marți, octombrie 19, 2021

Iar cu ochii ațintiți pe CCR

Stăm iarăși ațintiți cu ochii pe Curtea Constituțională. Aceasta este așteptată să decidă cine e îndreptățit să stabilească data viitoarelor alegeri. Guvernul sau Parlamentul. Mai exact și mai corect spus, PSD, care controlează încă Legislativul, sau PNL, pentru care un rezultat bun la alegerile locale poate reprezenta șansa unui succes consistent și la Legislative.
PNL ar vrea ca viitoarele alegeri locale să se desfășoare în septembrie. Sperând nu doar că până atunci pandemia se potolește (de altminteri, zilele acestea OMS și-a revizuit drastic și optimist prognoza, eliminând, din câte se pare, ipoteza că am putea avea o drastică revenire a infectării cu COVID 19 în toamnă), ci și că astfel va putea să înlăture de la butoane mai mulți primari și președinți de Consilii județene ai PSD, dar și ai ALDE și UDMR. PNL ia în calcul faptul, cum nu se poate mai real, de altfel, că bună parte din forța PSD „emană’’ (de la FSN încoace pe acolo tot emană câte ceva) din aceea a baronilor locali și a ajutoarelor acestora. Or, dacă aceștia, cu toții însemnați în frunte cu imaginea lui Dragnea, vor putea fi dislocați, ne-am putea aștepta la o demobilizare ce s-ar repercuta și asupra interesului acordat alegerilor parlamentare.
PNL a pierdut în ultima vreme în sondaje, deși un sondaj publicat ieri e de altă părere, numai că pierderile nu sunt chiar atât de catastrofale. Și, în al doilea rând, e de domeniul evidenței că sondajele reflectă, cât reflectă, intențiile de vot ale electoratului mai degrabă pentru alegerile legislative. Oricum ar fi, pentru PNL situația se rezumă în adevărul zicerii „cu cât mai repede, cu atât mai bine”.
În PSD, lucrurile sunt ceva mai complicate. Acolo opiniile sunt divergente. În partid se dă, pentru moment, o luptă pentru putere, luptă recunoscută și de președintele interimar al partidului, dl. Marcel Ciolacu. Acesta are sprijinul unui grup din partid mai curând eclectic (ce au în comun, de pildă, dl. Alfred Simonis, cu ale lui patru apartamente cu tot, dar, oricum ceva mai spălățel, mai dus la școală, cu peremistul Claudiu Manda, soțul Liei Olguța Vasilescu?), ca și pe cel al Gabrielei Firea. O hiper-activă. Sprijinită și de televiziunile arondate puterii, dar și- din cine știe ce motive- de Digi 24. Or, doamna Firea ține morțiș ca votul să se desfășoare cât mai repede. Insa se dă de ceasul morții să mai domnească încă un an la Primăria Capitalei. Sorții i se arată oricum favorabili, iar PNL pare să îl fi uitat pentru moment pe dl. Nicușor Dan.
În schimb, aripa dură, zis nereformată a partidului (acum, adevărul e că nereformat și nereformabil e întreg PSD) insistă ca alegerile locale să fie cât mai mult posibil amânate. Are în vedere o și mai accentuată erodare a imaginii PNL. Se gândește că, de pildă, imposibilitatea punerii în aplicare a Legii vizânf mărirea pensiilor cu 40% își va arăta colții și consecințele și la Locale.
Pentru care variantă va opta dl. Marcel Ciolacu? Dumnealui are în față Congresul PSD care se zice că va avea loc în august. Dl. Ciolacu nu e nicidecum sigur că va fi definiivat pe funcție. Nu e nicidecm exclus ca în vederea reușitei să i se ceară să le facă o concesie celor reuniți în aripa dură. Și aceasta să însemne și împingerea cât mai mult posibil a alegerilor locale. Bun. Să zicem că dl. Ciolacu va deveni, totuși, președintele en titre al PSD în august, cu sau fără sprijinul irespirabililor Arsene, Șerban Nicolae, Codrin Ștefănescu, Buzatu, Oprișan și alții de aceeași teapă. Ce se va întâmpla însă dacă, o lună mai târziu, PSD va pierde alegerile locale? Întreg eșecul va fi pus în cârca d-lui Ciolacu. Va interveni o nouă schimbare de personal la vârful PSD? Se va pune de o sciziune? Din câte se spune, PSD e o oală sub presiune.
După cum se vede, de data alegerilor locale depind multe. Și nu cred că prea-cinstiții componenți ai CCR chiar nu știu asta.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. PNL s-a remarcat doar prin interdictia de a parasi locuinta.

    De altceva nu a fost in stare in timpul crizei.

    Si probabil nici nu va fi daca ne vom confrunta (cum sustin unii) cu un nou val in toamna.

    Echipa adusa de Orban la guvernare s-a dovedit o catastrofa totala. Acest partid este doar o umbra vopsita a PSD, dar o umbra de proasta calitate, daca asa ceva se poate imagina.

    A lasa acestei echipe posibilitatea de a decide data alegerilor – ca de altfel posibilitatea de a decide orice – este intr-adevar o tampenie. Orice s-ar spune despre Parlament.

  2. Indiferent de decizia data de catre CCR exista un singur perdant in alegerile locale si parlamentare . Daca CCR spune , guvernul este cel care determina data alegerilor, atunci PSD este vazut in spatiul media si in cel public ca un perdant si PNL -cistiga , daca CCR spune, ca Parlamentul este cel care decide ,atunci decizia CCR este asociata de catre cetateni cu dorinta PSD si PNL cistiga . Cum o dai , cum o sucesti sau vrei sa o invirtesti ,spatiul de manevra (cel politic )este limitat de toate iesirile publice ale presedintelui din ultima vreme . Presedintele a aratat in clar . Partidele politice ,altele decit PNL, nu se mai pot asocia intre ele si nici cu UDMR .Fiecare partid este nevoit-sa mearga pe barba lui- . Pina si ultimul sondai atribuit (comandat )partidului PRO-Rominia, a dat cistigator detasat PNLsi a maximizat , ca orisice comanda(posibilitate ) , procentul celui ce a platit . Cumva , apare mentionata ,ca modalitate , doar punerea in evidenta in cadrul acestui sondaj, doar a persoanelor ce si-au exprimat strict decizia de a merge la vot , fapt ce ajuta -casa de sondare- in as exprima astfel procentele din sondajul efectuat . Daca PNL, mareste toate pensiile mici ,cu 40 de procente , ca procedura aplicabila in doua etape (ca posibilitate ) si presedintele cere modificarea Constitutiel Romaniei si a modului de functionare al CCR, PNL depaseste usor in alegerile parlamentare 50 de procente -dupa redistribuiri – .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.