sâmbătă, martie 25, 2023

Iarăși suntem în situația de a ne trece pe la tâmplă glonțul!

Habar nu am dacă mai apare pestilențiala revistă „România Mare”, înființată în anii 90 de relicvele comuniste Eugen Barbu și Corneliu Vadim Tudor, cu binecuvântarea fostului premier Petre Roman.
Convins de faptul că cei doi foști admiratori și propagandiști ai lui Nicolae Ceaușescu și afiliați fostei Securități i-au promis că își vor folosi condeiul în lupta pe viață și pe moarte dusă de FSN, predecesorul PSD-ului de astăzi, împotriva Opoziției politice. A partidelor istorice, a lui Corneliu Coposu care trebuiau denigrați, mânjiți, calomniați cu toate mijloacele.
Nu știu dacă mai este înregistrat în rândul formațiunilor politice în viață Partidul România Mare, creat de același Corneliu Vadim Tudor, cu văditul scop de a menține România în sfera de influență a Moscovei, oricum în afara Europei occidentale, civilizate.
Îmi amintesc perfect că deviza revistei, cred că și a partidului, era una împrumutată din vorbele atribuite lui Petru Rareș- “Vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât!”. Nu știu câți ani au trecut de la moartea lui Vadim, nici nu vreau să aflu, ajunge doar să constat că cel autointitulat Tribunul, altminteri un măscărici de joasă speță, un traficant fără rușine al sentimentului patriotic, a avut dreptate. Nu, nu s-au ales praful și pulberea, așa cum s-ar putea crede la o primă privire superficială, nici din revistă, nici din construcția politică malformată congenital numită Partidul România Mare. Ele persistă prin felul în care se prezintă astăzi Partidul Social Democrat sub conducerea d-lui Liviu Nicolae Dragnea și prin presa aservită acestuia. Adică Antenele voiculesciene, România tv, emisiunea România 9 de la TVR 1, Cotidianul, Evenimentul zilei, dc news, luju.ro, Cațavencii cu Mircea Dinescu cu tot.
Bun. Se prea poate să aibă dreptate profesorul Lucian Boia care tot repetă în cărțile domniei -sale că nu ar prea exista nimic real în zicerea în conformitate cu care istoria se repetă. Însă situația în care se află astăzi România, intrată de la sfârșitul săptămânii trecute în campanie electorală în vederea alegerilor europarlametare și pentru referendumul inițiat de președintele Iohannis pe tema justiției, seamănă teribil cu cea din anul 2000. Atunci când și revista, și Partidul România Mare reprezentau simbolul a tot ceea ce ar fi putut fi mai rău pentru țară și anume alegerea între timp repauzatului întru Domnul, Corneliu Vadim Tudor în funcția de președinte al României.
În anul 2000 ne-a trecut foarte aproape de tâmplă glonțul. În anul 2000, am scăpat ca prin urechile acului. Grație mobilizării electoratului care s-a prezentat masiv la urne, grație presei oneste care a spus în gura mare adevărul despre Vadim și România Mare, grație îndemnurilor fruntașilor Opoziției democratice, chiar și a partidelor de dreapta, care au înțeles atunci că țara se află într-un moment de cumpănă. Că trebuie să treacă peste orgolii, peste interesele lor politice și electorale imediate și le-au recomandat simpatizanților lor să îi dea în turul doi votul lui Ion Iliescu. Însăși regretata doamnă Doina Cornea care nu s-a împăcat niciodată cu Ion Iliescu, care a avut de suferit și după 1989 persecuții politice ordonate de acesta și de cei ce i s-au aflat prin preajmă, i-a îndemnat pe români să iasă la vot și să voteze împotriva lui Vadim.
La aproape 19 ani distanță de la acele momente de cumpănă, România se află într-o situație similară. Nu, în ziua de 26 mai nu vom decide doar pe cine vom trimite pe bani mulți la Bruxelles și Strasbourg, ci încotro se va îndrepta România. Va rămâne pe mai departe în Europa sau va fi scoasă de pe drumul ei european. Fiindcă așa vor PSD, reîntruchiparea PRM, Liviu Nicolae Dragnea, un alter-ego al lui Corneliu Vadim Tudor (de ce credeți, stimați cititori, că se simt atât de bine în preajma-i inși și inse de teapa unor Codrin Ștefănescu și Lia Olguța Vasilescu, foști peremiști, astăzi travestiți în social-democrați?), ALDE și Călin Popescu-Tăriceanu.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Nici măcar în 2000 n-am votat cu Ion Iliescu, deși toți prietenii s-au dus să-l voteze, ca să nu iasă Vadim. Am zis că nu vreau să-mi fie rușine în fața nepoților, iese oricum Iliescu președinte și fără mine.

  România nu se îndreaptă nicăieri deocamdată, indiferent de rezultatul alegerilor. Schema pe care a aplicat-o Putin începând cu 2012 dă rezultate și azi, atât în România, cât și în Germania.

  • Manfred Weber, candidatul PP (CSU) la alegerile PE se opune azi în mod public proiectului Nordstream II, la fel Frans Timmermans PS. Portretul lui Putin nu e nicăieri în cabina de vot la București. Teorii conspiraționiste în loc de rațiune politică? Care sunt azi interesele României? Ce înseamnă alegerile 2019/2020 la București?
   A. Merkel a încercat acum la Berlin împreună cu E. Macron să împace pe cei din balcanii de vest (Yugoslavia de ieri), vrea să continue aderarea la UE, cea ce e important pentru Moldova. Nu e sigur că după 2021 (când A. Merkel se pensionează) se va continua cu aderarea estului în ritmul dorit de cancelara de azi. Probabil vor fi mai sceptici la Bruxell în privința aderării Serbiei, Kosovo, Albania, etc.
   Președintele ucrainian a atacat acum în public Rusia lui Putin, nu a așteptat nici un moment. Oferă rușilor care vor să scape de represiune, persecuție și dictatură pașapoarte ucrainiene. Kiev e azi mai ofensiv cu Putin decât acum câteva luni. Dacă democratia în Ucriana va fi un succes (fără sărăcie) va avea consecințe în Rusia.

   • Simt ca faceti in fel de campanie pentru alegerile euro. Chiar daca Weber si Timermnans ar fi imptriva acestui gazoduct, chiar credeti ca se va anula proiectul cu Rusia? Pe ce va bazati totusi cand afirmati asta?

 2. Glontul il avem in cap, din 2016, de cand PSD-ul a ajuns la putere insa nu ne-a omorat.
  Datorita leziunilor Romania este „handicapata” politic, cele 3 guverne si peste 100 de ministrii schimbati demonstraza cu prisosonta starea de fapt.
  Dupa alegerile din 26.05. nu cred ca se v-a schimba ceva simtitor, doar nu alegem parlamentul romanesc cu toate ca fierberea din presa si o parte a mediului politic incercand sa sugereze aceasta impresie. Doar o motiune de cenzura poate rasturna guvernul care cel de devreme poate avea loc in toamna. Doreste inaintea alegerilor prezidentiale cineva o destabilizare politica de anvergura in Romania ? nici opozitia nu cred ca va miza pe acesta carte, miza alegerilor prezindentiale fiind prea mare cu toate ca , presedintele cum bine se obsearva nu poate schimba nimic, politica tarii ramand la cheremul guvernului si al parlamentului.
  In schimb votul din 26.05 este crucial pentru Europa, intelege electoratul roman acest fapt ? campania electorala fiind confiscata de teme de interes intern si nicidecum europene.

  • O mare parte a deciziilor importante pentru Romania se iau in UE, asa cum prevat tratatele UE.

   Parlamentul European a parte in aceste decizii.

   Prin urmare, sub aspect economic, Parlamentul European este chiar mai important pentru Romania decat Parlamentul tarii.

   PRM in Parlamentul European, cam asta vor o parte din romani, convinsi fiind ca strainiii, nu propria puturosenie si minciuna sunt de veni pentru mizeria in care toti romanii traiesc. Tarati de 30% din votanti intr-o mlastina comunista unde numai lipitorile comuniste se simt in largul lor.

   Trimiterea unor anti-europeni convinsi cum e cazul PSD -ALDE in Parlamentul European torpileaza intreaga constructie europeana. Fix singurul obstacol (fragil, dar bine ca e) in calea intoarcerii Romaniei la comunism.

   • Legile se propun de către Comisia UE și se votează în PE (simpla majoritate) sș în consiliul ministerial (dubla majoritate, calificată). De două ori da sau rezultatul e zero, nu e lege.
    Cred ca învățământul se decide în țară, la fiecare școală, facultate, se decide de fiecare dascăl, nu se decide la Bruxelles. Aș prefere predarea știintelor naturii, fizica, chimia, biologia în limba engleză din clasa 5 sau 9. Elevii în era digitală sunt astfel direct legați de patrimoniul universal, sunt UP TO DATE cu științele naturii, învață JUST IN TIME cea ce învață ceilalți elevi la Paris, Londra, Madrid, etc.
    Tinerii sunt tezaurul țării.

    • @kurt

     „Aș prefere predarea știintelor naturii, fizica, chimia, biologia în limba engleză din clasa 5 sau 9. ”

     Relax. Dupa Constitutia Romaniei limba oficiala este limba romana folosita si ca limba de predare in invatamantul de stat.

     Dupa ce ca toata lumea se plange (inclusiv dumneata) ca invatamantul este slab mai vrei si predare si in engleza !

     De unde gasesti profesori buni atat la materiile enumerate cat si la engleza ? Dar bani ca presupun ca trebuie sa-i platesti cu un salariu mai bun ?

   • Sub aspect economic , nu este indeajuns. Vedem bine ca legile europene nu sunt implementate, din contra. Partea economica nu poate functiona fara o legislatie coerenta fiscala , penala etc. In ce masura sunt aparate de lege investitiile in Romania si de ce suntem ocoliti de investori importanti ?
    Pe langa deputatii PSD/ALDE vor si alti numerosi aniteuropeni in parlamentul european. Spre „norocul” nostru acestia nu au o linie comuna, fiecare grup incercand sa impuna obiectivele nationale care difera de la tara la alta. Acestia vor deveni o putere in momentul in care vor gasi destule puncte comune si fi siguri, se lucraza la greu, obiectivul domnului Steve Bannon instalat la manastirea Trisulti din Italia fiind pe langa pregatirea de „cadre nationaliste” europene si unirea acestora , ranjetul lui Vadim Tudor nu va conteni, si-a atins scopul.
    Un lucru pe zi ce trece se unita din ce in ce mai mult, Uniunea europeana este un proiect al pacii caruia celalate obiective ar trebui subordonate.

 3. Vadim si prm au fost creatia lui Iliescu&co, menita sa adune sub un lider comun extremistii si nalucii din politica romaneasca pentru a ii putea controla. Iar ce s-a intamplat in 2000 nu a fost decat un scenariu bine pus la punct pentru a asigura realegerea lui Iliescu. Si a functionat perfect, ne-am gasit in situatia de a il vota pe Iliescu, desi am fi jurat ca nu vom face asta niciodata.
  Acum situatia e cu totul diferita. Daca mult pomenitul stat paralel exista, atunci cel mai valoros agent pe care il are e chiar Dragnea, asta daca ne uitam la cum sta psd dupa 2 ani la putere…

 4. N-am crezut nici atunci, nici acum, dupa 19 ani nu cred ca ar fi fost un risc real ca presedinte sa se aleaga Vadim si nu Iliescu.
  Rau mai mare decat ca s-a lansat toata floarea anticomunista sa-l sprijine pe Iliescu, nu se putea imagina (eu unu’ nu-mi puteam imagina). Drept pentru care nu m-am prezentat la urne Stiti zicala : „sa i se usuce mana cui face asta…”?
  Iliescu a intretinut PRM in anii 90 pentru ca avea nevoie de o mana cu care sa faca lucrurile murdare si o voce cu care sa improaste venin lasand impresia ca nu sunt si parerile lor. Doar pentru ca Iliescu, Nastase si ceilalti de atunci incercau sa deseneze un partid comunist reformat, vopsit in culori intelectuale, o ruptura fata de trecutul recent cand Ceausescu promovase ne-intelectuali si oameni fara educatie.
  Dar, nu se puteau lipsi de isteria nationalista care tinea masele aproape; bazinul lor electroral era comun, miscari in interior erau dar numai conjuncturale…
  Acum noua garnitura, cu dragnea la butoane, unul care a absolvit chinuit o facultate si altii care pur si simplu si-au procurat diplome, nu mai are frustrarile intelectualiciste de atunci. Daca vrei poti sa-ti iei oricand un doctorat mai usor decat bacu’.

  In 2000 s-a vazut cat de slaba este opozitia; s-a vazut insa numai din afara, nu si de la ei. Si nici acum nu suntem departe. Opozitia – daca e sa luam numai cantitativ si apoi sa facem totalul – nu strange voturi cat poate aduna la nevoie, mamutul PSD altoit cu PRM, ca sa-i dea vigoare.
  Si doar teoretic – in realitate partidele din opozitie se lupta in primul rand intre ele cautand locul cel mai din fata, dar din opozitie…
  Parca vad ca vom avea de ales intre Dragnea si Ponta (sau vreo persoana propusa de el, spalata intre timp de pesedismul grsolan), la iarna, daca-si trece dragnea legile de spalare a cazierului.
  Nu ne ramane decat sa speram ca Dragnea va fi doborat (politic) de ceva neasteptat, un fel de meteorit tungusk ceva.
  Altfel, din pacate individul nu pierde teren, asa cum ne asteptam sau ne amagim, ba castiga milimetru cu milimetru – ce-i drept nici asa de ferm cum si-ar dori el.

 5. Când se întâmplă să întâlnesc numele d-lui Boia mă gândesc neîntârziat la marketing și la aiureala cu Twix-ul drept și Twix-ul stâng. Mărturisesc că nu-mi place, spre exemplu, să citesc „capodopere” care-l înjură pe Eminescu, ori poporul căruia-i aparțin, doar pentru că reprezintă „un alt mod de abordare” a literaturii, sau istoriei. De fapt, este o tehnică de marketing, utilizată iresponsabil în contexte în care mi-ar plăcea să fie evitată. Poate că exemple din lucrările altor istorici sunt mai adecvate.

  Spre exemplu, dacă romanii au demonstrat (în cazul în care cineva consideră necesară o demonstrație în acest sens) că Dunărea a putut fi traversată înainte de anul 110, teoria conform căreia după anul 300 nimeni nu a mai trecut pe malul stâng până la strălucitoarea civilizație ungară, deși malul stâng era la fel de atractiv precum cel drept locuit de bulgari, este o inepție. Dacă nu au existat localnici care să apere spațiul dintre Dunăre și Carpați, probabil posibilii doritori să se stabilească pe aceste teritorii s-au temut de pârși, viezuri și nevăstuici. În fine…

  Celor care au uitat dezamăgirea provocată cetățenilor de către cei „învinși de sistem” îndrăznasc să le amintesc că ascensiunea d-lui CV Tudor în cursa prezidențială s-a bazat pe votul tinerilor „la mișto”. A fost o atitudine de sancționare a politicienilor „de dreapta” care NU au înfăptuit reformele pe care le promiseseră când au venit la guvernare (nu detaliez motivele). Evoluția politică ulterioară a actualului Președinte al Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (îți stă mintea în loc, domnule!) a demonstrat micimea personajelor și cât de grav au fost înșelate speranțele în 1996.

  Membri importanți ai PRM au fost cooptați în PSD, iar astăzi politica alianței PSD-ALDE reflectă în foarte mare măsură ideologia de atunci a PRM. Trăim vremuri deosebit de interesante, chiar dacă astăzi suntem membri UE și NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro