sâmbătă, iunie 19, 2021

Guvern este. Dar televiziune publică avem?

Într-o perioadă atât de zbuciumată, am pierdut din ochi televiziunea publică, devenită o problemă mică și insignifiantă în marile zvârcoliri de pe mapamond și din patrie. Numai că, prinsă în capcana propriei inerții instituționale, Televiziunea Română s-a remarcat printr-o absență impardonabilă de pe ecrane în noaptea incendiului de la Clubul Colectiv. Nu reporterii și cameramanii au lipsit, ei erau acolo, umăr la umăr cu ceilalți jurnaliști, ci viteza de reacție și decizia de a face un banal ”breaking news”. Șefa direcției de știri avea telefonul închis, nu a putut fi contactată. Raluca Stroe Brumariu și-a dat demisia pe loc. Și-a mai dat demisia șeful programelor, Gabriel Gherghescu, dar a rămas tot director, la TVR1, fiindcă în televiziunea publică unii șefi sunt așa de capabili încât cumulează, chiar în interimat, mai multe funcții. Au rămas neclintiți Irina Radu, director general interimar, Liviu Nicolescu, producător general și director la Teritoriale, adică tocmai cei care ar fi putut lua decizia întreruperii programului, cum se mai întâmplase.”Nu există proceduri”, s-a scuzat conducerea, profitând de indeciziile, motivate politic, ale Consiliului de Administrație, dizolvat deja de peste o lună. Cu o demisie și jumătate și cu un comunicat, totul părea închis. Comitetul Director a scos din pălărie ”procedurile” de breaking news, dovedind cât de simplu e, iar breaking news-ul a triumfat la TVR cu ocazia măcelului de la Paris.La audierile din 10 noiembrie din Comisia de Cultură și Mass-media a Camerei Deputaților, Irina Radu, căreia președintele comisiei i-a cerut demisia, a venit cu lecția nefăcută: nici după o săptămână nu   s-a întreprins o analiză a situației, pentru a se cunoaște cauzele și responsabilitățile. Luată în brațe de PSD, Irina Radu a pornit ancheta abia după audieri, chemând producătorii de știri să dea cu subsemnatul.”Acarul Păun” se pregătește să plătească. Și publicul, care nu primește ce plătește.

Suspendată în provizoratul interimatului, TVR își trage zilele cu conturi secate și o absență cronicizată a perspectivei. Consilii de administrație, comitete directoare și pedegei care mai de care mai făloși și mai politici au venit, au aruncat vorbe, au sporit datoriile și au plecat. Unica sancțiune a fost votul negativ al parlamentului, dar nu pentru lipsa de performanță, ci pentru apartenența politică inadecvată. Altminteri nu s-ar putea explica de ce unii membri ai CA au revenit din nou și din nou, după fiecare cădere. Numiți politic, nu răspund de nimic.   S-ar crede că politicienii, cărora li se poate mulțumi pentru dezastrul SRTV, doresc controlul pentru audiență și voturi. Ținta aceasta a devenit secundară.TVR este un loc ideal pentru clientela politică și o vacă de muls. Deprofesionalizarea instituției se datorează proliferării rubedeniilor, a protejaților, a agreaților politic. Și oportunismul tot de aici vine, fiindcă priceperea, excelența profesională nu sunt criterii și nu se plătesc. Se ispășesc prin marginalizare.

Un exemplu, poate mai puțin spectaculos, de profit bunicel și constant: cazul Raico Cornea. De opt ani nelipsit din Consiliul de Administrație al TVR, propus perpetuu de grupul minorităților (”la vot slavii bat întodeauna”, explică Varujan Pambuccian, șeful grupului parlamentar, minunea), le-a supraviețuit președinților Sassu, Lăzescu, Săftoiu, Tănase. Pentru participarea la ședințe lua în mână cam 3000 lei pe lună. Oportunist la vot, este totuși cu sufletul la stânga, ca și protectorul său, eternul deputat Gvozdenovici. Dar Raico Cornea este și angajat în TVR, ca videojurnalist la ”minorități” , cu un salariu net de peste 3000 lei. Să vedem ce face el pentru acești bani. Din tabelul obținut de jurnalistul Daniel Befu de la conducerea TVR, reiese că numitul Raico a realizat 21 de materiale din ianuarie până în august 2015. Majoritatea știri sau reportaje de știri de 2-4 minute, în coautorat. Materiale mai lungi de 20 de minute sunt numai trei, dintre care un concert la înregistrarea căruia nu a fost prezent. Aritmetica zice că în 8 luni, adică în 240 de zile, a realizat câte un material la 10 zile. Sau nici atât: în luna martie figurează cu o singură știre de 4 minute.Trai pe vătrai! Nu e pentru toți, e doar pentru privilegiați. Un reporter obișnuit produce minim o știre-două pe zi, pe un salariu mai mic. Raico Cornea și-a angajat și soția în TVR, fără calificare specifică. Prin Hotărârea CA nr.80/2011, dl.Cornea și-a modificat postul din ”realizator” la TVR Timișoara în ”videojurnalist”, iar postul său a fost transformat în ”secretar de redacție”, pentru soția sa. Evident, ocupat prin concurs cu candidat unic. Alți bani, vreo 2500 lei, la teșchereaua familiei. Cu toate că Legea 41/1994 interzice, totuși Raico Cornea este concomitent director media la Uniunea Sârbilor din România, pe aprox.1500 lei lunar. Nu l-a deranjat nimeni că încalcă legea, deși un avertizor de integritate a semnalat în 2013 ilegalitatea. Să mai zici că nu se trăiește bine în falimentara televiziune publică !

Articol apărut în revista ”22”

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Referitor la TVR, eu cred ca exista o singura solutie. Sa fie desfintata, lichidata. Sa stam un an fara niciun TVR, ca oricum avem televiziuni private care ne dau exact aceeasi mizerie ca si TVR dar gratis.

  Apoi, dupa un an fara TVR putem sa infiintam din nou o televiziune publica cu un numar restrans de angajati. Sa avem in loc de 3-4,000 de angajati numai 300.

  Cu 4,000 de tractoristi lucrezi 800,000 de hectare de pamant intr-un an. Ce produc acele mii de angajati din TVR? De ce trebuie sa plateasca romanii impozite cu forta ca sa tina acea ceata de indivizi pe salarii grase in TVR?

  Ce beneficiu aduce acest TVR, la care eu nu am ce sa vad, natiei romane??

 2. Avem televiziune publica! Care, ca mai tot ce-i public, trazneste de la distanta a desuetudine, incompetenta, nepotism, mediocritate, ingerinta politica. Daca ma gandesc ca-i in subordinea parlamentului, cred ca nu putem avea prea multe pretentii. Daca ma gandesc ca-i pe banii nostri, imi creste tensiunea.
  Recunosc, imi place sa vad un film neintrerupt de publicitate si sunt doua sau trei emisiuni pe care le urmaresc cu placere. Din pacate, le urmaresc pentru domeniile/subiectele abordate si nu pentru ca ar fi concepute, realizate si filmate intr-un mod profesionist.

  Eu percep TVR ca pe una dintre redutele mediocritatii si incompetentei, care rezista inca. Sprijinita de alte redute ale mediocritatii si incompetentei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Creștinismul global în cifre și câteva comentarii

Potrivit raportului anual publicat de Center for the Study of Global Christianity (din cadrul Gordon-Conwell Theological Seminary), în 2021, numărul creștinilor, la...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

In război cu Școala de Război

Pe 8 decembrie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea și a membrilor guvernului, se inaugura la București noul sediu al Școlii...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro