vineri, iulie 30, 2021

Guvernul Viorica Dăncilă a primit un vot de neîncredere din partea străzii

Firește, ca de obicei, cifrele diferă. Unii spun că ieri s-ar fi aflat pe străzile și în piețele din marile orașe ale României între 70 și 80 de mii de oameni, alții avansează cifre considerabil mai mici.
La urma urmei, nu cifrele contează. Importantă e calitatea celor ce protestează, important e că au ieșit în stradă oameni de bună condiție intelectuală,oameni cu școală. Posesori de diplome universitare reale, obținute prin muncă, neplagiate, reprezentanți ai altor categorii sociale care nu au furat, nu au plagiat, nu au mințit.
Am văzut în mijlocul protestatarilor vârfuri ale intelectualității care înțeleg și îi fac și pe alții să înțeleagă că într-o țară democratică ai dreptul să îți exprimi liber dezacordul și față de politicile guvernamentale (indiferent de câte voturi ar avea Executivul în spate), și față de abuzurile parlamentare. Fără ca aceasta să însemne că îndemni la răsturnarea ordinii constituționale ori la desființarea Parlamentului.
Important e că la proteste au luat parte reprezentanți activi ai societății, oameni care au aflat și au înțeles cum nu se poate mai bine că victoria Revoluției din Decembrie a adus cu sine dreptul de a spune ceea ce gândești în spațiul public, fără să îți mai fie teamă că, în chiar următoarele ore, ai intrat în vizorul organelor de ordine ori, și mai rău, chiar în acela al Securității.
Meseria de cetățean, despre care vorbea dl. Gabriel Liiceanu, se învață și tocmai această realitate le dă fiori și d-lui Liviu Dragnea, și d-lui Călin Popescu-Tăriceanu, și d-nei Carmen Dan, și altor corifei ai coaliției PSD-ALDE. Respectivii, dar și alții de aceeași speță se tem că numărul oamenilor ce deschid ochii și nu vor mai putea fi mințiți atât de ușor la viitoarele alegeri, fie ele locale sau parlamentare, crește, iar aceasta nu e deloc în favoarea lor. A celor care doresc masificarea, suspendarea gândirii, interzicerea reflecției criticie.
Cum astfel ne-am explica vorbele necugetate, insultătoare, descalificante rostite la adresa protestatarilor de veșnicii scandalagii și puși pe harță AdrIan Marius Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, absolvent al școlii politice a lui Gigi Becali și atât de controversatul Mirel Palada? Cum ne-am putea explica vorbele halucinante scoase pe gură la postul de televiziune Digi 24 de d-na Ecaterina Andronescu ale cărei elucubrații ar merita un întreg comentariu?
80.000 de oameni, cam tot atâția câți s-au aflat ieri în stradă, pleacă anual din țară, iar, în ultima vreme o fac, din pricina disperării ce le-a fost, le este zilnic provocată de eșecul, de abuzurile în cascadă, de lipsa oricărei morale ce caracterizează guvernarea PSD-ALDE. Îi înspăimântă pe cei ce optează pentru emigrare, înainte de toate, gândul că guvernarea PSD-ALDE le blochează nu lor prezentul, ci viitorul copiilor lor.
Sunt voci care continuă să susțină, la fel cum au făcut-o și iarna trecută, că protestatarii ar fi fost infiltrați. Că printre ei s-ar fi aflat nu numai onești, ci și plătiți, și provocatori, și certați cu legea. Voci ce încearcă să justifice astfel atitudinea din ce în ce mai ostilă a Jandarmeriei. Posibil, or fi fost. La orice adunare publică, cu mari concentrări de oameni, apar și provocatori, și scandalagii, și gură-cască. Se întâmplă și lucruri nedorite, important e ca ele să nu devină predominante. Și nu au fost.
Protestele de ieri au fost indiciul că spiritul civic al românilor nu a putut fi înfrânt. Că el este pregătit să amendeze abuzurile guvernului și ale majorității parlamentare, ale liderilor politici care nu au înțeles că votul din decembrie 2016 nu le dă dreptul să transforme România într-un fel de teren proprietate personală, într-o parcelă luată pentru patru ani în arendă și supusă siluirii, așa cum ordonă Dragnea și Tăriceanu.
Ceea ce s-a întâmplat ieri în Capitală și în multe orașe din țară reprezintă un fapt ce ar trebui să îi dea serioase motive de reflecție d-nei Viorica Dăncilă. Înainte de a prezenta lista miniștrilor ei sau , mai exact, lista miniștrilor ce i-au fost impuși de Dragnea-Trei Dosare, înainte de a înfățișa în Parlament noua formă, nu mă îndoiesc că va fi una revizuită, adăugită, chiar cu totul alta a sacrosanctului program de guvernare, înainte de a depune jurământul în fața președintelui Iohannis, premierul desemnat ar trebui să se întrebe dacă este cu adevărat pregătit pentru această funcție.
Ieri d-na Dăncilă și politica pe care o reprezintă au primit un vot de neîncredere din partea străzii. O va pune el oare cât de cât pe gânduri? Sau va rămâne doamna Dăncilă fidelă cuvintelor negândite ce i-au ieșit pe gură anul trecut la adresa protestarilor, lui Daddy Dragnea și ideii că “pentru noi nu oamenii contează, contează programul de guvernare”.
Adică, prioritar, cu prețul sacrificării României, scăparea de rigorile justiției a penalilor coaliției în frunte cu Dragnea și Tăriceanu.

Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Memoria e viitorul trecutului. Paul Valéry

  E numai începutul începutului, după Winston Churchill 1942.

  „Nu veti învinge”. Albert Camus 1942 activ în Résistance,
  în „Scrisoare către un prieten german”.

 2. Cateva mici considerații:
  1. Am fost aseară in Piață Universității, apoi am participat la mars si am ajuns printre primii in Piața Constituției. Nu numai ca susțin cifra minima de 70 de mii de oameni, dar cred ca nu ma hazardez daca spun ca la proteste au participat in jur de 100 de mii de oameni, sau cel puțin cat sa umpli doua stadioane de dimensiunea National Arena.
  2. Nu ma așteptam sa fie atât de multa lume, după un an istovitor de proteste si pe o vreme câineasca. Lumea a venit să-i sancționeze expres pe Dragnea si cele doua doamne de la remorca sa si pe Tariceanu si sluga sa (mi-e atât de jena de acest cuvânt, dar trebuie să-l folosesc) T Toader.
  3. In spatele celor din piață sunt multi, multi alții, ce au drept de vot si multi din votanții dezamăgiți ai PSD. Nu ma interesează daca GIO Dragnea crede acest lucru. Dar PSD o va resimți in curând.
  4. Jandarmii, desi in număr mare, sunt oameni si ei, cu problemele lor, multi nemultumiti de ordinele primite. Când s-au opus ocupării Pieței Universității, lumea a scandat „Jandarmeria apăra hoția!’ si unii jandarmi s-au simțit extrem de stânjeniți. Acest lucru ii umanizează si pe șefii lor, militari si politici, ii umple de rușine.

 3. Viorica e o sluga sociopata a lui Dragnea. Niciun om cu constiinta nu poate apara OUG13 in fata institutiilor europene.

  Asteptati-va la ce e mai rau de la acest guvern, adica fiti gata de a protesta din nou impotriva unei OUG de albire a dosarului lui Dragnea, sau mai multe OUG-uri.

  Solutia este votul cu USR sau alt partid care nu contine securisti. Cu putin noroc, va aparea in curand si partidul lui Ciolos.

  Cealalta solutie este emigrarea si schimbarea cetateniei.

 4. Insist, dle Mircea Morariu, am drept de vot, la fel ca altii, si dau vot de blam cui vreau: si presedintelui pentru ca a girat acest guvern.

 5. Dragnea si ai lui sunt doar varful aisbergului! Partea nevazuta este reprezentata de un sistem fie el politic (toate acele persoane care au interese sa fie deasupra legii, oameni din alte partide decat PSD -chiar din opozitia parlamentara, apoi din servicii, din economia clientelara), sau social clentelar (clasica cumetrie specifica societatii romanesti, plus pomanagiii societatii).
  Altfel spus aceasta morala laxa a societatii romanesti are un puternic sprijin reprezentat de acest sistem de interese la care se adauga lipsa de reactie a partii care isi doreste moralitate in societate (fie ea produsa de lene, lipsa de educatie, demobilizare produsa de propaganda sau pur si simplu din lipsa de solutii la nivel de reprezentare in societate). La toate acestea se adauga situatia internationala nefavorabila, cand fiecare incearca sa reziste la el acasa. Europa nu isi mai propune sa se extinda, ba dimpotriva incearca sa-si intareasca nucleul iar pentru restul Dumnezeu cu mila. In lipsa unei solutii colective se impune tot mai mult solutia individuala a plecarii din tara, catre tari cu moralitati mai apropiate de tinta persoanelor in cauza. Eu unul va spun cu mana pe inima ca e solutia pentru care am optat si nu am nici un regret, ba chiar dimpotriva.

 6. Pe PSD si ALDE ii doare fix in cot, vor spune ca pot aduce oricand de 3 ori mai multi oameni.

  Mi-ar placea sa vad o astfel de manifestatie, cum adusi cu forta, cu vorba buna sau rea, se vor risipi prin capitala, vor vizita magazinele si cafenelele, iar cei ramasi (care vor fi periodic strigati de pe liste de sosonarii PSD) vor fi indrumati cu „grija parinteasca” de jandarmerie. Controlul oamenilor obidienti, oameni obisnuiti sau foste VIP-uri ale partidului, a fost mereu punctul forte al PSD (indiferent de numele purtat). Majoritatea celor care au plecat la un moment dat din PSD, s-au reintors in PSD sau in vreo anexa a lui, cu coada intre picioare, fiind rasplatiti cu functii ce genereaza bani multi comparativ cu munca depusa.

  Presa a relatat ca acum cativa ani D-na Dancila a fost batuta (!?), pocnita (!?) pe strada de un PDL-ist din Teleorman. Dupa ceva timp respectivul s-a inscris in PSD, desigur PSD Teleorman, ca doar nu la PSD Suceava. Doamna nu este o PSD-ista de rand! Pun mana in foc ca a fost primit cu bratele deschise (pe ideea i-a facut-o lui Basescu!).

  Gasiti un alt exemplu de obedienta exemplara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

Locomotive Diesel-electrice realizate la Craiova sub licenţă elveţiană şi exportate în Republica Populară Polonă (1)

O analiză referitoare la achiziţionarea unei licenţe de fabricaţie ar putea stârni discuţii în contradictoriu între inginerii români. Unii dintre ei pot...

Așa grăit-a Cîțu

Poate ar fi mai rațional ca Primul Ministru să pună capăt banilor risipiți pe nu-știu-câte instituții (începînd cu Ministerul) menit(e) a se ocupa de cercetare (pe mentenanța cărora și pe banii de salarii ale personalului se duc sume masive de la buget) și să organizeze anual un concurs de proiecte, cu jurizare internațională, ai căror câștigători să beneficieze și de o minimă vizibilitate (grație subvențiilor de la guvern pentru diverse televiziuni, deja alocate).

Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina?

În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională. Prima și cea mai importantă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro