die Linke se vor bucura de noile mandate și de noua relevanță politică, dar nu se pot culca pe o ureche. Au devenit cel mai important partid printre tineri, lucru pe care, în 2021, îl reușiseră Verzii și FDP. Însă tinerii nu sunt votanți loiali unui singur partid, mai ales cei aflați la primul vot. Dacă Die Linke dezamăgește în opoziție – lucru destul de posibil, fiind cel mai mic dintre partidele care nu guvernează – acești votanți s-ar putea îndrepta rapid spre alte formațiuni politice.
- AfD va juca în continuare cartea câștigătoare, dar se va confrunta cu aceleași bariere ca până acum. Mai mult ca niciodată, s-a dovedit că un vot pentru AfD – perceput ca un vot anti-stânga – este, de fapt, un vot care aduce stânga la guvernare. Probabil că partidul va concluziona că a avut o campanie electorală foarte bună și va continua radicalizarea internă. Fiind cel mai mare partid de opoziție, mulți se vor uita spre AfD așteptând să propună alternative la politica federală. Speranța multora este că vor eșua în această privință. De asemenea, marele pericol pentru AfD este ca viitoarea guvernare să fie una competentă, deoarece în acest caz discursul negativ al AfD nu va mai funcționa.
Câteva date interesante despre aceste alegeri:
- Partidele de centru nu mai au o majoritate „constituțională”, ceea ce va îngreuna orice încercare de modificare a Constituției privind limitarea datoriilor publice. Die Linke a anunțat deja că nu este dispusă să coopereze pentru excluderea cheltuielilor privind apărarea, iar cu AfD nici nu se va încerca o negociere.
- BSW ar putea contesta rezultatele alegerilor, deoarece au existat probleme cu votul prin corespondență pentru cetățenii din străinătate. Se pare că multe persoane nu și-au primit documentele de vot, așa că, teoretic, am putea asista la o dispută parlamentară în comisia pentru verificarea alegerilor.
- Peste un sfert dintre femei au votat cu CDU, în timp ce SPD și AfD își împart locul al doilea, cu câte 17%. SPD a suferit pierderi majore în acest segment, iar AfD a înregistrat câștiguri semnificative. La bărbați, situația este similară în ceea ce privește pierderile și câștigurile: CDU este pe primul loc, cu 30%, urmat de AfD, cu 22%, și SPD, cu 15%.
- Berlinul a fost câștigat de Die Linke, ceea ce este ironic și, în același timp, amuzant.
- Verzii au devenit partidul elitelor. În statisticile privind temerile populației, votanții Verzilor sunt, în mod constant, cei mai puțin îngrijorați de problemele economice. Principalele lor temeri sunt schimbările climatice, influența Rusiei în Europa și situația democrației în țară. Interesant este că, deși primele două frici au o componentă economică, nu se regăsește în preocupările lor directe teama legată de nivelul de trai și siguranța financiară de zi cu zi.
- Elon Musk și JD Vance nu au avut absolut nicio influență asupra alegerilor. Dacă au influențat ceva, poate doar au motivat oamenii să iasă în număr mai mare la vot – un efect resimțit însă de toate partidele. Astfel, strategia Administrației Trump nu doar că a eșuat, ci, în loc să aibă Germania ca aliat, acum SUA au în Merz un adversar care își va canaliza energia pentru a face Europa independentă de influența americană.
Un articol f bun, ca si precedentul, articol rece, fara speculatii.
F buna aceasta replica „Mai mult ca niciodată, s-a dovedit că un vot pentru AfD – perceput ca un vot anti-stânga – este, de fapt, un vot care aduce stânga la guvernare. ” De fapt asta a fost spusa de Díeter Nuhr un cabaretist neamt.
Imi pare tare rau ca nu a reusit FDP.
https://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2025/02/alegeri-finale-in-ge.html
Din fericire nu a reușit nici zgripțuroaica de la BSW. Așa ca CDU/CSU au nevoie doar de SPD. Iar a doua veste bună este că papă-lapte Scholz nu mai participă. Foarte probabil Klingbeil și Pistorius vor negocia cu Merz. Sincer, eu l-aș fi preferat pe Söder, dar mă gândesc că asta-i mai tânăr și va prelua ștafeta de la Merz peste 4 ani.
În Germania, de doi bani speranță. Nu e rău, dar nici bine. Oricum, este mai bine ca în Franța și România…
În Germania, dacă se vor pune de acord, va putea rezulta o majoritate guvernamentală puternică de vreo 60% formată din CDU/CSU+SPD+Verzi. Numai că CDU/CSU sunt aprox egale cu SPD+Verzi, deci este posibil că unii să tragă cea și alții hăis, adică să se rupă căruța guvernamentală. Sper să nu se întâmple asta, Europa are nevoie de stabilitatea Germaniei, mai ales acum când Trump a declanșat un război economic și ideologic contra Europei.
Urmează actul 2 al agitației europene-alegerile pentru Președinția României. Să sperăm că și noi, agresați de americani ca și Germania, vom reuși să salvăm direcția spre Vest a României. Cetățenii României și elitele lor sper să dea dovadă de responsabilitate pentru viitorul lor.
Intre timp CDU/CSU ar putea sa formeze majoritatea doar cu SPD. Deci ar avea o sansa istorica sa schimbe ceva, cam cum a reusit s-o faca Schröder.
CDU/CSU + SPD au majoritate parlamentară. Ar fi sinucidere pentru Merz să îi aducă la guvernare pe verzi. Ei sunt responsabili de toată mizeria în care se scaldă Germania. De la politicile privind imigranții până la visele numite economie.
Au o majoritate mică, vreo 52%, dar mai mare ca în România.
Dupa A. Merkel, Germania trebuie sa redevina motorul tehnic si economic al UE. Fara ineptiile Ursulei vL. Asa isi va castiga noi aliati din UE si din afara. SUA poate sa mai astepte si post D.Trump.
Viitorul Cancelar german este mai agresiv, chiar a ridicat tonul la emisarii americani de la Munchen. O întărire politică și militară a Germaniei poate fi riscantă pentru Europa, mai ales că Germania a pierdut două războaie mondiale și poate deveni din nou revanșardă. Iar prietenii Germaniei, Austria și Hungaria, pot și ei deveni revanșarzi și revizioniști, ceea ce poate fi periculos pentru România, Polonia, Ucraina, etc.
Care dintre politicienii europeni indrazneste sa spuna raspicat: daca vreti un viitor cu nivel de trai decent, ori faceti copii, ori acceptati imigranti? Tertium non datur. E valabil pentru toate tarile occidentale. Plus Japonia.
Parafrazându-l pe Vance as spune ca demografia este cea mai mare amenințare internă a Europei (nu doar a EU), Japoniei si Coreii de S. Pentru ultimele doua tari nu mai exista speranța.
Proiecțiile demografice sunt cel mai precise prognoze care se pot face in domeniul științelor sociale. Inversarea declinului demografic este o misiune foarte grea, aproape imposibila fără imigrație masiva si fără o creștere economica sănătoasa. Nici o tara dezvoltata nu ia masuri serioase in acest scop. Tinerii de azi vor avea o bătrânețe mizerabila pentru ca nu va mai exista o generație care sa le plătească pensiile.
„…ori faceti copii, ori acceptati imigranti? Tertium non datur.”
Ba tertium sigur ca datur. Pensia lui Franz si a Ilsei vor fi platite de R2D2(fuziune roboti industriali cu IA), nu de Ahmed, Makelele si Julio.
Verzii sunt un partid de fanatici cu creierele spalate bine de propaganda verde, de aceea nici nu le pasa de economie, „greenflatie” sau de falimentul companiilor datorita taxelor verzi. Ideologiile verzi au dus in pragul colapsului economia germana prin renunatrea totala la surse de hidrocarburi si energie nucleara. Fara studii competente si reale privind sursele de energie alternativa (inconstante si instabile), nu poti avea o economie dezvoltata. Fara gazele rusesti ieftine industria nu mai functioneaza bine. Consider ca principala amenintare la adresa UE o consituie ecologistii sau, mai precis, ideologiile eco-extremiste de stanga, pentru ca falimenteaza economii si industrii. Astfel de politicieni care isi cumpara haine facute din frunze sau care nu mai folosesc avioanele crezand ca salveaza planeta, cred ca sunt ramasi mental undeva in Evul Mediu.
Cred ca ne punem prea mari sperante in acest cancelar Merz, pentru ca singur nu va putea sa salveze UE si nici sa supravietuiasca fara SUA. O politica lucida si ferma vizavi de SUA cred ca va mentine legaturile si alianta NATO.
Doar Germania de est (de fapt nord est) e extremistă. Restul Germaniei n-a (prea) votat Weidel.
Sechelele comunismului de inspiratie sovietica persistă sub forma extremismului quasi-nazist de deeapta in DDR.
https://www.welt.de/politik/deutschland/article255521122/Bundestagswahl-Schwarz-blaue-Republik-Diese-Karte-zeigt-die-grosse-Umwaelzung.html
La „date interesante”, aș adăuga și că AfD a fost votat majoritar pe teritoriul fostei RDG:
https://www.politico.eu/article/german-election-results-2025-who-won-map-cdu-afd-spd/
Destul de deplasat să numești clubul de lobbyiști FDP „un partener relativ pragmatic la guvernare“. Fostul lor șef, Lindner, un narcist fără bunul simț si fără cei 7ani de acasă a sabotat la penultimele alegeri negocierile pentru o coaliție, cu motivația că nu i-ar fi pe plac condițiile negociate. La ultimele alegeri acuma 3 ani nu a mai putut să se retragă fără să se piardă credibilitatea lui în capacitatea sau voința de a guverna, așa că aproape nevoit a intrat în coaliție cu verzii și social-democrații. Au urmat acțiuni de sabotaj, informații confidențiale de la negocieri direct către prietenul de la trustul de media Springer, campania de denigrare a lui Habeck, blocaje nesimțite pentru un partid de 7%. Când a văzut ca nu mai are avantaje pentru el a ieșit din coaliția care nu în ultimul rând din cauza blocajelor liberale a avut un deficit de eficiență și în consecință un deficit major de imagine. Speranța că delimitarea de foștii parteneri îi va aduce unele procente la electorat nu s-a adeverit. Pragmatism? Nu. Oportunism!
Inainte de vot a aparut o stire cum ca au fost expulzati 40 de afganistani. Doua zile dupa vot a sosit un avion cu 150 de afganistani! Iata cum se tin alesii de promisiuni!
https://www.msn.com/de-de/reisen/nachrichten/neuer-charterflug-mit-mehr-als-150-afghanen-landet-in-deutschland/ar-AA1zJNmC?ocid=msedgntp&pc=U531&cvid=b9f361d47eba48cd8b8255555a00ad30&ei=133
Aproape de 4 ori mai multi migranti au fost adusi ulterior. Dar de ce sunt adusi in Germania? Care este scopul aducerii lor pe teritoriul UE? Vad ca sunt adusi cu avionul ca de, nemtii sunt luxosi si isi respecta noii sclavi. Dar ce vor face acesti oameni in Bundesrepublik Deutschland? Sper ca este o stire falsa pentru binele UE, altfel se organizeaza din nou alegeri anticipate si de data aia castiga AFD cu 70%. Este doar un avion din care coboara unii. Macar daca era Lufthansa…. pic de respect n-au nemtii astia pentru migranti…
Afganii aduși in Germania sunt o parte dintre cei care i-au ajutat pe vestici în cei 20 ani cât au staționat în Afganistan.
Pa 29.02.2020 Trump semnase un acord la Doha, așa numitul Taliban Deal, prin care se angaja să retragă trupele americane din Afganistan până în mai 2021. Talibanii s-au pregătit pentru preluarea puterii, vesticii n-au făcut nimic. Au retras ei soldați, dar nu s-au îngrijit deloc de soarta ajutoarelor locale. A fost frumos din partea lor?
Acum au trecut anii și vesticii încep să-i considere pe toți de aceeași teapă.
Pe vremea când Bundeswehr era prezentă în Afghanistan, și împreună cu ceilalți parteneri încercau să ajute la instalarea unei societăți civilizate, au avut nevoie de mulți colaboratori locali, printre care funcționari, învățători, traducători etc. După ce armatele occidentale au părăsit țara oamenii ăștia au rămas fără protecție și cu stigma de colaborator împotriva talibanilor, care acuma îi vânează. Este vorba de un grup limitat de oameni, deja cunoscuți autorităților germane și care deja prin activitatea lor au dovedit atitudinea față și loialitatea pt nemți. Numai pe ăștia îi aduce cu avionul, ceilalți vin pe jos prin Turcia și ruta balcanică.
@ doctore,
– citi colaboratori a „salvat” USA, sau UK, sau Romania?
– razboiul s-a terminat de trei ani, cum au supravietuit?
– cind crezi ca se vor apuca de munca?
40 infractori afgani versus 150 afgani. E mai exact așa.
Excelent punctat. In special daca acei 150 afgani au fost selectati si se incadreaza in categoria persoanelor cu perspective de integrare si contributie -pe termen mediu si lung- la viata cetatii.
P.S. in urma cu 30 ani @neamtu tiganu se incadra si el in aceasta categorie ;)
eu am ajuns acum 35 de ani in Ge intr-o Duminica dupa-amiaza. Luni la 7:00 am plecat la munca si am muncit incontinuu pina am iesit la pensie!