duminică, iulie 5, 2020

Germania în vremea coronavirusului și o rugăminte pentru conaționalii care trăiesc în diaspora

Pandemia aceasta sub imperiul căreia trăim în aceste luni (toți sperăm să fie doar luni, dar cine poate ști?) va pune la încercare umanitatea, toleranța, responsabilitatea individuală a fiecăruia, solidaritatea, rezistența sistemului nostru imunitar, și la propriu și la figurat.

Vă scriu de la Nürnberg. Numărul cazurilor testate pozitiv în preajma orașului este de 40 azi, acestea au crescut de cel puțin două ori față de cazurile raportate acum 3 zile și desigur continuă să crească. Pentru cei care au studiat sau care fac statistică cred că se înțelege că situația devine destul de gravă.

Situația reală în Germania este aceasta:

– autoritățile declară clar, prin vocea doamnei Merkel însăși, că nu au soluții, dar că ”vom face ceea ce este necesar” (”wir werden das Notwendige tun”) fără a se preciza concret care este scopul sau care sunt mijloacele;

-de asemenea, doamna Merkel spune că ”cel mai eficient remediu împotriva virusului este timpul”;

-au fost alocate 10 milioane de euro, fonduri pentru cercetare în general și 145 de milioane Euro pentru dezvoltarea unui vaccin;

-în continuare nu se fac testări oamenilor decât în două cazuri: dacă persoana în cauză a fost în zonele considerate cu risc și are simptome sau dacă persoana a avut vreun contact cu o persoană care a fost în acea zonă de risc și de asemenea prezintă simptome; în unele cazuri, strict grave, probabil, se mai recomandă testul, dar nu este clar ce înseamnă suspiciune rezonabilă în acest caz, depinde de aprecierea subiectivă a doctorului; motivul pentru aceste testări restrictive: testul este mult prea scump. Testul a început să fie plătit de casele de asigurări de sănătate abia din 28 februarie, după ce numărul îmbolnăvirilor săriseră deja de cifra 100 (probabil că cei contabilizați inițial au plătit testul din bani proprii); Deci, calculul cazurilor zilnice, pe care le prezintă Institutul Robert Koch, nu reprezintă datele reale, dar nici măcar cele aproximative, doar unele strict orientative;

-singura regulă este cea impusă celor care vizitează zonele de risc și anume de a rămâne în carantină, la domiciliu, pentru 14 zile;

– s-au alocat azi fonduri pentru protejarea muncii part time (de fapt este deocamdată un proiect normativ, dar este prezentat ca fiind deja aprobat);

-la conferința de presă de azi s-a declarat că guvernul nu dorește să restrângă anumite drepturi ale oamenilor, ci se dau doar recomandări pentru comportamentul cetățenilor vizavi de epidemie;

– doar pe plan local, unele orașe sau landuri au luat deocamdată doar măsura interzicerii unor evenimente cu un număr mai mare de 1000 de persoane(Bavaria, orașul Berlin).

Așadar, metoda aplicată de Germania este apelarea la responsabilitatea și la implicarea fiecărui cetățean. Cu alte cuvinte, se recomandă oamenilor, în mod individual, să fie conștienți de gravitatea unui pericol practic necunoscut, dar iminent. Drept măsuri concrete s-au enunțat ca recomandare, ca oamenii să nu mai meargă la evenimente sportive (în primul rând), culturale, să păstreze copiii preșcolari acasă (dar să se gândească dacă își asumă riscul de a-i lăsa pe aceștia cu bunicii). Guvernul nu ia în nici un caz în considerare închiderea școlilor și grădinițelor, pentru că le poartă de grijă de exemplu personalului medical, șoferilor mijloacelor de transport în comun, polițiștilor, etc care au copii;

-se consideră de asemenea, că izolarea țării sau a landurilor este o măsură naivă.

În același timp, directorului Institutului Robert Koch din Germania, Prof. Dr.Lothar H. Wieler, dar si Angela Merkel, declară că se așteaptă ca 70% din populația Germaniei să se îmbolnăvească de coronovirus.

Așadar abordarea este complet diferită față de China, Coreea de Sud, Italia, România. Izolarea bolnavilor nu se practică sau nu se vorbește despre asta, nu monitorizează nimeni în nici un fel pe cei care trebuie să stea la domiciliu sau mai grav, nu se urmăresc șirul de contacte al celor infectați. Practic sunt lăsați să mișune prin metrouri, trenuri, supermarketuri oameni cu potențial mare de infectare.

În cazul în care există simptome, procedura este următoarea: suspectul de coronavirus trebuie să sune doctorul de familie. Dacă medicul consideră necesar, cheamă pacientul la cabinet pentru o consultație de rutină, de preferat la finalul programului medicului. Se recomandă însă ca pacientul să rămână acasă, să nu meargă la cabinet sau la spital din proprie inițiativă. În caz de suspiciuni, pacientul va trebui să sune la un număr de telefon (serviciul este încă în pregătire, deocamdată linia este permanent ocupată). Nu există teste pe care le poate face doctorul în cabinet, nu se trimite nimic la nici un laborator. Cel puțin deocamdată. Se pare că la acel număr de telefon, la un moment dat, răspunde cineva, care va adresa întrebări legate de simptome și dacă acești operatori (nu îmi este cunoscut dacă sunt cadre medicale sau simpli angajați ai unui serviciu callcenter pregătiți în acest sens) consideră oportun, o echipă mobilă se va deplasa acasă la pacient, pentru a face un test. Dacă testul va fi pozitiv, nu este clar însă dacă te vor obliga să mergi într-un centru special sau dacă vei rămâne acasă în carantină. O astfel de procedură îngreunează foarte mult diagnosticarea, prevenirea infectării, reducerea epidemiei și mai ales controlul ei.

Informațiile generale despre coronavirus se găsesc peste tot, dar știrile din mass media sunt cu foarte mare grijă alese pentru a nu introduce panică în rândul populației. Prezentările sunt așa de bine formulate încât ar putea fi obiect de studiu pentru manipularea maselor.

Cât despre solidaritatea europeană, doamna Merkel spune că, se va discuta ca între prieteni, ținând cont de necesitățile prioritare ale Germaniei.

Între timp, noi, oamenii normali, stăm în casă cum și cât putem. Am devenit fiecare, mai mult sau mai puțin, specialiști în coronavirus și ne certăm între noi ca băieții la o bere. Tușim pentru că a fost deja valul de gripă, ne luăm frecvent temperatura. Pe lângă frustrarea că nu ni se spune adevărul despre situația reală, pe lângă faptul că nu se știe cu exactitate, în realitate, foarte mult despre acest virus, nici dacă el dă imunitate sau se pune problema reîmbolnăvirii, nici dacă nu cumva vindecarea este o farsă și altele ca acestea, toți ne spun să ne spălăm pe mâini, parcă am fi la grădiniță. Dar și ei fac la fel, figurat vorbind.

Trăim evident, la fel ca toți cei aflați în această situație, frustrarea că trebuie să ne schimbăm viețile noastre complet, stăm izolați unii de alții, vorbim cu vecinii de la fereastră. Pe lângă toate acestea există și teama că, în ciuda tuturor sacrificiilor, tot ne așteaptă după colț virusul corona. La toate acestea se adaugă frica de supraviețuire. Firmele au oprit angajările, doar cele cu risc (supermarketurile, spitalele, grădinițele) continuă să-și anunțe oferte de joburi. Aparent joburile există, dar atunci când întrebi, mulți își pun ofertele pe ”hold”.

La supermaket hârtia igienică a dispărut din rafturi (îmi va rămâne probabil necunoscut pentru veșnicie motivul pentru care nemții o preferă în locul alimentelor), nici la farmacie nu se mai găsește dezinfectat demult (îmi amintesc cum, numai în urmă cu o lună, aproape că mă trăgeau de mână sticluțele cu dezinfectant la Lidl). Azi, la conferința de presă a guvernului german, s-a precizat că se va da o hotărâre prin care vor dispune o excepție de la o lege specială pentru farmacii. Prin această lege le va da farmaciștilor dreptul de a pregăti dezinfectanți din alcoolulul industrial, dar aceștia nu vor fi puși în vanzare pentru public, ci vor asigura, în principal, necesarul spitalelor și al cabinetelor medicale. Ministrul german al sănătății spunea, tot azi, că oamenii nu au nevoie de dezinfectant la ei în casă, nici de măști (pe care, evident, nici nu se mai pune problema să le găsești pe undeva), pentru că populația își va dezvolta cu timpul o imunitate. Deci, așteptăm să ne îmbolnăvim și să dobândim imunitatea-asta dacă nu cumva vom muri așteptând-o, la fel ca vaccinul sau medicamentul minune cu efecte secundare.

Să mai adaug oare, în paranteză, că duminică sunt alegeri în cel mai mare land al Germaniei, în Bavaria, unde miza politică este mare și unde, candidați din nația noastră, lăudați de presa română subterană, de teama amânării alegerilor, pun pe facebook glume despre coronavirus sau distribuie teorii ale conspirației, în loc să anunțe conaționalii lor cum să se protejeze? Nu încetez să mă întreb, retoric evident, dacă începând de duminică seara sau odată cu ziua de luni vor începe totuși să ia cineva în serios acestă epidemie.

Nu știu cum vi se pare că sună măsurile acestea ale guvernului german. Mie personal îmi pare naiv să lași oamenii să aleagă în această situație, fără a impune nici o măsură concretă. Da, poate poți face asta când ai certitudinea că oamenii vor răspunde în procent de 90% la măsurile solicitate. Germania nu este Coreea de Sud. Cu toată civilizația unora, în Germania nu sunt toți oamenii educați, nici dintre ei, nici dintre străinii rezidenți aici. Oamenii nu se vor comporta cum doresc cei de la guvern. Bunăoară, există persoane care au fost în vacanță la ski în Italia în luna februarie și nu au respectat regula de a rămâne acasă 14 zile în carantină, și-au trimis copiii la școală și la grădiniță. Deci cam atât despre speranța guvernului că oamenii vor asculta recomandările lor. Dar în timp ce ei speră și speră, epidemia se va extinde și ei își vor atinge probabil target-ul de 70% din populația țării de îmbolnăviri. Ba chiar unii afirmă cu un calm desăvârșit că ce înseamnă 700 de mii de morți? Cam 0,8%..adică peanuts cum s-ar zice.

Încercăm aici însă să ne păstrăm calmul, stăpânirea de sine, demnitatea, rațiunea, umanitatea. Și mă întreb în fiecare zi dacă eu personal voi reuși, până la capăt, să fac toate aceste lucruri.

În orice caz, mărturisesc că singurul lucru de care mă tem este că îmi vor muri copiii și nu voi putea să fac nimic. Singura mea credință este speranța ca sistemul nostru imunitar va face față în lupta lui cu virusul. Știu doar că este o chestiune de zile să ne întâlnim noi și cameleonica doamnă corona, care, poate deveni urâcioasă atunci când se aglomerează cazurile. Procentul acela de 80% care sunt precum niște răceli banale, s-ar putea să nu mai fie.Priviți situația din Italia. Știu însă cu certitudine că ajutorul nu va veni de la sistemul german de sănătate, deși cotizațiile noastre sunt obligatorii și ele sunt trimise lunar, fără excepții. Partea mea de obligație din contractul de asigurare este îndeplinită, în vreme ce serviciile necesare pentru care trebuie să plătesc eu și familia mea și milioane de alți oameni, nu le vom primi sau le vom primi prea târziu, pentru că cineva va interpreta poate subiectiv ”suspiciunea rezonabilă”.

Aș dori să fac un apel către românii care trăiesc departe de granițele României.

Dacă vă iubiți patria, așa cum pretindeți, nu o invadați bolnavi, doar ca să aveți voi certitudinea că nu veți muri printre străini! Dacă sistemul medical din Germania se comportă astfel, nu vă imaginați câtă muncă va veni asupra țării și personalului medical, care știm cu toții că nu este pregătit pentru un scenariu de genul Italia. Nu mai puneți în pericol inutil oameni nevinovați. Noi ne-am ales fiecare destinul atunci când am plecat de acasă. Trebuie să ne asumăm și izolarea acum, chiar și moartea prin alte părți, departe de ai noștrii. Este posibil ca să fie chiar mai sigur pentru voi să rămâneți izolați și să nu călătoriți. A fost alegerea fiecăruia dintre noi atunci când am plecat. Noi nu am fost refugiații din Siria. Dacă aveți o asigurare de sănătate acolo unde sunteți, rămâneți acolo unde v-a găsit epidemia. I-ați făcut pe oameni să vă urască pentru că ați plecat, acum nu-i puteți pune în pericol aducându-le, în mod iresponsabil, viruși la ei în ogradă. Și încetați călătoriile. Uitați pomenile, nunțile, înmormântările la care ”trebuie neapărat” să participați!

Uniți-vă forțele între voi în diaspora, sprijiniți-vă cum puteți reciproc, dar nu mai invadați fragila Românie. Asta dacă o iubiți, așa cum pretindeți. Când se vor liniști lucrurile și aerul planetei va deveni iarăși respirabil în liniște, vă puteți întoarce acasă. Definitiv!

Fără a panica pe cineva, trebuie să fim realiști: viețile noastre nu vor mai arăta, poate niciodată, ca înainte de această epidemie. Este foarte posibil să stăm cu adevărat izolați multă vreme de cei pe care îi iubim și care sunt departe. Dar trebuie, fiecare dintre noi, să ne încurajăm, că omenirea a trecut adesea prin astfel de momente: ciuma, gripa spaniolă, tuberculoza și câteva alte boli. Și omenirea nu a dispărut. Probabil nu va dispărea nici cu această ocazie. Ne va fi tuturor greu inclusiv financiar. Dar să ne păstrăm așadar demnitatea și umanitatea, să nu lăsăm panica sau depresia să distrugă din noi ceea ce ne face valoroși.

Autorităților române doresc să le transmit că procedează corect, dar pentru a ieși din această situație trebuie să fie mult mai ferme și să izoleze pe toți cei veniți din alte zone pentru a proteja cetățenii din România.

Dragi români de acasă: încă mai aveți timp să acționați dacă vă uniți toți forțele și încetați și voi acasă călătoriile interne, respectați regulile stabilite de cei care vă conduc și cele pe care le considerați voi că vă pot ajuta individual, cu cea mai mare resposabilitate față de voi însivă și față de aproapele vostru, care poate este mai slab decât voi. Toți angajatorii trebuie să fie conștienți că, atunci când pot să se organizeze pentru ca angajații să poate lucra o perioadă de acasă, să o facă urgent pentru a se proteja pe ei, afacerile lor și mai ales pe angajați. Soluții sunt, așteaptă doar să fie găsite!

Nu știm când și cum și mai ales dacă vom scăpa. Dar să rămânem responsabili, demni și umani.

Alina Dobre, 11 martie 2020

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. Salut,

  Mi se pare foarte drastic articolul tau, si panicat.
  „Încercăm aici însă să ne păstrăm calmul, stăpânirea de sine, demnitatea, rațiunea, umanitatea. ”
  „Nu știm când și cum și mai ales dacă vom scăpa. Dar să rămânem responsabili, demni și umani.”

  Si eu tot in Germania locuiesc, de mai multi ani, dar mai in nord. Mi se pare ca „solutiilor” tale le lipseste demnitate si umanitate.

  La noi aici se zice „So schnell schießen die Preußen nicht” ;-)

 2. Nu suna deloc optimist tot ce scrieti . Locuiesc la Berlin si chiar ma intrebam : cum de nemtii nu fac nimic in timp ce Romania a inchis deja scolile ?!
  Chiar credeti ca se asteapta la 70% imbolnaviri si tot atitea cazuri mortale ca in Italia ?? (procentual vorbind). Mi se pare de neimaginat.

  Ne asteapta o molima si nimeni nu zice nimic?
  Ca presa germana (ca toata presa) e cenzurata sau directionata de diverse interese o stim.
  Dar nu credeam sa mearga asa de departe…

 3. Va rog foarte mult sa nu mai dezinformati. Daca nu stiti sa redati sau sa interpretati corect o informatie, va rog sa va abtineti de la a mai scrieti articole, stimata Alina Dobre.

  Pe link-ul de mai jos gasiti conferinta de presa de ieri, cu traducere simultana din germana in engleza, conferinta la care au vorbit pe rand Merkel, Spahn si Lothar H. Wieler: https://www.pscp.tv/w/1BRJjQlQOgRGw

  Daca nu aveti rabdare sa o ascultati pe toata, ascultati macar secundele dintre min. 3:40 si 4:00 („…….60-70% of the population….”), dar mai ales pe cele dintre min 18:50 – 19:03 („… this is a virus that will affect 60 – 70% OF HUMANITY”). Cu alte cuvinte, virusul poate afecta 90% din populatia unei tari africane, de exemplu, dar doar 35% din populatia unei tari europene samd, astfel incat, per total, populatia afectata global, nu dintr-o tara anume, sa fie de 60-70%.

  Multumesc

 4. Hai să fim serioși. Mergi la Edeka, acolo au hârtie dacă asta e grija. Textele de genul ăsta ar trebui filtrate înainte de publicare.

 5. De acord ca ar fi de dorit ca vreo 2 saptamani sa stea toata lumea acasa, mai putin servicii gen electricitate gunoi etc etc.
  Nici panica, nici gregari non stop. Si ar fi cazul sa se treaca masiv la remote work, pentru cine ar putea.

  In alta ordine de idei, ca opinie personala, in lumea de azi e practic imposibil sa stopezi un asemenea virus. Va gasi o cale. Dar daca gasim si noi o metoda de a evita aglomeratiile (gen metrou la ora de varf) putem sa ii dam peste nas virusului. Cu pregadere cei care pot veni in contact cu batrani, fiti mai retinuti.

 6. sistemul medical din Germania este naiv, cel din România este fragil.Am inteles bine? Deci niciun sistem sanitar nu se ridica la nivelul exigențelor d-nei Dobre, Trist. Poate cele din China/Coreea de Nord?

 7. Mai până ieri acest vocabular se găsea/ se numea „Cântarea României „ și Glasul Patriei:

  ….” Uniți-vă forțele între voi în diaspora, sprijiniți-vă cum puteți reciproc, dar nu mai invadați fragila Românie. Asta dacă o iubiți, așa cum pretindeți. …”…..

  Nici pe departe situația descrisă din RFG. Tribune goale la fotbal, interziceri la nicel local/regional în momentul când e cazul. Foarte multe întâlniri anulate (la Stuttgart Wasen Fest, Nacht der offenen Museen, etc). Cu peste 2.000 de persoane testate cu corona situația în RFG e cu ntotul alta decât cea descrisă de doamna, vai și amar în reședință în vest. Copii până acum nu sunt infectați grav niciunde. Nu a murit nici un copil până acum niciunde. Bătrâni cu mai multe boli sunt în pericol ( 3-4 morti în RFG, peste 800 în Italia). Statistic 15 % din infectați se îmbolnavesc, dintre care 5 % grav (bătrâni).
  De „gripa influența” au murit 2019 în Franța oficial 8.000 persoane (în RFG peste 12.000, nimeni nu vorbește azi de gripa influența). Un virus nou necunoscut nu poate fi prognosticat de azi pe mâine. Medicamente vor apărea cândva 2021. În SUA se testează deja azi.

  „Tărișoara plânsete”
  nu mai aparține numai lui I.L. Caragiale

 8. Draga Alina, ai incredere, esti in Germania. Crede-ma, in tara este o abundenta de fake-news care agita si panicheaza oamenii, astfel incat deja incepem sa devenim imuni la fake-uri, de exemplu ieri, cel putin 2 tv dadeau stirea ca se inchide Bucurestiul, realizezi ce inseamna sa ai o presa iresponsabila cum avem aici? Apelul la responsabilizarea cetatenilor, cum spui ca se petrece acolo, este poate chiar prima dintre solutii, iar Germania, dintotdeauna a avut cetateni responsabili si disciplinati, asadar ai incredere, mai spun o data asta. Model de responsabilitate si civism in Romania : un idiot de pensionar de lux angajat la un serviciu al primariei sectorului 4 Bucuresti, a ascuns ca a fost intr-o excursie in Israel, ceea ce a dus la carantina unui intreg spital, spitalul MAI, si la infectarea familiei si a cine cati alti oameni cu care a intrat in contact, pentru ca a iesit in parc pe 1 martie si-a impartit flori si martisoare din partea primariei, posibil si-o corona. Pana in momentul de fata, sunt 10 persoane infectate de acest NEMERNIC!

 9. Cu siguranta aceasta pandemie este un mare test pentru omenire si stiu ca ne vor astepta multe provocari de acum incolo, insa una dintre ele este aceea de a ne pastra calmul si luciditatea. Din ce ati scris, se desprinde sentimentul de disperare si resemnare. Poate gresesc eu, insa asa simt. Nemtii, ca de aia sunt nemti probabil, au realizat ca orice actiune este cam inutila (izolare, carantina, masti, dezinfectati, tari inchise, etc.) si ca 70% dintre oameni vor avea acest virus in final. Chiar credeti ca aceste afirmatii ar fi fost facute fara discernamant de tara care a inventat aspirina si care are printre cele mai tari institute de cercetare din lume in biologie?
  Ideea cu copiii…nu doar ca pana acum nu a murit nici un copil, insa nici macar nasul nu le curge de la acest virus. Marea mea problema este legata de adaptarea acestui virus in timp si modul in care va evolua. Pentru ca daca sufera modificari in corpul gazda si devine mai agresiv, am pus-o cu adevarat. Este de tip ARN…nu ma pricep daca sufera moificari sau nu, insa as dori mai multe informatii depre el. Stiu ei ceva ce noi nu stim?

  • Institutul Robert Koch face cercetările în RFG și se pronunță în public. Guvernul e informat de acest institut și nu invers. De la început s-a prognosticat ca 60% – 70 % din lociutori vor fi infectați (rata de 3 persoane infectate de la un bolnav), azi peste 2.600 și ca. 5 morți. Telul e amânarea cu cât mai mult timp a infectării cu virusul corona pentru a găsi vaccinuri.

   În SUA se fac deja teste cu medicamente din partea firmei Moderna, firma a trimis informațiile/vaccinul deja la National Institute for Allergies and Infectious Diseases (Niaid).

 10. Alina Dobre,
  În orașele mai mici decât Nürnberg, cum ar fi cele din Pădurea Neagră, situația în magazine arata altfel: hârtie igienica este suficienta, chiar dacă au dispărut turnurile până la tavan, în schimb amestec de făină pentru automatele de pâine, conservele de fasole, de pește și de varză sunt pe ducă, iar apă minerală nu se mai găsește decât în segmentul premium.
  Nu cred că scumpetea testelor este motivul pentru care ele nu se fac, ci perspectiva oarecum întunecată care se întrevede: încă nu suntem în apropierea vârfului răspândirii virusului, iar numărul de teste este extrem de limitat.
  Cred că responsabilizarea cetățenilor în modul în care au făcut-o autoritățile germane este cel mai eficient: nu se creează nici panică, dar nici letargie. Însă fiecare înțelege că cel mai bine se ajută singur. Și nemții au, prin excelenta, încredere în lideri. Cu toate riscurile ce pot apare, de mai multe ori au făcut bine că au avut încredere. Revenirea de după WW2 este un exemplu dintre multe.

 11. am citit articolul ,dupa 3 minute inca sunt socat …..a aparut asa ceva pe contributors , nu ne injuram compatriotii , redam realitatea obiectiva mentionand fapte , nu ne plangem ce nasol e la romani si ce bine e „dincolo” ..toate astea pe contributors , trompeta progresista a intelectualului nou ..schimb browser,dau restart ,intru pe un vpn , 3 asane si 5 genoflexiuni ( nu mai zic 2 Ave Maria ca se ofuscheaza europarlamentarii) si intru iar
  ( la Olanda e tot pe acolo ,totul e bine numai 111 cazuri noi azi ( ceea ce inseamna 2-3000 irl) ,ne-au explicat de ce nu se dau cifrele reale , dezinfectant tot nu e in magazine chiar daca se supara comentatorii romani de elita , ne iau temperatura la intrare si iesire ( doar la mine pe plantatie ,nu am auzit sa faca la fel si in alte parti) ;saptamana care vine jumate lucram de acasa, cu schimbul ))

  • Există niște teorii concurente privind cel mai potrivit ritm de infectare generală a populației, se pare că UK și Germania au cu totul altă viziune decât Italia.

 12. Din ceea ce povestiti, cine scapa bine, cine nu, fiecare cu norocul lui. Nici in Germania nu sunt lucrurile ok, problema se paseaza de colo-colo si pacientul este la mijloc. Nici UE nu mai este ceea ce si-a dorit sa fie la inceput.

  • Bărbații bătrâni cu boli sunt cei în pericol. După o săptămână plămânii cedează.

   RFG are 28.000 de paturi pentru cazuri de tratament intensiv. Din cei peste 2.600 infectați în RFG cu virusul corona au murit 5 persoane. RFG are 8 paturi în spitale la 1000 de locuitori. Suedia cu cel mai bun sistem de sănătate are 2 paturi la 1000 de persoane.
   Cancelara Merkel a așteptat linistit și a spus în momentul potrivit: vom face totul pentru protejarea sănătății locuitorilor și relansarea economiei, mai mult decât după criza bancară 2008 (bursa de la Frankfurt a scăzut cu 25 %, e un crash). Cancelara Merkel a cerut cetățenilor să evite pe cât posibil contacte „sociale” (copii să nu visiteze bunicii). Statul federal RFG nu are ministru pentru cultură, cultura e în competența Landurilor. Inchiderea școlilor și universităților se decide regional (două Landuri au închis școlile, urmează celălalte Landuri după necesităti).
   Relansarea economiei e privită de cancelara A. Merkel pe planul Uniunii UE.27, măsurile nu sunt numai pentru RFG.

   Ce a pregătit guvernul de la București pentru cazul unei crize care e acum nu e numai pandemia cu virusul corona. E o criză economică continentală și globală.

   În SUA se fac deja teste cu medicamente din partea firmei Moderna, firma a trimis informațiile/vaccinul deja la National Institute for Allergies and Infectious Diseases (Niaid).

   Franța nu amână alegerile comunale de la 15 martie. E. Macron a vorbit (TV euronews ora 20 joi) excelent la TV cerând solidaritatea citoyenilor în momente de criză.

 13. treaba cu testele si tratamentul e la fel in belgia. La fel autoritatile se fac ca ploua, au emis niste recomandari si cam atat …

 14. Chestia asta cu hârtia igienică nici eu nu am înțeles-o. Vorbim de răceală nu de … bolile burții.
  Faptul că guvernul de aici nu ia măsuri ca în Italia de exemplu se datorează sistemului federal care face ca deciziile de la Berlin să fie privite ca recimanďări… (asta au spus-o chiar la stirile Kika)

 15. același strigăt disperat de deznădejde față de reacția pasivă a autorităților din Germania și din „capitală” (München). există o diferență ca de la cer la pământ între măsurile luate în RO și cele luate în DE. de fapt în DE nu s-a luat nici o măsură.
  Bravo România, dai clasă lăudăroșilor de nemți care nu fac nimic altceva decât să se uite la drobul de sare din poveste și să își imagineze scenarii pentru ce urmează după ce răul se produce.
  Rușine Germaniei!

 16. Aceeasi situatie este in Franta unde locuiesc de 30 de ani. Doar ca in seara asta Macron a anuntat ca de luni 16 martie se inchid toate scolile. In Romania nici nu ma gandesc sa merg de Pasti… vor mai fi alti Pasti, noi sa fim sanatosi. Mai in siguranta sunt in Franta unde am asigurare medicala. Imi pare rau de romani si de ceea ce ii asteapta … Doamne ajuta !

 17. The University of Saskatchewan, Vaccine and Infectious Disease Organization at the International Vaccine Centre (VIDO-InterVac) a anuntat ca a trecut cu succes de faza de testare pe animale a vacinului anti COVID-19. Urmeaza testarea pe subiecti umani dar, inca nu se stiu efectele secundare. Acelasi laborator a produs in trecut vaccinuri pentru SARS si alte epidemii virale. Desi sunt foarte avansati in cercetare si au deja produsul, cei de acolo spun ca va mai dura inca un an pana cand un vaccin eficient este viabil si va fi produs industrial. Asa ca mai dureaza.

 18. In sfarsit s-au trezit si nemtii dupa indelungi discutii si palavrageli, federalismul fiind un impediment major in aceasta situatie unica si noua.
  Au dormit in papuci 2 – 3 saptamani fara sa ia nici cele mai elementare masuri crezand ca vor scapa, acum discutia fiind la modul, ar fi bine ca un numar cat mai mare de indivizi sa fie virusati astfel putand fi redus numarul de infectii pe termen lung.

 19. „Vă scriu de la Nürnberg. Numărul cazurilor testate pozitiv în preajma orașului este de 40 azi, acestea au crescut de cel puțin două ori față de cazurile raportate acum 3 zile și desigur continuă să crească. Pentru cei care au studiat sau care fac statistică cred că se înțelege că situația devine destul de gravă.”

  Va scriu de la Fundu Bargaului. Numarul cazurilor testate pozitv in preajma satului este de 40 azi, deoarece am avut doar 40 de kit-uri de testare. Acestea -cazurile pozitive- au crescut de doua ori fata de ieri, deoarece ieri am testat doar 20 de persoane pentru ca am avut doar 20 de kit-uri.
  Pentru cei care au studiat sau care fac statistica cred ca se intelege ca situatia devine destul de banala: toata lumea testata are virusul dar din 20 de milioane de romani au murit de virus doar 50.
  Pai numai de diaree de la zarzare mor mai multi , statistic vorbind desigur, la noi in sat cel putin ! Si tot asa, cu precadere babele si mosii ! Mai multa lume moare lovita de vaca lu nea Gheorghe decat de virus ! La noi in sat au murit deja 0,000001 persoane , din cauza vacii ! Exact mortalitatea virusului la nivel national.

  • Pare să fie un focar de infecție la voi în sat: probabilitatea de a muri lovit de paricopitatu’ lu’ nea Gheorghe este de 1 milion de ori mai mare decât la nivel mondial. Dar ăsta nu e singurul pericol, ci faptul că, odată lovit de cornută, orice sătean fie dă colțu’, fie nu-l mai duce capu’.

   • Pai da, e si normal, ia ganditi-va cum traiesc vacile in India. La ei daca ii spui unei vaci ca e vaca te linseaza populatia . De-aia nu da cu copita deci cei 2 miliarde de indieni nu se pune. Nici la statistica matale nici la cealalta. Apropopo , la ei , unde se caca si pishu in Gange la gramada , de ce nu a murit nimerica de covrig ? Te pomenesti ca se spala pe manuri si sta acasa toata ziulica …..

 20. Nu faceti altceva decat sa contribuiti la panica. E doar o gripa rea. La fel ca aceea care ucide anual zeci de mii de europeni. Intamplator (sau nu) a primit „star status”, a devenit o celebritate.

  Anual 7000 de persoane mor lovite de fulger. Pana acum gripa a ucis (probabil) cam 6000.
  Statistic & procentual, mortalitatea e in graficul gripelor de sezon, in nici un caz in zona ciumei bubonice din secolul XIV.

  Diferenta majora e isteria din media, preluata, cum altfel, de catre politicieni (cine vrea sa inoate impotriva curentului?) si care e posibil sa fie chiar acel black swan care va reseta totul. Cu nimic bun, va asigur.

  • Coronavirusul a ucis in ultimele 24 de ore 368 oameni in Italia. Extrapoland liniar, asta inseamna ca in 16 zile ajunge la cei 6000 cat spuneti ca a ucis gripa din noiembrie incoace. Deci de 8 ori mai rapid, in conditiile in care se transmite si mai repede decat gripa, deci poate afecta mai multi oameni.

   • @kinn – ce-ar fi să aștepți alea 16 zile și să te abții de la extrapolări până atunci? La încălzirea globală extrapolezi, la efectul CO2 extrapolezi, la regenerabile extrapolezi, nu e cam multă extrapolare de-acum?

   • Nu cred ca oamenii realizeaza ce inseamna un reset economic in lumea de azi. Deocamdata, aceasta gripa e o gripa de contagiozitate medie si mortalitate foarte mica in randul populatiei relativ sanatoase si cu varsta sub 70 de ani. Marea majoritate, enorma majoritate a deceselor sunt persoane foarte in varsta, de foarte multe ori cu diverse patologii asociate.

    Au mai existat pandemii insa nu am mai vazut niciodata pana acum o asemenea reactie la nivel politico-economic. Nu e o decizie usoara, dar era o varianta carantinarea stricta a esantionului afectat. E mult mai usor sa controlezi un segment limitat de populatie (sa zicem 70+) decat sa inchizi complet economia, sa distrugi orice apetit pentru consum, sa isterizezi 100% din populatie. Personal m-as duce sa cheltui in businessurile locale, insa sunt practic arestat la domiciliu de vreo 4 zile, desi nu am nimic si nici nu intru in contact cu nimeni peste 46 de ani.

    Vad in schimb persoane 65+ vanturandu-se pe strazi ignorand orice pericol…nu vad nimeni care sa spuna daca va iubiti bunicii si parintii nu intrati in contact cu ei…in fine, situatia e lose-lose, timpul va decide si vom vedea post factum care abordare a fost mai buna. Pentru mine insa aceasta restrangere en-gros si fara precedent a libertatii individuale, desi inteleasa si acceptata, dincolo de opiniile personale (e o varianta de lupta cu virusul, totusi) a reprezentat un wakeup call care va influenta increderea mea in guverne si prioritati pentru restul timpului meu pe pamant, dar si atitudinea fata de munca, datorie, consum, etc. << aici e adevaratul pericol, pentru ca nu sunt singurul.

    Sa vedem nota de plata!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Alina Dobre
Alina Dobre
Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea Al. Ioan Cuza – Iași, 1995-1999, lucrarea de licență în dreptul penal român;
Studii postuniversitare Ludwig Maximilien Universität München- Drept comercial european și internațional, cu accent pe Dreptul internațional, Dreptul IT și Dreptul Mass- Media, 2007- 2008 Vicepreședintă a Societății culturale româno-germane Apoziția München (2005-2008) Membru fondator și secretar al ATORG- Asociația tinerilor ortodocși români din Germania (2008-2011).
În prezent angajată la o instituție publică București. Activități editoriale importante 2001 - „Persia Antică”, (Introducere în cultura și civilizația persană), Editura Arania, Brașov 2004 - Ludwig al II lea de Bavaria, Revista Tafrali Tulcea
2004 - Eseul despre gravura Melencolia I lui Albrecht Dürer, „Melencolia I“, publicat în revista „Dorul”, Danemarca, pag. 56-59 2006 - „ Aspecte ale ritualului”, revista „Apoziția”, München, pag.103-107
2008 – Poezii din ciclul „ Urme pe cuvinte“ și „ Botezul luminii“, Revista Apoziția, München, pag. 115-120
 2009 - „ Despre un drept fundamental”, revista „Apoziția”, München, pag. 107-109 2011- „ Trăirea pe interval”-gânduri despre emigrație, Revista „Spații culturale”, Anul IV, nr. 18, pag 66-67 2015 – ”Trăirea pe interval”, Editura Ideea Europeană

Carte recomandata

Esential HotNews

Esential HotNews

E randul tau

Mai e un aspect, poate si mai grav. De fapt trei, daca ma gandesc mai bine. Primul, la concret, A…

de: MirceaM

la „Îmbogățiții de război”

Carti recomandate de Contributors.ro

Democrația sub asediu românia în context regional

Carte recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură.

Frauda în educaţie e viol la adresa copilului

Cu câteva zile în urmă, o studentă mi-a trimis – ca răspuns la examenul de “Etică şi integritate academică” – un text...

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Un ordin de ministru și geografii academice

Să încercăm un mic exercițiu de imaginație. Suntem în vara anului 2024. La universitățile din România s-au încheiat...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)