duminică, martie 16, 2025

Grupul minoritatilor, oameni de manevra ai partidelor politice


Modalitatea de  alegere a parlamentului este periodic subiect de  discutie publica, legiferare  sau chiar  referendum. Pentru cetateanul obisnuit aceste infinite discutii publice dar si schimbarea  frecventa a legii electorale, cu varianta ultima uninominal “pur”, pare ceva neserios , asupra partidelor planand suspiciunea ca vor sa-si aranjeze castigarea de cat mai multe locuri in viitorul parlament. Pe rand, marile partide s-au pronuntat cand pentru un sistem, cand pentru altul, schimbandu-si opinia uneori la un interval de cateva luni, evident numai manati de ideea de a fi in avantaj, ca posibil numar de mandate obtinute.
In toate variantele, exista insa prevederi exceptionale care se ocupa de alegerea unui numar de parlamentari din randul minoritatilor nationale. Grija asta  induiosatoare pentru alegerea in parlament a unor persoane din randul minoritatilor ascunde insa anumite interese, tot din partea majoritatii: acesti parlamentari sunt o masa de manevra pentru   majoritatea care formeaza guvernul, nu au nici un fel de ideologie si atunci pot foarte usor sa basculeze cand la dreapta, cand la stanga dupa cum sunt lozincile la moda  la guvernare. Ei  nu au pretentii de a numi vreun ministru in guvern astfel, ca nu incurca atribuirea unor posturi ravnite de partide si  nu sunt  pretentiosi in a-si  atribui anumite merite in forul legislativ, ba chiar dimpotriva.
In plus organizatiile pe care  le reprezinta  beneficiaza  de subventii banesti  de la bugetul tarii, pentru uniunile lor minoritare , bani cheltuiti cu ravna pentru lefuri, sedii, deplasari prin teritoriu , chiar actiuni propagandistice si culturale. Circa 18 mil euro au fost impartiti in ianuarie 2012 de guvernul Boc, 20% mergand  la UDMR, 14% la Partida Romilor, restul  la Uniunea Armenilor, Forumul German, Uniunea Ucrainienilor,  Turca, Elena, Polonezilor etc.   in total 19 asemenea organizatii.
Desi sunt votati efectiv uneori de doar cateva zeci sau sute de alegatori, deputatii minoritatilor  primesc insa toate drepturile banesti, au aceleasi masini si birouri de parlamentar prin teritorii, beneficiaza de deplasari prin strainatate, au locul lor prin comisii si comitete permanente etc. Unii din acesti deputati sunt si cadre universitare (ex:  D.Popov, V.Pambuccian, D.G. Zisopol) ,  membrii in comisii de doctorat astfel ca incaseaza simultan alte venituri tot de la bugetul de stat, iar altii sunt si presedinti (N.Mircovici) ai uniunilor minoritare  si de acolo iar mai primesc niste indemnizatii, binenteles din subventiile de la stat de care am vorbit mai sus.
Sigur ca aceste sinecuri multiple nu sunt obtinute prin incalcarea vreunei legi, pentru ca alesii nostri si-au votat compatibilitati intre deputatie si profesia de advocat, universitar etc., dar este moral? Acesti etnici care se daruiesc comunitatii lor nu au auzit de cuvantul “voluntariat”,  nu pot ei sa renunte la aceste indemnizatii  sau sa se suspende din profesorat pana isi termina mandatul de deputat, mai ales ca, la drept vorbind, nu au nici timpul fizic necesar sa faca  toate astea (este de notat, oarecum colateral, cazul uimitor al lui V.Vosganian retribuit ca  senator (PNL), dar si ca presedinte de minoritati la Uniunea Armenilor, vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor, cercetator la Inst de Economie Mondiala, toate cu subventii  din bugetul de stat)
In actula sesiune sunt in Camera deputatilor  17 deputati, din grupul minoritatilor, putini sau multi, dar iata ca ei au reusit ca grup de manevra sa contribuie la caderea  guvernului Ungureanu  si au dus la  inversarea majoritatii din parlament.
Ajungem astfel la intrebarea cheie: guvernul si  tara au dat acestor minoritati bani si locuri in parlamentul Romaniei, ei ca deputati ce fac pentru acest parlament si aceasta tara, care este castigul pe care il avem noi toti de pe urma lor ?
Activitatea acestor deputati luati individual este insignifianta, cu unele exceptii ( ex:  N.Paun –  Partida Romilor). Cei mai multi dintre ei au luat de foarte putine ori cuvantul in plen,  cam 2-3 luari de cuvant/an sau chiar pe un mandat intreg (M.Radan Uniunea Croatilor – o interventie pe tot mandatul), dar nu asta este cel mai relevant.
Semnificativ este ca luarile lor de cuvant, sau felul cum au votat, nu are nici o legatura cu comunitatea pe care o reprezinta, deoarece ei fac parte din diferite comisii de specialitate si acolo sau in plen voteaza conform specialitatii lor ( in finante, silvicultura, invatamant etc.) ca profesie sau conform aranjamentelor de grup ( daca sustin sau nu guvernul sau opozitia). Ce importanta mai are daca ei reprezinta pe albanezi, turci sau sarbi in Romania, la felul cum  voteaza  in parlament diversele legi despre finante, justitie, pensii, terenuri agricole  etc.? Aceste mari teme nu au nicio legatura cu etniile, in realitate minoritatile nu au  in Romania probleme specifice, asa ca acesti deputati, alesi prin proceduri derogatorii, in fapt odata ajunsi in parlament nu isi gasesc niciun rost etnic, ei devin masa de manevra a partidelor mari, care vor si reusesc sa-i atraga intr-o parte sau alta.
Iata cum ideea de a avea in parlament reprezentanti ai minoritatilor nationale, motivata de grija de a  auzi dorintele lor in problemele etnice, s-a pervertit si avem de fapt  un fel de grup de 17 deputati independenti , care viciaza realitatea prin tot  felul de interese, trecand mereu de partea cui ofera mai mult , mai precis a  majoritatii care va face guvernul, fara nici o legatura cu minoritatea pe care o reprezinta.
Aceasta falsa grija  pentru minoritati prevazuta de toate legile electorale, conduce  la acordarea de subventii uniunilor si sinecuri parlamentare liderilor sai, este un mod de a cumpara voturi in parlament si nu are nici o legatura cu realitatea etnica. Romania a depasit de mult stadiul de tara cu probleme etnice ( initiatorul acestui sistem de reprezentare in parlament fiind FSN ul de acum 22 de ani) lupta parlamentara este ideologica si partizana, exclusiv politica, perpetuarea acestei lozinci “cu grija pentru minoritati” este anacronica si are dedesupturi care miros a bani cheltuiti pentru a asigura majoritati parlamentare de conjunctura.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. @Dumas
    „Ajungem astfel la intrebarea cheie: guvernul si tara au dat acestor minoritati bani si locuri in parlamentul Romaniei, ei ca deputati ce fac pentru acest parlament si aceasta tara, care este castigul pe care il avem noi toti de pe urma lor ?”

    … si o intrebare legata de intrebarea dvs.: de ce v-ati pus aceasta intrebare abia acum, dupa ce grupul minoritatilor a actionat impotriva intereselor de grup ale lui Basescu & Co. (da, este corect spus „interese de grup”) si nu ati iesit public, cu un asemenea articol-intrebare, si atunci cand acelasi grup al minoritatilor a ajutat tabara portocalie sa ajunga si sa se mentina la putere? Mai ales ca momentele in care grupul minoritatilor din Parlament a fost de folos intereselor de grup ale Basescu-PDL s-au repetat in acesti ultimi ani…

    • „grupul minoritatilor din Parlament a fost de folos intereselor de grup ale Basescu-PDL s-au repetat in acesti ultimi ani”… iar de curand in frunte cu Pambuccian au vandut tara, pentru un pumn de arginti. Azi Ponta nu ar fi fost in fruntea guvernului, fara aportul direct al armeanului Varujan P, care spera sa primeasca si el un scaunel de ministru. Pacat ca asa elemente retrograde, pot sa intoarca roata istoriei.

      • @Roata istoriei

        „… iar de curand in frunte cu Pambuccian au vandut tara, pentru un pumn de arginti. Azi Ponta nu ar fi fost in fruntea guvernului, fara aportul direct al armeanului Varujan P…”

        … iar, mai demult, prin 2009, au vandut tara pentru un alt pumn de arginti. Iar super-hiper-ultra-incompetentul Boc nu ar fi fost in fruntea guvernelor „Boc 1”, „Boc 2” etc. (implinind poftele de premier ale nesimtirii cotroceniste) fara aportul direct al armeanului Varujan P..

        „Pacat ca asa elemente retrograde, pot sa intoarca roata istoriei.”

        Nu putea fi azi mai retrograd decat ieri, nu-i asa?! Asta pentru ca roata istoriei e rotunda si nu patrata sau… portocalie cum si-ar dori unii.

    • @tim. ce-mi place maskirovka rosie („ba p-a matii”, sau „tu vorbesti, care la primara ti-ai injurat proful”). Exista problema sau nu???? Ajunge sa inventeze careva ca este urmasul pelasgilor, ca mai sunt X ca el si sa obtina diverse?????? Macedoneni, dar si macedoneni de origine slava, italieni (reprezentati de Ileana-STana Ionescu, evidente nume de origine italiana), toti OK, dar n-ar trebui un prag NUMERIC??? PS. cu noua lege a VU, pariem ca la urmatoarele alegeri vom descoperi ca nu numai 2 judete au minoritate tiganeasca de peste 7%? acum ca „se da ceva”vom descoperi ca si dl.Popescu (pe o galeata sau..) va declara ca pe el il cheama de fapt Parpanghel?

  2. Am fost interesat de modul in care se decide votul in grupul minoritiatilor pe diferite probleme. raspunsul primit este ca decizia de a vota pentru sau impotriva se ia la nivel de grup, sau sunt cazuri in care fiecare parlamentar din grupul minoritatilor voteaza asa cum considera de cuviinta.

    Cred ca o statistica cine/ce a votat ar ajuta in a discuta pe subiect/la obiect daca minoritatile si-au reprezentat interesele de grup sau doar au facut jocuri politice – personal le numesc „jocuri de glezna”. Cum domnul Varujan Pambuccian s-a cam rotunjit in ultima vreme un „joc de glezne” este oarecum periculos…

    Este evident dificil de dus un loc in Parlament si o alta slujba, dar nu este singur caz de acest gen, Avem maiestrul Nastase care pe langa slujba de parlamentar mai preda la 4 universitati, aici probabil s-a luat in calcul masa critica a parlamentarului si s-a ajuns la concluzia ca poate duce.

    Greseala nu este numai a persoanei care cere aceste slujbe, ci si a celor care accepta sa includa in lista angajatilor astfel de persoane. Ne mintim in permanenta si oare la ce ne foloseste?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Michael Dumas
Michael Dumas
Michael Dumas are studii in electronica, fiind doctor inginer in semiconductori. A lucrat multi ani in cercetare, proiectare, productie si investitii. In ultimii ani s-a ocupat de computere si informatica. Este in prezent retras din activitate si calatoreste mult in capitalele Europei. (Michael Dumas este un pseudonim)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro