marți, martie 19, 2024

Haosul de vineri seară de la Spitalul „Foișor” din Capitală

Cei care, asemenea mie, au fost contemporani cu catastrofalul cutremur din martie 1977, își amintesc, cred, că principala grijă a lui Nicolae Ceaușescu și a Elenei a fost aceea de a demonstra încă o dată omnipotența familiei prezidențiale. Însoțit de reporterii feluritelor mijloace de (dez)informare în masă, Nicolae Ceaușescu își punea în fiecare zi o șapcă nouă, bătea Bucureștiul în ruine și dădea indicații prețioase. El și nu salvatorii, indiferent că era vorba despre militari în termeni ori  despre cascadori de la Studioul cinematografic București, el și Elena Ceaușescu, îmbrăcată sfidător, într-o blană luxoasă, trebuiau să fie înfățișați drept eroii acelor zile. Care, odată trecute, se impunea să fie uitate cât mai iute.

Așa se face că din înalt ordin au fost îndepărtate în regim de maximă urgență ceea ce se putea înlătură din urmele seismului, iar mai pe urmă au fost oprite orice fel de lucrări de consolidare. Ceaușescu voia să se revină cât mai curând la normalitate. O revenire socotită încă un indiciu al superiorității societății socialiste. Care rezolvă totul într-o clipită. Revine la sărbătoarea continuă. De altminteri, la doar două-trei luni după Cutremur, s-a încropit la București un festival internațional de muzică ușoară la care a fost invitată să ia parte până și „transfuga”Denise Constantinescu, totul fiind prezentat de presa comunistă drept rezultatul eficienței măsurilor de înlăturare a efectelor cutremurului luate la indicația și sub directa coordonare a Geniului Carpaților Ce mai ? România își revenise. Desigur, numai pe hărtie și în reportajele presei comuniste, controlate la sânge.

În iunie 2021 ar urma să aibă loc la București vreo trei sau patru meciuri din ceea ce ar fi trebuit să fie Campionatul UE 2020. UEFA a lăsat la latitudinea țărilor- gazdă să stabilească gradul de umplere al stadioanelor în funcție de ceea ce ele însele apreciază a fi evoluția situației sanitare și capacitățile proprii de organizare. Și așa cum s-a întâmplat în septembrie și în decembrie 2020, atunci când trebuiau să aibă loc alegeri, autoritățile române au anunțat că și în preajma acestui eveniment lucrurile vor sta bine. Premierul Florin Vasile Cîțu a comunicat cu surle și trâmbițe formarea unui Comitet interministerial  al cărui rost ar fi acela de a pregăti începutul intrării României în starea de normalitate. Care se va petrece –iarăși coincidență!- cu începere din data de 1 iunie. Doar cu câteva zile înainte de începerea meciurilor.

Desigur, și alte țări au anunțat că se impune stabilirea unui orizont de timp în care s-ar putea spera că lucrurile vor începe, în fine, să intre în normalitate. Dar și că înainte ca cetățenilor lor să le fie bine, urmează două sau trei săptămâni de sacrificii. De confinement sau de lockdown. Din tot felul de motive, de la cele de ordin economic la încercarea disperată de a mai atenua câte ceva din nemulțumirile și starea de nervozitate și de epuizare a populației pe care știu să le exploteze un partid naționalist cum este AUR sau unele căpetenii ale BOR, autoritățile de la București au sărit peste o astfel de etapă. Au înăsprit, pentru o vreme, restricțiile, însă nu au știut să le explice și să le motiveze.

Numai că exact în această perioadă în care atât Administrația Prezidențială cât și  guvernul trei în unul condus de dl. Cîțu practică un primejdios joc de-a alba neagra, se înregistrează o creștere primejdioasă a infectărilor cu Sars-Cov-2. Spitalele și personalul medical nu mai fac față, secțiile de ATI sunt supraaglomerate, se caută la repezeală soluții. Se recurge la improvizații. La încropeli precum aceea care a generat inadmisibilul scandal de la Spitalul Foișor din Capitală, Declanșat vineri, 9 aprilie, după ora 19.

Iată pe scurt filmul evenimentelor.  Dl. Raed Arafat, șeful DSU,  a emis, în dimineața zilei de vineri,  un ordin prin care respectiva unitate a fost transformată în spital Covid. Ordinul a fost contrasemnat, pesemne după o lectură superficială, de ministrul Sănătății, tot mai dezamăgitorul și mai inconștientul domn Vlad Voiculescu. După asta, dl. Voiculescu a plecat liniștit în week-end. Nu de alta, dar Spitalul nu este în subordinea Ministerului, ci ține de Primăria Capitalei. Adică de dl. Nicușor Dan. Care uite-l, nu e! A fost nevăzut, necunoscut vineri seara la locul faptei.  Managerul Spitalului a refuzat ore bune să  pună respectivul ordin în practică gândindu-se, pesemne, la soarta pacienților proaspăt operați care ar urma să fie supuși unor noi traume, să fie evacuați, trimiși acasă, deși nu sunt vindecați și au nevoie pe mai departe de asistență medicală. Până la urmă managerul de la Foișor a fost silit să capituleze, iar evacuarea a început și s-a consumat haotic cu începere de la ora 20.  Managerul a semnat actele doar la ora 19. Adică cu foarte puține vreme înainte de căderea nopții. Unii spun că ar fi avut un interes să se provoace zarvă fiind parte din fosta echipă a Gabrielei Firea. Sau dintre simpatizanții acesteia. Sigur e că aparținatorii au fost chemați în mare grabă, unii au trebuit să vină din județe limitrofe și să se descurce care cum au putut fiecare. Firește, și-au făcut pe acolo apariția și protestari de profesie ori care lucrează în regim de plata cu ora.

Prezent în studioul Digi 24, acolo unde venise spre a înștiința națiunea în privința noilor succese pe frontul vaccinării, succese care trebuie să corespundă cifrelor de plan expuse cu numai câteva ore înainte de premierul Cîțu, secretarul de Stat Andrei Baciu a îngăimat scuzele de circumstanță. Ceea ce e sigur e că protejatul d-lui Bușoi nu mai era chiar în apele sale. Nu mai avea vorbele la el, de abia aștepta să scape de întrebările d-lui Claudiu Pândaru. Care și el schimbase foaia. Nu mai era jurnalistul cuminte care îi ridica frumos la plasă Pe urmă, dl. Baciu a plecat frumușel acasă și a refuzat să răspundă apelurilor telefonice venite din partea presei. Pasămite, trebuie să se culce devreme ca să nu afecteze impresia artistică, singura lui competență în ierarhia tot mai stufoasă din Ministerul Sănătății. Într-un târziu, secretarul de Stat din Ministerul de Interne și șeful DSU, dl. Raed Arafat, și-a motivat decizia. Cireașa de pe tort a fost însă pusă de dl. Vlad Voiculescu care, în cel mai pur, mai scandalos limbaj de lemn, a calificat incidentul drept regretabil. Nici urmă de empatie, nici un semn că respectivul ar fi unul și același care a câștigat de partea lui o țară întreagă cu Magic Camp. Nu, dl. Vlad Voiculescu este total diferit față de omul care a evoluat în chip de actor în filmul # colectiv și care așteaptă acum să fie încununat cu premiul Oscar. În loc să-și vadă de ceea ce îi cere să facă fișa postului. Sau dacă nu, să-și dea demisia.

De fapt, tot ceea ce s-a petrecut la Spitalul Foișor vineri seară nu a făcut decât să devoaleze cât de incapabile sunt autoritățile române atunci când se află în situația de  a soluționa o situație dificilă. Sunt prea mulți centri de decizie, prea multe orgolii, nimeni nu își asumă nici cea mai mică urmă de răspundere, fiecare susține că el are dreptate, orice șef sau șefuleț acționează de parcă s-ar afla pe tarlaua proprie. Totul se politizează, iar politizarea nu ține seama de cetățean. Dl. Arafat, dl. Voiculescu, dl. Andrei Baciu vor să scape fiecare cât mai ieftin și să-și păstreze pe mai departe posturile. La fel cum vrea și premierul Florin Vasile Cîțu. Care de câtăva vreme a început să se comporte de parcă ar fi un mic Ceaușescu. Aflat în faza în care contractează iresponsabil împrumuturi, fără să ne spună ce face cu banii.

Concluzia faptelor consumate vineri seară? Doamne, păzește țara de un cutremur, fă astfel încât el să nu se producă în vremea în care genul acesta de incapabili se află la butoane!Nu de alta, dar nu mai avem nici militari în termeni, nici cascadorii de la Studioul Cinematografic București!

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

  1. Foarte buna analiza comparativa. Coalitia 3 in 1 au o mare foame de putere, functii si bani. Acestia au stat ceva timp la usa guvernarii si acum nici nu le mai pasa de prostiile care le fac. Multi romani si au pus speranta ca cei alesi acum vor face mai bine lucrurile. Dar dezamagirea va fi si mai mare iar cei precum AUR vor castiga multi si noi adepti. Dintre atatea comisii create de noul guvern nu am vazut una care sa evalueze legile tarii pe domenii sa aduca imbunatatiri si sa taie toate cele cu dedicatie, cele proaste si confuze, sa tina cont si de observatiile cetatenilor. Bun, nu exista dorinta si vointa de a schimba Constitutia dar macar sa avem legi mai bune.

  2. Fiecare vede altceva sau cum am ajuns cu totii martorii neputintei ? Artificii peste artificii , fake-uri peste fake-uri , unele sustinute mediatic de mai mare dragul sa le constati hilarul spuselor . Toata lumea trage la greu de jugul politicii romanesti , facind vocalize mai ceva ca neuitatul Pavarotti , Zicala – brinza buna in burduf de ciine- ne umple inimile de atita neputiinta . Batem pasul pe loc , mai ceva ca neuitatii calusari ce ne mingiau zilele cu dansul lor parca cu multa vreme in urma . Suntem oare blestemati sa nu putem trece si noi in lumea civilizata ? Unde dai si unde crapa este recentul modului nostru de a ne face bine . Minati in lupta , de biciul nevazut al stapinului , cum prindem vreo ocazie cum dam din gura mai ceva ca celebra melita sau ca si o moara hodorigita -aceea ramasa ,stinghera in bataia vintului, undeva la marginea satului .Ne certam pe nu stiu ce , ba ca este o facatura , ba ca minciuna are picioare de lut , ba ca nu stiu ce zise vreun invatat al vremurilor si noi o luaram de buna , ba ca guvernul nu stiu ce face , ba ca banii sunt prea multi , ba ca sa sunt prea putini , naiba sa ne mai intelega .Demisia este laitmotivul vremurilor , orisicare minuscula gafa nu poate fi iertata , bilbiielile ce se vad mai peste tot in lume , la noi capata acute atit de grave . Ce daca se mai face si mult bine , ce daca o multime de legi au fost aduse in fata noastra . Nimeni nu citeste nimic , nici tu decizii guvernamentale , nici tu legi sau hotariri adoptate de parlament , nici rugaminti exprimate – mereu si mereu ,de catre alesul neamului fiecare doar casca gura mai ceva ca la iarmaroc . Cui ii pasa ? Mai interesant este sa fii mintit uneori pe jumatate , de media ,decit sa citesti doar faptele concrete ce iti arata adevarul . Totul se rezuma la simple constatari aratate parca cu bucurie . Ba ca unui cam chel , ba ca altui cam prostut , ba ca nu are nasul lung , ba ca are vocea slaba sau seamana cu cineva – vezi doamne stim noi cu cine – ba ca-i slab de inger , ba ca-i mincinos ba ca-i una , ba ca-i alta si tot asa o tinem de dimineata pina seara bucurosi fiind de nefericirea altora . Pacala si Tindala ar tine usor prima pagina a ziarelor si a emisiunilor de la TV, dar cum tot romanul s-a nascut poet nu pot, in final, decit sa va zic vorbele celui nepereche :
    Privitor ca la teatru
    Tu în lume să te-nchipui:
    Joace unul şi pe patru,
    Totuşi tu ghici-vei chipu-i,
    Şi de plânge, de se ceartă,
    Tu în colţ petreci în tine
    Şi-nţelegi din a lor artă
    Ce e rău şi ce e bine.

  3. De la ora 21.30 sau cat o fi fost , cand cu seismul de la 4 martie 1977 si până a doua zi
    cand perechea Ceausescu a revenit in Ro din turneul lor african , toate autoritatile au ramas
    in expectativă. Nimeni nu si-a asumat rolul de coordonare – conducere a operatiunilor
    de salvare pentru că se temeau ca turbatul s-ar putea simti săpat.
    ”Parcă venise tata !” s-a grabit Păunescu cu incă o limbă catifelată sa sfintească
    revenirea Familiei intr-un cearsaf de vreo 50 de strofe pe pagina intai
    a Flăcării.
    Totusi modul in care s-au miscat lucrurile DUPĂ revenirea Ceausestilor
    nu ofera cele mai expresive argumente pentru condamnarea năravurilor comuniste.
    ”Avantajul ” unui regim autoritar s-a vazut clar si in abordarea pandemiei de catre China,
    dar si in modul in care, in 1977 , in decurs de cateva saptamani Bucurestiul a fost curatat de
    moloz si s-a incercat imbunatatilrea aspectului stradal. Nu e chiar exacta nici afirmatia ca
    nu s-ar fi pus in practica ceva ”măsuri” anti-seismice. Blocurile de beton cu ziduri despartitoare
    din BCA atunci s-au introdus .
    Nu că as fi nosalgic – dar e greu de crezut că pe vremea lui Ceausescu
    o intamplare precum aceea de la Foisor ar fost urmată de ”dezbateri in Coalitie” ,
    iar nu de un proces penal SUMAR.
    PS. Premiul OSCAR se atribuie peste o saptamană. Dacă de asta depinde supravietuirea
    politica a FIGURANTULUI de la Sanatate ar trebui tinut seama că aseara s-a dat Premiul britanic BAFTA . Desi ”Collective” era nominalizat si acolo – nu a fost cazul. Remaniati-l pe nechemat !
    PS2. Blănurile nesimțite ale Coanei Leana au avut un minunat moment de eclipsă. După
    Revolta de la Brasov , cei doi s-au dus imediat la o actiune de PR – intalnire cu clasa muncitoare .
    Intrucat Canalul Dunare Marea Neagra fusese deja inaugurat , cineva (probabil vreo
    Turcanu sau vreo Gorghiu a acelor timpuri) a venit cu ideea sa se inaugureze si
    o derivație a Canalului care ajungea la Năvodari.
    Popor cat cuprinde, NIculae cu șapca de care ziceti si cu canadiana
    urâtă din foaie de cort cu 6 buzunare iar Leana in textile si pe cap cu
    O BASMA gen Filatura Romaneasca de Bumbac.
    Ii era frică scarbei ! Am fost foarte fericit de acest detaliu.

  4. Criticati autoritatile acum cat mai puteti, ca daca vine AUR sau Dragnea v2 nici de criticat n-o sa mai puteti.

    Articol informativ, dar am un comentariu. Autoritatile au fix atata interes in asumarea raspunderii pe cat interes au cetatenii in a descurca itele complicate ale administratiei publice si a deslusi rolul fiecareia. Cand aud vorbindu-se global de „autoritati”, eu inteleg aceeasi lipsa de interes si raspundere ca cea acuzata. Adica, de ce ar avea vreuna din aceste autoritati un epsilon in plus performanta si responsabilitate, atata timp cat nu e nimeni sa o deosebeasca de celelalte? As prefera mai degraba un articol care sa faca lumina in ceea ce priveste raspunderea juridica fiecarei autoritati din cele mentionate.

    • „As prefera mai degraba un articol care sa faca lumina in ceea ce priveste raspunderea juridica fiecarei autoritati din cele mentionate.”
      +1
      Sa includa si nota de plata a platitorului de taxe vs. „nota de plata”(in ani de brutarie) pe persoana fizica (politicieni cu functii in „autoritati” si subalternii raspunzatori/relevanti).

  5. „Nici urmă de empatie”.. in articol pentru cei 3 bolnavi care au murit in acea noapte in ambulante, asteptand un pat ATI.

    Despre managerul spitalului, nimic. Despre faptul ca tot circul a fost organizat, latrinele tv invitate, protestatorii profesionisti chemati, nimic. Dar se insista pe „tot mai dezamăgitorul și mai inconștientul domn Vlad Voiculescu”. Bietul Vlad Voiculescu, singurul are nu are nici o vina in toata povestea asta, pare sa fie tinta principala a USL in ultima vreme, inclusiv a domnului Morariu. Poate 100 de SMS-uri de pe un numar necunoscut il vor face sa-si dea demisia?…

    • Cum adica nu are nici o vina? Sa iesi sa spui ca un spital public nu este sub autoritatea functionala a ministerului sanatatii, asta cum se numeste? Va spun eu cum se numeste : asta se numeste nestiinta si incompetenta. Nemaipunand la socoteala faptul ca publicul asteapta o reforma a sistemului care nu vine si nici nu va veni pentru ca „tot mai dezamăgitorul și mai inconștientul domn Vlad Voiculescu” nu are viziune politica ci viziune de ONG-ist, adica sa fie bine ca sa nu fie rau. Da, demisia D-lui Voiculescu ar fi binevenita. Si înlocuit cu o persoana competenta.

      • Matrozul nr 1 al României a mutat o mulțime de spitale de la Ministerul Sănătății la consiliile locale ca sa degreveze bugetul statului de aceste cheltuieli. Mai mult a desființat multe spitale din orașele mici. Au trecut ~10 ani si nici nu guvern nu face vreun efort sa rezolve problema, pur si simplu le convine aruncarea pisicii moarte in curtea altora.

  6. Ati avut dreptate sa-mi stergeti opinia: „Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, rămâne în funcție, iar Coaliția de guvernare merge mai departe, a afirmat liderul USR, Dan Barna”.
    Asa ca retrag cele spuse: nu sint nici prosti, nici aroganti.

    • Hahahahaha! Noroc ca face Drula strazi si autostrazi ca sa poata merge coalitia pe ele confortabil. Mai departe oare ce o fi? Ca eu încep sa-mi fac o imagine cam proasta despre locul asta „mai departe”!

  7. Marea problema de vineri seara a fost pur organizatorica. Sigur ca este nevoie de paturi suplimentare la ATI din cauza cresteri ingrijoratoare a cazurilor grave de COVID 19. Nu comentez daca Spitalul Foisor trebuia pus sau nu in prima line caci nu lucrez in domeniul medical si nu am argumente nisi pro, nici contra. Dar era asa de greu ca evacuarea sa se faca incepand de sambata dimineata? Strada respectiva trebuia blocata de jandarmerie, astfel ca nici un manifestant sa nu fie la poarta spitalului. Apoi bolnavii trebuiau sa fie scosi, unul cate unul cu salvarea, nu cu taxiuri si masini personale, cu exceptia celor care oricum se externau sambata si veneau apartinatorii sa ii ia cu mijloace proprii. Dura cateva ore o astfel de evacuare, in ordine si siguranta pentru bolnavi. Ce cautau, asa zisii manifestanti fara masca, sa se apropie de bolnavi proaspat operati, sa le sufle virusii in fata si sa filmeze picioare si maini proaspat operate? Oare nu isi inchipuia nimeni ca va urma un astfel de circ? Si atunci de ce acest circ nu a fost evitat, printr-o evacuare disciplinata si facuta ca la carte?

  8. Circul s-a datorat faptului ca suntem obisnuiti sa lucram pe ultima suta de metri si pe ideea lasa ca merge si asa. Porneste din educatia din scoala si familie. Nu stim sa lucram metodic si cu grija. Si malpraxisurile au aceiasi cauza, pacienti consultati superficial. Existau si alte solutii decat Spitalul Foisor, dar au fost platite polite catre conducerea de acolo. Noi nu stim sa lucram in echipa, ne simtim grozav cand dam la gioale si tragem scaunul altora.

  9. In realitate, nu este niciun haos… Un baronel PSD a refuzat ca spitalul sa devina unul pentru tratarea COVID. Au mai fost cateva zeci de manageri pesediști in tara la fel ca dansul.

    Ar trebui demis urgent! Simplu! Nu-i niciun haos.

  10. Nu este voeba de un baron sau altul ca si PNL are destui. Problema este data de specializarea stricta a acestui spital. Nu aveau de fapt nevoie decat de medicii si asistentele de aici, trecute de la oase, la covid. La fel, de ce nu au devenit spitale Covid cele ale SRI,MAI, MAN din Capitala si din toata tara?! Sa reduca relaxarile de tot felul si mai multe spitale de campanie si sa readuca in tara cadrele medicale plecate. Acest lucru trebuia facut, indiferent de culoarea politica.

  11. Ce hal de oligofrenie trebuie sa ai sa pretinzi evacuarea pacientilor in mai putin de 24 ore? Ne ameninta de cateva saptamani ca tot creste numarul de cazuri (desi el scade !) si s-au trezit brusc ca fix atunci au nevoie de locurile alea.
    Heirupismul asta dovedeste inca o data ca cei care semneaza si contrasemneaza niste acte relativ legale si nu neaparat aplicabile nu inteleg un proces terapeutic care se desfasoara intr-un spital de cronici. E o birocratie imbecila in spatele fiecarei externari/fiecarui transfer.
    Si mai halucinant e numarul de indivizi aparent neidioti care le iau apararea decidentilor. La ce sa ne asteptam pentru saptamanile viitoare? Copii nascuti prin cezariana pe trotuare? Ca si astia sunt de vina ca nu poarta masca intrauterin…
    Nu exista scuze pentru circul facut. Si principala vina e a „comandantilor”, „sefilor” si „sefutilor” care nu au fost informati de lingaii lor cu grad moderat de cretinism ca nu mai e comunism si nu poti sa justifici sacrificarea unui om cu potentiala salvare a altuia.
    Insa problema majora sunt analfabetii functionali care o tot dau inainte ca doar asa se poate face treaba: nerespectand legea, ignorand protocoalele si recomandarile internationale si, bineinteles, dand vina pe altii.
    Ca e si vina mea ca a crescut numarul de teste pcr-pozitive, desi nu m-am imbolnavit niciodata si nu prea ies din casa, nu vorbesc cu lumea fara masca, nu stau in spatii inchise straine mult timp samd. Probabil din vina mea au fost evacuati si aia din foisor. N-am fost niciodata pe-acolo, de ortoped n-am avut nevoie niciodata, ultima data am fost la 500 metri distanta acum 2 ani, dar sigur am facut eu ceva gresit si e si vina mea.

    Asta ni s-a spus de la inceput: e vina voastra, in nici un caz a noastra!

  12. Domnule Constantin, chiar credeti ca nu vedem adevarul, si tot ii dati inainte cu schimbarea?! Chiar sunteti greu de minte sa pricepeti ca managerul de la Foisor a avut si acceptul medicilor de acolo sa refuze! Veti vedea in curand ca 1/3 din cadrele medicale, in special medici vor pleca in alte zari! Ati ramas tributar regimului ceausist, cand se dadea un ordin toata lumea statea drepti?!! Ce au pazit guvernantii un an de zile, cand se stia ca pandemia va avea inca 1-2 valuri?!

    • @Agora _ „Chiar sunteti greu de minte…!”

      Trecând peste lipsa de eleganță a comentariului dumneavoastră, sunt nevoit să relev faptul că în principiu sunt de acord cu ceea ce spuneți.

      Medicii ortopezi de la Foișor se văd puși în situația de a nu mai putea primi venituri necuvenite (din șpagă, carevasăzică) odată cu transformările din spital, pe care de altfel le considerați, ca și mine, necesare.

      Scrieți „Sa reduca relaxarile de tot felul si mai multe spitale de campanie si sa readuca in tara cadrele medicale plecate.”

      …Păi, nu strigă din toți bojocii cei două sute de zurbagii antivacciniști și împotriva măsurilor de protecție sanitară din România că ar trebui „sporite relaxarile de tot felul”?!? Vă contraziceți astfel tovarășii de „jos guvernul!”

      Și, cum ar trebui readuși medicii în țară? Cu forța?… Ar fi o posibilitate să-i obligăm să rămână în țară după terminarea studiilor? Dacă au studiat la Iași, nu mai au voie să lucreze la Cluj, bunăoară? Șamd.

  13. Cu regret, adevarul supara, dar sa va aduceti aminte ce pline erau statiunile de iarna, marile magazine, inceperea integrala a scolii, ce activitati de control au facut firmele prin casele oamenilor-apa, gaze, etc. Toate au condus la cresterea cazurilor de imbolnaviri. Spaga medicala se practica peste tot, la unii mai decenta, la altii fara limite. Beuran, Burnei si altii au avut si procese. Revenirea in tara a cadrelor medicale se poate face prin concursuri si in cariera corecte, nu pe pile, cunostinte si relatii, salarizare si sporuri dupa merit. Pastrarea in pandemie a unor sectii ori spitale cardio -vasculare, oncologice, ar permite un tratament adecvat in pandemie. Multi au murit din lipsa de medici si tratament Au creat spitale modulare covid la Letcani, Pipera, Letea dar nici unul nu merge. Iar tirurile spital din Turcia sunt slabe calitativ dar s-au platit bani multi. Banii meritau alocati in aceste spitale. modulare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro