În fiecare an, la 24 ianuarie, în Piața Unirii din Iași are loc un ritual. Multă vreme el s-a desfășurat cam așa. Pe o scenă ridicată în fața Hotelului Traian, lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, se proțăpeau politicienii veniți de la București și din alte părți ale țării alături de cei ieșeni, șefi de instituții centrale, județene și locale, fețe bisericești, oameni în uniformă. Aveau loc ceremonii militare și religioase, se țineau discursuri, se învârtea o horă, un fel de pupat toți piața endependenți, se cânta muzică patriotică și/sau populară, se împărțeau plăcinte și ceai. Și cam asta era tot. Pentru un an de zile orașul de pe coline putea fi uitat de centrul politic și administrativ.
De la o vreme s-au înregistrat schimbări. În Piață nu au mai fost auzite doar discursurile anoste ale mărimilor, ci și contestări din partea unui public foarte divers. Cum observa un prieten, Piața începe să devină un loc periculos pentru politicieni, un loc în care cei care vin trebuie să-și asume riscul de a li se striga în față ceea ce nu ar vrea să audă. Autoritățile par să fi interiorizat o anume teamă, așa că au luat măsuri de controlare a spațiului și oamenilor.
Coregrafie național-comunistă și bâlci
Întreaga manifestare din acest an s-a bazat pe o regie de tip nord coreean. Cei care au ajuns devreme în Piață au fost izbiți de dispozitivul militar. Între tribuna oficială, unde urmau să stea mărimile, și publicul neprivilegiat, neclientelizat de partide și instituții, erau zeci de metri și mai multe rânduri de garduri metalice. Grupuri de jandarmi și oameni ai structurilor din umbră – poate sepepiști, poate sereiști, pentru că erau toți în civil, nu purtau niciun semn de identificare – interziceau accesul în partea centrală a Pieței. Unii dintre jandarmi se străduiau să fie amabili, alții erau mai degrabă aroganți și inadecvați, plini de importanța prezenței lor acolo. Cei din structurile secrete erau încruntați, căutau să intimideze.
Când erau întrebați de ce interzic accesul, toți gardienii cu sau fără uniformă invocau „rezervarea” Pieței de către autorități. Referirile la Constituție, drepturi cetățenești, inclusiv de întrunire pe spațiul public, erau întâmpinate cu uimire și iritare. Se ascundeau cu toții în spatele ordinelor, făcând referire la interdicții și supunere. De parcă am fi greșit locul, iar în loc de Piața Unirii ajunsesem în Piața Roșie. Pe clădirile din jur erau lunetiști.
Manifestările oficiale au fost și de această dată un amestec de coregrafie național-comunistă și bâlci. Festivismul este folosit în scopuri de PR de către politicienii cu educație precară și gusturi îndoielnice. Scopul este anestezierea electoratului. Solemnitatea pare a se ascunde după dealuri când vine vorba de celebrarea publică. Înainte de sosirea și după plecarea oficialilor în piață s-a auzit muzică din registre diferite. Kitschul pare să domine și aici.
Potrivit unor estimări, în zona Pieței Unirii din Iași au fost în total aproximativ 7.000 de persoane. Probabil spre o zecime o reprezentau angajații din structurile de forță. Dincolo de garduri se aflau oameni foarte diverși. Unii erau ieșeni, alții veniți din alte județe moldovenești, dar și din București, Brașov, Sibiu, Maramureș etc. Unii erau aduși de partide, și de PNL, și de PSD, dar mai ales de AUR. Aceștia din urmă au pornit din fața Palatului Culturii, au străbătut Bulevardul Ștefan cel Mare și au încercat să intre în forță în partea centrală a Pieței Unirii. Nu au reușit, jandarmii împingându-i într-o zonă ușor de controlat.
Au fost prezenți – dincolo de Str. Arcu, spre Librăria Junimea – și membrii asociațiilor civice Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8 și Reset. Însă nu încape îndoială că predominau oamenii veniți din curiozitate, chiar din obișnuință. Era ușor de remarcat că erau foarte puțini tineri, câțiva părinți cu copiii lor sau bunici cu nepoți, unul sau două grupuri școlare organizate.
Scena impostorilor
La tribuna oficială s-au aflat președintele Camerei Deputaților, prim-ministrul, mai mulți miniștri, secretari de stat, parlamentari PNL, PSD, AUR, USR, și ieșeni, și din alte circumscripții electorale, politicieni locali, între care președintele Consiliului Județean Iași și primarul municipiului Iași, șefi de instituții, oameni în diferite uniforme. O adevărată colecție de figuri. Nu de ceară, ci de caricaturi politice. O mare densitate de impostori, cum zicea un alt prieten. Adunarea de acolo ilustra complicitățile extinse din sistemul de partide și de stat. Doi dintre politicieni – șeful AUR și președintele PSD Iași – purtau sumane, cum mai făcuseră și alții, în perioada interbelică. Pentru a-i apăra pe sensibilii oficiali de frig, tribuna era încălzită cu o instalație specială. Contrar a ceea ce au susținut unii, pe scenă au fost și câteva femei – foarte puține, este adevărat –, însă toate bine ascunse în spatele marilor bărbați ai nației.
Marele absent a fost Klaus Iohannis. Distanța între București și Iași e prea mare, iar președintele prea comod. Nu avea de ce să se deplaseze într-o regiune în care a călcat doar de câteva ori în lungile sale mandate, în mod special pentru a împărți vorbe goale și pentru a colecta voturi.
Lozinci și promisiuni oficiale
Mai mulți dintre cei aflați la tribuna oficială au ținut discursuri. Au atras atenția în special cele ale politicienilor. Prin prezența la Iași a celor doi lideri centrali ai PSD și PNL, parteneri la guvernare, s-a intenționat probabil și păstrarea echilibrului în privința imaginii publice. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au făcut trimitere la un trecut pe care îl știu cu totul aproximativ, oricum selectiv (primul s-a referit la „mica unire”, o formulă de-a dreptul proastă), au făcut apel la unitate, în fapt o formă de a atenua și chiar de a respinge criticile venite dinspre societate. Pentru că nu au nimic altceva de zis, au reluat aceleași promisiuni pe care le-am auzit și la predecesorii lor în anii trecuți, când veneau la Iași, în special legate de creșterea economică și a nivelului de trai, reducerea decalajelor de dezvoltare între regiuni, în mod particular prin construirea autostrăzilor.
Politicienii centraliști susțin că vor să ajute Moldova, să o scoată din izolare. Este pură ipocrizie. De parcă ei direct sau partidele lor de-a lungul ultimelor decenii, când s-au aflat la guvernare, nu ar avea nicio vină. Știm că responsabilitatea nici măcar nu există în imaginarul lor. Ranița politichiei este burdușită cu baliverne, de unde la manifestările patriotarde și în permanenta campanie electorală se scot mereu lozinci și promisiuni.
Atunci când a fost intens huiduit, domnul Ciolacu le-a spus celor din piață că îi iubește. Cei de dincolo de garduri știau, nu mă îndoiesc, că atunci când fostul vâslaș al lui Liviu Dragnea îți spune asta trebuie să iei poziție de apărare, nu să te relaxezi.
Domnul Ciucă a făcut referire la pericolul extremismului care pândește România. Trimiterea era la la AUR, chiar dacă acesta nu a fost numit expres. Și PNL-ului, și PSD-ului le convine să existe AUR. Nu e prima dată când se întâmplă așa ceva în istoria noastră recentă. Au mai existat PRM, PUNR și PSM, structuri de extracție național-comunistă. Este vorba de identificarea unui adversar care să le permită partidelor aflate la putere să se situeze de partea bună a scenei politice, e o autojusficare convenabilă. Curentul naționalist și suveranist este mai extins decât lasă a se înțelege președinții celor două partide din coaliția de guvernare. Ei trec cu ușurință peste derapajele extremiste ale multora dintre pesediști și peneliști, inclusiv ale unor lideri și purtători de mesaj, cum s-a văzut de-a lungul anilor. A se compara discursurile și prestațiile publice ale auriștilor George Simion și Sorin Lavric cu ale peneliștilor Rareș Bogdan și Mihai Chirica ori ale pesediștilor Mihai Tudose și Olguța Vasilescu.
Dintre politicienii ieșeni au luat cuvântul Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, și Mihai Chirica, primarul municipiului Iași. Ambii au probleme de natură penală, nu sunt siguri dacă mâine nu se trezesc iarăși cu un control al procurorilor în birourile instituțiilor pe care le conduc. Cu toate acestea, cineva îi ține în brațe. Cu voce ridicată și gesturi ample, probabil intens exersate în fața oglinzii, domnul Alexe s-a referit la trecut, națiune, prosperitate, unitate, idealuri. Am aflat astfel că Iașul ar fi un loc al începuturilor și faptelor mari. Asta a fost cândva, demult, dar nu se vede de când el și ai lui subadministrează județul și municipiul reședință, cum nu s-a văzut nici la cei de la care au preluat puterea.
Încercând să fie împăciuitor și sfătos, domnul Chirica s-a referit la conducătorii puternici care adună poporul în jurul lor, cu siguranță văzându-se în această categorie, în vreme ce îi acuza pe alții că îi folosesc pe oameni, unde el nu concepe că ar fi. Într-un gest de plecăciune politică, primarul i-a mulțumit premierului Ciucă pentru efort, fără a preciza la ce anume se referă. Mihai Chirica a dat lecții de patriotism și de morală. A uitat că în urmă cu câțiva ani îi făcea campanie lui George Simion, atunci când acesta extrăgea AUR din bezna societății și instituțiilor, că îi punea la dispoziție birourile din Palatul Roznovanu pentru a filma scene sado-maso, că împărtășeau și rostogoleau același discurs patriotard.
Distanța dintre politicieni și societate
Prăpastia dintre vorbe și fapte la oficialii români este evidentă. Nu poți să nu te gândești că infractorii din politică s-au transformat în moraliști și în vraci ai istoriei de parastas. Cu toții au ocolit problemele de fond ale societății noastre: lipsa de credibilitate a clasei politice și a administrației, lipsa transparenței în actul de guvernare, corupția, nepotismul, promovarea incompetenților și agățătorilor de profesie, păstrarea în funcții a oamenilor cu probleme penale și a plagiatorilor.
Pe scena din Piața Unirii se schimbă uneori CNP-urile, însă ADN-ul ideatic, politic și comportamental se perpetuează. Politicienii prezenți acolo maimuțăresc tradițiile, parazitează patriotismul, jignesc bunul simț, ignoră morala publică. Toți cred că ei reprezintă patria, că au monopol pe simboluri și cuvinte. Nu au dubii că sunt importanți. Par convinși, când stau lângă statuia lui Cuza, că prin ei reînvie un trecut pe care nu-l cunosc decât din propaganda de benzi desenate național-comuniste. Se cred stăpânii prezentului. Și au convingerea că pot da lecții despre binele comun, despre etică și comportament în spațiul public. Și să ne arate viitorul luminos.
Hora hoției îi reunește pe acești inși preocupați doar de propriul bine. Ei reprezintă exemple proaste pentru cei care se uită și preiau pe nemestecate discursurile oficiale doar pentru că sunt rostite între garduri și uniforme. Întrucât oficialii se poartă ca niște arendași ai spațiului public, nu este de mirare că ei au fost huiduiți îndelung la Iași.
În privința asociațiilor civice moldovenești prezente în piață, critice față de putere, unii au încercat să le lipească de AUR. În realitate, este vorba de oameni care au valori și obiective complet diferite față de cele împărtășite de auriști. Asociațiile civice sunt explicit liberale, democrate și proeuropene. Mesajele expuse au fost prodezvoltare, pentru autostrăzile și spitalele Moldovei, pentru regionalizare și descentralizare, contra corupției și împotriva extremismului.
Ciucă și Ciolacu au plecat repede din piață, fără a se mai prinde în horă, cum făceau mai demult alți turiști politici de ocazie ajunși la Iași spre sfârșitul lunii ianuarie. Probabil cei doi se temeau de reacțiile oamenilor. Prea multe huiduieli în spațiul public riscă să efecteze sondajele, chiar și atunci când sunt făcute de firmele de casă.
În mod evident, manifestările din acest 24 ianuarie de la Iași arată că între oficiali și cetățeni distanța a crescut. Cum observa cineva, a fost vorba de o horă a gardurilor.
Felicitari autorului, pertinente observatii. Tripleta de la guvernare nu ofera decat o falsa stabilitate, cumparata pe zeci de imprumuturi externe. Ceea ce se observa o diluare a democratiei cu cresterea formelor de autotarism mascat. Legile nu se mai dezbat public circa o luna, nu se mai raspunde de la ministere la atentionari de legi proaste, seful statului sta cocotat mai mult la palat. Putine televiziuni mai dezbat probleme serioase, multe invita politruci si impostori, ziaristi cumparati de partide.Toate arata ca suntem tot mai mult un stat esuat.
Nu suntem un stat esuat, ci acaparat.
Cei care l-au acaparat pot fi, si trebuie sa fie, scuturati de unde s-au cocotat. Atat.
Votul e singura arma pe care o avem si trebuie sa o folosim. Votul si initiativa civica.
Pentru ca atunci cand oamenii buni dorm, ori pretind ca nu au cu cine vota, impostorii si epoletii au spatiu si timp pentru actiune.
Si, apropos de „Toate arata ca suntem tot mai mult un stat esuat.”: simpla utilizare a aceastei expresii suna ca un indemn la neimplicare civica si politica. Neparticiparea nu este in regula deloc intr-o democratie.
Falsa impresie aveti. De votat, ca foarte multi, am votat o schimbare reala dar a iesit altceva. Actuala formula de guvernare nu este rezultatul unui vot real si obiectiv ci dorinta unui presedinte. Din pacate, oferta partidelor este tot mai proasta. Clasa politica nu doreste schimbarea, noi votam una si ei ne ofera altceva. Mai iese lumea in strada ?!!! 10 august a fost lectia cu bataia data, sa ne taie cheful de asa ceva. Mai ganditi mai mult cand formulati astfel de pareri !
@ Agora:
+ 1.000
👍
Adevarata fiind impresia dumitale? Impartiti adevarul prin zona si am uitat eu sa ma abonez? Respectati opiniile chiar daca nu va convin, si referiti-va la subiectul pus in discutie, va rog.
Revenind la subiect: oferta partidelor este cea care este, iar pe noi nu ne opreste nimeni si nimic deocamdata sa o imbunatatim.
Sloganurile „nu am cu cine vota” si „oferta partidelor este proasta” sunt, de facto indemnuri la neexercitarea votului. Nu am ajuns (inca) in situatia de a nu avea pe cine vota.
Multumesc de cele scrise. Atunci sa votati pe Ciuca, Bode, Campeanu, Cadariu, Popescu et comp. si sa aveti multumirea ca Romania are ce trebuie! Ca trecerea la moneda euro am pierdut -o si la fel Schengen.
regie de tip nord coreean în țara membră UE și NATO România, aici am ajuns…acuși o să ne fie frică să mai scriem sau să mai citim astfel de articole, exact ca în comunism sau în Coreea de Nord…mai puțin io, io la vîrsta mea acuma mă tem numa de popa de la biserică…felicitări autorului, în situația în care sîntem trebuie să-l felicităm și pt curaj
Totuși, știe cineva de câte ori a fost Iohannis la Iași de când e președinte? Mă bate gândul să întreb la „administrația p”. Nu cred c-or fi mai mult de 4-5 dăți.
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a fost trimis în judecată luni de către procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat … ?
Mihai Chirica a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Nu renunță la postul de primar, dar își va delega atribuțiile.”
Push car iashi!
Mai Lipsea Bode, cu „bastonul” sau de urmash plagiator.
Sincer, nu stiu ce cauta totzi ashtia la Iasi, cu ocazia Unirii Principatelor, de moment ce Cuza a fost ales Domn la Bucuresti. Acolo unde s-a si infaptuit de fapt Unirea si a aparut statul Romania.
(va place ori nu la doar un deceniu de la aparitia Romaniei ca stat pe harta Europei populatia BUcurEstilor practic s-a DUBLAT – inainte era cam cat a iashului)
Doar in scop propagandistic si electoral.
Ce cauta ciudatii aia din institutiile unui stat pe duca si lunetistii pe acoperisuri la o sarbatoare care ar trebui sa fie populara, unde oamenii se bucura si manifesta in mod firesc adecvat momentului?
Probabil ar trebui sa ascultati „Trenuletzul si sa intelegeti ca nu formati o tzara cu ei – nu traiti in aceeasi tzara cu ei.
@ JUNIMEA și Juncu Costel:
„Ce caută ciudații ăia din instituțiile statului și lunetiștii pe acoperișuri…”?
Păi la Botoșani un singur om, dar OM, a avut curajul să- l înfrunte pe don Livio. Iar, tot la Iași, tovarășele Rovana Plumb, Veorica Dăncila și Carmencita Avram sau cam ascuns de mulțimea furioasă.
Asta arată că românul are POTENȚIAL, ca să zic așa.
Iar politrucul își adună măsuri (jandarmi, garduri, lunetiști, ofițeri în civil).
În curând or să aducă pe blocuri si elicoptere. N’așa?
Să-i fereasca Dumnezeu de furia poporului!
S-a văzut în ’89.
Dacă se va întâmpla nu mai trebuie lăsați îmbuibații să ne mintă. Vezi, Doamne, Edecul n-a mâncat salam cu soia. Ne vom ghida, poate, după vreo proclamație de la….Iași, să zicem. Si nu vom mai aplauda Carnavalul securistic al Mineriadei 13-15 iunie 1990. Mai știi?
Articolul domnului Dobrincu admirabil.
Un articol excelent. Săraca si oropsita Tara Moldovei.
„Dintre politicienii ieșeni au luat cuvântul Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, și Mihai Chirica, primarul municipiului Iași. ”
Primul, este un tablagiu, mai precis cel care din poziția de ministru al Mediului a trimis fostei soții câteva tone de tabla de la Combinatul de la Galați, in schimbul unor bonuri de buna purtare (certificate de mediu). Celălalt este reprezentatul monstruoasei coaliții avant la lettre, intai primar PSD apoi primar PNL, acum se simte foarte bine si in siguranța in cadrul acestei struto-camile.
DNA a murit si trăiască cleptocratia.
Am fost la Iasi pe 24 Ianuarie incepand cu ora 14. Am pierdut circul puterii spre bucuria mea. Dar…muzeul Unirii era inchis …de ziua Unirii, cladirea care a fost resedinta lui Cuza la Iasi prost sau mai degraba deloc iluminata.Statuia lui Cuza si a celor care au facut unirea nu era iluminata. In rest, braduleti colorati, un mars cu torte si cam atat. Restaurante aproape goale…semn ca lumea o duce prost si nu are chef de sarbatori. Iasul cu imensa sa incarcatura istorica ,frumos ca intotdeauna,desi vremea era inchisa si rece.
Lucian Bode se anchetează singur şi nu reuşeşte să se prindă.
Plagiator.
Ţinut în braţe de Klaus Johannis, preşedintele României şi şeful CSAT.
Carmen Dan s-a transformat acum în Lucian Bode, secretar general al PNL şi ministru de interne.
Cam aceasta e fotografia la minut a României condusă de KWI si Monstruoasă Coalitie: PSD,PNL,UDMR.
Teama politicienilor in piața, este un fenomen vechi de când a fost creata piața ca loc de dezbatere publica a treburilor cetății si teama asta, aparține doar acelor politicieni care vin in piață pentru a lua fără a da nimic altceva decât vorbe de parada, nicidecum pentru a face un schimb onorabil.
Ar trebui să vorbiți cu cineva ca domnul Dorin Tudoran, care să vă ilustreze caricatural viziunea avută.
Dar, cat de degenerat e organul!
Vă puteți închipui arata paza și protecție, atâta vigilenta, la sărbătoarea marii uniri ori măcar fata de cel mai mare bărbat oltean care a existat vreodată?
Textul se vrea a fi doar o scriere ce testeaza pe SITEul Contributors nemultumirile personale a unor indivizi ce s-au si repezit sa isi verse naduful .Pina si titlul textului este vizibil purtator de fake .Ziua Unirii este parte a sufletului nostru romanesc .In astfel de momente , indiferent de simpatiile politice sau de placerea auzului unor strigate disperate ce fac discordanta intr-un intreg de normalitate , nu putem fi de acord cu cele exprimate mai sus . Politicienii nu se pot imbulzi cu totii la Iasi spre a fi purtatori de mesaje . Presedintele Natiunii , ca si model reprezentativ al neamului , a fost in Bucuresti .Cei doi sefi ai Coalitiei , aflata la guvernare, au fost la Iasi . Este un lucru normal intr-o zi de sarbatoare .Cit despre distanta crescuta haideti sa fim seriosi . Intreaga natiune , cu micile exceptii care confirma regula , nici macar nu mai iese in strada la apelurile repetate ale unei Opozitii ce nu mai aduna pe nimeni alaturi .Opozitia din Romania nici macar nu se poate uni spre a forma o Alianta in vederea alegerilor din 2024. O astfel de opozitie ,ce nu isi poate pune in practica pragramele de guvernare , nu are nici o sansa . Tara , in aceste vremuri de rastriste , va fi condusa ferm de cele doua mari Partide pina in 2028 .Nu exista alte alternative si ca vrem si ca nu vrem .Nemultumirile personale nu tin loc de adevar .Se vede cu usurinta cum actuala guvernare si Presedintele natiunii pun in practica toate dorintele cetatenesti si toate obligatiile luate fata de ceea ce ni se cere de la Bruxelles .Razboiul din Ucraina ne uneste si nu ne dezbina asa cum incearca sa faca (nu stim ce ii mina in lupta ) o serie intrega de asa zisi formatori de opinie.Fara unitate Romania dispare .Sensul Unirii acesta este si spre aceasta forma nationala de unitate trebuie sa ne indreptam ,macar o vreme,pina cind Razboiul din Ucraina se termina .
Aveti dreptate, acum nu este cazul sa cadem in transeele luptei politice interne, pe plan extern se discuta deschis despre posibilitateta unui al 3 lea Razboi Mondial, asta ne mai lipseste, de parca „n-avem de toate si destule” si asa !!