sâmbătă, august 13, 2022

Declaratia de presa a lui Horia-Roman Patapievici: „Vă acuz de atac la demnitatea publică a Taniei Radu, a lui Mircea Mihăieș, a lui Dan Croitoru și a mea.”

Declaratie primita de la Horia-Roman Patapievici:

Față de intervenția televizată de ieri a premierului Ponta (7 mai 2014), mă văd obligat să declar următoarele:

(1)  Domnule prim-ministru, ați spus despre Mircea Mihăieș că este un “fascist bătrîn”. La care vă răspund: cine acuză de fascism un om care a sprijinit întotdeauna valorile democrației arată că nu dă doi bani nici pe democrație, nici pe bun simț, nici pe datoria de a fi drept. Ca prim-ministru, aveți datoria de a fi drept, de a judeca cu bun simț și de a respecta democrația. Or, felul în care bagatelizați grozăvia fascismului acuzînd de fascism un om care nu are nimic de-a face cu fascismul vă dezonorează ca prim-ministru, dezvăluindu-vă cinismul: un cinism pentru care fascismul și democrația sunt interșanjabile, simple etichete de lipit pe oameni după plac ori interes. De aceea vă spun: prin acuzațiile aduse lui Mircea Mihăieș vă dezonorați funcția de prim-ministru și demonstrați că vă tratați cetățenii ca supuși, iar principiile ca etichete.

(2)  Ați spus că echipa pe care am condus-o a deturnat bani publici și că această fraudă a fost constatată de Curtea de Conturi. La care vă răspund: este o minciună, domnule prim-ministru. O minciună pe care o tot repetați din 2012 încoace și care deja întrunește toate criteriile calomniei calificate. Curtea de Conturi nu a constatat niciodată vreo deturnare de fonduri publice, în perioada 2005-2012, cît am condus Institutul.

(3)  Ați spus că în conducerea ICR “erau persoane care au făcut deseori declarații anti-românești”. La care vă răspund: falsificați și răstălmăciți tot ce atingeți, domnule prim-ministru. Cînd ICR a fost condus de persoanele pe care le incriminați, ICR a obținut cele mai mari succese în promovarea culturii române peste hotare. Cînd ICR a fost condus de persoanele pe care le considerați animate de sentimente anti-românești, ICR a condus toate institutele naționale de cultură din Uniunea Europeană (EUNIC). Puteți să probați, în favoarea dumneavoastră, un patriotism la fel de eficace? Nu puteți. Atît e de spus despre sentimentele dumneavoastră românești.

Domnule prim-ministru, vă folosiți puterea de care dispuneți pentru a discredita reputația a patru cetățeni români, cărora le negați dreptul la demnitatea persoanei, la imagine publică și la securitate personală.

Vă acuz de atac la demnitatea publică a Taniei Radu, Mircea Mihăieș, Dan Croitoru și a mea. Din iunie 2012, cînd ați început distrugerea Institutului Cultural Român (pe care ați dus-o la bun sfîrșit într-un timp record: v-a luat mai puțin de un an), nu ați încetat să ne hărțuiți cu calomniile dumneavoastră. Ceea ce comiteți, domnule prim ministru, echivalează cu utilizarea funcției publice pe care o dețineți pentru a terfeli reputația a patru din cetățenii acestei țări. Fără probe, fără alt motiv decît agenda dumneavoastră politică. Și nu e vorba numai de noi patru, cei agresați azi, ci de felul cum concepeți dumneavoastră, ca prim-ministru, statutul cetățeanului acestei țări. În locul respectului, disprețul; în locul dreptului, bunul plac; bunul plac al celui care are puterea, împotriva celor care nu o au.

Protestez împotriva manevrei dumneavoastră de a ne transforma în victime de serviciu și de a ne folosi ca instrumente în lupta care vă opune președintelui țării!

Vă cer să retrageți imediat afirmațiile calomnioase proferate împotriva noastră!

Acestei lupte stupide, iraționale și anti-naționale refuz categoric să îi fiu și victimă, și erou.

H.-R. Patapievici

cetățean român, fost președinte ICR

(București, la 8 mai 2014)

Distribuie acest articol

67 COMENTARII

 1. Măscăriciul ăsta de Ponta a depăşit linia roşie. Ne-am amuzat când i-a spus „Fă” unei colaboratoare, dar am greşit. Tot amuzându-ne şi rânjind la grobianismul acestui pigmeu, îl lăsăm să crească şi să devină un monstru. E deja prea mult!

   • cine face „batrinii nostri” asa ca in articolul de mai sus : Rusine ! Nu trebuie in nici un caz decorat.

    Notiunea de intelectual ” implicat politic ” este acceptabila si chiar de dorit intr-o lume civilizata. Implicarea unor intelectuali care scriu astfel de texte, nu sunt decit niste „jegosi activisti de partid” mult mai odiosi decit vechii activisti ai PCR -ului – care macar in particular rideau de prostiile comuniste !

    • domnule, aveti toata compasiunea mea pentru divortul de realitate si disonanta cognitiva in care va aflati. avand in vedere semnele de exclamatie, inteleg ca va macina. Psihoterapie ati incercat?

    • Frumos ca sunt atat de multi de parere ca acest personaj toxic pentru Romania trebuie inlaturat cumva si cat mai repede,pana nu este prea tarziu si gasca de infractori pe care o sustine nu pune stapanire pe tara,dar suntem in stare sa ne mobilizam iar in strada,macar atat ca atunci cand oamenii au iesit sa-l apere pe cel care de fapt a fost impotriva unei reforme in sanatate (si se vede foarte bine acum ce se intampla in acest sistem vital pentru oameni)?Poate facem front impotriva aces
     tui grobian fara morala si principii.Hai sa va vad romani, strada ne asteapta!

   • Pai hai!!

    Nu am crezut vreodata ca analfabetii vor fi incurajati public sa-si linseze valorile, nu in Romania de astazi… Nu mi-am imaginat vreodata ca oamenii cu trei clase vorbesc in numele intelectualilor. Nu am crezut ca o sa fiu martor al unor dejectii mai oribile din partea clasei politice, nu acum, nu in Romania de astazi… R U S I N E ! R U S I N E! R U S I N E! Domnule Ponta, prim-ministru al penalilor, nu al meu!

    • Romanii au o adevarata traditie in a-si linsa, chiar si in strada, valorile (banuiesc ca nume precum Nicolae Iorga sau zecile de mii de intelectuali, victime ale semi-analfabetilor comunisti, nu sunt straine nimanui).

     Ponta se incadreaza de minune in linia predecesorilor sai barbari, iar oportunismul sau nu cruta si nu va cruta pe nimeni.

    • de ce n-ati crezut? se intampla de peste o jumatate de secol (de dupa razboi). Si nu doar la noi, ci si in Occident. Acuzatia de fascism adusa aberant ganditorilor si politicienilor clasic liberali (liberali de dreapta adica) e clasica, nu e noua, in mediul acadmico-mediatic (MSM) stangist. Ce v-a facut vreodata sa credeti ca tocmai noi, care nici macar in ultimii 24 de ani nu avem cultura liberala (in societate) si doctrina clasic liberala ( in politica) vom fi scutiti? In fapt, noi, din pacate, n-am avut asa ceva, respectiv cultura si doctrina liberala nici in perioada antebelica si interbelica (manifestarile izolate nu au contat prea mult)

     Bref, lupta-i grea, calea lunga, e vorba de curente majoritare de gandire si de mentalitati. Astea se schimba greu.

     De aia e utila ractia publica prompta, adecvata si solidarizarea cu ea in oric forme, inclusiv aici. Curentele de gandire si mentalitatile se schimba gandind altfel, prin idei si opinii care trebuie sa patrunda in constiinta publica. Mai mult.

     Sigur, nu in ultimul, rand, ar fi util si recomandabil ca cei astfel calomniati sa actioneze si in justitie. Temeiuri de fapt si de drept solide, pentru tragerea la raspundere juridica a premierului, in cazul de fata, exista.

     • si, nu in ultimul rand, trebuie scapat urgent de astia prin vot. altfel, si asa au blocat in ultima vreme toate canalele de propagare a altor idei decat ale lor (si mediatic, si academic). Deci, ca sa avem vreo sansa, si noi, ceilalti, avem de facut ceva mai mult decat solidarizarea pe aceasta cale sau prin manifestatii stradale: sa votam. Cu altii, desigur, chiar daca, nu-s nici aceia ideali, dar macar au limite; prin urmare cu ceilalti mai avem o sansa, o speranta, pe termen mediu si lung. Cu astia nu avem niciuna. Si cu cat raman mai mult la putere, cu atat sansele de a mai putea produce vreodata, in timpul vietii noastre, vreo schimbare de mentalitate, scad considerabil, daca nu sunt, pe termen lung, anulate.

   • @it’s. [daca nu e ironie ce scrii]. E mai eficient HAI LA VOT. Si daca-l prabusim la acest vot pe PSD iar in nov.2014 pe Ponta nu mai avem de ce sa ne batem cu dogareii.

  • Tot ce atinge acest individ murdareste la fel ca inaintasii lui comunisti .Acesta este cel mai controversat dintre toti oamenii politici de la Iliescu incoace ,este mascota Romaniei cu cele mai multe nume si pronume ,este rusinea tarii n-e dezonoreaza neamul si tara .

  • Imberbul si iubitorul de sine Ponta: acum cativa ani intelesese ca da bine sa poarte pe tricou imaginea unuia dintre criminalii secolului XX. Era mandru ca si ciracii care i-au copiat afisarea.

 2. Presupunind ca Ponta ar avea dreptate, atunci, Curtea de Conturi nu isi face datoria.
  Cred ca ar trebui sa cerem o pozitie publica a Curtii de Conturi .
  Este inacceptabil sa lovesti in persoane publice prin calomnii si mistificari ordinare , este si mai inacceptabil sa tirasti institutii presupus echidistante politic , in aceasta lupta.

 3. Corect. Dar prea lung pentru puterea de intelegere a lui Ponta. Singurul raspuns pe care-l merita VeVePonta este: „Domnule Ponta, ne vedem la tribunal”.

 4. Felicitari Domnului Patapievici,

  E cazul ca plagiatorul mitoman care nu a demonstrat absolut nimic ca PM sa fie obligat sa raspunda in fata justitiei pentru calomnie, acuzatii false si distrugerea statului de drept (vezi lovitura de stat din 2012 la care a participat). Poporul roman trebuie sa ia atitudine si sa condamne acest mizerabil neo-comunist care nu a realizat absolut nimic in viata profesionala sau politica. Derapajele lui sunt incontrolabile si demonstreaza pe zi ce trece un caracter infect cu trasaturi dictatoriale care pot conduce la distrugerea inceputului statului democratica (atac la justitie, coruptie, etc.).

  Sper ca justitie sa il traga la raspundere pe acest puscariabil

 5. Consider ca cei patru, in frunte cu Mihaies, sunt obligati sa-l actioneze in instanta pe prim-ministrul Ponta. Ar fi un gest exemplar si cu mari consecinte, avand in vedere prestigiul numelor lor.
  Mai consider ca greseala fundamentala a intelectualilor romani consta in acceptarea unei imposturi flagrante: acceptarea ideii ca PSD ar fi un partid de stanga. Impostura incepe cu partidul. PSD nu este un partid, ci o gasca. Nefiind partid, n-are cum sa aiba fundamentare idologica, Stanga sau dreapta sunt nerelevante pentru PSD.
  Gasca este cea a oportunistilor amorali care s-au pus in fata camerelor de televiziune incepand cu 22 Decembrie 1989. Interesul lor vizeaza acapararea puterii in scopuri strict personale. Motivele la inceput au fost mai complexe (ascunderea trecutului, salvarea imaginii, frustrarile marginalizarii dar de la inceput a fost si posibilitatea capatuirii), acum a mai ramas un singur motiv: parvenirea rapida prin ocolirea legii.
  Acesti oportunist n-au nimic sfant in afara spiritului de gasca.
  Ponta este seful „ales” al aceste gasti, neavand nimic dintr-un politician european. Minte si fura cum respira.
  A sosit momentul ca acest comportament profund antinational sa fie sanctionat.
  Cei patru, prin darea in judecata a lui Ponta, pot incepe acest necesar proces de deratizare sociala!

 6. Cu toata parerea de rau, aceasta declaratie este egala cu zero avand in vedere ca nu este explicata la tabla sau cu papusi, nu de alta dar Victoras nu „pupa” nici sfert din ce-i scris acolo.

  Victoras, a fost, est si va fii un comunist sadea.

 7. Cred ca singura reactie, in afara acestei reactii publice, este chemarea in judecata pentru calomnie si insulta (in fond, cand ii spui cuiva fascist, este in sens insultator).

   • Vanessa, aveti perfecta dreptate! Pentru obrazul de toval al lui Ponta o declaratie de protest nu valoreaza nimic. Trebuie dat si in judecata, rapid! Si facuta publica aceasta actiune.

   • S-a murit pentru statul de drept care insa ca sa existe trebue mereu si mereu investit si reinvestit. Deci actiune penala langa dl Mihaies. Altfel vorbim vorbe.

 8. Cred ca s-a ajuns mult prea departe. Dar, tot raul spre bine. Poate va fi inteles si Basescu de ce da pedinafara uneori si cel mai trist ca este singur impotriva unei mafii.

  • ar fi bine daca la fiecare iesire grobiana (putin spus), s-ar mai trezi cativa dintre romani si ar merge sa voteze impotriva majoritatii parlamentare care detine puterea acum

 9. Domnule Patapievici, o mana sau poate mai mult de oameni, suntem alaturi de dumneavoastra si impotriva unei astfel de deraieri ca intr-un teatru absurd in care toti vorbesc pe limbi diferite. Va rugam sa aveti taria sa continuati sa loviti acesti mascarici si sustinatorii lor (aparent 70%). Eu fac tot posibilul sa nu iert astfel de atitudini, indivizi, prostie. Trebuieste dat cu ei de pamant, numiti retarzi, mincinosi, incompetenti…IN FATA. Nu trebuiesc menajati deloc. Destul i-a menajat politetea dumneavoastra si a noastra. Nu merita decat scuipati. La propriu si la figurat. Fara mila.

 10. Ca de obicei, atit fondul, cit si forma sunt fara cusur.

  Ceea ce ma nedumireste este: cum protestati? de ce nu actionati in justitie calomniatorul? care credeti ca ar putea fi rezultatul acestui articol, atita timp cit nu este urmat de actiuni concrete?

  Multumesc!

 11. Cu maxima admiratie pentru protestul dlui H.-R.Patapievici!
  Doresc in acelasi timp sa ma alatur sufleteste PROTESTULUI fata de tot ce reprezinta si vrea sa reprezinte PM VVPonta.Consider ca va trebui sa luptam pina la capat pentru a zadarnici orice „dorinta” a lui VV Ponta de a confisca libertatea dobandita cu varsare de sange in 1989.
  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 12. Actionati-l in instanta pe acest premier mojic si mincinos. Cereti daune de 4× 1 milion de euro. Capul plecat lovit o data va fi iar lovit.Actionati-l la tribunal pe procurorul plagiator si huligan.

 13. Sunt grav alarmante declarațiile acestui personaj ce are funcția de prim ministru și terfelește intelectuali de valoare ca un dictator sinistru și minte mereu. Vorbește ca Putin despre „fascism”! Atenție, acest individ dacă votanții cu neuroni lipsă îl promovează ca președinte al țării va lansa cenzura în toate zonele și ne va duce cu 25 de ani în urmă la … „epoca de aur”. Individul deține „calități” esențiale pentru psihicul bolnav al unui dictator periculos manevrând minciuna și furtul .

 14. Subscriu total celor scrise mai sus in comentarii si articolelor de azi de pa acest site
  Ma simt alaturi de ei si doar pt acest lucru adaug si eu acest comentariu
  Nu putem inghiti orice si pe deasupra unii care doresc sa se vada ca persoane iubitoare de democratie sa ne spuna „asa e in campanie ”
  E prea mult ,cat si unde sa ne mai izolam ?

 15. Ponta ridica in slavi si ii considera modele pe Duicu, Vanghelie, Mazare, Voiculescu, Becali etc, si ii calomniaza pe intelectuali, pe oamenii de cultura… Din pacate multe nu sunt de facut, daca are 40% PSD…

 16. EXCELENT !!
  Alte cuvinte nu ar mai fi de spus. Iata o chintesenta a acuzelor ce trebuie sa i se aduca regimului neo-comunist care de mai bine de doi ani se straduie din rasputeri in aceasta tara sa se bage in seama si sa-si croiasca partii de avans. Din nou comunism? Din nou comunism… in zbor? Cu toata panoplia lui de minciuni, fariseism si metode teroriste? Ba inca si mai lustuite ? Dar pana cand ? Pana cand ne putem permite sa ne invartim pudici si protector intr-o gradina plina de buruieni cu ghimpi? Sa fim sortiti oare sa repetam ca intelectuali, ca patura intelectuala de-acum, destinul celor de dupa …23 august 1944 ? Nu Nu ne-am saturat de utopii?Chiar daca ele au fost puse si sub pavaza iluzorie a unor J.P. Sarte via Garcia Marqez ? Este atat de grav ceea ce s-a intamplat – cuvintele domnului Patapievici sunt punctual demonstrative- incat se cere din partea constienta, cea mai constienta a pericolelor care dau tarcoale insistente si obraznice prin preajma , o reactie pe potriva a ceea ce se incrimineaza premeditat si prin toate parghiile . O incriminare atat de infatuata si de monstruos rational (vezi si dovezile d-lui Liiceanu ), nu are cum sa nu indigneze funciar. IATA DECI : snopi din recolta plantatiei de cucuta, inaugurata” festiv” de minerii lui ILICI Iliescu acum peste 20 de ani in Piata Universitatii ni se depun in batatura si azi ,maine , daca vom fi neglijenti,nu vom mai avea loc de intors in batatura nici gandul , dar mite cugetul.
  Lista de „anti-romani” neaosi,bastinasi, dar fundamentali a d-lui Liiceanu se intinde, atata cata e , pe mai bine de o suta de ani.Lista de azi, contemporana, este, poate si trebuie sa fie insa mult mai lunga. Har Domnului, si tocmai datorita lui, n-au secatuit izvoarele, nici fantanile in tara asta.
  Asa ca , e un moment al proniei, un moment lasat poate inadins si pe deplin deschis soliadaritatii in fata negatiei neocomuniste a omului liber ,negatie pagana in esenta ei si impotriva oricarui fior umanist.NU, NU-L PUTEM RATA. Pe alte meleaguri, in alt veac, ZOLA scria incendiar:”J`ACUSE”.” VA ACUZ DE ATAC LA DEMNITATEA PUBLICA „- ne spune acum si AICI dl Patapievici. Eu unul, i-am receptat mesajul. Mesajul lui? Gresesc!! Mesajul demnitatii mature a celor 500 de ani de limba si cultura romaneasca(1521). Era- si este – si timpul acestei maturitati neexilate.

 17. Domnul prim ministru vorbeste „limba” inteleasa de alegatorii sai.
  Domnul prim ministru se comporta pe intelesul alegatorilor sai.
  Domnul prim ministru nici nu incearca (a se citi „nu are niciun interes”) sa se faca inteles de intelectuali sau de cei ce inteleg sa-si verifice orice informatie din cel putin doua surse. Cei ce se documenteaza (si fac efortul de a citi) inainte sa „inghita ca pelicanul” ceea ce spune dansul nu sunt, nicicum, „target”-ul sau. Stie ca nu-i poate minti.
  Ne indignam degeaba, ori de cate ori spune sau face o nespusa/nefacuta. Nu-l intereseaza parerea noastra, ne irosim degeaba energia.
  Daca celui ce are incredere orbeasca in tine i se pare, la un moment dat, ca l-ai tradat, te va scoate de la inima. Brusc. Si nici un argument (chiar logic sau de bun simt) nu te va readuce in inima lui. Daca exploatezi defectele oamenilor, defectele lor iti vor veni de hac. Daca le exploatezi calitatile, calitatile lor te vor putea salva, la un moment dat.
  Categoric, daca exista probe ce pot fi folosite juridic, cei calomniati ar trebui sa-si caute dreptatea in instanta! Sunt sigur ca PNL i-ar putea ajuta cu niste avocati buni.
  Cat despre cei care prefera sa citeasca o carte decat sa priveasca laturi televizate, toti trebuie sa iasa la vot, cu orice pret! Si sa voteze fiecare cu orice formatiune non-PSD doreste.

 18. intr-o zi, pe la amiaza,
  boul merse la scaldat
  in mocirla ce fusese
  pan’ mai ieri un lac curat.

  nu e vorba, nimeni altul
  n-a stricat luciul curat,
  decat insusi boul nostru
  caci era plin de … rahat.

  si stapan pe locul care
  ii era de-acum mosie,
  trase-un muget: „ce mai rege!
  cine sta-mpotriva mie?”

  cobori in urma capul
  in mocirla-ngrozitare
  far’ sa stie ca de-acolo
  il privea o lipitoare

  „o, ce lume minunata!”
  exclama micul vampir
  „si e toata pentru mine.
  cum de n-am stiut, ma mir”

  caci din fruntea-ncornorata
  unde ferm, darz s-a lipit,
  totu-i sta de-acum ‘nainte:
  „boul meu, partid iubit!”

  morala:
  taie boul, nu-l lasa
  sa se-ntinda-n holda ta

 19. Patru persoane si-au adus contributia la cladirea unei institutii noi care a schimbat perspectiva asupra culturii pe plan international.

  Atribuirea unei decoratii inseamna ca statul roman recunoaste contributia acestora .
  Nimeni si nimic nu poate sa le ia aceste merite.

  Un atac asupra acestor persoane inseamna un atac impotriva culturii.

  Ponta este prea marunt si jocul facut este ciudat, ca sa nu scriu ca este murdar!

  Felicitari celor patru care au reusit atat de mult sa munceasca si sa construiasca!
  Patapievici, Mihaes, Radu and Croitoru live and act as HEROES!
  GOOD LUCK!

 20. Dle Patapievici, eu cred ca nu mai are doagele acasa :)
  Si sa explic:

  Cred ca lui Ponta nu-i mai sunt toate doagele acasa daca:
  1) spune ca la Nana este un grup de crima organizata
  2) insulta grav nu numai intelectuali de marca(nazist batran) dar si un ziarist de calitate si ma refer la Robert Turcescu:

  Cred ca a incurcat-o “gunoiul” :)
  Si sa explic
  a)M-am bucurat si am aplaudat-o pe Andreea Paul Vass cand a spus ca dl Ponta este un “gunoi”(probabil ca se gandea la un gunoi politic dar cine stie…?) si cand Predoiu a spus ca este un “sinistru ” (adica cat si un cutremur :) )
  b) Asisderea la descrierea facuta de Basescu in 6-7 puncte plagiatorului.
  c) Dar azi mi-am dat seama ca inca nimeni nu a spus ca este posibil sa-i lipseasca si o doaga, caci sa spui despre Turcescu si deci implicit si despre postul B1 ca a cerut inchisoare pentru cei 7,3 milioane(dupa opinia lui Ponta si a altor uslisti-psdisti) care au votat impotriva presedintelui Basescu la referendum este o tampenie atat de enorma incat numai un diliu ar putea-o lansa.

  Dar daca asa ar fi asa, asta ar insemna ca dl Turcesu este el dement si deci cred ca dl Turcescu trebuie sa reactioneze in forta la aceasta grava insulta si injurie calomnioasa si din solidaritate de breasla si presa libera din aceasta tara.

 21. proteste, proteste, proteste. mai terminati cu copilariile! sa il loveasca unde-l doare azi pe om. sa-si angajeze un super avocat. sa-l dea in judecata si sa se termine odata cu despagubiri morale de 1 leu. sa se calculeze pragmatic deficitul de imagine si sa-i ceara 2 milioane de euro. sa vezi atunci cum se gandesc de 10 ori pana sa deschida gura.

 22. O actiune in justitie este la latitudinea d-lui Mihaies, atacat in mod atit de grobian de Primul Ministru, dar bineinteles si la a celorlalti trei colegi, de asemenea atacati fara rusine in „discursul” incriminat.
  Eu personal sint dispus sa sustin si financiar, dupa puteri, intr-un cont public, actiunea, daca va fi initiata, si cred ca se vor gasi multi , nu numai dintre cei prezenti pe acest forum, care sa contribuie. Ar fi o lectie pe deplin meritata de dl. Ponta.
  Felicitari d-lui Patapievici pentru aceasta atitudine, imi pare rau ca inconstienta nerusinata a acestui mitoman cocotat temporar in fruntea bucatelor l-a silit la acest act.

 23. Eu ma asteptam ca la sfarsitul textului sa citesc si faptul ca tocmai s-a deschis o actiune in justitie in care ponta este acuzat oficial de toate astea. Dar se pare ca nu. Din nou si din nou ne multumim sa scriem blabla-uri, dar sa nu actionam concret si legal in nici un fel.

  Va asigur ca daca in locul domnilor calomniati erau pesedisti (a se vedea cazul Firea) imediat era un proces pe rol. Nu o sa inteleg niciodata lipsa asta totala de reactie LEGALA si CONCRETA de care dau dovada toti cei jigniti non stop de pesede si antene.

 24. Ceea ce face premierul Ponta este incalificabil şi impardonabil. Parafrazând o operă cunoscută, voi spune: ascensiunea lui VV Ponta trebuie oprită. Altfel, individul acesta grobian şi iresponsabil va sfârşi prin a călca în picioare orice principiu democratic, sfidând cu aroganţa-i de-acum binecunoscută oamenii de valoare ai acestei ţări, secondat fiind de cohorta de politruci PSD care-i ţin trena şi-l încurajează în demersurile sale antidemocratice.

 25. Dl. H-R.Patapievici exprima in termeni extrem de clari, concisi si eleganti chiar, atacul incalificabil al Premierului Romaniei, aflat inca de cand „s-a inscaunat premier” in campanie electorala si impotriva presedintelui in functie.
  Actualul premier este un om fara pic de bun simt, prost educat, plagiator, probabil mitoman si as cere chiar expertiza de specialitate in acest sens, fara pic de aplecare pentru interesul national sau al cetateanului, fara limite in manipularea alegatorilor.
  Eu in locul Domnilor Horia-Roman Patapievici, Mircea Mihaies, Dan Croitoru si a Doamnei Tania Radu l-as actiona in instanta pentru proferarea de acuze fara temei, pentru atacul la demnitate si i-as cere daune morale exprimate in sume cu multe zerouri, pentru ca acest gen de om pare a fi sensibil numai la sume de bani si pozitii in societate.
  Traim intr-o societate „pe dos”, careia i se suprima pe zi ce trece orice reper moral si in care valorile, ca si traditia si cultura nu mai reprezinta nimic, non-valorile isi intind tentaculele in toate directiile, iar populatia, in mare parte neinformata sau manipulata devine din ce in ce mai nepasatoare la ceea ce se intampla.
  Este mare pacat pentru respectul si pozitia dobandite de ICR in plan international sub directoratul Dlui Horia-Roman Patapievici si a colaboratorilor sai.
  O data in plus se dovedeste ca „somnul natiunii naste monstrii” – unul dintre cei mai reprezentativi fiind chiar premierul, impus de un trust media condus de un securist-turnator dovedit si de „baronii” partidului, neoameni, hulpavi si hidosi, care te mint cu zambetul pe buze, care nu sunt capabili sa se opreasca din jaful si ororile pe care le comit.
  La un moment dat, sa speram ca nu foarte indepartat, vor fi opriti din actiunile lor indreptate impotriva interesului national si a noastra, a cetatenilor, care suntem nevoiti sa-i suportam in toata prostia si neobrazarea lor pana isi termina mandatul sau cine stie, poate inca un mandat (Doamne fereste!), daca adormitii nostri alegatori or prefera din nou sa suduie timp de 4 ani iar in ziua alegerilor sa mearga la „un mic si-o bere” ca asa „s-au ales actualii” cu votul a cca 39% din electorat, din care mare parte manipulat sau „cumparat” cu niscaiva banuti sau cine stie ce alte marfuri aflate prin depozitele baronilor sau supusilor lor.
  Tot respectul pentru Dl. Horia-Roman Patapievici, Mircea Mihaies, Tania Radu si Dan Croitoru.

 26. Patapievici: pentru unii idol, pentru alții demon

  Am mai spus-o, în facultate îi savuram cărțile și colocviile (tinute in aula unei alte facultăți). Am recunoscut că ideile sale mă inspirau, i-am recunoscut deja rolul formativ pe care l-a avut asupra mea in anii 90. În 2013, trecuseră mai bine de zece ani de când nu-i mai citisem vreo carte, desi mai urmaream diferitele articole, emisiuni pe care le producea, alte idei in dialog… nu cu apetența din facultate, dar l-am urmarit.

  În timp mi-am dat seama ca nu-mi mai regasesc valorile total suprapuse cu ale sale, că nu toate argumentele sale ma conving, că încep să iau o oarecare distanță de gândirea lui. Temele bine alese, mereu esențiale, interlocutorii săi, activitatea de la ICR m-au determinat sa-i urmaresc parcursul…

  Cum spuneam, anul trecut am citit ”Omul recent” și m-am convins că Patapievici nu mă mai convinge ca în trecut. Sunt multe zone (reflecțiile sale asupra capitalismului de exemplu) în care continuă să mă convingă. Dar asta poate este o chestiune de gust, de opțiuni valorice, etc. iar una-i una și alta-i alta.

  Ca nu mă mai convinge 100% e un fapt în ceea ce mă privește. Sibiectivismul aprecierii este evident și aici, acum, nu-i evaluez eu opera, nu am o activitate comparabilă cu a domniei sale și nu se cade. Relev doar acest simplu fapt subiectiv.

  Dar să-i contesti meritele și mai ales in modul in care a facut-o premierul, ostentativ, planificat, țintit e alta. Să-l acuzi de anti-romansim este deja absurd, iar răspunsul său a fost demn și mult peste atacul abject la care a fost supus.

  Mai vreu doar să remarc cât de polarizați sunt oamenii când se raportează la el, e un adevărt clivaj ce urmareste si alte clivaje, mai profunde, ale societății noastre. Cei care stiu sa citească îl idolatrizează, cei care au auzit că există de la televizor sau din ziare îl demonizează. Patapievici este doar un om, un om merituos, care nu solicită demnități, recompense și nici măcar recunoaștere. Îi datorăm, cel puțin, dreptul său la demnitate.

 27. Felicitari domnule Patapievici pentru reactie. Asta e cea corecta.

  Iar, pe viitor, daca Ponta nu se dezice public de aceste afirmatii, cu scuzele de rigoare, aveti toate temeiurile de fapt si de drept ( de la constitutie la codul civil) sa il chemati in judecata si sa-l trageti la raspundere juridica exact pentru vatamarea reputatiei, demnitatii si dreptului dvs la imagine publica. Si, in masura in care mai exista (si mai exista) judecatori integri si competenti, veti castiga, fara doar si poate. Si asa si trebuie.

  cu stima

 28. Aceasta hiena politica,haina si hidoasa,zis po(a)nta spalatorul de vase,este un excrement politic ,Ce se poate cere unui plagiator nevertebrat ,acceptat de o clasa politica corupta avara si hagi-tudosiana , care a importat de pe internet o banala poza si nu a avut capacitatea sa promoveze trei persoane din minunata tara pe care o conduce.Iertata sa-mi fie gluma, dar daca tianul ar fi unitatea inteligentei , acest avorton voiculescian ar trebui sa fie cotat cu un coeficient de inteligenta de nano-militian , un fel de fir de par in fata vantului,mai urat mirositor decat vantul emanat de idolul sau Voiculescu in emisiunea televizata.

 29. S-a intors leul sa traga o palma hienei si a dat-o peste cap :-)
  Mascariciul asta care se pretinde prim-ministru numeste fascisti in stanga si in dreapta, dar sunt aproape convins ca habar nu are ce inseamna.
  Ar fi excelent sa-i ceara cineva la televiziune, unde isi petrece majoritatea timpului, in direct, o definitie a fascismului. Cred ca Vanghelie, cu conjugarea verbului „a fi” ar fi eclipsat instantaneu!

 30. Apropo’ de Patapievici…este in egala masura valabil si pentru „Tovarasul” Ponta !
  Ce argument mai bun poate cineva sa-l deie pentru a caracteriza un individ, decat acela pe care l-a dat chiar individul insusi…sunt un produs ”neintenționat” al catastrofelor care au ruinat multe dintre țările acelei părți a lumii !!!
  DA, si cand stii ca una din acele tari este chiar tara in care TU ROMANULE DE RAND te-ai nascut, cand stii ca este una din acele tari, care, mai mult sau mai putin au apucat vremuri de care nimeni nu poate sa se mandreasca, ce ar trebui TU sa faci ca membru al acelei societati ?
  Pai, inainte de toate acel individ trebuie considerat o fatalitate pentru societatea in care el isi traieste viata !
  Si cand l-ai tratat ca atare – ramane ca acela sa “inteleaga” ca rostul lui in acea societate s-a sfarsit – deci trebuie sa plece…!
  Dar, pentru ca inca nu am vazut caine alungat de la abator – asa nu voi gasi “sarpe” care sa paraseasca locul in care gaseste bogatie pentru el si “familia” lui !
  Romani – Nu incercati un sentiment de jena, ca „ambii” incearca acelasi lucru, dar fiecare cu „armele” lui, iar voi nu faceti altceva decat sa-i lasati sa isi faca”jocul” ?

  • „sunt un produs ”neintenționat” al catastrofelor care au ruinat multe dintre țările acelei părți a lumii !!!”

   Mai curand este produsul unor Iliescu & Nastase, unele dintre catastrofele care au ruinat in mod intentionat multe dintre tarile acestei parti a lumii!

 31. Mobilizat in strada? Eventual incaierarea cu jandarmii. De ce nu se mobilizeaza lumea la fel de bine si la vot. Singura solutie REALA de a scapa de ultimile ramasite comuniste si de slugile lor asistate social este PREZENTAREA la vot in numar cat mai mare!! Nu mai stati acasa pe cuptor, nemultumirea in comentariile pe net nu serveste la NIMIC, vaicarelile si parerile de rau nici atat. IESITI LA VOT!

 32. In principiu exista justitie (fara majuscula) si chiar CEDO!

  In realitate exista scuza „declaratiilor politice”. Va reamintesc ca un om de afaceri a dat in judecata statul roman pentru afirmatia ca nu va spori TVA, afirmatie pe baza careia si-a intocmit planul de afaceri, si a pierdut, intrucat „justitia” a considerat ca afirmatia respectiva a fost facuta in scopuri politice (in campania electorala).
  Prin urmare, la ce va asteptati din partea unui premier care a declarat public, dupa alegerile parlamentare, ca „platforma” axata pe demiterea presedintelui a avut un pur scop electoral?

  Omul asta minte asa cum respira, sau vorba anglo-saxonilor: „De unde stiu ca minti? Pai simplu, ti se misca buzele!”

  Singura noastra sansa este sa-l penalizam la vot, dar nu-mi fac mari sperante: cei care traiesc din sinecuri, „frectionarii” si asistatii social vor obtine, ca intotdeuna, ceea ce vor! Doar e democratie, nu? Un om, un vot, ca doar nu conteaza omul ci doar votul acestuia!

 33. Sustin aceasta reclamatie si il incurajez pe Domnul Patapievici sa depuna o plangere penala asupa lui Victor Viorel Ponta care ,spalat pe creier si teleghidat de mai marii partidului incearca sa indoctrineze si sa prosteasca acea parte a populatiei saracita chiar de el si mai marii sai sefi. Din fericirie Romania ainca mai are resurse si oameni destepti si curajosi care vor sa lupte. Schimbarea sta in acesti oamenii si vom vedea acest lucru mai bine in noiembrie atunci cand ne vom putea schimba soarta. RUSINE VICTOR VIOREL PONTA! PLEACA ACASA!!!!

 34. ?

  D-na Hincu,
  Daca Domul alex spune, ce spune…. de ce ii raspundeti asa? De ce D-le alex folositi termenul de ”jegosi”, Cititile cartile si veti vedea ca pe linga textele pe care le incriminati, sint si texte care te invita sa le inveti pe de ros, pentru valoarea lor..
  Dar…
  Pe aici se pling unii ca limbajul unora este nedemn de acest site. D-stra, daca sinteti medic psihatru, (poate, ma indoiesc de-a binelea) ar fi bine sa va abtineti de la acest tip de raspuns. Cine are o alta parare, decit a D-stra, ii timiteti la psihatru? Felicitari. Asta da, dialog, la pretentiile acestui site. De ce nu il intrebati pe M.Mihaes de ce scria ce scria la adresa lui Basescu in 2000 si de ce pe urma… primeste premii de la cel care… si pe care il ”desfiinta” in textul cu pricina?. Ce valoare mai are scrierile d-lui Mihaies? Sau dupa textele din ”Politice” ale D-lui H:R:P? O fii vorba de vreo ”disonanta cognitiva”, a mea si a milioaneleoir de oameni?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro