joi, septembrie 21, 2023

Grecia: Blast from the Past

Cu pumnul în aer, ca un nou „el lider maximo”, Alexis Tsipras anunţa triumfător duminică unei mulţimi euforice: „Grecia lasă în urmă austeritatea catastrofală, lasă în urmă spaima şi autoritarismul, lasă în urmă cinci ani de umilire şi suferinţă!”.

Dacă austeritatea a fost singura măsură viabilă pentru stabiilizarea bugetului Greciei, este greu de spus, economiştii vor dezbate probabil încă mulţi ani de acum încolo inevitabilitatea ei. Totuşi, „umilirea şi suferinţa” au avut anumite precedente, pe care ar fi util să le punctăm, pentru o imagine completă a situaţiei.

In 2009, la un an după izbucnirea crizei financiare, Gheorghios Papandreu devenea prim ministrul Greciei. Un om deosebit din mai multe puncte de vedere: reprezenta a treia generaţie de politicieni din familia sa. Şi tatăl, şi bunicul său au fost prim-miniştri ai Greciei. Apoi, a beneficiat de o educaţie deosebită: născut în Statele Unite, a urmat cursurile universităţii din Stockholm, ale London School of Economics şi ale universităţii Harvard. Cu o asemenea pregătire, nu a avut nevoie de mult timp după ocuparea funcţiei de prim-ministru să realizeze că finanţele ţării erau într-o stare mult mai gravă decât arătau anterior datele publice. Deficitul bugetar al ţării era de 12,7% din PIB, de 4 ori peste limita acceptată în Uniunea Europeană (a cărei membră era din 1981). Ţara se afla deja într-o situaţie dificilă, rata şomajului ajunsese la 10%, iar datoria publică, de 410 miliarde dolari.

In două luni, agenţia de rating Fitch a retrogradat masiv capacitatea ţării de a-şi plăti datoriile, de la A- la BBB+. Adevărul, mascat timp de ani prin statistici deformate, a ieşit la suprafaţă. Dar momentul era cât se poate de nefericit: multe ţări europene, printre care Portugalia, Irlanda, Italia, Spania, se luptau şi ele cu efectele dure ale crizei. Insă cauza crizei din Grecia era doar parţial a guvernelor de dinaintea lui Gheorghios Papandreu: băncile occidentale, investitorii străini au creditat bucuroase Grecia, ameţite de dobânzile ridicate şi de convingerea că Grecia este ţară membră a Uniunii Europene şi oricare ar fi problema, se va găsi o rezolvare. Iar din creditele abundente, Grecia aloca fonduri generoase pentru infrastructură, servicii şi salarii în administraţia publică.

In paralel, populaţia plătea tot mai puţine impozite. Guvernul Papandreu a anunţat şi aplicat imediat măsuri de austeritate fără precedent, stârnind valuri de proteste sociale. Dar nu a fost suficient. In plus, şi creditele de pe piaţa financiară au dispărut. In 2010, guvernul Papandreu a cerut oficial sprijinul Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional pentru evitarea incapacităţii de plată a Greciei. Europa a răspuns printr-un mecanism complex care poate fi descris pe scurt ca soluţionarea crizei datoriilor prin noi datorii. Aceasta includea, în cursul anilor următori, mai multe tranşe de credite în valoare de sute de miliarde de euro, cu condiţii stricte, respectiv noi măsuri de austeritate.

Aceste măsuri însă au avut ca efect reîntoarcerea încrederii investitorilor în Grecia. Anul trecut, ţara a reuşit să obţină aproape 4 miliarde de dolari prin emiterea de obligaţiuni pe pieţele externe.

Austeritatea s-a dovedit a fi deci mai degrabă benefică decât catastrofală. In ce măsură spaima, umilirea şi suferinţa s-au datorat exclusiv unor factori şi actori din afara Greciei, e o întrebare la care mai devreme sau mai târziu şi Tsipras va trebui să răspundă.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

    • Grecii pot sa faca ce vor cu banii lor: sa se scalde in bogatii nemasurate si nenumarate. Important e de unde au banii aia cu care sa nu fie austeritate. Poate le dai tu de la tine.

    • Si sunteti convins ca lipsa austeritatii, continuarea cheltuielilor si evaziunii, ar fi contribuit la scaderea datoriei? Sau la cresterea ei intr-un ritm mai lent?

  1. Eu nu sunt de acord pt doua motive . Analiza este bazata pe wishful thinking . Renunti la 4.5% din venituri pentrru o sansa – nu o garantie ca o sa ai crestere economica .La urma urmei situatia actuala se datoreaza unei perioade opuse austeritatii deci exuberanta sigur dauneaza finantelor .Austeritatea in schimb functioneaza si la noi si la ei dar nu place (bineinteles) celor afectati care prefera sa creada in povesti bazate pe realitatea din secolul trecut .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Balazs Barabas
Balazs Barabas este prezentatorul emisiunii "Pasaport Diplomatic" la Digi24. Are 17 ani de experiență în presă. Cea mai mare parte a carierei lui a reprezentat-o munca de corespondent la Budapesta pe zona de politică externă și economie. A lucrat pentru presa scrisă și mai ales pentru televiziune. Corespondențele lui au fost făcute pentru ziarul Ziua, Mediafax, PROTV, Realitatea TV, The Money Channel, Radio Budapest, Duna TV, Computerworld. Timp de doi ani a fost Country Manager la Pro Video Ungaria. Balazs are doua licențe de la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta, pentru limbile engleză și maghiară. Vorbește de asemenea și limba franceză.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro