duminică, decembrie 3, 2023

Guvernul României și jocul la două capete

Joi, o nouă veste proastă s-a abătut asupra populației României. Banca Națională a României a făcut anunțul că leul a mai pierdut o dată lupta cu euro, suferind o devalorizare de aproximativ 0,29%.
Cum euro înseamnă prețul tuturor prețurilor, fiecare mișcare a cursului de schimb în defavoarea monedei naționale ne afectează pe fiecare. Indiferent dacă avem sau nu credite în valută la bancă. Cel mai repede se va vedea lucrul acesta în facturile la telefonia mobilă, în prețul combustibililor, adică al benzinei și al motorinei, care continuă să crească, în ciuda ordinelor contrarii date de dl. Călin Popescu-Tăriceanu. Ceva mai încolo în costurile alimentelor, în cheltuielile presupuse de apropierea sărbătorilor pascale, în prețul produselor de import.
Iar cum România a ajuns să importe aproape totul, de la pixuri, hârtie și cerneluri, la frigidere, televizoare și automobile nu neapărat de lux, nu s-ar putea spune că ne-ar aștepta vremuri tocmai fericitte. În pofida faptului că guvernanții se laudă cu performanțe economice nemaiauzite, cu faptul că suntem fruntașii Uniunii Europene în ceea ce privește creșterea economică. Numai cum acelorași guvernanți le plac doar jumătățile de adevăr, adică numai partea favorabilă, preferă ignorarea avertismentelor tot mai alarmante că nu e deloc exclus să avem foarte curând parte de o aterizare forțată.
Aceluiași domn Călin Popescu-Tăriceanu nu îi place deloc să își amintească faptul că în 2008, atunci când era încă prim-ministru, ne dădea asigurări că economia României duduie, că criza economică e departe, că fără dpar și poate ea va ocoli țara noastră. Drept pentru care dl. Tăriceanu ne încuraja să angajăm vârtos credite doar cu buletinul sau cu fluturașul de salariu pentru ca, mai apoi, în 2009 sau 2010, să vină apocalipsa. Criza economică și financiară, nemiloasele tăieri de salarii operate de guvernarea autocrată Băsescu-Boc.
Nu aș fi consacrat un comentariu noilor agitații de pe piața valutară dacă anunțul BNR nu ar fi venit la numai o zi după ce premierul României, d-na Viorica Vasilica Dăncilă, a făcut anunțul referitor la înființarea unei comisii al cărei rost ar fi acela de a stabili calendarul adoptării monedei unice europene. O măsură anunțată drept un obiectiv de bază al guvernării, ca o parte importantă a proiectului de țară, așa cum a fost el prezentat, haotic, triumfalist, în stilul programelor minunate de odinioară ale lui Nicolae Ceaușescu &co, de la tribuna Congresului extraordinar al PSD de președintele partidului, dl. Liviu Dragnea. Citind cuminte totul de pe foaie, căci premierul României nu are talentul de – vorba Ebei (Elena Băsescu)- „a edita” pe cont propriu nici măcar o singură frază pe cont propriu, d-na Dăncila ne-a încredințat că trecerea la euro va fi o provocare la fel de însemnată precum aceea a aderării la UE în anul 2007.
Trebuie să fii complet răuvoitor și total rupt de realitate ca să nu recunoști că d-na Dăncilă are dreptate. Mai greu e să înțelegi cum se împacă zisele d-nei prim-ministru cu felul în care tot ea se rățoiește la Comisia europeană, la dl. Jean- Claude Juncker. Cum scoate din sipeturi pretinse ori demult uitate și, mai ales, neconfirmate, scrisori ale feluritelor organisme europene ce ar dovedi nepermise intervenții ale acestora în treburile justiției.
Doamna Dăncilă practică, asemenea domnilor Dragnea și Tăriceanu,un discurs tot mai antieuropean, tot mai pe placul unor foști pușcăriași, așa cum sunt domnii Adrian Năstase și Adrian Severin. Tot doamna Dăncilă își află megafoane prin glasul bruxellez al inenarabilei doamne Maria Grapini.
Ce să mai înțelegem din mișcarea browniană a celor care fac marea politică în capitala României? Observatori politici rafinați au interpretat dorința CCR de a nu mai colabora cu forurile europene în ceea ce privește MCV cu un fel de Romexit. Câteva zile mai târziu guvernul României se arată interesat de perspectiva adoptării euro.
Oare nu ar fi mai bine să ne hotărâm ce facem totuși si să abandonăm odată jocul la două capete?

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Este o reala contradictie in faptul ca CCR si Guvernul trag unul HAIS si celalat CEA. As zice ca este o situatie tipica ce impune interventia ca MEDIATOR a domnului Johannis, care – nici o surpriza – doarme visand visul frumos si atat de realist ca in turul 2 oricum il salveaza din nou Diaspora Analityca. Ce diferenta totusi fata de precedentul Presedinte in ale carui mandate BCR , Guvernul Boc, Curtea Constitutionala, Inalta Curte, DNA ul si SRI ul actionau precum instrumentistii dintr-o mare orchestra urmanrind cu atentie notele din Protocol si miscarile sigure ale dirijorului – Naș pe care il purtau cu totii in suflet. Nu exagerez cand ernumar si BCR ul . Chiar daca speta cu Dragnea si cochetele femei de serviciu deturnate fara scrupule si in mod absolut criminal sa mature mucurile de tigara evident rusesti de la sediul PSD, deci chiar daca acesta speta a secatuita de energie o mare parte a procurorilor DNA si DICOT , ramane de explicat de ce totusi nici unul dintre ei nu s-a indurat sa faca acolo – macar simbolic – niste acte premergatoare referitoare la activitatea de crima organizata de la inceputul lui 2009 desfasurata de gruparea Basescu-Isarescu si care a constat in elibararea fara temei legal si fara justificare economica a rezervelor pe care multe-multe banci straine cu staif le aveau blocate la BNR ca garantie obligatorie consemnata anterior pentru a derula la fel de criminalele campanii de CREDITARE DOAR CU BULETINUL din perioada 2005 – 2008.
  A fost o indrazneata miscare de scoatere din criza a sistemului bancar. DIN AUSTRIA, nu din Romania.Cel din Ro abia atunci a intrat in criza pentru ca Base si Isarescu , ramasi prin propria lor vointa cu traista goala (si era traista noastra,, traista noastra au golit-o nu a lor) au contractat o multime de credite de la FMI, Banca Mondiala si alte Banci Europene .
  Spagile incasate prin Mircea Basescu sau prin ginerii sai de Traian sau smecheria cu sutele de hectare achizitionate prin intermediul notariatului – infiintat in timpul mandatului sau fix cu destinatie de pusculitza , Ioana fiind la baza o amarata de avocata de divorturi fara copil – toate astea si alte cotzcari pătesc si sunt doar parfum de trandafiri in comparatie cu treaba cu garantiile bancare ale bancilor insele . De-aia acest Dragnea ar trebui sa infunde puscaria.

  • „…CCR si Guvernul trag unul HAIS si celalat CEA”

   Într-un stat de drept CCR n-are nicio treaba partinică, nici cu guvernul, nici cu parlamentul. CCR veghează la respectarea „Cărții sfinte”, Constituția. Și-atât! Mie mi se pare că în patria noastră CCR se cam amestecă în activitatea legislativă, încălcând ea însăși Constituția, că este alcătuită nefiresc pe principii politico-partinice și că prea „trage” alături de guvern după cum spune parlamentul, adică PSD, mai exact, dl Dragnea.

   „Diaspora Analityca” este o aluzie subtilă care face trimitere la instrumentele de manipulare utilizate de dl Putin în promovarea politicilor iliberale, or, în realitate, cel care a apelat la serviciile Cambridge Analityca a fost, conform declarațiilor celor implicați, PSD și dl Dragnea. Altfel spus, „vorbiți despre funie în casa spânzuratului”.

   „…activitatea de crima organizata de la inceputul lui 2009 desfasurata de gruparea Basescu-Isarescu si care a constat in elibararea fara temei legal si fara justificare economica a rezervelor pe care multe-multe banci straine cu staif le aveau blocate la BNR ca garantie obligatorie consemnata anterior pentru a derula la fel de criminalele campanii de CREDITARE DOAR CU BULETINUL din perioada 2005 – 2008.”

   Amestecați lucrurile răăău de tot. Mai întâi, „justificarea economică” poate fi găsită în manualul de economie de clasa a XI-a, care se poate cumpăra online cu 15-20 lei, în funcție de editură. Apoi, măsurile economice criminale din perioada menționată de dumneavoastră sunt opera guvernelor Tăriceanu, conduse chiar de dl Tăriceanu, șeful ALDE. Adică, dezinformare și fake news, înțeleg, dar asta cu Băsescu-Isărescu e prea gogonată, presa vremii chiar e disponibilă online.

   Nu știu dacă Dragnea ar trebui să înfunde pușcăria, dar pentru că această platformă este frecventată de persoane care nu doar știu să citească, dar mai și înțeleg ceea ce citesc, mă gândesc că ar trebui să fim de acord că cea care se pronunță în această privință este justiția, iar noi, cetățenii, ne dorim ca ea să rămână independentă. Adică, să nu devină subordonată politicului, așa cum dorește dl Dragnea și cei care, făcând parte din kleptocrație, au capturat statul.

 2. Domnule Morariu, euro nu inseamna „pretul tuturor preturilor”, pe baza de cerere si oferta fiecare ban are, pe piata libera, la fel ca orice marfa, un anume pret, iar aceasta cerere si oferta „dicteaza” paritatea. Iar pretul de import nu are de-a face in mod direct cu pretul monedei euro, combustibilii gen petrol sunt cotati de cele mai multe ori in dolari, deci paritatea care conteaza este leu- dolar. Iar ceea ce este de fapt o lipsa de concurenta pe piata de combustibili din Romania este aruncat de obicei de companii in aceasta zona in care nu ar avea ce sa caute – zona „valutara”. Preturile relevante nu sunt cele date de apropierea sarbatorilor pascale, pt. ca in indexul de inflatie de 1.000 de puncte mielul nici nu stiu daca e produs distinct. Ce are impact este pretul unor produse de genul tigari, mai are importanta pretul painii, pretul oualelor, pretul energiei,etc.

  Creditele cu buletinul au fost interzise practic de regulamentele BNR prin 2006-2007, dar e bine de vazut ca mitul popular mai supravietuieste si azi in articole. Iar despre aderarea la euro nu se poate vorbi comentand doar cititul de pe foaie al doamnei DAncila, ci criteriile de convergenta din ERM II, alminteri nu vorbim despre esenta.

  • Domnule Orăşanu, metaforic vorbind, pentru romni, euro exact aceasta inseamna. Cum suntem dependenti de importuri, preţul care se plăteşte pentru un euro influenţează toate celelalte costuri. Facturile la foarte multe utilităţi se calculează in functie de cursul din ziua emiterii facturii al unui euro. E ceea ce il interesează pe un român obişnuit.

  • Mă scuzați că interviu, corect ar fi spus ”doamna D’Ancilla”, cari probează că matroana în cestiune e de-a noastră, din popor și de geantă latină. În limba lui Marcu Aoleriu, ”ancilla” înseamnă servă, sclavă cum am zice noi azi (https://ro.glosbe.com/la/ro/ancilla ), așa că Iupiter carele are toate destinurile umanității în mînă știe ce face atunci cînd scrie numele și ursita muritorilor, iară vieața ne probează că nimic nu-i aleatoriu, ci mai degrabă totul e hilar.

 3. Romania de azi se imprumuta pentru a achita anual 100 % din dobanda de platit la datoria oficiala + plata pensilor speciale + alte miliarde pentru a acoperii cheltuieli bugetare altfel imposibil de onorat. Adica copiaza cu punct si virgula „politica” bugetara a grecilor din anii premergatori multiplelor ” salvari” comunitare.
  Chestia ca ei erau deja cu moneda comuna. Noi nu. Intrebarea logica : ne va „salva” si pe noi UE sau tot la FMI vom apela asa cum e traditia clasei politice „patriotice” mioritice ? :)

 4. Voltaire spunea:
  – In lume exista doua feluri de hoti : hotul simplu care iti fura portofelul, ceasul etc si hotul politic care iti fura viitorul, sperantele tale, cunostintele si gindurile tale, sanatatea ta, puterea ta, educatia ta si in final viata ta.
  Diferenta mare dintre cele doua feluri de hoti este ca hotul simplu (comun), el te alege pe tine sa-ti fure banii, in timp ce hotul politic il alegi tu sa te fure.
  O alta diferenta importanta este ca pe hotul politic il urmareste si pedepseste politia in timp ce pe hotul politic, politia de multe ori il apara.
  Gindeste-te bine inante de a alege hotul care te va jefui!!

 5. Mi-ar părea rău să fiu greșit înțeles, dar evit să intru în detalii plictisitoare. Simplist, rata de schimb valutar reflectă modul în care se raportează economia unui stat la economiile altor state. Dar…Sporirea veniturilor nominale ale populației din patria noastră, fără acoperire în producția de bunuri și servicii, a determinat creșterea cererii agregate și a indicelui prețurilor de consum. Prețurile în lei, inclusiv cele ale valutelor (respectiv, cursul de schimb nominal), se adaptează, iar piața se echilibrează pe un nou palier. Nivelul de competitivitate economică în raport cu alte state (care este rezultatul politicilor economice ale guvernului) determină variația cursului real de schimb.

  Ce-i drept, însă, nivelul de competitivitate a economiei românești are un ritm de creștere instabil, în prezent inferior celui al economiilor statelor membre UE. Acest fapt este cu adevărat principalul impediment în adoptarea monedei EURO, alături de dorința politicienilor și mediului de afaceri de a-și păstra beneficiile rezultate din menținerea monedei naționale. Nu respingerea statelor europene, precum în cazul Schengen. Există numeroase studii bine fundamentate cu privire la convergență, dar ele au fost permanent ignorate, guvernele au adoptat politici care să le aducă susținerea electoratului, iar constrângerile legate de apartenența la Eurozonă au fost astfel evitate.

  „ Criza economică și financiară, nemiloasele tăieri de salarii operate de guvernarea autocrată Băsescu-Boc.”

  În sens propriu, România nu a cunoscut o criză financiară în perioada la care autorul articolului face referire, dar criza economică a fost extrem de puternic resimțită pentru că declanșarea ei a fost amânată prin măsuri care i-au agravat efectele. Statul este capturat de kleptocrație încă din 1989, a se vorbi despre „guvernarea autocrată Băsescu-Boc” cred că este exagerat. Măsurile de austeritate ar fi fost adoptate chiar dacă România ar fi avut o guvernare Bush-Stiglitz, sau Hollande-Fitoussi, să zicem. A se vedea Grecia, spre exemplu.

  Anunțul d-nei Dăncilă mă înspăimântă. Cum tot ceea ce intră în atenția acestui guvern este pervertit, manipulat, exploatat în interes personal și partinic, mă tem că abordarea temei în discuție va face ca România să se distanțeze tot mai mult de economiile occidentale, va pierde în competitivitate și adoptarea monedei EURO (cu bunele și cu relele ei) de fapt se va îndepărta și mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro