sâmbătă, decembrie 14, 2024

Guvernul Ponta, pericol legislativ in actiune: azi, despre demolarea Muzeului Taranului Roman (Updated)

Cand sa mai prididesti cu urmaritul legilor aberante lansate fara dezbatere publica, unele pritocite in toiul noptii de huhurezi si lilieci penali : Codul Penal, Legea Amnistiei, Legea Minelor…Cand credeam ca intram si noi in acea liniste difuza si fals-linistitoare a Craciunului (cu globulete, cadouase si zurgalai),  Mediafax ne  anunta ca avem pe ordinea de zi a sedintei de guvern (conform declaratiilor secretarului de stat  in Ministerul Culturii Radu Boroianu) o hotarare de guvern neinitiata de ministerul titular, insa care se refera la doua institutii de cultura, dintre care una se desfiinteaza : e vorba de “comasarea” Muzeului Taranului Roman cu Muzeul Satului, probabil pe principiul ca amandoua sunt aproape de soseaua Kiseleff, sau, dupa cum am auzit un parerolog in voga, prins in direct complet in afara subiectului “taranul o fi avand ceva legatura cu satul”.

Motivele pomenite mai sus sunt speculatii. Actul normativ, desi confirmat pe agenda guvernului, nu a fost pus pe site-ul Ministerului, nu a fost macar motivat public. Termenul de 30 de zile in care ar fi trebuit, conform Legii Transparentei sa fie in dezbatere publica si preluare de observatii nici nu mai merita mentionat – Lege Transparentei in Romania este un pres ros de molii de care fiecare ministru isi sterge bocancii plini de noroi (uneori noroiul e rosiatic, cu cianura) . Tot ce a reusit aceasta societate disfunctionala sa smulga unui guvern opac a fost declaratia in dodii a Rovanei Plumb pentru Mediafax ca “a fost o discutie in acest sens”. Ce treaba are Ministrul Mediului? Pai are, dom’le! Cineva si mai destept decat cel care a gandit comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Taranului Roman s-a gandit si la urmatoarea miscare: cladirea Muzeului Taranului Roman va fi data muzeului alaturat, Muzeul Antipa, muzeu care va fi preluat de Ministerul Mediului, iar colectiile vor merge la Muzeul Satului. Mai intelegeti ceva? Singurul lucru pe care ar trebui sa il intelegeti e urmatorul: un act normativ nu ajunge pe masa guvernului peste vointa ministerului de resort decat in ocaziile putine si speciale in care acest lucru este solicitat direct de la Cabinetul Primului Ministru.

Episodul 1: Cum sa demolezi  niste institutii care au stat in picioare 60 de ani, uneori 90 de ani

Ma intorc putin in urma, pentru a arata un episod similar, episod care a “reusit”. Ministrul Daniel Barbu, (“sinistrul”Daniel Barbu de manifestantii din Piata Universitatii) nu a incercat sa demoleze doar muntii din jurul Rosiei Montane, el a demolat, la propriu si Teatrul de Opereta Ion Dacian. Intr-o actiune iarasi nediscutata, neaprobata chiar de anumite departamente din cadrul Ministerului Culturii, o institutie care a fost daramata, decimata, distrusa printr-un act normativ facut pe genunchi. Situatia este similara cu cea prezentata mai sus. (Textul il aveti aici )

Efectele? Pe langa disparitia unui nume de pe o cladire in reconstructie, iata parerea artistilor:

Comasarea Operei Naţională Bucureşti şi din Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” rămâne, astfel, „doar un melanj fără identitate artistică, care, sub titulatura Operei, va adăposti genuri artistice total distincte, cu public-ţintă diferit, dar care vor fi strânse sub aceeaşi cupolă a unui adevărat circ cultural”.Istoria Operei Nationale este de 93 de ani, cea a fostului Teatru de Opereta Ion Dacian a curs timp de 63 de ani – evident, pana intr-o zi cand a dat piept cu Guvernul Ponta, care a nimicit-o dintr-o singura lovitura legislativa. Pericolul este similar pentru Muzeul Satului si Muzeul Taranului Roman.  Mai multe puteti citi aici.

Episodul 2: Cum sa demolezi niste institutii de cultura si pe plan judetean. Exemplul Maramures

Am gasit un articol nitel mai vechi din Gazeta de Maramures, desi exemple as fi putut lua din multe alte judete.

“Reorganizarea în formula unui centru cultural permite o coordonare unitară în toate instituţii subordonate CJ. Este extrem de important să există comunicare şi coordonare astfel încât să se realizeze un program la care să-şi aducă contribuţia fiecare instituţie pe domeniul ei. S-ar responsabiliza fiecare instituţie, s-ar crea o emulaţie, o concurenţă şi un interes comun al instituţiilor cu rol şi atribuţii în domeniul cultural. Dar înainte de constituirea acestui centru, CJ ar trebui să preia o serie de instituţii cu patrimoniu valoros, cu cheltuieli care depăşesc posibilităţile autorităţilor local”.

Fraza de mai sus (din putul gandirii unui consilier judetean de la Maramures, Eugenia Gojda, nici nu am verificat de la care partid)  reprezinta pericolul in care stau institutiile de cultura, odata transmise catre Consiliile Judetene. Coordonarea unitara (care aminteste totusi de vremea dinainte de 1989!) este, carevasazica,  nascatoare de emulatie, concurenta si interes comun. Insa inainte, cheia este ca un “consiliu judetean sa preia o serie de instittuii cu patrimoniu valoros”. Oamenii acestia sunt atat de valorosi ei insisi, de ce le-ar mai trebui si patrimoniu? Maramuresul este prezentat aici  nu pentru a fi individualizat si criticat, ci ca un exemplu al gandirii care s-a raspandit ca o molima in Romania – ca e musai sa unifici institutii culturale.

Aberatiile pe plan local sunt multiple, de pilda Hotnews relata in urma cu putin timp despre spalarea Portii Sarutului, la Targu Jiu, cu un jet de apa similar cu cel folosit in spalatorii auto. (vezi povestea)  Daca pana acum trebuia sa reactioneze Ministerul Culturii, dupa decentralizare vor trebui sa reactioneze institutiile judetene de cultura.

Episodul 3 – Si totusi, cum a fost posibila initiativa?

La ora la care termin articolul, aflu ca refuzul ferm al noului ministru, Sorinel Gigel Stirbu de a aviza proiectul de H.G. a facut si Ministerul Justitiei si cel al Finantelor sa isi retraga semnatura. Singura semnatura care a mai ramas este a Rovanei Plumb. Din reconstituirea foarte partiala pe care am putut sa o am, in conditiile unei lipse totale de explicatii publice, discutia a pornit initial de la plangerea directorului Muzeului Antipa referitoare la lipsa spatiilor. Un secretar de stat de la Ministerul Mediului a prins din zbor informatia, sperand ca intr-un viitor glorios Muzeul Antipa sa se mute in incinta Muzeului Taranului Roman, iar Ministerul Mediului sa aiba mandrete de sediu vizavi de Palatul Victoria, ca sa poata doamna Rovana sa future un stegulet la geam si sa si fie zarita de premierul care are sediul vizavi. Ulterior, a existat o intelegere intre Rovana Plumb si acelasi inegalabil Daniel Barbu care ar fi pecetluit aranjamentul – informatiile publice privind acest H.G. nu au “rasuflat” din minister decat dupa plecarea sinistrului. Carevasazica, a distruge doua muzee doar pentru ca ravnesti la sediu. Curat murdar, Coana Rovana !

De asemenea, soarta unor muzee cu o indelungata traditie, infiintata de personalitati culturale remarcabile – de genul Dimitrie Gusti sau Grigore Antipa – pote fi decisa in Romania in doua vorbe de mai marii natiunii romane. In acest caz, Basescu a spus “sa nu le comasati”, iar Ponta a spus “Comasati-le!” Ceea ce nu inseamna ca nu au fost situatii in care Basescu nu a comasat si altii vroiau sa tina comasate anumite structure – vechiul SNCFR, de pilda.

Ce concluzie mai poti sa ai? Ii dau cuvantul lui Vintila Mihailescu, un om respectabil de cultura si unul dintre fostii diriguitori ai Muzeului Taranului Roman. Tentativa, spunea el pentru Realitatea TV, “dovedeste o sfidare si o necunoastere a propriei istorii”, “un atentat la identitatea nationala”. Apoi, intr-o devastatoare paralela istorica (Muzeul Taranului Roman a fost fondat in 1906 de regale Carol I, iar in timpul comunismului a devenit muzeul Partidului Comunist Roman, istoria terminandu-se in prezentarea ei triumfalista cu Nicolae Ceausescu) , Vintila Mihailescu a mai adaugat ca  (daca aceasta comasare va avea loc), “istoria va incepe cu cei care iau aceasta decizie”.

Update 1

Hotnews are un articol plin de informatii suplimentare pe care il recomand calduros

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-16235394-directorul-muzeului-satului-dupa-intalnirea-gigel-stirbu-certitudinea-ministerul-culturii-nu-isi-acordul-privind-comasarea-muzeul-taranului.htm

Update 2

Fostul Ministru Liviu Pop (da, cel cu desfiintarea acelei comisii de plagiat) sustinea, la Digi 24, ca pe masura comasarii muzeelor pot fi suparati cel mult cei doi directori de muzee. A spus ca  aceasta comasare e similara cu o comasare a doua scoli, unde conducator al institutiei ramane unul singur, iar scoala desfiintata se inglobeaza in cea care ramane. Omul parea ca vorbeste serios, si mai “combatea” cu maxim aplomb. Iata cum se poate demola, fara dezbatere publica, o institutie infiintata de Regele Carol in 1906, doar pentru ca i-a venit cuiva o idee creata. Desigur, ulterior, s-a schimbat foaia – de fapt, hotararea de guvern nici nu a fost dezbatuta in guvern (desi aveam informatia de la un secretar de stat al Ministerului Culturii ca nu e asa, ca H.G.-ul se va dezbate si ca Ministerul Culturii se opune – declaratie de altfel publica). Si nici Ministerul Justitiei si al Finantelor nu si-au retras semnatura, maine-poimaine linia oficiala va fi ca intentia nici macar nu a existat. Traducerea : deci, directorii celor doua muzee, secretarul de stat de la Cultura, presedintele si toti ceilalti care au facut declaratii (Vintila Mihailescu printre ei) s-au agitat degeaba, de fapt, subiectul nici macar nu a fost pasamite discutat, unitatea coalitiei rezista si hai sictir voi, cei ce glasuiti altfel decat linia oficiala. Dom’le, dupa asa un discurs, hai noroc si La Multi Ani, speram sa rezistati in continuare!

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

  1. Domnule Razvan…mie, personal, mi-ar fi jena sa mai apar cu articole de orice fel dupa ce am contribuit energic si sustinut la aducerea la putere a actualei coalitii a groazei. Groaza din toate punctele de vedere. Dumneavoastra, ca si cei 75% ar trebui sa va puneti cenusa in cap si sa repetati pana va intra in acolo :”Am gresit, nu mai fac”. Pana atunci, eu unul, nici nu mai citesc aceste articole. Clikul dat este pentru a scrie comentariul, sa nu va amagiti. Pentru mine ati contribuit, asa, putin, la un pic de demolare de Romania.
    Cu tristete…

    • N-ati inteles domnule. Domnul Orasanu, la fel ca si alti intelectuali apropiati USL-ului, simte ca urmeaza marea rupere si se reorienteaza. Se reorienteaza catre PNL, cu un instinct infailibil. Doar pe baza reorientarii acestor personaje putem fi convinsi ca urmeaza zile grele pentru Ponta si PSD.
      Priviti cu atentie piruetele pe care la executa Alina Mungiu Pippdi (no pun intended), Nistorescu, Rares Bogdan, Stelian Tanase, Mircea Dinescu, Parvulescu si alti multi semnatari ai celebrei scrisori catre CE de solidarizare cu pucistii din vara lui 2012.
      It’s as simple as that :)

    • „Dvs. personal”, ca sa va citez, nu va e jena sa apareti fara macar a va declina numele complet. Si a nu face deosebirea intre cineva care are decizia in mana – un politician si cineva care comenteaza de pe margine – un comentator, formator de opinie, parerolog, sau cum vreti sa ii spuneti – este o scapare majora. Am inteles insa mesajul – am sa rog webmaster-ul sa scada o vizualizare de la acest articol, raman cu 1262 de vizualizari, pana in acest moment.

      • …si alte cateva pentru ca mai verific comentariile de pe forumul de discutie. Parerolog sau nu, este adevarat ca cei 70% au cam dat cu bata in balta sau nu? Lasati muzeul sau micile chestiuni. Per ansamblu, nu vi se pare ca tara o ia razna rau de tot de un an si ceva? Si iata ca n-au mai fost portocalii pe la butoane. Sau tot Basescu o fi de vina?
        PS. Imi pot foarte usor desconpira identitatea, nu vad insa relevanta. Eu sunt pur si simplu un „parerolog” de dreapta, pripasit prin Vest, cu ceva diplome si experiente de toate tipurile 8stiintifica, antreprenoriala, politica). Doar ca nu am absolut nici o implicatie si nu cunosc personal nici macar un politician de la noi. De pe margine, de aici am totusi dreptul la opinii si concluzii personale. Iar acestea nu sunt de nici o culoare similare cu ale antonestilor si taricenilor dumneavoastra. Intamplator, parerile mele se potrivesc cu ale „basistilor”.

        • Domnule Razvan **A** (nu „O”), va multumesc pentru comentariile dv.

          Intr-adevar, cineva s-ar astepta la un cap ceva mai aplecat, impovarat de rusine… la urma urmelor nu vorbim de un jurnalist liber si fara trecut, ci de cineva care a contribuit, fie si indirect dar indenegabil, la venirea la putere a erei demagogiei, urii si incompetentei criminale. Sa nu mai vorbim de era furtului in massa, criminal si el, pentru ca atunci cind un pesedist sau un liberal, coleg cu autorul (astazi deja pesedist si liberal inseamna exact acelasi lucru) „palmeaza” cinci milioane de euro la un tun, asta inseamna mii de batrini lasati fara medicamente si hrana elementara.

          PS Cit despre celebra (si fumata) mutare: „nici nu-ti dai numele, domnule!” – asta nu este un argument. Fie se cere de catre site, fie nu se cere. Daca nu se cere, adresezi parerile comentatorilor sau te certi cu administratorii site-ului. Ca altfel devenim incurcati in copilarii.

        • De asta o ducem atat de prost in Romania. Unii sunt „basisti” si sunt de acord sa sutina orice sustine Basescu – ca o fi taiere de salarii, ca o fi majorare de TVA, se inghite pe nemestecate. Altii sunt „de-ai lui Ponta” – adica gasesc inclusiv scuze prin emisiuni pentru tentativa de comasare a doua muzee care au o traditie de aproape un secol. Adica ignora singura data in an (spun ipotetic) cand Basescu s-ar fi putut sa aibe dreptate. Asa e cu taberele – problema cu mine este ca, nefiind din nicio tabara, sunt greu de incadrat :))

          • Pe mine ma amuza faptul ca liberalii apara clasa muncitoare…si mai ales clasa muncitoare de la stat. De parca cei care lucreaza la in mediul privat si care nu sunt sub incidenta legii generale a bugetarilor pot fi supusi la orice taieri salariale…sau de joburi in timp ce privilegiatii bugetari au nevoie de salarii crescute oricum nesustenabul de un guvern liberal in vitutea ideii idioate a economistilor de o anumita scoala ca trebuieste stimulat consumul…cu bani de unde s-o nimeri sau putea. Motiv din care avem si o criza globala la momentul actual. Dar deh…liberalii, nu socialistii s-au grabit sa apere drepturile proletariatului. S-a intors lumea pe dos si alta nu.
            Asta cu impartirea lumii e oarecum adevarata. Eu vad doua Romanii (exact ca in Ucraina)…o Romanie in care Androneasca este profesoara universitara de mare merit si un Buzura este nemaipomenit academician, ponta e doctor, voiculescu e profesor. In aceasta Romanie Funeriu nu are liceul, Patapievici este un anti-national si anti-nationalist, MRU este un evreu furacios de creme…si lista poate continua. Mai e o Romanie care o prefera pe Macovei lui Predoiu sau Pivniceru, o Romanie care il prefera pe Funeriu Andronestei, pe MRU lui Ponta si pe Cartarescu lui Gigel Stirbu. Din pacate cele 2 Romanii nu pot fi amestecate oricat ne-am dori. Daca dumneavoastra, domnule Razvan ati ales prima Romanie, imi pare rau ca nu va pot fi solidar in alegere, moment in care si motiv pentru care trec in categoria „basistilor”.
            E atat de complicat?

            • Pardon, cred ca ati facut eroarea de a ma baga intr-un partid politic, asa , dintr-un condei. Eroare, eroare, eroare. In pofida ofertelor care mi-au venit in ultimii 9 ani din toate colturile, am ales sa raman independent, pe picioarele mele.

  2. Pe linga aspectul legat de cladiri si foamea tuturor politrucilor pentru „imobiliare”, multe decizii de desfiintare/infiintare sint luate din simple razbunari omenesti.
    Ex. ministrul BOLII (Nicolaescu) nu il agreaza pe un domn doctor Vladescu si vrea desfiintarea unui Institut de Sanatate (cf. Hotnews).

    Cladirea MTR este superba, cred ea este vizata!

    Glumetii spun ca PSD vrea sa-si faca un muzeu! Ceea ce ar fi explicabil: fostul muzeu PCR devine muzeu PSD cu o mica perioada de intrerupere!

  3. Stai oleaca.. Vreti sa spui ca de data asta nu e vina lui Basescu? Sunteti sigur ca aveti permisiunea sa trageti concluzii atat de pripite ?

    • Vai, dar ce scapare, n-am zis nimic de Basescu. Cota lui de incredere e atat de scazuta, incat orice comentariu de tipul „Nu comasati muzeele” risca sa aduca decizia contrara, in mintea multora din aceasta majoritate. Principiul este cel anuntat de unul dintre cei doi presedinti „Daca a zis Basescu ceva, sigur e bine sa facem pe dos” . In acest caz – si sunt putine, foarte putine – e mai bine cum a zis Basescu :)

      • Domnule Orasanu

        Trebuie sa intelegeti mai bine structura publicului online ca sa puteti intelegeti mai bine reactiile si opiniile la adresa articolelor dumneavoastra.

        Eu i-as imparti in 2 grupuri:
        1. cei care se hranesc cu logica, articole echiilibrate, infometati de informatii
        2. cei manati de sentimente, sentimente viscerale de ura de cele mai multe ori

        Articolele dumneavoastra s-au adresat prea mult timp celui de-al doilea grup iar hora urii jucata perfect in studiourile Antenei 3 v-au desconsiderat de mult in ochii primului grup.
        Din pacate, dupa aproape 2 ani de guvernare catastrofala, cel de-al doilea grup este un pic nauc.
        A pierdut luminita de la capatul tunelului si se simte un pic tradat. (inclusiv de dumneavoastra)
        A incerca acum sa intrati in gratiile primului grup chiar si cu articole bine argumentate este cam tarziu. Ne vom intreba mai mereu despre adevaratele dumneavoastra motive si veti scrie mereu sub suspiciunea necuratului.

        Staftul meu este sa va uitati in oglinda cateva ore pe zi, si sa reflectati un pic la deciziile dumneavoastra.

        • E bine ca vedeti hora urii doar la Antena 3, asta banuiesc ca va face echilibrat, insetat de informatii, oricum, parte din grupul 1 ….Indiferent de cate grupuri online sau offline supar, eu nu am sa ma inregimentez intr-o tabara, sa multumesc pe cineva. Viata e facuta din nuante – nici Basescu, nici Ponta, nici Antonescu nu sunt niste lumini vii care nu gresesc niciodata…

          Scriu pentru cei care doresc sa ma citeasca si e loc pentru toata lumea pe o platforma care are peste 100 de articole in fiecare luna….ca atare voi continua, atata vreme cat platforma mi-a oferit pana acum o gazduire ireprosabila si totala libertate de expresie. De aceea, erorile sunt integral ale mele!

  4. Noi, cetateni ai Romaniei, cerem:

    1. REFORMA SISTEMULUI POLITIC

    1.1 Concedierea in masa a politicienilor (LUSTRATIA GENERALA, punctul 8 de la Timisoara, extins).

    1.1. Este interzis de a candida sau de a ocupa functii publice persoanelor care:
    i / Au facut parte din nomenclatura comunista
    ii/ Au facut parte din fostul aparat de represiune comunist (Securitate), indiferent de functie si rol
    iii / Au condus Romania din 89 pina acum (senatori, deputati, consilieri judeteni, primari, consilieri locali, viceprimari, vice-presedinti ai consiliilor judetene, presedinti de CJ, presedintii Romaniei, parlamentari EU)
    iv/ Au ocupat functii executive din 89 pina acum: prefectii, ministrii, primul ministru

    1.2. Introducerea de minime criterii morale
    i / nu au voie sa candideze cei care sint condamnati penal in prima instanta la data electorala
    ii/ nu au voie sa candideze cei care sint condamnati penal definitiv
    iii/ nu au voie sa candideze cei care comit fapte ce nu sint de natura penala dar contravin normelor academice sau normelor profesionale

    1.3/ Modificarea legilor electorale
    i/ Trebuie sa poti constitui un partid cu 10 oameni.
    ii/ Micsorarea pragului electoral la 1%.
    iii/De-permanentizarea: Nimeni nu are voie sa candideze pentru mai mult de 2 mandate la aceeasi functie. Valabil pentru cei alesi direct.
    iv/Materialul promotional electoral nu poate depasi 1.5 EUR/buc (insigne, brichete, etc)
    v/Marirea pedepselor pentru frauda electorala, de la 25 ani – viata.

    1.4/ Parlamentul
    i/ Respectarea referendumului, o singura camera si 300 parlamentari
    ii/Imunitatea parlamentara: restrinsa la opiniile politice
    iii/Separatia puterilor in stat: Parlamentul nu are cum se substitui puterii judecatoresti. Blocarea cercetarilor penale sa nu mai fie la latitudinea parlamentului.
    iv/Parlamentarii condamnati in prima instanta sa fie automat exclusi
    v/Posibilitatea alegatorilor de a retrage mandatul unui parlamentar

    2. REFORMA STATULUI & BUNA GUVERNARE

    2.1 Criterii de performanta pentru puterea executiva: Puterea executiva nu are voie sa lucreze intr-un deficit mai mare de 1.5% pib year-to-year. Totusi bilantul global al guvernarii trebuie sa fie zero sau pozitiv pe perioada respectiva de guvernare.
    Daca aceste criterii nu sint satisfacute: demiterea automata a guvernului & interzicerea de a mai candida vreodata.
    Principiul trebuie trecut in constitutie.

    2.2 Nepotism & Sinecuri: in termen de 2 ani, toate posturile scoase la concurs la stat se vor ocupa cu examen pe calculator. Nota finala = 80% scorul de la examen, 10% criterii profesionale, 10% din comisia de angajare. Se va interzice angajarea rudelor in cadrul aceleiasi institutii publice.

    2.3. Simplificarea legislatiei fiscale. Reducerea numarului de taxe. Principiul de baza trebuie sa fie ca la sume egale, impozitez egal. Principiul trecut in constitutie.

    2.4. Reorganizarea statului pe criterii rationale. Ex: Finantarea autoritatilor locale trebuie facuta pe norma la numarul de locuitori.

    2.5. Normarea achizitiilor statului. Un cui trebuie sa coste intr-o marja previzibila nu 10 lei (media pe piata at max). Eliminarea contractelor aditionale precum si a altor mecanisme de sifonare.

    2.6. Modificarea legii prin care politicul are putere asupra managerilor privati din intreprinderile de stat.

    2.7. Informatizarea: favorizarea tehnologiilor / produselor OSS (Open-Source Software).

    2.8. Transparenta reala. Contractele publice nu pot avea clauze secrete

    3. JUSTITIA

    3.1. Eliminarea factorului politic din justitie. Nu ministrul sau presedintele trebuie sa numeasca sau confirme in functii in justitie.

    3.2. Examenele, vezi mai sus, cerinta 2.2.

    3.3. Criteriile morale devin obligatorii pentru politisti, jandarmi, procurori, judecatori, avocati, notari. Incalcarea lor atrage dupa sine eliminarea pensiei pe perioada in care persoana a detinut calitatea respectiva si evident, concedierea respectivei persoane.

    3.4. Triplarea pedepselor actuale pentru coruptie.

    3.5. Orice politist, jandarm, procuror, judecator, avocat, notar ce primeste o pedeapsa cu executare sa primeasca si un bonus de 10 ani cu executare. Ex: la o pedeapsa cu inchisoarea de 1 an, va ispasi 11 ani.

    • Stiu ca cereti…dar cine sa va dea? Cei care trebuiesc concediati daca acest lucru se intampla? Sau cine? Cum?
      Si eu, ca si dumneavoastra vreau foarte multe…doar ca astea sunt vorbe goale daca nua vem si instrumentele pentru a actiona, permite si imp+lementa aceste masuri.
      Eu unul, dupa voturile retardatilor romani de anul trecut nu imi mai fac iluzii. 70% nu vor aceste masuri, nu vor schimbare. Si-atunci cum poti sa o impui cu forta?

    • D-le / d-na it_s_not_news,
      Punctul 1.2.v e IMPOSIBIL!
      Pentru ca sa-i „retragi mandatul” trebuie sa demonstrezi ca l-ai VOTAT – or, votul, cel putin la ora asta, e SECRET (din pacate!).
      Nu poti sa „retragi” ceva ce nu poti sa demonstrezi ca nu ai „acordat”! D.ex., eu vin la Dvs. si zic ca vreau inapoi banii pe care vi i-am imprumutat luna trecuta – mi-i dati?

      • Cred ca vb de 1.4 v/

        Este posibil prin referendum local. Au fost discutii despre procedura respectiva pe romaniacurata.ro

    • Am sa va rog mult sa aveti comentarii legate de subiectul articolului – un minim bun simt v-ar obliga sa faceti legatura intre principiile enuntate de dvs (eu stiu ca de fapt sunt copy-paste-uri puse si pe alte articole ,ca le-am vazut si acolo, dar mar rog) si lucrurile sustinute din articol. De aceasta data, am sa le las, insa daca veti persevera, am sa rog webmasterul sa le ridice. Vreau insa sa folosesc aceasta posibilitate de a scoate comentarii foarte rar – momentan am facut-o o singura data, de cand sunt pe site-ul contributors.

  5. Pai foarte bine! :D
    Daca madam Rrrrrovana o sa fie vis-a-vis de Palatzoiul lui Ponta, numa’ bine or sa poata „eco-anarhistii” si „eco-nazi” (de care se tot plangeau postacii de pe contributors) sa arunce cu oua simultan in amandoi :P

    Nu mai tre’ sa piarda o ora jumate, marshaluind intre un sediu si altul >:)

  6. De acord (din nou)!

    Dar si de data aceasta, cu unele rezerve:
    – la 2.2 consider ca este injusta linerdictia de a angaja rudele, daca acestea au castigat examenul pe calculator si indeplinesc criteriile profesionale. In astfel de cazuri, propun ca cei (maximum) 10% acordati de comisie sa fie inlocuiti cu media procentelor date de comisie tuturor celorlalti candidati.
    – la 3.3, este normala doar eliminarea pensiei „speciale” (daca aceasta exista), pensia normala este un drept castigat prin contributiile la fondul de pensii.
    – la 3.5 trebuie precizat ca se refera la pedepsele pentru infractiuni in cadrul exercitarii profesiei Este absurd ca un avocat (de exemplu) sa primeasca 11 ani doar pentru ca a accidentat mortal o persoana, si a primit 1 an pentru asta.

    Si o observatie la 2.1: daca acceptati un deficit anual de 1,5% inseamna ca acesta este acceptabil in oricare dintre cei 4 ani de guvernare. Prin urmare, daca bilantul global guvernarii nu este pozitiv oricum nu mai aveti pe cine demite: s-a terminat mandatul. Si inca ceva: membrii guvernului nu candideaza, sunt numiti!

    • Merci pentru comentarii. Sa le iau in ordine:

      2.1 – evident, a facut deficitul, nu va mai avea voie sa candideze niciodata. I s-a terminat mandatul, ne-a lasat cu deficitul, dar bye-bye.

      2.2 – la altii se poate. Nu stiu, e de discutat.

      3.3 – de acord, totusi unele cazuri de incalcare de lege trebuie sa taie pensia de tot. mi se pare inadmisibil sa platesti pensie unui politist care a mers in timpul liber cu 200km/h si a accidentat mortal un pieton. Sau judecatoarea X care a luat spaga toata viata ei, sa-i platesti si pensie pe deasupra. Sa moara de foame, ce ma intereseaza pe mine.

      3.5 – de acord, trebuie facuta precizarea.

      • Intentia este buna, dar mi-e teama ca faci cateva confuzii. Daca doresti le putem discuta, dar fara sa „poluam” platforma contributors cu comentarii off-topic.
        Astept o adresa de mail…

  7. Domnule Orasanu, v-am vazut aseara la Digi 24 si nu mi-a venit sa cred ca ati incercat sa spuneti (prin interpelarea penibilului fost ministru al educatiei cu privire la desfintarea/inlocuirea comisiei de integritate) ca Ponta a plagiat. Cata ipocrizie! Ca sa fiu sigur ca nu ma insel v-am recitit articolele din perioada respectiva, inclusiv polemica cu domnul Ciucu. Niciun moment nu ati facut afirmatia ca Ponta a plagiat! Sa inteleg ca va pare rau de pozitia penibila de atunci?

    • Se vede ca nu puteti urmari nici argumentatia mea ref. la controversa cu Ciucu, nici ce am spus la Digi.I-am spus dlui Pop ca nu stiu ce act normativ imi cita mie in discutia respectiva l-ar putea pune alaturi de ordinul de ministru prin care desfiinta comisia (cred ca era Comisia de Etica) ce judeca plagiatul dlui Ponta. Pozitia mea „penibila” cum o numiti ramane, cuvant cu cuvant, aceeasi ca atunci si Ciucu, desi imi este amic, a fost apostrofat in esenta pt. afirmatia ca „este evident ca….” , afirmatie facuta de multi oameni, pana la urma. Un plagiat nu se judeca in piata publica, dincolo de Ponta sau nePonta – pt. ca precedentul cu judecata publica ramane apoi pentru mii de alte cazuri, in viitor!

      • Sa inteleg ca nu v-a deranjat atunci modul in care a fost schimbata comisia de evaluare a plagiatelor si plagiatorilor. Atata timpc at totul s-a facut in cadru legal decizia a fost corecta si de nediscutat.
        Curat murdar, domnule…

        • Dvs va incapatanati sa intelegeti totul pe dos. Daca nu as fi gasit anormala chestiunea, i-as fi reprosat-o in fata lui Liviu Pop?!

      • Legat de judecata publca, politicienii, si mai ales cei de varf, trebuie sa dea socoteala in piata publica, mai ales atunci cand exista suspiciuni ca cei chemati sa judece nu o vor face corect. Puteti avea o parere personala legata de plagiatul lui Ponta? Daca nu, care este marea demnitate/functie pe care (doriti sa) o ocupati si va obliga la retinere pe acest subiect?

  8. Nenoricirea romanilor consta in faptul ca orice neinceput (evident, si neterminat) precum dvs, domnule Oraseanu, vorbiti cu un dispret acneic de personalitati formate, cu o cariera remarcabila. V-am auzit chiar acum, pe realitatea tv (de subliniat, totusi, una din calitatile dvs, cea de vorbete incontinent si multilateral dezvoltat) spunind despre Theodor Baconschi ca este „un glob in pomul de Craciun al lui Basescu”. Adica un doctor la Sorbona, ambasador la Vatican, care a reusit o vizita, a Papei Ioan Paul al II-lea, istorica, prima din cele aproape doua milenii de schisma a celor doua mari biserici crestine, la Bucuresti, ambasador la Paris, ministru de externe, poate fi caracterizat oricum de oricin, cineva care dupa o conjunctura si acum neclara, a ajuns directoras la o chestie care pluteste intre doua ape, ne distrugem definitiv. O farima de decenta s-ar impune, macar din partea celor care au depasit, in studii (daca nu in cariere) nivelul unui Gigioaca de la Buzau, celebrul deputat Coman!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Razvan Orasanu
Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro