joi, ianuarie 27, 2022

Guvernul le spune miilor de cercetători din Institutele Naționale că-și vor primi salariul de bază dacă sunt bani

După ce acum o săptămână vă spuneam de lefurile babane ale directorilor generali (DGi) de Institute Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD) (detalii aici) acum să ne uităm și la „plebe” și drepturile lor salariale. La patru zile după publicarea articolului nostru a apărut în Monitorul Oficial al României Hotărârea 481/2019 pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a institutelor naționale de cercetare- dezvoltare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 637/2003. Pe scurt: drepturile salariale ale cercetătorilor în INCD-uri sunt condiționate prin noul HG de „încadrarea strictă în resursele financiare alocate anual”, printre altele.

Contextul în care apare acest HG este dat de vântul austerității care bate pe la Ministerul Cercetării, unde s-a executat după jumătate de an doar 26% din cel mai mic buget alocat cercetării în ultimii 10 ani (0,17% din PIB), rectificarea negativă bătând la ușă. Mai mult, se pare că vântul austerității bate și pe la „case mari”, adică Academia Română, așa cum reiese din comunicatul Asociației Ad Astra de aici.

Revenind la texte de lege, față de Proiectul de Hotârare de Guvern, disponibil pe pagina Ministerului Cercetării și Inovării între Proiectele de acte normative inițiate – dezbatere publică, in varianta publicată în MO apare următoarea modificare/adăugare:

La articolul 31, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:

(1^1) Acordarea drepturilor de natură salarială prevăzute în contractul colectiv de muncă al institutului național se face pe baza evaluării individuale anuale a performanțelor personalului și cu încadrarea strictă în resursele financiare alocate anual prin bugetul de venituri și cheltuieli.

Să nu uităm că, atunci când au dat concurs, DGi au prezentat o ofertă managerială în care au explicat cum vor crește INCD-urile patriei și cum vor lupta d-lor pentru asigurarea resurselor financiare necesare bunei funcționări a acestora. Iar din articolul nostru precedent a rezultat că unii DGi primesc bonus de până la 12 salarii brute, ca urmare a performanțelor manageriale.

Lăsând la o parte obligațiile asumate ale DGi, îi rugăm pe guvernanți să ne explice „cum se pupă” acest articol cu Legea Muncii unde scrie așa:

Art. 40

(2) Angajatorului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:

c) să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă (CCM) aplicabil şi din contractele individuale de muncă (CIM).

Art. 41

(1) CIM-ul poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a CIM este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod; (n.r., iar prevederile unui HG ca cel de mai sus nu bat legea)

(3) Modificarea CIM se referă la oricare dintre următoarele elemente:

e) salariul.

Să nu uităm de asemenea că INCD-ul nu poate suspenda unilateral CIM-urile dupa bunul plac, ci doar in conditiile prevazute in Codul Muncii (Art. 50).

Deci, care este procedura prin care se poate diminua legal salariul cercetătorilor, fără acordul acestora, pentru „încadrarea strictă în resursele financiare alocate anual”? Și dacă tot suntem aici: câți DGi au avut salariul diminuat ca urmare a neîndeplinirii obiectivelor din contractul de management? Că de prime am auzit deja. Și câți miniștri ai cercetării și-au asumat faptul că salariile din INCD-uri depind în ce mai mare măsură de competițiile de proiecte lansate la nivel național, în prezent asistând la o adevărată penurie în aceste sens. Iar de Programul Nucleu să nu ne ziceți, că doar ne porniți …

 • Autori: Octavian Micu, Mihai Miclăuș si Lucian Ancu
 • Distribuie acest articol

  11 COMENTARII

  1. De parca n-ati sti. Nu se modifica nimic, CIM ramane neatins, cercetatorul nu-si ia banii.
   Asa functioneaza tot ce tine de stat de la revolutie incoace.

  2. 26% din si asa cel mai mic buget al Cercetarii din ultimii 10 ani? Iata motiv de iesit in strada, dar romanului, in general, nu-i pasa decat de ce anume are in farfurie, ce telefon, masina si prietena/sotie, etc, isi poate etala.

   • Așa e. Am scris și despre poziția „ghiocelul” a cercetătorului român aici (Cercetătorul roman adoptă poziția ghiocelului ca să treacă „iarna”, dar cizma îl strivește)

  3. Cred ca de data asta autorii „amesteca” putin lucrurile

   Sa ma explic.

   Formularea ” încadrarea strictă în resursele financiare alocate anual prin bugetul de venituri și cheltuieli.” ,daca se refera la altceva decat la incadrarea STRICT in suma prevazuta pentru Cercetare in Bugetul National, poate fi atacata,criticata, doar in conditiile in care Guvernul vine si taie din ACESTI bani lasand ” plebea” fara salarii . ( evident,nu ? )

   Daca INCD -urile, prin reprezentantii lor DGi, au umflat sumele necesare pentru cercetare la elaborarea propriilor bugete sau nu au fost in stare sa gestioneze resursele financiare alocate si se constata ca pe primele sase luni ale anului Executia Bugetara arata ca s-a cheltuit doar 26% din bugetul alocat atunci e firesc sa-ti pui intrebarea ,de ce asa ?, si sa redristribui banii,la o prima rectificare bugetara, acolo unde este nevoie de ei.
   Daca,la o a doua rectificare bugetara care se va face,probabil prin octombrie,noiembrie,se constata ca sunt necesari bani justificati pentru cercetare atunci acesti bani se vor aloca.

   In ceea ce ce priveste CCM si CCI acestea sunt documente juridice incheiate intre Angajator , INCD prin reprezentant legal ,adica DG, si angajati ( depuse apoi la ITM ) iar responsabilitatea asigurarii salariilor Angajatilor cade exclusiv in responsabilitatea DG si nu a Guvernului.

   DG trebuie sa gestioneze eficient resursa financiara si sa raspunda in cazul in care nu are suficienti bani pentru plata salariilor !

   Pe langa DGi trebuie sa raspunda si ministrul cercetarii,daca e sa fim corecti pana la capat, pentru ca mentine in functii oameni neperformanti !

   Revin insa si cu intrebarea pusa in contextul unui comentariu la un articol anterior :

   -Unde gasim pe piata produse pe care sa scrie Conceput in Romania? ca rezultat al unor cercetari serioase si nu Reengineered in Romania ( ca sa fiu elegant in exprimare ) pentru ca stiu institute care asta fac !

   • Cred că suntem pe fond de acord și depinde doar de unghiul din care privim problema. Da, DGi sunt cei care trebuie să asigure salariile cercetătorilor, conform contractului de management încheiat cu MCI. Din ce surse? Treaba lor. Dar știți că grosul banilor în INCDuri vine prin Programul Nucleu, Programele sectoriale și programele naționale competiționale, toate 3 de la MCI. Tot MCI aprobă prin OM bugetul de venituri și cheltuieli al INCDurilor. Deci faptul că Guvernul dă un HG prin care condiționează plata salariilor angajaților de INCDuri de încadrarea strictă în BVC contravine legislației muncii. BVC-ul trebuie astfel gândit încât să asigure în primul rând plata salariilor.

    • Domnilor,

     Plata salariilor este un lucru, indiscutabil, important .
     Nu as avea nimic de comentat aici daca dimensionarea ” capacitatii ” de cercetare ar corespunde nevoilor reale ale Romaniei si, de ce nu, a comunitatii stiintifice internationale.

     Temele propuse spre cercetare si mai ales valorificarea teoretica ( prin publicatii internationale ) si practica a acestora ( prin implementarea rapida a rezultatelor cercetarilor aplicative in diverse domenii ale economiei) trebuie sa fie prima grija a unui cercetator adevarat.

     Nu trebuie sa facem cercetare de dragul cercetarii ( sau de a ne juca de-a cercetarea )si pentru a lua niste salarii !… iar asta v-o spune cineva care a lucrat in cercetare vreo 20 de ani,si inainte si dupa ’89.

     M-am uitat peste rezultatul evaluarii proiectelor componente ale Programelor – Nucleu competitia 2019-2022 si am constatat ca aceleasi „comportamente „referitoare la modul de a prezenta niste teme banale ca fiind niste teme de cercetare de top ,cu cuvinte pompoase in titlu, de gen DEZVOLTARE DURABILA ( suna bine pentru necunoscatori sau pentru cei care se fac ca nu vad micimea subiectelor abordate ) sau CERCETARI AVANSATE in bla,bla,bla… ori chiar prezenta unor TEME RELUATE de acum 10-15 ani in urma cu titlul schimbat ,sunt in continuare perpetuate fara sfiala.

     Poate ca ar fi bine sa fie discutate si aceste aspecte cu prilejul unor articole viitoare daca vrem sa fim sinceri cu noi insine !

  4. Interpretarea mea ar fi asta: anual, fiecarui cercetator i se poate indexa salariul cu x%, in functie de punctajul obtinut la evaluarile anuale. In cazul in care acele indexari nu sunt prevazute in bugetul alocat anual pentru salarii si cheltuieli, directorul general, pe baza acestei noi reglementari, are libertatea de a nu-ti acorda acel x%. Eu nu inteleg ca ar fi vorba de diminuari, ci ca cresterile pot fi conditionate de bugetul alocat.

   • Textul de lege se referă la „acordarea drepturilor de natură salarială prevăzute în contractul colectiv de muncă”. Sporurile sunt o parte a acestor drepturi, prevăzute în CCM. Chiar și dintre acestea, o parte trebuie acordate automat, cum ar fi de exemplu sporul pentru vechimea în muncă, conform legii. Condiționarea acordării drepturilor salariale printr-un HG contravine legii.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

  Autor

  Doi Mici si un Anc
  Sistemul românesc de cercetare văzut prin ochii a doi doctori în fizică (Lucian și Octavian) și ai unuia în biologie (Mihai). Publicăm, de asemenea, articole pe teme de actualitate din spațiul public, în măsura în care acestea se suprapun sau au tangență cu ariile noastre de expertiză. Articolele sunt însușite de toți cei trei autori sau sunt publicate sub semnătură proprie. O a treia categorie de articole sunt articolele invitate.

  Carte recomandată

   

  Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

   

   

  Carte recomandată

  “Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

  ”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

   

   

   

  Carte recomandată

  ”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

  Cumpara cartea, 39.95 RON

  Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

   

  Esential HotNews

  Top articole

  Vreau să dezleg două enigme

  Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

  Povestea unui om leneș

  «Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

  Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

  Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

  Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

  Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

  Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

  Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

  contributors.ro

  Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
  Contact: editor[at]contributors.ro