sâmbătă, iunie 19, 2021

Graţieri, remanieri şi demagogie

Indiferentă la drama din Ucraina, neafectată de tumultul unei invazii ce evocă divizarea şi sfâşierea Europei centrale în veacul XX , fidelă doar codului de valori al populismului şi imposturii, viaţa politică autohtonă merge mai departe, iar temele ei de dezbatere sunt plasate, inevitabil, sub semnul dublu al demagogiei şi dispreţului suveran faţă de reguli, legi şi hotărâri judecătoreşti.

După drama televizată a ruperii USL a urmat truda prometeică a alcătuirii unui nou cabinet. Ca şi în alte ocazii, interesul naţional, spre a cita sintagma favorită a UNPR, a învins, iar de pe ruinele USL s-a ivit o coaliţie de guvernare ale cărei obiective le evocă, simbolic, pe cele care au provocat moţiunea de cenzură cauzând căderea cabinetului Ungureanu. Versatilitatea este ridicată la rangul unei arte- după ce a acuzat cedările faţă de minoritatea maghiară, după ce a fost campionul intransigent al dragostei de ţară, după ce a luptat cu spectrul iredentismului secuiesc, PSD descoperă, sub presiunea voturilor, farmecul şi coerenţa UDMR. Votanţii USL din iarna lui 2012 pot fi satisfăcuţi, de vreme ce votul lor este acum unul irelevant politic în cel mai înalt grad. Vehicul întemeiat pe resentiment, USL a fost, înainte de toate, ocazia pentru PSD de a simula, convingător, alianţele, în vederea cuceririi puterii depline în stat.

Ivit din această reorientare politică, noul cabinet Ponta a însemnat şi un nou prilej de a medita la ambiguităţile constituţiei noastre, la limitele justiţiei constituţionale şi la maniera defectuoasă şi imorală în care sunt gestionate coaliţiile în România anilor din urmă. Jocul, penibil,al distincţiilor dintre programul de guvernare şi program nu poate masca realitatea juridică – Victor Ponta a beneficiat de poziţia lui inexpugnabilă de premier spre a evita depunerea mandatului şi noi consultări. Refacerea, grăbită, a documentelor pe care se sprijină guvernarea este o stratagema ridicolă. Conflictul ignorat de Curte şi soluţionat prin compromisul intra-executiv există în continuare. Profitând de lacunele legii fundamentale, o nouă coaliţie s-a constituit şi a fost validată politic, fără ca acest proces să fie unul transparent şi preditictibil constituţional.

Şi dacă guvernul Ponta remaniat consacră omnipotenţa PSD, emoţia suscitată de condamnarea lui Gică Popescu a indicat până la ce punct inamicul noilor şi vechilor membri ai USL este justiţia independentă. Dincolo de delirul lacrimogen, dincolo de listele de semnături, dincolo de servilismul mediatic, ceea ce contează este realitatea egalităţii în faţa legii şi pericolul mortal pe care ea îl reprezintă, din perspectiva supravieţuirii privilegiilor de castă. Apelurile la graţiere făcute de politicieni sunt manifestarea ostilităţii lor implacabile faţă de domnia legii:după tentativele de adoptare a legii de amnistie şi de graţiere, după încercările de modificare a Codului Penal, manipularea cazului Popescu duce mai departe această strategie perversă de subminare a statului de drept.

În confruntarea dintre populismul clientelar şi valorile libertăţii, cedările şi ezitările sunt fatale. Alternativa la compromis este rezistenţa până la capăt.Solidaritatea cu acele instituţii ce rezistă asaltului demagogic este parte din acest efort de durată fără de care demnitatea umană însăşi încetează să mai aibă sens.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Într-adevăr, condamnarea fotbalistului respectiv exact în perioada conflictului din Ucraina a fost un turnesol pentru impostura, incompetența și demagogia generalizate din marea majoritatea a clasei noastre politice, dar și a reprezentanților mass-media. Sunt uimit cum de rezistăm ca stat cu așa specimene la conducere și lideri de opinie. Dacă n-am fi integrați în structurile NATO și europene am fi în real pericol ca țară.

 2. Excelent articol!
  Problema mea intervine atunci cand,admiratia fata de o analiza clara,lucida si fara concesii melodramatice,focalizeaza toata atentia si genereaza discutii,legitime cert,dar care raman discutii,lasand,paradoxal(!) in plan secundar fondul problemei!
  Cred ca fenomenul este asemanator si privit din alt unghi,adica,cei care au alte puncte de interes sunt acaparati de abordarea abundent sentimentalista a cazurilor „eroilor” nostri nationali,”accesoriu” si corupti,si omit si ei,ca si mine,fondul problemei!
  Daca am inlocui cuvintele „fondul problemei” cu „guvernul Romaniei” am constata cu surpriza(?) ca suntem cu totii,si dvs,si eu si multi altii,manipulati cu mare dibacie!
  In timp ce unii analizeaza cu profesionalism,altii comenteaza cu buna credinta,iar altii semneaza cu lacrimi in ochi petitii,”ceilalti” isi vad linistiti de treba lor!
  Se lanseaza fumigene,se creeaza situatii grotesti care,depasind capacitatea de judecata analogica se transforma in jurisprudente,se foloseste orice subiect major international ca sa se creeze o diversiune patetica,dar favorabila celor „happy few” de la guvernarea tarii…
  Trebuie sa existe si solutii concrete la probleme concrete…care ar fi primul pas in buna directie?Manifestatie masiva,greva generala,revolta….revolutie?

 3. Li se falfaie politicienilor romani de LEGE!
  Acum au gasit o noua ocazie sa adune voturi, gratierea lui Gica Popescu, mare simbol national, care ne-a reprezentat cu cinste patria, in timp ce facea EVAZIUNE continua !!!!!!!!
  Gica Popescu nu a gresit o data, nu de 2 ori, asta a FURAT tara in forma continuata, ce oare NU stia ce face, nu stia ca INCALCA LEGEA ?!
  Asa iubire de tara sa tot ai, sa tot manipulezi la incalcarea LEGII, cum ar fi oare ca toti cei care sunt simboluri nationale(in frunte cu politicienii, nu-i asa?!, ca doar ei reprezinta si mai si Romania, nu ?!) sa beneficieze de clementa si de gratieri cand fura pe rupte si incalca LEGEA?!
  Gica Popescu a incalcat LEGEA, ce simbol al tarii mai este un om care incalca legea tarii lui ?!
  Un SIMBOL este un om curat, un om care RESPECTA tara lui, care RESPECTA LEGEA din tara lui, un MODEL!
  Ala-i SIMBOL, nu hotii care insala, fura sau incalca LEGEA!
  Pana una-alta, Gica Popescu este pe acelasi plan cu alde Becali!
  Nici o gratiere, populistii nostri de politicieni au mai gasit o ocazie sa-si faca rost de voturi si sa ne arate ca LEGEA-i dupa cum te numesti nu dupa ce faci IN RAPORT cu LEGEA !!!
  RUSINE !!!!!!

 4. Gica Popescu a semnat un regratabil si dezolant angajament cu securitatea si ulterior a incalcat legea, iar justitia dinRomania, mai ales la vârf, este in continuare unul dintre factorii generatori principali de coruptie din aceasta tara.

 5. Corect in intentii, imprecis in amanunt. Cea ce poate fi, nu-i asa, fatal, avand in vedere ca stiti Dumneavoastra unde se ascunde Dracul…
  Relatia dintre politica noastra interna si evenimentele din Ucraina este in acelasi timp intamplatoare si esentiala. Intamplatoare pentru ca intamplatorul si neesentialul sunt elemente constitutive ale politicii guvernamentale, esentiala pentru ca ne arata apropierea de substanta de Est in timp ce formal ne putem declara vestici in masura in care apartenenta la UE asta ar insemna.
  Secuii n-au cum sa fie iredentisti, ei fiind o populatie care niciodata n-a avut o formatiune statal-politica proprie. De altfel, problema secuiasca neputand fi redusa la problema maghiara, reprezinta, se pare, o problema atat pentru guvernul maghiar cat si pentru cel romanesc. Faptul ca politicienii de ambele parti se folosesc de secui pentru a arata cu degetul la ceilalti reprezinta o drama a secuilor si in loc s-o rezolve acutizeaza problema.
  UDMR/ul nu este un partid secuiesc, dintre vorbitorii de maghiara din Romania mai putin de jumatate fiind secui.
  De altfel UDMR, la ora actuala se raporteaza la unguri cam la fel cu orice partid politic romanesc la romani: ii foloseste pentru a legitima interese de grup care n-au nicio treaba cu interesele reale ale comunitatii care ii voteaza din cand in cand…

 6. Unii politicieni „milosi„ au o atractie instinctuala fata de G P pentru ca cine se aseamana se aduna – in acelasi fel isi conduc si ei afacerile.Cred ca justitia a luat totul in calcul si asa a ajuns doar la 3 ani iar sondajele vad ca vor fi surprinzatoare..

 7. Toată această campanie de strîngere de semnături pentru graţierea unui simbol naţional infractor are foarte puţină legătură cu fotbalistul respectiv. Puţin le pasă politicienilor de el!
  Totul nu este decît o nouă tentativă de decredibilizare a ideii de justiţie, în perfectă consonanţă cu campaniile permanente de la antenele voiculescului.

 8. “Votanţii USL din iarna lui 2012 pot fi satisfăcuţi, de vreme ce votul lor este acum unul irelevant politic în cel mai înalt grad. Vehicul întemeiat pe resentiment, USL a fost, înainte de toate, ocazia pentru PSD de a simula, convingător, alianţele, în vederea cuceririi puterii depline în stat”.
  *
  În aceeași ordine de idei, cred că votanții USL- partea penelistă – mai au de primit o serie de lecții despre încredere în cacealmalele lui Ponta.
  Premierul nerevocabil, oferit cu drag națiunii odată cu revizuirea din 2003 și susținut de o majoritate parlamentară interschimbabilă (mai jucăușă decât rezervele nerăbdătoare din forfota de la hochei pe gheață), într-o nouă compoziție de guvernare ne îndeamnă cu bătaie lungă în două etape (până în 2016 și după 2016):
  -Învățați ungurește fără reținere!
  (o dorință mai veche de-a lui Marko Bela, după cum se vede, un mare vizionar)

  În traducere raportată la alegerile prezidențiale, asta înseamnă că – după decembrie 2014 – Ponta va fi de neînlocuit: ori va rămâne premier, ori va desemna următorul premier; oricum de el nu scăpăm nici după decembrie 2016; va rămâne la butoane și își va garanta continuitatea.
  Același premier nerevocabil urmărește să momească și să smulgă o halcă consistentă din mulțimea susținătorilor PNL-ului (votanți și parlamentari) pentru ca aceștia să-l prefere în turul al doilea pe candidatul PSD-ului și astfel să-și asigure victoria finală la prezidențiale (indiferent dacă va candida Ponta sau altcineva din partea PSD).
  Oferta de momeli pentru penelime în turul 2 la prezidențiale începe cu nevoia stringentă ca în decembrie 2014 să fie ales președinte candidatul propus de PSD, soluția salvatoare pentru toți.
  Cu această condiție, Ponta lasă de înțeles c-ar păstra pentru penelime ciolanele neatinse în teritoriu; (acum osatura liberală stă speriată în provizoratul bunăvoinței, dovada bunelor intenții ale premierului); același Ponta întinde coarda cu momeli înșiruite până la disponibilitatea ca noul președinte să desemneze un premier din centru drepta, adică tot un liberal… din USL (la fel cum dovedește la Senat cu momeala Tăriceanu, mascat în USL-ist pe targă, dus la reanimare). Ce premier mărinimos!

  Ponta a devenit de fapt Bulă, iar sigla USL este bunica sucombată și ținută de momeală la fereastră, în așteptarea poștalionului penelist în turul 2.
  Mesajul electoral al cacealmalei lui Ponta:
  – Peneliști și penelime din regretata noastră USL-ime, cine nu-i cu noi, în turul doi, e împotriva voastră!
  *
  Prezidențiabilul din partea PSD va avea în turul doi un contracandidat afectat grav de duplicitatea penelimii costisitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

Creștinismul global în cifre și câteva comentarii

Potrivit raportului anual publicat de Center for the Study of Global Christianity (din cadrul Gordon-Conwell Theological Seminary), în 2021, numărul creștinilor, la...

In război cu Școala de Război

Pe 8 decembrie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea și a membrilor guvernului, se inaugura la București noul sediu al Școlii...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro