Cutremur în asigurări! Șoc pe piața asigurărilor! Consecințe dezastruoase! Haos după falimentul Astra!
S-a împlinit o lună de când Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat epuizarea soluțiilor de salvare a societății Astra și a luat decizia de a-i retrage autorizația de funcționare, solicitând intrarea asigurătorului în procedura de faliment. Deși anticipată de mai multă vreme pe piață prin prisma derapajului accentuat al indicatorilor de prudențialitate, decizia ASF n-a scăpat de malaxorul alarmist al unor titluri clișeu care și-au depășit de mult limita de uzură din cauza exceselor de dozaj.
Fără îndoială, ieșirea de pe piață a uneia dintre cele mai vechi și mai mari societăți de asigurări este o veste tristă. Și pentru industrie, și pentru supraveghetori, și pentru consumatori. Cu atât mai mult cu cât piața nu s-a mai confruntat cu un eșec de asemenea proporții în epoca de după 1989. Însă de aici și până la haosul prevestit e cale mai lungă.
Cu siguranță că o asemenea decizie nu este niciodată ușor de luat, iar înclinarea balanței în favoarea unor considerente de natură subiectivă, în detrimentul respectării normelor și criteriilor stabilite prin lege, se poate dovedi seducătoare. Da, Astra devenise o societate mare, dar la fel de mare era și istoricul încălcării normelor, al forțării regulilor și, mai grav decât toate, al încălcării promisiunilor făcute clienților. Pentru că, așa cum se știe, asigurarea funcționează ca o promisiune: clientul achită o sumă de bani în avans, în schimbul promisiunii făcute de asigurător că în cazul producerii evenimentului asigurat pagubele vor fi acoperite conform contractului dintre părți. Ei bine, întreaga industrie vedea zi de zi cum comportamentul față de clienți al unei societăți ca Astra erodează din greutatea ”promisiunii”, contaminând și alți jucători, generând în piață distorsiuni și împiedicând acumularea acelei mase critice de încredere care să scoată asigurările din capcana rușinoasă a pragului de 1% din PIB.
Febra dereglementării piețelor financiare s-a stins de ani buni, după dușul înghețat din 2008. Mâna invizibilă a pieței se dovedise prea nesigură și capricioasă, gata să răstoarne brutal castelul din cărți de joc al încrederii în sistem. Spaima a fost atât de mare încât acum se poate manifesta un efect de pendul în direcția suprareglementării, însă nimic nu mai pare prea puțin pentru salvgardarea stabilității financiare și a credibilității.
Astra rămăsese prizoniera unei epoci a regulilor laxe, a politicilor haiducești de acumulare de cotă de piață. Modelul de bază: prețuri mici, la contrapartidă cu promisiuni neonorate sau onorate cu mari întârzieri și doar parțial, pariuri aventuroase că riscul asumat nu se va materializa. Probabil tocmai din această cauză ”șocul” anticipat după decizia ASF de a-i ridica autorizația a rămas mai mult în titlurile din on-line, pentru că altminteri o întârziere de câteva luni la plata daunelor devenise practică uzuală.
Este dificil de susținut că, de dragul prețurilor scăzute, un asigurător poate devia pentru o lungă perioadă de la standardele minime de lichiditate și solvabilitate concepute ca precondiție esențială a respectării promisiunilor făcute clienților. Indiferent cât de mare ar fi, și independent de originea capitalului. La fel cum este greu de susținut că trei auditori s-au înșelat.
Cazul Astra marchează un moment major de întărire a respectării regulilor fără de care nu se va putea construi niciodată o piață solidă, capabilă să aspire și dincolo de orizontul RCA.
Nu este un moment fast, dar nici declanșator de haos. Portofoliul de polițe a început deja să fie absorbit natural în urma expirării contractelor și a orientării clienților spre alți asigurători. Noul Fond de Garantare a Asiguraților (FGA), ca pilon central al sistemului de gestionare a eșuării unui asigurător, a preluat toate dosarele de daună și pune la punct o infrastructură de constatare a daunelor și instrumentare a dosarelor noi. Procesul judiciar legat de pronunțarea falimentului, care condiționează începerea plăților, avansează în ritmul său, însă fondurile necesare sunt deja disponibile, iar răgazul astfel obținut creează premisele unei procesări cât mai eficiente a dosarelor în momentul în care FGA își va putea exercita de deplin rolul.
Piața poate absorbi acest moment și are de învățat din el pentru a deveni mai conștientă de greutatea noilor reguli de supraveghere a businessului de asigurări care vor intra în vigoare de anul viitor. Pentru a reface încrederea clienților în promisiune.
Domnul Voican, multumim pentru articol. Am inteles, acum este totul roz in piata asigurarilor si dumneavoastra, adica ASF, vrea sa transmita asta clientilor agitati.
Inainte sa ne aruncati praf din asta in ochi, cred ca ASF ar trebui sa raspunda mai intai la intrebari de genul:
– de ce a lasat si de ce lasa ASF marile firme de asigurari sa manipuleze documentele financiare? de ce lasa inclusiv multinationalele?
– sunt firme care in ultimii ani au raportat in situatiile financiare pierderi anuale mai mari de 40% din PBS? Sunt. Si nu crede ASF ca la astfel de firme ar fi trebuit sa vedem imediat sute de mascati cum ridica documente??? De ce inchide ASF ochii? Pentru ca mizeriile sunt acoperite de forte politice?
– ASF stie ca exista firme de asigurari foarte mari care nu platesc clientilor de RCA daunele la timp pentru ca respectivele firme de asigurari nu au lichiditati suficiente. Deci, ASF stie ca firmele isi manipuleaza indicatorii de solvabilitate si ca isi bat in mod organizat joc de mii de clienti dar nu face nimic. De ce tolerati bataia asta de joc?
– de ce lasa ASF firme mari de asigurari sa fie conduse de indivizi neavizati? Tot felul de infractori dubiosi gestioneaza active de sute de milioane de euro din functia de CEO de firma de asigurari, ei nu sunt niciodata avizati, iar dupa ce fac tot felul de contracte si mutari de bani dispar in ceata. De ce tolereaza ASF aceasta mizerie?
– O mare mare firma de asigurari si-a instrainat sediul principal in valoare de multe milioane de euro printro tranzactie specifica de crima organizata. Vrei sa imi spuneti ca ASF nu este in stare sa vada cand in bilantul unui astfel de jucator se face o astfel de operatiune? Sau de fapt inchideti ochii?
Ar fi multe intrebari. Dar reprezentati una dintre cele mai infecte institutii din tara asta si nu mai are niciu rost sa le adresez.
Barfe la coltul blocului si promisiuni de viitor.. „piata poate absorbi” (ca e mare.. faci medii si da bine cat timp nu esti tu ala afectat), dar institutia care controleaza piata va reusi oare sa castige increderea celor pe care ar fi trebuit sa-i protejeze? are macar un plan in directia asta?..
Despre cum ASF-ul nu a văzut nimic în neregulă ani în șir la Astra, pentru ca dom’ patron Adamescu avea conexiuni politice extrainalte, nimic,nimic? O să vadă DNA, deși io presupun că au deja un dosar foarte consistent.
Emil, nu este vorba numai de Astra. Sunt infractiuni foarte grave, de mare amploare si in firmele de asigurari cu actionari straini. In marile firme straine. Toata lumea din piata asigurarilor stie ca situatiile financiare sunt manipulate grosolan. Iar ASF, ministerul de finante, politia, toata lumea inchide ochii. Acele situatii financiare sunt auditate de marii auditori internationali. Si ei acopera in mod organizat infractiunile. Iar autoritatile stiu foarte bine dar nu fac nimic. Uite aici ce scrie dl Voican, „vocea” ASF:
„La fel cum este greu de susținut că trei auditori s-au înșelat.”
Deci, ASF stie ca in marile infractiuni din piata financiara din Romania sunt implicate si marile firme multinationale de audit. Dar nimeni nu face nimic. Si nimeni nu o sa faca nimic atat timp cat o sa fie la conducerea ASF oameni ca negritotiu. Adica ce a dat comunismul mai…
1. FGA nu raspunde la telefoanele afisate,pentru a se incepe procedura de recuperare a pagubei ;
2. FGA in 30 zile nu a raspuns ascrisorilor recomandate prin care se solicitau inceperea procedurior ;
3. Nimeni nu mai doreste repararea masinilor, decat daca pagubitul sau cel ce accidenteaza pune banii pe masa ;
4. Oricum procedurile erau lungi, dar prin tacere, neraspunderea la telefon, … totul devine inacceptabil.
Statul roman m-a obligat si ne-a obligat la asigurari obligatorii. „Lungirea” termeneului de indeplinire a serviciilor (in cel mai bun caz), sau neonorarea serviciilor este ceea ce am platit ?
Stiu musiu Voican cum e cu absorbtia pietii? Umbla saracul cu masina neasigurata, face accident apoi se intelege cu colegul de accident sa declare peste 3-4 zile si merge urgent sa faca RCA. De ce functioneaza frecvent ilegalitatea asta ? Pentru ca victima ramane cu masina stricata daca actioneaza conform legii.
„Astra rămăsese prizoniera unei epoci a regulilor laxe, a politicilor haiducești de acumulare de cotă de piață”. Nu cred ca regulile laxe erau problema ci faptul ca Astra, ca si alte societati, ca sa fim cinstiti, nu respecta deloc regulile, asa cum erau ele. Iar cei de la CSA si, ulterior, ASF au inchis ochii din interes sau din nepasare.
Articolul are ca scop sa minimalizeze tranzactiile extrem de dubioase ale unui cunoscut finantator al propagandei basiste – Adamescu. Nice try, dar nu tine :)
o remarca (care probabil v a scapat) : asigurarile nu sint facultative ci obligatorii ! asadar nu vorbim de creativitate aici ci de spoliere ! a propos, asa se numeste cetateanul fortat sa cumpere polita de asigurare, consumator ? iar orice escrocherie care nu aduce nici un fel de plusvaloare se numeste industrie ? FIRE, e tot ce a mai ramas din capitalism si economia liberala ? triada finante – banci / asigurari / vinzari case si terenuri a devenit Sfinta Treime a Romaniei de azi ? in afara de banci / bancomate, loterii / jocuri de noroc si tejghelele care ti indeasa pe git „asigurari” la fiecare parter de bloc si colt de strada, unde s industriile adevarate ? macar cele care produc cuie si pingele (daca fabricile de avioane si tractoare au fost vindute la fier vechi)
Cine a mai pomenit ca tu asigurator, tot tu sa si evaluezi daunele?!! Se vede de la o posta escrocheria!
Cand s-a pus problema sa se infiinteze un corp independent de experti romani a luat foc si ASF si firmele de asigurari, mai ales cele straine, ca vezi doamne ele pleaca din piata daca se va intampla asa ceva. De ce sa plece? Ca nu le convin experti independenti romani? Pai cum sa dea asiguratorul solutia constructiva corecta, cand el este interesat sa-i iasa dauna cat mai mica la plata? Cum sa dea sasiul la inlocuit ( piesa de rezistenta), cand acesta poate fi carpit?
Prea ne credeti prosti pe toti.
ASF – nesubordonata Ministerului de Finante. DE CE?
Ca sa va hraniti singuri, cu mainile pana la umar, din cota parte incasata de la asiguratori si sa va dati salarii nesimtite, pentru care inchideti ochii la toate escrocheriile din piata! Pentru ca asigurarile nu mai sunt ceea ce trebuiau sa fie. Au ramas doar la stadiul de „alba – neagra”. Cand ridici paharul, ce sa vezi, dedesubt nu mai e nimic! Pai nici n-a fost. Jocul e perdant de la bun inceput pentru toti asiguratii.
De unde si gaselnita cu falimentul? Ca sa amanati cat de mult posibil platile, fiindca altfel vi se goleste Fondul de Garantare si trebuie sa bagati iar aspiratorul in piata ca sa sugeti bani din buzunarele oamenilor si va e frica sa nu ia piata foc!
Pentru niste mii de euro leafa pe luna merita sa-ti bagi pielea in saramura, ca sa scrii niste articole cu care sa aburiti lumea! Nu vedeti ca nu mai tine? De supravegheat nu supravegheati, de aburit nu puteti. In concluzie va luati leafa degeaba!
CE MI-E ASTRA, CE MI-E ASF?!