miercuri, iulie 24, 2024

Ţeapa lui Hrebenciuc & Tata socru se vede de pe Lună

Pentru că multă lume nu are reprezentarea exactă a celor 43 mii de hectare de pădure ce urmau să fie ţeapa dată statului român de gruparea Hrebenciuc & Tata socru, e bine să le punem în contextul lor firesc, anume pe hartă. Sau chiar pe mai multe hărţi. Astfel, dacă marcăm cu un rozaliu adecvat suprafaţa în curs de mânărire, ne vom da seama că ea:

 • echivalează cu dublul amprentei pe sol a municipiului Bucureşti, adică aproape 25% din Regiunea de Dezvoltare 8, Ilfov-Bucureşti (harta 1), sau
 • aproximativ 0.2% din suprafaţa României (harta 2);

Dacă dl Hrebenciuc ar fi apucat să coloreze cu carioca din dotare hectarele în chestiune, ele s-ar fi văzut destul de elegant din cosmos:

 • de pe un satelit geostaţionar (harta 3), sau
 • de pe un vehicul spaţial în drum spre Lună (harta 4).

Iar cu puţin efort, adică translatarea ei în zona Los Angeles, download poză şi zoom in, suprafaţa pregătită pentru retrocedare frauduloasă se poate vedea chiar de pe Lună (harta 5).

HARTA 5 AICI: Hectarele lui Hrebe & TS vazute de pe Luna

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

 1. Domnule Ionita,
  dezinformati :), e vorba de 93.000 de hectare, pe langa cele 43.000 impadurite mai sunt 50.000 de ha de teren agricol.
  Cred ca, daca martienii se straduiesc un pic, o vad si ei!

 2. Gurile rele incep sa susoteasca ca VP ar fi „acoperit” , avand misiunea sa lupte cu coruptia din tara. Pana acum i-a „iesit” :D :D

 3. Da` dece va revoltati? guzganu` si popa-socru au vrut sa arate ca sint romani neaosi: frati cu codrul!
  NB,
  da` din cauza „uscaturilor”, chiar ca era sa nu se mai vada padurea :P
  Si totusi, este peste poate pentru ca sa crezi!
  Chiar au crezut ca e tara lui Papura-Voda?

 4. De fapt 43.000 de hectare e putin.Mai bine de 500 de mii de hectare de padure sunt retrocedate ilegal in toata tara, iar alte 5 sute de mii de hectare au fost deja rase de pe fata pamantului, ilegal. Sunt inventati mostenitori, sunt cumparate drepturi litigioase, sunt folosite documente false si cu ajutorul judecatorilor padurea este retrocedata si pusa la pamant.

  • @radu, exista si sute de retrocedari corecte la care nu s-au emis actele de proprietate de vreo zece ani, ca nu vrea „jmekeru” de la Romsilva fara spaga. Vorbesc din experienta (si suferinta) personala, cu trimitere la baietii destepti din Piatra Neamt!

 5. Există un element „ecologic” în toate aceste hoțomănii- un fel de impuls nativ de perpetuă „reciclare”- te întrebi dacă protagoniștii nu s-au născut cu o genă de termită, sau lăcustă. Probabil că trebuie să acceptăm „sacrificiul” deforestării pentru ca DNA să poată expune fauna care fie mișuna la rădăcină, fie boncăluia mândră, cu coarne regale.
  Am vizitat odată un prieten care s-a retras într-un sat în Câmpia Română. Cu ocazia asta l-am cunoscut pe fostul președinte de IAS, o persoană absolut remarcabilă atât prin inteligența ei nativă cât și un instinct și un ochi, ambele infailibile, pentru a „recicla”. M-a invitat în casa lui cu două etaje, centrală termică pe gaz și alte două redundante pe lemn sau cărbune. Edificiul, împrejmuit cu un gard de beton, concura în înălțime și amploare cu cel al fostului șef de post- am înțeles din remarcile acide ale gazdei că era vorba de o concurență la cuțite- gândind cu voce tare, contempla adăugirea unui etaj suplimentar, pentru a-și defini supremația- Twin Towers. Apoi m-a poftit să vizităm fostul IAS- am văzut în ochii lui un fel de melancolie, rezultată din contemplarea golirii acelui loc de tot ce era amovibil. Brusc, s-au luminat, pentru că într-un colț a detectat câteva tronsoane de conductă de beton- a întrerupt conversația și am înțeles că era pe cale să computeze. A apărut și un individ cu o mașină- un Hyundai- a reieșit că ea constituia un troc în schimbul unei schelării de metal, menite la origine să alcătuiască structura unui depozit. S-au îndepărtat pentru a negocia în liniște, apoi mașina a rămas, cu cheile în contact, pentru câteva zile de probă. Nu părea însă extaziat de acest târg- am presupus că fuseseră introduse niște clauze indigeste. Plecasem pe jos și am străbătut cei câțiva kilometri de întoarcere în automobil- cu privirea absentă, a emis o remarcă de o profundă însemnătate filosofică : Domnule, se fură ca în codru- te ia amețeala ! Eu mă întreb, pentru copiii mei, ce mai rămâne ?

  • Eu mă întreb, pentru copiii mei, ce mai rămâne ?

   Mă scuzați că sunt atât de direct… NIMIC. Emigrarea este un scenariu care trebuie luat în calcul pentru multe generații de acum înainte.

   • Colosal:
    „Emigrarea este un scenariu care trebuie luat în calcul pentru multe generații de acum înainte.”
    Atunci pentru ce atita bataie de cap pentru ce se intimpla in tara? daca deja am inceput sa ne facem bocceaua?
    Adio, si-un praz verde, ce atita filozofeala!
    Si pesedeii au ajuns la o solutie daca nu cistiga Cotroceniul: „scapa cine poate” :P

    • Mult succes tuturor copiilor din România! Emigrarea nu este o soluție pentru toată lumea, nu este glonțul de argint… dar poate fi o soluție care merită luată în calcul de unii care nu mai au ce pierde. Pentru muuuuult timp de acum înainte.

 6. @Andrei

  „Eu mă întreb, pentru copiii mei, ce mai rămâne ?”

  Nimic, cel mult sa-si gaseasca un loc de munca la vre-o multinationala.
  Industria s-a distrus, s-a privatizat pe nimic si a disparut apoi, s-a falimentat prin firme capuse si apoi vandut la fier vechi, resursele si petrolul au fost concesionat, serviciile publice si sistemul bancar la fel, pamantul agricol urmeaza si el in anii urmatori (s-a dat deja legea).
  Suntem si in criza demografica incepand cu 1990 si acum urmeaza sa fie simtita bine, totul amplificat si mai mult de emigrare din lipsa locurilor de munca (distrugerea economiei nationale).Nu va mai fi „generatia urmatoare” (de romani, poate aducem arabi si africani).

  25 de ani de auto-distrugere nationala cu o asemenea frenezie distructiva ca nu a mai ramas nimic din ce s-a construit in cei 150 de ani precedenti.

 7. Cum arata oare aceleasi harti care sa contina marcat un total estimat al tuturor suprafetelor agricole, forestiere etc. retrocedate.
  Cu hartile astea in mana si eventual si cu o lista reprezentativa de cladiri sa se constituie intr-un material care sa fie trimis tuturor partidelor politice reprezentative, tuturor leader-ilor. Sa scrie fiecare din ei cum si in ce fel s-a opus si ce demersuri a facut pentru a nu se ajunge aici.
  Sa aiba hartiile astea (cu tot cu raspunsuri) in fata atunci cand candideaza, atunci cand vor sa apara pe sticla si sa ne dea lectii si explicatii despre cat de buni sunt, atunci cand intra pe usa Parlamentului in calitate de alesi ai poporului.
  Sunt multi juristi pe acest forum. Poate ar trebui recitita si legea privind securitatea nationala, lege care nu se refera doar la bombe si atentate.

  • @Gore, cum crezi ca ar arata hartile care sa contina toate proprietatile care ar fi trebuit retrocedate dar nu au fost, din diferite motive „legale”? Ce crezi, oare miile de procese castigate la CEDO si despagubirile platite din banii tuturor nu afecteaza siguranta nationala?

   Vrei lista reprezentativa de cladiri? Ei bine, bunicul meu avea un imobil pe bulevardul Dacia din capitala, imobil ce a fost vandut chiriasilor (majoritatea fosti nomenclaturisti sau securisti). Sunt pe cale de a castiga procesul la CEDO… ce crezi, te va „amuza” sa platesti pentru magariile celor din primaria capitalei (ca nici inamovibilii de judecatorii si nici primarii perindati prin functie nu vor plati nimic, doar se vor bucura de spagile primite)?

 8. Inportant e daca se vede si din trenurile de Noapte ale lui CFR Calatori – noile trenuri.

  (tenace baiatu si foarte ambitios, da’ l-a luat pentru ca are MuuuuLt bun simtz – azi o trasatura de FamigLie foarte bine apreciata!

 9. @Andrei A. Scuze, nu inteleg. Intrebarea „copiilor mei ce le ramane” este a dumneavoastra, sau persoana era ingrijorata de faptul ca altii sar calul si urmasilor sai nu le va mai ramane nimic de furat la varsta maturitatii? Ori, poate, nu fura el suficient pentru urmatoarele trei generatii.

 10. Amintiri, amintiri…

  Romania Libera, Judetele defrisate de PSD, inecate de ape
  de Costel Oprea , 21 iulie 2005

  ––
  Hayssam si Munaf, baronii lemnului din Bacau

  Ani de zile baronii lemnului au taiat in nestire, avand protectia oamenilor din jurul lui Iliescu si al PSD, ne-au declarat specialisti din Ministerul Agriculturii. Acestia au afirmat ca Bacaul, judetul stapanit de Sechelariu si Hrebenciuc, a fost raiul ilegalitatilor. Firmele lui Omar Hayssam si partenerul sau de afaceri, Mohammad Munaf (implicati si in cazul ziaristilor rapiti in Irak), au exploatat masa lemnoasa din zona Trotusului, Tazlaului si Nehoiului, cheresteaua fiind destinata in special exportului. S-au remarcat de asemenea Attila Verestoy (prietenul lui Hrebenciuc), numit si „Cherestoy”, Culita Tarata si alti baroni locali, toti veniti pe filiera PSD. Numai in zona Bacaului, unde an de an zone intregi sunt inundate, au fost semnalate prejudicii de peste 200 miliarde de lei din taieri ilegale de copaci, se arata in raportul Ministerului Agriculturii, intocmit anul acesta, in aprilie. Pe Valea Trotusului, 90% din padure a fost rasa, sustine raportul. Firmele implicate in taieri ilegale de arbori sunt, potrivit ministerului de resort: FOREX BAC SRL, avand ca principal actionar pe Mohammad Munaf, IFIGENIA TRADING SRL, actionar acelasi Mohammad Munaf, KATINA GOLD SRL, actionari cetatenii sirieni Said H. Nastah, Nastah M. Ehssan, Gold WOOD SRL, SC BEST WOOD PRODUCTION, actionar Omar Hayssam.
  Fostul primar Dumitru Sechelariu s-a implicat si in afaceri cu lemn. Avea nevoie de lemn pentru fabrica de hartie de la Letea (Bacau).
  Acesta a fost implicat in despaduriri si in zona Nehoiu (Buzau). Unde puternice inundatii au provocat alunecari de teren. Practic, padurea (ce a mai ramas din ea) a luat-o la vale, multe case fiind distruse. Prin firma Foresta Nehoiu, omul de afaceri a exploatat nerational fondul lemnos, ne declara specialistii. Au fost create cinci firme-capusa prin care s-au scurs banii de la fabrica de la Nehoiu. Iar cheresteaua a fost exportata.

  Grecea a denuntat „abuzurile si ilegalitatile” lui Culita Tarata

  Un alt baron al lemnului este Culita Tarata, fost deputat PSD, prieten cu Hrebenciuc. El a taiat padurile din judetul Neamt. Ca exemplu, intr-un raport al sefului Corpului de Control al primului ministru, Ovidiu Grecea, din 1998, se arata: „Tarata Nicolae a incheiat contracte dezavantajoase pentru Directia Silvica Neamt, prin care masa lemnoasa era trecuta de la o firma la alta. Sunt abuzuri si ilegalitati privind intocmirea documentelor ce au stat la baza vanzarii de cherestea prin societatile „grupului Tarata”. Sunt nereguli si ilegalitati referitoare la contractarea, autorizarea, exploatarea si facturarea masei lemnoase. In perioada 1994-1997, grupul de firme Tarata a detinut monopolul achizitionarii cherestelei produse de Directia Silvica Piatra Neamt”.
  –––––

 11. Domnule Ionita, cum mama mea a primit IMPREUNA cu pensia un flyer pe care scria „Johannis iti taie pensia, ai grija ce votezi” (pe verso „Ponta apara pensile”) consider ca opozitia, cea care vrea sa castige alegerile nu cea defetista, ar trebui sa imprime urgent flyere sau sa dea un CLIP ELECTORAL LA TOATE POSTURILE de tv exact cu aceste imagini cu textul PSD ITI IA AERUL PE CARE IL RESPIRI. Si nu ar fi nimic ilegitim. Sau chiar fara textul acesta. Ati facut un lucru excellent, unde explicatiile complicate devin inutile. In sfarsit cineva a gasit un mijloc EFICACE de a arata proportia JAFULUI.

 12. Intr-o lume tot mai „vizuala”, unde ochiului ii sunt cedate mai toate preceptele cunoasterii, e foarte buna interventia domunului Sorin Ionita cu vizibilitatea celor 43K hectare.
  Numai prapastiozitatea, daca-mi permiteti licenta, comentatorilor, ma ingrijoreaza. „Nu mai e alta cale decat emigratia” si altele asijderea. Haideti domnilor, mai puneti putina credinta sau cinism, nu conteaza cum il numiti, si mai ales imaginatie in tara asta si-n oamenii ei. In afara de salariile minime si medii care da, sunt praf comparativ cu tot ce e la vest de Cenad, totul intara asta e, inca, mai bun raportat la spatiul de dincolo de punctul de frontiera mentionat. De la prune pana la sistemul, pardon, nu sistemul, oamenii din politic. Mai iesiti din mailuri si stiri online si faceti cativa pasi prin satele tarii. O sa vedeti, daca aveti putina imaginatie, cum renasc, firav, e drept, dar asa trebuie sa fie. Numai totalitarismele modifica peisaje de pe o zi pe alta. Satele incep sa se repopuleze, ba cu cate un hipster care-si face o casa din cob, ba cu un „domn’ maior” cu o cabana ridicola, ba cu profesoara de la Cluj/TM/Buc/Iasi care decide ca orasul nu mai e suportabil pt ca a parasit-o sotul sau amantul, ba cu doi bunici care isi dau seama ca nu vor ca nepotica sa vina la ei in vacanta in apartamentul de doua camere de la oras si-atunci si-l schimba cu o casa de chirpici si o refac intocmai, dar intr-o livada de 7000 mp la un pret de 4 ori mai mic decat rahatul lor de apartament comunist.

  Si oamenii astia stiu ce-i bun, nu companiile farmaceutice, nu cele petroliere sau miniere, nu lanturile de supermarketuri, nu corporatiile universitare, nu Ponta si nici Iohannis ori Macovei, iar mai incolo nu are rost sa mai merg. Sau, daca astia stiu, nu inteleg de ce, nu vorbesc despre asta. Asa cum nici arhitectul Parisului nu a stiut lucrurile astea sau a preferat sa le ignore atunci cand a trasat liniile Parisului modern, unul care sa nu mai permita blocade, strazi inguste care sa poata fi baricadate.

  Aveti incredere in noi, oamenii de rand si nu envizajati orase moarte, ca Parisul, pt Romania.

  Cu stima.

 13. Am mai spus-o și în alte postări- bazele antreprenoriatului român rezultat din „valorificarea bunurilor care aparțineau întregului popor” au fost puse, și destul de solid, sub regimul Ceaușescu. Nu știu dacă se poate găsi o bornă kilometrică în ce privește debutul, dar este cert că în anii ‘80 fenomenul a explodat, alimentat fiind de penuria generală. Coborârea de facto a unei părți din economia României acelor vremuri în subteran a creat primii milionari- nu anul 1990. Atitudinea „respectului pentru bani” și disprețul față de studii („cu care mori de foame”) a început tot în anii ‘80 și nu după evenimentele din decembrie 1989. Vorbim de oameni care au speculat sistemul pentru îmbogățire, nu pentru a supraviețui. Deci nu e vorba să blamezi pe oricine lua sau dădea șpagă, dat fiind că fenomenul era generalizat- dar efectele de eroziune a unei moralități „normale” au rămas și după dispariția sistemului care le-a generat. Vorbind de „antreprenorii” acelor vremuri, este imposibil de imaginat un „eco-sistem” complet autarhic- cu cât sumele erau mai mari (și evident riscul aferent), cu atât ele implicau un anume grad de complicitate al structurii de partid și de stat la nivel local, mergând chiar până la „servicii”. România era pe cale să devină un stat „mercantil” mult înaintea tuturor scandalurilor expuse în tabloide. Pădurile și terenurile reprezintă ceva nou, dat fiind că din motive evidente, nu puteau face parte din economia subterană a dictaturii comuniste.
  Pe o notă mai veselă, apropos de „descurcăreală” dar nu în sens penal ci mai curând ca o atitudine de frondă față de „sistem”- într-un sat din Maramureș aflat la granița cu Rutenia, pe la mijlocul anilor ‘80, oamenii au hotărât că le trebuie o biserică nouă. După cum se știe, tradiția locală este de a folosi lemnul și nu beton sau cărămidă. Au făcut o cerere la sectorul silvic local, care le-a fost refuzată. Luni mai târziu, inspectorul silvic a trecut cu Aro prin sat și a făcut o criză de nervi, văzând biserica nouă și spira care se înălța deasupra caselor. I-a amenința că o să cheme miliția și Securitatea, că-i leagă pe toți până nu spun de unde au fost furate lemnele. „Apăi, or venit de dincolo”, zice un sătean, arătând vag cu mâna peste graniță. Hotarele Maramureșului și Oașului au fost „poroase” din vechime, indiferent de sistem, iar legăturile forestiere sau nu cu satele învecinate, s-au sinchisit mai puțin de geopolitică.

  • @Andrei A. –

   Am mai spus-o și în alte postări- bazele antreprenoriatului român rezultat din „valorificarea bunurilor care aparțineau întregului popor” au fost puse, și destul de solid, sub regimul Ceaușescu. Nu știu dacă se poate găsi o bornă kilometrică în ce privește debutul, dar este cert că în anii ‘80 fenomenul a explodat, alimentat fiind de penuria generală. Coborârea de facto a unei părți din economia României acelor vremuri în subteran a creat primii milionari- nu anul 1990.

   Adevărat… primii milionari au apărut în anii ’80… președinții de IAS-uri si CAP-uri, cei din posturi de conducere de la Comerț Exterior, Turism și nu în ultimul rând Securiștii „de bine”. Aveau acces la rețeaua de aprovizionare a partidului și securității, își puteau procura absolut orice din vest, călătoreau liber, frecventau chiar rețeaua de prostituate de lux a partidului, neînscrisă în nomenclatorul de producție, dar, fără îndoială, foarte importantă. Cartea Confesiunile unui cafegiu de Gheorghe Florescu, are o valoare documentară deosebită și prezintă detalii interesante din acele vremuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro