marți, mai 21, 2024

Haitele din stâna lui Bucur (sau despre tipologia infernului canin)

Sunt bucureştean prin adopţie şi locuiesc într-un cartier construit în ultimii ani ai socialismului real. Ziua, sursa stresului și cauza oboselii psihice sunt gunoaiele deșirate la margine de drum și claxoanele asurzitoare din intersecții. Noaptea, în schimb, descopăr tipologia lătrăturii canine. Recunosc acum strigătul de împerechere, scheunatul de frică, băunatul de frig, urletul de foame. Cumulat, aceste revărsări fonice au un efect vomitiv.

Nu sunt puțini la număr: patrule de șase-opt maidanezi fac legea. Pot recunoaște lătratul pur informativ – „salutul” prietenos rostit pe corzile vocale joase. Există apoi lătrătura alto, uşor ameninţătoare. Depistez în sfârşit agresivitatea băloasă, chemarea la luptă și lovitura de atac. Între 11 și 2 noaptea au loc altercațiile cu bețivii. Tihna matinală e întreruptă apoi de cearta cu mașinile REBU. În cursul zilei sunt hărțuiți riveranii de orice vârstă, rasă sau clasă socială. De la etajul cinci, mi-e greu să reperez umbra unor ciobani, oițe, lupi sau urși. Cu toate acestea, în plin Bucureşti, regăsesc mereu paradigma sonoră a stânei carpatine. În căutarea liniștii, dorm de unsprezece luni doar cu dopuri în urechi (burete, vată, ceară, plastic). Fără succes.

Pe vremuri de criză, potăile și dulăii din fața blocului meu o duc sfâşietor de bine. Aparent, sunt neîngrijiți, plini de boli și fără stăpâni. Cu toate acestea, rămân nemuritori. La cele mai joase temperaturi, vlăjganii patrupezi rezistă. S-au aciuiat pe lângă o măcelărie și un restaurant de cartier, hrănindu-se copios, mai ales în weekend.

Haita are evidente aplecări către socializare. Sunt ore de sărbătoare comunitară, când schelălăiala canină devine partitura-regină a mai multor străzi. Există apoi momente de răzbunare punctuală, când diferiţi trecători primesc pedepse aleatorii. Cei mai mulţi ajung la spital cu o muşcătură în gleznă sau gambă (cicatricea luînd forma de floare: „Nu-mă-uita”).

Privit separat, orice Azorel poate avea o privire candidă, inteligentă sau înduioşătoare. În haită, animalul se transformă într-un agent al dezordinii fără zgardă. Smulge cu dinţii, rupe cu ghiarele, înfige cu colţii, înfricoşează cu privirea. Apar pretutindeni tomberoane răvăşite, excremente, zgomote infernale. Iată „mărcile identitare” ale convieţuirii între om şi câine, greu de explicat europenilor care ne vizitează. În Cotroceni sau în Tineretului, în Drumul Taberei sau în Obor, haitele decid pe unde, cum şi când să traversezi strada, scuarul sau parcul. Tot haidele decid cât anume să dormi. Haitele îţi fac programul duminical.

Percepții negative, aparent minore, se acumulează tacit, se stratifică și ajung să explodeze într-un icnet al furiei și disperării. Am făcut experiența locuirii în patru orașe românești (Făgăraș, Arad, Cluj, București),  patru burguri și metropole europene (München, Durham, Londra, Hastings) și două orașe nord-americane (Ann Arbor și Washington DC). Am călătorit, ca atâția alții, în zeci de alte orașe occidentale. Între toate, numai Capitala țării mi-a administrat această terapie intensivă. Nu mă miră, deci, să aflu că turiştii care vizitează anual Bucureştiul sunt aproximativ 50,000 la număr, în timp ce Budapesta găzduieşte un milion.

N-am vorbit aici despre poluarea cu noxe, despre haosul arhitectural, despre toleranța la mizerie, înjurătură, flegmă sau jeg. Cu adevărat tulburătoare mi se pare relația de simbioză între bucureșteni și haitele de câini care au ajuns, efectiv, să controleze orașul. În amintirea locuitorilor săi, ei saturează spectrul coşmarului şi zvonul depresiei.

N-aş vrea să fiu nedrept cu acest oraş în care, evident, te poţi adăpa şi la izvoare curate.  Întâlneşti aici profesionişti adevăraţi, oameni cu gust, scriitori de mare rafinament, artişti talentaţi, savanți consacrați sau intelectuali influenți. Te poţi delecta la conferințe, concerte, lansări de carte, expoziții. Poţi descoperi arta şi muzica sacră în biserici voievodale.

Civilizaţia produsă în tot acest creuzet e însă ameninţată de urât, cinism şi nepăsare.

Distribuie acest articol

85 COMENTARII

 1. Nu-i Bucureştiul singurul oraş infestat de câini şi cam murdar. Dar, fiind capitală, e mai vizibil.
  Asta rezultă din primitivismul populaţiei la care se adaugă primitivismul şi corupţia autorităţilor.

  Există mârlanul comun de genul „io vreau să hrănesc pe trotuar aceste cinşpe sufleţele nevinovate şi iubitoare, şi ce dacă vă muşcă, bine vă fac, simte câinele oamenii răi”. Dar el nu ar constitui nici o problemă dacă ar exista nişte autorităţi competente.
  Dar ce te faci când primarul dă din umeri şi spune că el trebuie să lase câinii pe stradă să nu se supere ONG-urile, în timp ce strânge bani absolut neverificabili din sterilizări, deparazitări, cipuri, adăposturi? Dacă s-ar propune obiectivul „zero câini vagabonzi” cum s-ar mai putea scoate din bugetul local atâţia bani?

  O ocupaţie germană de câteva luni ar rezolva rapid problema câinilor. Într-o oarecare măsură şi pe cea a gunoiului.

  Altfel, ori te resemnezi cu muşcăturile şi hămăiala nocturnă, ori cumperi otravă şi permis de port-armă – nu neapărat eficiente.

  Poate totuşi avem noroc şi muşcă pe cineva important ….

  Iar haosul arhitectural – urâciuni cumplite printre case normale, chiar drăguţe – e comun întregii ţări, chiar şi oraşelor cu edili ceva mai responsabili. Parcă mai puţin sluţite au ieşit oraşele mai mici şi mai sărace, într-un fel e un noroc să nu fie bani :)

  • Imi aduc aminte ca, acum citiva ani, a murit un japonez muscat de cîinii vagabonzi în plin centrul capitalei. A folosit la ceva? Nu cineva important politic (poate am interpretat eu gresit sensul cuvintului important) ar trebui muscat, ci Brigitte Bardot sau ONG-istii care protejeaza aceste patrupede vagaboande, fara sa aiba cel putin aceeasi grija față de bipedele vagaboande…

   • Japonezul respectiv era „persoana fizica”.

    Nu, ar fi interesant daca ar musca o persoana importanta. Pe primarul general, de exemplu. Si pe fiecare parlamentar in parte :). De mai multe ori, daca se poate.

 2. Confirm ce spunea Elena mai sus, nu numai Bucurestiul este infestat/bantuit de caini comunitari. In Sibiu sunt aproximativ 5000 de caini comunitari (cifra oficiala). Pentru familia mea noptile sunt un comar, deoarece se aduna in fata blocului (unde sunt si ghenele de gunoi pentru vreo 10 blocuri) si urla in functie de tipologia fiecaruia:- de urat, de bataie, de alfat, de etc.

  Am facut reclamati la Biroul Cainilor fara Stapani (da, exista asa ceva in cadrul Primariei Sibiu), dar mi s-a comunicat ca sunt constienti de problema insa legea nu ii lasa sa ii eutanasieze. Tot ce pot face ei este sa ii prinda, sa ii castreze si legea ii obliga sa elibereze cainii in locul in care au fost prinsi. Mi s-a mai spus ca in ianuarie vor fi exportati cateva zeci de caini in Germania.

  Personal am pornit o cruciada imporiva celor care ii hranesc, celo care arunca gunoiul langa tomberon, dar din pacate constat ca nesimtirea este din ce in ce mai mare.

  Alte solutii de eradicare se lasa cu puscarie, datorita legii.

 3. bun articol.

  daca cineva are o sugestie sau un plan, prin care noi bucurestenii de rand am putea sa scapam de caini, ma implic cu toata placerea :).

  • Fă un efort, cumpără niște carne, porționeaz-o, îndoap-o bine cu raticid și dă-le-o cadou.

   Care e diferența între un tigru, leu sau alt animal de pradă, care te atacă, și câinii ăia?

  • Iată şi apelul meu antipolitic

   Întrucît primăria nu are de gînd să stîrpească cîinii vagabonzi, dar are grijă să se tupileze după legi şi (ne)hotărîri, vă anunţ că puteţi creşte orice animal ierbivor, orice rozător, ba, chiar şi niscai carnivore mici. Le puteţi plimba pe orice stradă din oraş, le puteţi lăsa libere în orice loc public. Puteţi ucide orice cîine ce s-ar da la ele. La o adică, puteţi scoate la plimbare şi niscai (copro)culturi microbiene, (varză împuţită, carne alterată ş.a.) pentru că, nu-i aşa, şi microbii au dreptul să trăiască. Vă recomand chiar să strănutaţi în nasul oricărui reprezentant al vreunei autorităţi a statului, (locale sau centrale) sau al oricărei organizaţii de protecţie a cîinilor. Aveţi toată legitimitatea să o faceţi, întrucît şi virusurile au drepul la viaţă şi la o reproducere echitabilă.

   Dacă-i junglă, apăi să fie totală! Fără discriminări de clasă, gen, specie, rasă/ tulpină/ genotip/ fenotip/ serotip.

   Dacă veţi fi sancţionaţi, veţi putea contesta liniştit orice amendă, avertisment, somaţie, confiscare, poprire. Atîta timp cît primăria, practic creşte cîini pentru care NU-şi ia şi răspunderea civilă, sau, după caz, penală, atîta timp cît primăria încalcă TOATE normele de igienă publică, lăsînd excrementele cîinilor comunitari nestrînse, infestînd toate locurile de joacă ale copiilor voştri, aveţi toată legitimitatea să vă etalaţi în public orice animal de companie, din orice gen sau specie, fără să daţi socoteală cuiva. Medicul primar Sorin Oprescu şi-a pierdut orice autoritate şi nu vă mai poate opri în niciun fel.

   Veţi înceta protestul deîndată ce primăria va lichida fizic TOŢI cîinii vagabonzi din spaţiul public.

 4. Si de ce sa ne miram ca sunt prea multi caini maidanezi? Avem de-a face cu inca unul din proiectele incepute si neterminate de Traian Basescu…

 5. Un pic cam liric. Deci, fără soluţii practice.

  Problema de una de civilitate. Statul nu este interesat să stîrpească maidanezii de pe domeniul public, întrucît asta ar duce la reducerea unui considerabil număr de bugetari. Ca să nu mai vorbesc despre oengiştii specializaţi în păparea fondurilor rezultate din puparea în bot a mamiferelor drăgălaşe.

  Deşi am pus problema în termeni constituţionali, Avocatul Poporului nu a găsit de cuvinţă să iniţieze atacarea la CCR a legii de protecţie a animalelor. Atunci, am propus supralicitarea antipolitică. Pentru asta e nevoie de cetăţeni. Tocmai aici e problema.

  O facem, sau continuăm să ne plîngem mioritic de milă?

 6. Doar oamenii inteligenti aspira catre civilizatie.
  Doar intelectualii nu pot dormi din cauza urletelor nocturne, „fin’ca nu sunt destul de obositi” (mi-au zis 2 iubaretzi de caini de la blocul meu).
  Doar oamenii inteligenti gandesc singuri si nu se iau dupa ce le zice la teve, la coada la ajutoare de alegeri.

  Acesti oameni pot schimba totul in tara asta.
  Acesti oameni trebuie sa fie exterminati, deoarece sunt o minoritate care ameninta sistemul actual.

  Parlamentarii lucreaza asiduu in acest scop : taxe pe tot ce misca, puscarie pentru cei care nu mai suporta cainii si iau atitudine, furat din banul public cu nerusinare.

  RESPECT, Tunisia !!!

 7. oamenii asteapta de la primarie, stat sau cine stie ce alta instanta milostiva sa puna in aplicare solutii la care pe ei nu prea ii trage inima.

  dupa parerea mea, ar fi nevoie de o colaborare intre primarii si cetateni. daca locuiesti la bloc si ai o haita voioasa „a blocului”, atunci ia-i pe toti, sterilizeaza-i si asa scapi de urmasi. mai vin altii? – asta e. intotdeauna exista imbecili ce arunca puii de catei in strada. ii sterilizezi si pe aia. in cativa ani numarul lor devine controlabil.

  dar noi nuuuu. noi ne vaitam de peste 20 de ani ca ne mananca haitele si injuram pe aia care le hranesc. de parca mancarea aia s-ar transforma direct in pui, ca in povestile cu Neghinita.

  sterilizarea ar fi o solutie agreata si de cei care hranesc cainii, si de cei care ii detesta. si probabil ar putea fi sponsorizata si de primarii.

  p.s. eu am vazut aplicarea unei astfel de solutii in orase mai mici si merge. dar educarea oamenilor este mult mai dificila decat controlarea numarului cainilor sau al altor „flageluri”.

  • Citez : „În căutarea liniștii, dorm de unsprezece luni doar cu dopuri în urechi (burete, vată, ceară, plastic). Fără succes.”
   Daca sterilizezi toti cainii din bucuresti, ce ? O sa dormi toata viata cu dopuri în urechi (burete, vată, ceară, plastic). Fără succes.

   Citez : „Există apoi momente de răzbunare punctuală, când diferiţi trecători primesc pedepse aleatorii. Cei mai mulţi ajung la spital cu o muşcătură în gleznă sau gambă (cicatricea luînd forma de floare: „Nu-mă-uita”).”
   Daca sterilizezi toti cainii din bucuresti, ce ? Oamenii vor primi tot atatea flori de „nu-ma-lasa-sa-uit-cine-m-a-muscat”.

   Singura solutie este SA FIE RIDICATI TOTI CAINII DE PE STRAZI.
   Implementarea ei poate sa difere : daca sunt destui iubaretzi de caini, sa ii adopte sau sa plateasca azil pentru caini. Daca nu, eutanasierea.
   Nu trebuie sa fie obligata toata populatia sa suporte mofturile (=suptul banilor public) unora. Fiindca asta e scopul legii care obliga la lasarea cainilor pe strada.

   • stimate, daca ii sterilizezi pe toti, nu mai ai nunti de caini. iar daca ii sterilizai acum cinci ani, atunci numarul lor astazi era mult mai mic. cam greu sa gandesti, nu-i asa?
    mai simplu sa urli „eutanasierea” inca o viata de-acum inainte.

    • La mine prin zona cainii aia sterilizati (cu cercelul sexy in ureche) au pui. Nu sunt adusi de unde au fost luati … din cand in cand apar spontan 3-4 caini noi si aia tot „sterilizati:”.

     • ca cercei in ureche poate pune oricine. dar daca fiecarui apartament i se repartizeaza un catelandru, atunci sterilizarea va fi pe bune.

    • Uite, nu urlăm „eutanasierea”, ci „strângerea de pe străzi”. Să-i dea primarul la madam Bardot sau să-i bage – câte treizeci – în apartamentele iubitorilor de câini dacă vi-i aşa de milă de ei şi sunteţi de acord cu orice, în afară de eutanasiere.

     Sterilizarea e absolut inutilă dacă se aruncă din zilnic alţii din curţile oamenilor milooooooşi „cum să omor bieţii puiuţi, mai bine-i las în stradă că poate-i ia cineva”.

     Şi chiar dacă de poimâine nu s-ar mai arunca nici un câine pe stradă – obiectiv greu de atins chiar şi în ţări mai normale ca România – restul lumii nu vrea să stea cinci ani în hămăituri, murdărie, ferindu-se de muşcături şi aşteptând cu răbdare ca potăile respective să piară de foame, de frig, de rabie – orice, numai să nu fie eutanasiate.

     Îi iubiţi? Luaţi-i la voi în casă.

     • daca ar fi sa omoram tot ce ne supara pe lumea asta…de exemplu pe mn ma deranjati voi , cei care spuneti ca moartea este solutia…eutanasierea..deci hai sa fim rationali…iubesc animalele , iar pe voi cei care nu stiti sa iubiti va consider nedemni de aceasta viata si mi-e rusine ca fac parte din specia voastra pusa pe distrugere…va credeti Dumnezeu ? d-aia am ajuns unde suntem pt k nu stim sa luam cele mai potrivite decizii..in tarile civilizate fiecare caine are stapan..cainii sunt sterilizati…banii alocati acestui lucru nu ii baga in buzunar cei care ar trebui sa sterilizeze cainii…ganditi si voi normal…nu mai aberati cu chestii de genul…iubitorii de caini sa-i ia pe toti in casa…parerea mea e k toti cei care sunt capabili sa omoare un caine, maine vor ucide un om;)…nu-mi schimba nimeni aceasta idee, deoarece a fost demonstrat de mult ori acest lucru…e simplu..ai mila sau nu(de orice fiinta), ai ratiune sau nu(adica nu esti mai presus decat consideri tu acel caine), ai evoluat sau …ai involuat(tind sa cred ca multi se nasc inocenti si devin niste monstrii capabili sa distruga totul in jurul lor)….meditati mai mult la persoana voastra si cruzimea de care dati dovada;)

    • stimate, daca in toate tarile civilizate legea e diferita decat la noi, noi suntem cei mai „dashteptzi”, huh ?

     Daca un hotz iti intra in casa, ai dreptul la aparare ? Daca un caine te ataca, ai vreun drept ? Unde reclami ca ti-a lasat copilul fara carne pe picior sau mana ? De ce e mai important sa traiasca cainii, in loc sa traiasca oamenii fara frica, teroare ?

     Daca mananci porc, pui, curcan, vitzel, miel, iti pui problema ca a fost omorata friptura ta fara voia ei ? Iti pui problema ca n-ai vazut animalul ala in viata ? Iti pui problema ca nu te-a atacat vreodata la gamba/coapsa/urechi/creier si totusi a fost omorat de oameni ?

     Daca cainele se culca si nu se mai scoala, nu cred ca pierde mare lucru. Nu mai rabda de foame cate 3 zile in fiecare zi, nu se mai bate cu alti caini, nu mai are grija puilor, nu il mai folosesc oamenii ca sa faca bani.

     Primaria mi se pare ca nu ia bani de la caini, ci de la oameni, De ce nu are ca scop protectia celor de la care ia bani ?

     De ce nu e lege care sa amendeze oamenii care dau de mancare la caini ? Daca vrei, ia-l acasa, daca nu, nu-l atinge.

     Cainii se strang in haite ca sa atace oameni. Oamenii se strang in haite ca sa atace oameni.

  • „oamenii asteapta de la primarie, stat sau cine stie ce alta instanta milostiva”

   Păi întâmplător atsa chiar e treaba primăriei. Nu-i nevoie să te deplasezi până în vestul Europei, treci doar graniţa şi vezi cum procedează primăriile din Ungaria.

   • nu cred. ar fi foarte dificil. noi suntem, vorba cantecului, romani. prin definitie la noi lucrurile nu merg ca unse, cu atat mai putin cand ai institutii si e atat de usor sa nu-ti faci treaba dand vina pe ceilalti.

    treaba e simpla: daca in peste 20 de ani (la urma urmei, problema dateaza de cand cu blocurile lui ceasca, nu abia de dupa revolutie) nu ai reusit sa scapi de problema vaitandu-te si urland la cei ce hranesc cainii si bazaind dupa „solutiile” primariei, inseamna ca „tactica” nu e buna.

    • Imi pare rau, problema dateaza DUPA 1989, inainte exista serviciu de Ecarisaj care ridica acesti caini si ii transforma in manusi, ba chiar si pe cainii de companie pe care ii prindea afara din curte, si apoi proprietarii plateau gros ca sa ii ia inapoi…

  • treaba asta cu sterilizarea e pt. fraierii care inghit galusca!dovada ca NU functioneaza e in strada si omoara copii.Singura solutie e euthanasia.a, si ala sterilizat e mai calm?cainele criminal parca era sterilizat,nu? mai musca inca vreo 3 ani de acum incolo? pai si care e avantajul?si inca o chestier pt. fraieri :voi chiar credeti ca se face sterilizarea? aia incaseaza banu’ , aplica crotalul (plasticul pe ureche) si inapoi in strada fratioare, so pe fraieri!

 8. nu mai demoniza cainii. u caine ofera atat d emulte unui om daca sunt companioni.

  daca sunt parasiti de oameni cainii se semi-salbaticesc si se aduna in haite. ceea ce nu e condamnabil decat in masura in care e condamnabil sa faci pipi daca te trece.

  Un caine e ceva deosebit iar articolele despre cainii fara stapan trebuie axata in jurul lipsei de organizare la nivel urban, a lipsei noastre de organizare, nu la nivel de demonizat cele mai fantastice creaturi de pe planta. pentru ca acesti caini sunt aici pentru ca noi, oamenii, i-am adus.

  • asa este.

   dar, cum am spus, pentru educarea oamenilor este nevoie de infinit mai multe resurse decat avem la dispozitie.
   este mai simplu sa stai in coltul tau, sa tremuri si sa strigi „omorati-i” decat sa privesti problema rational si sa incerci s-o rezolvi.
   plus ca mai ai si bonusul snobismului: astazi e de bonton sa te vaieti de haitele de caini si sa gasesti tapi ispasitori in cei care hranesc animalele. articole de tipul acesta s-au scris cu sutele si intotdeauna succesul e garantat. mai putin solutiile :D

   • „nu mai demoniza cainii”
    Câinii fără stăpân sunt un focar de infecţie, de hămăieli necontenite şi – mai ales – muşcă. Vi se pare că e ceva de demonizat suplimentar?

    „un caine ofera atat d emulte unui om daca sunt companioni”
    Dacă.
    Se nasc mult mai puţini doritori de câini decât câini.

    „lipsei de organizare la nivel urban”
    Păi da, asta aşa e, într-o ţară normală primăria stânge câinii de pe stradă, iar dacă nu-i vrea nimeni atunci sunt eutanasiaţi.

    „cele mai fantastice creaturi de pe planeta”
    De ce nu-ţi duci în casă douăzeci de creaturi fantastice atunci. Pentru restul lumii creaturile voastre fantastice sunt o pacoste sau un pericol urât.
    Mie mi se pare că urşii sunt creaturi fantastice. Sau şobolănaşii – atât de inteligenţi …

    „astazi e de bonton sa te vaieti de haitele de caini si sa gasesti tapi ispasitori in cei care hranesc animalele”

    Câinii sunt pe stradă din cauza a trei categorii de oameni:
    – care-i abandonează
    – care-i hrănesc
    – şi care urlă „nu-i eutanasiaţi, orice, numai să nu-i eutanasiaţi”
    Uite, la noi la bloc s-a găsit o ţicnită care să dea resturi în faţa blocului unor câini. Dar – nefiind în Bucureşti – vecinii au chemat hingherii şi chiar au venit. Apoi s-au strâns mai mulţi la uşa doamnei în cauză şi i-au adresat unele predicţii vizavi de integritatea ei corporală pe viitor în caz că mai recidivează.

    „decat sa privesti problema rational si sa incerci s-o rezolvi”
    Rezolvarea raţională practicată în orice ţară normală e aia de mai sus. Acuma, voi aţi vrea:
    – cum ajunge câinele pe stradă să se ofere cineva voluntar să-l ţină, sau să aleagă statul unul aleator să-l fericească cu animăluţul fantastic
    – orice câine să fie luat şi ţinut de stat în confort până va muri de moarte bună – banii să se ia din bugetul de pensii, sau al asigurărilor de sănătate dacă nu sunt destui bani în bugetul de pensii
    – să stea pe străzi ca până acuma pe termen nedefinit, iar oamenii să se ferească cum or şti

    • „Apoi s-au strâns mai mulţi la uşa doamnei în cauză şi i-au adresat unele predicţii vizavi de integritatea ei corporală pe viitor în caz că mai recidivează.”

     stimata doamna, presupun ca si corectiile fizice din partea „partenerului de viata” vi se vor parea binevenite, nu?

     interesant ca printre categoriile vinovate nu gasiti si indivizii delasatori, care paseaza intotdeauna responsabilitatea, si care, ca unic act de „eroism” practica intimidarea si amenintarea cu violenta fizica.

    • si, pentru ca lucrurile „sa ajunga la cunostinta autoritatilor”, cred ca ar fi util sa precizati adresa si numele dvs, al colocatarilor si al victimei intimidarii.

     nu este nimic ilegal in a oferi hrana unei fiinte, fie ea porumbel, caine sau om. in schimb amenintarea, intimidarea, violenta fizica cad sub incidenta legii, ca sa nu mai spunem ca sunt, toate, flageluri in Romania. in scoli, copiii unor parinti de tipul celor descrisi de dvs isi terorizeaza colegii de clasa si „fac legea”. in engleza, fenomenul se numeste bullying.

 9. Adevarat, trist si ,blazat !. Existenta patrupezilor maidanezi ne-o chinuie pe-a noastra mai mult decat pot sa-si imagineze edilii si guvernantii nostrii care locuiesc cei mai multi in zone ferite si linistite fara amenintarile lor. Cel mai greu mi-e cand pe la 11 noapte incepe corul sinistru exact cand trebuie sa adorm si-o tin asa pana spre 2 cand epuizat si sperand ca au obosit incerc si cu greu reusesc sa adorm. Mi-am dorit de n ori in acele momente chinuitoare de nesomn in latratul de jos de printr blocuri sa am o arma sau o otrava sau orice altceva sa-i opresc. Faptul ca seara de seara zeci de mii de oameni din acest oras si nu numai nu se pot odihni si ingroase randurile de la neurolog ,psiheatru, psiholog, cheltuind banul public ,este parte din durerea pe care n-are cine s-o auda. Cred ca sensibilizarea guvernantilor si presiunea asupra lor prin mediatizarea intensa si agresiva a acestei stari deplorabile este o solutie pertinenta in revenirea in randul lumii civilizate. Nu ma pricep dar va rog daca sunteti cativa care puteti scrie ,face poze realiza mici filmulete,lua interviuri victimelor aflate in strada si la medic culege informatii despre statistici care ar ajuta ,conexiuni cu ecologisti sau asociatii de parinti ect . am pute spera la o schimbare .Daca nu facem noi ceva ei n-o sa faca nimic nici peste 20 de anui cand o sa ne hranim cu pilule sa putem dormi (ca doapele de urechi se pare ca nu sunt eficiente). O asemenea campanie va deveni o voce care nu va ramanea fara efect.

 10. Excelent articol. Ma simt solidar cu autorul. Toate animalele fara stapan care umbla libere prin oras ar trebui eutanasiate, asa cum se procedeaza in toate tarile civilizate. Nu e normal ca unii sa creasca animale pe spatiul public, al tuturor, fara a raspunde pentru ele. Crescatorilor de caini pe spatiul public nu le pasa de mizerie, zgomot, disconfortul produs celorlalti. Ca sa nu mai zic de agresivitatea unor „catelusi”. Crescatori de caini, luati-i la voi acaas daca ii iubiti! Nu ne obligati pe toti sa traim ca la stana!

 11. @Elena
  De muscat pe cineva important au tot muscat Acum ceva ani, japonezul fost director al unei firme de rulmenti a murit la cateva metri de Guvern, pe bd Titulescu, sfasiat de caini.
  Dupa o campanie de presa care a atras – paradoxal , chiar si in acesta situatie tragica si de necomentat – pareri pro si contra cainilor vagabozi, avocata Paula Iacob a „salvat” printr-un proces butaforic cainle de la eutanasiere, iar acaesta a fost salvat de o iubitoare de animale care s-a deplasat din Suceava sa-l recupereze pe Boschito. Ulterior declara in presa de scandal ca Boschito este bland si prefera mozzarela….
  No comment!
  In Franta, cand un caine cu stapan a ucis un copil, cainele a fost eutanasiat rapid la cererea prorietarilor, nu s-a mai asteptat interventia autoritatilor.
  Acesata este diferenta de edicatie, infomatie si cultura civica dintre cele doua tari, iar realitatea de pe strazi o reflecta in modul cel mai evident.
  Ne lipsesc atat autoritati competent, cat si legi drastice, si mai als autoritati care sa le aplice.
  Indolenta, indifrenta fata de cetatean, interese obscure in gestionarea banilor pt cainii comunitari, „clientelism” fata de anumite ONG-uri….
  Imaginea clasica a unei societati in deriva, lipsita de minimum de cultura civica. Oamenii hranesc cainii hranindu-si propriile frustari acumulate. Confunda notiunea de a face bine cu cea de a demonstra spirit civic, educatie urbana, empatie fata de semenii lor pe care ii condamna de fiecare data cand sunt muscati*/agrestati ca nu uibesc cainii…si justitiarii caini le aplica pedeapsa divina” o muscatura, adesea mortala sau mutilanta fizic si psihic.

 12. În virtutea drptului natural, cîinii comunitari sunt în proprietatea primăriei, din moment ce stau pe domeniul public. Ca pentru orice animal de companie, şi pentru maidanez trebuie plătită taxa aferentă.

  Propunerea mea este să faceţi denunţuri penale.

  Primul denunţ, la administraţia fiscală. Scrieţi acolo că pe domeniul public din vecinătatea locuinţei se află un număr de… cîini comunitari, şi că suspectaţi primăria că nu a achitat taxa obligatorie pentru animalele de companie. Dacă cîinii nu sunt înregistraţi ca animale de companie (şi nu sunt) e cu atît mai grav pentru primărie. Aşadar, rock’n roll la administraţia fiscală!

  Totodată, faceţi plîngeri în nume personal la direcţia de sănătate publică, dovedind cu fotografii de excremente, eventual fotografii înfăţişînd maidanezi în momentul defecaţiei (desigur, defecaţie neasistată de vreun angajat al primăriei).

  Faceţi primăria de ocară! Cu cît mai multe reclamaţii, cu atît mai mare ruşinea pe obrazul primarului Oprescu, (culmea, deşi e medic, refuză cu cinism să stîrpească maidanezii).

  Dacă nu primiţi răspunsuri satisfăcătoare, mergeţi cu denunţul la procuratură, arătînd şi articolele de lege încălcate de primărie.

 13. Dumneata dormi de 11 luni cu dopuri in urechi…eu sufar de 5 ani da cand vecinul meu si-a luat caine la bloc…am facut si reclamatiila potie…degeaba…in Romania cainii au mai multe drepturi decat pensionarii…asadar ,ce facem cu „javrele” care isi iau caini la bloc si nusant in stare de ei ?

  • javre se pot numi cei care nu stiu sa iubeasca…in casa nu…pe strada nu…nu mai bn te duci pe o insula pustie?..acolo nu sunt caini…mai iei cativa tovarasi din aceasta specie umana deosebit de non-daunatoare , de perfecta, de plina de dorinte si pretentii si atat de lipsita de iubire si civilizatie, plina de drepturi depline, stapana pe tot ce a creat Dumnezeu…RUSINE!!!

 14. „important”

  Mă gândeam la cineva important pe plan local – să zicem EBA. Sau din tabăra cealaltă – nu am preferinţe politice.
  Dacă un politician important sau odrasla lui va ajunge la spital atunci se va face un pic de ordine.
  Ori cineva important la nivel de UE – deşi nici Sarkozy, nici Merkel nu-s aşa iresponsabili să se plimbe prin Bucureşti :)

 15. 90% dintre cei ce au comentat aici + autorul articolului sunteti „oameni” care nu sunt in stare sa faca fata unei probleme cauzate tot de „oameni”. nu doriti decat moarte pentru ca vi se pare ca sunteti dumnezei si voi aveti dreptul universal de a trai si alte suflete nu.. doar pentru ca va deranjeaza pe voi si plozii vostrii infecti care cand cresc pun mana pe femei pe strada si fura si scuipa si sunt „cul”.

  in realitate pun pariu ca va numararti fiecare ban si sunteti ratati si nu aveti alte preocupari si pasiuni. in afara, desigur, de asta cu omoratul si datul de solutii cu fel si fel de otravuri + inmultirea excesiva (pun pariu ca sunteti plin de copii pe care nu aveti cum sa ii hranici cum trebuie).
  voi sunteti mancatorii de carne care sunteti plini de boli.

  hai.. puneti in aplicare ce debitati pe aici.. dar va asigur ca nu veti scapa de problema pentru ca NU asa se rezolva.

  de ce am scris asta? pentru ca cei din cartierul in care locuiesc.. se muleaza perfect pe ceea ce am descris mai sus. si tac din gura cand le expun argumente logice. ca deh…

  Am I right or not? (or sa fie multi care vor raspunde „not”. ha ha)

  • vajnica „elena” nu vrea numai omorarea cainilor, ci si instiga la violenta contra celor ce hranesc animalele, oameni ca tot ea, ba chiar femei ca si ea.

   evident ca unor asemenea indivizi le este ciuda pe caini, caci le uzurpa locul. la urma urmei, „printre blocuri suntem noi” :D

   • Nu doar eu, ci un bloc întreg de sadici. Care nu aveau nimic cu ţicnita de tanti dacă ar fi hrănit o potaie cu botniţă dacă după care ar fi curăţat.
    Dar „femeia” aia strânsese mulţi care umpleau zona de dejecţii şi începuseră s-o considere teritoriul lor şi să să-i atace pe locatarii care nu simţeau nevoia să le arunce ceva.

    • doar porniri.

     nu poti sa motivezi burdusirea nevestei prin „si-a meritat-o”.

     zeci de ani de situatie anormala a cainilor au demonstrat ca atitudini ca a dvs sunt paguboase.

     nu mai trandaviti si apucati-va sa rezolvati singuri problema, LEGAL.

     sterilizati cainii, reclamati-i pe cei ce arunca pui de caini, nu mai aruncati gunoiul altundeva decat in recipiente inchise, construiti adaposturi pentru cainii din zona si spatiul in care locuiti va arata mai bine intr-un an-doi.

     • „nu mai trandaviti si apucati-va sa rezolvati singuri problema, LEGAL”

      îmi pare rău, dar în România de azi cât se poate de legal e să bântuie câinii pe stradă, iar oamenii să se descurce cum pot; că legea a fost dată ca să mai poată să fure unii nu mă prea consolează
      bineînţeles primăriile conduse de oameni normali ocolesc pe cât pot drăguţa de lege, aşa cum a fost la noi – nu-mi închipui că potăile strânse de hingheri au fost cazate pe viaţă în curtea primarului

      şi nu văd ce am fi putut face legal ca tanti aia să nu recidiveze – când însă, baricadată după uşă, a auzit promisiunile vecinilor a decis că poate trăi şi fără să strângă câini

      „sterilizati cainii”
      asta e distracţia voastră, a celor care aţi prefera să fie muşcaţi oamenii decât să piară preţioasele patrupede – cum ziceam mai sus – îi sterilizăm cu plăcere sau le dăm chiar tratement de fertilitate, dar de la sterilizare şi până la sfârşitul vieţii să-i ţineţi voi

      „reclamati-i pe cei ce arunca pui de caini”
      hmmm, a păţit vreodată cineva ceva pentru asta?

      „construiti adaposturi pentru cainii din zona”
      cireşi să nu plantăm?
      adăposturi să construiască pe banii lor cei ce vibrează la fraze de genul „prieten fără grai / botic umed / lăbuţe / suflet credincios” – dar la o distanţă suficient de mare de zonele locuite

      ” si spatiul in care locuiti va arata mai bine intr-un an-doi”
      a arătat mai bine imediat ce au fost ridicaţi câinii, iar ăia de la parter – cei mai afectaţi de hămăială şi putoare – au dat rapid cu furtunul
      imediat, nu după doi ani

      poate ar fi trebuit să menţionez că – înainte de a suna administratoarea la hingheri – individa primise atenţionări cât se poate de politicoase din gama: „doamnă, ţineţi-i în casă, vreţi să ajungem ca în Bucureşti?”; chiar administratoarea îi bătuse la uşă încercând să-i explice că deranjează tot blocul şi că potăile respective încep să atace; dar iubirea de câini nu se împiedică de nemulţumirea vecinilor … cel puţin până nu se strâng mai mulţi şi evoluează de la exasperări finuţe la predicţii fizice

     • bine tanti, atunci hai sa cotonogim femeile, sa omoram animalele si sa nu mai permitem alt rahat in jurul nostru decat uman.

      la urma urmei, vrem o jungla urbana, ca pe-aia naturala tot am exterminat-o. daca o sa ne omoram si intre noi, asta va scoate mai bine in evidenta natura noastra deosebita.

 16. Uitaţi-vă la „S” e iubitorul de câni etalon.
  Problema nu-i că există indivizi de genul ăsta, ci că edilii locali îi lasă să se manifeste fără limite, doar ca să mai scoată ceva din buget ….

 17. sa va spun o chestie: daca erau prea multi cai.. ati fi dorit sa omorati caii.. daca erau prea multe oi.. ati fi sarit sa omorati oile… acum suntem ceva iubitori.. ne-ati hacui direct.. unul sa aiba cutitul in mana si ne-ati taia jugulara. daca ati scapa din fraul legii. deci voi ati ucide ORICE care va deranjeaza.. ca voi sunteti nobili.. iar noi ceilalti niste cretini.

  voi va uitati putin in oglinda si va analizati constiinta? va ganditi o secunda la cat de rai sunteti? pai .. cu parere de rau.. DA.. va meritati soarta. e legea compensatiei. cu atat ura in sufletele alea veninoase… nici ca o sa primiti altceva decat zile de munca interminale si nopti pline de nesomn. din cauza animaleleor, celor ca mine etc.

  eu de exemplu dorm de rup si nu m-a muscat niciun animal niciodata.. si am peste 30 de ani.. mai sa fie.. oare nu musca pe cei ca voi cumva? ba da. de ce? pentru ca meritati.

  • Du-te langa patul de spital langa ultima fetita desfigurata si infirma pe viata , uita-te in ochii ei si spune-i cu viu grai ce spui dumneata pe aici. Sadicii adevarati sunteti voi, nemernicilor, aia nu sunt animale normale , in mediul lor natural, sunt o creatie bolnava a unei societati bolnave! Iar voi cu „rezistenta voastra” vezi doamne „nobila” nu faceti altceva decat sa o prelungiti si amplificati! A trebuit sa am un adevarat razboi cu cretinoizii de langa blocul meu, pentru a castra cele 4 catele care impreuna cu cei 8-10 „petitori” concertau si muscau orice nefericit avea proasta inspiratie sa treaca pe acolo seara singur. Bineinteles, aceeasi „oameni de bine” , innebuniti si ei la fiecare 3-4 luni de cei 20-30 de catei care apareau cu regularitate, ii luau, ii strangeau in saci, si apoi …

 18. Buna ziua,

  Aceasta este o problema NATIONALA si asa ar trebui tratata.
  Unul din motivele pentru care primariile (acelea putine care incearca) nu reusesc sa rezolve problema este faptul ca apar caini din alte parti (surpriza, cainii se misca singuri si de multe ori sunt adusi de alte primarii :) ).
  Este deci nevoie de o abordare nationala.

  Ce-ar insemna asta:
  Infiintarea Politiei Animalelor (sau cum se va numi) ca serviciu NATIONAL;
  Acesta ar trebui sa coordoneze sterilizarea animalelor la nivel national si retinerea in adaposturi macar a animalelor agresive.

  Ce-am putea face noi:
  Pai, lobby domnule Neamtu ca sunteti persoana publica. Plecand de la lobby s-ar putea atrage si resurse private (credeti ca nu s-ar gasi oameni care sa dea cativa lei lunar sa ajute un corp de politie nou infiintat) si poate noul serviciu ar deveni un model de parteneriat public-privat.

 19. si eu gasesc felul in care ne raportam la caini si pisici absolut tulburator. mi se pare fenomenul cel mai interesant in societatea noastra postcomunista. atitudinea fata de animale, in dispretul confortului fizic si psihic al concetatenilor, defineste multi oameni de toate categoriile, de aceea , eu una, am acceptat aceasta situatie ca pe o particularitate culturala a natiei noastre, cu radacini puternice inclusiv in mentalitatea taraneasca.

  • Stiti cum se rezolva problema la tara? Cu bata! Langa casa bunicilor se aciuase o haita de 3-4 caini la o casa parasita. Intr-o dimineata s-au dus cativa vecini si buf-buf s-a rezolvat problema. Asta e mentalitatea taraneasca, nu mai spuneti tampenii.
   Stiti regula ca orice caine care isi ataca stapanul este omorat?

  • Esti complet pe langa. Atasamentul de animalele de companie e un atribut al civilizatiei – in UK oamenii nu si-ar vinde cainele nici pentru cateva sute de mii de lire (a fost o emisiune care testa exact chestia asta, realizata de un indian care, ca si tine, nu putea intelege cum de oamenii devin atat de atasati de caini).

   Mentalitatea taraneasca e exact invers – bati, lovesti, tai, omori. Mentalitatea urbana e ocrotesti, protejezi, cresti.

   Multi tarani prin orase…

  • In ceeace priveste mentaliatea taraneasca, cred ca te inseli. Taranul creste animale, pasari pentru lapte, lana si carne – adica le mai si omoara. Iar daca a fatat cateaua mai multi pui, alege unul sau doi de care are nevoie, iar pe restul ii ineaca la garla.

   • satele sunt pline de caini salbaticiti, de corcituri chinuite, la fel ca orasele. responsabilitatea oamenilor de la tara fata de inmultirea cainilor si pisicilor e nula. stiu multi oameni care resping ideea de a steriliza animalul din curte desi se plang de dificultatea plasarii puilor. de preocupare pentru selectia de rasa nici nu se pune problema. cainele nu e un produs al selectiei, al rigorii si disciplinei umane ci un fel de balarie lasata de dumnezeu pe pamant, pe ulita sau pe campuri. in consecinta si responsabilitatea pe care o resimt taranii fata de caine e foarte mica. traieste pe langa casa sau pe ulita si se hraneste cu „laturi” sau chiar cu mic vanat salbatic sau domestic (din vecini desigur). aceasta mentalitate e transplantata la oras, la care se adauga varii patologii care tin in special de spatiul urban. asa se face ca multi oameni considera fireasca prezenta dulailor la intrarea in spital, in magazin sau in scoala, in parc, pe langa institutiile publice sau in statia de autobuz. tot lipsa de responsabilitate si rigoare fata de caini ne-a facut sa nu avem rase nationale ( ciobanescul carpatin si mioritic sunt creatii de data recenta ale unui mic grup de crescatori ) si tot din mentalitatea asta vine si mitul romanesc al maidanezului destept ca omu’, mai destept domne’ ca un caine de rasa.
    cred ca iubirea pentru un catel, care poate sa fie si o corcitura trista , poate sa fie prost sau destept, frumos sau hidos, e un lucru nobil, dar numai cu conditia responsabilitatii fata de catelul tau. asta inseamna sa-i oferi un acoperis in limitele proprietatii tale, sa-i asiguri curatenia, sanatatea si hrana 24 din 24 de ore si 7 zile din 7, sa-i controlezi reproducerea.

 20. În Hiroşima nu sunt cîini vagabonzi, dar un centru de plasare a cîinilor fără stăpîn există. Prin el au trecut în anul 2010 aproape 7000 de exemplare. Sunt cîini predaţi acolo cu acte în regulă. Fie le-a murit stăpînul, fie sunt cîini rătăciţi şi nerevendicaţi, fie stăpînul nu se mai simte în stare să întreţină un cîine. În cel din urmă caz, îl duce în mod civilizat, la centrul de plasare. Cu alte cuvinte, în centrul municipal de plasare a cîinilor are loc un transfer de proprietate. Din cei 7000 de cîini, cu puţin peste 5% au fost adoptaţi de către terţi. Restul au fost ucişi. Aţi înţeles? Ucişi.

 21. Era un film frumos „Si ciinii se-mpusca, nu asa?”.

  P.S Problema ciinilor se va rezolva odata cu imigrarea chinezilor.

 22. De fapt, tocmai civilizatia despre care vorbesti in final este de vina pentru haitele de caini. Daca oamenii ar intelege sa isi sterilizeze animalele de companie, nu am fi ajuns aici, majoritatea animalelor fara stapan fiind sterilizate fie de asociatii, fie prin diferite programe comunitare.

 23. in continuarea titlului, multe comentarii de pe-aici sunt ale unor veritabili apartinatori la haita, turma, hoarda, in fine, in spirit mioritic cine are ghioaga e cel mai tare s.a.m.d.

  si totusi, daca observi lucrul acesta, risti sa nu-ti fie publicat comentariul.

  suntem un popor de trantori si de brute tocmai pentru ca apartenenta la clan ni se pare mai importanta decat opinia si actiunea individuala – conita elena e foarte mandra ca face parte dintr-un „bloc de sadici”.

  exact atitudinea asta de dat cu stangul in dreptul, de urmarit numai propriul interes, de confundat eficienta cu galagia si de „rezolvat situatia” prin gasirea tapilor ispasitori ne-a facut sa avem ca problema existentiala problema cainilor fara stapan.

  si in alte tari exista psihopati care otravesc sau schingiuiesc animale, si in alte tari exista oameni care hranesc animale, si in alte tari exista „vecinul” tipic, plictisit si frustrat.
  dar in alte tari majoritatea nu gaseste o asa de mare delectare in violenta si nu si-i ia ca model pe cei ce o practica.

  am propus o solutie practica: actiunea de sterilizare intreprinsa de locatari ai zonelor terorizate de animale. e o solutie deja aplicata, verificata, functionala. dar cum sa faca asa ceva conita „elena” sau altii ca ea si sa piarda sustinerea „blocului”? de ce sa-si dea banii pe sterilizarea cainilor cand mai bine ii dau pe dopuri de urechi, otravuri, somnifere si medicamente pentru inima? Doamne fereste! – pai o asemenea solutie ameninta de-a dreptul categoria ontologica de „spargator de semninte la bloc”, ameninta chiar dreptul de a purta o ghioaga contra alora care ne supara s.a.m.d.
  si ne elimina din grupurile celor ce-si plimba gipanele cu 150 la ora prin orase, ce-si etaleaza sonor manelele si-si aduna mini-clanurile la gratare in fata blocului.
  nu, e o amenintare la integritatea noastra sa parasim astfel de categorii actionand pragmatic si rational. e mai simplu sa demonizam cate un amarat ce hraneste cainii.

 24. Imi plac cainii si pisicile (mai ales cainii) dar:

  1. In sate nu exista caini vagabonzi. Cel putin in satele in care nu au fost carati din orasele mari. De ce? Simplu: cainii vagabonzi care alearga orataniie pe obste sau pe langa curti sunt rapid rezolvati, cu otravuri, cu bate, cu caramizi, cu orice. Puteti sa faceti pe pudibonzii si pe indignatii cat vreti. La fel cu pisicile, daca mananca porumbei sau pui sunt omorate brusc si fara clipire. Stiu foarte clar pentru ca am rude la tara si abordarea este absolut gospodareasca: asa cum sapi via cand da iarba si cum maturi curtea cand s-a umplut de frunze asa cureti pacostea cand apare vreo problema cu vreu caine/pisica/vulpe/jder/… Orice alta discutie ar starni cel mult o ridicare din spranceana. Eventual niste rasete sau un misto elegant.

  2. Domnii de la primarie, alaturi de toate ONG-urile cu „iubiti si cainii bagabonti” nu au nici o motivatie sa elimine aceasta problema. Stiu ca miroase a conspirationizm ieftin dar este foarte clar. Primariile nu au motivatie pentru ca astfel ar elimina o ocupatiune manuala foarte lucrativa, si anume tot aparatul care se ocupa cu prins, adapostit, hranit, sterilizat si ce o mai fi. ONG-urile, oho, cate sedii, cate sponsorizari, cate campanii, cate donatii, cata vizibilitate, cate argumente, cat jelit pe la OTV, cate si mai cate, asa incat nu mai insist…

  3. Noi ceilalti putem sa ne vaitam cat ne tine. Putem sa ne certam cu toti iubitorii de animale si babele singure de prin vecini. Putem sa zbieram la gardul (e-mail, petitie, telefoane ) primariilor pana ne sar ochii din cap. Problema este simplista: un pic de carne cu un pic de otrava. Punct. Trebuie sa ne asumam asta. Stiu, ne e mila, empatizam cu sufletzelele nevinovate, etc, etc… Multumesc. Cand o sa duceti cu copilu de urgenta la Grigore Alexandrescu din cauza ca l-a muscat o javra, atunci sa va aud argumentele cu umanismul si alte alea. Este o problema care _are_ rezolvare. Simplu.

  Spor si curaj!

  • @ Radu:
   Exact ce spuneam, nivelul de cultura. Vreti sa fiti ca in tarile europene. Pai frate, comportati-va ca atare. Sa stiti ca in tarile civilizate oamenii nu ies cu pleasca de carne imbibata cu otrava ca sa omoare cainii. Nu au caini cum avem noi afara. De ce???? Pentru ca STERILIZEAZA animalele. Pentru ca nu le chinuie. Pentru ca nu le dau drumu afara sa se inmulteasca si sa se faca nevazute.
   Solutia ta nu este decat una de om ingust la minte, iarta-ma te rog. Sa luam un exemplu, vine un strain si iti injunghie copilul, Doamne fereste! ce faci? te duci cu mana ta sa il omori p=ala? Nu poti sa te duci sa il omori, sa ii bagi un cutit in piept, pentru ca intri si tu la puscarie ca si el. Suntem tinuti in frau de niste legi, mai bune sau mai putin bune. Pentru ca altfel ne-am face fiecare de cap cum am putea si ar fi un haos total.
   Daca tu consideri ca solutia este sa arunci carne imbibata cu otrava afara sa manance orice animal nimereste din ea, pai hai sa facem o chestie. Iti aduc si eu tie niste mancare imbibata cu otrava, ca asa mi s-a pus mie pata. Poate esti un om rau. Si uite asa scadem rata criminalitatii din Romania. Ce parere ai?

   • @Georgiana: Nivelul meu de cultura nu ma lasa de exemplu sa amestec sticla pisata sau anitgel sau carlige de undita macinate sau toate la un loc cu otrava pe care o servesc cainilor de pe langa blocul meu. Crede-ma ca sa intampla. Nivelul meu de cultura ma impiedica sa iau la suturi babele care mint sau tipa la hingheri si ascund cainii in scara atunci cand vin echipele. Nivelul meu de cultura ma face sa ma revolt, pe de alta parte, cand vad catelusi mici fatati pe langa ghene sau pe langa depozite sau pe langa gropi de gunoi si despre care stiu cu siguranta ca nu o sa aiba o viata decat cu alergaturi, lupte si muscaturi pentru resturi de mancare, frig, frica, violenta. O viata in care o sa fie goniti, loviti, calcati cu masina, otraviti, bolnavi. O viata care o sa se termine cu o moarte inceata prin vreun sant plin de gunoaie sau cu matele imprastiate pe un drum oarecare.

    Intr-adevar, sterilizarea este soultia eleganta si demna. Dar la noi este destul de evident ca nu functioneaza. Dintr-o paleta foarte larga de motive: dezinteres sau contra interes, numar prea mare de caini, arie prea mica de acoperire a serviciilor respective ( legi hazlii, oameni putini, bani si mai putini ) etc…

    Faptul ca eu sunt dispus sa termin cu cainii din aria mea de interes( dupa ce un caine caruia sotia mea ii dadea de mancare a muscat-o din senin, si dupa ce alti caini de pe langa blocul meu, carora diverse persoane, printre care si sotia mea, le dadeau de mancare periodic, au speriat-o asa de rau ca s-a intors la metrou sa ma astepte si a plans tot drumul ) nu ma face pe mine incult. Ma face doar responsabil, de siguranta mea( sa zicem, desi mie nu imi e frica si nu am patit-o vreodata nasol ) dar mai ales de siguranta celor de langa mine, care poate nu pot sa se apere. Sa califici un om ca lipsit de cultura, fara sa il cunosti, decat pe baza enuntarii unei solutii obiective la o problema care are mai multe rezolvari, unele subiective altele obiective, mi se pare o presupunere hazardata. Poate un pic mai incolo o sa imi spui ca sunt necivilizat din cauza ca am pus curse de soareci. Poate si din cauza ca am folosit spray de tantari ?? Extrapolarea cu cainele care imi musca copilul versus omul care imi injunghie copilul este cel putin neserioasa. Aleg sa inlatur cainii de langa bloc asa cum aleg sa nu las cabluri neizolate prin casa si sa nu ii permit copilului sa manance detergent. Astea sunt niste pericole impersonale, asupra carora o sa am o abordare la fel de impersonala: le inlatur. Daca o persoana imi face rau e cu totul altceva normal. La exemplul dat de tine probabil ca as trebui tinut cumva cu forta ( sa inteleg ca nu ai copii, poate ? ) recunosc. Dar pentru cazul respectiv legea spune unde se termina drepturile mele si unde incep drepturile ucigasului. Sa nu imi dai exemplu cu legile de protectie a animlelor de la noi, alea sunt facute sa induioseze babele.

    Iarasi, daca tu imi aduci mie carne otravita pentru ca asa ti s-a pus pata e o reactie emotionala. Ce legatura au cainii cu oamenii, inca o data? De unde paralela asta pana la urma ? Daca te simti egala cu animalele poate ar trebui sa incepi sa tinzi sa devii egala cu oamenii, pentru ca altfel s-ar putea ca alti oameni sa considere ca esti sub nivelul lor cu totul, nu doar prin prisma nivelului de cultura :) .

 25. Empatizez pe deplin cu textul d-lui Neamtu.
  Empatizez in aceeasi masura si cu solutiile d-lui Mariusdelaepicentru, pe care insa le consider doar ipoteza de lucru din motive evidente in Romania timpurilor prezente.
  Ce fac eu concret, tin oasele si alte resturi menajere echivalente la frigider si le arunc odata cu gunoiul „regular” avand grija sa nu ajunga la caini, descurajez astfel de lucruri in discutiile informale in care am partener de discutie, nu accept caini in perimetrul locatiei unde lucrez si mai ales ii injur, injur, injur la propriu pe toti pasionatii canini -in acest caz- care confunda spatiul public/ uman direct cu codru’.
  Si domnule Neamtu … dumneavoastra sunteti om credincios, in Ro religia [BOR] a devenit disciplina de studiu obligatorie, asa ca … vorbiti cu cine trebuie, si cine stie? … Succes!

 26. Găsiţi aici dinamica soluţiei finale în mai bine de 25 de ani, în Japonia. Cu verde sunt marcate valorile referitoare la cîini, iar cu portocaliu cele pentru pisici. Se poate observa decrementul datorat mai ales aplicării programelor de contracepţie la cîini. Valori actuale: anul trecut au fost ucişi cca 130.000 de cîini, majoritatea pui din producţia excedentară. Uciderea se face prin gazare.

  Sursa e un ONG din Osaka, ce-şi propune zero victime ale soluţiei finale. Situaţia în Osaka arată aşa. Desigur, obiectivul nu poate fi atins înafara cadrului legal. Oricum, e bine ca oamenii să tindă asimptotic către ceva nobil.

 27. Dupa cum am observat in ultima vreme, toata lumea crede ca are talent si ca are ceva de spus pe blog. Ce vedem pe strazile Bucurestiului (ca de altfel ce vedeti si pe strazile altor capitale europene, sau nu… mai jos decat noi sau mult mai sus) este reflectia noastra. Suntem niste necivilizati, niste brute, niste egoisti, nepasatori la ce se intampla in jurul nostru. Pornind de la politicieni (de ei nu mai zic) si pana la cetateanul de rand, in putere si cu capul pe umeri.
  De ce avem caini pe strazi? De ce se fura din banii alocati fondurilor pentru sterilizarea animalelor? Pentru ca suntem guvernati de niste hoti si niste oameni inimaginabil de cruzi. Am vazut filmulete in care omorau bieti caini cu bata in cap, sau mai stiu prin ce metode barbare. Daca atat ne duce mintea, ca natiune, atata facem… Nici nu vreau sa-mi imaginez bietele suflete, care nu au nicio vina, prin ce trec. La animale ma refer.
  Ar fi fost mult mai simplu, inca de acum cativa ani, sa fi fost aplicata STERILIZAREA, NU EUTANASIEREA. Dar,bineinteles, sterilizarea costa mai mult decat eutanasierea.
  Mi-e scarba de tara in care traim, de oamenii care o locuiesc (nu generalizez, dar majoritatea fac parte din aceeasi categorie de barbari) si tot ce pot sa sper in final e ca fiecare va plati pentru faptele sale. De fapt, mai bine zis, pentru cruzimile sale. Speranta moare ultima… Si raman doar cu mila pentru sutele de mii de animale chinuite, daca nu chiar mai multe.
  Asta am fost si vom ramane, o tara de barbari si de inculti care nu stiu decat sa se razbune pe niste suflete nevinovate. Pentru ce, nu stiu…

  • Draga Georgiana,

   Eu personal nu am o problema cu faptul ca se pot sau nu reproduce, ci cu faptul ca sunt latrat si alergat de potai. Sterilizate sau nu, tot le e foame si/sau se simt parte din haita. Daca vrei solutii umane, varianta ar fi sa fie adunati de pe strazi si tinuti in adaposturi. De preferat pe cheltuiala umanistilor.

   Chiar asa, cum ar fi ca primaria sa-i stranga de pe strazi pe TOTI, sa le faca adaposturi la TOTI, iar anul urmator sa trimita factura intretinerii/construirii de adaposturi fiecaruia dintre noi? Cred ca sustinatorii si umanistii s-ar mai imputina…

   Si uman ar fi ca pensionarii sa aiba pensii egale cu salariul minim pe economie, uman ar mai fi ca toata lumea sa se trateze la Viena etc. Dar… nu ne permitem.

 28. Cred ca numarul de comentarii va fi, ca de obicei, invers proportional cu actiunea. Fiecare cu dreptatea si adevarul sau, exceptandu-i desigur pe cei platiti sa contraatace (cazul individului „S”). Problema noastra, as zice tipic romaneasca, este ca ne plecam capul tot mai jos neintelegand ca sabia pana la urma taie si la firul ierbii. Solutia simpla si eficienta se aplica fara prea mult tam-tam, individual (pentru ca dusamnul pandeste si spioneaza, veti fi uimiti sa aflati ce repede pot afla autoritatile noastre atat de anemice altminteri daca ceva ameninta ordinea „lor” de drept). Cat despre justificari morale si de alta natura, hai sa fim seriosi, adica esti amenintat fizic tu si familia ta, cu copii mici, batrani (si nu din spusele cuiva, tu chiar traiesti asta!) si mai astepti dezbateri, discutii si argumente ca sa actionezi? Faceti fiecare ce trebuie si fara sa va laudati si rezultatele se vor vedea. Succes!

 29. Bottom line, dupa cum mi-a replicat cineva la un alt articol pe aceeasi tema, „ne” place sa traim cu caini vagabonzi pe strazi. Am pus in ghilimele „ne” pentruca eu nu ma regasesc acolo.
  Dar se pare ca majoritatii ii place asa. Eu personal ma oripilez cand vad trotuarele ‘asezonate’ zilnic cu rahati de caini, desigur calcati in picioare de trecatori si dusi pe talpile pantofilor si cizmelor in scarile de bloc si chiar in apartamentele lor.
  Chiar va place sa traiti in rahati, „domnilor” si „doamnelor” oraseni?

 30. Eu am facut plangere la ASPA (Asociatia pentru Supravegherea si Protectia Animalelor). Mi-au raspuns ca vor trimite o echipa care ii va culege din zona mea, ii va inspecta si ii va reteritorializa pe cei care nu sunt agresivi si nici bolnavi cronic. Exact asta s-a si intamplat, toti cainii au fost reteritorializati.

  Odata epuizata calea oficiala, de acum incolo voi actiona pe cont propriu, va fi razboiul meu de gherila. Primul pas este somarea persoanelor care ii hranesc sa le mute custile (da, le-au facut custi) undeva mai departe de blocul unde stau eu. Daca nu o fac, le voi strica custile si le voi arunca la gunoi. Si cu asta sper sa rezolv macar partial problema cu galagia infernala pe care o fac cainii. Sincer, nu ma cred in stare sa-i otravesc, n-as putea trai cu asta. Dar nici sa stau cu mainile in san nu pot. Oricum, ma bucur sa vad din comentarii cat mai multi oameni sanatosi la cap care nu suporta actuala stare de fapt.

  • suntem depasiti de situatie dragi colegi de suferinta. singura problema este cainele din fata blocului care urla. dar problema celui care-si baga in vena in fata blocului, sau problema celui care-ti baga mana in geanta, sau problema celui care te urmareste si te lasa fara bunul cel mai de pret – ce faceti in privinta acestui lucru.
   nu vad unul la stiri care sa apara ca a oprit un jaf, sau a salvat o fata de la viol, sau a despartit doi care se omorau .
   nu am vazut si nici nu voi vedea, caci suntem rai , nu mai stim sa zambim , sa aratam ca ne pasa. a avea suflet , este mult mai greu. de ce sa feresc cainele care este pe carosabil, sau de ce sa-i iau un pateu unui amarat – can dpot veni cu o solutie – sa-i impuscam , sa le distrugem adaporturile- si sa nu uitam – sa le dam otrava.

   oare ce putere divina va mai rabda pe pamantul asta – dragi colegi de suferinta?

   • Parca stirea e despre cainii vagabonzi, nu despre drogati, hoti si oameni saraci. Nu divaga de la subiect, e o tactica veche si obosita asta. O sa zambesc linistit cand n-o sa mai fie piciorus de catelus vagabontel in Bucuresti :)

 31. Pentru cineva care a scris mai sus ca, „calca in rahati pe strada” de la cainii maidanezi, lasa-ma sa iti spun ca majoritatea sunt lasati acolo de catre cei care au stapan. Pentru ca unii „stapani” nu se „apleaca” ei sa stranga ce las in urma.
  Si faptul ca am facut referire la politicieni si la nivelul de trai din Romania este pentru ca toate au legatura, in caz ca nu ti-ai dat seama. Sau probabil trebuia sa iti desenez. Tot ce merge rau in tara asta merge asa pentru ca cei care ne conduc fura, pentru ca nu fac nimic bine pentru OAMENI, dar pentru niste animale..
  Si iar ma repet, daca nivelul vostru de cultura (care… din cate am citit imi dau seama ca este foarte mic daca sunteti in stare sa o tineti cu otrava si alte chestii) asta este, si credeti ca s-ar scoate foarte multi bani de la „umanisti” daca ar fi construite adaposturi pentru toate animalele comunitare… ce pot sa mai zic…
  Aveti grija ce mancati de acum incolo. Sa nu gasiti si voi ceva „special” in mancare. Adica sa va dati seama pe patul de spital, cand sunteti pe moarte. Pentru ca, fara parere de rau, pe mine nu m-ar deranja absolut deloc sa dispara specimene ca voi din aceasta lume. Asa, incetu cu incetu, am ajunge sa fim numai „umanisti”, cum spunea cineva mai sus.
  Niste primitivi, comentarii de primitivi, argumente de primitivi. Si niste barbari. Veniti cu argumente ca romanii o duc rau. Cati dintre voi au dat de pomana unui cersetor de pe strada? Un batran, un copil, un olog? Iti spun eu sigur ca unu care se zbate pentru niste animale, gaseste sa dea si unui amarat. In schimb de astia ca voi, ma indoiesc.
  In final, sincerele mele ganduri: va urez exact ceea ce scrieti voi mai sus.

  • este bine de stiut ca la nivel de an 2011, intr-o tara democratica, loc civilizat numit Bucuresti , inca mai exista ideea de crima si dreptate fara lege. – mai vreau sa cred ca suntem ok –

   indifernt daca autoritaile nu fac nimic asta nu ne da dreptul sa ne facem singuri dreptate.
   nu putem gandi sa otravim animalele cu bucati de carne – pasaj care ma surprinde – .

   si eu as vrea ca problemele oamenilor fara casa, care nu sunt usa de biserica la capitol de infractiuni – sa se rezolve. insa nu vad aici pe nimeni care sa propuna ” chiar daca o fac doar pe site-uri de ganul ” acelasi gen de solutie.

   este crud ce zic, nu este uman – o sa zica altii – insa este o problema – o alta problema la care autoritaile inchid ochii. deci de ca sa nu fim uniti si sa dorim rezolvare prin propria vointa si lege.

   nu-mi doresc moartea nimanui, insa ignoranta de care dau unii dovada ma scarbeste , iar cel mai crud este ca acest lucru se mosteneste -se transmite genetic – si acele mici progenituri care au parinti de genul – pistol si otrava – vor fi niste oameni de viitor. oameni care vor accelera atunci cand in strada este cainele copilului tau , atunci cand pe strada vei trece tu cu cainele veniti de la plimbare si el nu va frana -caci natura umana cere evolutie – deci nu mai este de ajuns pistol si otrava –

   problema cainilor vagabonzi este a noastra a tuturor, au ajuns pe strazi tot din vina unora care gandesc asa; care pentru doar 5 minute au vrut un animal ( experienta placuta ) ca mai apoi sa il arunce la ” gunoi ” si unde mai bine decat pe strada, pe camp , sau din maisina.
   daca am avea si responsabilitati , nu numai drepturi, nu am fi o haita de animale civilizte care gasesc solutia ” sa-i impuscam , sa-i otravim „.

   dar , presupun ca multi citesc si asa cum este mai simplu , nu trec prin prisma propriilor ganduri acest lucru , ci efectul de turma este mai puternic – iar daca tata, mama, bunicul , vecinul , colegul de clasa – arunca o piatra – aruncam si noi .

   • Vorbe, vorbe, vorbe… Si cainii sunt tot pe strada, acolo unde nu au ce sa caute. Veniti si voi cu solutii, lasati textele astea lacrimogene ca nu-i omoara nimeni. Dar nici pe strada nu au ce sa caute, asta e clar. Eu cred ca o sa incep sa arunc cu pietre dupa ei, daca fac asta zilnic si Pavlov a avut dreptate, atunci poate pleaca in alt cartier unde stau oameni care nu fac nimic si-i lasa in pace. Oameni care se duc in tari straine si zic: ce frumos e acolo, nu sunt gunoaie, nu sunt caini vagabonzi. Dar cand se intorc in tara redevin niste ignoranti imbecili si tampi care nu fac nimic si asteapta sa le rezolve primaria/politia/presedintele pe toate.

    Numiti 3 capitale ale lumii civilizate unde sunt atatia caini vagabonzi pe strazi si in secunda urmatoare ma duc si-i bag in casa pe toti astia din parc de langa mine.

 32. O întrebare… oare când o să se oprească lumea … dar toată lumea să mai dea de mâncare câinilor vagabonzi prin patele blocurilor, căminelor de studenți sau a magazinelor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihail Neamtu
Mihail Neamtuhttp://FB/mihailgeorgeneamtu
Intelectual public și antreprenor român. Între 2012 și 2015, a fost președintele partidului Noua Republică. Doctor al Universității din Londra (2008). Ultima publicație: Credință și rațiune. Dialoguri, contradicții, împăcări, București, 2013.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro