luni, mai 16, 2022

Guvernul Viorica Dăncilă a primit un vot de neîncredere din partea străzii

Firește, ca de obicei, cifrele diferă. Unii spun că ieri s-ar fi aflat pe străzile și în piețele din marile orașe ale României între 70 și 80 de mii de oameni, alții avansează cifre considerabil mai mici.
La urma urmei, nu cifrele contează. Importantă e calitatea celor ce protestează, important e că au ieșit în stradă oameni de bună condiție intelectuală,oameni cu școală. Posesori de diplome universitare reale, obținute prin muncă, neplagiate, reprezentanți ai altor categorii sociale care nu au furat, nu au plagiat, nu au mințit.
Am văzut în mijlocul protestatarilor vârfuri ale intelectualității care înțeleg și îi fac și pe alții să înțeleagă că într-o țară democratică ai dreptul să îți exprimi liber dezacordul și față de politicile guvernamentale (indiferent de câte voturi ar avea Executivul în spate), și față de abuzurile parlamentare. Fără ca aceasta să însemne că îndemni la răsturnarea ordinii constituționale ori la desființarea Parlamentului.
Important e că la proteste au luat parte reprezentanți activi ai societății, oameni care au aflat și au înțeles cum nu se poate mai bine că victoria Revoluției din Decembrie a adus cu sine dreptul de a spune ceea ce gândești în spațiul public, fără să îți mai fie teamă că, în chiar următoarele ore, ai intrat în vizorul organelor de ordine ori, și mai rău, chiar în acela al Securității.
Meseria de cetățean, despre care vorbea dl. Gabriel Liiceanu, se învață și tocmai această realitate le dă fiori și d-lui Liviu Dragnea, și d-lui Călin Popescu-Tăriceanu, și d-nei Carmen Dan, și altor corifei ai coaliției PSD-ALDE. Respectivii, dar și alții de aceeași speță se tem că numărul oamenilor ce deschid ochii și nu vor mai putea fi mințiți atât de ușor la viitoarele alegeri, fie ele locale sau parlamentare, crește, iar aceasta nu e deloc în favoarea lor. A celor care doresc masificarea, suspendarea gândirii, interzicerea reflecției criticie.
Cum astfel ne-am explica vorbele necugetate, insultătoare, descalificante rostite la adresa protestatarilor de veșnicii scandalagii și puși pe harță AdrIan Marius Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, absolvent al școlii politice a lui Gigi Becali și atât de controversatul Mirel Palada? Cum ne-am putea explica vorbele halucinante scoase pe gură la postul de televiziune Digi 24 de d-na Ecaterina Andronescu ale cărei elucubrații ar merita un întreg comentariu?
80.000 de oameni, cam tot atâția câți s-au aflat ieri în stradă, pleacă anual din țară, iar, în ultima vreme o fac, din pricina disperării ce le-a fost, le este zilnic provocată de eșecul, de abuzurile în cascadă, de lipsa oricărei morale ce caracterizează guvernarea PSD-ALDE. Îi înspăimântă pe cei ce optează pentru emigrare, înainte de toate, gândul că guvernarea PSD-ALDE le blochează nu lor prezentul, ci viitorul copiilor lor.
Sunt voci care continuă să susțină, la fel cum au făcut-o și iarna trecută, că protestatarii ar fi fost infiltrați. Că printre ei s-ar fi aflat nu numai onești, ci și plătiți, și provocatori, și certați cu legea. Voci ce încearcă să justifice astfel atitudinea din ce în ce mai ostilă a Jandarmeriei. Posibil, or fi fost. La orice adunare publică, cu mari concentrări de oameni, apar și provocatori, și scandalagii, și gură-cască. Se întâmplă și lucruri nedorite, important e ca ele să nu devină predominante. Și nu au fost.
Protestele de ieri au fost indiciul că spiritul civic al românilor nu a putut fi înfrânt. Că el este pregătit să amendeze abuzurile guvernului și ale majorității parlamentare, ale liderilor politici care nu au înțeles că votul din decembrie 2016 nu le dă dreptul să transforme România într-un fel de teren proprietate personală, într-o parcelă luată pentru patru ani în arendă și supusă siluirii, așa cum ordonă Dragnea și Tăriceanu.
Ceea ce s-a întâmplat ieri în Capitală și în multe orașe din țară reprezintă un fapt ce ar trebui să îi dea serioase motive de reflecție d-nei Viorica Dăncilă. Înainte de a prezenta lista miniștrilor ei sau , mai exact, lista miniștrilor ce i-au fost impuși de Dragnea-Trei Dosare, înainte de a înfățișa în Parlament noua formă, nu mă îndoiesc că va fi una revizuită, adăugită, chiar cu totul alta a sacrosanctului program de guvernare, înainte de a depune jurământul în fața președintelui Iohannis, premierul desemnat ar trebui să se întrebe dacă este cu adevărat pregătit pentru această funcție.
Ieri d-na Dăncilă și politica pe care o reprezintă au primit un vot de neîncredere din partea străzii. O va pune el oare cât de cât pe gânduri? Sau va rămâne doamna Dăncilă fidelă cuvintelor negândite ce i-au ieșit pe gură anul trecut la adresa protestarilor, lui Daddy Dragnea și ideii că “pentru noi nu oamenii contează, contează programul de guvernare”.
Adică, prioritar, cu prețul sacrificării României, scăparea de rigorile justiției a penalilor coaliției în frunte cu Dragnea și Tăriceanu.

Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Memoria e viitorul trecutului. Paul Valéry

  E numai începutul începutului, după Winston Churchill 1942.

  „Nu veti învinge”. Albert Camus 1942 activ în Résistance,
  în „Scrisoare către un prieten german”.

 2. Cateva mici considerații:
  1. Am fost aseară in Piață Universității, apoi am participat la mars si am ajuns printre primii in Piața Constituției. Nu numai ca susțin cifra minima de 70 de mii de oameni, dar cred ca nu ma hazardez daca spun ca la proteste au participat in jur de 100 de mii de oameni, sau cel puțin cat sa umpli doua stadioane de dimensiunea National Arena.
  2. Nu ma așteptam sa fie atât de multa lume, după un an istovitor de proteste si pe o vreme câineasca. Lumea a venit să-i sancționeze expres pe Dragnea si cele doua doamne de la remorca sa si pe Tariceanu si sluga sa (mi-e atât de jena de acest cuvânt, dar trebuie să-l folosesc) T Toader.
  3. In spatele celor din piață sunt multi, multi alții, ce au drept de vot si multi din votanții dezamăgiți ai PSD. Nu ma interesează daca GIO Dragnea crede acest lucru. Dar PSD o va resimți in curând.
  4. Jandarmii, desi in număr mare, sunt oameni si ei, cu problemele lor, multi nemultumiti de ordinele primite. Când s-au opus ocupării Pieței Universității, lumea a scandat „Jandarmeria apăra hoția!’ si unii jandarmi s-au simțit extrem de stânjeniți. Acest lucru ii umanizează si pe șefii lor, militari si politici, ii umple de rușine.

 3. Viorica e o sluga sociopata a lui Dragnea. Niciun om cu constiinta nu poate apara OUG13 in fata institutiilor europene.

  Asteptati-va la ce e mai rau de la acest guvern, adica fiti gata de a protesta din nou impotriva unei OUG de albire a dosarului lui Dragnea, sau mai multe OUG-uri.

  Solutia este votul cu USR sau alt partid care nu contine securisti. Cu putin noroc, va aparea in curand si partidul lui Ciolos.

  Cealalta solutie este emigrarea si schimbarea cetateniei.

 4. Insist, dle Mircea Morariu, am drept de vot, la fel ca altii, si dau vot de blam cui vreau: si presedintelui pentru ca a girat acest guvern.

 5. Dragnea si ai lui sunt doar varful aisbergului! Partea nevazuta este reprezentata de un sistem fie el politic (toate acele persoane care au interese sa fie deasupra legii, oameni din alte partide decat PSD -chiar din opozitia parlamentara, apoi din servicii, din economia clientelara), sau social clentelar (clasica cumetrie specifica societatii romanesti, plus pomanagiii societatii).
  Altfel spus aceasta morala laxa a societatii romanesti are un puternic sprijin reprezentat de acest sistem de interese la care se adauga lipsa de reactie a partii care isi doreste moralitate in societate (fie ea produsa de lene, lipsa de educatie, demobilizare produsa de propaganda sau pur si simplu din lipsa de solutii la nivel de reprezentare in societate). La toate acestea se adauga situatia internationala nefavorabila, cand fiecare incearca sa reziste la el acasa. Europa nu isi mai propune sa se extinda, ba dimpotriva incearca sa-si intareasca nucleul iar pentru restul Dumnezeu cu mila. In lipsa unei solutii colective se impune tot mai mult solutia individuala a plecarii din tara, catre tari cu moralitati mai apropiate de tinta persoanelor in cauza. Eu unul va spun cu mana pe inima ca e solutia pentru care am optat si nu am nici un regret, ba chiar dimpotriva.

 6. Pe PSD si ALDE ii doare fix in cot, vor spune ca pot aduce oricand de 3 ori mai multi oameni.

  Mi-ar placea sa vad o astfel de manifestatie, cum adusi cu forta, cu vorba buna sau rea, se vor risipi prin capitala, vor vizita magazinele si cafenelele, iar cei ramasi (care vor fi periodic strigati de pe liste de sosonarii PSD) vor fi indrumati cu „grija parinteasca” de jandarmerie. Controlul oamenilor obidienti, oameni obisnuiti sau foste VIP-uri ale partidului, a fost mereu punctul forte al PSD (indiferent de numele purtat). Majoritatea celor care au plecat la un moment dat din PSD, s-au reintors in PSD sau in vreo anexa a lui, cu coada intre picioare, fiind rasplatiti cu functii ce genereaza bani multi comparativ cu munca depusa.

  Presa a relatat ca acum cativa ani D-na Dancila a fost batuta (!?), pocnita (!?) pe strada de un PDL-ist din Teleorman. Dupa ceva timp respectivul s-a inscris in PSD, desigur PSD Teleorman, ca doar nu la PSD Suceava. Doamna nu este o PSD-ista de rand! Pun mana in foc ca a fost primit cu bratele deschise (pe ideea i-a facut-o lui Basescu!).

  Gasiti un alt exemplu de obedienta exemplara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro