duminică, iulie 14, 2024

Iarna dictatorului de mucava Dragnea, cu copiuţe de la Chişinău şi Budapesta

Pentru că timpul i se împuţinează, deodată cu majoritatea parlamentară, Dragnea a ales ziua simbolică de 16 decembrie, când pornea revoluţia română la Timişoara în ’89, pentru a organiza un bizar team-building de partid (adică USL, incluzând şi apendicele Tăriceanu). Rostul acestuia a fost să culmineze cu un discurs-fluviu televizat, a la Hugo Chavez şi alţi demagogi sud-americani, evident pregătit din timp, şi nu de echipa provincială Buşcu-Dinescu de la Scroviştea. Discursul marchează deschiderea anului de campanie 2019, cu parlamentare dar mai ales prezidenţiale, ce va fi de o virulenţă şi francheţe anti-UE cum n-am avut încă.

Trebuie doar să fi circulat puţin prin regiune (nu-i cazul scroviştenilor) ca să vezi sursele de copy-paste din discursul lui Dragnea: Budapesta şi Chişinău. Intre capitalele est-europene circulă teme de manipulare, fake news şi conspiraţii, meme de internet etc, toate purtate de colo-colo de celebra echipa de consultanţi israelieni care sug bani de la guvernele populist-xenofobe ale regiunii vânzându-le acelaşi produs (apropo, nu-i ironic cum nişte evrei ajută la relansarea naţionalismului în estul Europei şi fac şi bani frumoşi din asta? Nu le-ar strica acestor cowboy mult prea veseli, de generaţie X, o vizită la Yad Vashem). Dar, dacă vorbim strict de România şi Moldova, şi de consultanţi români, cu precădere pe linia politică roşie PSD-PD.

Sunt deja doi ani de când sensul învăţării între Bucureşti şi Chişinău s-a inversat: nu mai iau ei de la noi “bune practici europene” ci Dragnea ia de la Plahotniuc tehnologii de călărit ţara în zona gri, în afara statului de drept. Deja existau în parlament, în zona Pleşoianu-Şerban (băieţi lăudaţi pe Sputnik), bucăţi de legislaţie de inspiraţie kremlinistă, tradusă din rusă la Chişinău pentru uz local, apoi strecurată prin contrabandă la Bucureşti. Discursul de aseară consacră frăţia transfrontalieră a echipelor de campanie, Moldova fiind în plină turaţie pentru alegerile de peste două luni. Ieri lui Dragnea i-au fost livrate de copywriteri două subiecte fresh de la Chişinău:

 • Cazul Open Dialogue / Kozlowska, inventat în 2018 la Varşovia, o manipulare pe linia clasică anti-Soros, în care împotriva unui ONG şi unei activiste ucrainence se aduc acuze grave. Sesizând potenţialul, guvernul de la Chişinău împrumută povestea şi o transformă în caz naţional, face comisie de anchetă parlamentară şi publică un raport oficial, încercând să mânjească opoziţia civică moldovenească cu acuze ridicole de fraudă financiară, trafic de arme, etc. La puţină vreme după aceea, ce să vezi: o publicaţie românească cu ochi albaştri scoate o versiune adaptată local a însăilării moldoveneşti, în care mişcarea #Rezist e acuzată că a primit de la fundaţia Batory din Varşovia (fosta fundaţie Soros din anii ’90), prin bunele graţii ale Kozlowskăi, suma de 15 milioane euro sub formă de bitcoins! Aseară Dragnea a făcut referire fix la fake news asta, la fel cum Trump aruncă fake news culese din surse de troleală. De unde se vede că statul paralel şi jurnaliştii cu epoleţi sunt citabili atunci când servesc cauza PSD, nu-s mereu nasoi.
 • In noiembrie comisia de anchetă din Parlamentul Moldovei şi-a publicat raportul pe cazul Open Dialogue iar liderii coaliţiei de guvernare au făcut declaraţii publice dure la TV şi au cerut anchetarea opoziţiei pentru trădare de ţară. Fix o lună mai târziu, Dragnea preia scriptul şi cere acelaşi lucru pentru Iohannis, cu o justificare la fel de implauzibilă. Cererea lui în acest sens către Tudorel Toader e o supralicitare sau o stângăcie de Bucureşti: evident ministrul justiţiei nu-i va da curs, deoarece nu există temei juridic. Prognoza mea este însă că Dragnea va primi curând instrucţiuni suplimentare de la Chişinău iar în 2019 veţi vedea comisii parlamentare de anchetă contra preşedintelui, opoziţiei etc, pentru că acest instrument politic e mult mai flexibil şi mai uşor de valorificat propagandistic.

Pe lângă astea, să nu uităm că aministia şi graţierea în sine sunt o temă dezbătută intens şi profesionist la Chişinău, încă dinainte de a deveni una în România – desigur, sub forma de amnistie fiscală, că penală nu e cazul acolo, justiţia fiind complet sub papucul puterii şi nereuşind să condamne vreodată pe cineva care contează. Iată cum foştii studenţi sau admiratori moldoveni ai acestui guru ieşean al dreptului, competenţă veneţiană şi planetară, Tudorel Toader, cum ar fi Tănase sau Candu, ajung să-şi depăşească rapid maestrul şi să-l pună în umbră.

Pe partea economică, echipa de consultanţi politici a cooperat evident cu Darius Vâlcov, ale cărui degeţele cu urme de rigips se văd peste tot pe foile lui Dragnea. Temele de import de la Budapesta, pilotate cu succes de Viktor Orban, sunt acolo, cu toate cuvintele-cheie declanşatoare de emoţii: multinaţionalele care ne fură; europenii care ne pun duble standarde ca să ne umilească şi să ne ţină în sclavie; bancile care fac nu-ştiu-ce cu dobânzile (copită şi în Isărescu, ceea ce nu strică niciodată); teme de panică alimentară, clasice în Europa încă din anii ’50, în care corporaţiile conspiră ca să ne hrănească poporul cu otrăvuri, în căutare de profit exportabil; şamd.

De ce nu cred că discursul e integral opera ţuţerilor PSD este pentru că fake news sunt ţesute profesionist, echilibrat, printre jumătăţi de adevăr, iar nu exagerat şi gogoman, ca la cele patru-cinci campanii electorale independente derulate strident şi pierdute de social-democraţi deceniile trecute, sub diverse conduceri. Da, băncile sunt cam rigide şi creditează greu IMM-uri – dar asta pentru că le e mult mai simplu să crediteze guvernul Dragnea-Vâlcov, care se împrumută accelerat şi cu dobânzi mari ca să-şi finanţeze deficitul bugetar, deci chiar prin politicile sale alungă de la finanţare mediul de afaceri.

Da, impozitarea multinaţionalelor în condiţii de globalizare şi tehnologii noi e o mare provocare şi subiect de dezbateri şi reforme, global şi în interiorul UE (vezi aici un articol sinteză recent, dar sunt tone pe subiect), doar că asta n-are de-a face cu caricaturile de cârciumă rurală ale lui Vâlcov & găştii de emuli FIDESZ. Şi în anii ’80 occidentul avea probleme, existau crize, dileme şi reaşezări economice, dar asta nu înseamnă că soluţiile s-ar fi găsit în delirurile sfertodocte ale lui Pingelică, ce voia să apere Rhumâniea de restul omenirii invidioase pe succesili poporuli rhumân.

Doar în diatriba contra lui Timmermans, vicepreşedintele Comisiei UE, cred că s-a abătut Dragnea de la scenariu şi a devenit un pic contradictoriu, pentru că ba acuza jocurile politice pe linie de partide europene, în pregătirea campaniei euro-parlamentare – dar atunci nu-i clar de ce se lua de Timmermans, care-i socialist de-al lui şi candidat la şefia Comisiei, deci în principiu va trage pentru el în alegeri – ba acuza interesele unor ţări occidentale (Olanda, Franţa), dar atunci nu e clar ce treabă mai avea campania politică pentru alegeri în poveste. Acest pasaj confuz pare să fi fost chiar contribuţia lui, pornită dintr-un of personal.

Problema lui Dragnea este că nu-i nici Hugo Chavez, nici Viktor Orban, lideri malefici dar cu certă popularitate, care au luat voturi masiv în ţările lor. Dragnea e în cu totul altă categorie, ca şi fratele lui moldovean, Vlad Plahotniuc: lideri anti-carismatici, saturnieni, cu rating negativ, experţi în şantaj, nu băi de mulţime, ce nu se pot alege în vreo funcţie decât la grămadă şi prin manipulări de instituţii şi persoane. Dar în vreme de Plaha e un gangster real ce se îndreaptă spre putere totală, Dragnea chiar şi la rele rămâne un carton desenat cam stângaci, un fake. In discursul de aseară, presărat cu umor căznit, provocând frisoane de stinghereală în auditoriu, a semănat mai curând cu un animator de party-uri low cost pentru pensionari la băi, cam prăfuit, spre final de carieră.

In an Centenar, am ajuns în situaţia interesantă ca centrul de know how şi putere reală ce unifică politica şi guvernările de limbă română în jurul unui obiectiv comun – anume, proasta guvernare, hoţia, scăldatul în ape tulburi la periferia Europei, totul sprijinit pe un aparat de manipulare şi fake news profi – să fie la Chişinău.

Distribuie acest articol

49 COMENTARII

 1. Dragnea e doar un boiernaș de țară, ăsta e nivelul lui. Devenit boiernaș prin accesul la bani publici, că așa au mers lucrurile după ’90.

 2. Tocmai în anul tristului nostru Centenar, ambele ţări româneşti sunt conduse de bande mafiote: România de banda mafiotă PSDragnea, Moldova de banda mafiotă Plahotniuc. Şi ambele bande mafiote româneşti sunt în „tovărăşie” cu banda lui Putin. La 29 de ani de la revoluţia/lovitura de stat din ’89 constatăm că mafiotismul a cucerit definitiv, la oraşe şi sate, ambele ţări româneşti.

 3. Ai zice ca domnul Dragnea pare a avea ceva copiutze si de la Moscova si Tel Aviv (sau Ierusalim – dupa preferinte). Consultantii (politici) evrei despre care face vorbire autorul nu-s de capul lor, cred eu, iar prezenta lor prin zona nu este intamplatoare. In buna si vechea traditie, din orice trebuie scos profit, iar banii n-au miros.
  Cat despre acuzatia de inalta tradare, nu stiu ce sa spun… poate ca e din ciclul „hotul striga „hotii!””…
  Oricum ar fi, mie imi pare ca domnul Dragnea patineaza pe o gheata foarte subtire, cu patine fara canturi. Geaba ai viteza, daca n-ai control… dar tre’ sa mergi in viteza, fiindca, daca te opresti, gheata subtire se poate rupe sub tine. Fara canturi la patine, n-ai cum sa carmesti, asa ca bagi viteza in directia pe care ti-ai ales-o (sau pe care au ales-o altii, pentru tine)… Tot inainte!

   • Nu stiu… Inclin, mai degraba, sa fiu de acord cu Francis Bacon (“If a man will begin with certainties, he shall end in doubts; but if he will be content to begin with doubts, he shall end in certainties.”) si sa incep cu indoiala… Atunci cand ceea ce faci are influente geopolitice (nu doar local-politice), nu prea cred ca esti lasat de capul tau…

 4. Domnule Ioniță,
  Singurul loc din care se poate schimba ceva este Art. 7/Legea 182/2002. Acolo este cheia cu care se poate curma accesul infractorilor în funcții publice. Numai eliminând articolul cu pricina și aducând ”aleșii” la egalitatea prevăzută de Art. 16 din Constituție putem face ceva! Până atunci ..

 5. ce nseamna „business privat” ? ma, daca tu esti rahitic de ti pot baga mina n buzunar, cine i de vina fraiere ? camataria, caritasurile si alba neagra produc money ? fraiere tu n ai nici o sansa daca nu stii smechereala. banu’ nu se face din munca, fraiere !

 6. DA, e bine si mai tarziu decat niciodată ! Posibil ,așadar ,ca acest accent analitic sa producă si alte scrutări ale orizontului …la romani . Da, exista similitudini evidente deja intre ”puterile ”aflate la guvernare in cele ”două state românesti ”, după cum se observa si îmbârligările politicii Victor Orban in politichia …olah din Romania ! Vorba ceea – la ce bun am creat UDMR -ul daca nu la asa ceva ?!Tinand cont de cele spuse in articolul de față , constatarea cea mai la îndemână, dupa 29 de ani de derulare
  a ghemului de probleme este ca derularea in sine nu s-a incheiat. Poate prin 2024 -2025 ? Nu stiu. Cine stie daca pana atunci EUROPA nu se va trezi cu un val de migratie fara precedent , minus… florile ofilite de-acuma . NU ! NU din Siria, nu din Africa . DIN UKRAINA !

 7. NormaL. Daca pana si AUTOstrada UNIRII care se va face prin LEGE (ca sa ne lege), promulgata de actualul preshedinte in cadru festiv , impreuna cu TOATA crema OPOZITIEI (fara BLat), trebuie neaparat sa ajunga la UNGHENI ca sa poata strapunge cel mai mare si masiv deal (un fel de Fagarasi/ Ceahlau) din toata ResPublica!
  Cred ca respectivii – care vor sa inspaimante EUROPA, dupa ce au inspaimantat Estul – vor primi ce merita (spre deosebire de Orban) si NU din partea noastra, sau a „opozitiei in frunte cu preshu, ci foarte GRAV din partea tuturor membrilor, colegilor si partenerilor OCCIDENTALI.

 8. Articol mai bun decât pare, pentru că, deşi scris lejer ştrengăreşte, conţine elemente de informaţie şi analiză dintre cele mai serioase şi pertinente.

  Moldova sovietică a fost încă de la începuturile sale transnistrene prin anii 22 concepută strategic drept cap de pod şi cal troian pentru România, pe atunci burghezo-moşierească, imperialistă şi multinaţională. Există o continuitate a politicii ruse privind vecinătăţile apropiate.

  Excelente şi analizele retoricii lui Dragnea ca copii kitsch la mâna a treia a unor dezbateri pe teme reale (spre ex: impozitarea multinaţionalelor).

  Tot mai mult gruparea Dragnea se profilează ca element al războiului hibrid purtat de Rusia împotriva României, acum şi pe faţă.

  • Adaugati la cele spuse si numirea recentă lui Artur Resetnikov, fostul sef comunist SIS al REPUBLICII MOLOTOVA si fiu de nădejde al lui VORONIN , ca judecator la CURTEA CONSTITUTIONALĂ ! Si inca tabloul nu e complect ! Domnul Ionita trebuie ca le stie mai bine, Mai ales ca nu o data a fost pe la TIRASPOL sa vada cum e la CUC (Comisia Unificata de Control )

 9. Interesant articol dar in cotidianul acesta care, vorba lui Marin Preda despre timp : nu mai are rabdare cu noi, doresc sa -mi exprin o opinie despre intamplarea semnificaiva a zilei, respectiv scrisoarea dlui Presedinte catre dna PM si raspunsul acesteia: Acest PM este de o obraznicie nemarginita sau poate ca doar nu pricepe ce citeste. Obligaţia comunicării institutiilor interesate si Predintele Iohannis i-a comunicat ca Presedentia este una, este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009. Potrivit dispoziţiilor menţionate, agenda de lucru a şedinţei Guvernului se comunică autorităţilor publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum şi documentele însoţitoare respective, cu cel puţin 24 de ore înainte de ziua şedinţei Guvernului” Asa co orice alt raspuns al dnei Dancila decat de conformare l art 39 este o ilegalitate si CCR ar spune imediat asta daca ar fi sezizata. Poate ca ar merita sa fie sezizata ca odata cu raspunsul CCR ca este o ilegalitate sa aiba cetateanul un motiv de chemare la ordine a PM sau de trimitere ramburs acasa.

 10. Cand citesc atatea articole minunate, scrise de atat de minunati ganditori, ma apuca plansul. Toata lumea analizeaza ba pe Dragnea ba pe X ba pe Y, sau pe PSD si ALDE, sau pe USR si bla bla bla….!!!!
  Dar natia asta cand o sa va apucati s-o analizati bre’?
  Ca doar nu altii de pe alte meleaguri au facut lucrurile astea posibile, prin votul lor dat in 2016!
  Natia asta a votat, iar cei votati si alesi (de majoritate), fac legea!
  Bre’ oameni buni si destepti, chiar nu pricepeti ca asta-i majoritatea (cel putin la momentul asta)? Chiar nu pricepeti ca nici pe termen lung nu va fi alta situatie?
  Asta-i natia care in somnul ei de milenii, nu face altceva decat sa nasca mostri!
  Iar somnul prosteste!
  Natia asta-i bolnava de:
  1) Prostie Majoritata sau de
  2) Idealism intelectual
  Ne conduce prostia prin votul ei (pensionari, bugetari, asistati social) si nu avem nici macar cea mai mica sansa sa ne redresam pentru ca-i opunem sterilul idealism intellectual!
  Ce-o fi asa de greu sa recunoasteti? Nu vedeti barna din ochiul acestei natii blestemate de ea insasi (in primul rand) si de istorie (abia la coada cozii motivelor)!
  Cand o sa puneti si voi in practica „Desteapta-te Romane”?
  Succes!

  • Nația asta nu e deloc blestemată, selecția actuală e blestemată. Era evident că Ion Iliescu o să aleagă un urmaș politic aflat mult sub nivelul lui și era la fel de evident că Adrian Năstase va alege și el un urmaș politic mult sub nivelul lui. Așa s-a procopsit România cu Dragnea, care își alege și el, evident, colaboratori aflați mult sub nibvelul lui, fiindcă altfel l-ar da jos.

   Deocamdată, România încă nu a ajuns la fundul sacului, deci votul din 2020 va fi la fel ca acela din 2016. Poate ar trebui să începem acum să ne pregătim serios pentru 2024, fără artificii gen un socialism modern, cu față umană, cum s-a încercat în 2016.

   Poate sună cinic, dar o bună parte dintre votanții din 2016 vor fi mers la loc cu verdeață până în 2024 și rămâne să ne descurcăm doar împotriva bugetărimii tinere, dependente de stat.

   • ha ha ha… lantul trofic ! in sensul natural ? sau cel creat de organ / partid ? stii ca virusul herpetic odata instalat ramine n stare latenta, trebuie sa te mpaci cu el, nu te omoara, dar isi face de cap, sare ca paduchele n frunte cind vrea el. anyway, se pare ca organu’ / partidu’ va dainui cit Pamintul. Dumnezeu le a zamislit in acelasi timp : organu’ si omu’. tot ce poti face este sa te pui bine cu el (organu’ / partidu’) oricare ar fi el

 11. Bună seara

  Am citit cu mare atenție atât articolul, cît și comentariile cititorilor. Sunt foarte contrariat, că nimeni nu acordă atenție adevărului despre dragnea : ESTE UN OM NEBUN care nu își mai ia medicamentele de ceva vreme ! Toate discursurile lui sunt al unui om care suferă probabil de tulburare schizoafectivă ! În unele cazuri a preluat discursul lui Iohannis sau al altui oponent și la întors împotriva acestuia ! Totul a plecat de la…. Guvernul meu! Din acel moment, dragnea și-a propus să ne arate tuturor că el este miezul care face și desface în politica dâmbovițeană ! Numai că acest comportament este al unui om….bolnav psihic ! Al unui om care a pierdut contactul cu realiztatea. Pierderea contactului cu realitatea, manii diverse (statul paralel), toate sunt manifestari ale acestei afectiuni mixte. Acum a răbufnit cu acuzația de trădare din partea Președintelui, fiindcă este exasperat că nu a reușit să fie în centrul atenției partenerilor europeni ! Și vrea să le arate acestora că el este cel cu care trebuie să discute în România ! De asemenea, comportament de om dezechilibrat ! În ceea ce privește clica din psd, acolo este o altă poveste : toti acei așa ziși lideri sunt de fapt extrem de incompetenți și total paraleli cu atribuțiile pe care trebuie să le îndeplinească în posturile în care au fost aleși (primari, consilieri județeni, Președinți de consilii județene) și de aceea ei cred că are șeful lor ( dragnea) o baghetă magică prin care le rezolvă lor problemele cauzate de incompetență. Adică ei pot în continuare să calce în străchini, că îi scoate din necaz șeful, care sigur dă o ordonanță sau altceva și se rezolvă!
  Pe mine mă îngrijorează faptul că nu există în această țară, niciun filtru care să oprească un om nebun asemeni lui dragnea să ajungă întro astfel de poziție. Modul în care el conduce prin interpuși este trafic de influență calificat, în opinia mea ! Nu se sesizează nicio instituție ?

 12. O analiza pertinenta expusa interesant. Problema este ca-i subestimam pe acesti infractori care sunt pe cale sa dinamiteze democratia fragila obtinuta in ’89 cu varsare de sange.

 13. Cred ca is se apropie lui musiu Dragnea si un dosar pe filiera SUA, pentru participarea frauduloasa la inaugurarea lui Trump. Organizatia care a primit donatiile pentru inaugurare este investigata pentru fapte de coruptie, inclusiv primirea de donatii cu scopul de a facilita unii sa faca un contact direct cu Trump in timpul festivitatilor. Si cred ca nu s-ar fi oprit Dragnea sa dea o spagulita pe post de donatie ca sa apara in poza cu Trump. Or asta e ilegal in SUA (lobbyul e reglementat prin lege si o organizatie non-profit organizand festivitati de inaugurare prezidentiale nu poate face lobby. Mai e anchetata si pentru altele organizatia respectiva, de exemplu sifonand banii publici din donatii in hotelurile lui Trump pentru cazare si alte la preturi peste cursul pietii…

 14. Ceausescu nu s-a inchinat la nimeni si consecinta a fost ca Estul, Vestul, Sudul si Nordul, strins uniti, l-au sabotat, l-au diabolizat, apoi l-au dat jos si l-au impuscat ca pe un ciine. Nu ca nu si-ar fi meritat gloantele, ca prea era cretin. Doar zic.

  Astia de azi, baieti care au prins shpilul vremurilor noi, se inchina simultan, in cea mai buna traditie romaneasca, in cite 2-3-4 directii, ca nu se stie niciodata. Una la vedere, celelalte pe sub masa. Unii se inchina la Berlin, altii la Paris, altii la Washington, altii la Moscova si toti, mai pe fata, mai pe dos, la Jerusalem + AIPAC + ADL +++…

  Basescu n-a facut la fel? (Si de Elena Udrea nu zic nimic.) Constantinescu? Iliescu?

  Sa vii si sa spui ca ciocoflenderii astia fara mama, fara tata ar avea ceva in comun cu patriotii ajunsi la putere in Polonia si in Ungaria…, apoi asta e deja la nivel de CNN, BBC, Groapa Marianelor.

  Cind popoare ca japonezii sau germanii sint inca sub ocupatie si nu misca in front fara aprobare de sus, pai are sens sa mai pretindem ca avem stat de drept, presedinte, parlament, guvern, strategii de dezvoltare etc.?

  Sa-ti spun ceva: putin imi pasa cine ii va urma lui Dragnea (sau majoritatii parlamentare actuale) miine, poimiine sau peste 20 de ani. Si aia se vor inchina tot in 2-3-4 directii si se vor ingriji doar de afacerile proprii. Iar de iese din rind vreun patriot adevarat, vor sari toti pe el sa il calce in picioare.

  Asta e! Unele popoare pur si simplu nu pot.

  • Aveti pareri mult prea ferme despre „patriotism” si nu cred ca am mari sanse sa va conving de ceva.

   Dar sa las totusi ceva scris aici: lumea actuala a devenit extrem de complicata si extrem de competitiva. Ideea ca am putea sa fim noi un fel de Elvetie e doar o idee complet nerealista, tinand cont de pozitionarea noastra geografica si de conditiile economice.

   In conditiile data, un patriot adevarat e ala care alege cele mai bune aliante economice si militare din care tara sa faca parte, fara sa considere ca, in felul asta, am ajuns „slugi”

   Si singurele alternative viabile sunt UE si NATO.

   Renuntam la asta? E clar ce urmeaza dupa asta. „Poporul frate de la rasarit” nu a renuntat niciodata la estul Europei, in mintea lor suntem in zona lor normala de influenta. Daca vi se pare de nesuportat situatia din Germania si Japonia, ma intreb cum o sa vi se para o situatie a la Belarus.

   P.S. Ceausescu era independent doar in mintea lui. El a fost lasat sa se joace in patratelul lui de catre sovietici pentru ca nu a incercat in niciun fel sa schimbe „sistemul”. In fapt, l-a afundat si mai mult intr-un stalinism tarziu, lucru chiar reprosat de Gorbaciov la jumatatea anilor 80.

   Daca ar fi incercat ceva miscari de deschidere politica, a la Praga 1968, am fi vazut noi cate independenta reala aveam.

 15. Tov. Ionita, mai bine cu copiuta dupa Budapesta decat dupa Bruxelles-Molenbeek.
  Altfel totul oki cu Tratatul ala facultativ obligatoriu de stimulare a emigrarii islamice?
  Nu aud nimica nimica.
  Mucles total.
  A, dictatorul Dragnea e o tema mult mai importanta, ntz ntz ntz.
  Totusi, sa stiti tovarase progressist, comparatiile cu dictatorul Orban mai mult il ajuta decat ii dauneaza.
  Asa ca poate va recalibrati propaganda, ia sa vorbiti cu seful, taica Georgie.
  Hai succesuri si salutari din Costa Rica!

 16. Deci e jale, fratioare: niste ovreiasi dastepti asociati cu Trump si protejati de Putin si’au deschis o fabrica de snoave la Chisinau si livreaza petarde patriotarde dictatorilor esteuropeni. Iar uomenii de bine is innebuniti de ciuda ca mafiotul nostru si’a luat marfa proapata de aburit boborul si ca tantalaii din opozitie nu si’au gasit si ei niste antreprenori de tip Naratiunea SA capabili sa livreze un discurs mai acatarii ca sa combata cu succes lighioanele rosii.

  Intrebarea e: cine va opreste domnilor sa va scrieti singuri povestile de sezon electoral? mafia aborigenilor dacoromani? sfatul batranilor de la Bruxelles? Trumpocratia? sau…propriile scrupule* si neputinte?

  *adica sfintele idealuri ale unei drepte [paleo]liberale, pro-europene, non-suveraniste si anti-fasciste care nu pot fi intinate prin zvarlirea lor in mocirla damboviteana :)

  • Ce ai zice daca as spune „banii”?

   Dincolo de abilitatea de a spune povesti si de a ne razboi in ele pentru a convinge populatia, puterea actuala are si ceva in plus: resurse publice fara limite, pe care se pregateste sa le utilizeze in cel mai opac mijloc cu putinta. Sume ca in povestile cu Ali-Baba, nici nu se compara cu ce mijloace are opozitia politica sau civica. Poate nu ati fost atent, un oponent politic a lui Dragnea a spus. fara sa isi dea seama ca e ascultat, ca nu a mai fost lasat sa intre pe un post la TV, ca aia doar ce „primisera cu doua zile inainte reclama de doua milioane de euro”.

   Nici asta nu va pune pe ganduri?

   Ia fiti atenti cum o sa arata, de exemplu, anul electoral 2019, din punct de vedere al finantelor publice si din punctul de vedere al partidului de guvernamant, adica Dragnea & Co.

   Preiau din postarea lui Laurențiu Dincă de pe facebook:

   „Fondul Suveran de Investiții din România nu are nimic în comun nici măcar cu fondurile similare din Emiratele Arabe, Kuweit, Singapore, ori Australia, deoarece aceste fonduri sunt finanțate, de regulă, din excedentul bugetar. Ori România are cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană.

   Însă am avut și „noi” un model. Doar nu l-au făcut Liviu Dragnea și Darius Vâlcov de capul lor. Iar modelul este Turcia.

   În Turcia, ca și în România, Fondul Suveran de Investiții a fost trecut în subordonarea directă a lui Erdogan. În România va fi condus de Comisia Națională de Prognoză (Secretariatul General al Guvernului), adică de Darius Vâlcov. Însă în Turcia fondul lor a trecut abia după 1 an în mâinile lui Erdogan. La noi din prima. Doar nu repetă greșelile dictatorului…

   La fel ca în Turcia, FDSI va fi total netransparent și, cel mai probabil, nu va putea fi supravegheat de nimeni, nici măcar de Curtea de Conturi. 10 miliarde de euro vor ști doar Liviu Dragnea și Darius Vâlcov către cine merg. Vă dați seama, să ai 10 miliarde de euro în an de alegeri europarlamentare și prezidențiale. Bani necesari pentru ca Liviu Dragnea să-și cumpere fidelitatea tuturor baronilor din PSD și nu numai.

   Liviu Dragnea și-a creat astfel un „buget paralel”. Gestionat doar de el și Darius Vâlcov.”

   Cam asta e situatia acum. Uitati, un moment, de referinta aia indirecta la Trump, care pare ca v-a cam incins, si incercati sa intelgeti ce se intampla cu adevarat in tara.

   • deci eu nu inteleg ce se intampla in tara asta pentru ca?…Trump? fenomenal. Si eu care nu faceam altceva decat sa aduc niste spirite de gluma. ca doar nu oi lua in serios articolul asta care nu’mi spune nimic nou dar face niste conexiuni de te doare mintea.

    despre fonduri, suverane au ba, mi’am exprimat opinia cand o venit vorba pe forumul asta. sa continui ar insemna sa fiu offtopic. nu pricep ce doriti sa subliniati cu asta, imi reprosati mie -un libertarian radical impotriva fondurilor publice- ceva din politica etatist-socialista a guvernului Dragnea?

    sa zic si ceva serios. Nu banii opresc opozitia/intelectualitatea de dreapta sa contracareze in plan narativ campaniile propagandistice ale pesedeului, ci lipsa de imaginatie si de coloana vertebrala. La noi stanga a acaparat -cu o usurinta incredibila- toate temele dreptei, lasand’o pe aceasta sa faca opozitie sterila, lipsita de idei, de linii doctrinare, de magnet electoral: suntem singura tara europeana fara partid/grupare eurosceptica, iar obrazniciile unor huligani pesedisti la adresa Occidentului sunt prezentate publicului -culmea, chiar de catre intelectualii de dreapta wannabe- drept mostre de euroscepticism; la fel suveranismul, identarianismul, antiimigrationismul…nu au deloc reprezentati de bun-simt in randul elitelor politice/intelectuale [ca doar nu o sa’i consideram pe activistii national-ortodocsi care o ard zgomotos in online ca fiind vreo elita]. Nu exista NICIO pozitie publica rezonabila contra recentului Pact ONU pentru migranti. La fel in privinta economiei -tot guralivii pesedeului sunt cei care, din cand in cand, ii apuca solitaritatea cu boborul si promit scaderi de taxe; iata fenomenul vestelor galbene din Franta, asijderea, intelectualii romani s’au remarcat prin mutenie, niciunul nu a insdraznit sa abordeze subiectul serios. Sa continui? Sa zic si de pozitia desteptului dreptaci roman vizavi de familie, drepturile minoritatilor, corectitudinea politica si alte asemenea bazaconii taboo pentru dansii? De ce nu stau prea bine cu pozitia, ca abia ii mai vezi de ghemuiti ce sunt? pentru ca tare le e teama sa nu’si piarda staiful de militanti pentru progresul si unitatea Europei.

    • Totusi, mai sunt si opinii exprimate clar de dreapta.

     Problema lor majora este , dupa mine, ca intr-un peisaj dominat de „opozitia” extrema stanga – stanga, astfel de opinii de dreapta (fie chiar si de centru dreapta) sunt catalogate de unii ca fiin „talibanism neoliberal”! :))))

     Am mai spus-o , si daca nu am mai spus-o, o repet (/ :”-))) : ca sa deosebesti stanga de dreapta politica, trebuie sa te informezi despre asta. Si nu de la tocsourile (:-))) televiziunilor romanesti.

     ////

     Ce va face sa credeti ca intr-o tara in care invatamantul consta in vanzarea diplomelor si locuri de munca pentru „profesori”, intelegerea politicii ar putea avea loc?

     Cum credeti ca niste cetateni ai unei tari plasate ultima la inovare in Europa (in fine, e greu de gasit un domeniu unde nu suntem ultimii), pe al; nutiu care loc la teste PISA si la ierarhie universitatilor, ar putea deslusi cu claritate ce e dreapta politica si ce e stanga politia?

     ///////

     Un 99% din cetateni, politiceni si alegatori deopotriva, se complac intr-o pseudo-pozitie politica ce – precum Tamara din Cel mai iubit dintre pamanteni, care iubea pentr uca nu iubea -furnizeaza nesfarsite elucubratii despre „sfarsitul politicii traditionale bazate pe stanga -dreapta”, despre care oricum nu stiu nimic, inventand o nou-politica in genul novorbei lui Orwell.

     Sa negi ce nu ai chef sa stii iti da un aer de intelectual, dar nu te transforma intr-unul.

     La fel cum instalatorul roman nu are habar cum sa puna un robinet, dar vorbeste „profesionist” despre asta, la fel cum profesorul roman furnizeaza la greu bazaconii pe post de cunostinte, doar pentru a primi un salariu, la fel si intelectualul roman vorbeste in dodii la nesfarsit.

     Si, cand apare cate unul care chiar stie despre ce e vorba si chiar spune ceva cu cap si coada, e exilat in ignorare precum Oblio cel cu cap rotund din Tara tuguiatilor, care e exilat in Padurea fara sens,

 17. -„când pornea revoluţia română la Timişoara în ’89,”
  Pentru cei nascuti mai tirziu se poate intelege ca la Timisoara in `89 au fost mai multe revolutii: bulgara sirba…
  „când pornea revoluţia anticomunista si anticeausista la Timişoara în ’89″ e formularea adevarata. Caci printre revolutionari au fost svabi, sirbi, unguri…
  – ” la fel cum Trump aruncă fake news culese din surse de troleală.”
  Adinc. Da` prosti au mai ajuns americanii, sa-i judece dl Sorin Ionita.
  Cit despre Dragnea, toate penele intelectualilor nu pot sa-i descrie setea de putere: e un om bolnav. Care are luciditatea sa-si dea seama ca are o opozitie de carton, gen USR.
  @ Batranu Marin are o expresie „Dar natia asta cand o sa va apucati s-o analizati bre’?”
  Dar sa n-o mai faceti pe ” natia asta: incaltata in slapi, cu studii precare ori stirbi, ci sa-i considerati parte egala, care ne-a cinfrint in ultimele doua rinduri de calegeri. Cu precizarea ca au fost foarte multi cu studii deloc precare, ca au fost deloc incaltati in slapi si deloc stirbi majoritatea. Doar atunci vom putea sa infringem salbatici ca Dragnea. Articolele/eseurile frumoase literar nu au efect.

 18. atata vreme cat Liviu Dragnea dispune finantele tarii dupa interesele proprii, nu il poti numi „dictator de mucava”. minimalizarea dusmanului nu este o dovada de inteleciune. privirea clara si patrunzatoare pot insa vedea lucrurile mai aproape de asa cum sunt.

 19. „…sursele de copy-paste din discursul lui Dragnea: Budapesta şi Chişinău”

  Cred că este o privire obiectivă asupra situației politice din România.
  Excelent. Știm unde ne aflăm.

  Ar fi poate nevoie să ne gândim și asupra a ceea ce ar fi necesar de făcut.
  Adică, așteptăm ca dl Dragnea (observ că majoritatea „analiștilor politici” la TV îl identifică drept unică sursă a răului) să iasă la pensie și să se retragă din politică, lăsând, eventual la conducerea României pe fiul domniei-sale, care ar putea fi mai onest și mai înțelept?!

  Pare că nu se înțelege faptul că România este un stat captiv, guvernat de o cleptocrație transpartinică instaurată în 1989 și consolidată de-a lungul deceniilor. Cam la fel este și la Chișinău, locul de inspirație ideologică pentru PSD, după cum scrie autorul articolului. Păi, în acest caz, cum contracarăm acțiunile manipulatorii ale oligarhilor, cum acționăm, ce-i de făcut, cum ieșim din situația aceasta? Presupun că starea contemplativă nu ne ajută foarte mult.

  • @Constantin – nu înțelegeți peisajul de ansamblu: Dragnea trebuie înlăturat, dar socialismul trebuie prezervat. Mai punem o morișcă pe un deal, mai punem o taxă pe carburanți, mai punem un cărbune într-o termocentrală, mai un certificat obligatoriu, mai o asigurare obligatorie etc. etc. Cleptocrația asta trebuie să trăiască în fiecare zi din ceva, doar nu vreți să moară de foame după ce pleacă Dragnea. Deci trebuie lucrat cu mănuși, Dragnea trebuie extirpat laparoscopic din peisaj.

   • Am mai discutat despre sofismul acesta în alte comentarii în spațiul platformei și, vă rog să mă scuzați, nu cred că este cazul să reiau subiectul. Sistemele economice socialiste sunt ineficiente, dar nu toate sistemele economice ineficiente sunt socialiste.

    În ceea ce privește principiul „consumatorul plătește”, inclusiv cu aplicare asupra consumului de resurse naturale, publice, răspunsul la problema semnalată de dumneavoastră este căutat în acest moment inclusiv de „Gilets jaunes”, dar se pare că nimeni dintre cei implicați acolo nu este mulțumit de ceea ce află. Și nu este vorba în cazul acesta despre socialism, ori vreun alt „ism”, ci pur și simplu despre un principiu economic pe care trebuie să-l privim ca atare. Și multă manipulare…

    • Dacă nici în Franța nu e vorba despre socialism …

     Odată ajunși în punctul ăsta, se dovedește din plin valabilitatea unei idei pe care o menționează în mod repetat @Dedalus: există o mulțime de oameni care se consideră (sau cel puțin se prezintă a fi) de dreapta, dar în realitate toate ideile lor sunt de stânga.

 20. Exista o rezolvare, si ni se propune:
  „Iohannis a mai declarat, întrebat la o dezbatere cu tineri, că s-a gândit la trecerea la o republică prezidențială”.
  Asta ar rezolva si problema „guvernului meu”.

  • @Victor,

   Or să fie destui să mă huiduie, însă o republică prezidențială ne-ar fi lipsit de necazurile actuale cu PSD. După Iliescu, Româna nu a mai avut vreun pesedist președinte, însă PSD a mai fost la putere aproape tot timpul. Un președinte de altă culoare ar fi avut un cuvânt greu de spus la activitățile guvernului, și nu s-ar mai fi vorbit the OUG, amnistie și grațiere la ora asta.

   În concluzie, trecerea la o republică semi-prezidențială, și de fapt parlamanetară așa cum este acum a fost o mare greșeală cînd a fost votată Constituția curentă. Oamenii au încercat să scape de necuratul Ceaușescu și au dat de maică-sa în proces.

   • @ John Doe,
    eu nu te „huidui”, ci nu te aprob; mai ales ca te contrazici.
    Romania nu are iarasi nevoie de un Tatuc, de un nou geniu carpatin indiferent cum se numeste.
    Va trebui o pauza pentru acel „checks and balance”. Si „nimeni nu-i mai presus de lege”.
    Si cine ne propune/gindeste la republica prezidentiala? un om care are probleme cu legea, alaturi de sotie, si scapa doar prin imunitatea prezidentiala.
    Cum scapa (sau doar lungeste) Dragnea profitind de greselile de la ICCJ cu alegerea completurilor ori prin aparitia protocoalelor care adauga la lege.

 21. Domnule Ioniță, cred că am mai vorbit despre asta, dar, precum cucoșul din „Punguța cu 2 bani!”, mai reiau o dată.
  Nulitatea aia teleormanoidă din „fruntea” Camerei (apropos, de ce nu i-au zis neocomuniștii Adunarea Deputaților, ca înainte de 1948?), este un teleghidat… Urmașul teleghidatului ilici kgb-ilă, fost coleg de facultate, în anii lui stalin, la Moskva, cu tovarișci Gorbaciov, „întâmplător” șeful urs(s)-ului, când a căzut ceașcă (Decembrie 1989).
  Pentru (re)împrospătare:
  https://www.agerpres.ro/politica/2016/01/27/liviu-dragnea-a-primit-cea-mai-inalta-distinctie-a-congresului-evreiesc-european-17-30-18

  Acel kantor(ovici) este „omul” lui putler, nu fiindcă o zic eu, ci o zic chiar concetățenii lui:

  https://www.haaretz.com/jewish/MAGAZINE-how-putin-s-man-made-his-way-to-the-top-of-european-jewry-1.5395939

  Mai „săpați” în direcția asta! Să știți că nu „mușcă”! Asta, dacă chiar iubiți această țară și poporul ei! Mai puteți vedea cine sunt consi(g)lierii psd: benni steinmetz, tal silberstein, ce legături (deloc bune pentru noi!) au cu România alde black-cube, cine este moshe klughaft, declarat proto-fascist chiar la el acasă, individul după care „se iau” mafioții din „fruntea” României…

  https://www.haaretz.com/opinion/.premium-the-proto-fascist-plot-to-destroy-israeli-democracy-1.5378187

  Lămuriri în direcția asta aș vrea eu să văd și de la dumneavoastră și de la alți comentatori „imparțiali”… Altfel, eroii căzuți pentru Țară în Decembrie 1989 au murit degeaba!

  • In orice tara se manifesta interese straine. Nu ai ce sa faci. Sigur ca serviciile lupta cu asa ceva.

   Dar forta unui stat nu se reduce la serviciile sale secrete.

   Vorbim despre rezilienta, capacitatea de a rezista a unui stat, ca urmare a structurii sale. Aici Romania sta prost.

   Principala slabiciune este a partidelor politice aflate in stadiu infantil. Ele s-au desprins de electorat, toate, prin obsesia bolnava de a nu avea nicio ideologie. Adica, de fapt, de a nu recunoaste nici un sistem de valori.

   In plus, ca fenomen general, politicienii in executiv nu se mai pot baza doar pe cultura generala pentru a conduce domeniile respective. Aici este un alt punct slab. Dezvoltarea tehnologic si compexitatea fenomenului economic in lumea de astazi solicita politicianului aflat in executiv cunoasterea domeniului condus, nu doar cunostinte generale si experienta politica.

   Nu mai functioneaza ideea de acum cateva decenii ca un politicia trebuie sa aiba buni consilieri. Astaszi, un politician trebuie sa mai fie in stare si sa inteleaga acei consilieri.

   Daca politicienii de astazi din ROmania ar fi avut mai multe cunostinte, nu i-ar mai fi lasat pe Socol si Valcov sa plaseze in societatea roamneasca elucubratiile lor. Si nici nu ar mai fi actionat ca niste marionete tampe la impulsuri straine. Pentru ca sa nu va incipuiti ca oficinele dughiniste sunt cine stie capacitate. Sunt formate din berbeci tampi, doar ca politicienii nostri sunt si mai tampi.

  • „Lămuriri în direcția asta aș vrea eu să văd și de la dumneavoastră și de la alți comentatori …”

   Dacă ați găsit site-urile către care ați oferit link-urile, cu siguranță ați găsit și lămuririle, iar vrerea dumneavoastră are mai degrabă caracter retoric. Am să răspund totuși în calitate de comentator, poate că alți cititori chiar cred că „lămuririle” sunt dificil de găsit.

   În guvernările cleptocrate nu contează etnia. Nici cea a oligarhilor (vedeți bine apropierea guvernanților români de dl. Beny), nici cea a colaboratorilor de același rang în demersul de devalizare a averii publice (vedeți pe prietenii d-lui Beny care-i sfătuiec pe slujitorii oligarhilor). Cinicii consilieri „lobbyști” ai PSD-ALDE-UDMR și stăpânii lor au propriile dosare la Tel Aviv, unde sunt chemați periodic de către procurori să-și bea cafeaua de dimineață împreună.

   Iar dl E Laufer, care-și clamează apartenența etnică foarte probabil la îndemnul PSD, este propus și susținut cu putere de coaliția PSD-ALDE-UDMR în guvern. Chiar nu contează etnia. Contează doar disponibilitatea de a fura din averea publică!

 22. aha. in sfarsit, Dragnea a tinut un discurs pregatit de o alta echipa, decat cea provinciala, „Buscu-Dinesu de la Scrovistea”

  din provincia lui Buscu si Dinescu, o gaura de popandau se vede ca Groapa Marianelor, un musuroi de cartita, pare precum Everestul, iar smecherul satului, care isi scoate nevasta la produs si copiii la cersit, este luat drept un reper moral si de reusita in viata

  toti acesti indicatori ai textierilor Buscu-Dinescu, emana in mod obisnuit, in discursurile lui Dragnea

  cei doi textieri sunt fascinati de mafie

  a ramas in analele televiziunilor descrierea pe care i-o face Dinescu lui Giovanni Becali: un personaj cu o viata de film, o mare figura

  problema e ca echipa Buscu-Dinescu a devenit dependenta de rahatul pe care-l prepara sub acoperirea de jurnalisti

  daca i-ai smulge de la prohabul lui Dragnea, ar intra instantaneu in sevraj

 23. Oare de ce, atat in presa scrisa cat si in audiovizual, atat moderatorii cat si invitatii lor, aproape intotdeauna, vorbind despre presedintele PSD il numesc ,, domnul Dragnea”, pe cand, intotdeauna presedintele tarii este ,,Klaus Iohannis”, sau, doar ,,Iohannis” !?

 24. Doamnelor și domnilor,
  Dincolo de poziții partizane ori care se vor neutre uităm două ziceri românești.
  1. Ochiul stăpânului îngrașă vita!
  2. Decât cu prostul la câștig – mai bine cu un deștept la pagubă!
  Sunt valabile (cu demersul ”metaforizant” asociat) și pentru politică și administrație!
  Ele sunt de înțeles de la vlădică la opincă și nu e nevoie de vorbe complicate pentru a face pe oameni să deschidă ochii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro