luni, iunie 17, 2024

Iluziile si deziluziile lui Federico Sanchez: La moartea lui Jorge Semprun

Jorge Semprun a fost unul din marii scriitori care au demontat ceea ce Andre Malraux a numit iluzia lirica, aventura stangii revolutionare in veacul al XX-lea si dezamagirile care i-au marcat pe atatia dintre cei care au crezut in “Dumnezeul tenebrelor”, deci in religia politica a comunismului. Nascut intr-o familie intelectuala, traind ca adolsecent tragedia Razboiului Civil spaniol, refugiat politic in Franta, student al lui Alexandre Kojeve care l-a indemnat si l-a invatat cum sa citeasca “Fenomenologia spiritului”, participant la Rezistenta anti-nazista din Franta, membru al Partidului Comunist Spaniol clandestin, Semprun a fost deportat la Buchenwald. A scris carti despre acea experienta teribila, despre infamia absoluta a lagarelor de concentrare , in special in “Le grand voyage” si “L’ecriture et la vie”. La Buchenwald s-a imprietenit cu Josef Frank, un comunist evreu din Cehoslovacia, ulterior unul dintre acei lideri stalinisti arestati si condamnati la moarte in procesul Slansky din noiembrie 1952. In acel moment, Semprun era de-acum Federico Sanchez, membru al CC al PC Spaniol. Ulterior, a ajuns chiar membru al Biroului Politic. A tacut, a acceptat minciuna oficiala pentru ca voia sa ramana in sanul Bisericii staliniste. “Nu exista salvare in afara Partidului”, aceasta maxima a inspirat cele mai abjecte fanatisme.

Trezirea lui Federico Sanchez a coincis cu Congresul al XX-lea al PCUS. A inteles ipocrizia lui Santiago Carrillo, omul aparatului si manipulatorul desavarsit. A descris ruptura cu partidul lui Dolores Ibarruri si Carrilo in extraordinara sa carte de amintiri “Autobiografia lui Federico Sanchez”.  A fost exclus din PC Spaniol in 1964 impreuna cu un alt eretic, Fernando Claudin. Era de-acum lamurit, traise propriul Kronstadt, propria iluminare. A scris scenariul fimului “La guerre est finie” regizat de Alain Resnais despre conflictul intre ratiune si devotament, dintre realism si fanatism in randul sectei comuniste spaniole. Au urmat alte scenarii, inclusiv al filmului lui Costa Gavras “L’Aveu” despre procesul Slansky. A ramas un om al stangii, dar unul categoric opus totalitarismului de orice culoare. A ajuns ministru al culturii in Spania post-dictatoriala, tot asa cum prietenul sau Pavel Tigrid a ajuns ministru al culturii in Cehia post-comunista.

Federico Sanchez, militantul subteranelor marxiste, marele admirator al tanarului Lukacs si al misticii revolutionare, a murit de fapt in anii 60. Semprun a scris o carte formidabila despre Ramon Marcader, asasinul lui Trotki. Leitmotivul operei lui Semprun este cel al iluziilor desfigurate, al sperantelor tradate, al altruismelor batjocorite de comisarii cinici.

http://www.elpais.com/articulo/cultura/Muere/Jorge/Semprun/memoria/siglo/XX/elpepucul/20110607elpepucul_9/Tes

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro