vineri, aprilie 25, 2025

ICR-ul, asa cum l-am cunoscut

L-am revazut pe Horia Patapievici la New York in 2005 . Impreuna cu Mircea Mihaies erau la prima lor vizita la New York in calitate de Presedinte si, respectiv, adjunct, al  Institutului Cultural Roman.  Horia Patapievici, pe care il cunoscunsem  la mijlocul anilor ’90 la New York College  a intrat in incapere citandu-l pe  Henri de Montherlant.  Ma gintrebam atunci, ca multi altii, care il citisera pe Horia la inceputul anul ’90, cum o inteligenta si o eruditie de asemenea calibru se pot conjuga cu o capacitate manageriala necesara pentru conducerea unui Institut, fie el si cultural.

Dupa 2005 am asistat la schimbari enorme la New York, la ICR-ul al carui director este Corina Suteu. Am putea sa le numim simplu : conectarea culturii romanesti la un circuit international de cea mai mare valoare.

Festivalul Filumului Romanesc la New York, academia Andrei Serban, traducerea si publicarea scriitorilor romani, happeninguri, expozitii la muzee prestigioasa ca MOMA, concerte la Licoln Center. Pe parcursul acestor ani a existat o prezenta culturala romaneasca la New York si in America. Inainte parea de neimaginat.  Cu siguranta, fenomenul «Poneiului Roz » nu ilustreaza decat dificultatea cu care toata aceasta institutie s-a cladit. Ridicola hiperdimensionare legata de acest ponei ne indica violenta cu care cei ce credeau si atunci ca Intitutul Cultural Roman ar trebui sa fie un camin cultural cu manifestatii pioneresti sau nationaliste au reactionat.

Am putut apoi sa urmaresc activitatea ICR din Brxuelles, prezenta Presedintelui  Comisie Europene la «Faust» , pisele lui Radu Afrim sau Concertele lui Lucian Ban. Dar probabil, cel mai imporant lucru care s-a intamplat la Bruxelles a fost presedentia EUNIC. S-a scris putin in presa romaneasca despre acest enorm succes al diplomatiei culturale romanesti.  Sub presedentia lui  Horia-Roman Patapievici s-a institutionalizat EUNIC-ul, cea mai importanta retea de institutii culturale europene. A implicat un efort enorm din partea lui Horia Patapievici si a
echipei sale si o recunoastere pe masura. Din pacate, aceasta din urma a fost exclusiv internationala.

In toate orasele care aveau un Institut Cultural aveam sa primesc invitatii la evenimente diverse cele mai multe co finantate de parteneri straini, gratie artistilor romani. La ele au participat artistii diferiti din toate  punctele de vedere, inclusiv a viziunilor lor politice.

Probabil ca Horia Roman Patapievici este un model de onestitate in ceea ce priveste institutia pe care o conduce. Ce poate fi mai relevat decat faptul ca despre cartea sa «  Ultimul Culianu » s-a bucurat de o atentie atat de limitata, mai ales daca o comparam cu cele pe care le-a scris inainte sa fie Presedinte al ICR.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Multumim stimata doamna Iulia Motoc! Desigur ca aveti perfecta dreptate si saru’ mina pentru asta…Ce va asteptati de la toti obtuzii, care n-au inteles sau n-au vrut sa inteleaga strigatul de disperarea a lui Patapievici din Politice, si care din pacate se pare ca e pe cale sa redevina de actualitate! Sa speram totusi ca mineriada de catifea a lui ponta n-o sa aibe succesul mineriadei de catran a lui Iliescu…au crescut studentii din Piata Universitatii de acu 22 de ani, sunt oponenti redutabili acum, mai cu seama ca „minerii de catifea” sunt cam aceiasi semidocti de demult…
    Cu mult respect

  2. Asteptam cu nerabdare opinia dumneavoastra de specialist in drept international, cu privire la opera doctorala a micului (titu) iliescu :-))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Iulia Motoc
Iulia Motoc
Doctor in drept international al Universitatii Paul Cézanne, Aix- Marseille, profesor universitar la Universitatea din Bucuresti, membru al Comitetului Drepturilor Omului ONU. Din iunie 2010 a fost numita Judecator al Curtii Constitutionale din Romania

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro