marți, iunie 25, 2024

Hidroelectrica: șmenuri, prostie, și ce mai e de făcut acum

Odată cu decizia definitivă a Curții de Apel București, speranțele multor luptători contra băieților deștepți s-au cam dezumflat. Și mai avem de așteptat să se termine încă două alte procese, unul contra deschiderii insolvenței de la bun început, celălalt privind contestații la tabelul creditorilor, adică băieții deștepți vor și reactivarea vechilor contracte, ba mai cer și despăgubiri.

Ca o paranteză, e foarte probabil ca Hidroelectrica sa piardă și aceste procese. Întâi, Hidroelectrica era solvabilă: făcuse un pic de profit în 2011, și orice bancă i-ar fi dat bani în 2012 dacă Hidroelectrica avea o criză temporară de lichidități din cauza secetei. Apoi, insolvența a fost făcută, chipurile, ca să se rezilieze contractele cu băieții deștepți – adică o șmecherie a funcționarilor din spatele lui Hidroelectrica pusă la cale ca să-i tragă pe sfoară partenerii comerciali, nu? Lovitura de teatru cu insolvența, care acum ni se întoarce în freză, a costat mult în 2012: deteriorarea rating-ului altor companii de stat (ex. Transelectrica); băncile creditoare au fost nevoite să-și facă provizioane pentru toate creditele date lui Hidroelectrica; investitorii și creditorii și-au cam pierdut încrederea în companiile de stat din România, ce să mai crezi dacă statul poate face asemenea giumbușlucuri iresponsabile, de azi pe mâine.

Pe scurt, Marea Schemă Vulpescu-Borza a eșuat. Fiasco. Singura veste bună din toată povestea asta e că, poate, acum își bagă și FMI-ul mințile în cap să nu mai ceară replicarea modelului și pentru a scăpa de căpușele altor companii profitabile, că circula o idee. Vorba ceea, era și cazul să avem încredere în competențele dlui Vulpescu, știm doar ce treabă bună a făcut cu Oltchim.

Ce se va întâmpla acum? Păi, întâi și-ntâi, spre marea surpriză a Ministerului Economiei, se întoarce în funcție fix cel pe care decizia de ieri a CAB îl face responsabil că insolvența nu s-a încheiat corect: dl Remus Borza. Dacă ați uitat, dl Borza a fost între timp trimis în judecată pe conflict de interese la Hidroelectrica, din cauză că-și dăduse singur contracte de la Hidroelectrica către propria firmă de avocatură; apoi, e neclar dacă, dat fiind insuccesul ieșirii din insolvență, omul va restitui măcar comisionul de succes de 2,2 milioane de euro. În orice caz, s-au făcut praf speranțele că Hidroelectrica ar mai putea fi listată pe bursă în vară, iar managementul profesionist selectat competitiv se duce pe apa Sâmbetei – Hidroelectrica fiind una din puținele companii unde selecția chiar ieșise bine, oameni cu CV adevărat. Dacă Hidroelectrica nu e listată în vară și nici nu va fi administrată de oameni profesioniști, va aluneca din nou pe panta corupției, dat fiind că ar putea fi cea mai valoroasă companie din România, mai valoroasă decât Petrom, zic unii.

E greu de spus dacă povestea insolvenței a fost pură prostie – juriștii de geniu de la Ministerul Economiei pur și simplu n-au știut cum să rezilieze contractele altfel; sau ticăloșie – au închis gura FMI-ului părând că rezolvă problema într-un mod original, dar așteptându-se să piardă într-un final procesele cu băieții deștepți, mai târziu, când nu mai stă FMI-ul cu ochii pe noi. Și au închis și gura Comisiei, care încerca recuperarea banilor pierduți de stat în trecut, 2007-2012. Știm doar câteva chestiuni:

contractele cu băieții deștepți, scăpate între timp în presă, n-aveau nimic special în ele. Nici clauze de confidențialitate, nici clauze din care să reiasă că ruperea unilaterală ar duce la cine știe ce catastrofă cu implicații legale care să distrugă Hidroelectrica. Am scris aici pe larg: contractele erau un acord cadru în care părțile se întâlneau periodic, cel puțin o dată pe an, și băteau palma pe prețuri și cantități. Nu exista niciun motiv pentru care Hidroelectrica să nu spună, simplu, îți dau zero MWh sau îți pun preț exact cât e în bursă, take it or leave it. Cu Energy Holding, de pildă, s-au tot înțeles de 19 ori!

– FMI ceruse două chestiuni, în timpul guvernelor Boc și Ungureanu. Întâi, a pus condiția rezilierii contractelor sau renegocierii la prețuri de piață și a cerut publicarea lor; apoi, când Ministerul Economei s-a tot opus publicării contractelor și a argumentat că nu pot fi renegociate, FMI a pus condiția ca Ministerul Justiției să-și asume responsabilitatea și să scrie negru pe alb ce trebuie făcut ca acele contracte să fie reziliate/renegociate și să publice acel raport. Nu s-a făcut nici una din astea, că niciun Guvern n-a vrut să-și strice afacerea (renegocierea frecventă înseamnă că indiferent cine venea la putere, putea să profite de contracte). Nu există nicio explicație pentru care Ministerul Economiei (dl Vulpescu) n-a făcut pur și simplu ce cerea FMI, înainte să vină cu ideea genială a insolvenței – poate Ministerul Justiției avea niște specialiști în drept comercial care să rezolve problema și fără acest bâlci.

– tocmai se declanșase o investigație a Comisiei Europene în ajutorul de stat ilegal dat de Hidroelectrica (vânzând curent ieftin, practic subvenționa partenerii comerciali). Viteza cu care se mișcă investigația depinde de ce face Guvernul – e foarte posibil ca ancheta să fie mai lentă dacă Comisia vede că Guvernul face ceva ca să oprească furturile măcar de acum încolo, or, investigația avea drept scop recuperarea banilor pierduți anterior, 2007-2011 – Comisia estimează că s-au dat subvenții ilegale de 1 miliard de euro, care trebuie recuperate. Intre timp, într-adevăr, investigația cam trenează, iar Consiliul Concurenței bagă fitile.

– FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană (și Fondul Proprietatea) au fost mințiți în față la momentul insolvenței. Au fost puși în fața faptului împlinit, de care au aflat din presă. Cred că asta spune multe despre buna credință a celor implicați.

Ce e de făcut? Eu cred în statul de drept, în regulă și lege aplicată corect, chiar dacă e calea care pare mai dificilă. Chiar dacă insolvența o fi fost „cu bună intenție”, de un șmen – contractele cu băieții deștepți, nu poți scăpa printr-un alt șmen – o insolvență închipuită ca să-i tragi în piept pe ăilalți țepari. Asta fac mardeiașii din spatele blocului cu banda rivală, nu funcționarii publici din ministere.

Avem cu ce lupta, dacă vrem realmente să terminăm odată povestea asta:

– contractele au devenit publice, pe cel cu Energy Holding l-au postat cei de la Nasul TV, pe celelalte le am eu și mulți alții, dacă nu le aveți. Ministerul poate căuta acum în piață fără grijă un avocat competent care să se uite la ele și să spună ce ar trebui făcut ca să fie reziliate odată pentru totdeauna, de data asta corect.

– Ministerul poate impulsiona un pic investigația Comisiei Europene în contractele cu băieții deștepți, „turnând” acolo informații și pistonând Comisia să se miște mai repede, ca să recuperăm și banii din trecut, măcar cei de după 2007.

Numai să vrea cu adevărat cineva.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Cine cunostea domeniul a zis de la inceputul insolventei ca problema mare va apare cind baietii astia vor cere despagubiri si instanta le va da dreptate.
  Pin la urma contractele alea, asha dezavantajoase, sunt perfect legale. Iar a le rupe unilateral in mijlocul derularii, fara a le ataca legalitatea, n-are cum fi o practica corecta.
  Totul a fost o smecherie tipic pesedista de a pacali regulile in ideea ca pina ajung procesele pe rol se incaleca justitia si deciziile judecatoresti vor fi dictate de la palatul victoria.

 2. Şi capo di tutti capi, Victor-Viorel Ponta, vrea să ajungă preşedintele ţării? Şi să stabilească el noile raporturi ale României cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană? Chiar aşa de bătuţi în cap or fi cei de la FMI şi UE, să se lase traşi pe sfoară la nesfârşit de Ponta? Vom trăi şi vom vedea.

 3. Eu nu cunosc domeniul suficient cat sa-mi dau cu parerea, dar as avea o intrebare. Ce sanse sunt ca tot circul sa fi fost facut exact cu scopul de a intarzia listarea la bursa?

  • Este o intrebare buna. Daca au facut-o cu rea intentie, au facut-o ca sa scape de gura FMI, sa amane investigatia Comisiei si sa amane pe cat posibil pana dupa incheierea acordurilor cu FMI toate conditiile puse: transparenta pe contracte, contractare competitiva, listare la bursa si management profesionist. Dar se poate la fel de bine sa fi fost si doar prostie. Asa e cu oamenii astia, nu stii daca-s prosti sau genii malefice.

 4. Am urmarit cu atentie aceasta telenovela. Sa ne amintim ce s-a intamplat in luna de gratie iunie 2012:

  08.06.2012:

  Premierul Victor Ponta a cerut infiintarea unui comitet interministerial care sa prezinte Guvernului, pana pe 14 iunie, o informare asupra situatiei economice de la Hidroelectrica. De altfel, aceasta decizie a fost publicata si in Monitorul Oficial din 7 iunie. Din comitet vor face parte ministrul finantelor, ministrul economiei, ministrul de interne si ministrul justitiei. In urma cu doua zile, noul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizatrii in Industrie, Remus Vulpescu, a spus ca negocierile cu beneficiarii de contracte bilaterale cu Hidroelectrica sunt inca in derulare.

  18.06.2012:

  Directorul general al Hidroelectrica, Gheorghe Ştefan, a declarat pentru Ziarul Financiar că în prezent nu cunoaşte detalii despre dosarul de insolvenţă depus de Hidroelectrica pe 15 iunie la Tribunalul Bucureşti.

  „Nu cunosc detalii despre insolvenţa companiei”, a declarat Ştefan.

  Preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a declarat pentru Gândul că nu cunoaşte informaţii despre dosarul de insolvenţă depus de Hidroelectrica. „Nu cunosc nimic referitor la această informaţie (cererea de insolvenţă – n.n). Nu sunt în ţară. Am auzit că ar fi apărut ceva pe un site (site-ul Tribunalului Bucureşti n.n.). Nu vă pot da detalii. Am fost luat prin surprindere”, ne-a declarat Remus Vulpescu.

  Daniel Dăianu, consilier onorific al premierului Victor Ponta, consideră că solicitarea Hidroelectrica de intrare în insolvenţă este „stranie”, „ceva de domeniul fantasmagoriei”, adăugând că nu are încă o „explicaţie plauzibilă” pentru acest gest, potrivit HotNews.ro.
  În opinia sa, „nu se poate justifica intrarea în insolvenţă” a Hidroelectrica, „nu are cum intre în insolvenţă”. În ceea ce priveşte o presupusă intenţie de a renegocia unul dintre contractele cu „băieţii deştepţi”, „nici aşa ceva nu poate să stea în picioare”.

  19.06.2012:

  „Cererea de insolventa a Hidroelectrica a fost semnata de mine. Ieri cand am vorbit cu presa eram la Viena. Am incercat sa ma exprim corect dar nu stiu daca am reusit. Nu am vrut sa spun nimic despre cererea privind insolventa, ci ca nu stiu ca un anumit post de televiziune ar fi postat pe Internet cererea de insolventa”, a declarat Remus Vulpescu, presedintele Consiliului de Administratie al Hidroelectrica in cadrul unei conferinte de presa extraordinare, prilejuita de anuntul privind cererea de intrare in insolventa a compeniei energetice.

  Rezulta in mod evident ca insolventa a fost comandata de Ponta si executata de Vulpescu & comp, in special din motive de imagine si de redirectionare a banului public din buzunarele baietilor destepti in cele ale unora si mai destepti.

  In loc de concluzie:

  „Concluziile aproape nu îşi mai au rostul. Chiar dacă intenţia guvernului Ponta era legată numai de anularea unor contracte defavorabile cu neguţători de energie şi influenţă gen Energy Holdings, folosirea insolvenţei în acest scop este iresponsabilă, incompetentă şi potenţial ilegală.” (text publicat de Mihnea Vasilache pe contributors.ro in data de 25.06.2012)

 5. Nu inteleg cum se poata sa revina Borza in Hidroelectrica cand are deschis pe numele sau un dosar penal nr.6857/2/2013 la Curtea de Apel Bucuresti ptr. conflict de interese, a atribuit 34 de contracte juridice firmei sale in acelasi dosar este si Nicoleta Munteanu. Ce se intampla cu cele 2,2 milioane de euro luate de Borza ptr. scoaterea din insolventa a Hidroelectricii. Dupa reorganizarea facuta au rezultat procese castigate in instanta si vor mai urma. Ce a facut asa de memorabil Borza de a incasat atatea banii de la Hidro?

 6. Borza ne-a luat de prosti si a reusit !!! Vulpescu a declarant la Bruxelles ca la 130lei/mwh HIDROEL. e rentabila si vinde in beneficiu . In concluzie toate contractele suspendate de Borza , azi inca nejudecate , au sanse mari sa aduca mari pierderi finaciare HIDROEL. suspendarea facuta de Borza fiind gresit conceputa. Contractele puteau fi suspendate prin clauzele din continut . Borza a preferat spectacolul. ACUM CRED CA VA URMA DECONTAREA. Pana acum s-au judecat numai mizilicurile privind procedurile Alea le-a castigat Borza , s-a laudat si ne-a prostit inchizand insolventa cu procese pe rol. Din elementele grave incepem sa aflam acum. Deci DUPA PLECAREA LUI BORZA CU CELE DOUA MIL. EURO PRIMA, PIERDEREA PROCESELOR VA FI VINA CELOR CARE AU RAMAS SI NU SE PRICEP. .. CLAR ???
  Declaratia de mai sus a lui Vulpescu apare in jurnalul european Nr C268/21 in Cat timp o sa inghitim diversiunea cu „baietii destepti” o sa tot fim jefuiti angro. Ne lipseste judecata. Nimeni nu se intreaba cum a fost posibil ca niste contracte secrete sa fie atat de asemanatoare incat ministrii economiei au cazut pe spate IN TOATE CAZURILE. !!! Cu un efort minim de gandire o sa intelegeti ca „baietii destepti” sunt cei care semneaza contractele in partea cealalta, adica a Hidroelectricii . Ori daca gandim asa o sa se lumineze totul . O sa explic asta pe posturile de TV.in zilele urmatore. Nu mai „plasati ” publicului ipoteze false. 0722218713 05.09.2012

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro