luni, iunie 17, 2024

Grașii, slabii, bugetarii sau cum a încurcat dl. Cîțu borcanele

Un premiu întâi cu coroniță a cărui menire ar fi aceea de a răsplăti inabilitățile probate în comunicarea publică ar merita cu prisosință senatorul PNL Florin Cîțu, îndeobște prezentat drept unul dintre cei mai redutabili specialiști în economie ai partidului.
Dl. Cîțu a izbutit uriașa performanță ca în decursul săptămânii ce se încheie să își atragă antipatiile mai tuturor bugetarilor din România și să determine aproape toate marile centrale sindicale să îi solicite urgent demisia. Din toate posturile și demnitățile posibile, începând cu aceea de parlamentar al României. Și aceasta din cauza vorbelor nepotrivite, otova, năclăite în cerneala veche și uscată a luptei de clasă, a distincțiilor „de tip antagonist” dintre productivi și neproductivi care au plasat în două tabere ca în vremea comunistă populația activă a României. Vorbe ce au furnizat muniție tuturor profeților apocalipsei ce, susțin propagandiștii alianței PSD-ALDE, mai mult ca sigur că se va abate asupra oamenilor cinstiți din România, la doar câteva zile după schimbarea de putere. Cum să nu sară ca arsă și să nu expoateze la maximum momentul cvasi-dispăruta din peisaj Lia Olguța Vasilescu profețind că tăierile de lefuri din vremea regimului Băsescu ar fi parfum prin comparație cu tot ceea ce se pregătește când, rătăcit pe la nu știu ce televiziune, omul acesta, pe care foarte adesea am tendința să îl asimilez cu nefericitul, insignifiantul George Demetru Ladima, s-a apucat să enumere de câte se vor linge pe bot bugetarii. Liberalul contaminat de învățătura marxist-leninistă uitând că sunt bugetari și bugetari. Unii comuni, alții de lux și că dacă s-a ajuns la aberația că media salariului din privat să fie substanțial mai mică decât aceea de la bugetari e pentru că sunt locuri unde s-au făcut excese. Chiar și în cazul parlamentarilor care tot de la buget își iau tainul. Votat cu mare veselie și de partidul din care dl. Cîțu face parte. Semn că povestea cu tocana mai particoleră din Moș Teacă sau cea cu unii sunt mai egali decât alții devenită celebră grație condeiului lui George Orwell este eternă.
Numai că dl. Cîțu s-a făcut că uită că locurile acelea nu sunt nici în educație, nici în sănătate, domenii pe care orice guvern nu întârzie să le declare încă din prima zi după instalarea la putere ca fiind de maximă prioritate.
Ce au înțeles bugetarii din spusele dacă nu neapărat necugetate, măcar cel puțin nenuanțate, ale celui prezentat drept o somitate liberală în economie? Ce să înțeleagă? Gata,kaputt, cu sporuri și măriri salariale, s-a terminat și cu legea unică a salarizării, bună-proastă, dar cu care românii de abia au început să se obișnuiască. Mai mult. Dl. Cîțu în persoană va bate, pesemne, din poartă de bugetar în poartă spre a confisca cu mână proprie toate amărâtele de vouchere de vacanță. Despre care hotelierii, adică oameni din sectorul privat, sector a cărui soartă o deplânge dl. Cîțu, recunosc că le-au revigorat afacerile, chiar au dus la creșterea tarifelor. De aici și solicitările lor de a se mai prelungi cu o săptămână vacanța școlară.
Discursul agitat al d-lui Florin Cîțu (în PNL îl egalează la capitolul energie cheltuită fără rost doar dl. Ionel Dancă, alt ins profund necharismatic) a readus în mod neinspirat în actualitate teoriile cu grasul care s-a cocoțat pe spinarea slabului pe care îl suge, îl căpușează, îl exploatează. Teorii la mare preț și mare căutare în vremea guvernării pedeliste. Care dau și azi fiori reci pe șira spinării și ale căror costuri s-au decontat în 2016 la urne. Știe oare dl. Cîțu ce dramă au trăit în 2010 bugetarii când s-au trezit cu 25% amputate din salarii? Plănuiește oare dl. Cîțu să demonstreze că istoria se repetă?
Nu-i mai puțin adevărat că o salarizare cât de cât mai apropiată de importanța și dificultatea muncii de care au avut parte la un moment dat profesorii, medicii, actorii, unii angajați din administrația publică, dar care s-a cam spulberat odată cu creșterea inflației, a dus la creșterea nejustificată a numărului de bugetari, la supradilatarea schemelor de personal. S-au emis tot felul de acte normative cu nedisimulată tentă politică menite să recompenseze și să fidelizeze clientela și servanții puterii.
Zilele trecute, ministrul Transporturilor, dl. Răzvan Cuc, își exprima pe un post de televiziune mirarea și revolta față de numărul de protejați, amante, fii și fiice ce s-au tupilat prin feluritele birouri din ministerul pe care îl păstorește. Oare nu partidul din care dumnealui face parte a făcut asta? Avem un guvern supraponderal, cu ministere multe și inutile, cu mulți secretari și subsecretari de Stat, unii dintre ei fără nici un fel de pregătire în domeniu.Un util studiu de caz s-ar putea face, de pildă, la Ministerul Culturii și Identității Naționale. La astfel de aberații și multe altele similare ar trebui să reflecteze dl. Cîțu &co și abia pe urmă și aici, în respectivul domeniu al bugetarilor de lux, să anunțe începutul reformei. Până la voucherele de vacanță, totuși, mai este!
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

 1. Pai naclairea cu pricina vine tocmai din pricina faptului ca partidele romanesti evita sa-si asume pozitii clare, poate cu exceptia PSD care stie una si buna, ne ia banii si mituieste pe cei care-l voteaza. Bineinteles ca intre romani exista diferente semnificative de interese, ar fi absurd sa fie altfel, nu avem acealeasi locuri de munca. Si PSD-ul ne-a impartit foarte clar intre privati si bugetari. Nu e absurd ca statul, care ne taxeaza pe toti, sa ofere cadouri numai unora?? Nu stiu daca Citu va sta in PNL, din pacate PNL-ul nu e ce ar trebui sa fie, dar un partid care sa reprezinte interesele celor pe care nu-i reprezinta astazi nimeni, ar trebui infiintat. De aia avem doar 50% prezenta la vot, din lipsa de reprezentare. Si nu serveste nimanui chestia cu „ciocu’ mic”, sa lasam oamenii sa vorbeasca, poate ca auzim si adevarul.

 2. Mi-ar parea rau daca spusele mele ar fi interpretate gresit, ori cititorii ar crede ca am uitat povestea cu iepurasul din desene animate despre care am mai scris. Dar consider ca trebuie afirmat clar, asumat in programe electorale, ca dl Catu are dreptate si o parte consistenta din spusele domniei-sale este necesar sa fie puse in practica.

  Dezechilibrele economice trebuie inevitabil corectate si este socialmente util ca cetatenii sa fie corect informati din timp cu privire la masurile economice pe care viitorul guvern le va adopta in mod obligatoriu. Indiferent ce partide il vor alcatui.

 3. Ionel Danca este purtatorul de cuvant al PNL.
  In aceasta calitate se presupune ca el prezinta pozitia oficiala a acestui partid.

  Florin Catu este economist de profesie,fost bancher si actual senator al PNL.
  In aceasta calitate se presupune ca stie ce zice atunci cand vorbeste despre problemele economice ale tarii asteia.

  Eu inclin sa-i cred mai mult pe cei doi decat pe oricine alt cineva care ar comenta spusele acestora.

  Desigur ca pot intelege grija cuiva care se teme ca prin spusele lor acestia ar putea periclita procentajul electoral al PNL dar nu cred ca politica de a-i mangaia pe toti pe cap,grasi,slabi, bugetari e sortita succesului,ci dimpotriva.
  Trebuie sa te pozitionezi clar pe scena politica daca vrei sa fii credibil.

  Pe de alta parte atacandu-i pe cei doi mi se pare ca se da apa la moara altor formatiuni politice.

  Chestia cu sindicatele care au protestat impotriva desfiintarii voucherelor m-a amuzat peste masura si m-am intrebat imediat de unde vin banii pentru ele.
  Va las pe dvs sa gasiti raspunsul.

  • Credeti ca trebuie sa aplaudam orice prostie numai fiindcă este debitată de cineva din Opoziție Și, atenție!. nu puteti protesta PENTRU!

 4. Dacă „bugetarii” au mai multă școală, este normal să aibă salariile mai mari.

  Serviciile publice au caracteristica faptului că prețurile lor nu se pot individualiza. Dar acest lucru nu înseamnă că nu sunt necesare și că nu trebuie plătite, așa cum se poate, „la grămadă”.

  „Bugetarii” trăiesc pe seama celor care îi plătesc cum trăiește toată lumea pe seama clienților.

  Așa cum ziceți, concepția lui Cîrțu este marxistă, neocomunistă.

 5. Domnu Catu aspira sa fie un fel de Boc Doi, mai prost si mai populist decat primul. Va taia de la amarati si va lasa neatinse veniturile cu multe zerouri ale ceor privilegiati. Liberalismul lui este la fel de autentic ca o freza de fata mare pe capul unui chel.

 6. pentru un om politic este un derapaj evident , dar va asigur ca suntem multi care gandesc la fel ca domnul Citu si vom vota in consecinta.

 7. Domnule Morariu,

  De ce amintiti numai de drama bugetarilor si nu si a celorlalti cetateni ai tarii care sunt mult mai muti ca acesti privilegiati care nu fac mai nimic pentru cei care le platesc veniturile( nu numai salariile) din taxele pe care le platesc? Dumneavoastra stiti ca in tarile occidentale bugetarii au fost pur si simplu concediati si nu doar taiate salariile cu 25% in timpul crizei? Trebuia sa le taie cu cel putin 75% aceste venturi….Basescu a gresit si i-a protejat pe bugetari, doar ca nu si-au dat seama….
  Iar tichetele de vacanta (ca sa amintim doar una din marile inechitati fara de nebugetari) au dus la marirea preturilor pentru toti, chiar daca nebugetarii n-au beneficiat de tichete de vacanta si nici de dublarea salariilor ca bugetarii. Hotelierii se bucura ca au dublat preturile fara nicio investitie sau o crestere a calitatii serviciilor…
  Domnul Catu a avut mare dreptate si pentru acest lucru ma voi duce la vot sa votez impotriva bugetarilor care au luat prizoniera aceasta tara. E momentul sa ne eliberam de dictatura bugetarilor care nu produc nimic si nu au nicio responsabilitate.

 8. Bugetari sunt si functionarii si profesorii. Tot bugetari sunt ministrii. Si armata.

  Bugetari sunt laborantii din institutele de cercetare dar si directorii acestora.

  +++

  Pentru fiecare categories de bugetari masurile pro- concurenta sunt diferite. Nu spun ca salariile sun mari sau mici. Spun doar ca sunt produsul unei politici de comanda si control pe care o practica in egala nasura PSD , PNL. USR. De fapt toate partidele. Nici unul nu este pro-piata.

  Nici macar nu inteleg asta. Din pacate cine doreste sa traiasca intr-o societate liberala pleaca din tara si ii lasa pe concetateni sa reconstruiasca fericiti comunismul.

  Nu e nicio deosebire intre Dragnea, Barna si Citu. Dragnea a apucat sa fure fiind sufficient timp la puterea. Comunismul PSD este mai bine organizat decat comunismul USR sau al PSD. Dar atat. Discutia despre coruptie sub aspectul moralei persoanei este una prosteasca si fara sens.

  Culmea e ca be mai si furam singuri caciula prefacandu-ne ca facem politica.

  Declaratia lui Citu este corecta din punct de vedere matematic. Problema ei este insa superficialitatea. Sunt convins ca originea sa este principiul cheltuielilor reduse ale statului. Doar ca bietul om nu intelege de ce si mai ales cum ar trebui corectata aceasta interventie in piata.

  Statul nu e o banca. Si economie nu e un bilant contabil.

  Cred ca romanii asteapta ca politicienii lor sa aiba o cultura politica minima. Adica sa dezbata solutii reale si fundamentate. Macar sa priceapa despre ce vorbesc.

 9. Domnule Morariu, vă voi adresa câteva întrebări, apropos de „cestiune”:
  1. Vă dați seama că după dezmățul bugetar din acești ani, va veni nota de plată?
  2. Având în vedere că bugetul este pe deficit va fi cazul ori să creștem veniturile ori să scădem cheltuieliie. Dvs. ce preferați?
  3. Reducerea cheltuielilor cum se poate face, având în vedere că de la investiții nu avem ce să tăiem, că oricum sunt la minim istoric?
  4. (știu că aici vor da în mine aproape toți cei care vor citi asta) Având în vedere că 40% dintre absolvenți sunt analfabeți funcțional, nu am putea avea această „performanță” cu mai puțini profesori?
  5. Câte miliarde de euro credeți că mai trebuie băgate in sistemul medical până să ajungă să ne trateze ca pe niște oameni?

  Domnule Morariu, aud în jurul meu pe toată lumea spunând „Vrem politiceni onești”.
  Dar în momentul în care unii liberali încearcă să facă asta, hai să le dăm în cap.

  Va mai amintiți alegerile din 2008, când PSD și PDL se băteau cu cărămida în piept că ei vor mări salariile profesorilor cu 50%? Cine a fost atunci corect, spunând că nu se poate? Și cât de apreciați au fost liberalii care măcar au fost corecți?

  • Am serioase indoieli in ceea ce il priveste pe dl, Citu. L-ati auzit vorbind cumva despre privilegiile de care beneficiaza chiar domnia sa: Votate si de partidul din care face parte?

  • Dar dumneavoastră știți cât mai trebuie să crească datoria României? Sau credeți că PSD-ul se împrumută așa, liber, pentru că vor ei să-i mituiască pe bugetari, fără ca FMI sau UE sau CE sau BCE sau BNR să bage de seamă?
   Oricum, nu Câțu sau Orlando vor rezolva problema, ci un domn de la FMI, când va fi cazul.
   Or’Câțu, Orlando, același tip de vătaf. Din punct de vedere al inteligenței și capacității de comunicare, sunt la fel de chiparoși. Dar ne putem iluziona (în franceză se zice „se branler”) cu ideea că dacă vin liberalii la putere, tăierea bugetarilor va produce curățenie și corectitudine în societate, că mediul economic privat va cunoaște o dezvoltare cum nu s-a mai văzut (pe fond de recesiune mondială probabilă), că România va începe să exporte PC-uri, telefoane, autoturisme electrice, drone și altele asemenea, că polițiștii vor începe să scrie doctorate și cărți (în locul pușcăriașilor) neplagiate, că românii din diaspora se vor întoarce acasă, pardon, în România!, ca să procreeze copii și să creeze firme prospere, că toate grupările interlope se vor transforma în oneste firme de pază și ONG-uri de mediu, că etc. etc.
   În multe alte privințe, nu sunt de acord cu dl prof. Morariu, dar acest articol e așa de limpede că nici n-ar trebui să suscite comentarii. Dacă dl Câțu e bun comunicator, ar trebui (obligatoriu!) să șadă să reflecteze, apoi să vină cu ceva lămuriri, poate chiar aici, pe contributors.ro. Dacă e doar un specialist bun în economie (dacă e cel mai bun specialist în economie al PNL, atunci e trist), ar trebui trimis să citească ceva istorie, politologie, comunicare și altele care nu se învață ca ghitara, la chefuri.
   E ușor a vorbi cifre când nimic bun nu ai a spune despre viitor. Și dacă ai în buzunare doi bani în buzunarul stâng, dacă-i muți în cel drept, se cheamă că ai operat o schimbare majoră, o reformă econmică, că ai schimbat paradigma, că ai realizat un progres major. Dar mai întâi trebuie să te voteze bugetarii – bugetarii din STS.

 10. Pe fond are dreptate Citu. In afara de un mic procent din politisti medici pompieri si profesori. ..cam toți bugetsrii sunt absolut degeaba. Indiferent ca au salar mic sau nesimțit de mare. ..se pot da afara lejer 90% din toți bugetarii si am economisi o căruță de bani plus ca subit viata noastră ar fi mult mai suportabilă. Sorry…dar 90% ii plătim degeaba

 11. @sile 1 – Atitudinea dvs este exact atitudinea care ne-a adus, că țara, în situația în care ne aflam acum. A proteja niste inepți care vorbesc prostii pe la tv, doar pentru că sunt contra PSD, este ilustrarea modului în care suntem, mai mereu, sfătuiți să alegem rău cel mai mic, atunci când mergem la vot. Exact același principiu este aplicat și de PSD: o fi prost, dar e prostul nostru și atunci trebuie să-l lăudăm. Nu domnule, astfel de indivizi limitați în gândire nu au ce căuta la vârful politicii românești. Mentinandu-i acolo nu facem altceva decât să ne menținem in mocirla politică bazata pe înțelegeri oculte, în care ne zbatem de 30 de ani.

  • Sunteti sigur ca ati inteles ce am spus eu ?…daca nu sunteti sigur mai cititi o data si daca nici atunci nu ati inteles s-ar putea sa aveti o problema cu intelegerea unui text scris asa cum au 40% dintre cei mentionati de un alt comentator.

 12. Eu cred ca dl Catu are dreptate. Pana acum discutiile in ro s-au concentrat tot timpul in jurul pensiilor si a salariilor bugetarilor, pentru ca PSD a reusit sa impinga asta in agenda publica. Niciodata nu se discuta de dezvoltare, de antreprenoriat, de sistemul privat. Slujbe fara nici o pregatire au ajuns sa fie remunerate cu salarii uriase. Portar 5000 ron, politist local 7000-8000 ron. Spuneti ca in invatamant sunt salarii mici, poate la debutanti, la prof universitari salariile sunt peste 10000 ron. Si sa nu uitam ca in ro scoala este despre profesori nu despre elevi/studenti. Medicilor la fel, le-au crescut salariile tot peste 10000 ron, si credeti ca nu mai cer spaga? Ca nu stau 4 ore la spital dupa care merg la cabinetul privat unde isi trimit toti pacientii de la spital? Sigur ca mai sunt si altfel de oameni in sistem, in special tineri care inca nu au invatat cum merge treaba, dar sunt exceptii. Chestia cu amantele si pilele e praf in ochi. Asa e construit tot sistemul. Si persoana de la curatenie e angajata cu aprobare de la partid. Tot sistemul bugetar e putred si trebuie reconstruit. Dar macar odata mi-as dori sa mutam discutia pe dezvoltarea antreprenoriatului, a sistemului privat. Daca sistemului privat ii merge bine, la fel ii va merge si sistemului bugetar. Dupa cum se vede de 30 de ani invers nu merge.

  • Daca ati fi citit cu atntie textul, ati fi observat ca in el amendam excesele. DE genul celor menționate de dvs. Va asigur ca eu, desi sunt profesor universitar, nu am 10.000 de lei pe lună. Un lector are in jur de 4000, Vi se pare mult? Cred ca sunteti puternic virusat de mentalitatea comunistă

 13. @Cristi _ „Eu cred ca dl Catu are dreptate.”

  Mă iertați, dar nu este vorba despre dl Catu. Sunt lucruri pe care le poate spune orice student care a promovat în anul al doilea la orice facultate din ASE.

  Guvernarea ultimilor doi ani a adus dezechilibre macroeconomice despre care au vorbit, să zicem, de la dl I Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, la reprezentanții FMI, ori cei ai Comieiei Europene.

  Suntem pe un drum greșit. (Este denumirea eufemistică pentru catastrofa economică în care a ajuns România.)

  În primul rând, NU putem continua să mergem pe acest drum!

  În al doilea rând, trebuie să corectăm prostiile făcute și să revenim pe drumul corect.

  Nu putem să menținem deficitele actuale. Mai ales că ele sunt raportate eronat (fals) la valori mai mici decât se află în realitate ( a se vedea. spre exemplu, rambursările întârziate la TVA, ori mărirea artificială a PIB – prin includerea subvențiilor în agricultură, bunăoară – astfel încât raportarea să se facă la o bază de calcul mai mare șamd.). Este genul de „mizerii” pe care le-a făcut Grecia, spre exemplu.

  Și pentru că am adus vorba, tâmpeniile făcute de socialiștii eleni trebuiau corectate, însă dl Tsipras a zis în mod populist că nu acceptă ideea adoptării unor măsuri de austeritate. Ajuns la guvernare, exact asta afăcut, a adoptat măsuri de austeritate, iar economia Greciei a fost reechilibrată astfel!

  Nu avem dreptul să mințim cetățenii spunându-le că vom crește salariile, vom reduce șomajul și vom scădea prețurile! Așa ceva nu s-a reușit încă pe Pământ și nici prânzuri gratis nu există.

  Nu mă interesează dacă principiile economice sunt reamintite românilor de către dl Cațu, ori de vreun student la ASE, sau de către oricare briliant economist al planetei. Ele sunt aceleași și nu au fost infirmate încă, așa cum nici legea gravitației nu a fost. Stă scris în manuale și s-a verificat empiric. Actualele politici economce românești NU sunt sustenabile și este necesar ca ele să fie stopate. Punct.

  A îndemna un partid să înșele cetățenii cu promisiuni ce nu pot fi ținute mi se pare a fi lipsit de onestitate. Asta a făcut PSD pentru a câștiga alegerile și a conserva guvernarea cleptocratică. Ajunge! Am fost furați destul cu promisiuni aberante și creștere economică iluzorie risipind de fapt banii pe care îi împrumutăm iresponsabil!

 14. Cazul Calafat arată calitate foarte proastă a serviciilor publice ale statului român. Sunt foarte mulți nemulțumiți. Am și eu o întrebare: când găsiți mâncare proastă veți doar să plătiți mai puțin (plăți
  ce corespund taxelor și impozitelor, a veniturilor bugetare)? Nu căutați alimente sănătoase, chiar dacă mai scumpe, servicii publice mai de calitate?

  Mi-aduc aminte că Marx nu folosea expresia „economia de piață” (ce include și serviciile publice) ci aceea de „producție” de mărfuri”, ca expresie a materialismului său și simpatiei pentru muncitorii din fabrici și uzine… Da, îi lăuda uneori și pe capitaliști, dar statul era pentru el un element de „suprastructură”, de grași care trăiesc pe seama slabilor, a privaților din „sfera producției materiale”.

 15. Nu este nicio anomalie salariul mediu mai mare în sectorul bugetar. Nimeni dintre cei care se plâng de această falsă problemă nu a prezentat structura personalului bugetar pe nivel de studii. Vă spun eu, să nu mai căutați: predomină studii superioare, mai ales în administrație, justiție și învățământ. Privat nu înseamnă doar multinaționale din IT. Înseamnă și firme de curățenie, și fabrici, și mult personal necalificat sau cu studii cel mult medii. Nu mai vorbim că în guvernarea PSD, marii beneficiari ai măririlor au fost cei din sănătate și învățământ. E drept că au beneficiat otova și infirmiera și șoferul de salvare, aspect despre care iar nu vorbește nimeni, că dă mai bine să vorbești de ministere sau primării decât de șoferul de salvare sau funcționarul din spital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro