miercuri, iulie 17, 2024

Greșeala de la Cluj-Napoca și vinovățiile guvernului Orban

Aflu că aproximativ 80.000 de oameni au plecat ori ar urma să plece în aceste zile în Germania. Respectivii sunt români din toată țara care au găsit în Occident o oportunitate. Un loc de muncă, fie el chiar temporar, deloc comod, dar care le asigură bani să supraviețuiască. Ei și familiile lor. O fac, sacrificându-și Paștele.
Transportul, probabil și contractul ( e de sperat că ei vor lucra în Germania cu forme legale) le este asigurat de o firmă germană. Până aici, nimic rău în asta. Cred că nici ilegal nu e nimic.
Iată însă că joi, 2000 de oameni, adică o parte dintre cei care ar urma să culeagă sparanghel în Germania, au fost aduși, ținuți cu orele, ca vitele în fața Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca. De respectiva firmă.

De aici începe parada semnnelor de întrebare. De aici apar vinovățiile. Clujul este cel mai mare oraș din Transilvania. Emblema acesteia. Întreaga lui administrație, ca și aceea a județului omonim, este girată politic de PNL. Primarul municipiului este ultra-celebrul Emil Boc, președintele Consiliului Județean e protejatul d-lui Boc, un anume domn Alin Tișe, guvernul și-a numit prefectul care mai mult ca sigur tot penelist este, și e foarte posibil ca și directorul aeroportului dl. David Ciceo, să fie de aceeași culoare politică.

Așadar, e clar că pentru haosul de pe aeroportul din Cluj, pentru nerespectarea regulilor de distanțare socială, pentru încălcarea flagrantă a tot ceea ce scrie în Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis privind instaurarea stării de urgenț, dar și a tot ceea ce scrie în Ordonanțele prezente și viitoare nu este vinovat nimeni din PSD. Dl. Ludovic Orban, premierul României, confruntat cu respectivele imagini a dat vina pe directorul Aeroportului căruia i-a cerut demiterea urgentă. Carevasăzică, premierul l-a găsit pe acarul Păun. La România tv, dl. Emil Boc, repet, primarul municipiului Cluj-Napoca, a făcut joi seara pe niznaiul susținând că, dacă ar fi știut ceva despre ce ar fi urmat să se întâmple, ar fi făcut și dres. Nu a știut sau nu s-a priceput.
Lucrurile sunt însă mult mai complicate. Fiindcă cei 2000 de români adunați ieri în fața aeroportului din Cluj-Napoca veneau din toată țara. Chiar și din județul Suceava, cel grav atins de infecția cu COVID 19. Județ care are drept președinte al Consiliului Județean pe numitul Flutur Gheorghe. Un individ pe care același guvern Orban vrea să îl scoată basma curată, deși respectivul este vinovat și ar trebui să plătească pentru toate abuzurile comise. Numai că dl. Flutur este un binecunoscut baron local, un om de bază din vechiul PDL. Iar resturile pedeliste se pare că au preluat conducerea în PNL. O domină. Îi impun prioritățile.
Oamenii în cauză au ajuns la Cluj în autobuze care nu puteau să nu fie observate și oprite de Poliție. Aceeași poliție care, vigilentă, foc, nevoie mare, aflu că a amendat cu 4000 de lei un cuplu care, în declarația pe proprie răspundere cu care a ieșit din casă, a uitat să menționeze orele între care urma să se consume deplasarea. Ce spune oare despre asta ministrul Ioan Marcel Vela care, îmbrăcat în geacă de aviator, anunță cu precădere către miezul nopții tot felul de Ordonanțe militare pe care le și comentează într-un limbaj neinteligibil?
Aici constă adevărata problemă. Nu în faptul că 80.000 de români pleacă la muncă. Nu că o fac pentru a culege sparanghelul nemțesc. Nu că d-na Merkel i-ar fi comandat să aprobe asta președintelui Klaus Iohannis. Toate astea sunt invenții ale presei controlate de PSD. Care a prins din zbor greșeala și știe să o exploateze.
Problema e că autoritățile române, colorate în galben, au fost prinse pe picior greșit. Și că nu vor să își recunoască greșeala. Să pedepsească vinovații care se numără printre colegii de partid. Că guvernul României, că dl. Orban, dl. Vela, inenarabila doamnă Violeta Alexandru hotărăsc tăieri de salarii doar ca să dea satisfacție unei părți a românilor, ațâțând ura la adresa bugetarilor, în loc să facă ceea ce trebuie. Adică, printre altele, să prevină și ceea ce s-a întâmplat joi la Cluj-Napoca și ceea ce ar putea să se petreacă la începutul săptămânii viitoare pe aeroporturile din Sibiu și Timișoara.

Distribuie acest articol

47 COMENTARII

 1. Este lipsit de sens să vorbim de distanțare socială, când respectivii urmau să circule cu avionul. În avion e același aer pentru toată lumea, la unele vine din motorul din dreapta, la altele vine din motorul din stânga, dar e același aer pe care îl împart toți pasagerii.

  Altceva ar trebui să învățăm: Germania nu își ”omoară” economia, își aduce lucrătorii de care are nevoie folosind curse charter, iar într-o țară bananieră președintele și ministrul de Interne nu vor avea ever veci tupeul să blocheze cursele charter spre o țară ca Germania.

  • @m. m. :
   Autorul articolului nu a aflat ca nu mai suntem in comunism.
   Astazi, o firma privata, poate angaja oameni si ii poate trimite la munca in strainatate, fara sa anunte pe nimeni. Daca firma de recrutare trebuia sa anunte autoritatile, acea firma este singura vinovata.
   Nu au fost 80.000 de persoane la aeroport, ci doar 2.000.
   De asemenea, autorul articolului nu poate intelege ca nu Doamna Violeta Alexandru hotărăste tăieri de salarii, doar ca să dea satisfacție unei părți a românilor, ci criza economica, lipsa banilor la buget, impun ca toata lumea sa suporte efectele recesiunii.

  • @Harald- de ce sa-i blocheze, sa trebuiasca sa le dea ajutoare din bugetul nostru? Au ocazia sa castige niste bani, probabil mai multi decat in anii trecuti, daca au nenorocul sa faca COVID vor fi absolut sigur mai bine tratati, o parte din bani vor fi trimisi acasa, ce e rau in asta? Este o situatie fericita in care ambele parti castiga ceva, nu e jocul cu suma zero al unora dintre prietenii nostri de aliante. Nu-i mai infiera cu mandrie proletara, ci observa cu atentie cum procedeaza, au trimis avioanele din flota Eurowings, subsidiara Lufthansa, sa-i culeaga pe toti, sa-i debarce ordonat si sa-i duca spre diversele puncte de lucru, s.a.m.d. Nu-mi spune ca nu puteau trai nemtii fara sparanghel anu’ asta, dar au gasit o modalitate sa mai cheltuiasca niste bani cat de cat folositor, sa nu trebuiasca sa-i dea moca mai tarziu.

 2. Guvernul Orban in centrul atentiei tuturor ? Guvernul Orban responsabil sau nu , in cele intimplate recent pe aeroportul din orasul Cluj ? Guvernul Orban , premierul Orban, factotum in tara ? Putem spune si asa , guvernul Orban este singurul responsabil de tot ceea ce ni se intimpla , doar si-a asumat de unul singur guvernarea ? In fapt ,dincolo de inerentele probleme ivite -ici colo – asa cum este si cea din aeroportul clujean (oare cine este vinovat , poate firmele de transport , poate organizatorii transportului , poate lipsa de vigilenta a primarului , poate guvernul ) rezultatele de pina acum sunt favorabile doar premierului Orban .Incet , incet , Sica Mandolina (iertata sa imi fie expresia nu este a mea ) – Orban cel bun- premierul actual al Romaniei domnul Orban , isi construieste o cariera politica ce duce spre alegerile prezidentiale din anul 2025 . Daca pandemia se opreste undeva intre intii si 15 iunie si pagubele la nivel de decese nu este mare , atunci alegerile viitoare ii ofera sansa domnului Orban sa devina cel mai puternic om in stat . Deja PNL este undeva la 45 % din intentia de vot a cetatenilor si dupa redistriburi ajunge usor la 55 de procente asta dupa separea produsa in urma videoconferintei politice unde domnul Orban nu a catadixit sa participe . De urmarit .

  • @mafalda – iar după 10 ani cu Orban, ce facem, îl punem pe Arafat președinte? Chiar ar fi interesant de văzut Franța condusă de etnici din Alsacia, de exemplu. Sau un cancelar german provenit dintr-o familie de turci, de exemplu. Născut în Germania, dar din părinți turci. N-ar cam trebui să ne punem unele întrebări, de ce trebuie România condusă de etnici străini?

   • @Harald- hopa! Ia uite noul iepuraș scos din pălărie de maestrul Harald! Arafat președinte! Deșteaptă-te romane din somnul cel de moarte, sau te vei trezi condus de venetici. Bănuiesc că și numele actualului președinte al României îți sună cam dubios, nu? Văd că îți execuți narativele Kremlinului cu conștiinciozitate, săptămâna și stramba, chiar mă gândeam cu ce vei mai veni, pentru că lucrurile evoluează cam lent și nu în sensul dorit de tine (si de cei care îți trag sforile). Ai reluat, ieri parca, tema revoltelor civile cu proiecție pe începutul lunii mai ( stai liniștit, că nu vor fi…), l-ai atacat pe Iohannis în primul comentariu, mai diluat, la grămadă cu ministrul de Interne și pentru moment nu m-am prins unde bați.

    • @Ioan – la entuziasmul cu care aplauzi tu acțiunile Germaniei sau ale Chinei, e foarte greu de presupus că ai vreo urmă de loialitate pentru România. Însă germanii sunt cât se poate de naționaliști, iar chinezii sunt încă și mai naționaliști. De altfel, e cât se poate de firesc pentru orice națiune să aibă în vedere interesele naționale proprii. Însă comentariile tale nu le plătește România, asta s-a lămurit de multă vreme. Mai ții minte ce fel de ambasador a fost trimis la Berlin? Unul care renunțase la cetățenia română, atât de loiai era țării și națiunii care l-a trimis acolo.

   • Na, scartz!
    Uita-te la Londra, apropo de „etnici care conduc”! :P
    Nu mai dau exemplu si cu Chile, pe la jumatatea anilor ’90 >:
    Si CE mare paguba daca ar conduce un „etnic”? Pana la urma, se pare ca perioada monarhista a fost cea mai buna din istoria Romaniei! ;)
    Cat despre Orban… trecand peste nustiucate generatii (de pe vremea lui Mihai Viteazul) e etnic roman.. la fel ca si Farcasu, Sabau si altii…
    Ar fi CULMEA sa incep sa ma impaunez pe aici ca singura de pe forumul asta care are nume dac sunt eu! :P

  • @ mafalda (10/04/2020 la 11:56)

   Daca L.Orban este asa in crestere abrupta (ca si PNL) ce rost are sa asteptam pana in 2025. Haideti sa facem alegeri anticipate pentru presedinte – specialitatea PNL – cat mai curand pe baza de procentele prezise de mafalda !

 3. „…guvernul României, că dl. Orban, dl. Vela, inenarabila doamnă Violeta Alexandru hotărăsc…”

  Din moment ce au procedat în dispreț față de Constituție cu prima Ordonanță militară, au continuat în aceeași direcție. Dl Vela, devenit nimeni-nu-știe-cum al doilea on în stat, și-a subordonat armata română și ne-a militarizat pe toți după cum vrea mușchii domniei-sale.

  Ar fi putut proceda constituțional… Nu au vrut, pentru că nu le-a păsat, sau n-au știut cum. Armata, pregătită să împuște oameni, căci asta este activitatea ei predilectă, patrulează în TAB-uri, cu armament de război, prin centru Capitalei.

  Aștept cu interes să văd ce vor face militarii când uncetățen, speriat pentru că nu are autorizația completată corect, ori din orice alt motiv, va fugi la un punct de control… Soldații îl vor împușca, oare?! Nu s-a mai întâmplat ca soldații români să împuște ciuvili din 1989!

  În fine… Guvernanții noștri par atât de „prost pregătiți” încât își închipuie că toți cetățenii sunt într-atât de „prost pregătiți” încât să accepte „pe nemestecate” în întregime și cu convingere explicațiile inepte pe care le oferă pentru hotărârile aberante pe care ei le iau.

 4. Surpriza mare, zilnic domnul Morariu descopera ca geniile pe care le tot lauda acum 2-3 luni sunt niste amatori. Si, total neimplicat in problema, ca doar nu primeste salariu de la stat, striga ca muscat de sarpe ca bugetarii nu trebuie sa faca nici un sacrificiu material, lasa-i sa sufere doar pe cei din economia privata, pe cei din gig economy, etc.

  • Discuția ar trebui să fie despre ce servicii publice se reduc, se desființează, nu despre ce salariați bugetari se „sacrifică”, ca să sufere și ei alături de privați. Sacrificiul este în primul rând al celor care nu mai merg la frizerie sau nu mai beneficiază de respectivele servicii publice.

 5. Si daca au stat unul langa altul unde este problema? in avion ar fi stat la 2 metri distanta unul de altul? ar fi respirat fiecare in bula lui?

 6. La Cluj au fost implicati trei actori: firma organizatoare, oamenii care doreau sa plece si respectiv autoritatile statului.

  Ar fi util de documentat daca firma organizatoare a informat autoritatile romane despre actiunea respectiva, daca a transmis planificarea zborurilor si daca a avut in tara o firma colaboratoare, care ar fi trebuit sa transmita persoanelor care doreau sa plece instructiuni despre datele de zbor, transportul national spre Cluj, respectiv daca si-a asumat coordonarea sosirii pe aeroportul din Cluj si pregatirea check-in-ului. Daca toate aceste nu s-au intamplat (mai ales in conditiile starii actuale), probabil ca se pot identifica chiar si raspunderi penale.

  Autoritatile statului sunt rezultatul optiunilor de-a lungul unei perioade lungi de timp (ale noastre ale parintilor si bunicilor nostri); bune sau rele, sunt singurele pe care le avem in acest moment – dar, repet, autoritatile nu trebuie lasate singure, trebuie sprijinite responsabil si de ceilalti actori implicati.

  Suntem in plina catastrofa si a „trage” din toate pozitiile in guvernanti nu este o atitudine constructiva. Invatam toti: populatie, autoritati si agenti economici sa facem fata unei situatii exceptionale, din care vom putea iesi cat mai putin afectati doar daca colaboram cu bune intentii.

  Pe vremuri cand se facea armata la marina nu era o problema daca unii dintre marinari chair nu stiau sa innoate bine: in mijlocul marii nu-ti foloseste prea mult sa stii sa innoti, trebuie sa lupti sa tii nava la suprafata – sansele cele mai mari de salvare sunt pentru cei ce actioneaza colectiv si coordonat.

 7. Cred ca la ora actuala avem vreo 2 milioane , poate mai bine, de specialisti in de toate.
  Important este sa ai internet si tastatura.
  Subiecte cate vrei. Pe alese.
  Daca ati fi avut putintica rabdare ati fi citit in ultima ordonanta despre obligatia de a anunta cu 48 de ore toate plecarile la munca in strainatate.
  Sanatate !

 8. Haosul de astăzi de pe aeroportul Iași cui se datorează? 300 de oameni veniți din toată regiunea, 2 curse charter care au fost anulate cu puțin timp înainte de decolare. Oamenii trimiși acasă pe jos. Extrem de urât.

  Se tot „scobesc” după proceduri și se ascund după funcții și ordine, numai sa nu facă ceva constructiv, pentru oameni. Cică „se așteaptă publicarea în MO”. Frate, nu este publicat nimic la ora 13? Dă-i drumul și decolează. Nu e că și cum „au fost luați prin surprindere”. Oamenii merg la muncă legal.

  Haos haos! Și în sistemul medical, că nimeni nu știau procedurile de izolare/decontaminare, dar văd că și în sistemul public, nimeni nu știe nimic, ce, când, unde, câți, cum. Doar anulează. Și îi doar in c de oameni. :|

  • Firma care a recrutat oamenii si i-a transportat la aeroport a informat comitetele judetene de urgenta?Directorul aeroportului,care stia ce-l asteapta,a informat comitetul judetean de urgenta Cluj ca vin zeci de chartere sa care oamenii in Germania si e nevoie de politie pentru asigurarea ordinii?Sa dai din gura ca autorul articolului e simplu,sa gandesti e mai greu.

   • @nick, să o spunem direct: cine este „comitetul județean de urgență”? Ce competente are el asupra autorității aeroportuare și zborurilor internaționale?

    Ok, sa vedem exact care a fost firul evenimentelor și unde intervin „bugetarii” plini de ei si funcția lor:
    Vorbim de cateva firme de recrutare care au 2-3 oameni angajați part-time. Au liste de șomeri de la AJOFM si/sau pre-liste cu telefoane de anii trecuți. Firma din Ge i-a sunat și a spus: am nevoie de 200-300 de oameni. Ei au spus ok, s-au apucat de dat telefoane, in 4-5 zile aveau 300 oameni confirmați. Firma din Ge a sunat și a spus: trimit 2 curse charter, vineri, la aeroportul Iași. Ok până aici?
    Trebuia cineva informat că să firma își continuă activitatea în această perioadă de criza? E activitatea ei sa recruteze și să intermedieze forță de muncă. Plătește bani la buget pentru activitatea prestata.
    Firma cu charterele a luat legătura cu aeroportul, cu autoritatea aeroportuara. I s-a acordat permisiunea, că nu puteau zbura aia cu charterele deasupra teritoriului aerian al României fără autorizație de „mai sus”. Deci informații au fost trimise unde trebuie, la nivel înalt. Și la aeroport, desigur.
    Firma de recrutare a închiriat niste autocare, microbuze. Trebuia să informeze pe cineva pentru asta? A mers din sat în sat și a îmbarcat oamenii. S-a îndreptat spre aeroportul Iași. Avea actele care trebuie, că intermediază forță de muncă, contractul cu firma germana.
    Au ajuns în aeroport, au descărcat oamenii. Firma cu charterele avea exact numele oamenilor pe care ii lua, altfel nu primea autorizație de zbor. E legea. Oamenii erau intr-un tabel trimis autorităților, oricum treceau și pe la „controlul pașapoartelor”.

    Ei, acum intervine cine spuneți dumneavoastră, „comitetul județean de urgență”. Are acest „comitet” competenta asupra drepturilor de zbor? Are acest „comitet” dreptul de a freca viața a 300 de oameni? Desigur! Au și făcut-o! Oamenilor li s-au spus sa se întoarcă la casele lor că acele curse aeriene au fost interzise. De către cine? De către vorbele lor. Că așa au vrut mușchii lor. Adică frate, nu contează că vreți să munciți, că aduceți bani, că 2000 euro înseamnă chiar mai mult decât salarul „șefului”. Contează mușchii lor încordati.

    Dar sigur, autoritatea aeroportuara fiind anuntata de câteva zile și știind de aceste curse, totul s-a rezolvat până la urmă. Peste orgoliile și prostia împiedicatilor.

    Că directorul aeroportului nu a anticipat aglomerația din parcare? Dar este aglomeratia din parcare in competența lui? El știa că charterele vin la ore diferite și decolează la ore diferite. Se gândea probabil că cei cu autocarele vor veni defazat, conform cu orarul de zbor transmis/stabilit. Jandarmii care deja păzeau aeroportul, nu au putut informa ei acest „comitet”? Sa ceară suplimentarea personalului? In a cui competenta este paza parcarii, a jandarmeriei sau a directorului de aeroport?

    Până la urmă, daca parcarea din fata blocului dumneavoastră se aglomerează brusc, va gândiți să sunați la „comitetul bla, bla, bla?”.
    Ați văzut imaginile de astăzi din piețele aglomerate din Ploiesti. De ce nu a sunat nimeni la *comitetul” spus de dumneavoastră? Dar știe cineva de existenta acestui „comitet”? Ce competente are el?

    Să gândim rational. Reacțiile disproporționate nu au fost ale oamenilor obișnuiți cu munca, care știu ce au de făcut: firma de recrutare și oamenii care nu mai cer șomaj în Ro, ci aduc banii in tara. Ci a celor care, plini de sine s-au gândit sa încurce, nu sa ajute.

  • @ Stefan (10/04/2020 la 13:26)

   „, dar văd că și în sistemul public, nimeni nu știe nimic, ce, când, unde, câți, cum”

   Va referiti cumva la cei pentru care pledeaza autorul sa nu li se taie salariile „doar ca să dea satisfacție unei părți a românilor, ațâțând ura la adresa bugetarilor ” ?

   Inainte de….. se spunea:

   1.- Cine munceste mai si greseste.
   2.- Cine nu munceste, cu siguranta nu greseste.
   3.- Si cine nu greseste, evident ca trebuie promovat.

   Azi s-a schimbat schimbarea: unii doar cu foloasele si altii doar cu ponoasele.

   • @Popa Basca, pai da. Cei care vor să muncească, numai ponoase pe ei. Că nimeni nu alege sa plece 2-3 luni la zarzavat in Ge daca ar avea un post călduț pe bugetar în Ro! :|
    Ar fi trebuit că cei care le-au produs neajunsuri să își ceară public scuze românilor care merg la muncă. La munca! Cei mai multi „stătători” nu înțeleg ce înseamnă, și nu respectă, munca.

 9. In Ro, ipocrizia, lichelismul, cinismul si nesimtirea, lacomia au devenit un mod de viata, care se vede peste tot si in toate. Mare lucru dupa 1990 nu s-a schimbat, mai mult a disparut frica de a fura cat mai mult si a mintii cat mai bine. Poate peste 100 de ani sa se schimbe ceva cu adevarat.Pana atunci vom mai inghiti multe iar cei care pot vor pleca si mai multi.

 10. Domnule Morariu cred ca ati uitat sa mentionati un actor foarte important, care trebuia sa organizeze aceste curse aeriene -Romatsa. Cum e posibil sa comasezi 13 avioane pe un singur aeroport, care decoleaza in aceeasi zi si la cateva minute diferenta? Nu cred ca este vina lui Boc, a PDL ului care a „infiltrat ” PNL ul, a politistilor care nu s-au sesizat ca pe o raza de sute de Km circula autobuse din toate colturile tarii si se indreapta spre Cluj.

  • @ Monica (10/04/2020 la 14:57)

   Dpdv tehnic si legal, cate avioane pot „handle” un aeroport international depinde certificarea / clasificarea (licenta) data de o agentie internationala, nu de vreo institutie romaneasca.

  • Avioanele nu erau nicidecum comasate. In ziua respectiva erau programate 13 zboruri, din care 12 spre Germania, intre orele 12 si 22,50. Organizatorii curselor cu autocarele, adica samsarii de oameni care au adunat oamenii din judete cu o seara inainte si i-au carat noaptea, i-au adus pe toti buluc la aeroport intre 7 si 9 dimineata.

  • Pai depinde!
   Pe aeroportul Birmingham, d.ex., acum cativa ani avioanele decolau la 2 minute unul de altul!
   Care-i chestia cu „13 avioane”? Mai uitati-va si pe la alte aeroporturi! ;)

 11. A trecut atâta vreme și tot n-am ieșit de sub imperiul gândirii totalitare!
  Vrem ca la nemți, dar cu metode și răspundere ca în România!
  Adevărat este în privința zicalei cu peștele. Dar s-o înțelegem și s-o aplicăm până la … coadă! De acolo se curăță!
  Miile de oameni au plecat noaptea fără să știe

  • „Vrem”? Cine? Dvs prietenii dvs.? Eu nu vreau ca la nemti, adica nu doresc hoarde barbare din Africa de Nord sau de mai putin nord, nu vreau taxe nemtesti si nu vreau tevi de gaze din Rusia.

   • Sa fii tu sanatos!
    Pe cand in Africa de Nord infloreau Fundatii stiintifice si culturale (adica acum vrep 1000 de anisori), populatia de aici inca habar nu avea sa se spele pe maini!
    De fapt, nici ACUM nu stie! Noroc cu epodemia, ca au aflat si ei ce-i aia! >:
    Daca nu vrei „hoarde barbare” pe aici, scoate din tzara vreo treime din populatie! :P

  • Pentru perioada contractului respectiv, în Germania plătsc asigurările de sănătate și în Germania se tratează. Este puțin probabil să se infecteze la plecarea din Germania și să ajungă să se trateze în România, întrucât vor fi relativ izolați cât timp vor lucra.

 12. CONTINUARE
  – primari
  – polițiști
  – șoferii de pe autobuz
  – patronii (șefii) șoferilor de pe autobuz
  – polițiști/jandarmi de pe traseu
  – paza aeroportului
  – șeful aeroportului?
  Dacă asta se petrecea în Germania – ăștia erau cei care o încasau!
  Cât despre Boc sau Orban – au carnețelul de note la alegător!
  Dar câtă vreme noi vrem din nou să-l împușcăm pe Ceaușescu spre a rezolva cu un glonț toate problemele României – scăpăm mereu din atenție pe cei care contribuie cu sârg la crearea de probleme!

  • Absolut de acord cu dumneavoastră. Nu prea este problema guvernului. Însă eu am vaga bănuială că directorul aeroportului a organizat aglomerația, Rareș Bogdan a venit și a fotografiat-o pentru a atac președintele și prim-ministrul.

 13. In primul rand, fiind interzise calatoriile, are statul Roman vroe conventie cu vreun stat pentru aceste zboruri? S-au asigurat ca exista asigurari, ca oamenii vor sta in izolare 2 saptamani la intoarcere? Ca firmele de recrutare nu ii vor lasa acolo si ca statul in marinimia lui ii va adce acasa pe impozitele platite de noi? Sau a fost suficient un telefon ca dna Merkel nu are sparanghel pe masa ca nu are cine sa il culeaga si toti au luat pozitie de drepti? Daca este stare de urgenta in Romania decretata de ei, nu poate fi incalcata tot de ei?
  Au avut cei 2000 adeverinte, dovezi de ce, unde, si la ce ore se deplaseaza?
  Asteptam cu interes declaratiile de presa ale dlui Presedinte Johannis.

 14. Sa nu mai cautam vinovati. Oamenii trebuie sa-si poarte si singuri de grija, iar cei ce au decis sa plece in Germania au facut-o in cunostinta de cauza. Eu ma bucur ca mai exista oameni care in loc sa se ascunda ca sobolanii continua sa actionize. Intreruperea totala a activitatii insotita de vaicareala despre criza economica e ca povestea cu drobul de sare.

 15. Vorba unui bot de comentarii haștagian (sau dacă e om, cu atât mai rău, căci are comportament de bot): aveți ce votați!
  Ați votat niște slugoi ai unor puteri străine? Asta aveți! Cum să refuze PNL Germania? Sparanghelul german e în joc! Ce contează că se zădărnicește efortul de izolare la domiciliu, cu costurile sale astronomice? Că din cauza lor va trebui poate să repetăm experiența și vom adânci catastrofa medicală și economică?
  Pentru ce mai stăm izolați, când oamenii ăștia peste o lună-două se întorc direct în carantină, la hotel pe banii noștri (nemulțumiți desigur de servicii), și ne aduc recolta proaspătă de viruși?

  • Dar care-i problema ta?
   Oamenii aceia PLEACA, nu vin! N-au cum sa-ti dea tie vreun virus!
   Cat despre „introarcere”… fraieri ar fi sa se intoarca! Dau aici de d’astia, ca tine :P

 16. De 30 de ani vedem incapacitatea si impotenta autoritatilor in toate domeniile. De ce? Pentru ca indiferent de partid politicienii n-au fost interesati decit de jaf iar in posturile cheie din stat au pus niste marionete care sa le execute ordinele. Asta avem si acum. Niste neterminati care nu stiu altceva decit sa dea din gura si sa arate cu degetul. „Nu s-a respectat…” Ce sa se respecte? Au anulat zborurile si care a fost marea realizare a masurii? I-au tinuti pe oameni ca pe animale, ca a doua zi sa faca acelasi lucru – i-au suit in avion si valea! Daaaar de acum incolo…. vom face si vom drege si vom lua masuri si vom da amenzi si… si… si… pentru ca atit stiu, sa apara la televizor si sa tina discursuri idioate si agramate.
  Nu cumva autoritatile care stiau foarte bine ca vor pleca citeva mii de oameni in Germania (si aeroporturile de unde vor pleca) ar fi trebuit sa aiba grija ca sa aiba toti masti de protectie? Pentru ca altcvea nu se putea face in privinta transportului. Dar i-a durut in cur ca mai apoi cind au aparut imagini in presa sa iasa cu acuzatii, dosare penale si alte gogosi. sica mandolina rasturnat pe scaunul lui de primadona sa intrebe retoric daca nu cumva directorul aeroportului Cluj nu va fi demis? Gata! A gasit vinovatul suprem. De ce? Nu e de la penele? O fi din alta gasca? Apoi desigur ROMATSA fiindca tot e scandal ca nu-l vor pe directorul la DR Bucuresti vopsit din inginer la laboratorul de metrologie (!) membru simpatic penele. Ma incearca intrebarea de ce era nevoie de un inginer la metrologie fiindca ROMATSA isi trimite aparatura de masura la institutii specializate in verificari metrologice. Intrebarea e retorica, evident.
  Asa ca daca tot e scandal si sintem in cacat de ce sa nu iesim noi victoriosi la teveu imbracati in costume de circ si sa dam cu barda verdicte aiuristice ca sa vaza poporu’ ca noi veghem, sintem vigilenti si nu iertam nicio abatere de la lege. Dar, de ce sa nu profitam si sa ne mai regalm si conturile. Am invatat de la ciuma rosie cum se face.
  Mi-e prea sila sa mai continuu dupa ce am stat in Piata Victoriei un an si jumatate ca sa vad ce? Niste netoti cu ifose care fac aceleasi lucruri mai putin legi pentru furat.

  • Aeroportul e judetean.
   Deci directorul e pus de Tise, omu’ lu’ Boc ;)
   Deci e din PNL ;)
   Asta, bineinteles, nu inseamna ca n-o exista vreun alt PeNeList care sa-i vrea functia :P

 17. Dupa umila mea parere nemtii au facut un favor romanilor oferindu-le aceste locuri de munca, nu e treaba lor sa faca ordine la noi in casa. Daca oferta venea din Marea Britanie, Olanda sau Norvegia situatia ar fi fost aceiasi. Cea care tot acuza servitudinea noastra fata de nemti ar trebui sa scrie pe Antena 3.
  Daca contractul de munca presupunea ca trebuie sa trecem printr-o zona minata ca sa ajungem acolo romanii tot s-ar fi repezit s-o faca. Acum s-a acumulat disperarea celor care stau acum inchisi in casa cu incompetenta factorilor de decizie a caror list este lunga asa cum bine a arata @George.

 18. Deci nu e problema ca pleaca 80.000 de mii de oameni in plina pandemie desi presedintele le spune romanilor din afara sa nu revina in tara? Interesanta logica. Eu credeam ca in acesta perioada cand s-au emis o serie de ordonante militare nu numai ca nimeni nu poate pleca din tara dar ca nu poate parasi domiciliu decat la anumite ore si in anumite conditii..

  • Pai PLEACA!!
   NU vin!!
   80.000 de oameni care NU riscam sa-i mai infecteze pe altii, pe aici ;)
   80.000 de oameni care NU mai trebuie sa-i chinuiasca pe politisti sa invete sa citeasca, pentru a mosmondi „declaratiile pe propria raspundere” :P
   80.000 de oameni care NU mai au nevoie de „ajutoare sociale”!
   Avantaj voi, astia, haterii din Romania – nu vi se pare? :P

 19. Aceasta actiune a fost dinainte stiuta si pregatita. Intai au schimbat directorul de la Romarsa, apoi a stiut si M.Vela si Raed Arafat si la Cotroceni si ministrul transporturilor si muncii si sanatatii, ca nu plecau 200 ci 2000. Noua ne predica izolarea si in spate se fac afaceri mafiote. Si in Romania sunt sute de ha in parloaga si nu vede nimeni. Intreaga politica economica si fiscala din tara este una proasta si nu se schimba nimic. De ce nu au dus taburile la Cluj?!!

  • Au PLECAT!!
   Ceau-bau!
   Nu mai infecteaza pe nimeni!
   Daca nu-ti convin „hectarele parloaga”, du-te si lucreaza pe ele – nu te impiedica nimeni! :P
   Deplasarea de acasa la locul de munca este PERMISA – deci n-ai treaba cu asta, mergi la camp si munceste! :P

 20. Va trimit un articol care explica clar situatia: https://www.dw.com/en/germany-drafts-romanian-farm-labor-for-coronavirus-pandemic/a-53066735

  „Romania is allowing citizens to leave for seasonal harvesting work despite restrictions on travel during the coronavirus pandemic. That is good news for German farmers, but what does it mean for the workers themselves?”

  Deci guvernul roman in frunte cu presedintele Romaniei a vandut 80.000 de mii de vite Germaniei in timp ce acelasi guvern si acelasi presedinte le spune romanilor din afara sa nu vina acasa, acelasi guvern impune ordonante militare care le incalca si odata cu ele incalcand o conditie fundamentala a Constitutiei – de a proteja cetatenii romani. La fel ca PSD care a vandut oameni si paduri, PNL, odata parte din USL vinde oameni. Asta e Romania!

  • N-a „vandut” nimeni pe nimeni!
   Au plecat de bunavoie, nu i-a luat binebu cu forta!
   Iar daca spui despre niste oameni care muncesc ca sunt „vite”… io zic sa-ti faci arborele genealogic! :P

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro